Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

buky,   presli sme do oblasti kinematiky, kde potrebujes zistist co sa bude diat v case.  Tak skus nezahovarat a odpovedat. A neotvaraj dalsie problemy, pretoze to nema zmysel.  iste mozeme sa bavit aj o lade ale to teraz nie je tema.  Takze normalne budes tahat silnejsie ku sebe, dokazes to a mozes si to vyskusat.
Co sa stane ?  
A  matematicky je to uplne trivialne, ked tona pekne poprosis, tak ti spravi aj animaciu. Skus nehovorit o matematike,ked vsetci vieme ze jej nerozumies.  

Zverejnené
pred 1 minútou, tyso pridal:

Takze normalne budes tahat silnejsie ku sebe, dokazes to a mozes si to vyskusat.

Nie, zvyšovaním obvodovej rýchlosti si vystavený väčšiemu odstredivému pôsobenia gule.

A čistá katastrofa, že igorujete medzi ktorými telesami sa tak deje. Preto spomínam minimálny odpor voči povrchu.

Zverejnené

Buky, otazka bola jasna, zase menis temu.  Je jasne ze podla 3 NZ ak ty posobis silou na kamen, tak kamen posobi silou na teba, Rovnako velkou a opacne orientovanou a ano ta je odstrediva.  Ale bavime sa kameni, nie o tebe. Tak sa drz toho co sa stane s kamenom.  Ty sa jednoducho zapries nohami a trenie medzi tebou a zemou a to ta udrzi na mieste. To vedia  vsetci co ten  kamen niekedy krutili. 

Zverejnené
pred 3 minútami, tyso pridal:

Je jasne ze podla 3 NZ ak ty posobis silou na kamen, tak kamen posobi silou na teba, Rovnako velkou a opacne orientovanou 

Nie, nie a nie. Zvyšovaním obvodvej rýchlosti má guľa snahu odletieť po dotyčnici, preto pôsosobí silou v odstredivom smere na iné teleso. 

Zverejnené

A nevadí ti, že ta guľa ide priamočiaro rovnomerne a nepôsobí naň žiadna sila, keď letí po dotyčnici? to je 1 NZ. Takže tam kde ty vidíš odstredivú silu nie je žiadna sila (preto je to zdanlivá sila voči stredu otáčania). Až dostredivá sila zmení dráhu z dotyčnice na kruhovú. A to je celé.

Zverejnené

buky,  skus sa drzat otazky,  opakujem :
Tocis kamen a zvysis silu, ktoprou ho tahas. Co sa stane ?

Zverejnené

tyso, ale tá väčšia sila ktorá pôsobí na moju ruku je následok, vyššej obvodovej rýchlosti.

Zverejnené
pred hodinou, robopol pridal:

Až dostredivá sila zmení dráhu z dotyčnice na kruhovú. A to je celé.

1.NZ ano. Pokiaľ ide o zakrivenie dráhy, tak tu môžeme hovoriť napr. o gravitačnej "sile" ktorú veľkosť určuje gravitačný zákon. Preto nemôže narastať so zvyšujúcou obvodovou rýchlosťou družice. Následkom je pohyb družice po parabole, hyperbole.

Zverejnené

Buky,  opakujes nieco co je bud nezmysel alebo trivialne.   
1.  plati 3 NZ.  Sila na kamen je rovnaka ako sila na teba.  To je trivialne, debata o tom co je pricina je nepodstatna.  Z pohladu fyziky pozname sily a mozeme urcit drahu.  
2.  ked pojdeme k podstate, tak nie je dolezita obvodova rychlost (  ta je len pri specialnom pripade, rovnomernom pohybe po kruznici) ale radialne  zrychlenie ( matematicky je derivacia rychlosti v smere kolmom na drahu ). Bohuzial toto je oblast, tebe nedostupna.  Ale nie je to nic nelogicke,  je to trivialny dosledok vektorovej matematiky.
A kedze kamen meni svoju rychlost ( a opakujem ze rychlost je vektor, ma velkost a smer,  to je ucivo zakladnej skoly) tak nanho posobi sila.   Tak to je.  

pred 2 minútami, buky pridal:

Následkom je pohyb družice po parabole, hyperbole.

a elipse a kruhu. To je riesenie pohybu v gravitacnom poli a urobil ho uz newton.  Viac ako 300 rokov dozadu.   A ty cely zivot ho nevies ani pochopit.
A gravitacna sila naozaj nezavisi od rychlosti druzice,  aj preto je pri druzici zbytocne hovorit o odstredivej sile.

Zverejnené

ty skáčeš medzi príkladmi ľubovoľne. Keď ti to nie je jasne, tak sa drz jedného príkladu kým ho nepochopíš, lebo tým,, že prejdeš na iný to tu len zamotávaš, hlavne seba. 

U družice pôsobí dostredivo gravitačná sila a ANO nenarastá a tak družica môže po krivke odletieť preč.

Pri kameni na špagáte ale zvyšuješ dostredivú silu tým, že TY ťaháš za špagát do stredu, čim dosiahneš, že aj pri väčšej obvodovej rýchlosti ide kameň po kružnici. Nikde tam nefiguruje odstredivá sila. My sa tu nebavím o 3NZ ale silovom pôsobení na kameň. Ak nepôsobí sila na kameň odletí po priamke, stačí prestrihnúť špagát. 

Zverejnené
pred 3 minútami, tyso pridal:

plati 3 NZ.  Sila na kamen je rovnaka ako sila na teba.  

A potom vznikne pleáda dvoch síl, kde každá z nich pôsobí na iné teleso. Musí to tak byť, aby 3.NZ platil. Matematický popis, ktorý sa nezhoduje s realitou.

Nemôžem za to, že máte vštepenú dostredivú silu, ako jediný spôsob zakrivenia dráhy. Ano, dám sa poučiť, aký pohyb bude mať družica ak bude zvyšovať rýchlosť. Na rozdiel od kameňa točiaceho sa nad hlavou, že ano.

robopol, čo drží dostredivú silu ?

Zverejnené

problém je ten, že nie my ale ty máš niečo vžite a nerozumieš tomu. Ak ide teleso po priamke rovnomerne, tak nám ukáž aká odstredivá sila tam je, keď to j 1.NZ? však rozmýšľaj, ak neťaháš za špagát pôjde kameň po priamke a DAJ odpoveď kde je ta odstredivá sila???Však ty ako keby si nerozumel že 1 nerovná sa 0.

kým neodpovieš nemá zmysel pokračovať, odpovedz na otázku kde je odstredivá sila, kde pôsobí odstredivá sila na kameň, keď ide priamočiaro rovnomerne??? odpovedz a nekľučkuj, lebo to nepochopíš nikdy.

Zverejnené

buky,  dovodov preco je to spravne je mnoho.

Ale okrem ineho to funguje.
1.  V praxi mame gravitacne a ELM pole.   A vsteko v nom sa pohybuje podla newtonovych rovnic  ( pokial to nejde prilis rychlo) ,  my teda vieme ze nase vysvetlenie podla newtona popisuje prirodu spravne.  
2.  Ty opakujes ze sa nezhoduje s realitou,  ale vieme ze sa s realitou zhoduje.  Zrejme chces teda povedat nieco ine a mne to znie " Ja tomu nerozumiem, tak to nemoze byt spravne"

Zverejnené

Ale veď to máte jasne na tom upevnenom lietadle, že pohyb po kružnici spôsobbuje výsledná sila lietadla.   Sám pocítim, že ak budem zvyšovať cez lietadlo obvodovú rýchlosť, tak sila na moju ruku bude narastať. Zväčšovanie výslednej sily lietadla má za následok väčšiu obvodovú rýchlosť a príčina je pôsobenie väčšej sily na moju ruku. 

Fyzik však bude tvrdiť, že dôvodom zväčšovaniia obvodovej rýchlosti, je zväčšovanie dostredivej sily - AMEN  

Je zjavné, že pokus s upevneným lietadlom vám nesedí.

Zverejnené

Buky odpovedaj, lebo ja nebudem na teba reagovať kým neodpovieš. Nech ti tyso vysvetľuje vždy niečo iné a nič z toho nepochopíš. kameň na špagáte je to isté ako lietadielko na špagáte s tým rozdielom, že dotyčnicovú rýchlosť zabezpečuje motor lietadla. Tak odpovedz, keď prestrihneš špagát na lietadle tak pôjde rovnomerne priamočiaro, nepridáva plyn. Ukáž kde pôsobí odstredivá sila, keď ide lietadlo rovnomerne priamočiaro a nepleť do toho iný problém s 3NZ.

Zverejnené
pred 2 minútami, robopol pridal:

Tak odpovedz, keď prestrihneš špagát na lietadle tak pôjde rovnomerne priamočiaro, nepridáva plyn. Ukáž kde pôsobí odstredivá sila, keď ide lietadlo rovnomerne priamočiaro a nepleť do toho iný problém s 3NZ.

Ak prestrihnem špagát, tak už odstredivé silové pôsobenie lietadla na Zem zanikne. Z dôvodu neporovnateľnej hmotnosti to Zemou ani nepohne a lietadlo bude pokračovať podľa 1.NZ

Má zmysel debata, kde fyzik ignoruje hmotnosti telies medzi ktorými k silovému pôsobeniu dochádza ?

Zverejnené

tak zanikne zaujímavé, takže tam nie je. A ty teraz tvrdíš, že keď zatiahnem za špagát, aby lietadlo nešlo po priamke ale kružnici, tak podľa teba som ho nepritiahol k sebe ale od seba? Si magor? odstredivá sila predsa má lietadlo podľa teba odhodiť od stredu ďalej a nie naopak.

nuž odmietam niekomu vysvetľovať nieže fyziku, ale napríklad čo je ďalej a čo bližšie.

a neser ma s tym čo sa deje tebe! my rozoberame sily posobiace na lietadlo ty magor.

Zverejnené
pred 3 minútami, robopol pridal:

tak zanikne zaujímavé, takže tam nie je. 

Ja nemôžem za to, že opakovane odmietaš telesá, ktoré sa na silovom účinku zúčastňujú. Keď prestrihneš špagát, tak už nie je možnosť aby odstredivá sila lietadla na niečo pôsobila. Sila samotná nemôže existovať.

Zverejnené

ty si uvedom pošuk, že sa bavíme o silovom pôsobení na kameň, alebo lietadlo a nemiešaj tu pôsobenie síl napr. na toho človeka zo špagátom. Rozumieš, že ty nie si ten kameň? tak dúfam že rozumieš, že nie si ten kameň. 

Povodne išlo to, že na kameň obiehajúci po kružnici, resp. lietadlo pôsobí dostredivá sila a nie odstredivá, ty si tvrdil, že pôsobí na KAMEN odstredivá sila, vyzval som ťa, aby si mi ju ukázal, naschvál som teda prestrihol špagát, aby si ukázal kde je tam odstredivá sila keď sa ti lietadlo/ kameň vzďaľuje od stredu. Nuž ale ty si proste retard a snažíš sa zamlčovať a baviť o niečom inom.

Zverejnené
pred 7 minútami, robopol pridal:

, ty si tvrdil, že pôsobí na KAMEN odstredivá sila, vyzval som ťa, aby si mi ju ukázal, naschvál som teda prestrihol špagát, aby si ukázal kde je tam odstredivá sila 

To som nikde netvrdil. Tvrdím, že kameň pôsobí odstredivou silou na druhé teleso. Ak prestrihneš špagát, tak už odstredivá sila kameňa nemá na čo pôsobiť.

Zverejnené

tak ešte aj klamať chceš? citujem ta , odhliadnuc že to tu 10 rokov tvrdíš, tak najnovšie tvoje citáty:

Citát

Aby pôsobili na družicu dve rovnaké opačne orientované sily, tak by pokračovala v rovnomernom priamočiarom pohybe. Je to inak, ale zhodneme sa, že ak by na družicu pôsobila len gravitačná sila, tak by nebolo možné aby obiehala okolo Zeme 

Citát

Netvrdím, že pôsobí na družicu iná sila, ale pri uhlovej rýchlosti dochádza k silovému pôsobeniu v odstredivom smere. Z pragmatického hľadiska však postačuje rýchlosť. Doteraz som nedostal odpoveď, prečo narastá dostredivá sila s narastájúcou uhlovou rýchlosťou. Nejdem dráždiť, len som si pripomenul staré časy 

Z toho je jasne, že tu hovoríš o odstredivej sile pôsobiacej na ten kameň lietadlo, raketu, či čo všetko máš vo zvyku pospomínať. 

No predstav si, že stačí ta dostredivá sila + dotyčnicová rýchlosť družice aby obiehala po kružnici, mame družice na orbite, ktoré nepadajú na Zem.

No a pokiaľ už postačuje iba nenulová dotyčnicová rýchlosť +dostredivé zrýchlenie a žiadne odstredivé tak je problém vyriešený, lebo to fyzika tvrdí.

mimochodom, reakcia na dostredivú silu nie je odstredivá sila. Pojem odstredivá sila sa spomína v inej súvislosti, už som ti písal o centrifúge, kde máš okienka zavreté a nevieš ani, že sa krútiš, tak potom sa objaví odstredivá sila, ktorá sa vyskytuje v neinerciálnych sústavách a ty máš pocit, že ťa  tlačí do sedačky odstredivá sila.

Zverejnené

A v čom konkrétne som klamal ?  Samozrejme, že ak by pôsobila na družicu len dostredivá sila, tak by spadla na povrch. Ano dochádza k silovému pôsobeniu v odstredivom smere v podobe kameňa.  Nie že na kameň pôsobí odstredivá sila.

Opakujem, ťažká debata, keď sa odmieta uvažovať o hmotnosti telies, ktoré sa na na silovom účinku zúčastňujú.

Zverejnené
pred 14 minútami, buky pridal:

Opakujem, ťažká debata, keď sa odmieta uvažovať o hmotnosti telies, ktoré sa na na silovom účinku zúčastňujú.

neviem o com hovoris,   v pripade gravitacie ( a druzice)  je to jedno.   Hmotnost nehra ulohu.  V pripade kamena to jedno nie je,   sila ktorou musis posobit je m.a  a tak cim tazsi kamen, tym musis dat vacsiu silu a to ma limity.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Hod_kladivom

To je silova disciplina,  bez ohladu na tvoje uvahy. 

Zverejnené
Dňa 2. 12. 2023 at 6:40, buky pridal:

Názor fyzikov je, že veľkosť obvodevej rýchlosti určuje, akou veľkou dostredivou silou ťahám lietadlo k sebe.

Ak budem cez lietadlo zvyšovať obvodovú rýchlosť, tak to bude mať tiež svoj limit.

Prečo ? 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov