Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Lenže aby sa udržala v konštantnej výške, musí proti gravitačnej sile pôsobiť rovnaká opačne orientovaná sila, inak by padla na zem.

Kedy nám prezradíš pôvodcu tej záhadnej sily? Družica sama na seba nemôže pôsobiť silou. Ak by mohla, tak by si sa mohol vytiahnuť z bahna za vlasy.

Zem pôsobí na družicu gravitačnou silou. A to je jediná sila, ktorá pôsobí na družicu.

Ak by tá tvoja zázračná samosila bola v rovnováhe s gravitačnou silou, tak by sa teleso muselo pohybovať po priamke. Ak sa teleso nepohybuje po priamke, tak by musel platiť bukyprincíp: ak je teleso v silovej rovnováhe, tak je buď v pokoji, alebo sa pohybuje buď priamočiaro, alebo po kružnici. Lenže v našom svete priamka nie je kružnica, tak čo rozhoduje o tvare dráhy telesa?

Zverejnené

Na obrazku jasne vidis ze stacilo zakrivit drahu podlozky a gula je nad podlozkou, zas chces popierat realitu?

Naozaj ?

A aká je veľkosť gravitácie pri vodorovnom a zakrivenom  povrchu voči guli ? Samozrejme, že pri vodorovnom povrchu bude gravitačná sila narastať, ale pri zakrivenom povrchu bude konštantná  HAHA.  Nebolo by na škodu použiť trochu logiky.

Darkman, je to tak,  ale prečo družica nespadne keď je najbližšie k Zemi,  že by odstredivá sila ?

robo68, Odstredivá sila vzniká ZAKRIVENÍM DRÁHY TELESA, tak neviem prečo by mala mať družica rovnomerný priamočiary pohyb. Ide o rovnomerný krivočiary pohyb.

Zverejnené

Zeby nie? :)

Kto to teda posobit tou odstredivou silou? Teleso samo na seba?

Zverejnené

Žeby  čoho ?

Družica pôsobí rovnakou opačne orientovanou Odstredivou   silou,  rovnakou opačne orientovanou silou pôsobí na družicu gravitácia Zeme.

Zverejnené

Druzica posobi opacne orientovanou odstredivou silou sama na seba? :) Noze sup do garaze a skus sam seba zdvihnut. Informuj nas o vysledku :)

Zverejnené

buky, tak uplne beznadejne :   na obrazku co tu je, je vidiet ze draha gule sa nemeni, jedine co sa zmenilo je povrch na ktory dopada. ak povrch klesa, tak aj padajuca gula moze byt stale rovnako vysoko nad nim.

Co z toho usudzujes ?   Netusim.

Ale  pri druzici sa deje len to,   zem klesa pod nou rovnako rychlo ako druzica pada.   Ake dalsie sily tam potrebujes ?  To nie su ani vektory, ani matematika, len pohlad na obrazok. 

Chapes co vlastne vidis ?  Ak si na budove, tak stojis meter nad strechou,  ked urobis krok dopredz, tak si zrazu 60 metrov nad zemou,   skutocne veris ze si skocil do vysky ? ":)  To nemozes ani ty mysliet vazne.   To ze zem klesla, to predsa neznamena ze na teba posobi zahadna sila,

a gravitacia ?  gravitacna sila zavisi LEN od  sucinu hmotnosti telies ( a ta sa nemeni ) a od stvorca vzdialenosti tazisk,     ci ide o gulu,  fazulu alebo dosku je uplne jedno.

To co sa deje je ze ked telesi ide po kruhovej drahe, tak sa nemeni tato vzdialenost,   ak by slo po priamke, tak sa tato vzdialenost meni.  Ale to je zase len pokus zmenit temu.    Tu sa bavime o prvých metroch po vystreleni z dela a je uplne jedno aka je to rychlost,   voci priamke vystrelu  klesne  teleso o 4,8 m za sekundu, a je uplne jedno aku ma vodorovnu rychlost.   Hoci aj 3 galakticku.  

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ná šak počúvajte sem, pacienti.

Konečne odpovedzte na otázku, že ak roztočím nad hlavou lanko na konci ktorej je oceľová guľa, prečo musím rukou pôsobiť dostredivou silou , resp. ako vôbec môže vzniknúť na základe čoho ? Prečo sa pružina silomera napína v Odstredivom smere ? 

Ide o reálnu silu, ktorú som si vyskúšal v garáži a nevychádza mi nič iného, že dve sily (odstredivá, dostredivá) pôsobia na to isté teleso (lanko) a preto nič nezrýchľuje ani v Odstredivom ani V Dostredivom smere a potvrdila mi to aj chýbajúca dráha.

Bavíme sa o rovnomernom pohybe po kružnici a pri hornom obrázku od robopola nemôže byť o rovnomernom pohybe ani reč, lebo ide o pohyb zrýchlený.

Ako je potom možné, že pri zakrivenom povrchu píšete o rovnomernom pohybe po kružnici, resp. ako je vôbec  možné, že je prítomný rovnomerný pohyb ?

No,  skúste niečo zapotiť.

Zverejnené

To sa pýtaš Járaya? Lebo odpovede na tvoje otázky tu nájdeš x-krát zopakované, s obrázkami, výpočtami. Stačí si ich vyhľadať.

Zverejnené

Ja sa tiež opakujem, lebo na jednoduché otázky dostávam sfetované odpovede.

Zverejnené

buky,

A uz si prisiel na to ako sa lisia tie dva obrazky. delo vystrelilo gulu.

A, vidis drahu ako naboj letel.

B, draha naboja je totozna na oboch obrazkoch

C, rozdiel v tych dvoch obrazkoch je IBA v TVARE PODLOZKY

co teda z toho majster logik vyplyva? Ja v obrazkoch neuvazujem nad ziadnymi silami, toboz nie odstredivymi, nemas tam zakreslene ani smer sily nic. A ty samozrejme motkas o silach, tu vsak ide o nieco ine. Este stale nevies o co? zmenil som tvar podlozky a razom ti gula nespadla na povrch. Nuz ako je to mozne? My to vieme aj odpoved si dostal x krat, mozeme za to ze si neni schopny porozumiet vysvteleniu?

Zverejnené

robopol, aspoň poriadne čítaj čo píšem a nekľučkuj.

Jasne sa pýtam: Na vrchnom obrázku je povrch v tvare priamky, ide o pohyb zrýchlený a  o rovnomernom pohybe nemôže byť ani reč.

Na spodnom obrázku je povrch zakrivený, ako je potom možný ROVNOMERNÝ  POHYB po kružnici, ako vôbec môže byť prítomný rovnomerný pohyb ?

Zverejnené

Buky, ty si sa sem neprišiel pýtať, ale chceš zmeniť fyziku. A keďže sa ti to nikdy nepodarí, tak už aj nadávaš ako tvoj vzor, ktorému sa to tiež nidy nepodarí. Vybral si si zlé miesto, tu iné odpovede než dáva fyzika nedostaneš. Lebo tvoje vysvetlenia sú úplne pomýlené a nikam nevedú, sú teda nepoužiteľné.

A keďže nerozumieš pojmu zrýchlenie, tak nikdy nepochopíš, že pohyb po kružnici je zrýchlený (vo všeobecnosti je každý pohyb po akejkoľvek krivke zrýchlený), keďže sa mení smer vektora rýchlosti v čase.

Zverejnené

pocuj ty sfetovany bukovan, a kde som ja napisal slovo rovnomerny pohyb po kruznici, to je vysstrel z dela ty pacient, chapes to, vystrelis gulu z dela. A o co islo? o to tvoju hypotezu o dopade na podlozku, mas ju vyvratenu ten isty pad zmenim tvar pdlozky a gula nespadla. Uz je ti to jasne pacient, nic ine nebolo treba iba prehnut pdlozku. Ty si sa tu hadal, ze volny pad nemoze byt ked gula nespadne na podlozku. tak som ti dokazal na obrazkoch ze to tvoj blud

Zverejnené

Haha, či padne guľa na podložku alebo nie, je pre teba nedosiahnuteľný level.

Máme tu rovnomerný pohyb po kružnici, čo inak znemná rovnomerný pohyb voči zakrivenému povrchu.

Tak čo, budete trepať nezmysly za každú cenu ?

Zverejnené

Pre mna? Jasne a pre vsetkych fyzikov a inzinierov je volny pad nedosiahnutelny level, samozrejme ty si navrhol druzice aj ich poslal na obeznu drahu. No a este mas nejake vtipky na dnes, ked uz nevies urobit ani rozdiel v dvoch obrazkoch a zacne plieskat o rychlostiach?

ty vies IBA Z CIARY drahy zistit ako sla gula ci rovnomerne alebo nie? No na to ty zabudni a o to tu vobec nejde ci isla. priroritne ti bolo treba dokazat ze naboj padal a NESPADOL na dalsie veci ako rychlosti nech sa tu s tebou dohaduju iny, u mna si totalny neschopak a nekorektny tupec.

Zverejnené

Robopol, buky zjavne nemá schopnosť logicky uvažovať a vidieť jednoduché veci, ktoré pochopia aj deti v škôlke a tak jeho znalosti zaostávajú za fyzikou nejakých 400 rokov. Myslím si, že táto téma by sa mohla kľudne uzavrieť, keďže za dva a pol roka nezvládol časť fyziky, ktorú sa deti v škole naučia za možno dva a pol týždňa. Je to zbytočná námaha a už to ani nie je zábava.

Zverejnené

Ide o reálnu silu, ktorú som si vyskúšal v garáži a nevychádza mi nič iného, že dve sily (odstredivá, dostredivá) pôsobia na to isté teleso (lanko) a preto nič nezrýchľuje ani v Odstredivom ani V Dostredivom smere a potvrdila mi to aj chýbajúca dráha.

Druzice lietaju na lanku, pacient? :)
Zverejnené

Ale ale.

Teleso môže padnúť aj na zakrivený povrch, to je voľný pád (m/s2) Ale môže mať aj rovnomerný pohyb voči zakrivenému povrchu (m/s), čo znamená, že teleso nepadne na povrch.

A kto ignoruje pôsobenie sily v odstredivom smere, tak môže akurát tak trepať sfetované idiotiny, iba o  zakrivenom povrchu.

(Aj von Braun bol kapacita, a nedostalo sa mu ocenenia za jeho pravdivý názor)

Druzice lietaju na lanku, pacient?

Nie, ale majú pohyb po kružnici, hehe.

Zverejnené

No skvele vies ze stacilo zakrivit podložku v tvare drahy vystrelu z dela a budes tu pisat hovadiny o odstredivych silach? ty sa hlavne zamysli nad sebou ci by si nemal navstivit nejakeho terapeuta. Lebo si cisty blazon

Zverejnené

Nie, ale majú pohyb po kružnici, hehe.

Po kruznici sa mozem pohybovat aj ja po kancli a druzicu to so mna nerobi..hehe ;)
Zverejnené

No skvele vies ze stacilo zakrivit podložku v tvare drahy vystrelu z dela a budes tu pisat hovadiny o odstredivych silach?

No, Pri vrchnom obrázku je tiež prítomná Odstredivá sila, ale nemá význam lebo platí a = g. Čo je tiež dôležité, Odstredivá sila pri vodorovnom povrchu nemá možnosť pôsobiť proti  rovnakej opačne orientovanej gravitačnej Dostredivej sile.

Pri zakrivenom povrchu však možnosť pôsobenia Odstredivej aj Dostredivej  sily  kolmo na smer pohybu  a to znamená, že môže pôsobiť rovnakou opačne orientovanou silou proti gravitačnej sile. A táto rovnováha umožňuje rovnomerný pohyb po kružnici.

Zverejnené

A koho myslis zaujimaju tvoje vymyslene hovadiny o silach co nemaju ani hlavu ani patu? Si sa hadal, ze teleso ktore pada volnym padom nemoze ostat na orbite, ako je druzica. Tak sme presli na vodorovny vrh dela. Delova gula pada volnym padom. S tym si suhlasil, ak zanedbame odpor vzduchu (to je detail). Na obrazkoch mas realny vstrel z dela a gula pada ZVISLO volnym padom. Kedze ma aj vodorovnu rychlost tak tvar drahy je krivka.

A na oboch obrazkoch je ten isty pad ta ista draha naboja. Jedine co sa lisi je tvar podlozky. V druhm pripade podlozka je zakrivena v tvare drahy naboja. 

A pride bukovan a zacne trepat nezmysly o odstredivych silach ze to druhe uz nie je volny pad a podobne. Ty nemas kuska sebareflexie, je to smutne ale je to tak. A neviem ci vies vobec co slovo sebareflexia je.

Zverejnené

Ale choď.

Tak vysvetli ako je možné, že pri vodorovnom povrchu nie je iná možnosť ako zrýchleného pádu gule na povrch.

Ale pri zakrivenom povrchu je možný rovnomerný pohyb (m/s) ale tiež zrýchlený pád gule na povrch (m/s2)

Po kruznici sa mozem pohybovat aj ja po kancli a druzicu to so mna nerobi..hehe ;)

A prečo nie ?

Zverejnené

Vies precitat co ti pisem?

V oboch pripadoch je to rovnaky vystrel z dela. Precitaj si tu vetu aj 10 krat. Kym jej neporozumies. ten isty vystrel z dela, ten isty pad, ta ista draha. 

Podlozka je v druhom pripade zakrivena v tvare vystrelu z dela. A toto si tiez precitaj 10 krat. kde pisem nieco o silach????????????????

Toto je princip preco nepadne druzica na povrch, lebo zem je zakrivena.

Zverejnené

Podlozka je v druhom pripade zakrivena v tvare vystrelu z dela. A toto si tiez precitaj 10 krat. kde pisem nieco o silach????????????????

Ano, ako je teda možný rovnomerný pohyb po kružnici ????????????????????

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov