tyso Zverejnené 6. Júl, 2011 Zverejnené 6. Júl, 2011 Ok, chápem a súhlasím, no ked vodorovna rychlost bude taka ze presne vyrovna pad ( teda za 7,5 sekundt prejdes kilometer) tak budes stale rovnako daleko od zeme. Stale padas zo zrychlenim g ale nepriblizis sa k zemi. A to znamena ze sa budes pohybovat po kruznici. A k kolotocu : spravna odpoved je v. v / R . To je dostredive zrychlenie. Ale na odvodenie potrebujes zvladnut pytagorovu vetu a to uz je nad tvoje moznosti.
buky Zverejnené 6. Júl, 2011 Autor Zverejnené 6. Júl, 2011 7,5 km/s je rýchlosť, ktorou bude družica obiehať zem a to je rovnomerný pohyb.Zrýchlenie znamená km/s2, nárast rýchlosti a následne opustenie kružnicovej dráhy. Pri kolotoči by permanetný nárast obvodovej rýchlosti (m/s2) spôsobil deštrukciu kolotoča. m.a = zrýchlený pohyb m/s2 m.v = rovnomerný pohyb m/s PS: Darkman, rozumieme sa, alebo si myslíš, že naďalej trepem. Myslím opisovanie kružnice lietadlom z raketovým pohonom bez prítomnosti atmosféry :) a opisovanie kružnice kolotočom bez atmosféry.
tyso Zverejnené 6. Júl, 2011 Zverejnené 6. Júl, 2011 7,5 km/s je rýchlosť, ktorou bude družica obiehať zem a to je rovnomerný pohyb. Zrýchlenie znamená km/s2, nárast rýchlosti a následne opustenie kružnicovej dráhy. Pred chvilou sme sa dohodli ze gula sa pohyubuje zrychlene smerom k zemi. A ked budem zvysovat rychlost tak len dopadne dalej, kludne moze aj niekolko krat obehnut zem a pri rychlosti 8 km/s sa len vrati do povodneho bodu, pri vyssej rychlosti to bude elipsa atd. Ale stale pada zrychlenim g. Vidis teda ze zrychlenie k zemi sa nikam nestratilo, inak by druzica jednoduicho odletela po priamke prec. Bez zrychlenia smerom k zemi by t bola priamka. Ak nedokazes pochopit ani popis pohybu, tak sily su daleko nad tym. Zda sa ze ani definicie nedokazes pouzit. Predsa povedat ze rychlost je rozdiel drahy za cas, to nie je zakon. To je definicia rychlosti, ak ty odmietas fyzikalne pojmy, tak sa neda spravit. A buky, ty trepes vzdy, na to sa da stavit. Ty si absolutny fyzikalny panic, nie je jediny pojem co by si pouzil spravne, ani jeden fyzikalny jav nechapes.
buky Zverejnené 7. Júl, 2011 Autor Zverejnené 7. Júl, 2011 Ale stale pada zrychlenim g. Tyso,dokážeš rozoznať, čo je zrýchlenie, akcelerácia, telesa a konštantná rýchlosť telesa? Pôsobenie gravitačnej sily má svoj smer, tak si nakresli šípku smeru pôsobenia a to bude znamenať pád telesa k zemi zrýchlením g = x m/s-2. Vyjasnime si konečne, čo vlastne znamená rovnomerný pohyb a čo zrýchlený pohyb.
Darkman Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 Rovnomerny pohyb je taky, pri ktorom je rychlost konstanta - rychlost = smer + velkostZrychleny pohyb je taky, pri ktorom nieje rychlost konstantna - rychlost t.j smer + velkost.
buky Zverejnené 7. Júl, 2011 Autor Zverejnené 7. Júl, 2011 Máme úsečku A,B dlhú 1km, čo predstavuje dráhu. 1.Teleso prejde 1km vzdialenosť rovnomerným pohybom za 10 sekúnd.2.Teleso prejde 1km vzdialenosť zrýchleným pohybom za 10 sekúnd. Ako zistíš, že ide o rovnomerný, alebo zrýchlený pohyb ?
Darkman Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 Potrebujes bud priebeh drahy, priebeh rychlosti, alebo priebeh zrychlenia (co je v podstate vsetko to iste, len zderivovane)...alebo ti niekto explicitne povie, ze islo o zrychleny pohyb.Len zo vzdialenosti a casu to nevycitas.
buky Zverejnené 7. Júl, 2011 Autor Zverejnené 7. Júl, 2011 Len zo vzdialenosti a casu to nevycitas. Áno, tak stačí ak budú na dráhe pražce vzdialené od seba 10m v počte 100 ks, čo znamená dráhu 1km. Rovnomerný pohyb bude znamenať že čas prejdený medzi všetkými pražcami bude zhodný. Zrýchlený pohyb bude, ak čas medzi pražcami sa bude skracovať úmerne veľkosti zrýchlenia.
tyso Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 1.Teleso prejde 1km vzdialenosť rovnomerným pohybom za 10 sekúnd. 2.Teleso prejde 1km vzdialenosť zrýchleným pohybom za 10 sekúnd. Zle, zacnime pohybom. Mame usecku 1 km, poloha v case 0 = [0,0], poloha v case 10 sekund = [1000,0]. Udal si teda dva body a dva casy. Z toho sa da urcit len rychlost. Na zrychlenie potrebujes tri body, aby sme mali dve rychlosti. A aby som to nenatahoval, tak ju dodam, v 5 sekundach bude v prvom pripade poloha v case 5 = [500,0]. v druhom v case 5= [250,0] potom bude zrychleny zo zrychlenim 20 ms-2
Darkman Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 Áno, tak stačí ak budú na dráhe pražce vzdialené od seba 10m v počte 100 ks, čo znamená dráhu 1km. Rovnomerný pohyb bude znamenať že čas prejdený medzi všetkými pražcami bude zhodný. Zrýchlený pohyb bude, ak čas medzi pražcami sa bude skracovať úmerne veľkosti zrýchlenia. Zle, to co si povedal je postacujuca podmienka, ale nie jedina postacujuca podmienka. Lebo ked si povedal, ze ide o usecku, tak si definoval tvar drahy. Ak je draha usecka, tak sa nemoze menit smer, ide stale rovno. Alebo uz si videl zahnutu usecku? Ked viem, ze sa nemeni smer, tak na zistenie, ci islo o zrychleny pohyb potrebujem vediet, ci sa menila velkost rychlosti. Ak by si povedal, ze draha bola krivka, tak by si povedal, ze teleso menilo smer. Co je dalsia dostacujuca podmienka pre zrychleny pohyb.
tyso Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 aj zrychleny pohyb moze byt rovnomerny, pozname rovnomerne zrychleny pohyb. Slovo rovnomerny nie je protiklad zrychlenemu pohybu. To je ako delenie skrin na biele a dvojdverove :) mame rovnomerny priamociary a zrychleny. Az toto su dva vzajomne sa vylucujuce sa pripadty.
robopol Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 Tatko ti to vysvetluje tyso o tom obehu okolo kružnice: Ak na teleso nebude posobiť dostredivá sila pojde po tej čiernej dotyčnici. Kedže pôsobí na to teleso dostredivá sila, tak sposobuje zakrivenie dráhy. A teda TO ZRYCHLENIE, KTORE HLADAS A NEVIES NAJST je na obrázku zakreslené a popísane. JE TO TA VZDIALENOST, ktorú vytvoril volný pád. zabudol som ta pridat obrazok:) PS: obrázok nie je celkom presný ide hlavne o ilustraciu toho problemu. A ked to chceš presnejšie tak je to takto (menší obrázok):
robopol Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 Tak som to opravil, aby bolo jasne čo sa dialo. Cervený oblúk ma 1 km. Je to dráha ktorú prešlo teleso družica okolo zeme. Keby nepôsobila dostredivá sila tak prejde dráhu v smere dotyčnice 1km (modra farba) vzdialenost, ktorú vyývoril volný pád so zrýchlením "g"je s=1/2*g*t*t , pričom t je čas od startu po koniec. Na obrázku ju maš vyznačenu. Tu vzdialenost vytvorilo gravitačné zrýchlenie dostredivé.
buky Zverejnené 7. Júl, 2011 Autor Zverejnené 7. Júl, 2011 Ozaj zaujímavé, moc by ma zaujímalo pod akým uhlom a rýchlosťou nabieha raketoplán, aby sa udržal na orbite. Podľa mňa musí dráhu aj tak neustále korigovať. (To len tak bokom) Ale k veci, uvedom te si, že silové pôsobenie medzi planétou a družicou je gravitačné, to znamená že silové pôsobenie je bez hmotných bodov resp. bez priameho kontaktu medzi telesami.A to je špecifická, jedinečná záležitosť, neporovnateľná s podobnými experimentami.Nemôžem si pomôcť ale ten zrýchlený prechod od dotyčnicovej konštantnej rýchlosti na kruhovú, nemôže dopadnúť inak ako dopadom na zem a nie pohybom po kružnici, to len môj názor.Myslíte si, že prechod kabíny z dotyčnicovej rýchlosti na lanovke presne ako je na obrázku, spôsobí zrýchlenie?Lebo ja tvrdím že nie. Darkman, súhlasím s Tysom, že na zmeranie potrebujem minimálne tri body, pre mňa sú to dve vzdialenosti - dráhy, medzi troma bodmi. Dráha sú koľaje s pražcami po ktorých ide vlak konštantnou rýchlosťou a zabáča s prava do ľava a klesá hore dolu, čo je zmena smeru, dráhy. Ja tvrdím, že k žiadnemu zrýchleniu nedôjde.
robopol Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 SI SCHPONY ty pochopi ten obrázok. Je to obázok nie je tam nič čo by si nemohol vediet. Si schopny pochopit že ak by nebolo dostredivej sily tak teleso uleti po tej dotycnici? Si schopny ASPON RAZ niečo pochopit, aspon jediny obrazok? ci nie si?
tyso Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 Ozaj zaujímavé, moc by ma zaujímalo pod akým uhlom a rýchlosťou nabieha raketoplán, aby sa udržal na orbite. Podľa mňa musí dráhu aj tak neustále korigovať. (To len tak bokom) Buky, nemusis ak dosiahnes spravnu rychlost tak uz nepadnes. Videl si na nejakej druzici motor ? A len tak bokom, poznas dve sily a obe posobia na dialku, gravitacnu a elektricku. Spagat drzia elektricke sily po hromade. A tie posobia na vzdialenost. Ziadna ina sila v tvojej prirode nehra rolu. naozaj v nasom okoli nie su ine sily, zvysne sily drzia pohromade atom mimo neho sa neprejavuju.
robopol Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 tyso, sú tam korekčné, ale len na udržanie tej správnej rýchlosti. bukyAle ked štartuje raketoplán tak ide skoro kolmo na povrch a postupne sa natáča. V určitej vzdialenosti je už vodorovne. A potom musí získat tu správnu obvodovú rýchlosť inak postupne spadne na Zem. a ten obrázok co som ti dal je presne ten princíp akú musí mat tu obvodovú rýchlost aby sa držal v tej správnej výške. Presne z toho princípu co máš na obráku. A my to vieme zrátat. Ty vieš len hlupo drístat, nevieš si ani predstaviť, kde je ten volny pád u družici.
buky Zverejnené 7. Júl, 2011 Autor Zverejnené 7. Júl, 2011 Si schopny pochopit že ak by nebolo dostredivej sily tak teleso uleti po tej dotycnici? No, je polemické či ide o dostredivú silu, ide o dve telesá ktoré na seba pôsobia rovnakou silou, pričom zrýchli len družica, teleso nepomerne ľahšie ako zem. Ak by nebolo prítomnej gravitačnej sily, tak samozrejme, že už nepôjde pohyb po kružnici resp. po elipse, ale prejde do rovnomerného priamočiareho pohybu. Pri pretrhnutí reťaze na kolotoči však nejde o žiadnu dostredivú silu, reťaz sa prethne v dôsledku, že neunesie silové pôsobenie medzi dvoma telesami. Rotujúcim závažím po kružnici a zemou.
robopol Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 A jasne že ide o rovnaky princíp aj u kolotoča. POKIAL DOSTREDIVA SILA NENUTI TELESO SA POHYBOVAT po kružnici tak odletí po dotyčnici, rovnako odleti po dotyčnici aj družica. Princíp je úplne identicky A TO JE TA OHROMNA SILA FYZIKY a zákonov, pretože cez 3 zákony popíšeme VŠETKY TELESA. Ty si nie schopny pochopi tie zákony, ale bez nich by naša civilizácia žila v jaskyniach a cmarala po stenach bykov.
buky Zverejnené 7. Júl, 2011 Autor Zverejnené 7. Júl, 2011 A jasne že ide o rovnaky princíp aj u kolotoča. POKIAL DOSTREDIVA SILA NENUTI TELESO SA POHYBOVAT po kružnici tak odletí po dotyčnici, rovnako odleti po dotyčnici aj družica. Nie je pravda, lebo pri kolotoči nedosiahneš nulové g. A TO JE TEN PODSTATNÝ ROZDIEL !!!
robopol Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 Ty si mozes kecat co chces, ty si iba mantak, co nevie rozmyslat a tak aj pises, ako keby si nemal sedu koru. Nulove g ma družica? tak by odletela po dotyčnici, keby g nebolo cca.9,81 m/s2. Ty splietas take sprostosti ake som u nikoho doteraz nevidel. Este jaray si nevie predsatvit ako to nenulové gravitačné zrýchlenie dokáže teleso urýchlovat do stredu, pričom bude stale v rovnakej vyske nad zemou.
buky Zverejnené 7. Júl, 2011 Autor Zverejnené 7. Júl, 2011 Nulove g ma družica? Upresním, myslel som beztiažový stav :)
robopol Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 ale nevieš odkial sa berie ten beztiažový stav. ten sa berie preto lebo ked si v kabínke výtahu (na orbite), tak padajú všetky predmety zrýchlením g=9,81 m/s2 a tým pádom ty voči kabínke nezrýchluješ. A to je relativita. To je to, čo si nechápal ani pri biliardových guliach, že rozni pozorovatelia vidia tie zrážky inak, pretože rýchlost je relativna, vztihnuta na niečo.
Darkman Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 Keby som ta zavrel do kabinky centrifugy bez skiel. Tak tiez nevies, ze sa pohybujes po kruznici a nevedel by si si normalne vysvetlit, kde sa berie sila, ktora ta tlaci do steny...tzv. odstrediva sila, ktora ma vyznam len v neinercialnej sustave.Ty normalne nevies zistit svoj pohybovy stav, preto sa ti veci vnutry druzice/centrifugy zdaju ine ako externemu pozorovatelovi.
tyso Zverejnené 7. Júl, 2011 Zverejnené 7. Júl, 2011 tyso, sú tam korekčné, ale len na udržanie tej správnej rýchlosti. korekcne su len na to by si mohol manevrovat a trafit ISS alebo hubbla. Samotna rychlost nie je taka dolezita Pri pretrhnutí reťaze na kolotoči však nejde o žiadnu dostredivú silu, reťaz sa prethne v dôsledku, že neunesie silové pôsobenie medzi dvoma telesami. Rotujúcim závažím po kružnici a zemou. Ak chces tocit rychlejsie musis silnejsie tahat k sebe, kedze teleso chce odlietiet prec. A ked sa pretrhne retaz, tak odleti po dotycnici, nie v smere sily. Pretoze ta zanika pretrhnutim.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz