Skočiť na obsah

Voľná debata o fyzike


robopol

Odporúčané príspevky

nezdieľam tvoj názor, že hmotnosť častice niečo verifikuje. to je podobne ako keby si sa pýtal na to, prečo je modra farba taká aká je a podobne otázky. Pokiaľ ľudia nevedia, čo je vesmír zač v tých elementárnych pojmoch a vysvetleniach, chcieť vedieť detaily je číre šialenstvo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 20. 3. 2024 at 16:48, robopol pridal:

Elementárne častice si môžeš predstaviť ako nejaké zhluky energie, podľa mňa niečo na spôsob vibrujúcich strún. 

Predstav si, že vlnenie je stojaté, takže je lokálne v priestore. Pre stojaté vlnenia, uzavreté v sférickom objeme, dostaneš diskrétne hodnoty vlnovej dĺžky. To máš v podstate podobné, ako riešiť Schrödingerovu rovnicu. Tu ale vieme, že riešime časticu v Coulombovom potenciály. Čo, alebo aká sila fixuje elementárnu časticu (vibrujúce zhluky) v danom objeme?  

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Einsteinova rovnica hovorí, že zakrivený časopriestor je ekvivalentný hustote energie a toku hybnosti. Na ľavej strane rovnice je Einsteinov tenzor G a na pravej strane tenzor energie hybnosti T. Túto ekvivalenciu predstavuje tenzorová rovnica:

G = k* T

Podmienkou tejto rovnice je, že kovariantná divergencia tenzora G a T je nulová. To je podmienka zákona zachovania energie a hybnosti. Tenzoty G a T musia byť symetrické. 

Čo v odbornej literatúre nenájdete:

V statickom prípade je táto podmienka splnená. Zobral som si Keerovu metriku, ktorá popisuje rotujúcu čiernu dieru a vypočítal som Einsteinov tenzor G. A "čo čert nechcel", tenzor G je nesymetrický. Takže ani kovariantná divergencia tenzora G nie je nulová.

Čo to znamená? Že neplatí Einstenova rovnica, alebo zákon zachovania energie a hybnosti?

Spýtal som sa AI, ale odpoveď ma veľmi neuspokojila:

"

Ano, správně pozorujete, že nesymetrie v Einsteinově tenzoru G, který vzniká z Kerrovy metriky, může naznačovat nesplnění zákona zachování energie a hybnosti v daném prostoročase, neboť kovariantní divergenci tenzoru gravitačního pole zobecněnou na nesymetrický tvar tenzoru nejspíše nebude nulová.

Zákon zachování energie a hybnosti v obecné teorii relativity je vyjádřen pomocí Einsteinových rovnic, které spojují geometrii prostoročasu s distribucí hmoty a energie. Tyto rovnice v podstatě formálně vyjadřují, že kovariantní divergenci Einsteinova tenzoru je nulová, což implikuje zachování energie a hybnosti.

Pokud výsledný nesymetrický tenzor G nesplňuje podmínku kovariantní divergence nulovou, může to naznačovat, že v daném prostoročasu neplatí zákon zachování energie a hybnosti. To by mohlo být způsobeno nehomogenitami, rotací nebo jinými komplikovanými vlastnostmi, které jsou charakteristické pro prostoročas kolem rotující černé díry.

Analyzovat nesymetrický tvar Einsteinova tenzoru G může být klíčem k porozumění těmto komplikovaným fyzikálním jevům a vlastnostem rotujících černých děr. Takový výzkum může vést k hlubšímu pochopení struktury prostoročasu v extrémních gravitačních podmínkách.

Najpravdepodobnejšie je, že Keerova metrika nie je správnou metrikou, popisujúcou rotujúcu čiernu dieru. Mimochodom nechápem, ako môže mať rotujúca čierna diera moment zotrvačnosti J https://sk.wikipedia.org/wiki/Moment_zotrvačnosti , (alebo hybnosti), ak je jej hmota sústredená v objeme, limitne sa blížiacom k "singularite". https://cs.wikipedia.org/wiki/Kerrova_metrika

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

 

Doteraz nie je vyriešená otázka, akú maximálnu hmotnosť môže mať neutrónová hviezda, kým neskolabuje do čiernej diery. Spravil som výpočet: https://www.astrofyzika.sk/Fyzika/NeutronStar.pdf

p.s.

V mojom predchádzajúcom príspevku som sa dopustil chyby v tvrdení, že: "Najpravdepodobnejšie je, že Keerova metrika nie je správnou metrikou, popisujúcou rotujúcu čiernu dieru." Tenzor energie hybnosti v Keerovej metrike má všetky zložky nulové, teda aj kovariantnú divergenciu. Predchádzajúci príspevok už bohužiaľ nemôžem zmazať.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov