Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nezmysel je rovnomerný pohyb po kružnici za súčasne dostredivozrýchleného. Ťažká je však komunikácia, kde sa ortodoxne dodržujú NZ, kde hybnosť musí znamenať rovnomerný priamočiary pohyb. Ovšem ak sa hybnosť zachováva musí byť prítomná aj pri krivočiarom pohybe. Os kolotoča ohne odstredivá sila v podobe hybnosti telesa. Aký nezmysel v tom vidíš ?

Zverejnené

To sú ale tvrdenia bukyfyziky. Lebo fyzika tvrdí niečo iné:

1. NZ neplatia v neinerciálnych sústavách.

2. Hybnosť nemusí znamenať rovnomerný priamočiary pohyb.

3. Hybnosť je charakteristikou každého telesa, ktoré sa pohybuje, bez ohľadu na tvar dráhy.

4. Sila nie je hybnosť (a nemá ani jej podobu).

Zverejnené

Čudné.

1. Upresni prečo neplatia, veď na sedačke kolotoča ide o dve sily, kde každá z nich pôsobí na iné teleso 3.NZ = dostredivé zrýchlenie.

2. ANO

3. ANO

4. NIE, lebo hybnosť   telesa  má schopnosť pôsobiť silou. Napr. každé brzdenie, alebo zatočenie auta je toho dôkazom.

Skôr si myslím, že si potrebuješ urobiť v hlave poriadok :)

Zverejnené

Bordel v tvojej hlave je neprekonateľný. Fyziku neprerobíš tým, že začneš prekrúcať jej definície.

Zverejnené

Bordel z hľadiska popisu je v dnešnej fyzike. To je dôvod prečo nie si schopný odpovedať na otázku v 1. bode, či ? 

Zverejnené

sedis na tom kruhu a tocis sa s nim - tomu sa nadava neinercialna sustava - ona je neinercialna z toho dovodu, ze v nej neplati sada troch NZ.

Asi mi to uniklo, ale neviem prečo neplatia, ak s pohľadu dostredivého zrýchlenia platí 3.NZ

Zverejnené

Nezmysel je rovnomerný pohyb po kružnici za súčasne dostredivozrýchleného.

Ja viem, ze to olutujem, ale predsa sa len spytam: v com konretne vidis nezmysel?

Vnimas snad ten rozdiel, ked ides byciklom do zakruty  (rovnomernou rychlostou), ze ta to "taha", zatial co po rovinke necitis nic?

Chces tvrdit, ze to "tahanie" nie je zrychlenie, alebo s cim vlastne nesuhlasis?

Zverejnené

smiley, ja cítim, že pôsobím silou na vozovku v Odstredivom smere. Ovšem o zrýchlení či v dostredivom či Odstredivom smere nemôže byť ani reč, lebo chýba dráha na ktorej by som potvrdil zmenu rýchlosti. Už to opakujem nespočetne krát :)

Zverejnené

buky, ty ale drahu nevies merat.   Ale ked nesuhlasis, tak uved aka je draha gravitacneho zrychlenia ked hodis kamen do vysky. 

A len tak medzi nami, ty tazko mozes citit silu na vozovku,  ty mozes citit jedine ako sa od nej odrazas a to DOSTREDIVY smer.      A ak skutocne nie si mimozemstan a sedel si niekedy na bicykli, tak vies ze ten sa snazi ist rovno a vynasa ta teda von zo zakruty,  a ked sa chces tocit tak  sa musis naklonit DO stredu aby si zvysil silu  DO STREDU.   

A len tak bez nadeje na uspech :  Mas  raketu vo vsemire ktora ma rychlost  100 km/s a bocny motor ktory sa bude STALE natacat aby smeroval na jeden bod.   Raketa vazi 1000 kg a motor ma tah 10000 N   Ako sa bude raketa pohybovat ?  Vies to povedat ?  A myslim si ze nie, kedze by si musel pouzit fyzikalny princip a na JEHO zaklade urobit vypocty.  

Pretoze to je veda,   fyzikalny princip nam povie ako maju vyzerat vypocty a vysledok potom porovname so skutocnostou.    A ak sa mylime a mame zle principy tak vysledky nebudu sediet so skutocnostou.

Zverejnené
tyso, dňa 16 Mar 2018 - 10:58, napísal:

Ale ked nesuhlasis, tak uved aka je draha gravitacneho zrychlenia ked hodis kamen do vysky. 

A len tak medzi nami, ty tazko mozes citit silu na vozovku,  ty mozes citit jedine ako sa od nej odrazas a to DOSTREDIVY smer.      A ak skutocne nie si mimozemstan a sedel si niekedy na bicykli, tak vies ze ten sa snazi ist rovno a vynasa ta teda von zo zakruty,  a ked sa chces tocit tak  sa musis naklonit DO stredu aby si zvysil silu  DO STREDU.   

A len tak bez nadeje na uspech :  Mas  raketu vo vsemire ktora ma rychlost  100 km/s a bocny motor ktory sa bude STALE natacat aby smeroval na jeden bod.   Raketa vazi 1000 kg a motor ma tah 10000 N   Ako sa bude raketa pohybovat ?  Vies to povedat ? 

Hlavne, že ty si zjedol všetku múdrosť sveta.

Ak hodíš kameň do výšky, tak vidíš ako sa od teba raz vzďaľuje a potom priblížuje až ti dr.ne na hlavu. Na kolotoči je to podobné, no nie to isté. Ak budeš sedieť na sedačke a hodíš guľu po ramene  smerom ku stredu, tak tiež budeš vidieť ako sa guľa najprv po ramene  vzďaľuje a potom približuje až ti dr.ne do hlavy.  Samozrejme bez úspechu na pochopenie fyzikálneho princípu.

Samozrejme, že nejde v kruhovom objazde  len o pocit, že pôsobím svojou hybnosťou na povrch v odstredivom smere, resp. na Zem ako neporovnateľne ťažšie teleso. Len pradigmou napadnuté myslenie bude tvrdiť o dostredivej sile Zeme, ktorá pôsobí na cyklistu.

Nie neviem aký bude mať raketa pohyb. Bavíme sa však o Odredivej pseudosile, však áno.  Aká bude veľkosť sily medzi bočným motorom a raketou ? :

1. Ak bude mať raketa hybnosť

2. Raketa nebude mať hybnosť.

Samozrejme za predpokladu, že  ide o vypočítaný a nameraný maximálny ťah motora 10 kN.

Zverejnené

buky, udaje o rakete mas, pohybuje sa v smere osi x,

a ked hodis kamen do vysky, kde je draha zrychlenia ?

A ako sa prejavuje posobeni hybnosti ? podla fyziky sila je dp/dt, cize ak sa meni hybnost tak treba silu. A ked mas hmotnost a rychlost tak vies hybnost. A kedze sa hmotnost nemeni tak zmena hybnosti je umerna zmene rychlosti.

A k rakete : Nie, ja nehovorim o nicom inom, mas zadanie ktore fyzike staci na urcenie buduceho pohybu, vies ho urcit ty alebo nie ? Ty poznas bukyfyziku, ja nie. Ja ju neviem pouzit a drzim sa klasickej fyziky.

A len tak zo zabavy, skus hodit kamenom do stredu kolotoca, asi budes prekvpeny, tvoj odhad je totiz zly.

a este jedna vec, na bicykli sa da tocit aj tocenia kormidla, staci sa naklanat. a ktorym smerom sa naklanas ty?

Zverejnené
tyso, dňa 16 Mar 2018 - 13:45, napísal:

a ked hodis kamen do vysky, kde je draha zrychlenia ?

A kedze sa hmotnost nemeni tak zmena hybnosti je umerna zmene rychlosti.

A k rakete : Nie, ja nehovorim o nicom inom, mas zadanie ktore fyzike staci na urcenie buduceho pohybu, vies ho urcit ty alebo nie ? Ty poznas bukyfyziku, ja nie. Ja ju neviem pouzit a drzim sa klasickej fyziky.

A len tak zo zabavy, skus hodit kamenom do stredu kolotoca, asi budes prekvpeny, tvoj odhad je totiz zly.

a este jedna vec, na bicykli sa da tocit aj tocenia kormidla, staci sa naklanat. a ktorym smerom sa naklanas ty?

Dráha je predsa smerom nahor. Kde je dráha v dostredivom smere pri kolotoči ?

Ano, stačí na kolotoči zmenu rýchlosti a hybnosti potvrdiť meraním.

Vypočítaj po akej trajektórii sa bude raketa pohybovať a ja ti meraním potvrdím, že bočný motor bude na raketu z hybnosťou pôsobiť väčšou silou ako bez nej.

Tak sa pobavme ak guľu hodím po ramene kolotoča zo žľabom (aby nespadla) smerom ku stredu = dráha.  Perlička je zavarený volant na bicykli súbežne zo zadným kolesom. Rád by som si pozrel ako sa len náklonom udržíš v kruhovom objazde :)

Zverejnené

smiley, ja cítim, že pôsobím silou na vozovku v Odstredivom smere. Ovšem o zrýchlení či v dostredivom či Odstredivom smere nemôže byť ani reč, ...

Aha, takze ty nechapes, ze zrychlenie je az na hmotnost ekvivaletne zo sile.

Este raz: ked si zrekonstrujes situaciu v zakrute v pokoji, t.j. naklonis sa na stranu, tak zacnes padat, teda zrychlovat smerom k stredu.

A zrychlovanie smerom k stredu bude asi spravne nazvat dostredive, vsak?

Zverejnené

Este raz: ked si zrekonstrujes situaciu v zakrute v pokoji, t.j. naklonis sa na stranu, tak zacnes padat, teda zrychlovat smerom k stredu.

A zrychlovanie smerom k stredu bude asi spravne nazvat dostredive, vsak?

???

Ak som v pokoji, prečo by som mal padať, teda zrýchľovať k stredu ? Ak sa nakloním, tak budem padať od stredu.

Zverejnené

Ak som v pokoji, prečo by som mal padať, teda zrýchľovať k stredu ? Ak sa nakloním, tak budem padať od stredu.

Este raz a pomaly: stojis v zakrute na mieste.

Pokial sa v nej pokoji a naklonis na bicykli tak, ako si nakloneny pocas jazdy, tak zacnes padat smerom k stredu (rozhodne nie od stredu).

V pokoji teda naklananie smerom k stredu sposobi dostredive zrychlenie.

Tak potom uz len ostava domysliet, ze rovnaka akcia (naklonenie smerom k stredu) sposobi dostredive zrychlenie aj v pohybe.

Zverejnené
smiley, dňa 17 Mar 2018 - 14:53, napísal:

Tak potom uz len ostava domysliet, ze rovnaka akcia (naklonenie smerom k stredu) sposobi dostredive zrychlenie aj v pohybe.

A čo ťa vedie k mysleniu, že ide o dostredivé zrýchlenie ? Aby si mohol vôbec uvažovať o zrýchlení, urči dráhu v dostredivom smere aby si mohol potvrdiť meraním zmenu rýchlosti. Následne sa môžeme baviť o dôvode náklonu bicykla alebo auta v zákrute.

Zverejnené

A čo ťa vedie k mysleniu, že ide o dostredivé zrýchlenie ? Aby si mohol vôbec uvažovať o zrýchlení, urči dráhu v dostredivom smere aby si mohol potvrdiť meraním zmenu rýchlosti.

Este raz a este pomalsie: k "mysleniu", ze ide o dostredive zrychlenie, ma vedie fakt, ze sa z povodneho pokoja zacnem pohybovat dostredivo - teda smerom k stredu. Draha bude usacka smerom k stredu.

Skusme to naopak: da sa sa z uplneho pokoja zacat pohyb a presnut sa na ine miesto bez zrychlenia?

Zverejnené

Ano, dráha je úsečka smerom k stredu, kde k žiadnemu pohybu nedochádza aby si mohol  uvažovať o zrýchlení.

Presnejšie: Úsečka je vzdialenosť, kde nedochádza k žiadnemu pohybu aby si mohol uvažovať o dráhe na ktorej by si potvrdil zmenu rýchlosti.

bukyfizika tomu nadáva: Nulová dráha dostredivého zrýchlenia.

Zverejnené

Bukovan

ty si pacient, ked som sa chcel bavit s tebou kde je ta draha a podobne veci zrychlenie co nic nezrychluje bol si ako vos pod chrastou a rychlo si zacal riesit hybnosti a podobne. Teraz tu vyghlasujes ako keby si nic nepocul a necital ohladne vysvetlenia kde je ta draha. nekorektne diskutujes, to som tym myslel, ako keby sa ti mazala kazdym dnom pamat a pytas sa to znova dookola.

Zverejnené

Ty si to ešte nepochopil ? Šak ak bežíš na zrýchľujúcom páse, tak z dôvodu, že kmitáš nožičkami súčasne s pásom, tak nepodliehaš zrýchľujúcemu pásu. Pás na teba nepôsobí silou a akcelerometer  v ruke ukáže nulové zrýchlenie. Ak by ti to nestačilo, sprav si na bežiacom páse rysku a meraj. Máš tam dráhu na ktorej potvrdíš zmenu rýchlosti.

Na rozdiel pri rovnomernom pohybe v kruhovom objazde, kde cítiš a akceler ti potvrdí zrýchlenie v dostredivom smere. To je však všetko.

Zverejnené

Pas posobi silou, keby si nebeza tak ta odhodi z pasu pojdes v jeho smere. Nuz ale to asi je tazke pre teba si to predstavit. Aby si sa nesnazil z toho vymotat tym ze si budes nieco na pas znacit tak si daj gulicku do vozna ktory zacne zrychlovat. Uz si tu mal taky priklad a islo znova o skladanie pohybu voci trati je gulicka na mieste voci podlahe vozna zrychluje, Takze gulicka je na mieste a zaroven zrychluje voci podlahe vagona. Takze tvoje predpoklady popieraju realitu. MAS nulovu drahu na pase, mas nulovu drahu gulicku voci trati napriek tomu moze gulicka zrychlovat voci inej sustave.

Zverejnené

Takze gulicka je na mieste a zaroven zrychluje voci podlahe vagona.

Pre mňa je priorita zrýchleného pohybu potvrdená akcelerometrom aj zmenou rýchlosti na prejdenej dráhe (Neplatí pri gravitačnom zrýchlení) To znamená, že ak bude na vozíku, ktorý "zrýchľuje" na podlahe vagóna umiestnený akcelerometer, tak ten ukáže nulové zrýchlenie. Na podlahe však na prejdenej dráhe potvrdím zmenu rýchlosti v čase. Ak sa teda nachádzam v neinerciálnej sústave, tak meraním zistím, že vozík ostáva v pokoji, lebo podlaha naň Nepôsobí silou.

Zverejnené

Este raz tvoja mantra:

Dostredive zrychlenie nic nezrychluje lebo je nulova draha. Tuto mantru tu pises dokoola a si na nu hrdy. Ale ked ti ukazem priklady kd taktiez zrychlujes ci bezecky pas a zaroven si stale na mieste, tak vyghlasis ze to je ine a ides dalej . Nie je to ine v zmysle skladania pohybu. Vo vlaku to iste, ak zanedbame male trenie gulicky gulicka sa nepohla voci trati ale voci vlaku zrychluje. To je to iste. Takze mantra ze ked nevidis drahu dostrediveho zrychlenia nic nezrychluje je iba tvoja pokazena platna ze sa nevies odosobnit od toho ze pohyb sa deje vzhladom na sustavy. Najdeme taktiez drahu dostrediveho zrychlenia ked vytvorime sustavu ktora je spojena s pohybom po dotycnici, z tejto sutavy uvidis aj drahu aj zrychlenie. A to si neni schopny absorbovat, takze nie buky cely cas sa len a len mylis s tym ze nechapes skladanie pohybu a sustavy.

Zverejnené

Dostredive zrychlenie nic nezrychluje lebo je nulova draha. 

Najdeme taktiez drahu dostrediveho zrychlenia ked vytvorime sustavu ktora je spojena s pohybom po dotycnici, z tejto sutavy uvidis aj drahu aj zrychlenie.

Prečo opakovane ignoruješ meranie, kde v dostredivom smere nemáš prejdenú dráhu aby si potvrdil zmenu rýchlosti ? Prečo ignoruješ údaj na akcelerometri, ktorý na vozíku podlahe vagóna ukazuje nulové zrýchlenie ? Lebo nologický popis.

Už sa konečne nauč odlišovať matematickú abstrakciu (sústavu) od fyzikálneho deja. Dotyčnica pri krivočiarom pohybe nie je prítomná.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov