robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 Ten jaray je ako zly virus, ktorý sa snazi predrat do kazdeho fora, ešte že ma učenca bukyho, aby tu za neho riešil, či on ma pravdu a cely svet sa myli:) a k fyzike, jaray tusi o fyzike asi tolko čo ty o fyzike. Narodili ste sa s disfyzikaliou ako to pekne nazval tyso. Nikto, žiaden vedec na planete ZEM nebude skumat jarayove prdy vo fyzike, nie ešte udajnu pravdivost:)
buky Zverejnené 1. August, 2011 Autor Zverejnené 1. August, 2011 Tyso tvrdí, že Jarayove merania sú zlé a nemá pravdu, ale je to ozaj vydarený a trefný experimet s pohľadu (dynamickej) silovej interakcie medzi dvoma telesami Raketou a Kyvadlom. Od čoho závisí veľkosť dráhy (kyvu) na kyvadle pri rovnomernom zrýchlení rakety 10ms-2 ?
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 Jaray v svojom zivote ako aj ty nic poriadne nemeral. Zije v svojich halucinaciach a ked mu niekto da rozumny argument, tak sa zmoze akurat na ten jeho obvyklý slovník a k fyzike nic nepovie. On nerozumie argumentom ako im nerozumies ty. zacali ste zo zleho konca. Neviete co fyzika tvrdí ale viete, že je zla. :mexickavlna: a tak sa s jaryom neoplati debatovat ani o 2+2. Ten clovek je okrem toho, že je to vulgarny jedinec, je to jedinec s vylesteným egom a nizkym iq. A to sa neda nijak suplovat. ani studium nijak vyznamne nepomoze, lebo pokial clovek nema bunky na chapanie suvislosti vo fyzike, tak akurat zacne na nu nadavat, ako aj ty. a tyso sa vyjadroval k inemu experimentu nie tomu co si tu dal ako obrazok. jaray v ziadnej rakete nesedel nikdy s kyvadlom. A hodnota zrýchlenia g sa mení so vzdialenostou aj ked malo ale meni sa. To ale na veci nic nemeni, že kyvadlo bude rovnako kmitat pri tom istom zrýchelni. jaray ma problem hlavne v tom, že tak ako aj ty si neuvedomujute, že pohyb je relativny a ked vidis z inej sustavy inu drahu pohybu tak je to dané práve tým, že to vyhodnocuješ z inej sústavy.
buky Zverejnené 1. August, 2011 Autor Zverejnené 1. August, 2011 To ale na veci nic nemeni, že kyvadlo bude rovnako kmitat pri tom istom zrýchelni. jaray ma problem hlavne v tom, že tak ako aj ty si neuvedomujute, že pohyb je relativny a ked vidis z inej sustavy inu drahu pohybu tak je to dané práve tým, že to vyhodnocuješ z inej sústavy. Pravda je len jedna, ako východ a západ slnka je niečím spôsobený, ako aj roztočenie gule v zrýchľujúcom vagóne. Nesnaž sa to tu zamiesť pod koberec z hľadiska pozorovateľa, inej sústavy, lebo to mi pripomína inkvízitorskú minulosť. Nie nemáš pravdu, lebo veľkosť dráhy kyvadla bude závisieť na hmotnosti oboch telies, rakety a kyvadla. Je to tak alebo nie.
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 odpoedz si ty sam znalec na pravdu, naco sa tu chodis pytat, ked vsetko vies ako je? Ibaze ty nevieš skoro nic, a nebyt nas tak vieš este menej ako si vedel. ty sa nam tu mozes akurat poklonit a podakovat, že sme sa snazili tupcov vysvetlit sulad fyziky s prírodou. Pretože to je úloha fyziky predpovedat, čo sa stane, od coho to zavisi v nasom popise a definicii. A ty si mozes hovorit o svoje bukyfyzike, čo rozhodne fyzika nie je a chlacholit sa ako jaray o "pravda zvíťazí" :mexickavlna:
buky Zverejnené 1. August, 2011 Autor Zverejnené 1. August, 2011 Nie nemáš pravdu, lebo veľkosť dráhy kyvadla bude závisieť na hmotnosti oboch telies, rakety a kyvadla. Je to tak alebo nie. No, skôr som čakal reakciu, že sa mýlim, čo je v podstate pravda. Otázka ale znie: kde sa mýlim.
tyso Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 hehe, nie je. A kedze nechapes co je poloha, tak tazko mozeme pokracovat. Pravda je len jedna, ale kazde pozorovanie na nu pozera inak. Ked pozorujes kyvadlo vo vlaku alebo z vlaku, tak vidis rozne pohyby. Ktory je spravny ?Oba, su to pohlady na tu istu vec. jaraj nikdy nepochopil co vlastne fyzika hovori, obsahom nie je to ze nedokazeme pozorovat pohyb. Fyzika hovori ze ked si zavrety v rakete a pozeras na kyvadlo, tak nevies ci sa raketa hybe vdaka motorom zo zrychhlenim g, alebo sedis na rampe a si v gravitacnom poli zeme s gravitacnym zrychlenim g. Ked sa pozeras z vonku, tak samozrejme vidis ci ma zapnute alebo vypnute motory a ci stoji alebo sa zrychlene hybe. To ale je trivialne pozorovanie a netreba k tomu ziadne vzdelanie. Ak mas pocit ze toto fyzika nevie rozlisit, tak si ju len nepochopil. A ked ju nechape uradny blb, to by ti malo napovedat ze asi mas problem, ked s nim suhlasis :mexickavlna:
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 A ja len dodam k tomu kyvadlu, že jaray to nikdy nemeral v rakete a NAVYSE to aj zle zratal. Kedže nevie fyziku, nevie ratat, potom si udeluje nobelovku. No nic to pre takeho jedinca nie je nic problem. jeho vypočty sú úplne haluze a nepochopenia.
buky Zverejnené 1. August, 2011 Autor Zverejnené 1. August, 2011 hehe, nie je. A kedze nechapes co je poloha, tak tazko mozeme pokracovat. Pravda je len jedna, ale kazde pozorovanie na nu pozera inak. Ked pozorujes kyvadlo vo vlaku alebo z vlaku, tak vidis rozne pohyby. Ktory je spravny ? Oba, su to pohlady na tu istu vec. jaraj nikdy nepochopil co vlastne fyzika hovori, obsahom nie je to ze nedokazeme pozorovat pohyb. To v ktorom storočí žiješ, že považuješ pohyb za relatívny. Vidím pohľad zapadajúceho a vychádzajúceho slnka a s toho usudzujem, že zem stojí a slnko obieha okolo zeme. Len na základe pozorovaní sa zistilo, že je to inak. A to isté platí aj o pohybe samotnom. Nemám pravdu to čo tvrdím o kyvadle spojené zrýchľujúcou raketou, ale ani ty nemáš pravdu a ani schopnosť priznať si chybu pri roztáčajúcej guli podlahou zrýchľujúceho vagóna, čo znamená, že ak sedím v sedačke vagóna upevnenú o podlahu, tak zrýchľujem proti guli ja a nie naopak.
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 to ty si sa narodil buky do zleho storocia, pretože ty popieras aj to, že z roznych sústav, pre roznych pozorovatelov sú drahy pohybu ine, ale cože by si sa unuval pochopit tento fakt, ty ho budes popierat, popierat to čo vidis ocami ani nemusis premyslat :mexickavlna:
buky Zverejnené 1. August, 2011 Autor Zverejnené 1. August, 2011 to ty si sa narodil buky do zleho storocia, pretože ty popieras aj to, že z roznych sústav, pre roznych pozorovatelov sú drahy pohybu ine, Stačí odpovedať a nie zahovárať a keckať od veci. Zrýchľujem ja v sedačke proti guli v zrýchľujúcom vagóne alebo guľa zrýchľuje proti mne.
tyso Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 To v ktorom storočí žiješ, že považuješ pohyb za relatívny. no kedze tento problem vyriesil uz galileo, tak je otazka v ktorom storoci ci skor tisicroci zijes ty. Ziadny fyzikalny pokus nedokaze rozlisit ci sa pohybujes rovnomerne priamociaro alebo ci stojis. Ak si myslis opak, tak sa mylis. Ale kedze nechapes ani polohu, tak to nie je divne. A k vlaku, ak citis silu, ktoru na teba posobi vlak, tak mozes rozumne predpokladat ze zrychluje vlak. Ale musis vediet ze sedis vo vlaku a na zemi. Mas teda znalosti, ktore su mimo sustavy. Keby ta uniesli ET a zobudil by sa v uzavretej kabine, tak by si to nevedel. Moze sa hybat kabina alebo si v gravitacnom poli. Nevies teda zistit ani ci si na zemi alebo v kozme.
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 odpoved je, že zrýchlenie je zmena rýchlosti za cas, kedže je rýchlost relatívna, tak aj zrýchlenie. ty vo vlaku vidíš, že zrýchluje gula. a ked uz si dospel tak daleko, že popieras aj to co vidíš, uz je asi marne cokolvek ti vysvetlovat. ty keckos:)
buky Zverejnené 1. August, 2011 Autor Zverejnené 1. August, 2011 Ziadny fyzikalny pokus nedokaze rozlisit ci sa pohybujes rovnomerne priamociaro alebo ci stojis. Ak si myslis opak, tak sa mylis. Zistím to až keď sa dopracujem k experimentom, ktoré sa dajú overiť aj tu na zemi :mexickavlna: ty vo vlaku vidíš, že zrýchluje gula. Ano, ako ja vidím, že slnko vychádza a zapadá, to znamená že ide o ilúziu, očný klam. Skutočnosť je ale iná.
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 Hej tak nam nieco povedz o tej iluzii. ci hadam aj to je iluzia, že vobec nieco vidis? a odkial berieš, že iluzia je to co vidis vo vlaku a NEILUZIA pohlad z nastupistia? ako zistime, co je ta iluzia, ocna salba a co nie? ty si vazne uplne vygumovany. si v krabici niekde vo vesmíre. polozis si gulicku na podlahu a ona zacne zrýchlovat aj ty. Kto zrýchluje krabica či ty s gulickou? povedz nam nieco o iluziach bukovan?
tyso Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 Ano, ako ja vidím, že slnko vychádza a zapadá, to znamená že ide o ilúziu, očný klam. Skutočnosť je ale iná. Necitas poriadne, hovorim o rovnomernom priamociarom pohybe. Zistit ze sa zem otaca je mozne. Ak rotujes, tak posobia pri pohybe Coriolisove sily a tie napriklad stacaju drahu kyvadla. Robopol ti vsak hovori aj nieco ine, popisovat pohyb mozes z roznych pohladov, ak si vyberies sustavu, ktora nie je inercialna, tak tvoj popis je stale pravdivy. Nejde o ocny klam, dokazes predpovedat kde slnko vyjde, ako sa budu pohybovat planety a pod. Ak vsak najdes vhodnu inercialnu sustavu, kde urobis ten isty popis, tak sa zbavis pseudosil. To je jediny rozdiel, ale fyzikalne su oba popisy totozne. Staci pouzit transformaciu. Napriklad bezne popisujeme obeh druzic okolo zeme, to ze zem zaroven obieha okolo slnka, slnko okolo stredu galaxie a ta ide obrovskou rychlostou voci pozadiu nas nezaujima. Dokazali by sme to samozrejme popisat aj v inej sustave ale zvolime si taku kde sa to lahko pocita. To je vsetko. 1
buky Zverejnené 1. August, 2011 Autor Zverejnené 1. August, 2011 Hej tak nam nieco povedz o tej iluzii. ci hadam aj to je iluzia, že vobec nieco vidis? a odkial berieš, že iluzia je to co vidis vo vlaku a NEILUZIA pohlad z nastupistia? Ná šak, to porovnanie pohľadov mi dáva istotu, či ide o ilúziu alebo nie. Ak budem vidieť s pohľadu nástupišťa, že guľa zrýchľuje v proti smere jazdy, tak môžem potvrdiť, že ozaj zrýchľuje v celosti a nielen po obvode. Samozrejme, že pri zrýchľovaní sa tak nikdy nestane a tak na pseudosilu môžte rovno zabudnúť.
tyso Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 a ako vies ze sa nehybe nastupiste ? Si zabudol ze leti okolo slnka ? Z vonku vidim ze sa pohybuje spolocne zo zemou :mexickavlna:A zabavne je ze ty ktory si tot nedavno prisahal na odstredive zrychlenie zrazu odmietas pseudosily :ozrani:, odstrediva sila je presne taka pseudosila.
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 ale ona vo vlaku nezrychluje iba po obvode ako to nazyvas. ona zrýchluje normalne ako kazda ina gula. A ked budes vo vesmíre, tak aký pohlad je ten spravny? A neserie ta ze iny pohlad je ze sa aj zem toci s tebou a vagonom, a ze to sa cele toci okolo slnka, a spolu okolo galaxie atd? ty sa vrat o 2000 rokov dozadu tam mozes zacat objavovat co uz vieme davno. ty ocna salba :mexickavlna:
komenius Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 :eehmm: Od dôb Galilea, jediným kritériom pravdy je experimentálny dôkaz pravdy. Takže otázka stojí tak: Kto v dejinách ľudstva a fyziky, experimentom overil, že priebeh tlakov v ramene kyvadla je rovnaký ako v gravitačnom poli, tak aj v ekvivalentnej sústave. Odpoveď znie nikto. :ozrani: Kto kecá o tom, že je to rovnaké aj bez toho aby si to overil, každý! Okrem bukyho a Jeho vedeckej svätosti GRSc. Alexandra JÁRAYa. :mexickavlna: Čo tak prestať plácať do vzduch a začať experimentálne veci preverovať. Výrok mám taký pocit, ešte nie je to isté ako výrok mám to experimentálne overené. :huraa: Fyzikálni feťáci, učte sa od Jeho vedeckej svätosti GRSc. Alexandra JÁRAYa, lebo ináč zbytočne preflákate svoj život v zajatí relativistických bludov a fiktívnych síl.
tyso Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 odpoved > plno ludi ale uradni blbi to nechapu. A staci sa pozriet na ISS, kde poletuju kozmonati po kabine. To beznym ludom staci, uradnym blbom nie.
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 Mne sa zas paci jarayova debilita v tom, že to preveril zlym vypoctom:)
Tono Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 Buky Dúfam, že sa Alexander na mňa nenahnevá. Tóno,v matematike si neprekonateľný, ale čo myslíš má Járay pravdu,že kyv kyvadla bude menší prizrýchlení rakety10ms-2 ako pri gravitačnom zrýchlení zeme, resp. o čo presne ide To sa mýliš, snáď nie je príklad v ktorom by som sa nepomýlil. Nesledoval som vašu debatu a možno sa mýlim aj teraz. Na prvý pohľad ma napadá toto: Súčet kinetickej a potenciálnej energie kyvadla je konštantný. Z tejto podmienky sa odvodzuje doba kyvu. Potenciálna energia v gravitačnom poli je Wp = -mgh. Motor rakety vyvíja silu F = -ma. Na dráhe h vykoná prácu A = mah. No a keď zrýchľuje práve tak, že a = g , tak v rakete nevieš, či stojíš na zemi, alebo je zapnutý motor rakety a letíš v priestore bez gravitácie. Ak by mal Alexander pravdu, nemal by ju Einstein. Myslím, on vynyslel ten príklad s padajúcim, alebo zrýchľujúcim sa výťahom.
robopol Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 tono, tak hadam vieme kto ma pravdu bez pochybnosti nie? :mexickavlna:
komenius Zverejnené 1. August, 2011 Zverejnené 1. August, 2011 ale ona vo vlaku nezrychluje iba po obvode ako to nazyvas. ona zrýchluje normalne ako kazda ina gula. A ked budes vo vesmíre, tak aký pohlad je ten spravny? A neserie ta ze iny pohlad je ze sa aj zem toci s tebou a vagonom, a ze to sa cele toci okolo slnka, a spolu okolo galaxie atd? ty sa vrat o 2000 rokov dozadu tam mozes zacat objavovat co uz vieme davno. ty ocna salba :ozrani: Ak by sa vo vagóne guľa zrýchľovala tak isto ako vagón, tak by ten zázrak samopohybu gule nenastal. A to že sa vagón zrýchľuje nie je vecou pohľadu, ale zmerateľného tlaku, ktorý vagón vyvíja na všetky telesá vo vagóne, okrem guli. A preto ten zázrak očnej šaľby samozrýchleného pohybu gule, ktorý fyzikální feťáci nevedia pochopiť už 2000 rokov. Mne sa zas paci jarayova debilita v tom, že to preveril zlym vypoctom:) :mexickavlna: Mne sa zase páči tvoja debilita, ku ktorej si sa dopracoval ignorovaním experimentálnej prebierky aj tvojich vlastných kecov. edit. Pokiaľ k šíriteľom bludov budete tolerantný, len preto že je ich ako maku, tak táto diskusia premení sa na táranie bludárov.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz