buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 Samé drísty. Družica nespadne na zem, lebo je prítomné dostredivé zrýchlenie.Družica padá k zemi v dôsledku dostredivého zrýchlenia zeme m/s2. Tomuto sa vraví súlad :D
tyso Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 nuz, ked si sam odporujes, tak to tak byva :) Myslim ze sa zhodneme vsetci ze dristas :) A zda sa ze aj ty. A pravda je jednoducha,1. Družica padá k zemi v dôsledku dostredivého zrýchlenia zeme m/s2.2. Druzica ma rychlost v smere dotycnice a tak kym pada tak sa vzdaluje zem. Ak rychlost nestaci tak raz padne na zem, ak je privysoka, tak odleti od zeme. A ked je cosi medzi tym, tak bude obiehat okolo zeme po elipse ( a pri jednej rychlosti to bude kruznica) Tu prvu vetu si si totiz vymyslel sam, pretoze logika a ty nie ste kamarati.
iskra Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 Samé drísty. buky zmeň svoje "JA", zvíťazíš. :)
buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 A pravda je jednoducha, 1. Družica padá k zemi v dôsledku dostredivého zrýchlenia zeme m/s2. 2. A ked je cosi medzi tym, tak bude obiehat okolo zeme po elipse ( a pri jednej rychlosti to bude kruznica) 1. Súhlas. 2. Čo je medzi čím, keď tvrdíš, že pri obiehajúcej družici je prítomné dostredivé zrýchlenie m/s2.
tyso Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 Citanie je tvoj staly problem, 2. odkazuje na dotycnicovu rychlost druzice. To si bud necital nepochopil alebo nieco medzi tym :)
buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 Veď vravím2. Druzica ma rychlost v smere dotycnice a tak kym pada Samé choré bludy. Keď už raz začne padať, tak pôjde o dostredivé zrýchlenie m/s2 a to znamená pád na zem. Akým zázrakom teda obieha po kružnici?
tyso Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 hehe, a prezerat obrazky co ti kreslil robopol by si nezvladol ? Tak podme k zazraku : Mas na kopci delo, take si vies predstavit ? A cim rychlejsie leti gula, tym dalej dopadne. Take poznas ?A teraz ten zazrak : Zem je gulata. Naozaj. A tak ak mas vysoku rychlost, tak dopadnes este dalej ako na rovine, lebo zem je je pod rovinou. A ked to este zvysis, tak nakoniec nedopadnes vobec.
buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 A ked to este zvysis, tak nakoniec nedopadnes vobec. Alebo dopadnem na zem, m/s2 Alebo jedine že by guľa obiehala, ako keď bujak ští :D
tyso Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 no a tu konci logika aj cokolvek. :) mame jasny experiment, mame vypocet, obrazok, mame to potvrdene ako sa len da. A potom pride buky a vyhlasi : same bludy. A tak co na zaver dodat ? Zacem bukvy, vsjo jasno.
robopol Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 Buky a 1 kozmicka rychlost to ti hadam nieco hovori minule si sa chytal. A si predstav, že ked vystrelis z dela gulu a pojde 1 kozmickou rýchlostou, tak uz nedopadne na zem. Ale kedže odpor vzduchu co je sila (u teba samozrejme nie) brzdi tu gulu tak sa za chvilu dostanes pod 1 kozmicku rýchlost a gula spadne. Ale vo vesmíre kde je druzica taký odpor vzduchu nie je a tak druzica bude obiehat.
Tono Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 ...Z pohladu OTR je druzica padajuca volným pádom inerciálna sústava, pretože gravitacna sila je fiktivna ako kinematická. Teda nejde o skutocnú silu. A tak sa v sustave spojenej s druzicou nema co kompenzovat lebo tam neexistuje ani tato kinematická sila. V sústave spojenej s druzicou neexistuje táto sila, teda nie, že sa kompnzuje ona neexistuje. Robopol To, ako popisuješ pohyb družice je v súlade s OTR, teda, že pohyb voľného telesa po geodetike je inerciálny. Ak zostaneme v klasickej fyzike, zrýchlenie môžeme vyjadriť zmenou polohového vektora v čase. No táto definícia vyžaduje nejakého pozorovateľa v inej sústave, ako v sústave spojenej s telesom. Pojem priestoru potrebuje aj newtonovská fyzika. Tá síce pokladá priestor za absolútny, no ak spojím sústavu s hmotným bodom, zrýchlenie takéhoto hmotného bodu neviem definovať. Ak si zrýchlenie vyjadríme, ako deriváciu hybnosti telesa v čase, deleno hmotnosť telesa, nijaký priestor nepotrebujeme. Takto definované zrýchlenie nie je viazané na súradnicový systém, ale čas. Táto definícia zrýchlenia sa teda javí obecnejšia, no len na prvý pohľad. V hybnosti je skrytá rýchlosť telesa a tú opäť dokáže definovať iba vonkajší pozorovateľ. Teleso má v klasickej fyzike zrýchlenie bez ohľadu na pozorovateľa, no nedá sa v sústave spojenej s telesom nijako definovať. To si sám Newton uvedomil. OTR tento problém nerieši, lebo zrýchlenie telesa nijako nezakrivuje priestor, ak do toho nezahrnieme jeho zotrvačnú hmotnosť.
buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 2. Druzica ma rychlost v smere dotycnice Ak sa priamočiary pohyb zmení na pohyb krivočiary, tak predsa už nemôže ísť o pohyb po dotyčnici. Lenže aby sa potvrdil zrýchlený dostredivý pohyb, tak sa k priamočiaremu pohybu pridá dostredivá sila, ktorá ho zakrivý, v zápätí prevláda priamočiary pohyb a takto sa to strieda. Len by ma zaujímalo v akej frekvencii :)
robopol Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 A kedze ma druzica pohyb po krivke, tak predsa nejde po dotycnici a ma dostredive zrýchlenie. Prave si sam potvrdil, že druzica na obeznej drahe ma dostredive zrýchlenie. Samozrejme si to v minulosti strasne popieral :happyroll: Nic sa nestrieda. Aj balisticka strela ma trajektoriu po krivke. keby si vsak rozmyslal, tak ZEm nie je doska. A pohybom takto vznikne nova vzialenos od rovnej dosky, kedže zem je zakrivena.
buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 Nic sa nestrieda. Tak prečo sa spomína pri družici dotyčnica, keď ide o pohyb po kružnici? Dotyčnica bude prítomná až po opustení družice s orbitu do volného priestoru.
robopol Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 Pretoze keby nebolo dostredivej sily "teda gravitacnej sily" tak druzica odleti po tej dotycnici. Keby si teda vypol dostredivu silu Zeme tak druzica odleti po dotycnici. Ale ty mas problem pochopit zlozený pohyb. Ak vysterlis z dela po dotycnici, tak vies ze vzialenost od tej pomyselnej dotycnice bude práve vzdialenost volneho padu.
Darkman Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 Pretoze ak druzica obieha po kruznici, tak je smer vektora rychlosti v kazdom bode zhodny so smernicou dotycnice. Problem je v tom, ze tejto vete rozumies maximalne po slovicko 'tak' potom nastupuje sum a tvoja nevedomost.
buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 Pretoze ak druzica obieha po kruznici, tak je smer vektora rychlosti v kazdom bode zhodny so smernicou dotycnice. Aká je vzdialenosť medzi bodmi :) Snívajte s nami.
robopol Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 Buky o co tebe tu vlastne ide chces demonstrovat tu donekonecna svoju neschopnost citat, pisat, vnimat, rozmyslat ratat a tak dalej?
Darkman Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 V kazdom bode. znamena v kazdom. Vektor rychlosti sa stale meni...preto je to zrychleny pohyb.
buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 V kazdom bode. znamena v kazdom. Vektor rychlosti sa stale meni...preto je to zrychleny pohyb. V každom bode znamená súvislú čiaru - krivku, ak by sa vektor rýchlosti stále menil, tak by išlo o trhaný pohyb. A to by platilo aj pri kolotoči. Definuj "stále", pre mňa to znamená "opakovaný". Dostredivú silu pri obiehaní družice beriem lebo je dokázateľná v podobe gravitačnej sily. A aj dostredivé zrýchlenie v podobe pádu družice. Orbit je však pre mňa dokonalá rovnováha medzi zotrvačným pohybom telesa a gravitačnou silou. Ale nech je po tvojom, trochu som zaprudil, pobavili sme sa a profesorom na gymnáziách treba pripomenúť, nech povedia žiakom aby príklad pri ťahaní motorkára lyžiarom nebrali príliš vážne a že sú ešte príliš hlúpy na to aby pochopili ako to v skutočnosti funguje. A môj pohľad je, že malý blud generuje ešte väčší blud.
Darkman Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 ak by sa vektor rýchlosti stále menil, tak by išlo o trhaný pohyb. Nie. To je strasne obmedzeny pohlad. Ked zrychlujes s autom, meni sa ti stale vektor rychlosti? Meni. Ide o trhavy pohyb? Nejde.
buky Zverejnené 12. Marec, 2012 Autor Zverejnené 12. Marec, 2012 . Ked zrychlujes s autom, meni sa ti stale vektor rychlosti? Meni. Ide o trhavy pohyb? Nejde. To je trefné, nejde aj keď ide o niečo iné. A vieš si predstaviť, že družica bude meniť vektor rýchlosti ? Ak zrýchli, tak čo ju donúti spomaliť aby sa udržala na orbite? Pá zajtra :ahooj:
Tom Zverejnené 12. Marec, 2012 Zverejnené 12. Marec, 2012 Sak mas tu ucebnicu 1. rocnika tam je jedna z prvych veci vektory. precitaj si to aspon 100x a potom sa pozri co za somarinu si prave napisal. To uz je moc aj na teba. Sak som ti este niekedy pred 80 stranami tejto temy aj obrazok nakreslil aj ti presne to iste vsetci hovorili. strana 20 skor jako sa opytas dalsiu nezmyselnu a/alebo uz zodpovedanu otazku si PRECITAJ TUTO TEMU OD ZACIATKU
buky Zverejnené 13. Marec, 2012 Autor Zverejnené 13. Marec, 2012 Vektor je matematická abstrakcia, ktorá nám umožňuje dopracovať sa k presným výsledkom. Ale kde berieš tú istotu, že to funguje tak aj v skutočnosti ?! Ako sa dostanú kozmonauti s orbitu? Tak že zmenia vektor rýchlosti a to znamená, že už nepôjde o pohyb po kružnici. A to znamená, že ak by sa vektor rýchlosti menil aj počas obiehania družice, tak by to znamenalo nemožnosť obiehania po kružnici. Logika nepustí :)
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz