Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Rozumiem, že sa to počíta ako odklon od dotyčnice a tento výpočet sedí pre krivočiary pohyb ako napr. pád družice na zem.

Ako si teda predstavujem meranie pri krivočiarom pohybe: Krivočiaru dráhu (červená čiara) rozdelím na dráhy tak ako je na obrázku

S0 - S1 - S2.

Dráhu S0 - S1 prejde teleso za čas 5 ms

dráhu S1 - S2 prejde teleso za čas 4,5 ms = zrýchlený pohyb

Ak budú časy zhodné v oboch dráhach, tak pôjde o rovnomerný pohyb. Nedámi vrátiť sa k rovnici F =m. v.v/r. Nemôžem súhlasiť s v2. To je spotvorenie fyzikálneho princípu !

Zverejnené

Vsak vidis ze prejde dlhsiu drahu s za kratsi cas, mas zrychlenie mas ho vyratane,co viac chces?

A vztah je odvodeny, nieje podstatne ako vypada ale ci da spravny vysledok, no a spravny vysledok da.

Zverejnené

Robopol, bukymu môžeš dať výpočet a k tomu aj meranie, ktoré ten výpočet potvrdí. Ale aj tak bude všetko zle, lebo podľa neho nesedí výpočet na fyzikálny princíp, a len nejaká záhada spôsobuje, že výpočty sú správne. :)

Zverejnené

robopol, máš pravdu ale dostredivé zrýchlenie je od pomyslenej dotyčnice.

Prečo práve tak ale nedochádza k dostredivémeu zrýchleniu k stredu otáčania?

Zverejnené

bohus, velmi podobne to spravil newton v principiach, geometricky odvodil smer a velkost dostrediveho zrychlenia a tak ukazal ze obeh zeme sposobuje sila a vyuzitim keplerovych zakonov odvodil tvar gravitacneho zakona.  Len to urobil obecnejsie pre elipsu.   Ale inak, koli bukymu sa namahas zbytocne, kedze je lenivy cokolvek ratat, tak mu nepomoze ani keby mu padla kovadlina na hlavu. 

Zverejnené

Ved buky to je to iste, ibaze, ta dotycnica sa nataca, nie je stale ako os x vodorovne.  a pri kazdom pootoceni dotycnice sa zas od nej gulicka odklana

Zverejnené

Som úprimne rád, že Bohus podal príklad výpočtu dostredivého zrýchlenia ad = 12,172 m/s2

Tak sa môžeme následne dopracovať k 2.NZ, F = m . a, F = 1 . 12,172, F = 12,172 N.

Podľa tohto výpočtu usudzujem, že pri rovnomernom pohybe po kružnici pôsobí na 1kg teleso dostredivá sila 12,172 N.

Viem si predstaviť, že touto silou pôsobím cez silomer na 1kg teleso položené na stole, viem si aj predstaviť planétu s gravitačným zrýchlením 12,172 m/s2.

Ale dokáže si tu niekto predstaviť zrýchlený pohyb pri silomere, ktorý tvorí polomer otáčania a ukazuje hodnotu 12,172N

a aby mal zrýchlený pohyb po nulovej dráhe v dostredivom smere?

Zverejnené

Tak to je uz zase groteska, tak pochopis, ze ide o odklon on dotycnice, kde zrychlenie vidis, potom zas nevidis a tak sa to opakuje. Inak pomyselna dotycnica, to nie je pomyselna dotycnica, lebo keby neposobila dostrediva sila, tak teleso pojde presne po tej dotycnici. 

Ty robis stale jednu chybu v tom ze si vyberas sustavu spojenu s tou gulickou. Dostredive zrychlenie vsak vidis zo sustavy ktora je pevne dana a predstavuje os x, y. Teda to je ta kde suradnice nerotuju spolu s gulickou ako sa otaca. Ale to by si musel najskor pochopit co je sustava, co suradnice sustavy a pod.

A tak stale to bude tak, ze nastuduj si zaklady v geometrii a matematike inak nemas sancu ty chapat suvislosti, co ti tu pisu.

Zverejnené

to je ako obycajne zbytocne, buky je prilis lenivy ratat a rozmyslat.   Momentalne stale hlada kde je draha zrychlenia, ale draha je dana rychlostou  nie zrychlenim.

Rovnako moze odmietnut ze auto ked spomaluje tak ma zrychlenie opacnym smerom, kedze podla neho sa sa predsa ziadna draha opacnym smerom nedeje. Keby trochu ratal,  tak by vedel. Ale jeho neprekonatelna lenivost mu v tom brani

Zverejnené

Inak pomyselna dotycnica, to nie je pomyselna dotycnica, lebo keby neposobila dostrediva sila, tak teleso pojde presne po tej dotycnici.

Tu nejde o to čo vidím a čo nie ale nemôžem potvrdiť meraním dostredivé zrýchlenie, resp. zrýchlený pohyb ku stredu otáčania (m/s2).

BEZ DRÁHY TO PROSTE NEJDE !!! Samozrejme že ide o domyslenú dotyčnicu (čistá matematická abstrakcia), lebo ak má teleso krivočiary pohyb, tak už nejde o rovnomerný priamočiary pohyb a tak neostáva nič iné len dotyčnicu si domyslieť, nakresliť na papier. Samozrejme, že nemám nič proti tomu aby sa takto krkolomne vypočítala sila F = 12,172 N. Ale budem donekonečna až do bezvedomia tvrdiť, že v niektorých prípadoch PODĽA MATEMATIKY JE POPIS FYZIKÁLNEHO PRINCÍPU NEPRAVDIVÝ A ZAVÁDZAJÚCI !!!

Pri centrifúge nepôsobí žiadna dostredivá sila lebo práve polomer má za následok pohyb po kružnici. Sila medzi telesami vzniká z dôvodu krivočiareho pohybu.

Mám teda hmotnosť (m) obvodovú rýchlosť (v) a polomer ®, dokáže tu niekto z vás skombinovať tieto veľičiny tak aby bol výsledok správny? Ide to bez dotyčnice? ÁNO - NIE

Nezabúdajte, že som stavač a na skladanie síl po 360°dráhe mi postačuje kreatívne myslenie a sedliacky rozum.

Zverejnené

Tebe nejde o pravdu, ty sa chces len porste hadat, je ti uplne jedno co ti kto pise, ty vidis iba to svoje. A volne si zamienas veci, vety, s nepochopenim. Preto je to zbytocne. Najskor treba urobit taku vec, ze si vysypes všetky tie blbosti z hlavy co mas a zacnes s cistym stolom a bez tvrdohlavosti. Pretoze ty sa len mylis a to je cele. Takze tu nejde o obhajovanie fyziky ale o to, aby si zacal rozmyslat a viedol korektnu debatu. Lenze nemas ani zaklady geometire, matematiky a to su nastroje s ktorymi fyzika naraba.

A to je na tom smiesne ze kritizujes matematiku a pritom jej len nerozumies. To je asi udel blaznov tvrdit ze je nieco zle ked tomu len nerozumeju.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Pán učiteľ, mám otázku : Mám silomer, ktorý tvorí polomer otáčania a pri určitých ot/min ukazuje 10N silu.

Ktoré Newtonové pohybové zákony sa uplatňujú pri tomnto experimnte ?

(Na 100% mi ide o to aby sa v niektorých prípadoch nepopisoval fyzikálny princíp podľa matematiky)

Zverejnené

hehe, ze kreativne myslenie a sedlacky rozum :), som sa pobavil.    Ani jedno nemas.

Zverejnené

Pán učiteľ, mám otázku : Mám silomer, ktorý tvorí polomer otáčania a pri určitých ot/min ukazuje 10N silu.

Ktoré Newtonové pohybové zákony sa uplatňujú pri tomnto experimnte ?

(Na 100% mi ide o to aby sa v niektorých prípadoch nepopisoval fyzikálny princíp podľa matematiky)

Všetky 3 Newtonove zakony sa uplatnuju. A urcite si z tejto odpovede mudrejsi. :) Ale ty riesis kde je draha pre zrychlenie gulicky. Ved ti to bohus nakreslil, vyznacil ti tu drahu. uznal si ze ak prejde gulicka za 1 casu dlhsiu drahu tak existuje zrychlenie, bohus ti ho vyratal. A co ako teraz, prisiel si k zrychleniu a zase tvrdis ze nie je. Tak ako teda, dohodnes sa sam so sebou?

Zverejnené

Všetky 3 Newtonove zakony sa uplatnuju.

A že ja strieľam capa

1. Ako môže ísť o rovnomerný priamočiary pohyb (1.NZ) keď ide o pohyb krivočiary ?

2. Ide mi o dráhu polomeru. Ako môže niekto tvrdiť výpočtom, že ide o dostredivé zrýchlenie (2.NZ), keď dráha plomeru = 0 ?

3. Ako môže niekto tvrdiť, že pri centrifúge pôsobia dve sily, kde každá z nich pôsobí na iné teleso, keď to NIE JE MOŽNÉ URČIŤ ?

Tu nejde len o matematickú abstrakciu, ale aj o demagogické výroky Newtona.

Ťahám kolt a strieľam (capa?): F = m . v + 3,14 . r

Mám 1kg závažie s obvodovou rýchlosťou 10 ot/min, s polomerom 1m.

F = 10 . 1 + 3,14 . 1

F = 10 + 3,14

F = 13,4 N

Sám Newton povedal niečo v tom zmysle, že fyzika je hra s kamienkami na nekonečnej pláži poznania.

A keď sa už hránme s kamienkami:

F = m .v + r

F = 1 . 10 + 1

F = 11 N

1kg teleso s obvodovou rýchlosťou 10 ot/min, pôsobí na stred 11N silou ?

(Tu mi ale nesedí samotný polomer ® )

Zverejnené

Buky, keby si trochu rozmýšľal, tak sa nemusíš pýtať vždy to isté:

1. NZ - ak sa teleso nepohybuje rovnomerne priamočiaro, tak naň pôsobí sila. A to je dôsledok 1. NZ. Je to elementárna logika.

2. NZ - keďže na teleso pôsobí sila, tak sa pohybuje so zrýchlením. Voľba vzťažnej sústavy ti zjavne nič nehovorí.

3. NZ - dostredivá sila pôsobí na teleso, ktoré sa pohybuje po kružnici a toto teleso pôsobí na stred otáčania odstredivou silou. Túto silu môžeš aj zmerať.

Sila, ktorou pôsobí 1kg závažie na stred otáčania pri polomere 1m a rýchlosti otáčania 10 ot/min = 1/6 s^-1 je:

F = m.v.v / r

perióda otáčania T = 1 / 0,16666 = 6s

v = 2.pi.r / T = 2 . 3,14159 . 1m / 6s = 1,0472 m/s

F = 1 kg * 1,0472 m/s * 1,0472 m/s / 1 m = 1,0966 N

Dostredivá sila je teda 1,0966 N. Takou istou silou pôsobí aj teleso na stred otáčania.

Zverejnené

To je klasicke scenario. Bavime sa o dostredivom zrychleni a ty okamzite zamiesas este dalsi zvysok, teda okamzite pribudnu nove otazky na uplne nieco ine a povodny problem uz neriesis. Ale to bude stale tak. Ako nahle sa priblizis k niecomu co ti nevychadza urobis zastieraci manever a riesis uz volaco ine.

A to s tou matematikou, ci vobec pouzitim vzorcov to je vazne uzasne, vymyslas si vzorce z ruky, nesedia ti ani jednotky, nesedi ti logika, nesedi ti nic a potom este povies aky je hrozne komplikovyny vzorec pre dostredivu silu, ten platny.

To je presne ako u blaznov. 

Zverejnené

1.NZ : Každé teleso ostáva v pokoji alebo rovnomernom priamočiarom pohybe, pokiaľ nie je nútený silami tento stav zmeniť. Pohyb po kružnici je predsa tá zmena a tam už 1.NZ neplatí.

2. Ak sa teda pohybuje so zrýchlením, tak stačí ukázať a dokázať prejdenie telesa po polomere zrýchleným pohybom (m/s2)

3. Jablko padá k Zemi. Zem pôsobí na jablko silou. Rovnakou veľkou silou opačného smeru pôsobí jablko na zem.

Tak že pri pohybe po kružnici existujú podľa 3.NZ dve telesá a dve sily.

Tak som si zastrieľaľ, no a čo. Budem bojovať aj naďalej:

F = m . v/ 2 * 3,14 * r

F = 1 * 10 / 2 * 3,14 * 1

F = 10/6,28

F = 1,59 N

To len tak na pobavenie.

Zverejnené

Buky, tebe nemá zmysel vôbec niečo vysvetľovať. Chýbajú ti úplné základy fyziky, matematiky, logiky. Aj to, že len tak strieľaš naslepo, to potvrdzuje. Zjavne nechápeš, čo Newtonove zákony hovoria a nevieš ich použiť. Vzorce si vymýšľaš bez akéhokoľvek súvisu s tým, čo vlastne chceš vypočítať, bez logiky, pletieš si jednotky. Alebo sa len bavíš na účet diskutérov? Ak je to tak, tak odo mňa už žiadne odpovede nečakaj.

PS: Hádaj, ktorý vzorec potvrdí experiment? Pomôcka: nie je to ani jeden z tvojich.

Zverejnené

PS: Hádaj, ktorý vzorec potvrdí experiment? Pomôcka: nie je to ani jeden z tvojich.

No, nie že by som kôli tomu nemohol spávať ale skúsim a dúfam že to konečne bude trefa do čierneho.

Zaujala ma definícia krútiaceho momentu: Krútiaci moment vyjadruje pôsobenie sily na bod vzdialený od osi otáčania (hriadeľa)

A ešte viac ma zaujal vzorec. Táák a poďme na to: 10 kg závažie, ktoré má obvodovú rýchlosť 10 ot/min a polomer 1m.

F = 2. 3,14 . m . v . r / 60

F = 6,28 . 10 . 10 . 1 / 60

F = 628/60

F = 10,46 N

A dáme aj druhý: 1kg závažie, ktoré ma obvodovú rýchlosť 10 ot/min a polomer 1m.

F = 6,28 . 1 . 10 . 1/ 60

F = 62,8/60

F = 1,046 N

Tak páni učitelia, akú známku dostanem teraz ?

Zverejnené

Nuž, fyzika nemá v moci ovplyvniť tvoj spánok. Ale neznalosť fyziky a neschopnosť sa s tým vyrovnať môže viesť aj k paranoji, viď prípad Járaya.

Vlastne ani neviem, čo si chcel vypočítať. Pokúsim sa to uhádnuť. Použil si symbol F, čo označuje silu. No tvoj vzorec nevedie ku sile. Symbol "v" vo fyzike zvyčajne označuje rýchlosť, ty si ho použil na otáčky. Jednotka Newton má rozmer kg . m . s^-2, výsledok tvojej divnej rovnice (ak "v" nie je rýchlosť, ale otáčky v min^-1) má rozmer kg . m . s^-1. Ale to ti zrejme nevadí. Hlavné je, že strieľaš. Toto je tá tvoja kreativita?

Zverejnené

Použil si symbol F, čo označuje silu. No tvoj vzorec nevedie ku sile.

Hah, ale vedie ku sile a to konkrétne veľkosť sily na stred otáčania. ( v skutočnosti ale ide ale o silové pôsobenie (F) medzi telesami z dôvodu krivočiareho pohybu) Ťažko si ale predstaviť pod vplyvom demagogického Newtona aby bola prítomná sila bez zrýchlenia, že?

Nuž, Newton strelil capa ak neuznal rovnomerný pohyb po kružnici.

A čo tak porovnať výsledok s degenerovanou rovnicou m.v.v/r ? A okrem iného, vidíš rýchlosť (v) ale nie polomer ®, čo znamená rovnomerný pohyb po kružnici.

Zverejnené

Nie, tvoj vzorec nedáva vo výsledku silu. Nemôže. Výsledok tvojho vzorca nie je v Newtonoch. Čo na tom nedokážeš pochopiť?

Tá podľa teba degenerovaná rovnica dáva na rozdiel od tvojich výmyslov správne výsledky. Takže capa tu 2 roky strieľaš len ty.

Správnosť vzorca F = m.v.v / r bola potvrdená najmenej miliónkrát. Tvoj nezmysel vyvráti každý experiment.

Skúsil si vôbec porovnať výsledky tých vzorcov? Si tak lenivý, že si to nespravil, v Exceli je to otázka minúty. Tak tu to máš:

m = 5kg, v = 5m/s, r = 5m

F = m . v . v / r = 25N

tvoj výmysel

m . v . r = 125 kg.m^2.s^-1

Zdá sa ti, že výsledky sú rovnaké? Nesedia ani jednotky, ani hodnoty. Máš problém aj s matematikou základnej školy? Ty si fakt elektrikár?

Zverejnené

Správnosť vzorca F = m.v.v / r bola potvrdená najmenej miliónkrát. Tvoj nezmysel vyvráti každý experiment.

Práve naopak, milionkrát nedokázaný výsledok v m/s2, po nulovej dráhe polomeru.

Všetkým učiťeľom fyziky na celom svete dávam za nepravdivý, lživý, zavádzajúci popis fyzikálneho princípu cez matematickú abstrakciu, VEĽKÚ 5 !!!

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov