Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

hm, a rozmyslal som dost dlho aky kalambur sa schovava v slove dragikomedia,  ale neprisiel som na to.   Tak aj tu skus objasnit co si tym chcel povedat

Zverejnené
tyso, dňa 27 May 2014 - 22:30, napísal:

Teda NIE ZAVAZIE POSOBI reakcnou silou ALE PODLOZKA posobi na zavazie.    

A ja som myslel, že pôsobí na závažie podložková elektrostatická sila  :D

1. Ak budem ťahať cez silomer po podložke dve závažia 5kg + 2kg, 35N silou, tak zrýchlenie bude a = F/m, a = 35/7, a = 5m/s2.

2. Takže ak bude 5kg padajúce závažie m1 cez kladku zrýchľovať po vodorovnej podložke druhé 2kg závažie m2, tak výsledná sila bude činiť 49 N a preto budú mať obe závažia zrýchlenie 7m/s2. a = F/ (m1 + m2)

Jedine medzinárodný akademický cirkus  môže vektorovo rozdeliť sily a potom oblbovať celý národ o výslednej nelogickej, nemerateľnej 35 N sile.

:ejha:

Zverejnené

A kto môže za to, že nevieš merať sily? Inak, aj mňa zaujíma, prečo platí 2. NZ len keď ho použiješ ty, ale už neplatí, keď ho použije niekto iný?

Zverejnené

buky,  to je sice marne ako dobre viem ale pre opakovanie,     v tvojom okoli su len dva druhy silových interakcii  podla ich povodu :

1. Gravitacna

2. Elektromagneticka    ( a zase sa tak velmi nepomylis ak budes hovorit len o elektrostatickej a magnetickej ako dvoch samostatných )

Oznacenie akcna a reakcna  je len pojem z 3NZ,   kde sa hovori o dvoch silach pri posobeni  telies medzi sebou.  Ale kazda akcna aj reakcna sila je len gravitacna alebo elektromagneticka.  nie nejaka ina.    Preto nechapes ze okrem zrusenia 3 NZ musis zrusit aj gravitacny zakon aj maxwellove rovnice :)

A kedze sa to meranie sil nepaci, tak  nas pobav a povedz ake su to meratelne sily ?  Ako merias  gravitacnu silu pri padajúcom telese ? 

Zverejnené

Ale no tak páni, 2NZ platí vždy, len 3.NZ to definuje zle a ide čisto o matematickú abstrakciu, podobne  aj  vektor.

1. Budem mať spojené cez lanko  dve rakety rovnakej hmotnosti, kde bude mať zapnutý motor len jedna z nich. Pôjde o zrýchlený pohyb a lanko bude napnuté 14 N silou.

2. Tiež bude lanko napnuté 14 N silou ale obe rakety budú mať zapnutý motor a ich výsledné sily majú opačný smer. Pôjde o rovnomerný pohyb alebo stav pokoja.

Sám 2.NZ hovorí o nepriamej úmere hmotnosti telesa k zrýchlenému pohybu. A je to tak, samotná hmotnosť, ktorá spôsobuje síce silovú interakciu medzi telesami, ale nemôžeme ju považovať za reakčnú silu, lebo to by znamenalo rovnomerný pohyb, alebo stav pokoja.

Samozrejme je tu stav pokoja aj z iného dôvodu. Ale to je na dlhšiu debatu ( gravitačná statická silová interakcia Fg :) )

Zverejnené

buky, s tebou je vsetko na nekonecne dlhu debatu :)

dokladne si splietol rozne veci,   s tvojich prikladoch okrem sily v lane nie je nic rovnake,   ani sila motora, ani zrychlenie rakiet

hmotnost ziadnu silu nesposobuje, a nikto okrem teba nepovazuje hmotnost za reakcnu silu.  Takze si to mozes odskrtnut, nie nemozeme a nepovazujeme ju za reakcnu silu :)

Zverejnené
tyso, dňa 28 May 2014 - 17:55, napísal:

dokladne si splietol rozne veci,   s tvojich prikladoch okrem sily v lane nie je nic rovnake,   ani sila motora, ani zrychlenie rakiet

Takze si to mozes odskrtnut, nie nemozeme a nepovazujeme ju za reakcnu silu :)

Netrep,  lano napnuté 14 N silou  z dôvodu reakčnej sily rakety a aj napriek tomu ide o podstatne odlišný pohybový stav.

A čo má znamenať 14 N reakčná sila 2kg závažia m2 pri padajúcom 5kg  závaží, ktorá spôsobuje nelogickú nemerateľnú 35 N výslednú silu?

49N sila súčasne môže znamenať aj 35N silu :fotim:

Zverejnené

Nie. Ak na teleso o hmotnosti 5kg pôsobí (jediná) sila o veľkosti 49N, tak sa pohybuje so zrýchlením 9,8ms-2. Tak ako to je s 2. NZ? Platí, či neplatí? Veď sa už rozhodni.

Zverejnené

Ale  49N sila pôsobí na 7kg teleso.   Takže platí 2.NZ , alebo a = g ?  :)

Zverejnené

Čo je a = g? Veď už nebuď ako Járay. A mimochodom, v príklade sú dve telesá. Aby sa dve telesá s rôznymi hmotnosťami pohybovali s rovnakým zrýchlením, tak na každé z nich musí pôsobiť sila inej veľkosti. Už si sa rozhodol, či dnes platí 2. NZ?

Zverejnené
robo68, dňa 28 May 2014 - 20:56, napísal:

A mimochodom, v príklade sú dve telesá.

Lenže dve telesá sú v podstate jedno teleso na ktoré pôsobí 49 N tiažová sila Fg  :)  Takže 2.NZ platí a = F/m.

Zverejnené

Nuž, na 7kg teleso by pôsobila gravitačná sila o veľkosti 68,6N. Či už neplatí ani gravitačný zákon?

Zverejnené

A to si odkiaľ zobral, že jedno  7kg teleso spojené z lankom pôsobí 68,6 N sila.

Tušil som že skončíme pri a = g :)

Zverejnené

Teraz netuším, o čom hovoríš. Čo je a = g?

Ujasni si, čo chceš vlastne riešiť.

Zverejnené

Ty sústavne vidíš dve telesá. kde na 5kg pôsobí 49 N tiažová sila a reakčná 14 N sila 2kg závažia. Lenže 49 N sila je konštantná a nemôže byť aj súčasne výsledná 35 N. Takto sa porušuje gravitačný zákon.

Ja to riešim cez a = F/ (m1 + m2 ) kde dve telesá tvoria v podstate jedno teleso na ktoré pôsobí 49 N sila. A neporušujem gravitačný zákon.

Čo je na tom nepochopiteľné ? Alebo nestráviteľné ? :)

Zverejnené

Prečo by sa mal porušovať gravitačný zákon? Dokážeš si predstaviť dve sily, pôsobiace na jedno teleso? Ak by bola gravitačná sila o veľkosti 49N JEDINOU silou, pôsobiacou na teleso o hmotnosti 5kg, tak by sa MUSELO pohybovať so zrýchlením 9,8ms-2. Veľkosť gravitačnej sily nikto nespochybňuje. Lenže to teleso sa pohybuje so zrýchlením 7ms-2. To znamená, že na to teleso MUSÍ pôsobiť ešte nejaká ďalšia sila. Ešte raz: gravitačný zákon je v poriadku, ten nikto nespochybňuje. Lenže ty spochybňuješ 2. NZ, lebo veľkosť sily pri zrýchlení 7ms-2 jednoducho musí byť 35N. Jednoducho nie je možné, aby platil gravitačný zákon a neplatil 2. NZ. Tie zákony platia súčasne, nedá sa oddeliť jeden od druhého, lebo potom by nepadali všetky telesá k zemi so zrýchlením 9,8ms-2. Na toto bukylogika zjavne nestačí.

Zverejnené
robo68, dňa 28 May 2014 - 23:00, napísal:

Prečo by sa mal porušovať gravitačný zákon? Dokážeš si predstaviť dve sily, pôsobiace na jedno teleso? Ak by bola gravitačná sila o veľkosti 49N JEDINOU silou, pôsobiacou na teleso o hmotnosti 5kg, tak by sa MUSELO pohybovať so zrýchlením 9,8ms-2.

Trepeš a porušuješ gravitačný zákon.

Opakovane  ignoruješ sústavu telies, resp.  zrýchľujúcu sústavu ako takú a to tvoria dve závažia,

Ako je vôbec možné, ža na sústavu telies (m1 + m2) môže súčasne pôsobiť 49 N tiažová sila  aj výsledná 35 N sila ? Je to nelogická idiotina.

Zverejnené

Čo tu stále trepeš? Kde som porušil gravitačný zákon? Kde tvrdím, že sila 35N pôsobí na dve telesá? To tvrdíš len ty a je to nezmysel. Ty máš naozaj problém s čítaním a chápaním toho, čo čítaš. Pre nechápavých: sila 35N nepôsobí na dve telesá, ale len na jedno. Sila o veľkosti 49N pôsobí na sústavu dvoch telies.

Ešte k platnosti fyzikálnych zákonov. Ak je niečo zákon, tak platí vždy a nie iba vtedy, keď sa ti to hodí. Newtonove zákony sú konzistentné. To je niečo, čo zrejme nikdy nepochopíš. Tvoje táranie je dostatočným dôkazom, že nerozumieš tomu, čo kritizuješ.

Zverejnené
robo68, dňa 29 May 2014 - 06:21, napísal:

Pre nechápavých: sila 35N nepôsobí na dve telesá, ale len na jedno. Sila o veľkosti 49N pôsobí na sústavu dvoch telies.

Tak to je perlička :)

A na ktoré konkrétne teleso pôsobí 35N sila ? 

A pre ujasnenie: Ja tvrdím, že výsledná 35 N sila je nezmysel.

Zverejnené

Ty máš nielen problém s čítaním, ale aj s pamäťou. Napísal som to isté, čo včera, tu:

https://www.freespace.sk/tema/4959-neomylnosť-3-newtonovho-zákona/?p=214120

Keďže máš problém s pamäťou, tak ti dám úlohu, ktorú si už dostal: aká sila pôsobí na teleso o hmotnosti 5kg, ak sa pohybuje so zrýchlením 7ms-2?

Predpokladám, že použiješ 2. NZ a že výsledok bude 35N. To však znamená, že ho považuješ za platný a veľkosť sily potvrdzuješ svojím výpočtom. Potom sa natíska otázka, na ktorú si doteraz neodpovedal a ktorú dostávaš už tretí krát: prečo považuješ 2. NZ za platný len ak ho použiješ ty?

Zverejnené

Viem  presne čo myslíš, ty si stále zaujatý silou medzi povrchom a 5kg závažím a jeho volným pádom 9,8m/s2 čo činí 49 N tiažovú silu. Ak má teda 5kg závažie, ktoré má zrýchlenie 7m/s2 musí naň v opačnom smere pôsobiť druhá sila v hodnote 14 N. Lenže okamžite narazíš na problém v podobe výslednej 35 N sily, ktorú nikdy nedokážeš potvrdiť meraním a dokonca nevieš kde presne ju máš priradiť, resp. na  ktoré teleso pôsobí.

Nehovoriac o 3.NZ, kde sa nedájú určiť dve sily, kde každá z nich pôsobí na iné teleso.

Máme tu ale aj iný pohľad cez 2.NZ na konkrétny experiment, kde 5kg padajúce závažie je spojené lankom na 2kg teleso položené na vodorovnej podložke ( klzák)

a = Fg/ (m1 + m2),  49N tiažová sila Fg pôsobí na sústavu telies m1 + m2,  čo v podstate tvorí jedno teleso o hmotnosti 7kg na ktoré pôsobí 49N tiažová sila a preto podľa 2.NZ majú telesá zrýchlený pohyb 7m/s2, a = Fg/m, a = 49/7, a = 7m/s2. 

A nenarazil som na žiadny problém :)

Zverejnené

Buky, ja nemôžem za to, že nevieš merať sily. Už sa k meraniu síl nebudem vracať, lebo tvoj názor na jedine použiteľný silomer, či tenzometer som ti už vyvrátil. No ty zrejme máš stále pocit, že môžeš určovať, kto a aký zákon môže použiť na meranie fyzikálnych veličín. Keďže máš problém s pamäťou, tak ti pripomínam, že ani silomer, ani tenzometer nemeria silu priamo. Veľkosť sily je pri obidvoch zariadeniach určená výpočtom. A keďže neexistuje žiadny predpis, ktorý z platných zákonov sa musí, či smie použiť na meranie sily, tak ja som si vybral 2. NZ. A dostávam sa k otázke, na ktorú zbabelo odmietaš odpovedať: prečo platí 2. NZ len v prípade, keď ho použiješ ty a neplatí, keď ho použije niekto iný?

Vieme aj to, že nedokážeš priradiť sily k telesám, na ktoré pôsobia. Takže tvoju neschopnosť nepripisuj iným, a teda ani mne. Ja totiž viem presne, ktorá sila pôsobí na ktoré teleso.

Na problém narazíš, keď budeš chcieť bukylogikou riešiť tysov príklad s dvomi kladkami. Preto bukylogika (aj keď nevedomky používa 3. NZ) nie je univerzálnou metódou riešenia príkladov. Ja radšej použijem Newtonove zákony, tie totiž vedú k riešeniu.

Zverejnené
robo68, dňa 29 May 2014 - 17:38, napísal:

A dostávam sa k otázke, na ktorú zbabelo odmietaš odpovedať: prečo platí 2. NZ len v prípade, keď ho použiješ ty a neplatí, keď ho použije niekto iný?

Ja totiž viem presne, ktorá sila pôsobí na ktoré teleso.

Ale nechápem prečo by rovnicu a = F/ (m1 + m2) nemohol použiť aj niekto iný :)

Naozaj? a že som sa doteraz nedozvedel na ktoré konkrétne teleso pôsobí výsledná 35 N sila. (35N sila je matematický blud)

Zverejnené

Naozaj? a že som sa doteraz nedozvedel na ktoré konkrétne teleso pôsobí výsledná 35 N sila. (35N sila je matematický blud)

Naozaj? Aká veľka sila pôsobí na teleso o hmotnosti 5kg, ak sa pohybuje so zrýchlením 7ms-2? Je teda 2. NZ matematický blud?

A keby si vedel čítať, tak sa dozvieš, na ktoré teleso pôsobí pre teba nemerateľná sila 35N. Ja sa kvôli tvojej neschopnosti nebudem opakovať. Je to dokonca uvedené na tejto strane a predtým asi stokrát. Ak sa ma na to spýtaš ešte raz, tak to budem brať ako dôkaz, že nerozumieš písanému textu.

Zverejnené
robo68, dňa 29 May 2014 - 06:21, napísal:

Pre nechápavých: sila 35N nepôsobí na dve telesá, ale len na jedno.

Tak na ktoré teleso pôsobí 35N sila  ? Je to  m1 alebo m2 ?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov