Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

mal si tu dokonca video, kde domacim nastrojom ti namerali dostredive zrychlenie, ty si ziadne nemeral ale mas odvahu povedat ze nenamerias

Experiment stačí reálne predpovedať.

Budem nad hlavou točiť sklenenou trubicou naplnenú vodou v ktorej bude vzduchová bublina a pri strede otáčania bude na trubici krúžok. Pri točení zrýchli krúžok od stredu čiže Odstredivo a bublina Dostredivo. Je jasné, že bublina má dostredivý pohyb z dôvodu rôzne veľkých hydostatických tlakov na oboch koncoch trubice, čo mi potvrdí tlakomer. Prečo má Odstredivo zrýchlený pohyb krúžok je na dlhšiu diskudsiu.

No ako píšeš, pokračovať je zbytočné lebo pacient bol Einstein a nakazil svojou na zlých fyzikálnych základoch postavenú TR milióny ľudí.

Zverejnené

Experiment staci Realne predpovedat, Ty si ani realne nepredpovedal ani nikdy nic nezmeral.

A kedze nevies ani zmerat sily v priklade s tlaciacim kvadrom tak nevies, ze sily su v zhode s predpovedou fyziky. Nie tvojou. A bukovan ty si skutocne pripad pre psychologa a ja na jeho mieste by som zacal testom inteligencie, tam by sa ukazala prvotna pricina, zvysok je dosledok toho, ze capko zahradnik sa rozhodol poucovat svet.

Zverejnené

A kedze nevies ani zmerat sily v priklade s tlaciacim kvadrom tak nevies, ze sily su v zhode s predpovedou fyziky.

Súčasná fyzika = chorá fyzika.

Načo drístaš o silách pri raketou tlačiacom kvádri, keď ide o zdanlivé sily. Nie len že nejde o zdanlivú zotrvačnú silu ale platí

a = F / (m1 + m2) už si zabudol ?

No a pri zakorenenej chorej predstave o zdanlivej zotrvačnej sile nasleduje blud v podobe zrýchľujúcej guličke vo vagóne :happyroll:

Zverejnené

Bukovan sily môžeš merat medzi raketou a kvadrami aj keby ich mala ta raketa za sebou 50. Tak sily postupne klesaju. To môžeš namerat aj pri vlakovej súprave s x voznami. Nebudu medzi voznami rovnake sily. Co potvrdzuje, že si uplne vysinuty z toho co je ta realita o ktorej tak rad pises ALE lepsie povedané rad ignoruješ. Newtonova fyzika da spravne vysledky a ty k tomu nemas co dodat, lebo na tebe fyzika nestoji nastastie.

Zverejnené

Bukovan sily môžeš merat medzi raketou a kvadrami aj keby ich mala ta raketa za sebou 50. Tak sily postupne klesaju.

Môžem len súhlasiť.

Choré je však uvažovanie, že v dôsledku rôzne veľkých síl raketa zrýchľuje (F1 - F2)

Zverejnené

Ak mas medzi jednotlivými vagonami rozdielne sily, tak rozdiel síl ktore posobia ne konkretny vagon ho zrýchluju presne tak ako som ti tu uviedol rovnice. A vyslo to spravne. Takze chory si ty.

Zverejnené

Asi ťažko.

Ak budeš v pokoji v rakete bez okien tu na zemi, tak rovnica ti bude prd platná aj keď budeš vedieť veľkosť rozdielnych síl. Nebudeš vedieť či má raketa zrýchlený pohyb 9,8 m/s2 alebo sa nachádza v pokoji na zemskom povrchu.

Až pri identifikovaní zrýchleného pohybu alebo stavu pokoja na povrchu, si môžeš ľubovoľne prispôsobíť sčítavanie síl aby boli nulové alebo nenulové.

Zverejnené

čo sem pleties ty indivdum volny pad telesa ked riesis raketu a kvadre za nou? Dostal si ty poleno odpovede, ze sily na kvadre neposobia rovnake, co umoznuje kvadrom zrýchlovat. Ty popries aj nos medzi ocami.

Zverejnené

???

Ja nepíšem o voľnom páde telesa ale o zrýchlenom pohybe rakety vo voľnom priestore. Ak bude raketa v pokoji na štartovacej rampe aj s kvádrom, tak sily budú postupne klesať zhodne, ako pri zrýchlenom pohybe rakety 9,8 m/s2 vo voľnom priestore.

• Pred 5 mesiacmi...
Zverejnené

Pán učiteľ, chcel by som sa opýtať: Mám na stole položené 5 kg závažie  to znamená, že závažie pôsobí na stôl podľa vzorca Fg = m * g  tiažovou  49N silou. 

Ako je možné, že závažie ostáva v pokoji aj napriek tomu, že nepotrebujem prítomnosť  rovnakej ale opačne orientovanej sily stola ? - F

Inak povedané, postačuje tiažová sila medzi 5kg telesom a Zemou :)

Zverejnené

ziak buky, otvor si uucebnicu a povedz ake sily posobia na zavazie-  A kym nedokazes zistit co pise ucebnica,tak citaj dokola znovu a znovu

Zverejnené

To je tak, keď učiteľ považuje učebnicu za bibliu,  spojená s absenciou logického myslenia.

Teleso ostáva v pokoji Fg = m . g

To znamená, že ak je teleso položené na podložke, tak ide o reakčnú pseudosilu podložky alebo stola - F1

Zverejnené

to je stary princp, aby si mohol kritiizovat, tak musis najprv vediet.. Kedze teraz nevies, tak len zabijas cas, aj nas aj svoj. Nevies co tvrdi fyzika, netusis co sa deje a odmietas to zmenit.  Tvoj problem,  Kazdy moze zostat hlupakom,  len sa nevyhovaraj na logiku, tu tiez neovladas

Zverejnené

Šak dobre viem, že podľa dnešnej ortodoxnej fyziky je teleso položené na podložke v pokoji z dôvodu rovnako veľkej opačne orientovanej podložkovej sily, ktorá pôsobí proti gravitačnej sile. Obidve sily pôsobia na to isté teleso a skladajú sa.

No máme tu aj tiažovú silu telesa  Fg = m . g .......... to znamená, že závažie (m) tiež ostáva v pokoji, ale podstatný rozdiel je v tom, že ide o dve telesá(Zem - závažie) a jedno gravitačné silové pôsobenie medzi nimi.

Kde je pravda?

Zverejnené

az sa naucis citat s porozumenim, tak ju najdes v ucebnici :)

Zverejnené

skúsim bukyho otázky, ktorými vás tu častuje preformulovať

ak ja držím v natiahnutej ruke pred sebou, závažie tak ma to po čase unaví, a musím závažie pustiť, alebo ak som dostatočne tvrdohlavý tak odpadnem od únavy, stratím vedomie a pustím ho až potom..

keď položím závažie na stôl, on sa nikdy od únavy nezvalí..

ako to že ja som unavený a stôl nie?

ako to že ja, pri tom istom úkone konám prácu, a stôl nie?

nepýta sa náhodou furt na toto isté?

:happyroll:

Zverejnené

aj keby som dal odpoveď

drahý buky, rozdiel medzi tebou a stolom, je v tom, že ty si živá mysliaca bytosť, kým stôl je kus zabedneného tupého dreva
ty si proste to, že konáš prácu uvedomíš a môžeš na to reagovať, ale stôl nie, stôl si to nevšimne, nepovie si "ja sa na to.."
preto stôl ani žiadnu prácu nekoná
ipso facto.. práca ktorú konáš, je cena za to, že si živá mysliaca a vnímajúca bytosť, s "nesmrteľnou dušou", stôl žiadnu "nesmrteľnú dušu" nemá, a tak tú cenu neplatí

vidíš.. zákon zachovania energie, platí aj v tejto duchovnej sfére  :hehe: 

ale určite existuje aj lepšia odpoveď, má ju niekto?

Zverejnené

Netreba to zbytočne komplikovať pretože F . t podľa dnešnej fyziky nie je práca, práca je F .s 

Teraz píšem o pokojovom stave telesa, a to je bez dvoch rovnakých síl opačne orientovaných neprípustné. No ja tvrdím, že to možné je a postačuje tiažová sila Fg, ktorá pôsobí medzi Zemou a závažím.

Zverejnené

alamo, bukymu nemozes dat odpoved kedze nevie citat,    nemas teda komunikacny kanal,

Ale na tvojuotazku je odpoved  lahka,   to su nase svaly, tie sa nevedia "zatat" ( niektore skeble ano, a tak ich sval nekona pracu ) a musia sa aj pri drzani zavazia natahovat a skracovat.  A preto spotrebuvaju energiu a konaju pracu. 

Zverejnené

Ja by som len podotkol, že vhodnejšie je vyjadriť príťažlivú silu medzi dvomi telesami podľa vzorca Fp = M.m. k/ r2

Potom napríklad pri  páde telesa k Zemi ( neuvažujeme odpor vzduchu) je zrejmejšie, že ide o dve proti sebe pôsobiace sily  M.m. k/ r2 = m.g

Zverejnené

Ja by som len podotkol, že vhodnejšie je vyjadriť príťažlivú silu medzi dvomi telesami podľa vzorca Fp = M.m. k/ r2

Mám tomu rozumieť tak, že podľa tejto rovnice nemôže teleso padať k zemi ?
Zverejnené

Bohus, neposobia pproti sebe :),  posobia na rozne telesa a su tak akciou a reakcou podla 3 NZ

Zverejnené

Bohus, nedaj sa ovplyvniť. Ozaj ide o príťažlivú silu medzi dvoma telesami. Aj v samotnej rovici figuruje len jedna sila, len tyso vidí stále dve, lebo to tvrdí učebnica................... amen :)

Zverejnené

buky, su tam dve sily, lenze ked ty nevies citat, tak ich nevidis.  S jednou silou by to nefungovalo, ale skoda slov na anafalbeta, ze ?

Zverejnené

Mám tomu rozumieť tak, že podľa tejto rovnice nemôže teleso padať k zemi ?

Dalo by sa to povedať aj takto: Podľa rovnice Fp = M.m. k/ r2  vypočítame silu, ktorá ťahá teleso, povedzme malý predmet "m" k Zemi.

Keď je teleso na stole, táto uvedená sila na teleso "m" stále pôsobí ale teleso skutočne nepadá k Zemi. Bráni mu tomu sila, ktorou vzdoruje stôl tejto príťažlivej sile a ako pripomína Tyso, treba to správne nazvať reakciou (a ak chceme byť celkom dôslední, tak Zem padá tiež určitým veľmi maličkým zrýchlením k telesu "m"  a = (M.m. k/ r2) /M  po úprave a = m.k/r2)

Keď predmet spadne zo stola, tá sila - reakcia bude mať veľkosť m . g

Že táto fyzikálna predstava a nasledovná rovnica Mmes . m . k/ rmes2 = m . gmes nie je až taká nesprávna, nám dokazuje, že dokážeme podľa nej vypočítať gravitačné zrýchlenie na Mesiaci, ktoré je mimochodom 1,6 m/s2.

Ak niekto predloží novú lepšiu fyzikálnu predstavu, mal by predložiť aj fyzikálny vzorec túto novú predstavu potvrdzujúcu. Zatiaľ ma vzorec M . m . k/ r2 = m . g  presviedča, že moja fyzikálna predstava zodpovedá pozorovanej skutočnosti celkom dobre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov