tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 Fg je oznacenie gravitacnej sily, a 1 NZ sa tyka kazdej sily. Krasa fyziky je ze stacia 3 zakony NZ a 3 popisy sily ( gravitacny zakon, elektricka a magneticka sila v maxwellovych zakokonoch) a mas tam celu klasicku fyziku. Ty sa snazis ( a to ze nespravne to je aj vedlajsie) pre kazdy specialny pripad mat ine pravidla.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 20 minútami, tyso pridal: Fg je oznacenie gravitacnej sily, a 1 NZ sa tyka kazdej sily. Ty sa snazis ( a to ze nespravne to je aj vedlajsie) pre kazdy specialny pripad mat ine pravidla. Pri 1. NZ platí výsledná nulová sila. Fg nemusí byť označenie len gravitačnej sily, ale aj sily, kde sa prejavuje zotrvačná hmotnosť. Už nemôžete dať horší príklad pre 1.NZ, ako pokojový stav na povrchu Zeme. To je aj príklad zaveseného 1kg telesa na sillomere, kde sa prejavuje zotrvačná hmotnosť spôsobujúca tiažovú silu Fg 10 N. Samozrejme, že každý experiment je špecifický a aj na to upozorňuje :)
alarm Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 keď tam dokresliš realitu, tak sučet je rovný nule. V čom je potom problém?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Ja viem, že tam chýba reakčná sila bodu ukotvenia, ktorá má rovnakú veľkosť, ale opačný smer. Zámerne som ju tam nedokreslil. Lebo, keby si riadne čítal čo píšem, tak je tam Fg, čo súčasne znamená že sa prejavuje zotrvačná hmotnosť 2.NZ.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 7 minútami, buky pridal: Fg nemusí byť označenie len gravitačnej sily, Hm, oznacenie je nasa ludska konvencia. A je dobrym zvykom ju dodrziavat inak si ludia nerozumeju. A 1 NZ hovori nieco mierne ine, ak je sucet VONKAJSICH sil tak teleso ide o priamke stalou rychlostou ale ak nejde tak je TAM nenulovy sucet. A kyvadlo NEJDE po priamke a ani nema stalu rychlost. A teda tam JE sila.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 13 minútami, tyso pridal: A 1 NZ hovori nieco mierne ine, ak je sucet VONKAJSICH sil tak teleso ide o priamke stalou rychlostou ale ak nejde tak je TAM nenulovy sucet. Ano, ale ako môže byť na povrchu v pokoji výsledná sila 0, keď sa prejavuje zotrvačná, resp. gravitačná hmotnosť Fg ? Pri kyvadle napína lanko, pružinu silomera v odstredivom smere zotrvačná hmotnosť, ktorá spôsobuje väčšiu tiažovú silu Fg v dolnej úvrati. (Fg môžeme označiť aj Fz ako zotrvačnú silu, ale nakoľko sú akvivalentné, tak je to za jedno)
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 27 minútami, buky pridal: tak je tam Fg, čo súčasne znamená že sa prejavuje zotrvačná hmotnosť 2.NZ. hm, a pod tym si predstavujes co ? Na teleso posobia dve sily, pruzina a gravitacia. A v gravitacii mas jednoduchu aproximaciu m.g. A m je gravitacna hmotnost, sice je rovnako velka ako zotrvacna ale ak pises zotrvacna tak sa mylis. A pruzina ma podobne jednoduchy vzorec k.m, kde k je predlzenie pruziny. A to staci na uplny popis ak vieme pociatocny stav. Nepotrebujeme ziadne specialne pripady. pred 13 minútami, buky pridal: no, ale ako môže byť na povrchu v pokoji výsledná sila 0, keď sa prejavuje zotrvačná, resp. gravitačná hmotnosť Fg ? pretoze povrch posobi silou, ked sa ho snazis stlacit. Co si uz zabudol ? A nie, pruzinu napina dostrediva sila. Aj ked sa hodis o zem. Na zavazie posobi DOSTREDIVA ( a kedze tato sila je sposobena pruzinou, tak podla 3 NZ zavazie posobi ODSTREDIVOU silou, rovnakou velkou na pruzinu) sila, na uchytenie odstrediva. Ale je mi jasne ze to nepochopis. pred 13 minútami, buky pridal: Fg môžeme označiť aj Fz ako zotrvačnú silu, ale nakoľko sú akvivalentné, tak je to za jedno nie, nie je to jedno a sposobilo to zmatok. Fg oznacujeme ako gravitacnu pretoze je to externa sila sposobena gravitaciou. A ja sa vyhybam slovu zotrvacna sila, pretoze to sposobuje len zmatok. Zotrvacna sila je vo fyzike fiktivna sila a teba to uplne doplietlo. V leveli fyziky o ktorej sa bavime nie su zotrvacne sily.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 10 minútami, tyso pridal: A m je gravitacna hmotnost, sice je rovnako velka ako zotrvacna ale ak pises zotrvacna tak sa mylis. A čože taká zmena, ideme Járayjovou cestou ? :) No čo ti mám ešte k tomu. Asi len toľko, že pri kyvadle spôsobuje v dolnej úvrati väčšiu silu Fg dostredivá sila, ktorá má opačný smer, ale ťahá pružinu smerom na dol :) A to sa tu ešte bavím s človekom, ktorý donedávna odmietol šuchnutie závažia o podlahu v dolnej úvrati. Vraj som experiment previedol zle :)
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 19 hodinami, buky pridal: Je to tak aj pri kyvadle. Dôvodom je, že zotrvačná hmotnosť, ktorá má snahu odísť po dotyčnici pôsobí väčšou tiažovou silou Fg = 20N . Smer je odstredivý čo znamená, že 1kg závažie ťahá dole. Preto šuchne o podlahu. Ja to už lepšie popísať neviem. Len dodám, že Fg popisujem aj zotrvačnú hmotnosť (Fz), lebo sú ekvivaltné gravitačnej hmotnosti. Ak to niekto považuje za chybu, nie je problém si to premenovať. Výsledok v popise bude rovnaký.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 buky, hm. Ja opakujem to co hovori fyzika. Na zakladnej skole sa to sice pise pod ciarou ale nejde o nieco nezname. Vyznam to dostalo az obecnou teoriu relativity. A len tak pri elektrickej sile je sila umerna naboju, a tak si mozes predstavit ze v gravitacii je to gravitacny naboj. A nahodu je gravitacny naboj rovnaky ako zotrvacna hmotnost. A v dolnej uvrati sa uplatnuje 3 NZ, ktoreho nepochopenim si zacal tuto temu. A experiment si len nepochopil :) A tak bazilionty krat opakovanie. Ak pruzina taha zavazie, tak zavazie taha pruzinu. TO je 3 NZ. A ak tahas pruzinu OD stredu ( kedze sa natiahne) tak pruzina musi tahat zavazie DO stredu. A teda na zavazie mas DOSTREDIVU silu. A to ze pouzivas vlastne pojmy a este ich vyznam stale menis, to akukolvek diskusiu robo tazkou az nemoznou. A teda este inak, ak by tam existovala este ina sila ( buky sila ergo zotrvacna hmotnost skrizena s gravitaciou, atd). Tak by draha bola ina, experiment by vedel rozlisit medzi tym co hovori fyzika A odpoved je ze sa mylis.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 2 minútami, tyso pridal: A len tak pri elektrickej sile je sila umerna naboju, a tak si mozes predstavit ze v gravitacii je to gravitacny naboj. A nahodu je gravitacny naboj rovnaky ako zotrvacna hmotnost. A ak tahas pruzinu OD stredu ( kedze sa natiahne) tak pruzina musi tahat zavazie DO stredu. A teda na zavazie mas DOSTREDIVU silu. Ja neodmietam gravitačné, elektrostatické, magnetické pole ako dostredivú silu medzi dvoma telesami. Iste, z 2.NZ prejdeme na 3.NZ a výsledok je šuchnutie závažia o podlahu v dôsledku dostredivej sily, ktorá má opačný smer :) Koľkokrát mám opakovať tento nezmysel ? pred 19 hodinami, buky pridal: Je to tak aj pri kyvadle. Dôvodom je, že zotrvačná hmotnosť, ktorá má snahu odísť po dotyčnici pôsobí väčšou tiažovou silou Fg = 20N . Smer je odstredivý čo znamená, že 1kg závažie ťahá dole. Preto šuchne o podlahu. Toto budem opakovať aj 1000 krát.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 8 minútami, buky pridal: Koľkokrát mám opakovať tento nezmysel ? kym nepochopis ze to nechapes.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 pred 19 hodinami, buky pridal: Je to tak aj pri kyvadle. Dôvodom je, že zotrvačná hmotnosť, ktorá má snahu odísť po dotyčnici pôsobí väčšou tiažovou silou Fg = 20N . Smer je odstredivý čo znamená, že 1kg závažie ťahá dole. Preto šuchne o podlahu.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 buky, tak teraz sprav vynimku a skus odpovedat. Mas auto ktore sa pohybuje, ty ho brzdis na lane. ake su tam sily ?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Aké majú zotrvačné hmotnosti ?
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 auto ma tak 800 kg a ma rychlost 20 km/h, ty si priviazany k stromu.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Auto m1 800 kg. Nakoľko som priviazaný o strom, ktorý je pevne spojený s povrchom Zeme, tak ide o druhé neporovnateľne ťažšie teleso m2.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Ak má auto m1 hybnosť m.v, tak prenáša svoju hybnosť na druhé teleso Zem 2. Dochádza tak k silovému pôsobeniu medzi dvoma neporovnateľne ťažšími telesami. Zotrvačná hmnotnosť sa preto prejaví len na aute. Ja mám smolu, lebo ma roztrhne.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 12 minútami, tyso pridal: otazka je ake su tam sily. zacni napriklad poctom sil ktore posobia na auto. ( BTW neroztrhne ta, kedze mozes lano pustit, navrhujem pokus co ta nezabije :) ale povedzme ze vies tahat tak 500 N, to je vaha vreca cementu, to by si mohol bezne zvladnut)
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Auto pôsobí svojou zotrvačnou hmotnosťou na Zem. Nie naopak. Ak to vyžaduje matematika, tak ide o dve rovnaké opačne orientované sily, kde každá z nich pôsobí na iné teleso 3.NZ.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 pred 20 minútami, tyso pridal: otazka je ake su tam sily.
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Vzájomné silové pôsobenie F (silomer) medzi dvoma telesami m1,m2.
tyso Zverejnené 17. November, 2025 Zverejnené 17. November, 2025 kolko sil posobi na auto ? ( gravitaciu a tlak od zeme teraz ignorujme, tie sa spocitaju do nuly). Jedna od teba ci dve ?
buky Zverejnené 17. November, 2025 Autor Zverejnené 17. November, 2025 Na jednu stranu silomera pripevníš auto m1 a druhú stranu môžeš chytiť do ruky. Silomer ukáže silu F medzi telesami m1 a m2, ktorá vznikla v dôsledku nenulovej hybnosti auta m1 a nulovej hybnosti Zeme m2.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz