tyso Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 pretoze povraz ma svoju medzu pevnosti a ak ju prekrocis, pretrhne sa. Rovnako clovek nedokaze prekrocit silu, ktoru sa zapiera o zem. Ale to stale odbocujes od temy. Opakujem : ak chces menit SMER pohybu, potrebujes silu. A to moze byt cez povraz, moze to byt smerovka, motory. Z pohladu fyziky je to sila a hotovo.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 6 minútami, tyso pridal: Rovnako clovek nedokaze prekrocit silu, ktoru sa zapiera o zem. Tá sila má veľkosť a smer. Človek má tiež svoju hmotnosť, Zem taktiež. Nič ? Čo drží odstredivú silu ?
robopol Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 To nie je odstredivá sila, ty furt perlíš, odstredivá sila je pseudosila ktorú cítiš napr. v centrifúge, kedysi si blabotal o rovnováhe odstredivej a dostredivej sile, že údajne preto chodí kameň po kružnici, ale zrejme už máš inú hlúposť v hlave. Ak máš problém s 3NZ, tak tam sa to volá akcia a reakcia, nie dostredivá a odstredivá sila. Halušky že hmotnosť drží silu a podobne skomoleniny sem netahaj, vo fyzike sú sily a ich vzťah poznáš F=m*a Keď pôsobíš na Zem nejakou silou ktorú dokážeš vyvinúť , tak zem sa nepohne lebo to je a=F/m, keďže m je obrovské číslo a je nulové číslo, nepostrehnuteľné.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 Fyzika pre 1. ročník gymnázia: Vždy, keď hovoríme, že na teleso pôsobí sila, mali by sme si byť vedomí, ktoré druhé teleso sa na silovom pôsobení zúčastňuje. Tu je začiatok !!! pred 3 minútami, robopol pridal: F=m*a Že som pred rokmi tvrdil niečo iné je z dôvodu vašej demagogickej, len dostredivej sily. Čo to znamená (m) pri rovnomernom pohybe po kružnici ? Dočkám sa odpovede ?
robopol Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 ty blbeček, o dostredivej a odstredivej sile sa hovorí v súvislosti pohybu po kružnici. V silovom pôsobení sa všeobecne hovorí o akcii a reakcii. m- je hmotnosť točiaceho sa závažia - kamena, rakety a tam posobí jediná sila (na kamen) a to dostredivá sila a ta ma vztah F=m*v*v/r. cez špagát potom posobí NA TEBA reakcia v tej istej velkosti, aby si sa nezačal pohybovať tak posobíš nohami na zem, tam su dalsie dve sily, jedna posobí na teba a pohyb zastavuje druha posobí na zem, čo so zemou vobec nepohne.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 2 minútami, robopol pridal: m- je hmotnosť točiaceho sa závažia - kamena, rakety a tam posobí jediná sila (na kamen) Demagóg sa bude baviť len o dostredivej sile. Odkiaľ pochádza tá sila?
robopol Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 tak napíš koľko pôsobí síl na KAMEN blbecek, keď ty si sprosty ako jelito a tváriš sa ako majster sveta, si myslíš ze 200 rokov ľudí čo sa venovali fyzike na celej planéte je padnutých na hlavu a ty si ten genius? a zrejme myslíš "odkiaľ pochádza sila" preložene do ľudského jazyka, že kto je pôvodcom dostredivej sily. No hádaj kto to len ťahá za ten špagát : NO TY ťaháš za špagát k sebe, ty si AKCIA, ktorá pôsobí na kameň a reakcia pôsobí na teba a to sa nevolá - odstredivá sila. To je proste reakcia cez 3 NZ pôsobiaca na teba.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 6 minútami, buky pridal: Demagóg sa bude baviť len o dostredivej sile. Odkiaľ pochádza tá sila? Ty si doktor vied a ja som blbeček, tak skús odpovedať aby som sa dozvedel niečo viac o dostredivej sile.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 22 minútami, robopol pridal: NO TY ťaháš za špagát k sebe, Kua ja vážim 80 kg a na 1kg kameň pôsobím 100 N dostredivou silou. Aký bude pohyb po kružnici ?
robopol Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 F=m*v*v/r, sila F=100N , m=1kg, r=1m 100=1*v*v/1 , v=10 m/s teda ak dokazeš posobiť dostredivou silou 100N tak rýchlosť bude 10 m/s, aby sa to pohybovalo po kruznici, takže si musíš najskôr rozpohybovať kameň aby mal takú rýchlosť a následne musíš ťahať 100N, odpor vzduchu sa neuvažuje v realite by bol výpočet zložitejší kedže tam maš odpor vzduchu aj gravitaciu, ktorá musíš prekonávať.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 2 minútami, robopol pridal: F=m*v*v/r, sila F=100N , m=1kg, r=1m 100=1*v*v/1 , v=10 m/s A kde si nechal moju 80 kg hmotnosť ? Chceš tvrdiť, že ja budem stáť na mieste a kameň budem točiť nad hlavou ?
robopol Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 tvoju hmotnost nepotrebujem na to aby som zistil obežnu rýchlost. Ja viem ty si nedouk a buran a zda sa ti, že to k tomu treba, netreba. Reakcia na dostredivu silu je tiež 100N a budeš sa musieť zaprieť v protismere nohami silou 100N.
tyso Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 buky, zakladne pravidlo. Ries veci strukturovane. Vo fyzike, v technike, v medicine atd. 1. Rozdel zlozity system na jednoduchsie casti 2. Urci vztahy medzi nimi 3. Ries jednotlive casti. Preto mame problem, ty tohto nie si schopny. 1. Na kamen posobi jedina sila, je to jednoduchy problem 2. Na teba posobia dve sily, ( kamen a zem ) opat jednoduchy problem. 1. Bavime sa o kameni a nepotrebujeme riesit aj rast travy pod tvojimi nohami. Si schopny sa toho drzat ?
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 5 minútami, robopol pridal: a budeš sa musieť zaprieť v protismere nohami silou 100N. Musím sa zaprieť aby som mohol pôsobiť proti rovnakej opačne orientovanej sile 1.NZ. Nehovoriac o čo sa mám nohami zaprieť.
robopol Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 hej treba ti vysvetliť o čo sa da opriet nohami? Môžeš sa o hlinu o betón, asflat, ešte sa opytaj, či tam môže byť aj trava. tak sa pozri ako to robia kladivari, šport kde hadžeš guľu na reťazi, najskôr musia gulu roztočiť a musia zaroveň komenzovať dostredivú silu od závažia a predstav si, že to robia cez nohy sa opru o zem, kde posobia silou opačnou. Dá sa časť kompenzovať aj náklonom teľa a využívajú tak gravitaciu na kompenzáciu dostredivej sily, aby boli zhruba tam kde su a guľa ich neodniesla po tvravniku.
tyso Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 buky, 1 NZ. Ak chces byt v pokoji, tak sucet sil na teba musi byt nula. Comu nechapes ? Posobi na teba kamen, a tak ty nohami tlacis na zem aby si dostal rekaciu v potrebnej velkosti. Sucet nula, stojis. Kua, ved si snad krutil vedro s vodou, ci ?
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 1 minútou, robopol pridal: Môžeš sa o hlinu o betón, asflat, ešte sa opytaj, či tam môže byť aj trava. Zabudol si na ľad (minimálny odpor voči povrchu) Tak skús popísať aký bude pohyb 80 kg blbca, ktorý pôsobí 100 N silou na kameň.
robopol Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 preto sa tazke zavážia neroztáčajú na ľade, ale na tokom povrchu kde je dostatočné trenie, lebo bez toho nie si schopný vytvoriť protisilu, no fajn, tak sme si pokecali ty si ako vždy sa počudoval a život ide ďalej NZ platia v svojej triede presnosti postačujúco pre inžiniersku prax a ty sa môžeš nad tým len čudovať a búriť.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 10 minútami, robopol pridal: preto sa tazke zavážia neroztáčajú na ľade, Ale hej, lietadlo ti poskytne uhlovú rýchlosť. Len uhol pohľadu len dostredivej sily sa zmení.
tyso Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 a co take si buky predstavujes pod uhlovou rychlostou :)
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 Rýchlosť, ktorá spôsobuje silové pôsobenie v odstredivom smere 8O kg pilot m1 stojí s 1kg lietadlom m2 na ľade. Zapne motor a do kelu, ani diviak nevie, ktoré teleso pôsobí dostredivou silou na ktoré. A votom to je.
tyso Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 pred 7 minútami, buky pridal: Rýchlosť, ktorá spôsobuje silové pôsobenie v odstredivom smere sotva, opakuj si, sila a ZRYCHLENIE. ziadna rychlost. Tusil som ze to nevies. A my predsa vieme NA ktore teleso posobi dostrediva sila, to je to co je dolezite. A vieme popisat sily na vsetky telesa. A niekedy je jasne ze ty tahas kamen k sebe a niekedy to nie je jasne a je to irelevatne. Ked mas dva magnety, tak vieme ze na seba posobia rovnakou a opacne orientovanou silou ale neriesime co je akcia a co reakcia. Rovnako je to pri gravitacnej sile. Ale ked zapnes motor, tak vieme ze to cele zacalo motorom, ale netusim co je na tom zahadne. mas teda nieco pomylene vo svojej hlave a riesis nieco fyzika netvtrdi.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 pred 2 hodinami, buky pridal: Fyzika pre 1. ročník gymnázia: Vždy, keď hovoríme, že na teleso pôsobí sila, mali by sme si byť vedomí, ktoré druhé teleso sa na silovom pôsobení zúčastňuje. Tu je začiatok !!! Tak, tak, tu treba začať. Ak budem stáť na ľade, tak lietadlo na mňa pôsobí dostredivou silou a preto mám dostredivé zrýchlenie.
tyso Zverejnené 4. December, 2023 Zverejnené 4. December, 2023 sotva, zacni v materskej skolke. Lava, prava, do stredu, od stredu. na stol, zo stola. ukaz rukou. Zda sa ze tieto zaklady ti chybaju.
buky Zverejnené 4. December, 2023 Autor Zverejnené 4. December, 2023 V pohode, beriem na vedomie. Dôležitý je ale výsledok experimentu. Ak bude stáť pilot na ľade, tak zrýchli v smere pôsobiacej sily lietadla. To jest, smer odstredivý.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz