Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Myslím si, že Buky neprezentuje svoje názory, ale tlmočí názory niekoho iného.

Môže byť. Ani sa tým veľmi netají. Dokonca miestami preberá aj jeho slovník.

Zverejnené

dokonca aj otitulovanie samého seba ojedinelým akademickým titulom, to sa mi páči :agree:

ja viem, ťažký offtopic, už padám :ahooj:

Zverejnené

Game, toto už dávno nie je o fyzike. A poukázať na bukyho zdroj "vedomostí" určite patrí k vysvetleniu, prečo sa buky za dva a pol roka nedokázal nič naučiť a ani on nedokázal nikoho presvedčiť. Rovnako ako jeho učiteľ.

Zverejnené

Presne si sa trafil tono, buky nema zakladne vedomosti o geometrii a priestore, takze riesit fyziku je nemozne kym nesplnil zakladny predpoklad. A tu vobec nejde o nejake derivacie a vektory. to je pomocka, on nechape ovela intuitivnejsie veci. A je hlupy a to nic nezmeni, toboz nie jeho snaha ukazat ze je nieco nelogicke.

Zverejnené

A do tretice: pohyb po kružnici môže byť rovnomerný čo do veľkosti uhlovej rýchlosti. Pri takomto pohybe je konštantná aj veľkosť okamžitej rýchlosti,

ale mení sa jej smer, takže z tohoto pohľadu je pohyb po kružnici pohybom zrýchleným.

A po X krát: môžem len súhlasiť.

Ale pokiaľ sa mení smer a takýto pohyb musí byť zrýchlený, je paradigmou napadnutých milióny ľudí. Zrýchlený pohyb totiž nemá nič spoločné s rovnomerným pohybom. Ide o dva podstatne odlišné fyzikálme princípy a je v prírode vylúčené aby súčasne malo teleso pohyb rovnomerný (m/s) aj zrýchlený (m/s2)

Zverejnené

Buky, za tým všetkým je len nedokonalosť ľudskej reči. Len tak mimochodom - už to tu bolo, ale pripomínam ti, že existuje aj rovnomerne zrýchlený pohyb. To je divočina, čo?  :)  Fyzikálny princíp je ale jasný a vďaka matematickému vyjadreniu ho nie je možné interpretovať dvojzmyselne.

Zverejnené

dokonca aj otitulovanie samého seba ojedinelým akademickým titulom, to sa mi páči :agree:

ja viem, ťažký offtopic, už padám :ahooj:

Game

Nie je mu čo závidieť. Pri dnešnej úrovni školstva je skôr hanbou, priznať si titul. Príliš veľa titulov pred a za menom je už handicapom pri prijímacích pohovoroch do zmysluplného zamestnania. Niečo v duchu európskych fondov pre ďalšie vzdelávanie nezamestnateľných absolventov VŠ. Personalistov to už odstrašuje, majú s nimi asi zlé skúsenosti.

Zverejnené

Rovnomerne zrýchlený pohyb má výsledok v m/s2, preto ho opakovane zdôrazňujem.

A len v ďaka matematickej abstrakcii je možné spájať súčasne m/s a m/s2.

Zverejnené

Buky

Ma podla teba zrychlujuce auto okrem zrychlenia aj rychlost? Keby si miesto tarania radsej premyslal....

A to co tu omielas ako mantru su fyzilane jednotky fyzikalnych velicin, okrem toho ma teleso aj hmotnost naboj a kadeco ide ZAROVEN

Zverejnené

Veru buky, aj auto pohybujúce sa rovnomerným zrýchlením má nenulovú rýchlosť, aj zrýchlenie. Obidve veličiny môžeš zmerať. Aj bez matematiky.

Zverejnené

Nuž, aj auto má pri rovnomernom zrýchlenom pohybe rýchlosť, ale ide o zmenu rýchlosti v čase (m/s2)

Ak pôjde o rovnomrný pohyb tak bude rýchlosť v ľubovoľne zvolenom čase konštantná (m/s)

(Tono, titul PruDr som tu dal pre pobavenie)

Zverejnené

buky,

ten titul som vytiahla ja, a napísala som, že sa mi tie vaše / Járayho aj tvoj /  tituly vážne páčia :) ... vina za off topic padá na moju hlavu :innocent:

ok, vráťme sa k téme :)

Zverejnené

Vsak sa meni velkost rychlosti aj pri pohybe po kruznici, len nie obvodovej rychlosti(uhlovej). V kazdom momente meni teleso pohybujuce sa po kruznici smer cim pre pevne zvolenu suradnicovu sustavu namerias rozne zlozky rychlosti pohybu.

Ale to by si musel aj volaco vediet o tom co je suradnicova os, sustava a podobne. Vrat sa bukovan na zakladnu skolu ty nemas zakladne vedomosti a predstavivost, co ty chces riesit fyziku ktora na tieto predstavy nadvazuje.

Zverejnené

robopol, zabudol si však na nárast kinetickej energie pri rovnomernom zrýchlenom pohybe (m/s2)

A konštantnej kinetickej energie pri rovnomernom pohybe (m/s)

Dva podstatne odlišné fyzikálne princípy aj pri pohybe po kružnici.

Zverejnené

aj to sa deje bukovan, zalezi ako sa na to pozeras hovoril som ti ze pohyb je relativny a dolezite je na co ho vztahujes. ak ho vztiahnes na inercialnu sustavu podlozky tak pre os x, y sa meni kineticka energia, nie ze by to bol argument ale je to tak

Zverejnené

Buky

Pôvod smeru dostredivého zrýchlenia je v zmene jednotkového vektora dotyčnice, so zmenou dráhy. Matematicky sa táto zmena volá derivácia. Výsledkom je „čosi“, čo sa volá vektor krivosti čiary. Pretože je deriváciou jednotkového vektora dotyčnice, je na tento vektor kolmý. Ak si spravíš kolmicu k dotyčnici, tak smeruje do stredu oskulačnej kružnice. Ak si to celkom nepochopil, nevadí. Prečítaj si, čo je jednotkový vektor. Jednotkový vektor má vždy veľkosť (absolútnu hodnotu) rovnú 1. Tak isto, ako rýchlosť pri rovnomernom pohybe je konštanta. Derivácia konštanty je nulová, takže čo? Zase nás fyzici oblbujú?

Zverejnené

tono, 

ides na to zle tieto veci su menej intuitivne pre vacsinu populacie, bukovan ma problem s normalnou intuiciou a chapanim :)

Zverejnené

Ak si spravíš kolmicu k dotyčnici, tak smeruje do stredu oskulačnej kružnice.

To znamená, že na družicu pôsobí len gravitačná sila a to by znamenal pád družice na Zem (m/s2)

Žiadny vektor nemá tú moc, resp. silu aby udržal družicu na orbitálnej dráhe.

A experiment mi ukazuje, že rotujúci silomer sa napína v odstredivom smere, nie v dostredivom.

Zverejnené

Žiadny vektor nemá tú moc, resp. silu aby udržal družicu na orbitálnej dráhe.

Tono, o tomto som hovoril. Abstraktné pojmy sú pre bukyho príliš zložité.

Zverejnené

Bukovan ty fakt nepochopis jednu vetu a tono robi chybu v tom ze ti to tak vysvetluje.

po 

1. vektor a matematika je nastorj na popis zakonov. Chapes to, je to jazyk akym opisujeme tie zakony. Ako moze jazyk zmenit zakony? no nijak

2. co tu furt trepes o dostredivom zrychleni, ked to je problematika pohybu obecne a geometrie. To nie je problematika Newtonovych zakonov, bez toho aby si volaco vedel o sustavach, o rozkladoch rychlosti do kolmych smerov tzv. zloziek rychlosti nepochopis to nikdy. A nepochopis to nikdy aj tak, lebo nemas predstavivost, bohuzial tu ju treba pri pohybe v priestore a rovine.

3. pohyb je vzdy vztiahnuty na nieco, na nejaku sustavu pozorovatela. A rozni pozorovatelia vnimaju ten isty pohyb inak, to je pripad aj tvojho odstrediveho zrychlenia pozeras sa na to zo sustavy kde sa ti to tak javi.

Zverejnené

1. vektor a matematika je nastorj na popis zakonov.

2. co tu furt trepes o dostredivom zrychleni,

1. Starú belu, matematika slúži akurát tak na dopracovanie sa k správnym výsledkom a na popisovanie skutočného fyzikílneho princípu má niekedy poriadne ďaleko.

2. Ja nedrístam cez matematiku o dostredivo zrýchlenom pohybe pri rovnomernom pohybe po kružnici.

Zverejnené

podla mna jedine ako ty sa mozes nieco naucit bukovan je zacat u toho comu rozumies spravne. U teba totiz vobec neviem kde siahaju tvoje nevedomosti. Chces riesit zrychlenie ale to by si musel zvladnut najskor nieco ine. O tom vsak ty sa uz nechces bavit a pritom ty mas problemy inde ovela hlbsie v uplnych elementarnych veciach. Takze s tebou je akakolvek debata zbytocna pokial nazacnes uplne u zakladoch ale kedze si aj lenivy a drzy majster sveta, tak sa k tomu nikdy nedokopes. Aby si zacal tam kde si zlyhal u zakladov.

Zverejnené

buky, opakujem ty netusis co je rychlost ani co je zrychlenie,  A uz vobec nie co je draha.   Vzdy ked tieto pojmy pouzijes, tak napises nezmysel. To je bukprincip.  S tym nic neurobis

Zverejnené

matematika slúži akurát tak na dopracovanie sa k správnym výsledkom a na popisovanie skutočného fyzikílneho princípu má niekedy poriadne ďaleko

Čo si predstavuješ pod "skutočným fyzikálnym princípom"? Snáď nie svoje bukyprincípy? Nuž, tie sa zrejme nedajú matematicky vyjadriť.

Zatiaľ nikto nevymyslel nič lepšie na vyjadrenie fyzikálnych princípov, než je práve matematika.

Zverejnené

Cez zrýchlenie ako časovú deriváciu rýchlosti, príroda skladá rovnomerný pohyb po kružnici   :confused:

Nie Buky, priroda nic nesklada.

Stale sme len pri definicii zakladnych pojmov, ktorym ty nerozumies, a preto uz v nich hladas rozpory.

Urcity casovy priebeh polohy (rychlost a zrychlenie su tym jednoznacne urcene, lebo sa daju dopocitat) oznacujeme nazvom: "rovnomerny pohyb po kruznici"

Neviem, ci chces teraz protestovat proti definicii rychlosti, zrychlenia, alebo rovnomerneho pohybu po kruznici.

Protestovat proti pomenovaniam je mimoriadne hlupe: to je ako by si chcel, aby sme lietadlo nazyvali zubnou kefkou.

Momentalne si sa zacyklil uz na definiciach bez toho aby si dostal k Newtoovym zakonom.

A teraz si na jeho mieste predstavte mimozemstana, aka je sanca sa dohovorit s nim ?  Buky je navyse aspon podla papierov clovek a ma vypracovane mimikry aby  jeho neschopnost nebila do oci,  a aj tak je to nemozne,

Sorry, ale to je zly priklad. Pri mimozemstanovi mas velmi dobru sancu, ze mu za dva roky budes schopny vysvetlit Newtonovu mechaniku, tak, aby ju pochopil.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov