Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

no ako bukovan uz rozoznas rozdiel medzi 3NZ a silovou rovnovahou, ci sa ti to stale pletie ako sa ti to plietlo cele roky?

Zverejnené

No práve, že prišiel.

Preto mi nie je jasné, ako je možné, že ak proti sebe pôsobia dve rakety rovnakými silami opačne orientovanými, kde každá z nich pôsobí na iné teleso, tak ostávajú v pokoji.

Zverejnené

No fajn len pre zaujimavost co sa udialo, že si po dvoch rokoch konecne pochopil rozdiel? Ak budes takto napredovat tak mozno o sto rokov pochopis Newtonovu teoriu :)

No k tvojej otazke:

ostavajú v pokoji, lebo na raketu posobí aj sila motorov a z druhej strany konca posobi druha raketa, tam kde sa dotykaju tie rakety. A myslim ze toto pochopis tak po roku, potom prid nam napisat ze si to pochopil a mozeme ist dalej:)

Zverejnené

No k tvojej otazke:

ostavajú v pokoji, lebo na raketu posobí aj sila motorov a z druhej strany konca posobi druha raketa, tam kde sa dotykaju tie rakety.

Áno, ide o dve sily (dva motory), kde každá pôsobí na iné teleso (raketu).

A čo ďalej :)

Ty do konca života nedokážeš urobiť rozdiel medzi matematikou a fyzikálnym princípom a kde Newton trepal sprostosti.

Zverejnené

A co ma byt dalej? pytal si sa preco rakety ostanu na mieste. Nuz preto, lebo kazda je v silovej rovnovahe. A tak ako sa teraz vystatujes, este pred rokom, ci dvoma si nebol schopny rozlisit 3NZ od silovej rovnovahy. Taky ide poucovat o fyzike, dokonca o realite?

To by uz tak bolo keby sme svet zverili retardovaným. :)

Zverejnené

A co ma byt dalej? pytal si sa preco rakety ostanu na mieste. Nuz preto, lebo kazda je v silovej rovnovahe.

Pred, rokom či dvoma som mal len silný pocit, že 3.NZ je haluz, ktorá nemá nič spoločné z realitou. Teraz už viem presne, kde je pes zakopaný. Ako môžu byť rakety v silovej rovnováhe, keď ide o dve rovnaké sily opačne orientované, ktoré pôsobia na každé teleso. A zábava ešte len nastane, ak vložím medzi rakety teleso (kváder). Tam už pôjde o dve sily, ktoré pôsobia na jedno teleso. Výsledok bude však rovnaký ako v prvom príklade, rakety ostávajú v pokoji.

Pozor na retardovaných.

Zverejnené

To ze si nechapvy ja viem uz davno. Tak dobre nie retardovany, ale nechapavy a si na to patricne hrdy.

Pri raketach ide o 6 sil, nie dve, inak by to nedavalo zmysel. Keby sme sli do detailov tak rakety odhadzuju plny. pri kazdom motore su teda 2 krak dve sily. na kazdu raketu pri motore posobi sila na raketu a sila na plyny. to je jedna silova dvojica. Druha silova dvojica je pri druhej rakete a jej motore. to uz mame 4 sily. A tam kde sa stykaju dve rakety je dalsia dvojica sil. rakety tlacia svojim trupom medzi sebou. To su dalsie dve sily.

Pokial je silova dvojica (tam kde sa rakety dotykaju)rovnako velka ako silova dvojica pri motore. Tak na kazdu raketu posobia dve sily v protismere. A to sposobuje silovu rovnovahu.

A samozrejme, ze zacnes dristat, že to tak nie je a pod. ako si dristal, ze 3NZ je silova rovnovaha, ale pre hlupakov je vsetko hlupost co im kto napise.

Zverejnené

Pri raketach ide o 6 sil, nie dve, inak by to nedavalo zmysel.

Zmysel to nedáva tebe a ďalším miliónom napadnutým vžitou predstavou akčnej a reakčnej sily 3.NZ.

Síl môžeš narátať do aleluja, ak vložím kváder medzi dve proti sebe rovnakou silou pôsobice rakety, tak síl bude desať.

Skutočnosť je ale taká, že ide o dve ronvnako opačne orientované dynamické sily v podobe tryskajúcich plynov. Rakety ostavájú v pokoji.

Ak jedna raketa bude mať menší ťah, tak dôjde k silovej nerovnováhe a rakety budú zrýchľovať v smere väčšieho silového pôsobenia (interakcie).

Zverejnené

Síl môžeš narátať do aleluja, ak vložím kváder medzi dve proti sebe rovnakou silou pôsobice rakety, tak síl bude desať.

Skutočnosť je ale taká, že ide o dve ronvnako opačne orientované dynamické sily v podobe tryskajúcich plynov. Rakety ostavájú v pokoji.

tych sil bude 8 ked vlozis kvader ati co tomu rozumeju to potvrdia, ti co len dristaju ako ty to nevedia a nechapu.
Zverejnené

Hej osem, rozrežem kváder na dve polovice a máš ich 10. Veď ti vravím, že ich narátam koľko len chceš. Lenže ty a ostatných pár miliónov budú trepať, že ak jedna z rakiet vypne motor, tak bude pôsobiť rovnakou ale opačne orientovanou silou na druhú raketu.

Zverejnené

aby som sa dostal do obrazu

1. suhlasis ze aby teleso zmenilo svoj pohybovy stav tak musi posobit sila ? ( 1. NZ )

2. Suhlasis ze ak na teleso posobi vysledna sila F, tak sa pohybuje zrychlene a = F/m ?

Ci popieras NZ ako take?

• Pridať bod 1
Zverejnené

V podstate súhlasím.

Najpodstatnejší problém však vidím v tom, že dnešná fyzika nevidí rozdiel medzi matematikou a skutočným fyzikálnym princípom.

Ak sa bude podstatne ľahšie teleso nachádzať v gravitačnom poli zeme, tak postačuje a = g. Zdá sa mi to však až príliš jednodoché ak budem vychádzať, že veľkosž gravitácie je priamoúmerná súčinu telies.

Je zaujímavé, že opakovane píšeš v jednotnom čísle o sile. Ak sa však dostaneme k experimentu napr. rakete musia byť silly dve. Pritom ide o výslednú silu (F) medzi triskajúcimi hmotnými telesami a samotným telesom rakety (dve telesá). Zjednodušene bude teda platiť a = F/m.

Zverejnené

nie v podstate, bud suhlasis alebo nie. Hladam tvrdenia, na ktorych sa zhodneme a na nich idem stavat. Aby sa nestalo ze ked z nich prideme k zaveru, ktory sa ti nepaci, tak ich popries.

A doplnok: aby sme to nekomplikovali, tak budem teleso povazovat za dostatocne male aby som mohol hovorit o hmotnom bode. V takom pripade v telese posobia vsetky sily v jednom bode a mozeme ich vzdy nahradit jednou silou.

A pri experiemente si mozes predstavit silu na raketu tak ze ju tahas na silomeri. Miesto zapnutia motorov pride anjel a zacne ju tahat na silomeri. Mas tak jednu silu na raketu.

Ak anjel netaha, tak raketa bud stoji alebo sa pohybuje rovnomerne priamociaro. To si potvrdil.

Ak taha a ( a raketa sa nicoho nedotyka, nie su ziadne dalsie sily, ) tak raketa zrychluje v smere ako ju taha a = F/m .

Suhlasis ? ( to som len inak napisal moje dve tvrdenia, nic som tam nepridal ani neubral, len som to zjednodusil ako to slo )

a teraz pre zmenu skus nehovorit o motorkach, kvadroch atd. Ideme didakticky od jednoduchsieho k zlozitejsiemu a kym si nevyjasnime jednoduchsie situacie, tak sa nebudem k inym vyjadrovat.

• Pridať bod 2
Zverejnené

A pri experiemente si mozes predstavit silu na raketu tak ze ju tahas na silomeri. Miesto zapnutia motorov pride anjel a zacne ju tahat na silomeri. Mas tak jednu silu na raketu.

Ak anjel netaha, tak raketa bud stoji alebo sa pohybuje rovnomerne priamociaro. To si potvrdil.

Ak taha a ( a raketa sa nicoho nedotyka, nie su ziadne dalsie sily, ) tak raketa zrychluje v smere ako ju taha a = F/m .

Suhlasis ?

Sila samotná nemôže existovať - vzniká len ako výslednica vzájomného pôsobenia telies.

Ak bude aniel prdkať, tak výsledná sila bude ako tvrdíš, v smere ťahania.

Zverejnené

silu akou taha anjel odcitas na silomeri, ako vznika nas teraz nezaujima.

Ale podme dalej.

1. Co sa stane ked budu tahat 2 anjeli v rovnakom smere

2. Co ak jeden bude tahat na zapad a druhy na sever

3. A co ak jeden taha na zapad a druhy na vychod

Zverejnené

Aby si natiahol silomer potrebuješ dve telesá, silomer nameria výslednú silu medzi telesami.

1. Zrýchlený pohyb

2. Zrýchlený pohyb , ktorý má iný smer ako v 1 príklade (zabudni na pohyb po kružnici)

3. Rovnováha dvoch rovnakých síl opačne orientovaných, ostávajú v pokoji alebo rovnomernom priamočiarom pohybe. A aby som podráždil, tak môžu mať aj rovnomerný pohyb po kružnici.

Zverejnené

1. A bude mat dvojnasobnu velkost ako u jedneho. a = 2 F/m

2. Vysledok bude smerom na SZ a bude mat velkost a = sqr (2) F/m

3. cize a = 0

( ta kruznica je nezmysel, ak na rovnej ploche dokazes donutit gulicku chodit do kruhu bez siloveho posobenia, tak to bude zazrak ako PM. Mozes do rana skusat )

Suhlasis ? Tie cisla su dolezite, bez toho aby si vedel preco su take ake som napisal, tak sa nepohneme dalej. Ak teda na teleso posobia dve rovnake sily, tak zrychlenie moze byt od 0 az po 2a. Smer sil je dolezity a nie je jedno akym smerom posobia na teleso.

A len poznamka, stale hovorim o zrychleni, to plati ale ze sa pohne smerom ako ide zrychlenie plati len vtedy ak pred tym teleso stalo. Ale nechcem riesit pohyb po kruznici ani nic podobne, len sa idem dopracovat k 3NZ

Zverejnené

Súhlas.

(Akurát som pri 3 napísal, že môžu mať aj rovnomerný pohyb po kružnici. Samozrejme ako píšeš bez silového pôsobenia to nepôjde. Je to ale vžy lepšie ako prítomnosť dostredivého zrýchlenia )

Zverejnené

dobre tak podme dalej.

anjel taha raketu a ta sa dotyka druhej, ( a tak vlastne musi tahat obe, ale silomer sa drzi len jednej a ukazuje silu F )

Ake bude zrychlenie ?

a = F/2m

Suhlasis ?

Zverejnené

tak teraz mame ulohu :

Raketa sa pohybuje zrychlenim a/2, anjel posobi silou F v smere pohybu, aka velka je druha sila na raketu ?

Vysledok : Na raketu musi posobit sila F/2 proti smeru pohybu. V takom pripade tieto dve sily spolu zabezpecia zrychlenie a/2 v smere posobenia sily anjela

Suhlasis ?

Zverejnené

Nie nesúhlasím !!!

Druhá raketa je len nárast hmotnosti.. Veď som to už podal po svojom: prvá raketa m1, druhá raketa m2,

a = F/ (m1 + m2)

A ešte si zabudol dodať, že druhá raketa pôsobí proti smeru pohybu rovnaou opačne orientovanou silou, čo by znamenalo stav pokoja.

Zverejnené

hovorime o jednej rakete ktora ma hmotnost m, ziadna hmotnost je nenarastla, suhlasil si si ze sa pohybuje zrychlenim a/2, posobi na nu anjel silou F,

a kedze si odsuhlasil ako si zratavaju sily, tak jedina moznost je ze na nu posobi dalsia sila F/2. A tuto silu urcite aj namerias ak ju budes merat medzi raketami.

Sli sme krok po kroku, toto je vysledok. Na raketu ktora tlaci druhu posobia dve sily F a F/2 , sila F v smere ako taha anjel, F /2 proti nej.

Ako vidis ziadny 3 NZ, nic nove som nepridal, je to dosledok 1 a 2 NZ. nic viac

Zverejnené

S tvojho pohľadu môžem narátať síl, ktoré pôsobia proti smeru pohybu koľko len chceš.

Obe rakety budú poskladané s tisíc obručí, ktoré tvoria silomery (tenzometre) a môžeš si domyslieť aký bude priebeh silového pôsobenia od aniela až po koniec druhej rakety.

Ak by pôsobila druhá raketa proti smeru pohybu silou, tak by musela mať zapnutý motor a výsledná sila by pôsobila proti smeru pohybu.

Súhlasíš ?

Zverejnené

preto pisem ze o povode sil sa zarial nejdem bavit, dosli sme k zaveru ze na raketu posobi druha sila, mame jej velkost aj smer. A ty zrazu zacnes odbiehat, tvrdit nezmysly, ard.

Hovorim ze rakata je malicka, vsetky sily s ako keby v jednom bode, jedna je na silomeri z anjelom a druha na silomeri medzi raketami. Neriesim este ani povod ani nic ine, len sme dospeli k tomu ze to tak je, A kedze nesuhlasis, tak ukaz kde je chyba v MOJOM postupe.

Nie ze das iny priklad.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov