Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Rychlost je vektorova velicina znamena to ze ked zmenis smer zmenis rychlost(sklada sa z "hodnoty a smeru")

20km/h na Sever nieje ta ista rychlost ako 20 km/h na vychod.

na to aby sa zmenila hodnota alebo smer potrebujes silu

Nezabudni na Darkmanovu otazku.

1. Pri kolotoči mením smer ale rýchlosť je po obvode konštantná 20km/h.

2.Motorkár ťahá lyžiara konštantnou rýchlosťou 20km/h

Aký je v tom rozdiel?

Zverejnené

rychlost neni len 20km/h ale 20km/h azimut 270` napr. vzdy je tam smer. Som ti to pripomenul a na Darkmanovu otazku si aj tak neodpovedal.

Zverejnené

Súhlasím stebou, na to aby mohlo mať teleso pohyb po kružnici potrebuješ silu a to znamená zmenu rýchlosti.

Preto sa pýtam ako je možné, že pri pôsobení sily ostáva rýchlosť telesa po obvode konštantná.

Zverejnené

Myslím že viem veľmi dobre čo je vektor, ale na teleso pôsobí sila aby mohlo mať pohyb po kružnici a to znamená, že rýchlosť nemá byť konštantná.

Ak by nebola konštantná, tak držím hubu, ale ona konštantná je. A dá sa to zmerať, teda potvrdiť.

Zverejnené

Myslis, myslis, ale myslel si si tu uz hodne vela bludov a toto je jeden z nich.

Ty si myslis, ze vies, ale nevies co je vektor. Keby si to vedel, tak nemozes tvrdit taku blbost ze pocas celeho pohybu po kruznici je konstantna rychlost. Konstatna je mozno tak velkost rychlosti, ale nie rychlost.

Zverejnené

Konstatna je mozno tak velkost rychlosti, ale nie rychlost.

Niekto tu z nás dvoch poriadne drísta.

Aký je rozdiel medzi veľkosťou rýchlosti a rýchlosťou.

Zmeraj tieto dve rozdielne veličiny pri telese pohybujúcej sa po kružnici a porovnaj rozdiel.

Zverejnené

Rýchlosť je vo fyzike vektor. Vektor ma svoju velkosť a smer. A rýchlosť má svoju velkosť a smer. Pohyb po kružnici je pohyb kde sa mení smer ale velkosť rýchlosti je rovnaka.

Takže rýchlosť sa mení v smere.

Zverejnené

Niekto tu z nás dvoch poriadne drísta.

Aký je rozdiel medzi veľkosťou rýchlosti a rýchlosťou.

Zmeraj tieto dve rozdielne veličiny pri telese pohybujúcej sa po kružnici a porovnaj rozdiel.

Mas napr. rychlost v1 = [0,1,0]

A mas napr. rychlost v2 = [ 1,0,0]

Tie rychlosti maju rovnaku velkost, ale niesu rovnake. Vektory...

Zverejnené

buky,

zase taras. To ze ta ucitelia nic nenaucili nie je nas problem. Ja si doteraz pamatam nasu ucitelku zo zakladnej skoly, ktora dala 5 ziakovi. Dala mu prikaz aby bezal rychlostou 2 kroky na jeden nadych a ked sa pohol tak ho posadila ze bez smeru sa nemoze pohnut. Nazorne vysvetlila piatakom rozdiel medzi vektorom a skalarom, ty si take stastie nemal.

Ako sa chces bavit o fyzike ked odmietas pouzivat pojmy tak ako su definovane ? Potom sa nemas ako dohodnut s ludmi co maju aspon zakladne vzdelanie.

Ty mozes vyhlasit co chces, ale kedze vo fyzike je rychlost vektor, tak velkost na zistenie rovnosti nestaci. Hotovo.

A prakticky dosledok.

Pisal som davnejsie ze ak pozname polohu a rychlost telesa a pozname priebeh sily v buducnosti, tak vieme zratat pohyb az do ukoncenia vesmiru.

Ty to ale nedokazes vobec. Ved ked poznas len velkost rychlosti tak nevies nic. Nevies ci sa gule hybu k sebe alebo od seba, ci sa nahodou neminu.

Zverejnené

Ak by nebola konštantná, tak držím hubu, ale ona konštantná je. A dá sa to zmerať, teda potvrdiť.

Nie je, lenze ty nevies merat. Ty si mylis velkost rychlosti s rychlostou. A teda nevies co je vektor. A to inak aj vysvetluje niektore problemy pri silach, sily su tiez vektory a ich scitavanie nie je rovnake ako scitavanie len ich velkosti. Aj ked to nevysvetluje tvoju neschopnost pochopit

vetu "posobia na rozne telesa", to je skutocne zahada. Snzaim sa uz roky pochopit co ti to brani pochopit ale nemam ani ziadnu hypotezu.

Zverejnené

Pod konštantnou rýchlosťou myslím rovnomerný pohyb.

Rovnomerný pohyb je aj u motorkára a to znamená konštantnú rýchlosť na rýchlomeri. Zrýchľujúci pohyb zas znamená stúpajúcu rýchlosť na rýchlomeri. (Dúfam, že som sa nedostal do rozporu)

1.Budem na kolotoči a obvodová rýchlosť bude konštantná a tenzometer medzi zadkom a sedačkou ukáže konštantnú silu.

2.Budem na kolotoči a obvodová rýchlosť bude stúpať a aj tenzák bude ukazovať zväčšujúcu silu.

Ja tvrdím, že v 1. príklade ide o rovnomerný pohyb po kružnici.

A v 2. príklade ide o zrýchlený pohyb, čo znamená stúpajúcu rýchlosť na rýchlomeri.

Ak tvrdíš, že v 1. príklade nejde o rovnomerný pohyb, tak ma potom moc zaujíma o aký pohyb sa jedná v 2. príklade.

Zverejnené

Pod konštantnou rýchlosťou myslím rovnomerný pohyb.

Rovnomerný pohyb je aj u motorkára a to znamená konštantnú rýchlosť na rýchlomeri. Zrýchľujúci pohyb zas znamená stúpajúcu rýchlosť na rýchlomeri. (Dúfam, že som sa nedostal do rozporu)

Zle, rychlomer udava velkost aj smer, ty si to mylis s tachometrom, ktory udava len velkost. A teda vsetko dalsie co pises je nezmysel.

A kedze si vytvaras vlastne pojmy, tak si mozes tvrdit co chces. S fyzikou a realitou to nema nic spolocne.

Pohyb po kruznici je pohyb zo stalym zrychlenim , ktore smeruje kolmo na smer rychlosti. Hotovo, ak si nazves cervenu modrou, tak len nebudes schopny sa dohovorit.

Zverejnené

Ahá tak je to, tak potom ide o rovnomerný alebo zrýchlený pohyb.

1. Som na kolotoči a môj pohyb po kružnici je rovnomerný.

2. Som na kolotoči a môj pohyb je zrýchlený.

Ak nešná fyzika tvrdí, že v prvom prípade nejde o rovnomerný pohyb, tak potom ma zaujíma aký pohyb sa jedná v 2. príklade.

Pohyb pokružnici je pohyb zo stálym zrýchlením ? A to je čo za pohyb.

Zverejnené

Ahá tak je to, tak potom ide o rovnomerný alebo zrýchlený pohyb.

Pohyb pokružnici je pohyb zo stálym zrýchlením ? A to je čo za pohyb.

Mozes si to nazvat akokolvek, ale vo fyzike ma zmysel to rozdelit na dva zakladne druhy pohybu:

1. Rovnomerny priamociary - takto sa pohybuje teleso podla 1 NZ

2. Zrychleny - takto sa pohybuje teleso podla 2 NZ

Toto delenie rozdeluje totiz vzorce. V prvom pripade je draha s = v.t

v druhom pripade je s dvojity integral zrychklenia podla casu.

Ak chces, tak si nazvi pohyb hoci aj rovnomerny kruznicovy. Ale ide o zrychleny pohyb podla 2 NZ.

Zverejnené

No ja tvrdím, že pohyb nemusí byť zákonite priamočiary, ale môže byť aj rovnomerný a krivočiary.

S je dráha v tvare kruhu, s = v.t, resp. o = v.t

Smer pohybu je nepodstatný.

Zverejnené

a preco mu tyso nepovies este o diferenciálnych rovniciach, aby si mu to objasnil lepsie:)

buky,

vsak pohyb po kružnici je rovnomerný krivočiary, lebo teleso nejde priamočiaro ale po kružnici. To ti je dufam jasne nie:)

a to dostredivé zrýchlenie sa chápe ako keby si vzdialenosť od tej dotyčnice priamočiarej a aktualneho miesta na kružnici (kolmo na tu dotyčnicu) podelil časom a ešte raz podelil časom, lebo

najskor v=s/t a potom ešte a=v/t

Zverejnené

buky, tak ako to ty vnimas, tak to je fyzika zjednodusena na uroven zakladnej skoly. Zjednodusena je kvoli tomu, ze nie kazdy to pochopi (a este v tom veku), tak si z toho nerob tazku hlavu.

Zverejnené

Začnime teda od začiatku, rovnomerný priamočiary pohyb znamená hybnosť p= m.v Je to pohyb telesa v inerciálnej sústave bez prítomnosti vonkajších síl, teda bez prítomnosti druhých hmotných bodov.

Ako náhle budem pôsobiť na teleso s hybnosťou raketou kolmo na smer pohybu, to znamená vonkajšou silou, tak je jasné že raketa bude musieť mať zapnutý motor a to znamená zrýchlený pohyb.

A teraz mi vysvetlite mne laikovi, ako prejde teleso do pohybu po kružnici, to znamená ako tvrdí robopol, do rovnomerného krivočiareho pohybu po kružnici.

Zverejnené

p = m . v plati vzdy. Aj pre rovnomerny, aj pre zrychleny pohyb.

Zverejnené

Začnime teda od začiatku, rovnomerný priamočiary pohyb znamená hybnosť p= m.v Je to pohyb telesa v inerciálnej sústave bez prítomnosti vonkajších síl, teda bez prítomnosti druhých hmotných bodov.

Hlupost, hybnost je tam navyse, hybnost ma teleso vzdy ked sa hybe, bez ohladu na druh pohybu, pohyb telesa je nieco ine ako popis jeho pohybu v sustave, hmotne body su hlupost, spravna veta je potom:

rovnomerný priamočiary pohyb je pohyb telesa bez prítomnosti vonkajších síl,

Vsetko co si dodal je chyba. A to co zostalo je 1 NZ.

A pohyb po kruznici : najprv zapnes hlavny motor aby si ziskal rychlost, potom ho vypnes a zapnes korekcne motory ( tie su na boku), ich sila posobi kolmo na raketu a smer pohybu, pokial budu zapnute, raketa pojde po kruznici

Zverejnené

p = m . v plati vzdy. Aj pre rovnomerny, aj pre zrychleny pohyb.

Je to vážnejšie ako som si myslel, a to zdôvodu neschopnosti robiť rozdiel medzi m.v = rovnomerný pohyb a m.a = zrýchlený pohyb.

Ak budú mať 1m od seba vo voľnom priestore dve rakety hybnosť (m.v), tak budú mať rovnomerný pohyb a budú v 1m vzdialenosti od seba pokračovať v rovnomernom pohybe do aleluja, alebo dorazia do spoločného cieľa súčasne.

Pokiaľ jedna z rakiet nezapne motor a bude mať zrýchlený pohyb (m.a), tak vzdialenosť medzi raketami sa začne zväčšovať a raketa zo zrýchlením dorazí skôr do cieľa.

Aj kozmonauti v oboch raketách dobre vedia, kto má rovnomerný pohyb a kto zrýchlený pohyb z dôvodu prítomnosti alebo neprítomnosti síl.

A dnešný akademici to hádžu do jedného vreca, vsio rovno.

Zverejnené

buky,

No znova robíš prirýchle závery. Akí akademici? fyzika popisuje prirodne zakony, tie bud popisuje dobre a výsledky pokusov su v sulade alebo nie su. A novinku mám pre teba, fyzika dava spravne predpovede.

co si napísal sedí. Ak idu dve raketey rovnakou rýchlostou tak budu stale rovnako vzdialene medzi sebou. Pokial sa pôsobením sily "jedna zapne motor" začne zrýchlovat, tak sa zacne medzi nimi menit vzdialenost. A ta čo zrýchluje dorazi skor. To akademici nepopieraju :)

no a keby si si uvedomil čo ta sila vlastne spôsobuje. Už vieš, že sila sposobuje zrýchlenie. Lenže ked raketa zrýchluje z nejakej pôvodnej rýchlosti, tak sa jej rýchlost zväčšuje. Je to ako ked sedís v aute a sliapneš na plyn tak zo 60 km/h budeš zrýchlovat a bude sa ti zvysovat rýchlost daná vztahom:

v=v0+a*t, pričom v0 je povodná rýchlosť ked ideš rovnomerne.

Všetko je v súlade s fyzikou, žiaden problém nenastáva.

A kedže vztah pre hybnosť je p=m*v, tak zákonite ta sila spôsobuje zrýchlenie a teda sa zvyšuje rýchlosť, čím sa zvyšuje hybnost - "LEBO SA TI ZVYSILA RYCHLOST".

A dnešní akademici a neakademici tvrdia. Ze posobením sily v smere hybnosti telesa telesu hybnost zväčšuješ. Posobením na teleso v opačnom smere ako má to teleso smer hybnosti(ktorý je identický so smerom rýchlosti) tak teleso stráca VELKOST hybnosti, hybnosť sa mu znižuje.

A ja neviem, co ty stale nevies pochopit?

Zverejnené

Je to vážnejšie ako som si myslel, a to zdôvodu neschopnosti robiť rozdiel medzi m.v = rovnomerný pohyb a m.a = zrýchlený pohyb.

Ak budú mať 1m od seba vo voľnom priestore dve rakety hybnosť (m.v), tak budú mať rovnomerný pohyb a budú v 1m vzdialenosti od seba pokračovať v rovnomernom pohybe do aleluja, alebo dorazia do spoločného cieľa súčasne.

Pokiaľ jedna z rakiet nezapne motor a bude mať zrýchlený pohyb (m.a), tak vzdialenosť medzi raketami sa začne zväčšovať a raketa zo zrýchlením dorazí skôr do cieľa.

Aj kozmonauti v oboch raketách dobre vedia, kto má rovnomerný pohyb a kto zrýchlený pohyb z dôvodu prítomnosti alebo neprítomnosti síl.

A dnešný akademici to hádžu do jedného vreca, vsio rovno.

Nie bukynko. Ty si ten co to hadzes vsetko do jedneho vreca. 'Akademici', ako ty nazyvas ludi so zakladnym vzdelanim, maju jeden kos na hybnost (m . v), jeden kos na silu (m . a). a ked skumaju hybnost v danom okamziku, tak pouziju jeden vzorec, ked skumaju velkost sily, tak pouziju druhy vzorec...Hybnost ma aj zrychlujuca raketa.

To len pre teba je jedno a to iste m . v a m . a si zamienas mirnix dirnix...a to mozes len preto, ze si za celych 11 stran este nic nevypocital a len tu prezetujes svoje konstrukty.

Zverejnené

Začnime teda od začiatku

táto veta sa mi strašne páči, lebo vystihuje začiatok a nedokončenie všetkého, čo sa tu popísalo:

dve gule, lyžiar, motorkár, rakety,kolotoč, smrek, vagón,auto...zabudol som niečo od začiatku?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov