Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

No a je to tu presne ako sme čakali, fundamentalista buky nie a nie sa snažiť pochopiť rozdiel medzi 3NZ a silovou rovnovahou, Nie a nie pochopit, čo to sila je, kolko tych sil je ....

dalšie roky popierania až sa všetci unavia bukymu niečo vysvetlovat. :hmmm:

ani to, že ked teleso má rýchlost a zacne spomalovat tak nan posobí sila. No proste sma znova na začiatku, všetko znova začína popierat, na všetko čo sa naucil zabudol:)

Zverejnené

Bla bla bla bla bla.

Uz si to tu mal napisane x-krat, reakcna sila neposobi na to iste teleso ako akcna.

Ha.

A kde sa nachádza tá reakčná sila, ako ju chceš zmerať. Nakreslenie šípky nič neznamená.

Máme tu pružinu, ktorá zrýchli teleso len v jednom smere, to znamená, že ide len o akčnú silu? Kde sa nachádza reakčná sila, alebo tam nie je prítomná?

Ale veď predsa musí ísť vždy o dve sily.

Zverejnené

normalne.

reakcna sila je ako kazda ina.

Chces pokus ?

nalep na dve kocky tenzometer, daj ich k sebe taka aby si mal dva tenzometre vedla seba a buchni do jednej kocky, kazdy tenzometer ukaze silu, su opacne orientovane a rovnako velke.

A k pruzine : natiahnutu pruzinu daj ku kocke a uvolni ju, odskoci kocka aj pruzina. Natiahni pruzinu a uvolni ju, zostane stat.

A este, zaujimave je ze nic rozumne sa od nas nechces naucit ale kazdu hlupost co povie jaraj beries vazne. Ziadna dynamicka silova interakcia neexistuje, mame dva zakony sily (gravitaciu a ELM) a tie platia vzdy a rovnako.

To su silove interakcie a to je jedine delenie.

Zverejnené

@buky

Reakca sila posobi na druhe teleso.

Ak teleso A posobi hociakou silou na teleso B, tak potom teleso B posobi rovnako velkou opacne orientovanou silou na telesebo A. To je 3NZ.

Nehovori nic o zrychleni, ani jeho smere, kedze to je zavisle na vyslednici sil, ktore posobia na teleso A, pre teleso A. A vyslednice sil, ktore posobia na teleso B, pre teleso B

Ked pruzina taha zavazie, ale zaroven ja taham zavazie v opacnom smere, tak je vysledna sila posobiaca na zavazie 0. A podla zakona a = F/m bude mat zavazie v tom momente nulove zrychlenie. Ale aj ja, aj pruzina, stale posobia silou na zavazie.

Ked natiahnes pruzinu so zavazim, tak pruzina posobi na zavazie nejakou silou F. Rovnako velkou, opacne orientovanou silou posobi zavazie na pruzinu. To si jednoducho overis tak, ze pustis nie zavazie, ale pruzinu. Pruzina sa da do pohybu. Podla vzorca F = m.a je jasne, ze zrychlenie je dosledkom nejakej sily.(aj ked s pruzinou je to s tym pohybom komplikovanejsi, kedze sa ti da do pohybu len jeden koniec)

Pokial pustis oba zaroven, tak sa aj pruzina, aj teleso da do pohybu. Pruzina bude posobit silou F1 na zavazie a rovnako velkou, opacne orientovanou silou, bude posobit aj zavazie na pruzinu. Ale zrychlenie nebudu mat rovnake, pretoze a = F/m, z coho je jasne, ze zrychlenie je okrem sily zavisle aj od hmotnosti.

edit: To s tym pohybom pruziny je tusim kravina (neznasam pruziny :hmmm: ), ked som si to lepsie predstavil. Ale nemam cas to fixovat..meeting.

Zverejnené

Buky

A si si isty, že tenzometer meria jednu silu? :hmmm:

ked stlačís pružinu tak tlaci iba jedným koncom? ci oboma? No samozrejme, že tlači pružina oboma koncami. A to sú dve sily v tej pružine. Ci jedna? :)

ja som teda pružinu nevidel stlačenú iba na jednom konci. To potom si čarodejník, ked to vieš :))))

Zverejnené

normalne.

reakcna sila je ako kazda ina.

Chces pokus ?

nalep na dve kocky tenzometer, daj ich k sebe taka aby si mal dva tenzometre vedla seba a buchni do jednej kocky, kazdy tenzometer ukaze silu, su opacne orientovane a rovnako velke.

A k pruzine : natiahnutu pruzinu daj ku kocke a uvolni ju, odskoci kocka aj pruzina. Natiahni pruzinu a uvolni ju, zostane stat.

No konečne.

Mám vedľa seba dve kocky a postačí plastelínová guľôčka medzi nimi. Ide o tri hmotné telesá, kocka - plastelina - kocka. Každé má svoju hmotnosť. Štvrté teleso je človek, ako jediné teleso zo štyroch, ktoré je schopné využiť energiu na pohyb, zrýchlenie. Ostatné tri telesá tú schopnosť nemajú.

Ak buchnem horizontálnym smerom do kocky, tak dôjde k dynamickej silovej interakcii medzi človekom a prvou kockou, následkom, čoho je zrýchlenie prvej kocky v SMERE dynamického silového pôsobenia.Zrýchlenie prvej kocky znamená, že odovzdáva zrýchlený pohyb cez plastelinu na druhú kocku a preto dôjde aj k silovému pôsobeniu medzi kockami (k stlačeniu plasteliny) Dôkazom čo tvrdím, je rovnaký smer zrýchlenia všetkých troch telies.

Samozrejme je tu ešte opačné zrýchlenie človeka, ten ale stojí na povrchu ato znamená hmotnosť planéty ako piateho telesa. Časť silového pôsobenia smeruje aj týmto smerom, ale zemou to ani nepohne, tak si dovolím tvrdiť, že takmer všetká pohybová sila je využitá na stret s prvou kockou.

Ak bude človek vo voľnom priestore, tak tam už bude časť silového pôsobenia človekom rozdelená na samotné telo a tri hmotné telesá tvoriacu jednu hmotnosť. Potvrdenie to čo píšem bude menej stlačená plastelínová gulôčka medzi kockami.

To isté platí aj pri pružine,ktorá má svoju hmotnosť. Z hľadiska pôsobenia síl môžme nahradiť človeka pružinou.

1. Jeden koniec stlačenej pružiny oprem o stenu (súčasť zeme), na druhom konci budú už spomínané tri telesá. Pružinu uvolním a ak sa to bude zhodovať zo silovým pôsobením človeka , tak stlačenie plasteliny bude zhodné.

2. A zhodné to bude aj keď sa budú nachádzať vo voľnom priestore a hmotnosť pružiny bude zhodná s človekom.

Je úplne mätúce a zlé hovoriť o dvoch rovnako opačne orientovaných silách.

O dvoch rovnakých opačne orientovaných dynamických silách môžeme hovoriť iba v tedy ak s oboch strán troch telies "buchnem" druhou rukou z rovnakým zrýchlením ako prvá ruka. Telesá ostávajú v pokoji, výsledná sila je nulová.

Z dôvodu prítomnosti dvoch síl opačne orientovaných, bude plastelína viac stlačená.

Uff, to je mord.

Zverejnené

No konečne.

Mám vedľa seba dve kocky a postačí plastelínová guľôčka medzi nimi. Ide o tri hmotné telesá, kocka - plastelina - kocka. Každé má svoju hmotnosť. Štvrté teleso je človek, ako jediné teleso zo štyroch, ktoré je schopné využiť energiu na pohyb, zrýchlenie. Ostatné tri telesá tú schopnosť nemajú.

Ak buchnem horizontálnym smerom do kocky, tak dôjde k dynamickej silovej interakcii medzi človekom a prvou kockou, následkom, čoho je zrýchlenie prvej kocky v SMERE dynamického silového pôsobenia.Zrýchlenie prvej kocky znamená, že odovzdáva zrýchlený pohyb cez plastelinu na druhú kocku a preto dôjde aj k silovému pôsobeniu medzi kockami (k stlačeniu plasteliny) Dôkazom čo tvrdím, je rovnaký smer zrýchlenia všetkých troch telies.

Uff, to je mord.

a navyse omyl, ved nekecaj a vyskusaj.

Plastelina bude deformovana z oboch stran, kedze na nu posobia aj reakcne sily, navyse zle rozoznavas smer zrychlenia, prva kocka po naraze do plasteliny SPOMALI a teda ma zrychlenie opacnym smerom.

Keby si tolko nekecal a vyskusal, tak uvidis. A samozrejme ze to vies aj namerat, reakcna sila je uplne normalna sila ako kazda ina.

Ma svoje deformacne ucinky, vie vyvolat pohyb atd.

Zverejnené

Hehe,

No to mas uplnu pravdu je to čisty mord.

len by ma zaujímalo prečo len 5 telies si použil, namáš príklad kde by ich bolo aspon 10? :hmmm:

A to čo si práve popísal, nemá absolútne nič spoločné s fyzikou, je to guláš tvojích nezmyslov.

ze teleso predá zrýchlenie druhému telesu? tak to môžeš hovorit o všeličom možnom len nie o fyzike. fyzika taketo vety nepoužíva.

Je to čisty guláš. Kedž odmietaš úplne jednoduché príklady, tak ver, že zložitejšie nepochopíš skor ako tie jednoduché.

Zverejnené

Dôkazom čo tvrdím, je rovnaký smer zrýchlenia všetkých troch telies.

Si asi este nevidel newtonovu kolisku, najdi si video :hmmm:
Zverejnené

a ja ti navrhujem zrážku dvoch biliardových guli, ktoré sú idealizovane, dokonale pružné, dokonale hladké, dokonalé gule a na dokonalom hladkom povrchu.

A povedz čo sa stane z hladiska síl, keď jedna gula narazí do druhej?

vysvetli jednoduchý príklad. A zbytočne si na začiatok nevyberaj plastelíny a sprostosti a nesťažuj si to.

Zverejnené

Si asi este nevidel newtonovu kolisku, najdi si video :hmmm:

Asi my čítaš myšlienky, práve som to chcel doplniť o razostroj.

Tam spôsobuje zrýchlenie gravitačná (dynamická?) sila. Ide o prenos zrýchľujúceho telesa na iné telso cez pružnú zrážku.

Sústava o seba opretých gúľ má svoju hmotnosť. Stačí ak budú gule len dve a bude sa to chovať inak

Stačí ak zameníš jednu guľku za plastelínovú a je po Newtonovom kyvadle.

Inak pekná a zábavná teória : akčná reakčna, akčná rekčná.

Ešte chcem dodať, na pôsobenie sily za určtý čas Ft a po dráhe Fs. Je v podstate jedno ako sa na to pozeráme, dôležitý je výsledok a to je viac alebo menej stlačená plastelina, čo je dôkaz prítomnosti väčšej alebo menšej sily, resp. silovej interakcie medzi telesami.

Zverejnené

Veru zabavna, len jej nerozumieš :hmmm: o to zabavnejšia potom je.

No a kedy nam ozrejmis du dynamicku silovu interakciu. V čom sa líši od 3NZ?

Zverejnené

Asi my čítaš myšlienky, práve som to chcel doplniť o razostroj.

Tam spôsobuje zrýchlenie gravitačná (dynamická?) sila. Ide o prenos zrýchľujúceho telesa na iné telso cez pružnú zrážku.

Sústava o seba opretých gúľ má svoju hmotnosť. Stačí ak budú gule len dve a bude sa to chovať inak

Inak pekná a zábavná teória : akčná reakčna, akčná rekčná.

No ako sa bude chovat ked budu len dve gule ? ved sa predved ?

nekecaj a zamen. hybnost sa zachovava aj pri plasteline kedze plati 3NZ, to co sa strati je kineticka energia kedze tam nastupi aj deformacia plasteliny co pohlti energiu.

Ale zbytocne ideme dalej, skutocne si zoberme jednoduchy priklad dvoch gul na razostroji. Co sa deje podla teba ? Preco sa prva gula zastavi ?

A netrep o odovzdavani hybnosti ked nevies sformulovat ziadne pravidlo na odovzdavanie ( napriklad co sa deje pri gulkach roznej hmotnosti)

Fyzike stacia dva zakony aby vedeli popisat co sa deje, ty ich nechapes ale ziadne vlastne nevies dat.

Zverejnené

Stačí ak budú gule len dve a bude sa to chovať inak

Bude sa to spravat presne tak isto. Mam doma newtonovu kolisku, tak ti kludne mozem nahrat video len s dvoma gulami. Ta prva zastane, ta druha sa pohne. Ako pri biliarde.

Okrem toho, tie gule niesu o seba oprete. Len sa jemne dotykaju, ale ked zdvihnes jednu z tych guli, tak sa zvysok ani nepohne.

Ked spustis gulu s jedneho konca, tak sa odrazi gula na druhom konci.

Ked spustis gule s oboch koncov, tak sa odrazia z oboch koncov, preco?

Ano, pretoze cast energie sa spotrebuje na deformaciu plasteliny.. ale co to ma s 3NZ, to uz netusim.
Zverejnené

Ked spustis gule s oboch koncov, tak sa odrazia z oboch koncov, preco?

Ano, pretoze cast energie sa spotrebuje na deformaciu plasteliny.. ale co to ma s 3NZ, to uz netusim.

No to sa neodrazia ak ich spustíš presne v ten istý okamžik :hmmm:

No a to nech na buky vysvetli so svojou patafyzikou smrcnutou jarojovým bludárstvom.

PS: len zartujem :)

Zverejnené

a ja ti navrhujem zrážku dvoch biliardových guli, ktoré sú idealizovane, dokonale pružné, dokonale hladké, dokonalé gule a na dokonalom hladkom povrchu.

A povedz čo sa stane z hladiska síl, keď jedna gula narazí do druhej?

vysvetli jednoduchý príklad. A zbytočne si na začiatok nevyberaj plastelíny a sprostosti a nesťažuj si to.

Plastelinu som zamenil len za tenzometer.

Pri biliardových guliach je to podobné. Guľa ktorá má hybnosť, je schopná spôsobiť dynamickú silovú interakciu. Stojaca guľa takúto možnosť nemá.

Pri pružnej zrážke dochádza k odovzdaniu hybnosti cez silové pôsobenie, pričom tomu zodpovedá smer aj zrýchlenie stojatej gule a spomalenie gule s hybnosťou mv.

O dvoch rovnakých dynamických silách môžeme hovoriť iba v prípade ak ide o dve gule s opačnou hybnosťou.

Dôkazom bude väčšia silová interakcia pri zrážke a opačná zámena hybností, čoho je dôkazom opačné zrýchlenie oboch gúľ.

Dobrým dôkazom väčšej silovej interakcie bude ak budú gule splasteliny, pri zrážke opačných hybností dôjde aj k väčšej deformácii gúľ.

(dávam si pauzu, povinnosti)

Zverejnené

Pri pružnej zrážke dochádza k odovzdaniu hybnosti cez silové pôsobenie, pričom tomu zodpovedá smer aj zrýchlenie stojatej gule a spomalenie gule s hybnosťou mv.

ale na to potrebujes 2 sily, nie? Jednu, co pohne druhou gulou, a druhu, co zastavi prvu gulu, ci?

Nezabudaj, F = m . a, ak prva gula ma spomalenie (teda zrychlenie proti smeru pohybu), tak na nu proste musi posobit nejaka sila. Sama od seba ta gula nezastane.

edit:

No to sa neodrazia ak ich spustíš presne v ten istý okamžik

To sa mi este nepodarilo :hmmm: Predsa len, spustit v ten isty okmazik je trosku narocne :)
Zverejnené

Pri biliardových guliach je to podobné. Guľa ktorá má hybnosť, je schopná spôsobiť dynamickú silovú interakciu. Stojaca guľa takúto možnosť nemá.

RE:

A prečo by ju nemala? Ale ty operujes pojmom dynamicka interakcia, ja som sa pytal aky je rozdiel od 3NZ? a hlavne kde si toto vycital v knihe o fyzike. hadam tu nechces vnasat nezmyselne pojmy pana mistra Jaraya?

A najmä sa ta budem stále pýtat na toto:

Lenže to je iný smer predsa posobenia sily teda TA sila čo uvádza do pohybu stojacú gulu. CO teda zastavuje tu pohybujúcu sa gulu? ANJEL? Ešte stale si nám nepovedal ako môže sila ktorá pôsobí na stojacu gulu od pohybujúcej sa gule ZASTAVOVAT SAMA SEBA?

ci s tym sa neráčiš zaoberat?

darkman:

Ale ved ja som zartoval, pri pružnej zrážke sa odrazia te gule aj súčasne. ved to je ako ked narazia dve biliardové gule, tak sa predsa odrazia ked su pruzne:) Inak by neplatil zakon zachovania energie.

http://www.stream.cz/uservideo/179912-videopokusy-razostroj-vychyleni-2-protilehlych-kouli

Zverejnené

Jaj, mne to prislo divno. Ale nemal som cas nad tym nejako mysliet. A uz som tu nejake blbosti zapotil, tak by ma to neprekvapilo. :hmmm:

Zverejnené

A najmä sa ta budem stále pýtat na toto:

Lenže to je iný smer predsa posobenia sily teda TA sila čo uvádza do pohybu stojacú gulu. CO teda zastavuje tu pohybujúcu sa gulu? ANJEL? Ešte stale si nám nepovedal ako môže sila ktorá pôsobí na stojacu gulu od pohybujúcej sa gule ZASTAVOVAT SAMA SEBA?

Ako chceš zmerať reakčnú silu gule? Ty tvrdíš cez 3.NZ že sú prítomné vždy dve sily. Lenže zmeriaš len silové pôsobenie pri zrážke, dynamickú silovú interakciu medzi dvoma telesami.

Operuješ zastavením, spomalením gule s mv, stojatou guľou.

A ja operujem odovzdaním hybnosti stojatej guli.

Operuješ dvoma rovnakými opačne orientovanými silami.

Preto sa ťa budem stále pýtať na toto:

Ide o dve rovnaké, opačne orientované sily v prípade zrážky dvoch gúľ s opačnými hybnosťami?

Len ti znovu pripomeniem, že pri zrážke dvoch rovnakých, opačných hybností, dôjde k väčšej deformácii gúľ.

Zverejnené

A ja operujem odovzdaním hybnosti stojatej guli.

A? to je to iste len v bledomodrom. Hybnost je odvodena od NZ, tak ako mozes narabat s niecim, coho spravnost popieras? Ved to je logicky nezmysel.

Vzorec sila F = dp/dt (zmena hybnosti podla casu) poznas? :hmmm: Alebo aj to je pre teba novinka

Zverejnené

A

Len ti znovu pripomeniem, že pri zrážke dvoch rovnakých, opačných hybností, dôjde k väčšej deformácii gúľ.

Hlavne ked k ziadnej deformacii nepride :hmmm:

A reakcnu silu merias uplne rovnako ako kazdu inu, ci popieras meranie sily ako takej ?

A nekecaj, ako sa odovzdava hybnost ? Ked sa zrazia dve gule o roznej hnmotnosti kto odovzda komu hybnost ? ved nam o tom nieco porozpravaj ?

A este tu o tom ako sa gula odraza od steny, kto je dal opacnu hybnost ?

Zverejnené

Ak by išlo pri zrážke dvoch gúľ kde jedna stojí, o rovnakú silu opačne orientovanú, tak by guľa s hybnosťou získala opačné zrýchlenie. Tak sa stane len ak gule budú mať opačnú hybnosť.

Aby som dokázal, že pri zrážke opačných hybností dôjde k väššiemu silovému pôsobeniu, musia byť gule s poddajného, deformovateľného materiálu. A na to sa dobre hodí plastelina. Ak budú gule s tohto materiálu, tak sa ukáže kto kecká.

Ak sa zrazia dve gule rôznej hmotnosti, nech je ako chce pri stojatej guli nezíska opačné zrýchlenie v smere rovnakej reakčnej sily.

A najlepšie , keď sa odrazí guľa od steny, ktorá má rovnakú ale opačnú hybnosť ako guľa :hmmm:

Ide o dve rovnaké opačne orientované sily v prípade dvoch telies s rovnakou hybnosťou? ÁNO - NIE

Zverejnené

jasne ze kecas ty :hmmm:,

Po rade : ak jedna gula stoji tak tazko mozu mat opacnu hybnost. Ze ? A ked jedna gula stoji, tak mozu nastat nasledovne situacie : jedna gula sa zastavi, druha sa pohne, gula sa odrazi a druha sa pohne.

A kedze neveris, tak si to over : zoebr si malu gulicku a cvrkni do ocelovej velkej gule.

To expert, ako to vysvetlis ?

a druhy omyl je zaujimavejsi ale bez zakladov asi nebude tusit o com hovorim. Sila je zmena hybnosti za cas, ak sa zrazia dve gule opacnej hybnosti tak pri oboch pride k zmene hybnosti na nulu a mame silovy impulz je tak 2. mv.

Ale ty hovoris o deformacii, pre tu vsak nie je dolezity silovy impulz ale posobenie sily po drahe F.s.

No a ta zavisi od energie, nie od hybnosti.

a teraz trochu ratania impulz sily ( na plastelinu z oboch stran ) je 2mv, energia je m. v.v, ak teda zdvojnasobis rychlost, tak budes mat 4 nasobnu deformaciu.

Ale navyse ty hovoris ze ked sa zrazia gule s opacnou hybnostou ( predpokladame ze ostatne veci ostavaju rovnake, teda celkova enregia aj hybnost ) tak vysledok bude vacsia deformacia.

A co na to fyzika :

Majme teda dva pripady raz zrazku zo stojacou gulou a potom zrazku proti sebe iducich gul. A u oboch ide o dokonale nepruznu zrazku, teda vznikne nove teleso.

1. zakon zachovania hybnosti , v prvom pripade po zrazke sa bude vytvorene teleso dalej pohybovat, ale polovicnou rychlostou, v druhom pripade nove teleso zostane stat.

2. energia , v prvom pripade sa spotrebuje energia mvv ( vypocty si moze spravit ten kto tomu rozumie, pre teba nemaju zmysel) a v druhom mvv. Co je to to iste a teda deformacia bude rovnaka. Fyzika teda tvrdi opak ako hovoris ty.

A samozrejme kazdy kto ma cit pre fyziku to vie vopred, vies preco ? Pretoze plati relativita pohybu, staci ked budes pozorovat zrazku z vlaku a rychlosti sa mozu menit, gula co stoji sa bude hybat pripadne budu mat rovnake rychlosti. Vysledok teda nesmie zavisiet od transformacie do inej sustavy, kedze vysledna deformacia musi byt pre oboch rovnaka.

Ale dolezite je ze sa mylis a nemas ani bezny sedliacky zdravy rozum aby si vedel odhadnut co sa bude diat. A ani ho nedokazes nahradit vypoctami.

Zverejnené

Páni, pokúste sa pri písaní príspevkov dodržiavať Pravidlá Fóra

Konkrétne Pravidlá písania na FSP Fóre:

Bod číslo 2.5.:

Keď napíšete nejaký príspevok, tak sa automaticky predpokladá, že reagujete na posledný príspevok.

Dodržiavajte prosím tieto body:

1/ Citujte multicitátom, aby bolo jasné, na koho príspevok reagujete

2/ Necitujte posledný príspevok v téme v plnom znení.

Ďakujem.

To čo tu píšete si rada prečítam aj bez toho, aby bolo treba robiť nejaké úpravy príspevkov.

Učiť sa predsa treba celý život ... a fyzika je veru pre nás niektorých veda "veľká neznáma".

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov