Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

p= m.v je rovnica hybnosti a nic nehovori o tom, aky je pohyb. Splietas, nerozumies, kecas. Kineticke energia je pre teba novy pojem, nevies aky rozdiel medzi silou a energiou..tak co chces?

Zverejnené

Vieš čoje m. a ? To je zrýchlený pohyb telesa.

Vieš čo je m.v ? To je rovnomerný pohyb, konštantná rýchlosť telesa.

Aká kinetická energia ?! Teleso, ktoré má hybnosť dokáže preniesť svoju hybnosť cez F.t alebo cez F.s na iné teleso. Napr. vagón zastane zdôvodu, že prenáša svoju hybnosť na planétu (F.s) ale zdôvodu chýbajúcej premeny energie na pohyb zastane.

A čo myslíš, bude rozdiel ak do rovnako ťažkého stojaceho telesa narazí raketa s hybnosťou m.v, alebo zrýchľujúca raketa m.a ?

Zverejnené

Zle, kup si najblizsie k sviatku ucebnicu fyziky pre zakladne skoly

Zverejnené

Vieš čoje m. a ? To je zrýchlený pohyb telesa. BLBOST, to je definicia okamzitej sily na teleso, aj ked plati ze ak posobi sila teleso zrychluje. Ale dodam ze by si musel uznat ze ja rovnomerny pohyb po kruznici je zrychleny

Vieš čo je m.v ? To je rovnomerný pohyb, konštantná rýchlosť telesa. BLBOST to je definicia hybnosti, bez ohladu na to ci teleso zrychluje alebo ide inercialne

Aká kinetická energia ?! Teleso, ktoré má hybnosť dokáže preniesť svoju hybnosť cez F.t alebo cez F.s na iné teleso. Napr. vagón zastane zdôvodu, že prenáša svoju hybnosť na planétu (F.s) ale zdôvodu chýbajúcej premeny energie na pohyb zastane. BLBOST, zatane kedze ho spomali trenie a aby zastavil, tak sa musi zbavit energie. Niekedy chyt brzdy, odkial sa zobralo teplo ?

A čo myslíš, bude rozdiel ak do rovnako ťažkého stojaceho telesa narazí raketa s hybnosťou m.v, alebo zrýchľujúca raketa m.a ?

To moze byt to iste teleso, ma zrychlenie a, a zaroven ma rychlost v. Ach, ach. Ako si mohol prejst skolou, ked netusis aky je rozdiel medzi rychlostou a zrychlenim.

pre prehladnost som pisal komentar boldom priamo do citatu, fakt maju moderatori tolko casu ?

Zverejnené

Väčší bordel som ešte nezažil, totálny nesúlad s prírodou :rolleyes:

Mám vo voľnom priestorevedľa seba dve rakety s hybnosťou (m.v), to znamená, že majú vypnutý motor.

Potom jedna z rakiet zapne motor a začne zrýchľovať.

Chcete mi tu tvrdiť, že je to jedno a to isté?

Zrýchlený pohyb po kružnici? To je čo za haluz. Predstav me si obiehajúcu družicu ktorá má pohyb tesne pri koľajoch s pražcami. Podľa počtu pražcov meriam rýchlosť, myslíte si že pri obiehaní bude počet pražcov, impulzov stúpať ?

To by znamenalo zrýchlený pohyb.

Vagón sa potrebuje zbaviť energie ? Haluz, zastane z dôvodu jej neprítomnosti. Ak by bola prítomná premena energie napr. cez spaľovací motor, tak môže platiť: E = F.s, to znamená rovnomerný pohyb.

E > F.s, to znamená, že vagón zrýchľuje.

E < F.s, to znamená, že vagón spomaľuje.

Zverejnené

To nema vyznam.

m * v je okamzita hybnost... to je v tom momente, ked tu hybnost merias, nie o sekundu neskor, nie o sekundu skor. Ale presne v tom momente. Pokial chcem odmerat/vypoctat hybnost zrychlujuceho telesa v nejakom okamziku, tak je to presne to iste... zoberiem jeho rychlost v danom momente a dosadim do m * v, hotovo

Rychlost je vektor, a kedze druzica ide iba rovnomerne, ale nie priamociaro (ak by isla priamociaro, tak by uletela niekam doprdele), tak nemoze ist o rovnomerny priamociary pohyb. A kedze nejde priamociaro, tak nanu musi posobit nejaka sila a ona zrychluje v smere posobenia tejto sily, laicky povedane, zataca. To ze ty si tie svoje prazce musis nakreslit po kruznici, aby sa ti do nich druzica trafila ti vobec neprijde divne?

Zverejnené

Čože?

Ak by išlo o permanentne zrýchľujúci pohyb po kružnici, tak by sa družica na orbite neudržala a prešla by do pohybu po dotyčnici.

Čo sa má do čoho trafiť, nakresli si kruh na ňom čiarky (pražce) a nad kruhom obiahajúcu družicu.

Ak bude teleso zrýchľovať tak bude nepretržite aj stúpať počet pražcov resp. frekvencia.

Ak bude mať rovnomerný pohyb, tak frekvencia bude konštantná.

Chceš tvrdiť, že pri obiehajúcej družici bude frekvencia nepretžite stúpať?

Zverejnené

Necakam ze to pochpopis, ale je to tak. Druzica zrychluje v smere posobenia gravitacnej sily. Staci sa nepozerat na rychlost ako na skalarnu velicinu (ktorou ona nieje).

Zverejnené

Čože?

Ak by išlo o permanentne zrýchľujúci pohyb po kružnici, tak by sa družica na orbite neudržala a prešla by do pohybu po dotyčnici.

a skutocne nevidis ziadny rozdiel medzi zotrvacnym pohybom po priamke a pohybom po kruznici ? Hlava sa ti nekruti ? No, ty nie si z inej planety, ty ani nemozes existovat.

Zverejnené

Čerta starého ide o zrýchlený pohyb.

Točí sa mi hlava ale frekvencia je rovnaká - konštantná rýchlosť.

Točí sa mi hlava ale frekvencia stúpa - zrýchľujúci pohyb.

Točí sa mi hlava ale frekvencia klesá - spomaľujúci pohyb.

Ak sa chce družica vrátiť na zem, tak musí svoj rovnomerný pohyb spomaliť (frekvencia klesá)

Ak sa chce dostať do voľného pristoru, tak prejde do zrýchleného pohybu (frekvencia stúpa)

Zverejnené

Čerta starého ide o zrýchlený pohyb.

Točí sa mi hlava ale frekvencia je rovnaká - konštantná rýchlosť.

a preco len druzica, u vas take ze kolotoc nie je ?

Zverejnené

Vies buky, oni mozu mat 2 rychlosti rovnaku velkost, ale stale nemusia byt rovnake :rolleyes:

Na vektoroch si tiez spinkal?

Zverejnené

a preco len druzica, u vas take ze kolotoc nie je ?

Šak kolotoč som myslel :rolleyes:

:smilieee: Pá zajtra.

Zverejnené

Vies buky, oni mozu mat 2 rychlosti rovnaku velkost, ale stale nemusia byt rovnake :rolleyes:

Na vektoroch si tiez spinkal?

Co myslis ?

Zverejnené

No myslim presne tu druzicu. Velkost rychlosti bude stale rovnaka (absolutna hodnota vektora), ale rychlost (samotny vektor) sa bude posobenim gravitacnej sily menit.

Zverejnené

No ja som skor myslel ci buky tusi co je to vektor ?:rolleyes:, mne derivacie vektorov nerobia problem :smilieee:

Zverejnené

Jaaaj :rolleyes: Uz zaplo.

Ja som uz myslel, ze ja som to nejako blbo napisal.

Zverejnené

mne derivacie vektorov nerobia problem :flowers:

No jasne, nie je problém zderivovať čas, nie je problém zderivovať rýchlosť. A za chvíľu sa budeme považovať za stvoriteľov vesmíru :smilieee:

Postačuje kolotoč, pohyb telesa po kružnici.

Šak aj škôlkár vie čo je zrýchľujúci pohyb a pociťuje to ako permanentné zväčšujúce sa zatláčanie do sedačky.

Ak budem mať snímač otáčok na motore, ktorý kolotoč poháňa, tak buď ručička rýchlomera stúpa - zrýchľujúci pohyb, ručička ja v pokoji - konštantná rýchlosť, ručička klesá - spomaľujúci pohyb.

Podľa dnešnej fyziky, vsio rovno.

Ostáva rozum stáť :rolleyes:

Zverejnené

Šak aj škôlkár vie čo je zrýchľujúci pohyb

Ostáva rozum stáť :rolleyes:

A jasličkár vie, že pri strete dvoch telies pôsobia proti sebe dve rovnako veĺké sily, ktorých prejav na telesá môže byť rozdielny.

Mne už stojí... :smilieee:

Zverejnené

A jasličkár vie, že pri strete dvoch telies pôsobia proti sebe dve rovnako veĺké sily, ktorých prejav na telesá môže byť rozdielny.

Naozaj?

Tak skús tie dve rovnaké, opačne oriantované sily zmerať.

A najlepšie bude ak pôjde o dve rôzne ťažké telesá :rolleyes:

Zverejnené

No jasne, nie je problém zderivovať čas, nie je problém zderivovať rýchlosť. A za chvíľu sa budeme považovať za stvoriteľov vesmíru :rolleyes:

Postačuje kolotoč, pohyb telesa po kružnici.

Šak aj škôlkár vie čo je zrýchľujúci pohyb a pociťuje to ako permanentné zväčšujúce sa zatláčanie do sedačky.

no a pri kolotoci to citi ako ho to tlaci von :smilieee:, ak skolkara naucis ze ak ho nieco tlaci do sedacky, tak je to zrychleny pohyb.

od stvoritelov vesmira sme daleko, len hovorime o uvodnom kurze matematiky na VS :flowers:, a tak samozrejme necakam ze mozes tusit ako sa derivuje vektor rychlosti na kolotoci. Ale odpoved je taka, ako sa ju ucia na zakladnej skole, ak sa pohybujs po kruhu, tak derivacia rychlosti podla casu je nenulova a jej vysledkom je zrychlenie kolme na rychlost, smerujuce do stredu.

A vo fyzike mame jednoduche pravidlo : Ak je zrychlenie 0, tak ide o rovnomerny priamociary pohyb po priamke, ak je nenulove, tak ide o zrychleny ( pre teba dodavam alebo spomaleny) pohyb.

Skolkar to vie podla tlacenia, fyzik podla derivacie rychlosti podla casu, a ty ? Ty to nevies.

Zverejnené

Buky, buky, iba hlupak sa smeje veciam, ktorym nerozumie. A ty derivaciam ocividne nerozumies, inak by ti bolo jasne preco je derivacia rychlosti podla casu uplne koser.

To co pocituje ako zatlacanie do sedacky je vysledok dostredivej sily, ktora zrychluje sedacku. A cim vacsia je velkost rychlosti sedacky, tym vacsia musi byt tato sila... inak by sedacka pokracovala priamociaro, rovnomerne. To ze sedacka zataca musi byt vysledok nejakej sily...dostredivej.

Otackomer ti nepriamo meria velkost rychlosti, nie rychlost...to je rozdiel (z hladiska fyziky).. keby si rozumel vektorom, tak ani tomu by si sa nesmial :rolleyes:

Zverejnené

Tak skús tie dve rovnaké, opačne oriantované sily zmerať.

A najlepšie bude ak pôjde o dve rôzne ťažké telesá :rolleyes:

no a ten napad s tenzometrom sa ti nezda ? Ci si to nevies predstavit ? Nevies ich prilepit ?

poradim, nemusia to byt gule, zober si fyzikalnu skladacku pre zakladne skoly a pouzi kvader na kolieskach. Tenzometer nalepis na predne steny, ktore sa budu zrazat.

Zverejnené

A prečo dva tenzometre, nestačí jeden ? :rolleyes:

Zverejnené

Buky, buky, iba hlupak sa smeje veciam, ktorym nerozumie. A ty derivaciam ocividne nerozumies, inak by ti bolo jasne preco je derivacia rychlosti podla casu uplne koser.

To co pocituje ako zatlacanie do sedacky je vysledok dostredivej sily, ktora zrychluje sedacku. A cim vacsia je velkost rychlosti sedacky, tym vacsia musi byt tato sila... inak by sedacka pokracovala priamociaro, rovnomerne. To ze sedacka zataca musi byt vysledok nejakej sily...dostredivej.

Hlavne , že ty tomu rozumieš.

Roztočím závažie na vysokom smreku (jednomiestny kolotoč), ten sa nakloní v smere pôsobenia sily rotujúceho telesa.

Dochádza k silovej interakcii medzi telesom pohybujúcim sa po kružnici a druhým telesom smrekom - planétou (kvôli veľkej hmotnosti to sňou ani nepohne)

Smer naklonenia stromu ukazuje smer pôsobenia silového pôsobenia.

Prečo sa smrek nikdy nenakloní v smere dostredivej sily?

Nemáš cit, ani schopnosť logicky uvažovať.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov