Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 21 minútami, tyso pridal:

Sila medzi  raketou a diskom je 0,  

A to si ako na to prišiel, keď obe rakety majú zapnutý motor.

Zverejnené

pretoze posobia proti sebe.  v bode dotyku mas vyslednu silu od nich 0. Ved tak si ich navrhol aby to bola nula.  Pamatas si na jablko na stole.   V bode dotyku mas gravitacnu silu a silu od stola.  Dohromady nula a tak jablko stoji na mieste. 

Zverejnené
pred 21 minútami, tyso pridal:

mas vyslednu silu od nich 0.

Ano a to znamená, že nie je možné dostredivé zrýchlenie.

Zverejnené

hm,  a na to si ako prisiel ?  Raketa ma dostredive zrychlenie, disk ma dostredive zrychlenie.   Len mas nejake zmatene myslienky,  ja im nerozumiem,  ty ano ?  Ved obrazok co si dal jasne ukazuje opak, len mu asi nerozumies, pretoze si v rozpore s realitou

Zverejnené
pred 5 hodinami, tyso pridal:

hm,  a na to si ako prisiel ?  Raketa ma dostredive zrychlenie, disk ma dostredive zrychlenie.  

No jednoducho, lebo F1=F2.  Dostredivá sila tam nemá miesto. Zato zotrvačná hmotnosť m1,m2 pôsobiaca v odtsredivom smere áno. A to je dôvod prečo obiehajúca družica nepadá, nepadá a nepadá.

Po x krát: Dostredivá sila nemusí byť dôvodom pre krivočiary pohyb !!!

Zverejnené
pred 10 hodinami, tyso pridal:

Sila medzi  raketou a diskom je 0,   pretoze tam sa spocitaju sily F1 a F2.   

Mám dojem, že sa snažíš odviesť pozornosť, lebo 0 znamená výslednú silu.

Tak len pre opakovanie: Na obr. č1 sú dve rakety m1, m2, ktoré pôsobia dvoma rovnakými opačne orientovanými 50N silami F1,F2 na disk m3. Sústava ostáva v pokoji a uplatňuje sa 1.NZ, F1=F2. 

Na druhom obrázku č.2 má sústava rotačný pohyb, ale obe rakety pôsobia na disk už menšou 20N silou. Stále však platí F1=F2.  Tento experiment jasne ukazuje, že v odstredivom smere pôsobí zotrvačná hmotnosť (zh) oboch rakiet z dôvodu, že majú snahu odísť po dotyčnici. Súčasne poukazuje na to, že rotačný pohyb nemôže byť spôsobený dostredivou silou.

F1=F2 (2).png

F1=F2 (3).png

Zverejnené

no ved vysledna znamena ze sa vsetky sily spocitaju a preto je nula, keby nebola tak ma nejaky ucinok. 
A opakujem hlasenie,    rotacny pohyb bez externych sil sa zachovava, to je zakon zachovania momentu zotrvacnosti.  Dostrediva sila disku je interna.  

A v odstredivom smere neposobi nic,   dotycnica je KOLMA na odstredivy smer. Ved si to aj nakreslil. 

Zverejnené
pred 6 minútami, tyso pridal:

A v odstredivom smere neposobi nic,  

Hhh, a menšia 20N sila pri rotačnom pohybe je nič ?

Zverejnené

buky, aj som tusil ze toto ta pletie.  Tlak je nieco ine. V hydraulickom lise na teba posobi sila a stlaca ta ale nehybes sa, pretoze sucet sil je nula.   
Drzme sa teda sil, ktore menia pohyb,  tlak neries, kedze to je ine ucivo.    V bode dotyku je sucet sil nula,  tlak neries.   

Zverejnené
pred 9 minútami, tyso pridal:

Tlak je nieco ine. V hydraulickom lise na teba posobi sila a stlaca ta ale nehybes sa, pretoze sucet sil je nula.   

Ako keby som Járaya čítal :smile: Rakety m1,m2 na disk pôsobia  vonkajšou silou F1,F2. Ak raketa m1 vypnne motor, tak bude mať celá sústava zrýchlený pohyb v smere výslednej sily rakety m2.

Zverejnené

hm,    a comu presne nechapes ?  rakety posobia silou na disk a sucet tychto sil je 0.  A ano, keby si mal jednu raketu tak by sa sustava zacala pohybovat.   
1.  Kedze sa sily spocitaju a vysledok je 0, tak  nemaju ziadny pohybovy ucinok.  A nijako nesuvisia s temou dostredivej sily. 

Aby raketa mohla kruzit tak na nu musi posobit sila, tato sila posobi do stredu  a da sa spocitat podla hmotnosti, uhlovej rychlosti a polomeru.  A jediny zdroj tejto sily je motor.   

Nechcem otvarat temu tlaku, pretoze ak nechapes jednoduchsie koncepty, tak to neskonci ani po 100 rokoch.   Ale samozrejme inzinieri potrebuju vediet aj interne sily, pretoze inak by nevedeli dimenzovat materialy.  
sme ale zatial stale na prvej kapitole, newtonove zakony a ich aplikacia na jednoduche mechanicke modely. 

Zverejnené
pred 2 minútami, tyso pridal:

rakety posobia silou na disk a sucet tychto sil je 0.    

Nechceš sa baviť o veľkosti síl rakiet, ktoré pôsobia na disk ?

Zverejnené

ved to pisem,  v bode dotyku mas sucet dvoch sil a vysledok je 0.  To je posobenie na disk.    Comu nechapes ?   Stale je to 0.  A stale su to rovnake sily dane motorom.   A dalej tam mas dostredivu sllu disku, ktoru ignorujes.  
na bod dotyku teda posobia 3 sily,  dve sa scitaju do nuly a ostane len dostrediva sila disku.  

Ty mas nejaku utkvelu predstavu a odmietas realitu.    

Zverejnené

Hhh, zaujímavý postoj. Medzi raketami a diskom je tenzometer a ten ukazuje 50 N. Odmietaš ?

Zverejnené

ale to nijako nesuvisi s dostredivou silou.  A len tak, mas dve rakety.   merias  teda silu v bode dotyku  ( to som ti navrhoval, ale kedze necitas a nechapes, tak to zapadlo.   Preto je debata s tebou taka marna. ) 

Ale tak to teda spravme,  vyhodme disk, nahradme ho tycou, nech je to lahsie.   A rakety su k tyci pripnute pruzinou, nech vidime silu medzi raketou a bodom pripojenia.  

Zverejnené
pred 3 minútami, tyso pridal:

ale to nijako nesuvisi s dostredivou silou. 

A len tak, mas dve rakety.   merias  teda silu v bode dotyku  

No nesúvisí, lebo tam žiadna nie je, lebo F1=F2. 

Ano a v pokoji je to 50N a ak sa sústava bude točiť, tak 20N.

F1=F2 (2).png

F1=F2 (3).png

Zverejnené

no nie je,   kedze je 0. Som rad ze sa zhodneme. A teda spat na zaciatok,    co si teda chcel povedat ?

Zverejnené
pred 2 minútami, tyso pridal:

no nie je,   kedze je 0.

Prštek medzi raketou a diskom nepomohol ? Tak o čom ďalej ? Asi o dostredivej pseudosile :smile:

pred 24 minútami, tyso pridal:

A len tak, mas dve rakety.   merias  teda silu v bode dotyku    

pred 9 minútami, tyso pridal:

no nie je,   kedze je 0. 

Kukaj ako si protirečíš, len aby si odmietol  zotrvačnú hmotnosť rakiet pôsobiacu v odstredivom smere.

Zverejnené

hm, a kedze stale opakujem to iste, tak kde vidis rozpor ?  A skus jasnejsie, stale netusim co chces povedat

Zverejnené

Že opakovane odmietaš dve 50N sily, ktoré sú v rovnováhe :)

F1=F2 (2).png

Zverejnené

suhlasim,  su v rovnovahe teda ich sucet je nula.  A dalej to znamena ci dokazuje co ? 

Zverejnené
pred 48 minútami, tyso pridal:

suhlasim, 

Otázka znie, čo dokazuje menšiu 20N silu pri roztočení.

Zverejnené

no veru,   co ju dokazuje ?   Mas nejake meranie, mas odkaz na meranie,  ved daj. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov