robopol Zverejnené 8. Júl, 2011 Zverejnené 8. Júl, 2011 Ale potrebuju:) 1.Ja tvrdím, čo určite správne, že pôsobením sily dostredivej na kolotoči sa prejaví meratelným tlakom na tvojom zadku. čo vychádza z 3NZ, že posobím na tvoj zadok a tvoj zadok pôsobí na sedačku.2. pri družici žiadne silové pôsobenie sa neparejaví v existencii vnútroných síl v tej družici, naopak pri kolotoči ich pociťuješ ty aj sedačka ja rameno. remeno má ťahové sily, medzi sedačkou a tebou sú tlakové sily. Co je dôsledok 3 NZ. takže tu je ten rozdiel a preto potrebuješ OTR aby si vyvsetlil prečo je to rozdielne. A je to rozdielne preto, lebo gravitacna sila je pseudosila a to nie je iba názov, ten názov hovorí, že je to preto, lebo gravitácia nie je nic ine ako prejav zakrivenia priestoročasu. A to zakrivenie spôsobilo zmenu zotrvačnosti telies. V takto zakrivenom priestoročase je zrýchlený pohyb do stredu inercia.
tyso Zverejnené 8. Júl, 2011 Zverejnené 8. Júl, 2011 na sedacke posobi jedina sila, a to od nej. To urcite je tlak. Ale na orbite posobi gravitacna sila a nie stena. Preto mas ten pocit rozdielu. Este inak, ked budes vo vesmire stat, tak musi na teba posobit sila aby vyrovnala gravitaciu. A to budes citit ako tlak.
robopol Zverejnené 8. Júl, 2011 Zverejnené 8. Júl, 2011 Čo nepozdáva sa ti to?;) Hook sa zaoberal prejavom síl v samotnom telese. dnes sa nepohneš bez priebehu vnútorných síl v telese, keď navrhujes konštrukcie, čokolvek, čo podlieha sílovým pôsobeniam. No a ten 3NZ nie je iba o pohybových záležitostiach telies. Takže jednoducho z pritomnosti vnútorných síl sa dá vyvodiť, že družica ich nemá vplyvom vonkajšej SILY. ako je to možné, to by Newton resp. jeho nasledovníci boli hotoví, prečo ich to teleso nemá v dôsledku pôsobenia sily. lebo si mysleli, že teleso môže zrýchlovať iba vplyvom sily. A teraz prečo pociťujem gravitaciu ked sedíme na stolicke?No preto, lebo sme telesu zmenili jeho prirodzený stav. už nezrýchluje. A je to presne ako ked sa snažime zrýchlit raketu mimo silneho posobenia gravitácie (vtedy zaznamenáš po celej rakete prítomnosť vnútorných síl). keby si ju chcel akcelerovat velmi tak ju stlači ta tlaková sila a praskne. a ja o tomto vobec nepolemizujem, ja ti to oznamujem ako novinku, čo si nevedel :zubiska:
tyso Zverejnené 8. Júl, 2011 Zverejnené 8. Júl, 2011 mylis sa, ale urcite na to prides ;) Navod : ked analyzujes pohyb po orbite z inercialnej sustavy, tak ziadne vnutorne sily nenajdes, nemaju sa kde zobrat. A zmena pozorovatela nemoze vytvorit sily, mozes ich inak vysvetlit ale vysledok musi byt ten isty. A preco citis gravitraciu na stolicke ? To je jednoduchem posobis na stolicku silou mg a citis reakciu stolicky.
robopol Zverejnené 8. Júl, 2011 Zverejnené 8. Júl, 2011 Možno sa mylim ;) Ale najskor ti dám jeden príklad: Máš raketu a pôsobíš na neho elktrickou silou a máš napr. zrýchlenie 10 g. myslíš si, že nebudu v tej rakete vnútorné sily v tom materiále? pretože ty jednoducho nerozumieš, že nejde o to či tlačíš na stenu, ale dôležité je, že posobí sila na to teleso. A teda prejva tej vonkajšej sily sú vnútorné sily. Takže pokial nenajdes argument, tak nemas nic ci by si to mohol vyvratit. a samozrejme, že pozorovateľ nema ako citit, že ti ta tlači na sedačku. Ale to, že ta tlaci na sedacku nemože popriet. Ani nemože popriet ze sú vnútorné sily v tom telese. ešte raz1. kolotoč, dostredivá sila "EXISTUJUCE vnútorné sily"2. družica, dostredivá sila "NEEXISTUJUCE vnútorné sily" A pri družici ani jeden pozorovateľ nenameria vnútorné sily, ani jeden pozorovateľ neuvidí prejav "vnútorné sily v tom telese". takže vôbec nejde o pozorvatela, ktorý to má vyhodnocovat.
buky Zverejnené 8. Júl, 2011 Autor Zverejnené 8. Júl, 2011 ešte raz 1. kolotoč, dostredivá sila "EXISTUJUCE vnútorné sily" 2. družica, dostredivá sila "NEEXISTUJUCE vnútorné sily" Skoro si sa trafil. 1. Kolotoč, "existujúce vnútorné sily" 2. Družica, "nexistujúce vnútorné sily" Pri gravitácii dochádza k silovému pôsobeniu medzi dvoma hmotnými bodmi - telesami, v dôsledku čoho dochádza k zrýchleniu hmotného - hmotných bodov m/s-2. Nedochádza však k vnútorným silám. Priestor a čas však nemožno považovať za hmotné body - telesá.
tyso Zverejnené 8. Júl, 2011 Zverejnené 8. Júl, 2011 Možno sa mylim ;) Buky s tebou suhlasi, tak sa mylis urcite :zubiska: rozmyslal som ci ti viem dat priklad kde nahradim gravitaciu elektrinou, a zrejme ti ide, majme homogenne elektricke pole, a nabite teleso. Ak ho budes drzat na mieste, tak sa chova ako pri gravitacii, posobi na stolicku tlakom. Ak ho nechas volne padat, tak bude mat zrychlenie uemrne naboju, ak naboj bude ciselne rovnaky ako hmotnost ( pretoze zotrvacna sila je m.a ) tak tam nebudu ziadne sily.
buky Zverejnené 9. Júl, 2011 Autor Zverejnené 9. Júl, 2011 Buky s tebou suhlasi, tak sa mylis urcite ;) robopol na rozdiel od teba dokáže používať logické myslenie. Pri gravitačnom zrýchlení vo vakuu nepotrebuješ statický výpočet, daný objekt môže byť aj zo želatiny a nebude deformovaný silovým účinkom. Pri iných zrýchleniach, už bude deformovaný silovým účinkom, čo dokazuje prítomnosť vnútorných síl.
robopol Zverejnené 9. Júl, 2011 Zverejnené 9. Júl, 2011 Buky s tebou suhlasi, tak sa mylis urcite ;) rozmyslal som ci ti viem dat priklad kde nahradim gravitaciu elektrinou, a zrejme ti ide, majme homogenne elektricke pole, a nabite teleso. Ak ho budes drzat na mieste, tak sa chova ako pri gravitacii, posobi na stolicku tlakom. Ak ho nechas volne padat, tak bude mat zrychlenie uemrne naboju, ak naboj bude ciselne rovnaky ako hmotnost ( pretoze zotrvacna sila je m.a ) tak tam nebudu ziadne sily. No ja som sa ale nemýlil, pretože pri družici nie su vnútorné sily zväčšené vplyvom gravitačnej sily. Naopak na kolotoči to tak je. Teraz je tu troška iná otázka. Ci je možné to nejak nasimulovat elektrickou silou tak, aby nedošlo k zvýšeniu vnútorných síl. Co by malo za následok deformačné účinky toho telesa. Vieme, že je dôležitá redistribúcia sily. A to pri kolotoči je, že sa sila šíri od sedačky smerom k tebe a do ramena kolotoča. V tebe sú zvýšené tlakové sily, v ramene kolotoča sú zvýšené ťahové sily. No a ty teraz si myslíš, že si našiel možnosť ako presne nakonfugurovať elektrické pole tak aby došlo k dokonalej redistribúcii na všetky atómy a ešte za špeciálnej podmienky, že náboj musí byt úmerný veľkosti hmotnosti. znie to na prvý pohlad správne, no ty musíš docielit takú situáciu, ABY nedošlo k spätnej redistribúcii síl medzi atómami tak, aby každý atóm mal rovnaké zrýchlenie. No vieme, že elktrická sila klesá so vzdialenostou. a teda raketa na začiatku musí mať rovnakú silu ako na konci. Podla mna takuto dokonalu redistribuciu sil posobením homogenneho pola nedosiahnes a bude tu efekt vyrovania tých síl v telese, teda ďalšia redistribúcia síl, aby kazdy atóm mal rovnaké zrýchlenie. A gravitačná sila klesá so vzdialenosťou ako elektrická, ty ale potrebuješ dosiahnut aby na všetky atómy posobila rovnaká sila. No podla mna to nebude jednoduche :zubiska: PS: inak ja som si myslel, že slapové sily neroztrhajú teleso. Viem, že to fyzici tvrdia, ale podla mna to nie je správne. Podla mna žiaden slapový účinok nie je v telese, teda nevznikajú zvýšené vnútroné sily a ani žiadny špagetový efekt trhania nie je. A myslím si to preto, lebo sa mení aj geometria topologia toho telesa. Ja padaním do ciernej diery nebudem sa cititt natahovaný, to sa bude zdat vonkajšiemu pozorovatelovi. Ale zmenila sa geometria priestoročasu. A tak ked letí teleso voci mne nejakou rýchlostou a kontrahuje, tak žiadne sily nevznikaju v tom telese, ono si pripadá rovnaké.
tyso Zverejnené 9. Júl, 2011 Zverejnené 9. Júl, 2011 tak inak :Ukaz kde z NZ vyplyvaju vnutorne sily na druzici. Ty tvrdis ze vyplyvaju, a ze len vdaka OTR tam nie su. Ja tvrdim ze nie, ze aj klasicke NZ k ziadnym vnutornym silam nevedu.
robopol Zverejnené 9. Júl, 2011 Zverejnené 9. Júl, 2011 Ked pôsobís vonkajšou silou na teleso a dochádza k redistribúcii sily od miesta kontaktu. Ako pri kolotoči tak vždy zaznamenáš zvýšené vnútroné sily.. A je to presne takto silový účinok sa šíri po atómoch a tie dodatočné sily sa sprostredkuvávaju. preto raketa s motorom vzadu spôsobí tlakové sily v celom trupe rakety. Najväčšie budu na konci pri motoroch a najmenšie na zaciatku rakety. Ale gravitácia pôsobí na každý atóm a ta sa zdá, že práve to myslíš, že postačuje. No vieme, že by sa mal prejavit slapový účinok v tom telese. teda musí tam vzniknút dodatočné ťahové sily. Z dovodu toho slapového účinku. A kto kedy kde nameral v gravitačnom poli, že tam sú dodatočné sily? a ty to chces obísť homogenným elektrickým polom, ktoré nemá asposobiť dodatočný efekt zvýšenia vnútorných sil. ja neviem či sa to dá. Ale je to špecialny prípad.
robopol Zverejnené 9. Júl, 2011 Zverejnené 9. Júl, 2011 Takže, Ak Podla Newtona gravitačná sila klesa so stvorcom vzdialenosti . Tak zoberieme teleso tyč, dostatočne dlhu, bude mat citlivé snímače na meranie vnútorných síl. Ak teda bude teleso volne padat, snímače musia zaznamenat tahové sily,, nech sú aj maličké , musia tam byt, To vyplýva priamo z Newtonových zákonov. A ja si uvedomujem, že tvrdím niečo iné ako fyzika. Ja sa naopak domnievam, že tam žiadne slapové sily nebudú. A to preto, lebo ja si myslím pravý opak, že OTR nepredpovedá slapové sily. Ale hawking ich naopak pri popise padania do black hole, zdoraznuje (špagetový efekt). A údajne majú tieto sily roztrhat to teleso blížiace sa k singularite. Ale to sa mi zdá, že plynie z Newtona nie z teorie relativity, tak ako ju chápem.
robopol Zverejnené 9. Júl, 2011 Zverejnené 9. Júl, 2011 No a zistil som, že slapové sily sú dobre potvrdené vplyvom mesiaca na väčších mierkach. A teda som sa poriadne sekol. A nebola ani to pravda, že z OTR slapove sily nevyplyvaju. Takže tyso mal pravdu. asi som to moc prekombinoval s tou zotrvačnostou a tak saom sa dopustil chyb.
buky Zverejnené 10. Júl, 2011 Autor Zverejnené 10. Júl, 2011 A to pri kolotoči je, že sa sila šíri od sedačky smerom k tebe a do ramena kolotoča. V tebe sú zvýšené tlakové sily, v ramene kolotoča sú zvýšené ťahové sily. Čo to furt máte stou silou od sedačky. Ak sa budem držať ramena kolotoča, tak pôjde len o ťahovú silu? Aký je rozdiel v tom že sa držím rukami sedačky a keď na nej sedím ? Nie je to náhodou tak, že v celom ramene, aj zo sedačkou kolotoča priebiehajú tlakové aj ťahové sily? Na jednej srane prírastok (tlak) na druhej úbytok (ťah), a dôjde k roztrhnutiu ramena, reťaze. Stačí ak vystriem ruku a prudko sa zatočím, na konci prstov budem cítiť mravčenie, to znamená nahromadenie krvi v končekoch prstov (tlak). Ak však budem v dlani zo spodu držať plastelínové závažie , tak vnútorné sily v ruke sa zväčšia, ale samotné závažie bude vystavené stlačeniu. Menia sa podmienky z hľadiska pôsobenia v nútorných síl.
tyso Zverejnené 10. Júl, 2011 Zverejnené 10. Júl, 2011 Čo to furt máte stou silou od sedačky. To su trivialne dosledky 3NZ, ktoremu nechapes. Sedacka tlaci na teba, ty tlacis na sedacku. Ale aj ked fyzikalne pojmy pouzivas velmi volne, tak na teba ziadny tah neposobi. Ak teda pod slovom tah nerozumies tlak z druhej strany, u teba clovek nikdy nevie.
buky Zverejnené 10. Júl, 2011 Autor Zverejnené 10. Júl, 2011 To su trivialne dosledky 3NZ, ktoremu nechapes. Triviálne dôsledky, ktoré nemusia byť až tak triviálne. Ak porovnáme dva pohyby po kružnici, kolotoč a pohyb po orbite, tak sú to dva rozdielne fyzikálne experimenty. 1. Spomínaš pri kolotoči dostredivú silu ako natiahnutie pružiny, ak ale budem zvyšovať obvodovú rýchlosť, tak nakoniec dôjde k pretrhnutiu pružiny, v ktorom mieste sa prethne závisí na odolnosti materiálu pružiny. Čo je však dôležité, pružina aj závažie odletia po dotyčnici. Naopak, ak budem obvodovú rýchlosť zmenšovať, tak tiež nedôjde k zrýchleniu v smere dostredivej sily (m/s-2) Do dokazuje nelogickú prítomnosť dostredivej sily. Ak by bola prítomná, bola by tu možnosť zrýchlenia v smere dostredivej sily, tak ako je to napr. na orbitálnej dráhe.
tyso Zverejnené 10. Júl, 2011 Zverejnené 10. Júl, 2011 Triviálne dôsledky, ktoré nemusia byť až tak triviálne. O pardon, pre teba nie je nic trivialne. Ale kedze nie si schopny pochopit ani prvu kapitolu o pohybe, tak nema zmysel ti vysvetlovat sily.
buky Zverejnené 10. Júl, 2011 Autor Zverejnené 10. Júl, 2011 Ale kedze nie si schopny pochopit ani prvu kapitolu o pohybe, tak nema zmysel ti vysvetlovat sily. Myslíš zrýchlený pohyb po kružnici v dôsledku dostredivej sily? ;) To je výsledok žalostného stavu súčasnej "dokonalej" fyziky.
tyso Zverejnené 10. Júl, 2011 Zverejnené 10. Júl, 2011 To je výsledok žalostného stavu súčasnej "dokonalej" fyziky. No uz som davnejsie priznal ze si pripad kde sa fyzika vysvetlit neda. Si natolko odolny logike a zdravemu rozumu ze fyzika nie je pre teba. Dokazem vysvetlit zaklady fyziky v materskej skolke ale u teba som neuspel.
Darkman Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Triviálne dôsledky, ktoré nemusia byť až tak triviálne. Ak porovnáme dva pohyby po kružnici, kolotoč a pohyb po orbite, tak sú to dva rozdielne fyzikálne experimenty. 1. Spomínaš pri kolotoči dostredivú silu ako natiahnutie pružiny, ak ale budem zvyšovať obvodovú rýchlosť, tak nakoniec dôjde k pretrhnutiu pružiny, v ktorom mieste sa prethne závisí na odolnosti materiálu pružiny. Čo je však dôležité, pružina aj závažie odletia po dotyčnici. Naopak, ak budem obvodovú rýchlosť zmenšovať, tak tiež nedôjde k zrýchleniu v smere dostredivej sily (m/s-2) Do dokazuje nelogickú prítomnosť dostredivej sily. Ak by bola prítomná, bola by tu možnosť zrýchlenia v smere dostredivej sily, tak ako je to napr. na orbitálnej dráhe. Nie, to len dokazuje tvoju nevedomost a neschopnost pochopit povod sily v jednom aj druhom pripade. Dostrediva sila na kolotoci zanika v momente roztrhnutia ramena. Ak si nevies ani uvedomit, preco tomu tak je, tak je to skutocne bieda. Je inac velmi komicke, ked sa o stave fyziky vyjadruje niekto, kto ani nechape co hovori stredoskolska fyzika. Smutne je, ked to tomu cloveku ani divne neprijde a zvaluje svoju neschopnost na fyziku. Dostrediva sila je kazda sila, ktora posobi do stredu opisovanej kruznice..ci je vo svojej podstate elektromagneticka (kolotoc), alebo gravitacna. Dostrediva je kvoli svojmu smeru, nie povodu, velkosti, priebehu, ucinkom, ale len a len kvoli smeru.
buky Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 Dostrediva sila na kolotoci zanika v momente roztrhnutia ramena. Dostrediva sila je kazda sila, ktora posobi do stredu opisovanej kruznice..ci je vo svojej podstate elektromagneticka (kolotoc), alebo gravitacna. Dostrediva je kvoli svojmu smeru, nie povodu, velkosti, priebehu, ucinkom, ale len a len kvoli smeru. Tak to je fakt bieda. Rameno na kolotoči po roztrhnutí zmení pohyb po kružnici za pohyb po dotyčnici. Ako si sa dopracoval k ODSREDIVEJ a DOSTREDIVEJ SILE?
Darkman Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Bolo ti to tu napisane uz 100krat. Ked to napisem 101 krat, tak to aj tak nepochopis. Tak naco sa snazit.
buky Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 Newton je množstvo sily, ktoré udeľuje telesu zrýchlenie m.s-2. Kde máš pri kolotoči zrýchlenie ?
tyso Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Kde máš pri kolotoči zrýchlenie ? zrychlenie je do stredu a jeho velkost je znama. Skusim este jeden pokus : Pozeraa na lopticku v case 0 ide rychlostou 1 m/s zo zapadu na vychod, pozres sa v case 1 s a ide rychlostou 1 m/s z vychodu na zapad. (teda opacne) Co sa stalo ? Posobilo tam podla teba zrychlenie ? Alebo ide podla teba o rovnomerny pohyb a nic zaujimave sa nestalo ?
game Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 jaj, trochu sa do toho zamiešam, toto mi pripomenulo starú dobrú základnú školu, ešte takú pôvodnú ZDŠku ... :) mali sme super fyzikárku, skoro sme skapali do prepočítavania jednotiek, ale kolotoč bol kedysi v ôsmackej fyzike, teraz neviem v ktorom je ročníku, ale školské učivo :) Ľudia na kolotoči cítia, akoby ich von vytláčala nejaká sila. Ide o tzv. odstredivú silu. Ľuďom na kolotoči sa to zdá preto, lebo sa pohybujú so sústavou, ktorá sa pohybuje zrýchleným pohybom. Pozorovateľovi na Zemi sa zdá, že ľudia na kolotoči by mohli vyletieť z kruhu von v smere dotyčnice, keby ich tam nedržala nejaká sila. Pôsobí tu dostredivá sila a trenie medzi ľuďmi na kolotoči a sedadlami.jeden zo školských referátov : ) trochu som pobádala v prastarých informáciách a v google ... okrem iného jeden príklad na vypočítanie zrýchlenia bodu na obvode kolotoča ... http://www.butkaj.com/fyzika1?id_menu=562&id_sub=42&id_left=153#.ThtAwIJKScN :) no ... skutočne patrím k ľuďom, ktorí si zo školy kdečo pamätajú, čudné, ale ani sa za to nehanbím, čo už ... už padám :)
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz