tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 34 minútami, tyso pridal: kolko sil posobi na auto ? ( gravitaciu a tlak od zeme teraz ignorujme, tie sa spocitaju do nuly). Jedna od teba ci dve ?
irb Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 3 hodinami, buky pridal: Preto tvrdím, že pri krivočiarom pohybe si treba dotyčnicu, vektor rýchlosti domyslieť, dokresliť, lebo nie je prítomný. To je ale hluboké nedorozumění :) Netuším, v akom zmysle to tebe príde, že "nie je prítomný". Absolútne JE PRÍTOMNÝ. Ale vektor rýchlosti nie je nič hmotného, je to idea - ale úplne reálna idea. Samozrejme, ľudia môžu popierať reálnosť ideí. Ľudia majú slobodu v tom, aké idey myslia. :)
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Žiadny odklon od dotyčnice sa nekoná. V praxi neexistuje experiment, ktorý by to dokázal. Pokračuje vlhký sen dostredivej sily, ktorá ťahá pružinu do stredu a preto závažie šuchne o podlahu :)
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 hm, a staci zrusit dostredivu silu a mas v praxi to co podla teba neexistuje. Ale tak nic, su veci ktore sa nedaju spravit, prekrocit rychlost svetla alebo vysvetlit bukymu nieco z fyziky.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred hodinou, tyso pridal: Prečo zamieňaš zotrvačné hmotnosti za sily ? Dobre vieš, že sa to nepatrí.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 hehe, ved som len teba citoval. pred hodinou, tyso pridal: kolko sil posobi na auto ?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 1 minútou, tyso pridal: hm, a staci zrusit dostredivu silu a mas v praxi to co podla teba neexistuje. Ale tak nic, su veci ktore sa nedaju spravit, prekrocit rychlost svetla alebo vysvetlit bukymu nieco z fyziky. Hhh, a zase nič.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 tak co povies na taketo kolko sil posobi na auto ?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 5 hodinami, buky pridal: Lebo pôsobenie zotrvačnej hmotnosti v odstredivom smere v dôsledku krivočiareho pohybu.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 2 hodinami, tyso pridal: kolko sil posobi na auto ? Bukyfyzika: Proti smeru zotrvačnej hmotnosti auta m1 pôsobí zotrvačná hmotnosť Zeme m2. Nakoľko je Zem neporovnateľne ťažšia, zotrvačná hmotnosť sa prejavuje len na aute.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 kolko sil posobi na auto ? Ved povedz, preco stale citis potrebu nehovorit ale odvadzat temu inde ? Nieco by menilo keby to nebola zem ale lahka raketa co by to brzdila ? Ja som len uplne zjednodusil situaciu aby si vedel odpovedat. Alebo tusis ze odpoved by ukazala ze aj ty vies ze sa mylis ? Toho sa bojis ? Priznat omyl ?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Dňa 30. 10. 2025 at 9:56, buky pridal: Alebo inak: Čo napne pružinu silomera ? Ja tvrdím, že zotrvačná hmotnosť Zh Kukaj sem: Stačí predstaviť auto m1 a m2 Zem. Takto to vidí bukyfyzika.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 24 minútami, tyso pridal: kolko sil posobi na auto ?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Slepota ? :) pred 36 minútami, tyso pridal: Nieco by menilo keby to nebola zem ale lahka raketa co by to brzdila ? Samozrejme, lebo Zem je zotrvačná hmotnosť. Nie sila !!!
irb Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 46 minútami, buky pridal: Alebo inak: Čo napne pružinu silomera ? Ja tvrdím, že zotrvačná hmotnosť Zh Ja tvrdím, že nie. Pružinu silomera nenapne zotrvačná hmotnosť, ale silový účinok pohybujúcej sa zotrvačnej hmotnosti. To je rozdiel.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 8 minútami, irb pridal: Ja tvrdím, že nie. ale silový účinok pohybujúcej sa zotrvačnej hmotnosti. To je rozdiel. Šak ten obrázok je definícia 2.NZ, a =F/m
irb Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 27 minútami, buky pridal: Šak ten obrázok je definícia 2.NZ, a =F/m A čo tým chceš povedať?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Že je tam jasne definovaná úmera zotrvačnej hmotnosti k sile. a = F/(m1+m2)
irb Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 Aj tak nerozumiem, čo to má spoločné s tým, že ja tvrdím, že pružinu silomera nenapne zotrvačná hmotnosť, ale silový účinok pohybujúcej sa zotrvačnej hmotnosti.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 No a ďalej čo. Proti výslednej sile rakety, pôsobí rovnaký opačne orientovaný silový účinok -F zotrvačnej hmotnosti telesa m2 = 1.NZ Dňa 10. 11. 2025 at 9:48, buky pridal: Pre opakovanie bukyfyziky: Ak by bola prítomná len výsledná, dostredivá sila F rakety m1, tak by to znamenal zrýchlený pohyb k stredu otáčania. Ako vieme, nič také sa nekoná, ani žiadnym meraním v praxi to nejde dokázať. Preto platí: Proti výslednej sile F rakety m1, pôsobí v opačnom smere zotrvačná hmotnosť závažia m2. Výsledok je vznik ťažiska, ktoré umožňuje rovnomerný pohyb po kružnici, ako je na obrázku. Označenie g má svoju veľkosť a z pohľadu pôsobenia zotrvačnej hmotnosti závažia m2 aj smer tj. odstredivý. V odstredivom ani dostredivom smere však nie je žiadna dráha. Ide len o vznik, účinok zotrvačnej hmotnosti (g) v dôsledku krivočiareho pohybu. Je ešte jeden príklad, kde sa prejavuje zotrvačná hmotnosť, ale nie je prítomný pohyb, dráha: Pokojový stav na povrchu.Tu spôsobuje zotrvačnú, rep. gravitačnú hmotnosť gravitačné pole Zeme. Zotrvačnú hmotnosť si nemožno volne zamieňať za silu !!! Tak si zameň zotrvačnú hmotnosť zh, za silové pôsobenie -F zotrvačnej hmotnosti. Čo tu chceš prezentovať ?
irb Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 Nuž, vieš, silový účinok, to znamená účinok sily. Sila sa meria v Newtonoch a je to vektor - má veľkosť a smer. Hmotnosť, či už zotrvačná alebo akákoľvek iná, je skalár, meria sa v kilogramoch. Nemá smer. Takže teraz čo?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Práve teraz, irb pridal: Hmotnosť, či už zotrvačná alebo akákoľvek iná, je skalár, meria sa v kilogramoch. Nemá smer. Takže teraz čo? Trepeš sprostosti, pretože ignoruješ 2.NZ, kde zotrvačná hmotnosť sa definuje ako miera odporu voči pôsobiacej sile.
irb Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 To je v poriadku. MIERA odporu je proste ako nejaký koeficient. Nemá to smer, nie je to vektor. Je to len hmotnosť. Zotrvačná hmotnosť je miera telesa, ktorá opisuje jeho odpor proti zmene jeho pohybového stavu. Je to skalárna fyzikálna veličina, ktorá je priamo úmerná sile potrebnej na zmenu rýchlosti telesa. V podstate platí, že čím väčšiu zotrvačnú hmotnosť má teleso, tým ťažšie sa dá rozbehúť, spomaliť alebo zmeniť jeho smer pohybu.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 53 minútami, irb pridal: Aj tak nerozumiem, čo to má spoločné s tým, že ja tvrdím, že pružinu silomera nenapne zotrvačná hmotnosť, ale silový účinok pohybujúcej sa zotrvačnej hmotnosti. irbofyzika:
irb Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 Som rád, že som ťa pobavil. Realita je najlepším prostriedkom k získaniu dobrej nálady.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz