Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Buky,

Tu mas jednoznacne, co tvrdi fyzika je v rozpore s tvojim bludom. preco neukaze na kruzku zrýchlenie. Pretože kruzok ide priamociaro rovnomerne vzhladom na inercialnu sustavu, teda na zem.

A teba zavadza pohlad na kruzok z palice.

Nič ma nezavádza, len rešpektujem výsledok experimentu. A moja šedá kôra mozgová mi logicky nahovára, že akcelerometer nebude ukazovať zrýchlený pohyb až keď opustí rotujúcu tyč. Potom pôjde o rovnomerný priamočiary pohyb (dotyčnica) (samozrejme za predpokladu, že nebudú prítomné iné sily)

Poviem to takto: Ak bude sedlak kydať hnoj, tak je to neporovnateľne väčší súlad s prírodou, ako súčasná fyzika.

Zverejnené

Aj si si precital po sebe ten nezmysel?

o sulade ty mozes povedat asi take velke zero "0". Lebo fyzike nerozumies tak ju nemozes posudzovat. To je cele. Co sa babe prisnilo nie je fyzika.

Zverejnené

Nuž, pre niekoho niečo nové a pre niekoho tvrdá realita. Máme tu dva experimenty, kde roztáča guľičku: 1. Zrýchľujúca podlaha vagóna 2. Točiaca sa 2m dlhá rúrka v ktorej je uložená gulička Je logické, že v prvom príklade ide len o roztočenie guličky. A v 2. príklade nejde len o roztočenie ale aj zrýchlenie guličky. Ako dôkaz postačuje úsťová rýchlosť guličky po opustení rúrky, resp. bez prítomnosti iných síl, pôjde o rovnomerný priamočiary pohyb. Bez zrýchlenia by nebola možná ani úsťová rýchlosť.

Zverejnené

No a ked sa vratime do vlaku kde je gulicka na podlahe. Mas pocit ze sa otaca na mieste na tej podlahe? ci skor zrýchluje k zadnej stene vagóna? Ohanas sa tu zrýchlením, ale zrýchlenie ma aj gulicka voci podlahe vlaku. Keby si poznal len svoj vagon, dal by si ruku do ohna, ze ta gulicka zrýchluje z dovodu sily, tak ako sa teraz tvaris pri gulicke v 2 m rúre.

Zverejnené

Ohanas sa tu zrýchlením, ale zrýchlenie ma aj gulicka voci podlahe vlaku.

Nie. Ide o zdanlivé zrýchlenie. Už si zabudol na akcelerometer?
Zverejnené

nezabudol, V oboch pripadoch je to zdanlive zrýchlenie. Preto som ti pisal o tom vlaku a gulicke je to to isté. Gulicka v rurke 2 m nezrýchluje voci zemi, tak ako nezrýchluje gulicka vo vlaku voci trati.

Zverejnené

Vôbec nejde o to, voči čomu teleso nezrýchľuje.

Podstatnné je, či teleso má zrýchlený pohyb alebo nie a to mi potvrdí akcelerometer.

Zverejnené

A co ti potvrdil akcelerometer? velke nic lebo si nemeral. keby si meral tak by si vedel ze v oboch pripadoch za idealnych podmienok, teda trenie zanedbame je hodnota zrychlenia nulova. Kedze nedokazes vidiet fyzikalnu zakonitost "tu istu" v týchto dvoch príkladoch. To jest zotrvacná sila je zdanliva a zrýchlenie pochádza od vlaku, v druhom príklade od zrýchlenia tej 2 m trubky dostredivo je to marne s tebou.

A samozrejme, ze ide o to voci comu teleso zrýchluje, ved sa ohanas ustovou rýchlostou ALE VOCI TEJ TRUBKE. Teda hovorís o zrýchleni voci TRUBKE.

Zverejnené

Aby sme zanedbali trenie a dostali sa ku koreňu veci, tak ideálny je príklad čo si uviedol v zrýchľujúcej rakete vo voľnom priestore.

Jedna vec je istá a to že akcelerometer nenameria žiadne zrýchlenie na guličke, ktorá je voľne v priestore.

Ak však bude akcelerometer umiestnený na guličke v trubke, tak zrýchlenie ukáže (ak odmyslím rotáciu guľky) A voči čomu zrýchľuje? Napr. aj voči tej druhej guľke čo nemá zrýchlenie :)

Zverejnené

posledne vysvetlenie. Na gulicku ty nepripnes ziaden akcelerometer.

Kedže si sa uz zacal vrtat v zotrvačných silách, tak sa vratme k vlaku znova. trat rovna. Vlak stoji. vlak sa rozbehne zrýchlením "a" kedže na neho posobí sila F. Vo vlaku je gulička na podlahe. Rozkotúla sa ku zadnej stene zrýchlením cca "a". A to ty vo vlaku ako sediaci vnimas ako zotrvačnú silu. Ked sa vlak rozbieha a ty stojís, TAK ktorým smerom ta odhadzuje? No presne opačným smerom ako zrýchluje vlak. Teda posobí na teba zotrvačná sila a keby si sa nezaprel nohami do podlahy poriadne tak ta odhodi.

centrifuga. Zober si, že si v centrifúge. Stojíš na podlahe. centrifúga sa roztocí. gulička položena na podlahe sa rozbehne smerom k okraju ku stene. Keby si sa nezaprel do podlahy tak ta odhodi tiez tým istým smerom. Je to znova zotrvačná sila, ktorá ta odhadzuje. Lenže tak ako pri vlaku to zrýchlenia ta skutocná sila pochádza od dostredivého zrýchlenia tej podlahy a stien centrifúgy smerom do stredu, teda dostredivo.

výsledok v oboch prípadoch je to zotrvacná zdanlivá sila. A tak to co sa tebe javi ako skutocná sila "odstrediva" je zotrvacna zdanlivá sila.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Pretože kruzok ide priamociaro rovnomerne vzhladom na inercialnu sustavu, teda na zem.

To je typický príklad kde sa striktne dodržiavajú Newtonove zákony a na druhej strane absencia zdravého rozumu. A ešte ak sú Newton zákony v nesúlade s fyzikálnym princípom, tak katastrofa je na svete. Ešte šťastie, že som nedával v škole pozor :)

Krúžok musí mať rovnomerný pohyb lebo ma priamočiary pohyb po palicii a palica pôsobí na krúžok dostredivou silou ?

Nuž, stačí ak miesto krúžka bude samotný ekcelerometer a potom sa môžeme baviť o bludoch v podobe dostredivej, reakčnej a zotrvačnej sily.

Zverejnené

Práve som si spomenul na príklad s previsnutým lanom na lanovke. Aby platili NZ zákony, tak ortodoxný učitelia budú tvrdiť, že ak je pohyb krivočiary, tak musí ísť o zrýchlený pohyb. A tak ostáva rozum stáť nad natvrdlým uvažovaním, že kabína lanovky má na previse zrýchlený pohyb a to aj napriek tomu, že otáčky pohonu motora sú konštantné, to znamená, že ide o rovnomerný pohyb !!!!

Velebnosti, je to hnus :bad:

Zverejnené

Predstavme si Neila Armstronga, ktory z Mesiaca pozoruje Zem. Vidi lietadlo, ktore leti z Ekvadora na severny pol rychlostou 888 km/h, takze preletiet medzi dvoma rovnobezkami navzajom vzdialenymi 1 stupen mu trva asi osminu hodiny, teda 7,5 minuty. Na zaciatku vidi teda Neil, ze lietadlo preslo lietadlo za tychto 7.5 minuty vzdialenost asi 111 km. Kedze je trpezlivy, vsimne si, ze casom za rovnaky casovy usek prejde lietadlo stale mensiu a mensiu vzdialenost, teda spomaluje. Na sestdesiatej rovnobezke je to uz len 55 km a pri pole uz lietadlo skoro stoji.

Predstavme si paralelny vesmir, v ktorom ma Zem dva mesiace, ktore sa volaju Mesiac a Luna. V tomto vesmire sa nase tri kozmicke telesa pohybuju tak, ze vzdialenost Luny a Mesiaca od Zeme je rovnaka, trojuholnik Luna-Zem-Mesiac je pravouhly, Luna je nad polom a Mesiac v rovine Zemskeho rovnika.

V ramci vesmirnych pretekov medzi Slovenskom a USA vyslali v tomto paralelnom vesmire Spojene staty dvoch astronautov na obidva mesiace, aby tak definitivne ukazali Slovakom, ze vyslanie bacu a ovce do vesmiru im na vitazstvo stacit nebude. Neil Armstrong a Arm Neilstrong si teda kratia cas pozorovanim lietadla z prveho odstavca. Po stastlivom navrate na Zem sa skoro pobili, pretoze kazdy z nich o tom druhom tvrdil, ze je klamar. Pre pozorovatela z Luny sa totiz lietadlo najprv skoro nehybalo a potom sa hybalo strasne rychlo. Svoj spor si isli vyjasnit za pilotom lietadla, ktory si vysluzil bitku od obidvoch svojim tvrdenim, ze on isiel cely cas rovnomerne.

Otazka: ktory z troch pozorovatelov z nasho maleho pribehu mal pravdu?

Tazsia otazka: Dokazu si astronauti po chvilke rozmyslania uvedomit, ze vzhladom na svoje rozne polohy v priebehu experimentu museli zakonite vidiet nieco ine?

Este tazsia otazka: Predstavme si, ze si pilot pred letom vypil a cestou kluckoval, ale stale isiel 888 km/h. Dokazu pozorovatelia z mesiacov na zaklade svojich merani zrekonstruovat jeho drahu?

Najtazsia otazka: Je teda vypoved dvoch astronautov uzitocnejsia z hladiska urcenia trajektorie lietadla, nez vypoved opiteho pilota, ktory vie iba to, ze letel cely cas rovnako velkou rychlostou?

• Pridať bod 1
Zverejnené

buky, preto sa pise rovnomerny priamociary, rovnomerny nie je zarukou ze nezrychlujes ani to ze je priamociary. Len spolu su protikladom zrychleneho pohybu.

Pre kazdeho kto sa ucil fyziku je to prirodzene, ty to zober ako fakt. Fyzici kazdemu pohybu ktory nie je rovnomerny priamociary vedia priradit zrychlenie a to znamena ze tam posobi sila v smere zrychlenia.

Ziak sa najprv nauci ze to tak je, ze to dava spravne vysledky a neskor pochopi logiku preco.

A ja ju sem dam aj ked ide o matematku a tu asi nepochopis.

1. Poloha - poloha je v priestore urcena 3 suradnicami, plati ze dva rozne body v priestore maju aj rozne suradnice a naopak ak maju totozne suradnice tak ide o jeden bod.

2. Draha - teleso sa pohybuje po drahe, ktora je dana spojitou zmenou polohy v case.

A teraz :

1.rychlost v bode je dana zmenou polohy v blizkom okoli bodu v case, nadava sa tomu derivacia polohy podla casu

rychlost je tak vzdy v smere dotynice k drahe a jej velkost hovori o tom co poznas ty ako rychlost

2. Zrychlenie je zmena RYCHLOSTI v case, teda derivacia rychlosti podla casu/

A toto staci, vysledok je ze zrychlenie rovnomerneho pohybu po kruznici je v smere do stredu. Mne je to jasne aj intuiitovne, ty by si musel pocitat a kreslit aby si ziskal cit pre to :), pretoze sa nerodime zo zmyslom pre druhu derivaciu :) , to mozeme ziskat len cvicenim.

A na rozdiel od rychlosti je zrychlenie absolutne, akcelerometer jasne povie ze vo vlaku sa gulicka nepohybuje zrychlene, ale v trubici ano. Nevieme preco je to tak, ale je to tak. ( len zase nevie rozlisit medzi zrychlenim a gravitaciou, )

• Pridať bod 1
Zverejnené

Rozhodne záznam s GPS.

:zubiska: pardon, zamiešam sa,

buky, odpoveď za sto, boduješ ! :flowers:

Zverejnené

OK, na to som zabudol. V paralelnom vesmire sice maju dva mesiace, ale ani jedno GPS. Odhliadnuc od toho, ze GPS prave funguje na principoch tej fyziky, ktora sa tu odmieta. Chodenim v kruhu sa z neho von nedostaneme :)

Zverejnené

buky, preto sa pise rovnomerny priamociary, rovnomerny nie je zarukou ze nezrychlujes ani to ze je priamociary. Len spolu su protikladom zrychleneho pohybu.

Pre kazdeho kto sa ucil fyziku je to prirodzene, ty to zober ako fakt. Fyzici kazdemu pohybu ktory nie je rovnomerny priamociary vedia priradit zrychlenie a to znamena ze tam posobi sila v smere zrychlenia.

Ziak sa najprv nauci ze to tak je, ze to dava spravne vysledky a neskor pochopi logiku preco.

A ja ju sem dam aj ked ide o matematku a tu asi nepochopis.

1. Poloha - poloha je v priestore urcena 3 suradnicami, plati ze dva rozne body v priestore maju aj rozne suradnice a naopak ak maju totozne suradnice tak ide o jeden bod.

2. Draha - teleso sa pohybuje po drahe, ktora je dana spojitou zmenou polohy v case.

A teraz :

1.rychlost v bode je dana zmenou polohy v blizkom okoli bodu v case, nadava sa tomu derivacia polohy podla casu

rychlost je tak vzdy v smere dotynice k drahe a jej velkost hovori o tom co poznas ty ako rychlost

2. Zrychlenie je zmena RYCHLOSTI v case, teda derivacia rychlosti podla casu/

A toto staci, vysledok je ze zrychlenie rovnomerneho pohybu po kruznici je v smere do stredu. Mne je to jasne aj intuiitovne, ty by si musel pocitat a kreslit aby si ziskal cit pre to :), pretoze sa nerodime zo zmyslom pre druhu derivaciu :) , to mozeme ziskat len cvicenim.

A na rozdiel od rychlosti je zrychlenie absolutne, akcelerometer jasne povie ze vo vlaku sa gulicka nepohybuje zrychlene, ale v trubici ano. Nevieme preco je to tak, ale je to tak. ( len zase nevie rozlisit medzi zrychlenim a gravitaciou, )

Tyso nie,

V trubici sa gulička nepohybuje zrýchlene. A vieme prečo. Ak si zoberies pohyb vzhladom na inercialnu sustavu kona rovnomerny priamociary pohyb, teda je inercialna.

perdy,

a, pravdu maju obaja, ci traja teda ak myslis ich pozorovanie

b,dokazu

c,dokazu zrekonstruovat

d,vypoved kozmonauta ja uzitocnejsia

Zverejnené

aka trubica ? Mal som pocit ze hovorime o obycajnej zahnutej trubici cez ktoru ide gulicka a ked tam meni smer reakcnou silou od steny tak ma zrychlenie.

Ak ina, tak sorry za to ze som necital vsetky prispevky ale kedze sa opakujeme stale do kola, tak uz citam len posledny :)

Zverejnené

a, pravdu maju obaja, ci traja teda ak myslis ich pozorovanie

b,dokazu

c,dokazu zrekonstruovat

d,vypoved kozmonauta ja uzitocnejsia

Dakujem, presne tak som si predstavoval odpoved! Priamo a bez vytacok.
Zverejnené

tyso

Bukovan nevie pochopit analogiu vlaku s gulickou (ked vrak zrýchluje) s guličkou v tociacej sa trubici do kruhu. Snazil som sa mu ukazat na povod zrýchlenia, lenže bukovan nie je schopny urobit 2+2. A tak to je aj pre mna konecna, proste jemu sa fyzika vysvetlit neda, treba to akceptovat a nemrhat cas.

Zverejnené

Budem točiť nad hlavou rurku, ktorá opisuje kružnicu a v nej bude gulička, bude zrýchľovať? ÁNO - NIE

Prečo tu robopol dokola omieľa, že guľička (vozík) vo vagóne zrýchľuje, keď akcelerometer jasne potvrdí, že nezrýchľuje. A naopak potvrdí, že zrýchľuje vagón.

Zverejnené

buky bude mat zrychlenie, to znamena ze sa bude menit rychlost. Preto som hore uviedol fyzikalne pojmy. Ty nemas zazite vektory a nechapes pojmy z fyziky. To su tie zaklady a bez nich to nejde.

Ak sa opytas ci bude zrychlovar tak sa pytas ci bude zvysovat velkost rychlosti a to nebude, to je vsak ina otazka.

A myslim ze robopol ti vysvetluje cosi co nechapes a ani nepochopis. Preto ja budem hovorit len o inercialnych sustavach a budem tvrdit ze ziadne zotrvacne sily neexistuju.

( pre zrychlenie a sily si to mozem dovolit, u rychlosti je to trochu inak ale nebudem to komplikpovat )

Zverejnené

No, ak sú základy mimo fyzikálny princíp, tak sa ani nebudem čudovať ak bude nasledovať Eisteinova obludnosť na druhú.

Budem sa teda držať pojmu zrýchleného pohybu. Prečo má gulička v točiacej sa rúrke zrýchlený pohyb ?

Pýtam sa, lebo ak by som mal uvažovať podľa NZ zákonov, tak gulička má priamočiary pohyb v rúrke a proti priamočiaremu pohybu pôsobí rovnaká ale opačne orientovaná dostredivá sila.

Tyso, dúfam že nemyslíš vážne, že dnešná fyzika na to nemá vysvetlenie :)

Zverejnené

Bukovan ešte raz.

Vo vlaku s guličkou je to rovnaka situácia ako s guličkou v rotujucej trubke. To sa ti snazim povedat uz neviem po x krat.

To znamená chapes vlak s guličkou?

zrýchlenie je zmena rýchlosti za čas ALE vždy ako aj rýchlost vztahuješ na NIECO, na NEJAKU SUSTAVU. Tak gulička stoji vzhladom na TRAT(inercialne sustava). No vo vlaku ty vidíš, že zrýchluje na podlahu vagona. VEd sa ti pre docami kotula zrýchlene k zadnej stene vagona.

To presne vidíš aj ked sa pozeráš na rotujúcu trubku. Vidíš, že gulička zrýchluje smerom von z rurky. To je to iste pozorovanie ako vo vlaku kde sa gulička rozbieha k zadnej stene vlaku.

A co meria ten akcelerometer? No meria zrýchlenie, ale pozor. On meria zrýchlenie vhladom na inerciálnu sústavu. TEDA AK objekt naruší inerciu, tak mu odmeria zrýchlenie.

Pre obe gulicky, vo vlaku, ci v trubke nenameria ziadne zrýchlenie (odratame trenie)

NAopak nameria zrýchlenie vlaku a dostredivé zrýchlenie tociacej sa rúrky.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov