robo68 Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 Nič som neodkukal, prišiel som na to sám, až neskoršie som si prečítal na Fyzika Zeme, že tam sa to rieši obdobne.Práve v tom je problém, že si na to "prišiel", alebo "trafil do čierneho". Ak by si vedel použiť Newtonove zákony, tak si ten vzorec jednoducho odvodíš. V tom spočíva univerzálnosť fyzikálnych zákonov. Alebo si vážne myslíš, že pre každý experiment sa vzorce "triafajú"?
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 tak ide o silu medzi zemou a autom, Ale to ze ide zrychlenie v opacnom smere ako je rychlost Mýliš sa, ide o dve telesá a dve rovnaké sily, kde každá z nich pôsobí na iné teleso 3.NZ. Len si nemôžem domyslieť ako to tie dve rovnaké opačne oriantované sily vedia, že ide o zrýchlenie v opačnom smere. robo68, vzorec a = (F1 - F2)/m, môžem tiež použiť a dopracujem sa k správnemu výsledku. No ale ak mám podľa neho popísať fyzikálny princíp, tak je to pragmatická hnojarina. Lebo v skutočnosti ide o vzájomné silové pôsobenie medzi telesami a = F/ (m1 + m2)
robo68 Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 Nuž, keby si chápal fyzikálny princíp, tak by si ten vzorec (v jednej, či druhej podobe) vedel odvodiť a dostal by si správny výsledok. No keďže ho nechápeš, tak je to pre teba hnojarina a vzorce dokážeš vyrobiť len triafaním. Ale ako vidíš na predchádzajúcich dvoch stranách, triafanie ani zďaleka nevedie k správnemu výsledku. Ja by som napríklad nenastúpil do výťahu, ktorý by bol zavesený na lane dimenzovanom metódou triafania. Alebo ty áno?
tyso Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 hehe, buky ja sa nemylim ale je mi jedno co si tom myslis ty. Skus sliapnut na brzdu, ked poletis vo vzduchu a zistis ze ti cosi ako obycajne uslo. Kedze sa nedokazes nic naucit, tak tvoje texty su len ukazkou ako zufalo netusis o com je fyzika, ale bud rad, konecne som nasiel pouzitie aj pre teba, ukazal som tvoje tvrdenia synovi aby vedel ako dopadne ked sa nebude ucit fyziku :), dufam ze to zaberie
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 Fyzikálny princíp sa cez a = (F1 - F2) /m, chápe zle a nemusím sa do ničoho triafať. Tvrdiť, že lanko je napnuté medzi telesami z dôvodu opačne orientovanej sily je haluz. A aby som nepokračoval a nadviazal na tému: Ako chceš cez 3.NZ F1 = - F2 popísať spomalený pohyb F1 < F2, ako zrýchlenie v opačnom smere ako je rýchlosť ?
tyso Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 hehe, ja ho viem popisat a rozumiem mu, ale ty ho nemas ako pochopit.Ale ked vynecham zaujimave detaily ( brzdenie auta zabezpecuje trenie, pri treni kolesa o zem posobi zem na koleso a koleso na zem, presne podla 3 NZ, ale posobenie na zem na nezaujima, sice roztacame zem v opacnom smere ako brzdime ale pri celkovej hybnosti zeme to mozeme zanedbat, mame teda silu posobiacu na auto proti smeru pohybu, jej velkost je dana schopnostou pneumatiky preniest tuto silu, ak prekrocime limit, tak auto ide o smyku), ako zabrzdis raketu vo vesmire ? :)No musis zapnut motor s tahom v opacnom smere ako sa raketa hybe, a to vedie k zrychleni a=F/m ale opacnym smerom. Lenze ty nechapes ani co je to zrychlenie ani co je rychlost ale hlavne mas drzost to oznacovat za hlupost a haluz, co k tomu dodat, ze ?
robo68 Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 A sme zas na začiatku, pri nechápaní zákona akcie a reakcie. Kruh sa znova uzavrel a buky je vo fyzike presne tam, kde bol pred dvoma rokmi. :)
robopol Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 Ja mam taky pocit odhliadnuc od bukyho nechapavosti, ze buky ako aj jaray musia najst tie spravne zakony, pretoze budu dobre iba vtedy ak to urobia geniovia. :-) Je ale zahada preco maju pocite ze geniovia su prave oni:-)
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 sice roztacame zem v opacnom smere ako brzdime ÁÁÁCH a som vo svojom živle. Naozaj? A keď auto akceleruje, zrýchľuje (m/s2) v akom smere má snahu Zem roztočiť ? (dám ti nápovedu, hnacie a hnané ozubené koleso) Tak sa ukážte: Popíšte čo sa deje pri zrýchľujúcom závaží na vodorovnej podložke, ktoré zrýchľuje cez kladku padajúce závažie, resp. s akého dôvodu je napnuté lanko medzi závažiami a = (F1 - F2)/m.
robopol Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 Buky zober dosku daj polena pod dosku a skus sa na doske rozbehnut, kam pojde doska, tym istym smerom ako ty?
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 Buky zober dosku daj polena pod dosku a skus sa na doske rozbehnut, kam pojde doska, Šak to je v poriadku, ale zabrzdi na tej doske.
robopol Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 No a? To ma byt zahada zabrzdit na doske? Ujasni si to zrychlenie/spomalenie az sa bavis tou istou recou ako ti co ovladaju fyziku. Tyso ti napisal, ze zrychlenie je zmena rychlosti, rychlost ma aj smer, ako aj zrychlenie. Preto pouzivame vektory, to je prostriedok ako to ratat a geometricky interpretovat.Takze ked brzdis tak spomalujes.co je jasne posobi sila opacne ako je smer rychlosti telesa, teda opacne. Inak by si nespomaloval.
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 Takze ked brzdis tak spomalujes.co je jasne posobi sila opacne ako je smer rychlosti telesa, teda opacne. NIE, NIE , NIE a ešte raz NIEEEEEEEEEEEEE !!! Páni učitelia, jednoduchá otázka: Prečo je lanko napnuté pri zrýchľujúcom závaží na vodorovnej podložke? A potom môžete keckať o opačne orientovanej sile.
robopol Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 No tym tvojim nie to tak aj zmenis:-) Naco tebe vysvetlovat zlozitejsie veci ked nechapes ani jednoduche? Vysvetlenie samozrejme je ale ty ho nepochopis vrat sa o uroven nizsie, zacni tym ci vies odlisit slovo ist opacne.opacne zrychlovat. Potom mozes zebronit o zlozitejsie veci
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 No tym tvojim nie to tak aj zmenis:-) Naco tebe vysvetlovat zlozitejsie veci ked nechapes ani jednoduche? Tebe sa zdá ťažké si ujasniť napnuté lanko medzi zrýchľujúcimi závažiami ? Tak to je ozaj zbytotočná akákoľvek diskusia.
robo68 Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 Buky, kričať môžeš koľko chceš, ale tým sa nič nezmení. A zas meníš tému. To napnuté lano sme už riešili a odpovede si dostal. Prečo si myslíš, že by si teraz dostal iné odpovede, ako predtým?
robopol Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 A tebe buky nevadi ze sa pytas na to iste sto krat a ani raz si to nepochopil? Vyssie mas problem jednoduchsi a nie si schopny ani to pochopit. Tebe nieco vysvetlit je obtiazne, nie ze je to tazke pre nas ale pre teba je.
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 robo68, nespomínam, že by sme to riešili. Spomínam si to akurát na úrovni a = F/m. Nekľučkuj a ukáž aký máš charakter. Ja si môžem dovoliť sa zhovädiť, tak kľudne do mňa. Práve jednoduchý príklad s napnutým lankom ukáže čo je opačne orientovaná sila a čo je zotrvačná hmotnosť telesa. a = (F1 - F2) / m, alebo a = F / (m1 + m2) To je veľký rozdiel páni učitelia !
robo68 Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 Buky, tu kľučkuješ iba ty. Nedoriešiš/nepochopíš jeden problém a skáčeš na druhý. Ujasni si, čo vlastne chceš a začni od základov. Kým nepochopíš základy, všetko bude pre teba nepochopiteľná záhada. Charakter s tým nemá nič spoločné. Je to len v chcení niečo sa naučiť. Ty sa nechceš nič naučiť, chceš sa len hádať.
robopol Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 No fajn ked mas este aj problem s pamatou tak odpoved je.Lano je napnute preto lebo na koncoch lana posobia dve sily 'NA LANO' opacnym smerom. Ak je F1>F2 lano je napnute a zaroven zrychluje a=(F1-F2)/m. Pricom m je hmotnost lana
robo68 Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 Buky, naozaj máš problém s pamäťou. Dal som si tú námahu a našiel som, že problém napnutého lana ti robopol vysvetľoval na strane 119, príspevok 2969. Tam síce išlo o rakety, ale príčina napnutého lana je rovnaká. Takže platí stále to isté: ty nemáš snahu sa niečo naučiť, ty sa chceš len hádať.
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 Lano je napnute preto lebo na koncoch lana posobia dve sily 'NA LANO' opacnym smerom. Ako je potom možné, že dokážem správne vyriešiť rovnaký príklad a = F / (m1 + m2) ? Ako sám vidíš je to bez prítomnosti dvoch síl opačne orientovaných. Ako je teda možné, že lanko je napnuté ? Odpoviem: Je to zdôvodu zotrvačnej hmotnosti telesa na vodorovnej podložke, Ak by pôsobili na lanko dve rôzne veľké opačne orientované sily F1 < F2, tak by to bolo v podobe druhého, ľahšieho zvislého závažia. (Dve rôzne ťažké závažia zavesené na kladke ) Máme niečo proti ?
robopol Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 Ja nesledujem uz tvoje debaty ani necitam tvoje pokusy s kladkami kvadrami a vsetkym moznym, robo ti dal starsi prispevok so sustavou rakiet kde je aj hmotnost m1, m2.Ten vztah co pouzivas F/(m1+m2) je pouzity pre zrychlenie celej sustavy, ten co som ti tu dal je pre samotne lano a sedia oboje vztahy. Samozrejme tvoje vysvetlenia su nespravne, ale dovody nejdem rozpisovat lebo by som hadzal hrach na stenu
buky Zverejnené 14. Október, 2013 Autor Zverejnené 14. Október, 2013 prispevok so sustavou rakiet kde je aj hmotnost m1, m2. Ten vztah co pouzivas F/(m1+m2) je pouzity pre zrychlenie celej sustavy, Tan vzťah platí aj pre rakety. K siovému pôsobeniu (F) dochádza z dôvodu zotrvačných hmotností telies (m1 + m2) To je aj príklad auta a Zeme.
robopol Zverejnené 14. Október, 2013 Zverejnené 14. Október, 2013 No tak sa vrat co je pricinou zrychlenia, su to sily. Maj si zotrvacnu hmotnost, to nie je pricina. Pricina je sila v newtonovych zakonoch. Podla vztahu f=m*a, pricom m je zotrvacna hmotnost. Takze v bukyfyzike je pricina zrychlenia hmotnost, tak kazdemu je jasne ze nevies o com melies ale sibrad ze si nasiel novy blud ktory presadzujes pre seba ako objav.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz