Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

ak nie je pritomna sila, tak ide po priamke.  Hotovo, tak to je. Mas to na videu.

na kotuci ale sila existuje a zakrivuje drahu,   trecia sila ma smer proti vzajomnemu pohybu kotuca a mince,   ak ti tu ukazali viaceri, ak ide po krucnici, tak ma smer dostredivy,  neskor uz nie  preto nejde o cistu parabolu,  ide o krivku ktora asi nema priame analyticke vyjadrenie ale podoba sa na parobolu.  A to ze nevies pracovat s trenim, to vieme tiez,   ale trecia sila ma hodnotu Ft =  f0 .  G,   pokial je teleso v pokoji, tak ide o staticke trenie ktore je vyssie ako dynamicke , smer je vzdy proti pohybu alebo v pokoji proti snahe zmenit pokoj.

To je fyzika a je uplne jedno ze si tomuto odstavcu nerozumel

Zverejnené

ale s trením je vo fyzike spojená trecia sila.

Je to fatálna chyba mimo fyzikálny princíp. Ak budem potrebovať použiť na výpočet v nejakom experimente (napr, napnutie lana medzi lyžiarom a motorkou) opačne orientovanú trecio odporovú silu ako - F, tak nemám nič proti. Vskutočnosti však ide o zámenu hybnosti medzi telesami prostredníctvom trenia. Treba si uvedomiť  ďalšiu závažnú skutočnosť a to, že v smere trecej sily sa nikdy nič nezrýchli, ona môže maximálne vzniknúť a zaniknúť.

(reagovať budem asi až zajtra)

Zverejnené

a tak len abz bolo jasne, trenie suvisi s materialom a kolmou tlakovou silou, ( v nasom pripade je to len mg, cize tiaz),  trenie v beznych podmienkach nezavisi od rychlosti, a teda nema ziadny suvis s hybnostou.

A na rozdiel od inych sil skutocne nic v jej smere nic nezrychluje,  ale naopak spomaluje. Samotna trecia sila nie je priamym dosledkom zakladnych zakonov, je to viacmenej empiricka zalezitost.   Co znamena ze koeficienty treba namerat

Zverejnené

A na rozdiel od inych sil skutocne nic v jej smere nic nezrychluje,  ale naopak spomaluje.

A ani nezakrivuje.

Zverejnené

Keďže je to sila, tak okrem zrýchlenia telies aj zakrivuje ich dráhu. Ako každá sila.

Zverejnené

kedze vzajomny pohyb mince a dosky nie je v smere pohybu mince, tak trecia sila zakrivuje.    A ako vidis na obrazku, tak to je.  Fyzika to ma spravne,  to ze jej nerozumies to vieme,  vtipne je len ako sa odvolavas na principy,  kedze vsteci vieme ze ziadne nechapes.  

Zverejnené

Keďže je to sila, tak okrem zrýchlenia telies aj zakrivuje ich dráhu. Ako každá sila.

Ukážkový fyzikálny zvratok. Šak ak zakrivuje dráhu družice gravitácia, musí aj trecia sila.

To že je na disku prítomné trenie, tak disk prenáša svoj rotačný, krivočiary pohyb na mincu. Minca má však aj pohyb v odstredivom smere a tak nakreslí krivočiaru dráhu. JéééJ, detičky pozerajú ako srnka na reflektor.

A tak sme znovu na začiatku, ak zakrivuje dráhu mince na disku dostredivoodporová pseudosila, aká je potom skutočná dotyčnicová dráha mince ?

Zverejnené

A na rozdiel od inych sil skutocne nic v jej smere nic nezrychluje,  ale naopak spomaluje. 

Toto je začiatok.

Zverejnené

Šak ak zakrivuje dráhu družice gravitácia, musí aj trecia sila.

Keďže má rovnaké účinky, tak je to sila. Čo iné by si chcel?

Zverejnené

buky,  kedze pohyb je relativny, tak je jednoduche zo spomalenia spravit zrychlenie,  staci si otvorit kapotu a pozri sa na remen, tam vidis v praxi ako trecia sila zrychluje ,    Lenze ty nemas ani takto jednoduche zaklady.

Zverejnené

To že je na disku prítomné trenie, tak disk prenáša svoj rotačný, krivočiary pohyb na mincu. Minca má však aj pohyb v odstredivom smere a tak nakreslí krivočiaru dráhu.

A tak sme znovu na začiatku, ak zakrivuje dráhu mince na disku dostredivoodporová pseudosila, aká je potom skutočná dotyčnicová dráha mince ?

Trenie je trenie a sila je sila. Príroda neurčila princíp ekvivalencie, ani relatívneho pohybu.

Ak teda preferuješ treciu silu, kecni niečo o skutočnej dotyčnici.

Zverejnené

Uz si prevzal aj slovnik kosickeho genia "kecni":)

A čo tak robit rozdiel medzi dotycnicou ku krivke - co je priamka a krivkou samotnou (ako je parabola, kruznica a pod)? 

ked je trenie trenie, a sila sila, tak trecia sila spomaluje auto ked brzdis, ci si myslis, ze na auto ked spomaluje neposobi sila?

Zverejnené

Ak teda preferuješ treciu silu, kecni niečo o skutočnej dotyčnici.

Bol si na školení u Járaya? Tak sa nečuduj, že nerozumieš fyzike.

Zverejnené

hehe, a buky je buky.

Mame  fyziku co dokaze predpovedat co sa udeje a mame bukyho co nedokaze ani spravne pozerat.  Tak sa bavim, cim vacsi hlupak tym je viac o sebe presvedceny ze je genius,  myslim ze si na najlepsej ceste :)

Zverejnené

Mame  fyziku co dokaze predpovedat co sa udeje

Haha, lenže predpoveď  o smere dráhy  mince po opustení disku sú zlé, lebo pri opúšťaní disku sú prítomné dve zložky:

1. Jedna je dotyčnica, kolmá na polomer

2. A druhá smeruje rovnobežne s polomerom, je to dotyčnica kde teleso nabere,  hybnosť od stredu otáčania. A tak na konci nemôže byť smer len ako sa presadzuje v 1. príklade. A keď že je prítomné trenie, táto dotyčnica je zakrivená.

Ak páni učitelia nesúhlasia, nech podajú svoj názor na dotyčnicu na ktorú Nepôsobí dostredivotrecia sila. Aký bude mať smer ?

Zverejnené

smer, drahu pohybu ti robo z videa urobil, dal si tu robotu aby ti ju vykreslil tu drahu. Nie je to ziadna dotycnica lebo posobi trecia sily. A co chces meditovat nad cim, ci je krivka ktoru vidis dotycnica? To snad nie je pravda. ta draha tej mince sa da vyratat podla fyziky, podla tej fyziky na ktoru nadavas, to by malo hadam stacit, ze ty ani nevies rozlisit dotycnicu od krivky a fyzika vie zratat aj tu krivku.

takže jednoduche pravidlo ak neposobia sily tak draha je priamka, prestan hovorit o dotycniciach ked ani nevies co to je

Zverejnené

Dráhy mincí zodpovedajú tomu, čo predpovedá fyzika: zakrivená pri pohybe po disku (kvôli prítomnému treniu a fyzika ju dokáže vypočítať) a priamka po opustení disku. Už aj tyso ti to zhrnul, robopol ma predbehol a ja k tomu nemám čo dodať. Snáď len to, že sa nauč čítať.

Zverejnené

ako obycajne bukygulas,  ake zlozky ? Coho ? Ako to suvisi s hybnostou ? Aka hybnost od stredu ? Atd,  totalne zmetenie pojmov a vysledok je bukygulas.

Nie je s cim suhlasit, pretoze to nema ziadny obsah,  je to len obraz pomatenej mysle.

1.  Co sa deje :  Ked sa minca pohne, tak ma rychlost v SMERE dotycnice v danom bode,  kedze buky nechape ze rychlost ma smer tak sme skoncili uz tu.

2.   Dalej sa uplatnuje bezny 2 NZ,   minca ma rychlost a pokial je dotyku s platnou tak na nu posobi trecia sila, ktora je  na zaciatku kolma na rychlost, neskor uz nie a pohyb sa deje po drahe, ktora je urcena pociatocnou rychlostou a zrychlenim.

3. Ked minca opusti platnu, tak sa strati  trecia sila a pribudne gravitacne zrychlenie a pohyb mince je urceny zase vektorom rychlosti pri ktorej opustila dosku a gravitacnym zrychlenim. Pri pohlade zhora sa mozeme vykaslat na gravitaciu, kedze ta priemet drahy neovpyvni a zhora je to priamka.  

Takto to je,  a ak to chceme este skomplikovat, tak mozeme uvazovat aj odpor vzduchu a aj moment mince.    Ale podstata sa nemeni,  stredoskolsky priklad, pri zanedbani trenia trivialny, s trenim je to riesitelne numericky.

A len dodatok, buky nedokazes NIC spocitat,  keby si sedel v rakete, tak sa nedokazes nikam dostat, kedze nie si schopny ani najjednoduchsich vypoctov,  o akych principoch fyziky bluznis ?  Nepoznas ani jediny, ktory by si dokazal pouzit.

Zverejnené

Ja neverím, že buky dokáže spracovať tak podrobne vysvetlený experiment. Deväť strán a dva týždne vysvetľovania pohybu po kružnici niekomu, kto nevie odlíšiť polomer od dotyčnice a pojmy generuje náhodným výberom zo slovníka. A keby ho aj nejakým zázrakom pochopil, stačí zmeniť hodnotu mincí a môžeme začať odznova.

Zverejnené

robo,

Uspech by bol keby bukovan pochopil ze ked na teleso neposobia sily stoji alebo ide po priamke a ked su pritomne sily v kolmom smere tak pojde po krivke. To by bol uspech. Lenze bukovan aj ked povie ze suhlasi, nerozumie ani tomu.

Zverejnené

Nuž, aj to by bol úspech. Lenže bukyho svet je obmedzený na priamku a nechápe, že pohyb po krivke je zložený, čo usudzujem z jeho nepochopenia neustálej zmeny smeru pri kruhovom pohybe. No a vektory sú priam diablov vynález.

Zverejnené

1.  Co sa deje :  Ked sa minca pohne, tak ma rychlost v SMERE dotycnice v danom bode,  kedze buky nechape ze rychlost ma smer tak sme skoncili uz tu.

2.   Dalej sa uplatnuje bezny 2 NZ,   minca ma rychlost a pokial je dotyku s platnou tak na nu posobi trecia sila, ktora je  na zaciatku kolma na rychlost, neskor uz nie

Ako vždy mimo realitu.

1.Minca má nadobudnutú hybnosť už pri samotnom rotujúcom disku, resp. disk prenáša hybnosť na mincu v podobe krivočiareho pohybu. Ak sa minca pohne, tak je len zbožné prianie pseudofyzikov aj samotnej mince aby mala  SMER DOTYČNICE lebo trenie je stále prítomné.

2. Tak to je perlička, už sa nám mení aj smer pôsobenia pseudodosredivej sily a aj napriek tomu má minca opačný Odstredivý smer.

Pán učiteľ:  Aký bude mať smer dotyčnica mince na rotujúcom disku,  ak na ňu prestane pôsobiť dostredivotrecia sila ?

Zverejnené

myslim ze aj predpklady o tom co buky nechape su nepodlozene :),  buky nechape nic a tak nie je na com budovat.  Nerozumie slovam,  slova maju pre neho iny vyznam a aj ten sa stale meni. 

zase slova co nemaju ziadny zmysel :

hybnosť na mincu v podobe krivočiareho pohybu. Ak sa minca pohne, tak je len zbožné prianie pseudofyzikov aj samotnej mince aby mala SMER DOTYČNICE lebo trenie je stále prítomné.

2. Tak to je perlička, už sa nám mení aj smer pôsobenia pseudodosredivej sily a aj napriek tomu má minca opačný Odstredivý smer.

nie je co vysvetlovat, to nie je jeden omyl, to je uplne nepochopenie sveta. 

Zverejnené

Nuž, zdá sa, že práve potvrdil tvoje slová. :)  Ja som asi nenapraviteľný optimista...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov