robo68 Zverejnené 14. Máj, 2018 Zverejnené 14. Máj, 2018 Kým si na klávesnicu nezatlačil, akou silou pôsobil stôl na ňu? Kedy tá sila vznikla? Ten zázrak môžeš pozorovať všade okolo seba a každú chvíľu. Hoci aj keď kráčaš. Keby sme išli hlbšie, tak sú to sily elektrické, konkrétne odpudivé medzi elektrónmi v mieste priblíženia klávesnice a stola (dotyk je v skutočnosti len priblíženie elektrónových obalov telies).
buky Zverejnené 14. Máj, 2018 Autor Zverejnené 14. Máj, 2018 Súhlasím, že na povrchu je to iné. Už len samotný fakt, že sa prejavuje zotrvačná (gravitačná) hmotnosť, nie je možné pokojový stav považovať za silovú rovnováhu. To je aj dôvod prečo nie je možné ju narušiť.
robo68 Zverejnené 14. Máj, 2018 Zverejnené 14. Máj, 2018 Zas sem pletieš bukyfyziku? Vo fyzike je stav pokoja, ako aj rovnomerného priamočiareho pohybu dôsledkom silovej rovnováhy. A narušiť ju, je v prípade klávesnice na stole celkom jednoduché. Ak to podľa bukyfyziky nie je možné, tak dobre. :)
buky Zverejnené 14. Máj, 2018 Autor Zverejnené 14. Máj, 2018 Je to tak jednoduché, že pri zatlačení silou na klávesnicu súčasne zvýši reakčnú silu aj stôl namiesto toho aby sa narušila silová rovnováha. No proste na povrchu je to iné lebo ide stav ako v zrýchľujúcej rakete 9,8 m/s2, či ?
robo68 Zverejnené 14. Máj, 2018 Zverejnené 14. Máj, 2018 Prečo by sa mala narušiť silová rovnováha? Lebo to ty chceš? Nuž, príroda to zariadila inak. :)Prečo je to iné, to som ti už vysvetlil. Ten stôl by kľudne mohol byť aj v tej tvojej rakete. Klávesnica sa bude správať rovnako ako na povrchu Zeme.
buky Zverejnené 14. Máj, 2018 Autor Zverejnené 14. Máj, 2018 Nie že by som chcel, ale malo by ísť o dve sily, ktoré pôsobia na to isté teleso. Pre teba rovnaký stav ako v zrýchľujúcej rakete (sústave) :)
robo68 Zverejnené 14. Máj, 2018 Zverejnené 14. Máj, 2018 Je to jasné. Ty nevieš, čo je silová rovnováha. :) A pritom som ti to už dnes vysvetľoval. Takže pre zábudlivých ešte raz: Teleso sa nachádza v silovej rovnováhe, keď je súčet všetkých síl, pôsobiacich na teleso rovný 0. Aby to pochopili aj menej chápaví: Ak na teleso pôsobia najmenej 2 (teda 2, 3, 4, ..., atď.) sily a ich vektorový súčet je rovný 0, teleso sa nachádza v silovej rovnováhe. Okrem toho, sily môžeme sčítať a nahradiť 2 (3, 4, ..., atď.) sily jednou silou. Ale to už asi zachádzam príliš ďaleko. :)
buky Zverejnené 15. Máj, 2018 Autor Zverejnené 15. Máj, 2018 robo68, dňa 14 May 2018 - 21:13, napísal:Ten stôl by kľudne mohol byť aj v tej tvojej rakete. Klávesnica sa bude správať rovnako ako na povrchu Zeme.Hej a podľa teba je to z dôvodu, že vektorový súčet síl = 0 Zotrvačnú hmotnosť ani nejdem spomínať, lebo je to nad tvoje schopnosti :)
robo68 Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 Keby som tak nechápal fyziku ako ty, tak by som sa radšej venoval niečomu inému. Sám vidíš, že je nad tvoje schopnosti pochopiť aj jednoduché veci. Už asi stý raz ti píšem, že pohybový stav telies sa vo fyzike mení pôsobením sily. Ak je veľkosť sily rovný 0, pohybový stav sa nemení. Zotrvačná hmotnosť zas hovorí o tom, akým zrýchlením sa bude teleso pohybovať pri danej sile. Ak toto nechápeš, tak sa radšej venuj štrikovaniu.
buky Zverejnené 15. Máj, 2018 Autor Zverejnené 15. Máj, 2018 Zotrvačná hmotnosť zas hovorí o tom, akým zrýchlením sa bude teleso pohybovať pri danej sile.Hej a to je dôvod silovej rovnováhy v rakete.
robo68 Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 Nie je. Ale keď myslíš. :) Neskúsiš niečo iné, ako fyziku?
buky Zverejnené 15. Máj, 2018 Autor Zverejnené 15. Máj, 2018 robo68, dňa 14 May 2018 - 21:13, napísal:Ten stôl by kľudne mohol byť aj v tej tvojej rakete. Klávesnica sa bude správať rovnako ako na povrchu Zeme.Písal som, venuj sa radšej matematike :)
robo68 Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 A to ti pomôže pochopiť fyziku? Lebo ak máš niečo proti vete, ktorú cituješ, tak to napíš. Ak si myslíš, že klávesnica sa bude správať inak, tak to dokáž. To by bolo možno aj na nobelovku. Alebo by som napísal Járayovi, aby ťa povýšil.
buky Zverejnené 15. Máj, 2018 Autor Zverejnené 15. Máj, 2018 Ten stôl by kľudne mohol byť aj v tej tvojej rakete. Klávesnica sa bude správať rovnako ako na povrchu Zeme.Tak prečo presviedčaš o silovej rovnováhe.
robo68 Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 Lebo klávesnica je v sústave spojenej s raketou silovej rovnováhe, rovnako ako v sústave spojenej s povrchom Zeme. Neviem, ako chceš pochopiť fyziku, keď nechceš pochopiť čo je sústava, sila, či silová rovnováha...
buky Zverejnené 15. Máj, 2018 Autor Zverejnené 15. Máj, 2018 Zotrvačná hmotnosť zas hovorí o tom, akým zrýchlením sa bude teleso pohybovať pri danej sile.A kedže sa prejavuje ako v pokoji na povrchu, tak aj v zrýchľujúcej sústave (rakete), tak o silovej rovováhe nemôže byť ani reč, že ty chytrák.
robo68 Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 Že ty ani len netušíš, o čom je reč, keď sa povie "silová rovnováha"? A kedže sa prejavuje ako v pokoji na povrchu, tak aj v zrýchľujúcej sústave (rakete), tak o silovej rovováhe nemôže byť ani reč, že ty chytrák. Ja zas ani len netuším, čo si chcel povedať touto vetou. Lebo s fyzikou nemá nič spoločné. Tak ako zotrvačná hmotnosť nemá nič spoločné so silou a teda ani so silovou rovnováhou.
tyso Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 buky, kedze klavesnica je na stole a ten na zemi tak sa nam snazis povedat ze nevies pohnut zemou? a to je dokaz ze neplati 2nz? :) no si troll
robo68 Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 A ja som si myslel, že nevie pohnúť klávesnicou ani keď do nej trieska hlavou... :) Buky, ty naozaj riešiš celý vesmír, keď máš pochopiť sily medzi dvomi telesami? Čo ťa k tomu vedie?
buky Zverejnené 15. Máj, 2018 Autor Zverejnené 15. Máj, 2018 tyso, dňa 15 May 2018 - 10:21, napísal:kedze klavesnica je na stole a ten na zemi tak sa nam snazis povedat ze nevies pohnut zemou? a to je dokaz ze neplati 2nz? :) no si trollLenže silová rovnováha sa dá narušiť aj inak ako zapôsobiť naň silou z vonka, že ano chytrolíne :)
robo68 Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 Tak nás pouč, troll. Najprv tvrdíš, že silovú rovnováhu nie je možné narušiť a teraz že sa dá narušiť aj inak ako vonkajšou silou. V tom sa ani srnka nevyzná.
buky Zverejnené 15. Máj, 2018 Autor Zverejnené 15. Máj, 2018 No predsa, že jedna z rakiet zníži ťah (silu) No skús to na povrchu Zeme, alebo v zrýchľujúcej rakete :)
tyso Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 no skus to na zemi, napriklad odtiahni stol :) A aj ked netusim preco bukyfyzika tvrdi ze v zrychlkujucej rakete je silova rovnovaha ale ked uz, tak staci tiez znizit tah. ci ? A len tak bokom, tah motora nie je vnutorna sila. Nie v tomto pripade. Ale staci to uzavriet od krabice a situacia sa zmeni. A nie nejdem vysvetlovat preco, to je totiz fyzika a 3 NZ :)
buky Zverejnené 15. Máj, 2018 Autor Zverejnené 15. Máj, 2018 Jasne, a v smere sily stola ju stačí zväčšiť :) A len tak na pobavenie: Je možná silová rovnováha v sústave kde sa prejavuje zotrvačná hmotnosť ? (2.NZ) ANO - NIE
tyso Zverejnené 15. Máj, 2018 Zverejnené 15. Máj, 2018 v smere stola je zem. ano staci ju zvacsit a potacit zem aj zo stolom. Sice by taku silu stol nedal a praskol a aj povrch zeme nema taku nosnost a tak by si spravil skor dieru do zeme ako ju pohol ale ide to.A k tvojej otazke :nevies co je silova rovnovaha, nevies co je sustava , nevies co je zotrvacna hmotnost a nerozumies 2NZ. Ako by si teda mohol rozumiet odpovedi ANO ?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz