tyso Zverejnené 1. November, 2013 Zverejnené 1. November, 2013 a co keby si to vyskusal :), pretoze keby si len netrepal, tak zistis ze prd makovy, gulicka vyleti po dotycnici, ted kolmo na ruru. A keby si nebol neschopny citat, tak ti to pisem o par prispevkov vyssie, tento pokus je iny, kedze motor ROZTACAS, z nulovych otacok ( ci motora alebo gulicky) sa dostane na 1400, v tomto pripade rura skutocne musi gulicku tlacit, ale ziadnu rychlost OD STREDU neziska, a sice nas zaujima zrychlenie ale kde mas teda silu co posobi OD stredu ? Ked gulicka ide kolmo na polomer ? Podstata bukyho neschopnosti citat a chapat,
buky Zverejnené 1. November, 2013 Autor Zverejnené 1. November, 2013 Tak k veci: Jožo sa nudí v garáži a Jano obďaleč upratuje. Jožo zobere 0,5 m dlhú rúrku a el. motor, ten upne vertikálne do zveráka. Jeden koniec rúrky (polomeru) upevní horizontálne o hriadeľ motora. Pustí motor, ktorý má 1400 ot/min. Vloží guličku do rúrky pri hriadeli a tá rovno vystrelí Janovi do zadku. Ten zvrieskne od bolesti a osopí na Joža či mu šibe. Jožo sa zmôže iba na to, že to nečakal. A tu je podstata učiteľskej neschopnosti logicky uvažovať : Napíšte, ako je možné, že keď vlkladal Jožo guličku do rúrky mala nulovú hybnosť ale na druhej strane rúrky je hybnosť Nenulová ? Ja len podotknem, že bez prítomnosti sily to nie je možné a ešte máte tú drzosť tvrdiť, že v rúrke ide o rovnomerný priamočiary pohyb, resp. ide o pohyb dotyčnicový !!!Tak znovu a do bezvedomia : Otáčky sú konštantné 1400 ot/min.Pozeráš MythBusters ? Tam vedia veľmi dobre čo dokáže gulička, ktorá opustí rotujúci polomer. Myslím, že to používali ako strelnú zbraň. Nuž a kde sa nachádza sila ? Už som to naznačil, polomer pôsobí na guličku, nie kolmo.
robopol Zverejnené 1. November, 2013 Zverejnené 1. November, 2013 ak gulicka ktora ide priamociaro, sa nevzdaluje od bodu na obrazku, tak ty nie si schopny ani vidiet, ked nie si schopny ani vidiet, tak uz nie je ziadna moznost ti nieco ukazat. Ved si stavaj kolko chces, ty si taky stavac, slepy hodinar, ty nerozumies ani priamej ciare.
tyso Zverejnené 1. November, 2013 Zverejnené 1. November, 2013 tu je to aj animovane, aby som demonstroval ze ani to nestaci :) http://www.youtube.com/watch?v=49JwbrXcPjc
robopol Zverejnené 1. November, 2013 Zverejnené 1. November, 2013 No aspon tam ma pohyb po tociacej sa ploche. Teraz zas bude vykrikovat ze to je krivka:) Inak on ma neuveritelnu schopnost neudrzat myslienku a nedrzat sa jednej veci, mne to pride az chore ako skace z kvadrov na rakety:) Ked sa k tomu prida neschopnost chapat a rozumiet pisanemu textu tak je nemozne sa s nim na niecom dohodnut, on sa nevie dohodnut ani na zadani, ani zadanie nevie pochopit. On podla mna ani geometriu nemal, mne pride ze nevie zostrojit ani pravouhly trojuholnik, vypocitat preponu, proste jemu chybaju okrem ine uplne zaklady, podla mna nemohol uspesne prejst zakladnou skolou aby niekto neprizmuril oci. tu je lepsie video:http://www.youtube.com/watch?v=WdcfWf07UIg a part2http://www.youtube.com/watch?v=1G76HUvGyDE
buky Zverejnené 1. November, 2013 Autor Zverejnené 1. November, 2013 Výborne chlapci, výborne, skoro ste sa trafili. Dobre si pozrite to druhé video od robopola a opustenie posledného peniazu čo bol najbližšie k stredu otáčania disku, tam je to najviac viditeľné. Prečo má inú dráhu ako je nakreslený polomer ? A viem si aj živo predstaviť ako si voľne zameníte koeficient trenia s dostredivou silou. Ak by bol nakreslený polomer v podobe vodiacej lišty, a otáčky by nadstavil na vyššie a konštantné (kôli treniu) a následne by položil peniaz tesne ku stredu otáčania, tak by ste sa divili aké by mal zrýchlenie a presne po polomere !!! Ak budem mať čas tak si to vyskúšam.
robopol Zverejnené 1. November, 2013 Zverejnené 1. November, 2013 hehe:)najlepsie vyznie poucovanie od nedouka a neschopaka:) to je vzdy zabavne, a co si tak blazon predstavuje pod pojmom koeficient trenia? A najlepsie su vety aku ma drahu nakresleny polomer, to je hned jasne co tak asi blazon rozumie drahu polomeru:)polomer je vzdialenost od stredu otacania po objekt ktory sa otaca. Mimochodom ty genius.
buky Zverejnené 1. November, 2013 Autor Zverejnené 1. November, 2013 HAHA Určite si pod pojmom koeficient trenia, nepredstavujem dostredivú silu,ktorá do stredu nič nezrýchľuje. A dobre si pozri akú ma dotyčnicu po opustení disku ten posledný peniaz. Stále si myslíš že je to tak ako je na nakreslenej animácii a ako si to podal aj sám ? Boha jeho a pozri akú ma dotyčnicu prvý a druhý peniaz !!! A predstav si, že ten polomer s vodiacou lištou bude o niečom inom. Hľa, učiteľská ješitnosť.
buky Zverejnené 1. November, 2013 Autor Zverejnené 1. November, 2013 Aby som už zbytočne neprovokoval, tak to dokončím. Na rotujúcom disku dochádza k nárastu hybnosti mincí. Je tam však pritomný aj pokojový koeficient trenia. Ako náhle je hybnosť väčšia ako trenie, tak dochádza k rovnomernému priamočiaremu pohybu mincí Že je podstatne odlišný ako sa to všeobecne presadzuje je zrejmé z videa. Teda žiadna Odstredivá ani Dostredivá sila.
robo68 Zverejnené 3. November, 2013 Zverejnené 3. November, 2013 Nuž, neviem čo si predstavuješ pod koeficientom trenia, ale vo fyzike je to bezrozmerné číslo. Neviem ani to, ako dokážeš porovnať hybnosť s trením, lebo vo fyzike sú to dve rôzne veličiny a nie je možné ich porovnávať. Ale ak porovnáš veľkosť dostredivej sily a pokojovú treciu silu medzi mincou a diskom, tak to už dáva zmysel.Videá, na ktoré dal odkaz robopol, názorne vystihujú, čo sa stane, keď na teleso prestane pôsobiť dostredivá sila pri pohybe po kružnici. A nie je to nič nové, ani prekvapujúce. V prvom videu je spravená aj názorná animácia a fyzikálne vysvetlenie toho, čo sa deje s mincou. V čase cca od 1:25 je spomenutá dostredivá sila, ktorá rastie so zvyšujúcimi sa otáčkami disku, až prekročí pokojovú treciu silu medzi mincou a diskom a minca sa začne pohybovať rovnomerne priamočiaro (vysvetlenie v čase cca od 2:10). V skutočnom svete však dráha mince nebude úplne rovná, medzi diskom a telesom stále existuje trenie, ktoré zakrivuje dráhu mince (tretia minca z druhého videa):Minca však disk opúšťa po dotyčnici (priama časť dráhy mince je vždy dotyčnicou ku kružnici, po ktorej by sa minca pohybovala, keby na ňu pôsobila dostredivá sila). Takto vyzerá opustenie disku pre tú istú mincu (mince mimo disku nie sú dosť zreteľné po skombinovaní záberov, preto som ich stredy označil výraznejším svetlým bodom):
buky Zverejnené 3. November, 2013 Autor Zverejnené 3. November, 2013 robo 68. netušil som, že tvoja ješitnosť dospeje tak ďaleko aby si upravil video záznam tak aby platilo čo sa celosvetovo učí. Medzi nami stavačmi je tiež veľa oje..vakov, napr, Perendev. Netušil som ale, že sa tiež dokážeš takto zhovädiť. Len si pekne nakresli dotyčnice po celom obvode a potom porovnaj video a každému bude jasné, že mince opúšťajú nakreslené dotyčnice na disku úplne odlišne ako si podal.Jedine s tebou súhlasím, že pri pohybe mincí po disku je prítomné šmykové trenie a teda mince nemajú presný rovnomerný priamočiary pohyb, ale to už je totálne ďaleko od tvojho paškvilu. Je mi s teba na
robo68 Zverejnené 3. November, 2013 Zverejnené 3. November, 2013 Nuž, nikto žiadne video neupravoval. Všetko, čo som urobil bolo, že som prekryl niekoľko po sebe idúcich snímkov. Vedel by si to urobiť aj ty, keby si nebol lenivý. Skúsil si to video pozerať aspoň po snímkoch? Uvidel by si mince presne na tých miestach, na ktorých sú v prekryvoch. Ani o milimeter inde. Také úpravy by som si nedovolil. Prišiel by na to hneď prvý človek, ktorý vie používať Photoshop. Ty si nič také nespravil, len si ma obvinil bez dôkazu.
tyso Zverejnené 3. November, 2013 Zverejnené 3. November, 2013 ze sa snazis :). ak ny bolo mozne vysvetlit bukymu nieco s fyzikym, tak by sa za tie roky musel nieco naucit. Ale je to marne, logike nerozumie a ked dostane video tak ho nepochopi. Treba sa zmierit s tym ze je nemozne mu cokolvek vysvetlit.
robo68 Zverejnené 3. November, 2013 Zverejnené 3. November, 2013 Máš pravdu. Buky a chápanie čohokoľvek určite nejde dokopy. A možno raz dôjde aj mne, že buky je jednoducho ďalší jedinec postihnutý dysfyzikáliou. :)
buky Zverejnené 3. November, 2013 Autor Zverejnené 3. November, 2013 ****1. Ak sa mince nešmýkajú, pôsobí dostredivá sila, to že sa nešmýkajú musí pôsobiť proti dostredivej sile rovnaká ale opačne orientovaná sila, či ?2. Aký bude pohyb ak bude na disku miesto nakresleného polomeru, vodiaca lišta ?Tak skúste niečo zahnojiť.(game prepáč, ale inak sa nedá)
game Zverejnené 3. November, 2013 Zverejnené 3. November, 2013 páni, takto nie. buky, do šmejdov tu nikto nikomu nadávať nebudeudržte na uzde prstíky a emócie - keď nie sú argumenty, osočovania to nenahradia. prosím, páni, pokračujte v téme slušne, buky, neničte takto zbytočne tému, a trochu úcty k oponentom, prosím. takto nie. téma prečistená
buky Zverejnené 3. November, 2013 Autor Zverejnené 3. November, 2013 Tak slušne. Jednak požadujem odpoveď na 1. a 2. otázku aby som dokázal svoje tvrdenie. A ďalej : Ak sa kreslí polomer od stredu otáčania k opisovanej kružnici, tak na videu č. 2 si treba pozrieť dráhu poslednej mince od stredu, k opisovanej kružnici a následne jej opustenie disku. Je tá dráha zhodná ako prezentuje robo68 ? ANO - NIE.
tyso Zverejnené 3. November, 2013 Zverejnené 3. November, 2013 buky, lenze to je presne draha podla fyziky. Mas rovmu ciaru zakrivenu dostredivym zrychlenim, ktore je mensie ako v.v/R. Na mince stale posobi dostrediva sila, lenze je limitovana medzou trenia, Minca sa snazi dostat po ciare prec ale trenie ju nepusti, a robi tak ulohu dostredivej sily. Ked rychlost prekrocis, tak trenie ostava ( a to je dostredova sila ) ale nestaci na udrzanie na kruznici. Dal som to otazku ako bude vyzerat draha, mal si moznost ju predpovedat a nerurobil si to, tu mas video aj s rozborom. Deje sa presne to co tvrdi fyzika a ty si to ani netusil, co chces dalej dokazovat ? Ze debaty s tebou nemaju ziadny zmysel, to vieme.
buky Zverejnené 3. November, 2013 Autor Zverejnené 3. November, 2013 lenze to je presne draha podla fyziky. Minca sa snazi dostat po ciare prec ale trenie ju nepusti, a robi tak ulohu dostredivej sily. S počiatku som si myslel, že dráha mimo dotyčnice bude najviac badateľná pri minci, ktorá je najbližšie k stredu otáčania. Lenža tá najviac podlieha šmykovému treniu a tak stačí porovnať opustenie disku prvou mincou, tá ma najbližšie k rovnomernému priamočiaremu pohybu. Inak povedané, každá minca ma inú dráhu po opustení disku. Ak toto nepomôže, musí byť dráha po opustení disku jednotlivých mincí zakreslená. Veď som písal, že si budete voľne zamieňať trenie z dostredivou silou.
tyso Zverejnené 3. November, 2013 Zverejnené 3. November, 2013 hehe, lenze tu je trecia sila dostrediva, to nie je zamienanie ale ta ista sila, pomemovanie dostrediva hovori o jej smere, ale nie o povode, kazda sila musi mat aj svoj fyzikalny povod a tu je to trecia sila. A jasne ze ma kazda inu drahu, to zalezi na tom kde zacal jej pohyb voci tanieru , tam je dotycnica. Ved hovorim, presne podla fyziky, a mas to vysvetlene na prvom videu, a rovnako viem ze to je jedno, fyzike nerozumies a tak nie si schopny nic predpovedat ak si to nevidel. Na rozdiel od technikovm co dokazu dopredu zratat co sa bude diat a podla toho navrhnut co chcu., Ty toho nie si a nikdy schopny nebudes
buky Zverejnené 4. November, 2013 Autor Zverejnené 4. November, 2013 Výborne, len tak ďalej. 1. Treciodostredivá sila čo nič dostredivo nezrýchľuje. 2. Ak minca opustí rotujúci disk, tak jej dráha (dotyčnica) je podstatne odlišná ako sa preferuje. Preto pokladám animáciu od roba68, kde vyznačuje dotyčnicu mimo disk za podvod. Inak povedané nakreslená dotyčnica na disku je úplne odlišná od dotyčnice mimo disku. Na videu je to zreťeľné hneď na prvej minci, ktorá opúšťa disk, resp. treba si porovnať všetky tri dotyčnice mincí mimo disk. 3. Ak bude miesto nakresleného polomeru na disku vodiaca lišta v tvare L, tak učitelia ostávajú v bezradnosti opísať čo sa deje, lebo pôjde o zrýchlený pohyb mince. Dôkazom je, že doteraz som nedostal odpoveď na to, ako je možné, že na začiatku (pri strede) vodiacej lišty bude mať minca Nulovú hybnosť, ale ak bude opúšťať disk, tak bude hybnosť mince Nenulová. A to sa deje pri konštantných otáčkach disku. No, skúste niečo na svoju obhajobu zapotiť.
robopol Zverejnené 4. November, 2013 Zverejnené 4. November, 2013 A čo si čakal bukovan? ze ked posobi dostrediva sila na mincu tak to bude priamka? :)) Na mincu posobi dostrediva sila, mas aj video kedy blizko stredu sa toci skoro po kruznici a potom postupne sa vzdaluje. Robo ti ukazal drahu, na disku je to krivka a tak to aj fyzika predpoveda, ziaden preslap tam nie je. Ked je von z disku tak tie tri body uz tvoria skoro priamku. Nie dotycnicu k disku, priamku. A kedze tebe nie je jasne nic z toho o com sa tu debatuje, tak je marne skutocne ti nieco vysvetlovat. Teda nikdy to nepochopis s to tvojou mozgovnou.
robo68 Zverejnené 4. November, 2013 Zverejnené 4. November, 2013 Prv, než niekoho obviníš z podvodu, by si mal mať dôkazy na svoje tvrdenie. Lenže ty žiadne nemáš a teda len strieľaš slepými nábojmi. Ja som to video nevyrábal. Iba som spojil 7 po sebe idúcich snímkov do jedného metódou prekryvu. Viac sa mi nepodarilo, ale niekto s dokonalejším grafickým editorom by možno dokázal vykresliť celú dráhu mince od momentu, keď sa prestala pohybovať po kružnici.Dráhu mince po opustení disku som nijak neupravoval, aby to bola priamka (v reáli je to priamka). Len som sa snažil vyznačiť bodom stred toho, čo sa na snímku dalo považovať za obrys mince. Ôsmy snímok som už nezaradil do série, lebo sa mi nepodarilo jednoznačne rozoznať obrysy mince. Ten, kto vie, čo to znamená, si môže skontrolovať výsledok. Ten, kto to nevie, ma bude obviňovať z podvodu. Veď načo dôkazy, keď stačí len tárať? Video ukazuje len to, čo predpovedá aj fyzika. Či sa ti to páči, či nie. 1
buky Zverejnené 4. November, 2013 Autor Zverejnené 4. November, 2013 A čo si čakal bukovan? ze ked posobi dostrediva sila na mincu tak to bude priamka? :)) Nie, ale pod dostredivou silou si predstavujem dostredivé zrýchlenie :) robo68, to, že sa smer dotyčnice po opustení disku približuje k celosvetovému tvrdeniiu je len v ďaka treniu na disku. Ten smer dotyčnice by bol presne v opačnom smere ako si myslíš, že pôsobí Dostredivá sila, čiže v Odsredivom smere od osi otáčania. Preto považujem tvoje zobrazenie dotyčnice mimo disk, prinajmenšom za paškvil
tyso Zverejnené 4. November, 2013 Zverejnené 4. November, 2013 cize to ze je to presne podla fyziky nic neznamena ? :), Bohus co sa hra s numerickymi vypoctom by ti ju dokazal vypocitat a nakreslit, ty ju nedokazes ani vidiet. Tak o com to je ? Ze mame vedu, ktora dokaze vysvetlit to co sa deje a mame bukyho co nedokaze ani vidiet. Comu davame prednost ?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz