Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 21 minútami, alarm pridal:

On sa rozťahuje preto, lebo dole ho tlačí závažie a hore ho drží záves.

Môže byť. Tiažová sila Fg + zotrvačná hmotnosť (zh) závažia kyvadla m1 pôsobí v dolnej úvrati  najväčšou silou cez konštrukciu, na druhé neporovnateľne ťažšie teleso Zem m2. 

kyvadlo zem.png

Zverejnené
3 hours ago, buky said:

Ty nevieš v akom smere pôsobí tiažová sila Fg ? 

No praveze viem, ze tiazova sila posobi nadol, co nesuhlasi s experimentom, lebo kyvadlo v dolnej uvrati zacne pohybovat nahor, teda opacnym smerom nez posobi tiazova sila.

Kedze si neodpovedal, dovolim si odvazne tvrdenie, ze aby sa nieco zacalo posobit smerom nahor, musi na to posobit vysledna sila v smere nahor.

Tiazova sila posobi nadol, cize aby vysledna sila posobila smerom nahor, musi sa skladat zo sily posobiacej smerom nahor.

Sila posobiaca smerom nahor, v dolnej uvrati je to presne smerom k zavesu, nenapada ta, ako by sa takato nevyhnutna sila mohla menovat? Zeby dostrediva?

Zverejnené
pred 6 hodinami, smiley pridal:

Tiazova sila posobi nadol, cize aby vysledna sila posobila smerom nahor, musi sa skladat zo sily posobiacej smerom nahor.

Ja tvrdím, že výsledná sila je nadol. Dokáž opak.

Zverejnené
pred 2 hodinami, buky pridal:

Ja tvrdím, že výsledná sila je nadol

Všetko záleží na tom, či je teleso relatívne v pokoji, alebo v pohybe.

Ak je v pokoji, tak výslednica všetkých síl, ktoré naň pôsobia, je nulová, teda vektorový súčet je NULA NIČ.

Ak je v pohybe, tak momentálna výslednica všetkých síl má smer rovnaký, ako momentálny smer pohybu telesa.

Zverejnené
pred 18 minútami, irb pridal:

Ak je v pohybe, tak momentálna výslednica všetkých síl má smer rovnaký, ako momentálny smer pohybu telesa.

nie,  vyslednica ma smer zrychlenia,  nie nutne rychlosti.   Jednoduchy priklad je vyhodeny kamen do vzduchu,  ide smerom hore ale vyslednica sil je smerom dole.     v=  v0+ a. dt.     A zrychlenie moze mat uplny iny smer ako ma rychlost.  
A tu ma buky problem,  v dolnej uvrati je prave vyslednica sil nula,  gravitacna sila je rovnaka ako dostrediva sila ale teleso ma svoju rychlost. 

Zverejnené
pred 43 minútami, tyso pridal:

ide smerom hore ale vyslednica sil je smerom dole.

A prečo teda ide smerom hore?

Zverejnené

pretoze pociatocna rychlost smerovala hore,   gravitacia znamena ze spomaluje az sa zastavi a potom zacne padat.  
vo je pociatocna rychlost a 

Zverejnené
pred 1 hodinou, tyso pridal:

v dolnej uvrati je prave vyslednica sil nula,  gravitacna sila je rovnaka ako dostrediva sila ale teleso ma svoju rychlost. 

Nie, lebo závažie šuchne o podlahu. Inak povedané je väčšia ako tiažová Fg

Zverejnené

buky,   kedze je zrychlenie  v zvislom smere 0, tak nie.    Vsimni si ze dovtedy zavazie "padalo" a od "suchnutia" zacne stupat.   A to znamena ze zvisle zrychlenie meni smer a teda preslo cez nulu. 
Ale  mna si nevsimaj,  ja som len napisal poznamku  k irbovi,   dnes sa mi nechce hadzat hrach o stenu.  Snad inokedy. 

Zverejnené
pred hodinou, tyso pridal:

pretoze pociatocna rychlost smerovala hore,   gravitacia znamena ze spomaluje az sa zastavi a potom zacne padat.  

Yep, táto dynamika je celkom dosť náročná na presné uchopenie. Statika mi celkom ide, ale ak sa jedná o dynamické procesy, tak je to ťažšie. Povedal by som že je tam neustála premena foriem energií.

Na jednej strane by človek do toho rád vnikol pochopením, ale ono to povrchnému mysleniu kladie svoj odpor. Je tam viac pojmov na uchopenie, než len jednoduchý silový rozklad.

Zverejnené
Dňa 24. 11. 2025 at 15:49, buky pridal:

No, ja by som predsa len ostal pri zotrvačnej hmotnosti, ktorá má snahu odísť po dotyčnici:

Poko. stav.png

centrifuga.png

Ja mám dojem, že zjavne ignorujete zotrvačnú hmotnosť aj, že sa kyvadlo pohybuje v gravitačnom poli. Tak na obrázku roztočte kyvadlo a silomer bude ukazovať po obvode rôzne veľkú silu. Aký je dôvod, alebo mám to chápať tak, že gravitačná sila s tým nemá nič ?

Zverejnené
pred 44 minútami, buky pridal:

Ja mám dojem, že zjavne ignorujete zotrvačnú hmotnosť aj, že sa kyvadlo pohybuje v gravitačnom poli.

To rozhodne neignorujeme.

Zverejnené

Tak je tam čo má byť, okrem dostredivej sily, ktorá to kazí. Naopak je tam zotrvačná hmotnosť, ktorá pôsobí v odstredivom smere + tiažová Fg. Prečo to z pohľadu popisu nie je možné?

Zverejnené
pred 12 minútami, buky pridal:

Prečo to z pohľadu popisu nie je možné?

pretoze to dava zmysel len tebe, nikomu inemu.  A ani ty nie si schopny to pouzit na spocitanie alebo predpoved.  Rovnako sa mozes pytat preco nie je mozne povedat ze tam posobi vril.  https://sk.wikipedia.org/wiki/Vril

Ak to dokazes dopracovat do pouzitelnej podoby, tak mozeme porovnat tvoju predpoved a newtonovej fyziky.   Ale kedze si jediny komu to dava zmysel, tak to mozes spravit jedine ty. 

Zverejnené

Čo je na tom nezmyselné, že dôvodom pohybu kyvadla je tiažová sila Fg. Nezmysel je šuchnutie závažia v dolnej úvrati v dôsledku dostredivej sily.

Zverejnené

ok, ty nechapes fyziku, my teba.    Nic nove. 

BTW, zase si zabudol.   

Citát

hm,  a potom si to uz budes pamatat ? 
V dolnej uvrati ma zavazie vyssiu rychlost a tak je potrebne vacsie dostredive zrychlenie aby neuletelo po dotycnici.   A vacsie dostredive zrychlenie znamena aj vacsiu silu, vacsia sila znamena ze sa struna musi predlzit.   

Odloz si to, pretoze som to to pisal uz vela krat, tak ked zase zabudnes, tak si to mozes precitat. 

Zverejnené
Dňa 24. 11. 2025 at 16:01, tyso pridal:

no, a ako to robi to druhe teleso ?   No skus ? 

Dňa 24. 11. 2025 at 16:14, buky pridal:

Šak to opakujem po x krát, že zemou to ani nepohne, resp. je zbytočné uvažovať o ťažisku z dôvodu neporovnateľne ťažšieho telesa m2.

Zem m2.png

Len aby som  usmernil pragmatické myslenie 🙂

Zverejnené

zem ulahcuje pocitanie, ale pre fyziku nie je problem mat aj dalsie telesa, len mame viac rovnic. Ale pokial si nezvladol jednoduche priklady tak snad chapes ze zlozitejsie uz budu uplne mimo toho co zvladnes, ze?

Zverejnené

hm, a o tom rozhodujes ty? pretoze matematika dava vysledky v sulade s prirodou. ty nedavas ziadne vysledky takze nemas s prirodou nic spolocne. 

Zverejnené

Vo fyzike rozhoduje experiment, nie všade prítomná vril dosttedivá sila. 

Zverejnené

len experiment je nieco ine ako si ty predstavujes. 
Experiment vo fyzike znamená riadený a kontrolovaný postup vykonávaný s cieľom overiť, vyvrátiť alebo potvrdiť hypotézu. 

A teda na zaciatku musi byt hypoteza.     Aku mas hypotezu ty ?
Dalej pouzijes hypotezu aby si predpovedal vysledok.    Ukaz svoju predpoved.
Az potom fyzicky vykonas experiment a porovnas realny vysledok a predpoved. 
Ak sa nezhoduju, tak experiment rozhodol ze hypoteza nie je spravna. ( alebo nebolo spravne meranie). 
Ak sa zhoduju, tak zatial hypoteza presla testom. 

Ale ty nic z toho nemas,  experiment len potvrdil newtonovu fyziku.    A teda by si mal pocuvat experiment a naucit sa sa fyziku.  
Ak sa spytas fyziky ci sa natiahne pruzina pri takomto kyvadle, tak povie ano a na zaklade vysky z ktorej zacne pohyb aj povie o kolko.  A ak chces viac, tak zapocita aj odpor vzduchu atd,  
Pokial nemas predpoved, tak nemozes robit experiment. 

pred 18 minútami, buky pridal:

nie všade prítomná vril dosttedivá sila. 

chcel si povedat  kuzelna zotrvacna hmotnost, ze ?   Pretoze pri newtonovskej fyzike rozhoduju sily.   To je podstata,  zameraj sa na sily, tie povedia co sa bude diat.  

Zverejnené
pred 2 hodinami, tyso pridal:

To je podstata,  zameraj sa na sily, tie povedia co sa bude diat.  

Potom moja hypotéza znie, že ak pri kyvadle v dolnej úvrati šuchne závažie o podlahu, tak je to z dôvodu zotrvačnej hmotnosti, ktorá má snahu odísť po dotyčnici a pripočítava sa k sile tiažovej Fg. Smer tiažovej sily a zotrvačnej hmotnosti sú rovnaké, to znamená spoločne pôsobia v odstredivom smere. 

Je vylúčené aby väčšiu silu v dolnej úvrati spôsobila dostredivá sila, lebo má opačný smer !!!

Zverejnené

tak to spocitaj, pretoze mne to zmysel nedava.   Ak by sa spocitala ( ako ?   Ako pripocitas   1 lg k 10 N ? ) tak by teleso vrazilo do dlazky a spravilo tam dieru.   
Ved ja vidim ze je tam mensia sila ako ako je gravitacna, pretoze  v prirode ked nechas teleso len padat tak padne na dlazku a nesuchne sa.    keby si teda sledoval prirodu, tak by si od gravitacnej sily musel nieco odcitat.   

Zverejnené

Čo tu zas splietaš. Tiažová sila 1kg závažia je 10N. Pri kyvadle to bude v dolnej úvrati pri 1kg závaží Fg = 20 N 

Fg - 10N.png

Kyvadlo.png

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov