Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

no ... skutočne patrím k ľuďom, ktorí si zo školy kdečo pamätajú, čudné, ale ani sa za to nehanbím, čo už ... už padám :)

Šak to je dobre, že si niečo pamätáš.

Ale určite si nepamätáš, ako sa to overí v praxi. Je to jednoduché, pustím 1kg guľu z 9,8m výšky a potvrdím gravitačné zrýchlenie laserovou časomierou 9,8 m.s-2.

A podobne to stačí urobiť pri kolotoči, ktorého obvod má 9,8m.

Zverejnené

Este skus povedat, ako si dosiel na tych 9,8m na kolotoci. Nech sa pobavime :)

Zverejnené

Je to jednoduché, pustím 1kg guľu z 9,8m výšky a potvrdím gravitačné zrýchlenie laserovou časomierou 9,8 m.s-2.

A preco 1kg?
Zverejnené

Este skus povedat, ako si dosiel na tych 9,8m na kolotoci. Nech sa pobavime :)

Ná šak jednoducho.

Hovorí ti niečo obvod kruhu? Tak to je dráha, v tomto prípade je to 9,8m po ktorej obieha 1kg závažie. Medzi sedačkou kolotoča a 1kg závažím bude tenzometer, ktorý ukáže 9,8 N.

Kde máš zrýchlenie?

Zverejnené

V akom smere meria ten tenzomer? Ak v smere tiaze, tak naco to je dobre?

Ak v smere dostredivej sily, tak ti 9,8N ukaze len vo velmi specifickom pripade

Zverejnené

V akom smere meria tenzometer? Už si niekedy videl aby tenzometer ukazoval smer?

Tiaž vylúčime ak sa kolotoč bude nachádzať napr. na orbitálnej stanici.

Od obvodovej rýchlosti bude závisieť aj veľkosť sily medzi 1kg závažím a sedačkou kolotoča. V našom prípade je to 9,8 N.

Zverejnené

A preco 1kg?

:) 1kg som uviedol z dôvodu zrýchlenia. Ak bude mať raketa zrýchlenie 9,8 m.s-2, tak tenzák ukáže medzi sedačkou a 1kg závažím 9,8 N.

Pri kolotoči však ide o niečo iné a jediný, ktorý to zatiaľ dokázal čiastočne odhaliť je robopol.

Zverejnené

V akom smere meria tenzometer? Už si niekedy videl aby tenzometer ukazoval smer?

Tiaž vylúčime ak sa kolotoč bude nachádzať napr. na orbitálnej stanici.

Od obvodovej rýchlosti bude závisieť aj veľkosť sily medzi 1kg závažím a sedačkou kolotoča. V našom prípade je to 9,8 N.

A kolko bude ta obvodova rychlost, ked bude 9.8N? :)
Zverejnené

tenzometer ma problem, meria tlak a nie tah. Aspon ja teda neviem o ziadnom co by meral tah. Ale na kolotoci je lahka pomoc, vylestime sedacku (aby sme znizili trenie na skoro nulu) a pripojme bukyho na stred cez silomer. Zatocime kolotoc a dostrediva sila bude jasna ( omega . R . bukyho vaha )

Buky ako obycajne zapre ze tam nieco vidi :)

Zverejnené

1. Ide o rovnomerný pohyb 1kg závažia po kružnici (kolotoč) - rýchlosť je konštantaná m/s. Veľkosť sily medzi závažím a sedačkou je 10N.

2. Ide o zrýchlený pohyb rakety m.s-2, kde veľkosť sily medzi 1kg závažím a sedačkou je 10N.

Rozumieme sa alebo nie.

Zverejnené

do stredu, rozumies slovam oznacujucim smer ? Do stredu nie je smerom k zemi. Deti si mylia lavu a pravu, nie do stredu a na zem.

Zverejnené

Veru ako sopľavé deti, ktoré ukazujú prstom na tú istú hračku :)

Smer zrýchlenia telesa určuje aj smer pôsobenia výslednej sily. Pri kolotoči, kde ide o rovnomerný pohyb po kružnici však nejde o žiadne zrýchlenie.

Zverejnené

Smer zrýchlenia telesa určuje aj smer pôsobenia výslednej sily. Pri kolotoči, kde ide o rovnomerný pohyb po kružnici však nejde o žiadne zrýchlenie.

Cize to ze sa meni rychlost, ze bez problemov namerias silu, bez ohladu na fyziku a matematiku si tvrdis svoje.

No ved predved taky zazrak ako zmenit smer pohybu rakety bez pouzitia sily, potom budes frajer.

Zverejnené

Cize to ze sa meni rychlost, ze bez problemov namerias silu, bez ohladu na fyziku a matematiku si tvrdis svoje.

To je ten paradox. Pri kolotoči nameriam silu a konštantnú rýchlosť (m/s),a to znamená, že nemôže ísť o zrýchlenie (m.s-2)
Zverejnené

Ale ide o zrychlenie, len tvoje nedostatocne znalosti ti neumoznuju ho vidiet. Kedy prestanes tarat a dostudujes si tie vektory?

Zverejnené

Pri kolotoči nameriam silu a konštantnú rýchlosť (m/s),a to znamená, že nemôže ísť o zrýchlenie (m.s-2)

No len preto ze nevies merat, ked budes merat spravne, tak namerias meniacu sa rychlost a z toho zrychlenie. Hlupost a ignorancia je dokazo, len hluposti a ignorancie. Kedy obratis raketu bez sily ?

Wiki :

Rychlost je charakteristika pohybu, která nám sděluje, jakým způsobem se mění poloha tělesa (hmotného bodu) v čase.

Rychlost je vektorová fyzikální veličina, neboť udává jak velikost změny, tak i její směr.

Cize nehovoris o rychlosti z fyziky ale podla tvojho zvyku ide o bukyrychlost, podobne ako nechapes pojmom sila, energia ci hybnost.

A kedze nie si schopny pochopit ani polohu telesa, tak uz nie je nic zakladnejsie na com by sa dalo stavat.

Zverejnené

No len preto ze nevies merat, ked budes merat spravne, tak namerias meniacu sa rychlost a z toho zrychlenie. Hlupost a ignorancia je dokazo, len hluposti a ignorancie.

Hlúposť a ignorancia je s akademickej strany.

Aha, takže ide o zlé meranie. Tak že padajúce teleso zrýchlením m.s-2 je to isté ako rovnomerný pohyb po kružnici m/s.

Ja vychádzam z výsledkov meraní a nie z matematickej vektorovej obludnosti.

Problém je v tom, že začínate byť nervózny s vlastnej neschopnosti dopátrať sa o čo pri kolotoči ide aj napriek tomu, že nameriam silu, je tam zmena smeru, ale aj napriek tomu ide o konštantú rýchlosť, čo znamená rovnomerný pohyb a nie zrýchlený pohyb.

Zverejnené

Hlúposť a ignorancia je s akademickej strany.

Aha, takže ide o zlé meranie. Tak že padajúce teleso zrýchlením m.s-2 je to isté ako rovnomerný pohyb po kružnici m/s.

Ja vychádzam z výsledkov meraní a nie z matematickej vektorovej obludnosti.

hehe, ja ale presnie viem co sa deje, len som rezignoval. Simpanz je ucenlivejsi ako ty :)

za prve, ty nemerias ale si vymyslas vysledky, za druhe aj keby si meral, tak nevies merat, a aj keby to niekto zmeral za teba, tak nerozumies co si nameral.

A padajuce teleso ma zrychlenie, teleso na kolotoci ma zrychlenie ale kedze nechapes co je smer, tak nechapes v com je rozdiel. V druhom pripade je totiz zrychlenie KOLME na smer rychlosti. A tak nechapes ani co sa ked sila neposobi presne v smere rychlosti ( predstav si zrazku aut ale nie celnu ale s boku, ty nemas sancu ani kvalitativne chapat co sa deje, fyzika to dokaze zratat. Ako hovorim, simpanz ma vacsiu sancu sa naucit fyziku.

Zverejnené

hehe, ja ale presnie viem co sa deje, len som rezignoval.

A padajuce teleso ma zrychlenie, teleso na kolotoci ma zrychlenie ale kedze nechapes co je smer, tak nechapes v com je rozdiel. V druhom pripade je totiz zrychlenie KOLME na smer rychlosti.

Ale choď, tak zmeraj pri kolotoči, zrýchlenie kolmé na smer rýchlosti.

Nemáš záujem ani vôľu pochopiť čo sa deje. Aj katolícka cirkev znemožnila určiť vek turínskeho plátna, len aby obhájila svoje tvrdenie.

Ty máš však smolu, lebo vo fyzike rozhoduje merateľný experiment, ktorý potvrdí alebo spochybní teoretické tvrdenia.

Ak dokážeš zmerať pri kolotoči zrýchlenie kolmé na smer rýchlosti, tak potom keckaj o dostredivej sile :)

Zverejnené

Ak dokážeš zmerať pri kolotoči zrýchlenie kolmé na smer rýchlosti, tak potom keckaj o dostredivej sile :)

hehe, ale ja ho dokazem zmerat :), a to roznymi sposobomi, aj s vyzitim akcelometra, meranim drahy a casu, meranim sily.

Problem mas len ty, ti ci vedia merat nie.

Zverejnené

tyso

až tak by som sa nesmial. Preukázaním sily nepreukazuješ zrýchlený pohyb telesa do stredu. A ja viem prečo ma s tym buky problem. Lebo vidi že teleso je stale rovnako vzdialene od stredu a to ho "zamotava". zamotáva mu hlavu :)

Ale keby si buky pozrel obrázok čo som mu dal, tam ma vyznacene vsetko potrebne. Ale kedze o to nema zaujem bude sa cudovat kde to zrychlenie je. skutočne lepsie ako obrazok, animácia uz asi nic nemoze byt, kedže slova a matematika je mu cudzia.

Zverejnené

tyso

až tak by som sa nesmial. Preukázaním sily nepreukazuješ zrýchlený pohyb telesa do stredu. A ja viem prečo ma s tym buky problem. Lebo vidi že teleso je stale rovnako vzdialene od stredu a to ho "zamotava". zamotáva mu hlavu :)

v tomto pripade ti sila meria zrychlenie, kedze sa meni rychlost. A teda sila / hmotnost je dostredive zrychlenie.

Fyzikalne je to uplne korektne, mozes zacat od zakladov a merat zmenu polohy v case ( to je priamo pouzitie definicie a nemusis poznat ani ziadne zakony) alebo mozes pouzit zavisle veliciny, kedze ovladas newtonove zakony. Buky vsak merat nevie a tak je uplne jedno ako sa budes snazit.

A len taka otazka : existuje nieco s cim buky nema problem ? Chcel som od neho len aby popisal polohu, aj to je nad jeho schopnosti.

A ked nechape co je to poloha telesa, tak aky ma vyznam debata o kinematike ? od coho chces zacat ?

Zverejnené

ja len, že ak ti posobia sily nemusi nutne zrýchlovat teleso, kedze moze byt v rovnováhe. takze len taka poznamka.

a od čoho začat? Buky vie rozznat pohyb, a vie sa aj orientovat v priestore, takze nutne nejaku predstavu ma. nerozumie pojmom, to je problém. a snazi sa tie pojmy nejak zadelit do svojich predstav, tam robi znacne chyby. pretože to čo si od predstavuje pod fyzikalnym pojmom je skoro vzdy zle.

Ale neviem z neznamej priciny (možno len nechce pokracovat lebo to sam vidi), nechce rozoberat obrazky. A pritom sme mu tie obrazky tu dali, aj to čo ta sila robi. tam suhlasi, že sposobuje krivočiaru drahu. A tak nerozumiem , či si tie obrazky poriadne nepozrel, bavili sme sa tu aj o 1 kozmickej rýchlosti a kadecom. A po case príde a povie, kde je to zrychlenie. takez skutocne neviem, či si niečo uvedomil a rýchlo zabudol, alebo neuvedomil a nema co zabudnut.

A teda vidím, že sa chce bavit, ale nechce dojst do dosledkov k záveru nejakého príkladu. a už presuva pozornost inam.

Zverejnené

ja len, že ak ti posobia sily nemusi nutne zrýchlovat teleso, kedze moze byt v rovnováhe. takze len taka poznamka.

to je ok, ale tu vieme ze je tam zrychlenie a to je vzdy viazane na silu, meranie sily je tak nepriame meranie zrychlenia a to je korektne.

a pochybujem ze buky vie co je pohyb, casti kde sme hovorili o relativite pohybu nerozumel vobec.

Zverejnené

robopol, ten obrázok čo si poslal je ok, ak ide o gravitačné zrýchlenie. To znamená, že ak dotyčnicová rýchlosť bude rovnomerný priamočiary pohyb napr. 100 ms, tak po zrýchlenom pohybe (ms-2) a prejdení na pohyb po kružnici to už bude väčšia rýchlosť ako 100 ms.

Ak by išlo aj pri pohybe po kružnici o zrýchlený pohyb, tak sa na orbitálnej resp. kruhovej dráhe neudrží.

Bude ale väššia rýchlosť ak teleso prejde z dotyčnicovej rýchlosti na pohyb po kružnici cez pevnú hmotnú zátačku? Ja tvrdím že nie.

Tyso, zober si pre mňa za mňa aj krokomer, ale nezmeníš fakt, že zrýchlený pohyb (ms-2) na kruhovej dráhe s koštantným pohybom nenameriaš. Teleso zo zrýchlením 9,8 ms-2 prejde 10m dráhu za kratší čas ako teleso na kolotoči z rovnomerným pohybom, čo znamená konštantnú rýchlosť.

Pri kolotoči nemáš možnosť potvrdiť zrýchlenie dostredivou silou, pri kruhovom pohybe na orbite však áno.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov