Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené
tyso, dňa 22 Mar 2018 - 11:31, napísal:

ked jazdis bez drzania riaditok tak som skusal robit kruhy na velkom parkovisku.

Samozrejme, šak  naklonením dochádza k natočeniu predného kolesa. Je vidno, že si už dávno nesedel na bicykli :)  Že ma v aute už dávno nenapadlo nakloniť posádku v smere zatočenia. Ušetril by som posilovač riadenia :)

Ale poteší, že uznávate odstredivú silu (dávnejšie bola len dostredivá) Pri pohybe po kruháči ide o zámenu hybností medzi telesami v podobe odstredivej sily auta na Zem. Logiku to má, či ?

Zverejnené

Buky, chceš povedať, že fyzika pred tvojím trollovaním nepoznala odstredivú silu? :D

Zverejnené

Samozrejme, konkrétne pri obiehajúcej družici :)

Zverejnené

Buď klameš, alebo si len nepamätáš, že odstredivá sila pri družici je v zmysle 3. NZ sila (gravitačná), ktorou družica pôsobí na Zem. Ale skôr si myslím, že len máš problém s pamäťou.

Zverejnené

No určite. Obiehajúca družica padá k Zemi v rámci 3.NZ po nulovej dráhe. Súčasne to ale znamená pád na povrch v rámci 3.NZ.

Zverejnené

Padať v rámci 3. NZ? Padať po nulovej dráhe? Atď... To si vymyslel ty? Také niečo môže vygenerovať naozaj len ten, kto nerozumie fyzikálnym pojmom.

Zverejnené

buky, to ze druzica pada k zemi je predsa jasne, inak by sa nemala dostat ako na druhu stranu.  Len ma taku rychlost ze ju netrafi :)

A kedze si uz zabudol :  Ked vystrelis kamen vodorovne , tak pada k zemi ?  Co je jeho draha ?

A k bicyklu: vidiet ze nepoznas ukrajinu :), tam tocenie volantu chcelo silu.  Ale ved vyskusaj ho upevnit ( hoci aj gumickou ) a skus sa  rozbehnut a jemne naklanat.  Daj vediet co si zistil

Zverejnené

No veto ako chlani sme toto zazili na bicykloch kazdy, myslim ze aj buky, toto mu ale osobne nepomoze vidite drahu zrychlenia :) Ale je to pekny priklad na rozklad sily a toho ze ak posobi bocna sila tak teleso prejde do krivociareho pohybu, to hadam aj buky pochopi.  

Al ak vidi drahu odstrediveho zrychlenia uvidi aj dostrediveho

Zverejnené

keby buky cokolvek pochopil, tak sa pojdem opit :)  Pretoze by som bol svedkom zazraku.

Zverejnené

Jablko padá smerom k Zemi. Zem pôsobí na jablko gravitačnou silou. Rovnako veľkou silou opačného smeru pôsobí jablkko na Zem. (3.NZ)

Družica tiež padá smerom k Zemi. Prečo ale nedopadne na povrch ako jablko sa nedozviem do súdneho dňa :)

Bicykel v zákrute so zavarenými riaditkami ? Kua, jeden pád mi bohate stačil, ešte teraz pociťujem následky.

Zverejnené

Ale ide to urcite si siel aj bez riaditok a nahnutim pojdes po krivke, je to doskusane. Nemusis ani skusat.

JE taka lahka uvaha preco nepadne. uz ti to tyso vysvteloval, zem nie je rovna doska ze? takze je to nastavene presne tak ze o to co spadne vystreleny naboj  sa ZEM zakrivy presne o tolko isto. To je nastelovane presne a preto mas rozne pady po krivkach. Naboj ale vplyvom trenia strati rychlost a nakoniec padne, ale druzica leti bez odporu - malicky odpor nie je tam uz totiz vzduch

si to nakresli- vystreleny naboj urob krivku padu. potom dokresli povrch a zakriv ho rovnako ako drahu strely

Zverejnené

Píšem o zavarených, nepohyblivých riaditkách, skús a netrep. Že sa auto nakláňa v odstredivom smere je vedľajšie. Hlavná vec, že ťažisko, či ?

Aj družica padá smerom k Zemi pri strate rýchlosti. Ona však padá k Zemi aj pri obiehaní. To nemá chybu.

Zverejnené

Šak si zavar riadítka na bicykli, tak aby si nemal možnosť zatočiť a udrž sa len náklonom v kruhovom objazde. O zábavu je zaručene postarané :)

Tak znova a pomaly: Ak sa pohybujem rovnomerne po kružnici, dochádza v dostredivom smere k pohybu ? ANO - NIE

Ide to, vyskusaj si to.

O zabavu bude postarane vtedy, pokial sa vo velkej rychlosti pokusis prejst kruhovy objazd bez naklonu.

Pokial to bude oproti stene a bez helmy, tak mas sancu, ze ziskas aj prestizne Darwin Awards za popretie dostrediveho zrychlenia.

ANO pri rovnomernom pohybe po kruznici zrychlujes v dostredivom smere, ved prave o tom je cela moja argumentacia.

Zverejnené

Robopol:
Ked "kompenzujes odstredivu silu", tak menis drahu nie? Keby si ju nekompenzoval, tak by siel rovno - vtedy by si nemenil drahu.

Pri tych korculiaroch prakticky leziacich na zemi mi to prislo ocividne, pricom zaroven tam mas velmi nazorne aj druhy pripad: ked sa nenaklanas, tak ides rovno, pretoze nevyvijas ziadne dostredive zrychlenie.
Mne to prislo ako dobre pochopitelny priklad, ale ocividne to bol omyl, ked to nepochopil na prvy raz ani Robopol, nie to este Buky.

Ono je to asi tazke dobre vysvetlovat, ked tomu clovek rozumie. Ja si pamatam, ako som niekde na zakladnej skole nevedel pochopit, ze nie odstrediva, ale dostrediva sila. A potom som to za par rokov sam zacal hovorit ako uplnu samozrejmost a az neskor som si uvedomil, ze ved predsa toto som pred niekolkymi rokmi sam nevedel pochopit. Kedze som ani ja sam nepresiel "aha" momentom, tak asi ho nebudem vediet privodit ani ostatnym.  :)

Takze:
Naklonom sa nevyhnutne musi menit draha. Ina otazka je, ci sa clovek v danej situacii udrzi a nespadne - musi stale svoje tazisko udrzovat "nad" podstavou v smere vysledneho siloveho posobenia, a zaroven sa otacat, aby bol celom k smeru pohybu.

Bycikel:
Buky ma pravdu v tom, ze rovnovaha na bicykli sa udrzuje viacerymi mechanizmami.
Jazdenie bez drzania riaditok samo o sebe nie je dokazom, ze naklon bude menit smer.
Na druhej strane tieto mechanizmy nedokazuju, ze naklonenie nesposobuje zmenu smeru.
Okrem vyvazenia prednej casti s kolesom sa pri vacsich rychlostiach uplatni gyroskopicky efekt rotujucich kolies, ktory ich zataca. Zmena drahy v dosledku naklonenia by sa prejavila az pri vacsich rychlostiach.
Sice sme kazdy na bycikli jazdili, ale je to prilis komplikovany pripad na nazorne vysvetlovanie.

Skateboard:
Zaujimave, ze tomuto sa Buky vyhol ako cert svatenej vode, pretoze sa s nim da zatacat naklonom, aj ked ma "zvarene riaditka".

• Pridať bod 1
Zverejnené
buky, dňa 22 Mar 2018 - 07:31, napísal:

Tak znova a pomaly: Ak sa pohybujem rovnomerne po kružnici, dochádza v dostredivom smere k pohybu ? ANO - NIE

smiley, kto sa čomu vyhýba ? Ja sa nepýtam, či v dostredivom smere zrýchľuješ, ale či dochádza v dostredivom smere k nejakému pohybu, aby si mohol uvažovať o zrýchlení.

Bicyklista naklonený v dostredivom smere obieha akolo stĺpa.

Auto naklonené v Odstredivom smere obieha okolo stĺpa.

Lebo ťažisko a čo má byť ?

Zverejnené

buky,  kedze tu ide o pojem bukyfyziky, tak musime najprv zistir co si pod tym predstavujes.

lenze sa vyhybas odpovedi

1. Hodis kamen do vysky :    je to zrychleny pohyb ?   A  aka je draha zrychlenia

2. Hodis kamen do dialky :   Je to zrychleny pohyb ? A  aka je draha zrychlenia?

Podla fyziky je tam stale gravitacne zrychlenie,  Ako je to ?

Zverejnené

Pohyb = dráha.

Dráha v dostredivom smere  je pohyb bublinky vo vodováhe tvoriace rameno kolotoča.  Aj tento fyzikálny dej ste sprasili ako dôkaz dostredivého zrýchlenia.

Zverejnené

Bavíme sa o dostredivom zrýchlení po nulovej dráhe (nulová dráha dostredivého zrýchlenia) Pohyb bublinky v dostredivom smere sa predsa nedeje po nulovej dráhe. Ani odklon o pomyslenej dotyčnice, resp. dotyčnica je abstrakcia.  Toľko bukyfizyka.

Zverejnené

smiley, kto sa čomu vyhýba ?

Vyhybas sa vysvetleniu, ako je mozne zatacat na skateboarde, ked su tam kolesa napevno (to su tie tvoje zvarene riaditka na bycikli).

Ty si tvrdil, ze to naklonenim nie je mozne, tak ako ten skateboradista zataca?

Ja sa nepýtam, či v dostredivom smere zrýchľuješ, ale či dochádza v dostredivom smere k nejakému pohybu, aby si mohol uvažovať o zrýchlení.

Nerob sa este hlupejsim, nez si. Ked mas zrychlenie, tak snad mas aj "pohyb".

Zverejnené
smiley, dňa 23 Mar 2018 - 22:57, napísal:

Ked mas zrychlenie, tak snad mas aj "pohyb".

Hádam opačne, aby som mohol vôbec uvažovať o zrýchlení, musí byť prítomný v dostredivom smere pohyb, aby som na dráhe potvrdil zmenu rýchlosti. Akým meraním chceš potvrdiť pohyb v dostredivom smere ?

Na tom vIdeu 0:55 pekne vidíš ako sa bicykel nakloní s vytočeným kolesom. Na sketaboarde máš kolesá upevnené cez Bushing. Naprv si niečo o tom naštuduj. Aj tak to bude prd platné, lebo dostredivé zrýchlenie po nulovej dráhe s náklonom - AMEN.

Zverejnené

napr. gulicky vo vagone, ale to si odmietol tak sa cuduj do konca zivota kde je ten dostredivy pohyb kt. nevidis.

A samozrejme staci naklon pretoze vytvoris tym bocnu silu, ale to ty nepochopis

Zverejnené

Gulička sa pohybuje aj napriek tomu, že na ňu nepôsobí žiadna sila. Aby platili NZ priradíme jej pseudosilu. Nasleduje fyzikálna prasárna.

Naštuduj si ako sa zatáča na sketaboarde. (prenášanie váhy - sily na rôznu stranu dosky) Trepanie sprostostí vám ide dokonale.

Zverejnené

AHA a to s naklonom teda nedeje, to prenasenie vahy? vies buky na sprostosti si ty neporazitelny majster. A  ku gulicke, samozrejme si chcel vidiet pohyb v dostredivom smere drahu a zrychlnie, to si sa dusoval, tu nejde o vysvtelenie povodu sila, ale to je jedno ty si proste tu na tie sprostosti..

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov