Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

to je tvoje tvrdenie, nie tvrdenie fyziky,  akcelerometer ktory  pouzivas nerozlisuje medzi zrychlenim a gravitacnou intenzitou - gravitacnym zrychlenim.  Je to na nom napisane,  staci pouzit  inercialny a bude ukazovat nulove zrychlenie,  ale to sme tu pisali uz 100x.

Logika hovori ze ked nie si schopny precitat navod, tak to nemas chytat. ked mas na meraku napisane ze pri merani prudu ho musis prepnut a ty to neurobis, tak vysledok merania nebude prud.  

Zverejnené

Ty ignoruješ tiažové zrýchlenie ? :)

Rovnaký stav ako v zrýchľujúcej rakete, tam je tiež dôvod pokojového stavu jablka nulová výsledná sila za súčasného nenulového stavu akcelerometra.

Zverejnené

Práve na to poukazujem. Už  pri triviálnom popise pokojového stavu na povrchu sa dostávajú do sporu s 1.NZ

Zverejnené

sotva, to len  ty nedokazes pouzit NZ a nechapes im.   Ale to uz tiez vieme

Zverejnené

Nič nové. Fyzikálny dej bez rešpektu na výsledok merania, kde súčasne figurujú nulové výsledné sily a nenulové zrýchlenie potvrdené akcelerometrom. Potom nečudo, že pri pokojovom stave na povrchu nie je možnosť narušenia silovej rovnováhy vonkajšou silou v smere tiažovej sily.

• Pred 1 rokom...
Zverejnené

post-2479-0-07090600-1575023615_thumb.png

Tak sa poučme. Ak je  1 kg závažie na hojdačke  v pokoji, tak je vzdialené od podlahy 10 cm. Ak ho rozhojdám, tak závažie šuchne o podlahu. Každému je jasné, že pružina silomera je v pokoji napnutá 10 N gravitačnou silou. Ak sa však bude hojdať, tak v dolnej úvrati bude sila väčšia z dôvodu odstredivej sily závažia. Je to tak ?

Pre oponentov: Tento pokus mám vlastnoručne udskúšaný a ak ho považujete za nekorektný, tak si ho môžete vyskúšať každý sám. Nechápem, ako môžete popisovať rovnomerný pohyb po kružnici ak odmietate odstredivú silu a pokračovať v nelogických bludoch ekvivalencie.

Zverejnené

Buky, pre opakovanie :  Dostal si vysvetlenie podla fyziky kde ziadna  "odstrediva sila" nebola.  Dostal si vysvetlenie ze "odstrediva sila" by dala zle vysledky a nesedeli by.

Co si z toho pochopil ?  Nic ?  A preco mas pocit ze to treba opakovat ?  Aby si nam dokazal ze sa nedokazes nic naucit ani zabudnut ? 

Zverejnené
tyso, dňa 29 Nov 2019 - 11:47, napísal:

Buky, pre opakovanie :  Dostal si vysvetlenie podla fyziky kde ziadna  "odstrediva sila" nebola. 

To znamená, že dnešná fyzika popisuje odstredivú silu zle a nevie ju ani zdôvodniť (Napriek dokonalej matematike) Následok je taký, že podľa dnešnej fyziky napne pružinu silomera Dostredivá sila a preto závažie šuchne o podlahu :)   

Zverejnené

nie, to znamena ze nechapes :)  Nic viac.  

Ale tak podme.  Mas kamen priviazany na dlhej pruzine.  Kamen  hodis do dialky.  Pruzina sa natahuje,  podla teba je dosledok odhodovej sily ?  Alebo coho ?  Vies, fyzika ma dokonalu matematiku, dokonalu logiku a presne vie povedat co sa bude diat. Ty nie.

A ked chces kritizovat fyziku, tak by si ju mal najprv pochopit a potom povedat co je zle. Nie ze ju nechapes a preto je zla.   To je princip hlupakov.

Zverejnené

No, ten odhodený kameň ma dosť blízko tomu čo sa deje pri rovnomernom pohybe po kružnici  -  zámena hybnosti medzi telesami. Prečo odmietaš odstredivú silu potvrdenú experimentom kyvadla ?  

Zverejnené

pretoze je to nezmysel.

ty stale nechapes koncept sily, sila je povodom ZMENY rovnomerneho priamociareho pohybu. to je fyzika, ak tam vlozis odstredivu silu tak na zavazie bude posobit VYSLEDNA nulova sila a malo by sa pohybovat rovnomerne priamociaro a to sa zjavne nedeje. preto je nezmysel

a preto som ten odhodeny kamen spomenul. ide o rovnaky princip, na kamen neposobi sila smerom od ruky, len smerom k ruke a preto sa pohybuje so spomalenim. aj ked sa pruzina natahuje, tak ziadnu “odhodovu silu” nepotrebujeme naopak by prekazala.

Zverejnené

, na kamen neposobi sila smerom od ruky, len smerom k ruke

Hlúposť. Opakovane ignoruješ telesá, ktoré sa pri silovom účinku odhodenia kameňa zúčastňujú. Ak budeš tu na Zemi, tak hybnosť po odhodení získa len kameň a ten má svoju hmotnosť aj smer rýchlosti (m.v)

Potvrdzuje šuchnutie závažia kyvadla o podlahu Odstredivú silu ? ANO - NIE

Zverejnené

buky,  zase menis temu.  Bavime sa o silach, nie o hybnosti.   A kedze hovorim o kameni PO odhodeni, tak som dostatocne presny.  Na pociatku ma kamen nejaku hybnost,  pruzina je upevena k zemi a tak pri spomalovani sa hybnost prenesie na zem co sa neda pozorovat ani merat.

A skutocne mas problem s citanim ? Opakujem ze NIE,  nepotvrdzuje.  A jeho nasledny pohyb ju vyvracia.   Suhlasis ANO/NIE  ?

Zverejnené

tyso, o silách sa môžeme baviť s pragmatických (matematických) dôvodov, ktoré sú mimo toho čo sa v skutočnosti deje. A ano, ak bude pružina pripevnená o Zem, tak sa hybnosť kameňa prenesie na Zem. Ak bude pružina upevnená na ruke, tak sa prenesie na tvoje telo. Rovnako ako pri točení kameňa nad hlavou.

Aký následný pohyb ? Buď konkrétnejší. Ak bude závažie kyvadla v pokoji a moja ruka napne pružinu silomera až k podlahe, tak sa obaja zhodneme, že veľkosť aj smer sily pochádza od mojej ruky. Odkiaľ však pochádza smer aj veľkosť pri kývaní závažia som sa od teba nedozvedel.

Zverejnené

buky,   tak prezrad to co skutocne deje :), ja som bukyfyziku nezvladol.   A teraz netusim co pises. 

A nasledny pohyb ?  ved sa snad vidis ze zavazie sa pohne vodorovne a pojde smerom hore proti smeru gravitacie :),  To sposobi specialne "dvizna sila" ? 

A obaja sa nezhodneme ani v tvojom priklade.  Velkost aj smer sily pochadza od gravitacie a ty tam dodas dalsiu.      A ked je v pohybe, tak je to inak,  teleso chce ist inde, pruzina ho taha do stredu a to je dodatocne napnutie.    A  problem je presne ten,   TELESO NIE JE V POKOJI ani v priamociarom rovnomernom pohybe a TEDA tam posobi sila.  A jej zdrojom je pruzina.     Co je na tom nepochopitelne ?

A smer aj velkost pochadza od sily,   KOLKO KRAT to treba opakovat, vola sa to druhy newtonov zakon.   Sila urcuje zryhlenie zavazia,  prva integracia zrychlenia je rychlost, druha integracia je poloha. 

Toto je bohuzial pre teba nedostupna tema.

Zverejnené
tyso, dňa 29 Nov 2019 - 15:23, napísal:tyso, dňa 29 Nov 2019 - 15:23, napísal:tyso, dňa 29 Nov 2019 - 15:23, napísal:

Velkost aj smer sily pochadza od gravitacie a ty tam dodas dalsiu.      A ked je v pohybe, tak je to inak,  teleso chce ist inde, pruzina ho taha do stredu a to je dodatocne napnutie.   

buky, dňa 29 Nov 2019 - 12:09, napísal:

Následok je taký, že podľa dnešnej fyziky napne pružinu silomera Dostredivá sila a preto závažie šuchne o podlahu :)   

tyso,keby existovala vakcína proti ješitnosti, tak ti dám konskú dávku :)

Zverejnené
tyso, dňa 29 Nov 2019 - 14:03, napísal:

Na pociatku ma kamen nejaku hybnost,  pruzina je upevena k zemi a tak pri spomalovani sa hybnost prenesie na zem co sa neda pozorovat ani merat.

Dá sa to pozorovať aj merať napr. silomerom.

Ak by pri kyvadle  pôsobila aj dostredivá sila, tak by ku kontaktu závažia  s podlahou nikdy nedošlo, či ?

Zverejnené

zmenenu hybnost zeme? to fakt merias? no daj vysledky.

a keby nepsobila dostrediva sila tak by snad zavazie padlo volnym padom na zem? neveris? vyskusaj

a silomerom mozes merat silu ale k hybnosti potrebujes merat rychlost a hmotnost. a tak nejako ti neverim ze vies merat zmeny v rychlosti zeme. mozes samozrejme verit v zakon zachovania hybnosti ale sotva to vies merat

Zverejnené

Eh, pružinou predsa meriaš silu, keď dochádza k zámene hybnosti medzi kameňom a Zemou. Pri odhodení to aj pocítiš na ruke.

Veď hej, na závažie kyvadla pôsobí smerom nadol gravitačná sila opačnom smere naň pôsobí dostredivá sila. Ide o dve sily, ktoré pôsobia na to isté teleso a skladajú sa. Ak dôjde ku kývaniu, tak sa v podstate nič nezmenilo, akurát dôjde k väčšej dostredivej sile čoho dôsledkom je kontakt závažia s podlahou. A aby to nestačilo ani diviak nevie, ako je možné kývanie v sústave kde dve sily pôsobia na to isté teleso (1.NZ)

Zverejnené

no vidis, to co pre teba ostane navzdy zahadou je trivialna uloha pre fyziku. tak sa zmier s tym ze toto hrozno nie je pre teba

Zverejnené

Chcem poukázať na to, že k dokonalosti to má ďaleko. Mám na stole položené jablko, ktoré je v pokoji z dôvodu dvoch síl, ktoré pôsobia na to isté teleso (1.NZ) Vedľa jablka je položené hojdajúce kyvadlo (2.NZ) Ozaj super dokonalá sústava. Nehovoriac o ignorancii pokusov, ktoré dokazujú prítomnosť odstredivej sily. Pritom na inom blogu bola veľkosť odstredivej v dolnej úvrati kyvadla vypočítaná. Čo dodať, v detailoch sa skrýva diabol :)

Zverejnené

buky len pre opakovanie. odstrediva sila existuje a posobi na stred. tu posobi na uchytenie pruziny a mozes ju kludne vypocitat. podla 3 nz taka ista sila posobi na zavazie ale je opacna teda dostrediva. a tak to funguje a vieme to spocitat 300 rokov. vsetky tvoje pokusy dokazuju DOSTREDIVU silu, je vsak jasne ze nechapes ani vlastne pokusy. a je to pochopitelne, nevies logicky uvazovat a tak nie si schopny urobit kroky ako z predlzenia pruziny dospiet k sile

a len stale opakujes ze to nevies pochopit, to vieme uz davno.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov