robo68 Zverejnené 29. Máj, 2014 Zverejnené 29. Máj, 2014 Nájdi si to sám, je to tu. Nemá zmysel, aby som ti znova a znova odpovedal na tie isté otázky, lebo zajtra sa ich spýtaš znovu. Ak to dokážeš nájsť, alebo ak si nezabudol, že som ti to napísal aspoň 10 krát, tak odpoveď poznáš.
buky Zverejnené 29. Máj, 2014 Autor Zverejnené 29. Máj, 2014 Nič nebudem hľadať , nie je čo lebo trepeš nezmysly v podobe výslednej 35 N sily, ale nič si s toho nerob sú vás státisíce :)
robo68 Zverejnené 29. Máj, 2014 Zverejnené 29. Máj, 2014 Nápodobne. No spoločnosť, v ktorej si sa ocitol, sa dá jednoducho identifikovať. Ty, Járay, Vladimír,... ani jeden z vás nerozumie ani základom fyziky a končí to vymýšľaním nepoužiteľných nezmyslov. Nepoužiteľné sú preto, lebo stačí jednoduchý príklad a ani jeden z vás s ním ani nepohne.
buky Zverejnené 29. Máj, 2014 Autor Zverejnené 29. Máj, 2014 Si v koncoch, že :)Šak napíš konečne na ktoré teleso pôsobí výsledná 35 N sila. Nevyhováraj sa na nezmyselné vyhľadávanie, kde nič konkrétne nie je.Taká prkotina v podobe a = F/ (m1 + m2), je ozaj tak ťažké si predstaviť dve telesá na vodorovnej podložke spojené lankom na ktoré pôsobí 49 N sila ? Je to ako pôsobiť cez silomer 49N silou na 5kg závažie m1.
robo68 Zverejnené 29. Máj, 2014 Zverejnené 29. Máj, 2014 Si v koncoch, že :) Dobre som sa zasmial. :)
tyso Zverejnené 29. Máj, 2014 Zverejnené 29. Máj, 2014 buky, cize tu uz mesiac diskutujeme a ty si ani nepochopil o com ? :)No si opozitum umelej inteligencie :) Zacem bukvy, vsjo jasno
buky Zverejnené 29. Máj, 2014 Autor Zverejnené 29. Máj, 2014 Hah, akademici strácajú protiargumentáciu v podobe a = F/ (m1 +m2), to je dobré znamenie :)
robo68 Zverejnené 29. Máj, 2014 Zverejnené 29. Máj, 2014 Dobrý pokus, no ja nie som akademik. :) Ale napriek tomu na rozdiel od teba ten vzťah dokážem odvodiť a nikdy som netvrdil, že je zlý. Ty ho len nevieš odvodiť, to je celé.
buky Zverejnené 29. Máj, 2014 Autor Zverejnené 29. Máj, 2014 Nepochybujem, no výsledok je v podobe nelogickej výslednej 35N sile :krava:
robo68 Zverejnené 29. Máj, 2014 Zverejnené 29. Máj, 2014 Dnes ti to ide. Už si zabudol aj to, o čom bola úloha? :) Tyso má pravdu. Ty ani nevieš, o čom tu diskutujeme.
buky Zverejnené 7. August, 2014 Autor Zverejnené 7. August, 2014 Tak ako, už sa ti podarilo zmerať výslednú 35 N silu ? :)
tyso Zverejnené 7. August, 2014 Zverejnené 7. August, 2014 jasne, ale uz si pochopil co znamena meranie ?
buky Zverejnené 7. August, 2014 Autor Zverejnené 7. August, 2014 No jasne, že nepodarilo, lebo výsledná 35 N sila je metematický blud v dôsledku paradigmou napadnutej reakčnej sily 2kg závažia na vodorovnej podložke.49N tiažovú silu a 14N silu medzi závažiami nie je problém zmerať, ale výslednú 35N silu nie a nie, koťuhu jednu :)
tyso Zverejnené 7. August, 2014 Zverejnené 7. August, 2014 hehe, ked ty povies. :) Nevies merat, nevies citat, nevies matematiku. Ved ty musis mat problem zo vsetkym, nie len z meranim takejto sily :) Tak si predstav ze si pomocny elektrikar pri nakrucani a miesto zavazia tam visi kaskader, tvoja uloha je povedat kedy zapnut brzdu a aku velku brzdnu silu mas pouzit aby dopadol na zem rychlostou 2 m/s. Co povies ze ? Ze to je blud a das vypoved ? :)Alebo ze technika nie je tvoja silna stranka ? A ze to ma zratat scenarista ? :)Ved sa zmier s tym ze na svete je 10 druhov ludi, ti co vedia, ti co su na manualnu pracu a neuzitocni pacienti :)
buky Zverejnené 7. August, 2014 Autor Zverejnené 7. August, 2014 Len rešpektujem Newtona. 1. a = ( F1 - F2) / m2. a = F/ (m1 + m2) Kde je realita ?Alebo nedokážeš rozoznať matematickú abstrakciu (-F2) od skutočného fyzikálneho princípu? :)
robo68 Zverejnené 7. August, 2014 Zverejnené 7. August, 2014 Ako môžeš rešpektovať niečo, čomu nerozumieš?Vieš aj odvodiť tú druhú rovnicu? Bez 3.NZ to nedokážeš. Vlastne, ty to nedokážeš ani s ním. A keďže máš krátku pamäť a nevieš čítať, ani rozmýšľať a nerozumieš Newtonovým zákonom: Zmerať silu, pôsobiacu na teleso a nepoužiť pri tom silomer je triviálna záležitosť. Použijem pri tom zákon sily: F = m . aPotrebujem zmerať dve hodnoty - hmotnosť a zrýchlenie:1. Kuchynskú váhu pozná aj Járay, takže ju použijem.2. Zmerať zrýchlenie telesa je možné napríklad pomocou kamery, ktorá bude zaznamenávať polohu telesa, pohybujúceho sa pozdĺž pásmového metra. Snímková frekvencia kamery určí čas a snímok polohu telesa v danom čase. Zrýchlenie vypočítam:xt = x0 + v0t + 1/2at2, pre x0=0 a v0=0 dostanem xt = 1/2at2, odtiaľ a = 2xt / t2 Takže, ak nabudúce budeš mať pocit, že ak ty niečo nedokážeš, tak to neznamená, že to nedokáže nikto.Ako ťa poznám, o pár dní sa znovu spýtaš, ako zmeriam silu bez silomera a budeš sa dožadovať vysvetlenia, lebo máš krátku pamäť a nechce sa ti hľadať. :)
tyso Zverejnené 7. August, 2014 Zverejnené 7. August, 2014 buky, zase netusim co sa vlastne pytas. Ale spravim predpoklad a budem hadat :) Ta prva rovnica po tom ako si tam doplnil index k silam je mozno prepis rovnice co som dal ja, a ta druha je to co mas pocit ze je ina rovnica.Nuz, tu si sa dopustil chyby, to co som napisal ja, nie je jedna rovnica ale sustava dvoch rovnic. Tebe sa to zda mozno detail ale nie je, ja som spravil sice zjednoduseny ale korektny popis systemu dvoch telies a jednej vonkajsej sily. Teda som prepisal fyziku do matematickych symbolov, do jazyku v ktorom je fyzika doma. A na otazku ake je zrychlenie oboch telies som tuto sustavu vyriesil a vysledok je rovnica ktoru si dal ty. Pokial nas zaujima len zrychlenie, tak su oba zapisy totozne, kedze tvoj viem spravnymi upravami odvodit. Ale ak otazka bude zniet aka sila posobi medzi telesami, tak ja odvodim iny vzorec a ty neodvodis nic. Zapis v dvoch rovniciach teda obsahuje viac. A na urovni fyziky o akej sa bavime je uplny a obsahuje teda skutocny fyzikalny princip. Realita je teda ovela lepsie popisana mojim sposobom, ale matematika nie je realita je to jazyk akym popisujeme model reality. A moj je blizsie realite. A na rozdiel do teba viem rozoznat co je abstrakcia a co popis skutocneho principu. Uz to tu bolo ale kedze tvoja pamat je typu dora, tak priklad. V elektrine mame striedave napatie, co je fyzikalne celkom dobre popisatelne cez funkcie sinus, mame kondenzatory, cievky a vieme napisat diferencialne rovnice, ktore takyto system popisuju a vieme ho aj vyriesit. Ale je velmi uzitocne urobit abstrakciu a urobit popis cez komplexne cisla a hovorit o imaginarnom napati ci prude. Fyzikalne ziadne imaginarne napatie neexistuje a je to cista matematicka abstrakcia ale ked ju spravime, tak sa pri rieseni da vyuzit trivialna matematika a nemusime riesit ziadne diferencialne rovnice. A na zaver len zoberieme do uvahy realnu zlozku vysledku. A podobnych abstrakcii mame vo fyziku plno, len sa bojim ze by si im vobec nerozumel. Neopakuj teda zbytocne ze niekto neroznava abstrakcie od reality, na rozdiel od teba to ostatni zvladame ;) A len tak bokom ani moj popis nie je dokonaly, napriklad tam chyba popis kladky. A keby otazka znela ake silne maju byt skrutky co ju drzia, tak by som ju tam pridal a riesil aj sily na kladke. A rovnako viem ako tam pridat trenie, odpor vzduchu, prechodove javy a pod. Ja som si presne vedomy ake zjednodusenia som tam dal, co som zanedbal a co by som mal spravit keby to nebolo mozne. A to vsetko dokazem vdaka newtonovym zakonom a denne to robia desiatky milionov inzinierov, newtonovska fyzika a trochu praxe a vzdelania.To je ten zazrak, 400 rokov stara fyzika a bezne staci pre strojarov, elektrikari potrebuju 150 rocnu fyziku co su dalsie styri maxwellove rovnice.A len vo velmi specialnych pripadoch potrebujeme modernu fyziku,
buky Zverejnené 7. August, 2014 Autor Zverejnené 7. August, 2014 Po X krát : Ja nespochybňujem zrýchlený 7m/s2 pohyb, 14N silu medzi telesami m1, m2, tiažovú 49N silu a ani vaše matematické vedomosti.Po X krát: výsledná 35N sila je matematický nemerateľný blud z dôvodu matematickej abstrakcie reakčnej sily ( - F2) F = m . a, prečo nie, ale napr. v prípade volne padajúceho 5kg závažia, Fg = 5 . 9,8, F = 49N. Ale čo je najdôležitejšie môžem tiažovú silu Fg potvrdiť meraním.
robo68 Zverejnené 7. August, 2014 Zverejnené 7. August, 2014 Nuž, práve si po x-tý krát spochybnil 2. NZ a zároveň si potvrdil, že mu nerozumieš a nerozumieš ani meraniu. Alebo dokážeš vysvetliť, ako môže ten zákon zároveň platiť, aj neplatiť? Alebo to máš rozdelené na párne a nepárne dni? Ak v bykyfyzike máš také zákony, tak to musí byť naozaj dobrá haluz. :) Prečo sem ťaháš voľný pád? V tvojom príklade nejde o voľný pád, lebo zrýchlenie telesa je 7ms-2.Úloha: aká sila pôsobí na teleso o hmotnosti 5kg, ak sa pohybuje so zrýchlením 7ms-2?
tyso Zverejnené 7. August, 2014 Zverejnené 7. August, 2014 buky, a pre zaujimavost akym meranim potvrdis silu G ?, Pretoze priamo to nejde, mozes zmerat silu F2, zmerat celkovu silu F a vypocitat G. Ale ako ju chces zmerat priamo ? Pripadne mozem ju merat nepriamo, cez urcenie g v danom mieste a potom cez gravitacny zakon.
buky Zverejnené 8. August, 2014 Autor Zverejnené 8. August, 2014 robo68, dňa 07 Aug 2014 - 21:36, napísal: Úloha: aká sila pôsobí na teleso o hmotnosti 5kg, ak sa pohybuje so zrýchlením 7ms-2?Zle ako vždy, lebo opakovane ignoruješ 2kg závažie m2 na vodorovnej podložke, preto platí a = F/ (m1 +m2) Na 5kg závažie pôsobí 49N tiažová sila a potvrdím ju zavesením závažia cez silomer.Po X krát : Ako chcete zmerať výslednú 35 N silu ? :)
robo68 Zverejnené 8. August, 2014 Zverejnené 8. August, 2014 Nie, nič neignorujem. Je to úplne legálny príklad. Dokážeš ho vyriešiť, alebo sa budeš ďalej vykrúcať? Si robíš srandu, alebo len dokazuješ, že nevieš čítať? Včera som ti napísal postup, ako sa meria sila bez silomera. Budeš ho ignorovať ako všetko, čo sa nehodí do tvojich bludov? Stačilo by aj priznanie, že nie si schopný merať to, čo dokáže zmerať fyzika. Lebo dôkazov tvojej neschopnosti je tu neúrekom. Tak ešte raz: A keďže máš krátku pamäť a nevieš čítať, ani rozmýšľať a nerozumieš Newtonovým zákonom: Zmerať silu, pôsobiacu na teleso a nepoužiť pri tom silomer je triviálna záležitosť. Použijem pri tom zákon sily: F = m . aPotrebujem zmerať dve hodnoty - hmotnosť a zrýchlenie:1. Kuchynskú váhu pozná aj Járay, takže ju použijem.2. Zmerať zrýchlenie telesa je možné napríklad pomocou kamery, ktorá bude zaznamenávať polohu telesa, pohybujúceho sa pozdĺž pásmového metra. Snímková frekvencia kamery určí čas a snímok polohu telesa v danom čase. Zrýchlenie vypočítam:xt = x0 + v0t + 1/2at2, pre x0=0 a v0=0 dostanem xt = 1/2at2, odtiaľ a = 2xt / t2 Takže, ak nabudúce budeš mať pocit, že ak ty niečo nedokážeš, tak to neznamená, že to nedokáže nikto.Ako ťa poznám, o pár dní sa znovu spýtaš, ako zmeriam silu bez silomera a budeš sa dožadovať vysvetlenia, lebo máš krátku pamäť a nechce sa ti hľadať. :) Ešte raz a naposledy: ak na teleso o hmotnosti 5kg pôsobí jediná sila 49N, tak sa pohybuje so zrýchlením 9,8ms-2. Ak si ignorant, tak budeš tvrdiť, že sa pohybuje so zrýchlením 7ms-2. A ty si učebnicový ignorant, takže budeš ďalej tvrdiť svoje bludy.
tyso Zverejnené 8. August, 2014 Zverejnené 8. August, 2014 buky to je obecna jednoducha otazka, Úloha: aká sila pôsobí na teleso o hmotnosti 5kg, ak sa pohybuje so zrýchlením 7ms-2? Moze a nemusi ist o tvoj priklad, ci podla teba je ta sila rozna a zavisi od dalsich okolnosti ? Tak potom neplati 2 NZ. :) Teda podla teba.
buky Zverejnené 8. August, 2014 Autor Zverejnené 8. August, 2014 1.Teleso o hmotnosti 5kg má zrýchlenie 7m/s2, F = m . a, F = 5 . 7, F = 35 N. Ťahám po podložke s minimálnym trením cez silomer 5kg kváder silou 35N meraním potvrdím aj zrýchlenie 7m/s2. 2. Padajúce 5kg závažie ťahá cez kladku po vodorovnej podložke 2kg kváder, zrýchlenie = 7m/s2. Meraním potvrdím zrýchlený pohyb 7m/s2, veľkosť tiažovej sily pôsobiacej na 5kg závažie 49N a veľkosť sily medzi závažiami 14N.Po X krát : Prečo nemôžem potvrdiť meraním výslednú 35N silu, tak ako v 1. príklade ? :)
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz