Skočiť na obsah

Dlhová kríza v Eurozóne


alamo

Odporúčané príspevky

Len čo padla vláda Jose Socratesa, ktorá stále dookola vyhlasovala že portugalsko žiadnu pomoc zo zahraničia nepotrebuje, a ani potrebovať nebude, "trochu" sa to tam pokazilo

domáce portugalské banky vyhlásili, že už žiadne vládne dlhopisy nenakúpia lebo by im hrozilo že "padnú za vlasť", a tak sa dočasná portugalská vláda ocitla v akútnom ohrození, že nebude schopná vyplatiť dlhopisy staršieho dáta, ktorých splatnosť sa končí v najbližších dňoch

keďže dočasná vláda, nemá dostatočný mandát na to aby požiadala o pomoc s eurovalu, riešila to tak že požiadala EU o "preklenovací úver", nič také však zákony EU neumožňujú (vlastne to zakazujú)

navyše jednania o čerpaní s eurovalu, môžu trvať aj dva mesiace, ale portugalsko potrebuje peniaze na drevo behom "týždňa"

možnosťou je že centálna banka EU, začne otvorene vykupovať dlhopisy portugalska, ale ani to vlastne zákony neumožňujú (vlastne to zakazujú)

 

v súvislosti s portugalskom sa začal objavovať výraz ktorý nepadol ani len v prípade grécka "disorderly default" - "divoký bankrot"

 

toto vlastne nie je o ekonomike ale o "politickom riešení", tak som to dal sem, čo myslíte ako to zazáplatujú, a či vôbec?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nic z vecera do rana, ale ocakavane uz dobry rok. A mame tu temu - o ekonomickej krize, ktora je pre toto ako stvorena :lol:

 

Mimochodom - ja viem, ze euru neveris, ale vazne musis pisat dlhopisi furt takto?

 

A este raz mimochodom - ECB uz portugalske dlhopisy nakupuje nejaku dobu a je vlastne jedina, kto ma o ne zaujem (aj ked nie prilis dobrovolny). Ano, povodne sa to robit nemalo, ale to vies - zmena.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tá sa jej venuje na "globálnej" úrovni, a nie v "menšom" EU meradle

a navyše toto nie je ani tak problém ekonomický, ale EU "vnútropolitický"

 

opravené

 

no áno nepáči sa to mnohým, ale vždy doteraz sa predtým viedli nejaké jednačky a naťahovačky, s portugalskou vládou o záruky, a škrty, a úsporné opatrenia

bohužiaľ, portugalsko momentálne nijakú kompetentnú vládu nemá (iba ak tak vyhrotenú predvolebnú atmosféru), a nie je s kým jednať, ECB buďto tie "kvantitatívne uvoľnené", "rotačkopalebné prachy", do portugálie naleje naslepo, a bez nejakých záruk, alebo ich tam nenaleje vôbec

 

a len tak mimochodom, pár nejakých ústavných právnikov a sudcov, má v nemecku na euroval ešte väčšiu pifku ako ja, a toto im asi dodá, veľkú zásobu mimoriadne ostrej munície, aby sa ho v nemecku, pokúsili odstreliť, obzvlášť potom ako Merkelová "poklesla"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V prvom rade to je problem ekonomicky, pretoze Portugalsko ma ekonomicke problemy a je hrozba, ze sa tieto ekonomicke problemy rozsiria do ekonomik dalsich krajin EU. Ale kedze ekonomika je presadzovana na politickej urovni, je velmi lahke (a nespravne) si mysliet, ze ide len o politicky problem.

 

Nuz, pokial by sa nemci rozhodli ze do EFSF a EFSM ani euro a bude vetovat akekolvek akcie ECB spocivajuce v nakupoch dlhopisov clenskych krajin - spustia domino prakticky okamzite a rychlo.

Pripadna ustavnost, alebo to, ci portugalska vlada ma ci nema opravnenie poziadat o pozicku je druhorade.

Ak portugalci nepoziadaju, do leta (ci skor do mesiaca?) je tu default. A ak EU nepomoze a prestane pomahat dalsim, zrusi aj tie vagne prisluby pomoci - dalsie na rade je spanielsko.

 

Cize politicke otazky su viac-menej formalne, aj ked na nich to moze stroskotat. Skor je otazka ako dominu zabranit. Pokial nie, tak kde ho zastavit. A pripadne, aky to bude mat dopad na ostatnych.

 

Momentalne hovorime o 4,6% HDP celej EU (GR+IRL+POR), spanielsko je cca. 8,5%. Velmi ohrozene, vzhladom na strukturu a velkost dlhu su IT a BE (ti druhi aj vdaka bezvladiu), co je dalsich asi 12% + 3%. Dohromady priblizne 32,7% (plusminus). V kazdom pade nieco medzi pattinou a tretinou europskeho HDP.

Dafault tychto krajin (staci default spanielska) de facto odpise rating podstatnej casti europskych bank. A pred 2 rokmi si asi kazdy vsimol co sa stalo v USA, ked im zamrzol medzibankovy trh.

A kedze europske banky su ovela viac pakovane ako americke, US kriza by bola len slabou demoverziou

 

V pripade Protugalska teda nejde o portugalcov, ale o vsetkych. Ak by ich hodenie cez palubu bolo lepsim riesenim, uz davno by sa k nemu pristupilo (krajina moze defaultnut aj s eurom). Ten skutocny problem je, ze nechat PIGS aby sa varili vo vlastnej stave by zrejme nepomohol. Takze Portugalsko jeden z dost zufalych pokusov, ako to zastavit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takze Portugalsko jeden z dost zufalych pokusov, ako to zastavit.

 

"TO"

ja si stále myslím, že čím väčším množstvom "dlhu" "TO" nakŕmime, tím viac "TO" narastie

 

začali sa objavovať fámi, že portugalská vláda v posledných rokoch čarovala s mimoriadne kreatúrnym účtovníctvom, podobne ako grécka vláda

portugalci zakladali štátom vlastnené spoločnosti, a do nich prelievali štátny deficit

ten by tak mal byť podstatne vyšší než je vládou oficiálne deklarovaných 85%, alebo 95% podľa eurostatu, ale pohybovať sa vo výške 120% HDP

 

čo myslíš, koľko toho vyčarujú španieli?

v každom prípade, na otázku či sa euroval 2, náhodou nestavia pre nich už stihli vyhlásiť, že v žiadnom prípade, a španielska ekonomika je pevná, a nikdy o pomoc ani len nezažiadajú

rovnako ako to tvrdili gréci, po nich íri, a na koniec (zatiaľ) portugalci

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

začali sa objavovať fámi, že portugalská vláda v posledných rokoch čarovala s mimoriadne kreatúrnym účtovníctvom, podobne ako grécka vláda

portugalci zakladali štátom vlastnené spoločnosti, a do nich prelievali štátny deficit

Nic prevratne, robia to aj ine vlady :D

 

A musim len zopakovat, ze absolutna vyska dlhu je len jeden z ukazovatelov, vieme?

 

čo myslíš, koľko toho vyčarujú španieli?

Tvrdenie, ze vsetci proste skrachuju a my sa starat nemusime je zcestne. Ak by bola pravda co tvrdis, tak krach spanielska pravdepodobne odpise ekonomiku EU. Kam, len tak mimochodom, patrime.

Cize je spravne urobit vsetko preto, aby k tomu nedoslo.

A ak k tomu dojde, dosledky budu podstatne horsie, ako len navysenie SK deficitu kvoli eurovalu.

 

Ak by existoval sposob ako tieto krajiny nechat defaultnut bez toho aby sa to prenieslo dalej, uz sa to davno urobi. Ale zatial si to jednoducho nemozeme dovolit.

 

A spanielsko je na tom predsa len lepsie, pretoze ma o nieco funkcnejsiu ekonomiku ako POR a GRE. Problem maju ako iri, tj. predimenzovane cajas s desnou strukturou dlhov. Ale - nevydali irsku zaruku za vsetky dlhy. (aspon o tom neviem)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cize je spravne urobit vsetko preto, aby k tomu nedoslo.

 

znovu zopakujem, práve budovanie eurovalu prispeje k tomu, že tie krajiny budú ešte zadlženejšie než sú teraz,a aj ten následný bankrot bude o to väčší

ale to sme už do zblnutia rozoberali inde

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

znovu zopakujem, práve budovanie eurovalu prispeje k tomu, že tie krajiny budú ešte zadlženejšie než sú teraz,a aj ten následný bankrot bude o to väčší

ale to sme už do zblnutia rozoberali inde

 

Ano, budu zadlzenejsie, pretoze si niekde musia pozicat.

 

Nuz a skusme sa venovat trosku faktom, hm? Aky asi bude mat vplyv na EU, ak skrachuje GR+IRL+POR+ESP plus pripadne BE a ITA? Co myslis, aka cast europskej ekonomiky to je? Aka je expozicia bank z UK, FR, DE, co su hlavne ekonomiky? A co myslis, ako su tieto banky prepakovane - co by si povedal, ze nasobne viac ako tie v USA? No a ked tieto banky pridu o svoje aktiva, co to asi urobi s bankovym trhom, ked je tento este natiahnutejsi ako americky? Ako sa asi otrasie nemecka ekonomika, ked len jedna jedina banka ma uvery vo vyske cez 80% nemeckeho HDP? Nuz a co to urobi so slovenskou ekonomikou, ked nasi odberatelia a investori, skrachuju - ked prestanu kupovat nase auta, televizory a dlhopisy?

 

Americka kriza suviks.

 

Malokto tvrdi, ze euroval je vseliek. Ale insitni ekonomovia, co cerpaju vsetky svoje znalosti z dennej tlace si "tak trosku" neuvedomuju, ze europska ekonomika sa naozaj moze zosypat - a ze PIGS sa jednoducho nedaju "odstrihnut". Nie kvoli nejakym predpisom, ale pokial defaultnu svoje dlhy a padne im rating, tak je europsky bankovy system v zumpe.

 

Ak sa rating dlznika zmeni z AAA na BBB, tak sa povinne rezervy ZNASOBUJU. Vies co to bude znamenat pre banky? Komu.

 

"Nechat ich skrachovat" je dobra rada pre Bhutan, ale nie pre nas. Takze momentalne ma EU jednu jedinu a najdolezitejsiu - zastavit to, aspon na nejaky cas. Portugalsko je este relativne male, je mozne mu pomoct a snazit sa, aby v medzicase dalsie ohrozene krajiny napravili svoje financie.

 

Skus si tie cisla a udaje vyhrabat niekde - pretoze ty vidis jeden krik a odmietas uznat, ze existuje les. Neverim ze by si bol taky blby, len si lenivy sa tomu venovat viacej do hlbky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

xenocide

zásadná otázka je však, či euroval ktorý má za úlohu iba nastavenie času, teda jeho predĺženie, pričom sa dúfa že sa v tom predĺženom čase niečo nejakým zázrakom zmení, či sa v tom nastavenom čase aj niečo skutočne zmení?

majú v tom predĺženom čase, zadĺžené štáty, nejakú šancu naštartovať svoje hospodárstvo, a začať dlh splácať?

hm.. keby došlo k nejakému objavu, čohosi v rozmeroch "objavenia kolesa", alebo dokonca toho že sa "opice prestali báť ohňa", tak áno

bohužiaľ súčasne prebieha iná závažná kríza "eko-energetická", a presadzujú sa snahy ktoré majú a ešte len budú mať na ekonomiku devastujúci vplyv, praví opak toho čo by bolo potrebné

a je tu aj celá halda ďalších menších kríz, ako napríklad demografická, ktoré spolu korelujú v jednej veľkej

nemajú šancu splatiť dlh, ani tú najmenšiu

 

spomenul si "insitných ekonómov" ktorý svoj prehľad o tom čo sa deje, majú z "dennej tlače", patrím k nim aj ja

ale čo vravia "skutočný ekonómovia"?

"skutočný ekonómovia" vedia, že jediným reálnym riešením, je ten bankrot insolventných štátov, spojený s kolapsom bánk ktoré im požičiavali, nechať prebehnúť

a máš pravdu v tom, že by to bolo naozaj zlé "americká hypotekárna kríza šuviks"

bolo by to samozrejme spojené aj s ťažkým spoločenským otrasom

kríza bude trvať do vtedy, kým sa nepristúpi na to čo si kríza žiada pre svoje ukončenie, vždy je to bankrot nejakého subjektu, v tomto prípade možno dokonca samotnej EU

 

politici sa snažia už len o jediné, odložiť toto ťažké nepríjemné riešenie, čo najviac do budúcnosti, a vyhnúť sa "osobnej zodpovednosti", aj za cenu toho že sa odkladom stav vecí ešte viac zhorší

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zásadná otázka je však, či euroval ktorý má za úlohu iba nastavenie času, teda jeho predĺženie, pričom sa dúfa že sa v tom predĺženom čase niečo nejakým zázrakom zmení, či sa v tom nastavenom čase aj niečo skutočne zmení?

Je to smutny fakt, ale zhruba sa to da povedat aj takto. Nejde priamo o nejaky zazrak, ale to, aby sa ekonomiky a financne trhy dostali do stavu, v ktorom bude moct EU fungovat.

 

spomenul si "insitných ekonómov" ktorý svoj prehľad o tom čo sa deje, majú z "dennej tlače", patrím k nim aj ja

ale čo vravia "skutočný ekonómovia"?

Rozdiel nie je v nazoroch a v tom, na ktoru stranu sa stavaju. Rozdiel je v tom, ze ti co do toho vidia si uvedomuju previazanost - a trebars aj ked nesuhlasia s eurovalom, tento rozhodujuci fakt riesia a postavia sa k nemu celom. Pocitaju s nim a netvaria sa, ze nic take neexistuje. Pretoze toto je hlavny dovod, preco neboli dlhy tychto krajin defaultnute.

 

kríza bude trvať do vtedy, kým sa nepristúpi na to čo si kríza žiada pre svoje ukončenie, vždy je to bankrot nejakého subjektu, v tomto prípade možno dokonca samotnej EU

Uprimne povedane - konina :D

To je ako povedat, je najlepsou liecbou je nechat pacienta umriet, pretoze aj tak kazdy zivot raz skonci. Zase do toho pleties emocie. Nechat len-tak skrachovat EU a davat to ako "dobru radu" je pekna blbost.

 

politici sa snažia už len o jediné, odložiť toto ťažké nepríjemné riešenie, čo najviac do budúcnosti, a vyhnúť sa "osobnej zodpovednosti", aj za cenu toho že sa odkladom stav vecí ešte viac zhorší

Zase zjednodusujes. Niektori ano, ale vcelku - momentalne nie je vela lepsich napadov ako zabranit krachu. A tvoja rada, nechat celu EU skrachovat, nijak nepomoze.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to smutny fakt, ale zhruba sa to da povedat aj takto. Nejde priamo o nejaky zazrak, ale to, aby sa ekonomiky a financne trhy dostali do stavu, v ktorom bude moct EU fungovat.

 

ako napríklad že grécko začne platiť svoje dlhy?

 

Pocitaju s nim a netvaria sa, ze nic take neexistuje. Pretoze toto je hlavny dovod, preco neboli dlhy tychto krajin defaultnute.

 

ano.. dlhy týchto krajín neboli defaultované, lebo by sa to dotklo napríklad aj nemeckých bánk

tak sa do "Ponziho schémy" radšj zatiahlo "pár" ľudí na vyše

bohužiaľ každá "Ponziho schéma" jedného dňa zosipe, a čím dlhšie rastie, tým väčší rachot narobí

 

To je ako povedat, je najlepsou liecbou je nechat pacienta umriet, pretoze aj tak kazdy zivot raz skonci. Zase do toho pleties emocie. Nechat len-tak skrachovat EU a davat to ako "dobru radu" je pekna blbost.

 

úprimne povedané volovina

práve si dal existenciu nejakej spoločenskej štruktúry (banky alebo štátu) do priamej roviny s životom človeka

pletieš do toho ťažké emócie

keď umrie človek je to fakt strata, keď sktrachuje nejaká nefunkčná spoločenská organizácia, vytvorí sa akurát priestor aby vznikla nová a možno funkčnejšia a s dlhšou životnosťou

žiadna tragédia

 

Zase zjednodusujes. Niektori ano, ale vcelku - momentalne nie je vela lepsich napadov ako zabranit krachu. A tvoja rada, nechat celu EU skrachovat, nijak nepomoze.

 

problém je že takto tomu krachu nezabrániš, dokonca ho ešte zhoršíš

a musí EU nutne skrachovať a rozpadnúť sa, ak zbankrotuje napríklad grécko s portugalskom?

podľa mňa nie

ale ak tvrdíš že áno, tak prepáč, vlastne (aspoň podľa mňa) tvrdíš, že to už zašlo tak ďaleko, že euroval krachu celej EU nezabráni, iba ho o kúsok oddiali, za tú cenu že sa k bankrotu priblíži omnoho viac krajín, medzi nimi aj slovensko

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ako napríklad že grécko začne platiť svoje dlhy?

Tvrdenie, ze napr. grecko nebude uz nikdy platit nijake svoje dlhy je v podstate nezmyselne. Zadlzene je aj slovensko - a ak by si mal pravdu, tak aj slovensko ich nikdy nebude platit a bude len zadlzenejsie.

 

ano.. dlhy týchto krajín neboli defaultované, lebo by sa to dotklo napríklad aj nemeckých bánk

A kedze ti nejak nedoslo to co som napisal, dotklo by sa to aj slovenska, tvojej vyplaty a hypoteky, tvojej penzie. Nezijes na marse a my by sme si to odskakali este viacej ako nemci.

 

a musí EU nutne skrachovať a rozpadnúť sa, ak zbankrotuje napríklad grécko s portugalskom?

podľa mňa nie

Mozno nie. Nikto nehovori o nutnosti, ale o riziku a to dost velkom.

 

Blbe je to, ze spusta ludi nie len ze ma nazor - ale dokonca o tomto aj rozhoduje - bez toho, aby problemu rozumeli co i len v naznakoch. Povedat, ze krach portugalska sa NIJAK neprejavi na dalsich krajinach, ze to nemeckym a francuzskym bankam nijak neublizi a ze toto nebude mat nijaky vplyv na slovensko je...blbe :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tvrdenie, ze napr. grecko nebude uz nikdy platit nijake svoje dlhy je v podstate nezmyselne. Zadlzene je aj slovensko - a ak by si mal pravdu, tak aj slovensko ich nikdy nebude platit a bude len zadlzenejsie.

 

a kedy teda začne grécko svoje dlhy konečne splatí?

vieš mi povedať nejaký konkrétny dátum?

A kedze ti nejak nedoslo to co som napisal, dotklo by sa to aj slovenska, tvojej vyplaty a hypoteky, tvojej penzie. Nezijes na marse a my by sme si to odskakali este viacej ako nemci.

 

ano dotklo, a bolelo by to a veľmi

ale akonáhle, prijmeme euroval 2, bude to bolieť ešte viac, a so zárukou

Mozno nie. Nikto nehovori o nutnosti, ale o riziku a to dost velkom.

 

tak ho pre istotu ešte zväčšíme eurovalom, aby to bolo ext posichrované

prečo chceš zničiť EU?

Blbe je to, ze spusta ludi nie len ze ma nazor - ale dokonca o tomto aj rozhoduje - bez toho, aby problemu rozumeli co i len v naznakoch. Povedat, ze krach portugalska sa NIJAK neprejavi na dalsich krajinach, ze to nemeckym a francuzskym bankam nijak neublizi a ze toto nebude mat nijaky vplyv na slovensko je...blbe :D

 

kedy som ja tvrdil že sa nás krach portugalska NIJAK nedotkne?

stále tvrdím že sa nás dotkne, ale dotkne sa nás omnoho menej, ako totálny krach celej únie

a tej omnoho horšej možnosti, sa vyhneme jedine tak že odmietneme euroval

pretože euroval problém nerieši, iba jeho riešenie odkladá "na zajtra", za tú cenu že problém ešte viac narastie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"z večera do rána", sa na islande konalo referendum "vrcholný akt demokracie"

a islanďania rozhodli že zahraničným vkladateľom do ich bánk, nevyplatia ani fuka, hoci za ne vláda prevzala plné ručenie, a domácim už náhradu poskytla

Islanďania potopili plán úhrady dlhu Británii a Holandsku

čo sa teraz z islandom a islanďanmi stane, je veľká otázka..

ale ešte väčšia je, keďže "dobrí príklad" ťahá, nenájdu sa nejaký nadšenci aj v írsku, grécku a portutugalsku,

a neprídu s nápadom či by nebolo dobré spraviť referendum, o platení dlhov "tým hnusným cudzím úžerníkom"?

minimálne v portugalsku, je hustá predvolebná nálada poruke už teraz hneď, bohvie čo v nej, koho napadne :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a kedy teda začne grécko svoje dlhy konečne splatí?

vieš mi povedať nejaký konkrétny dátum?

 

Tak to tazko :D Rovnako ako nikto nedokaze dat konkretny datum, kedy slovensko splati svoje dlhy, vsak? Takze aky je rozdiel medzi zadlzenym portugalskom a slovenskom, co sa tyka isteho datumu? Nijaky... A pritom bez akychkolvek faktov proste jednu krajinu odpises a druhu nie.

 

A ano, portugalsko je na tom horsie ako my - ale ono by to chcelo trosku hladat dovody :D

 

tak ho pre istotu ešte zväčšíme eurovalom, aby to bolo ext posichrované

prečo chceš zničiť EU?

Jednak - ty si presvedceny, ze euroval znici EU - a sam si napisal, ze s nim suhlasis, pokial ho nebude SK platit. Takze na tuto otazku si zodpovedaj sam.

 

kedy som ja tvrdil že sa nás krach portugalska NIJAK nedotkne?

Si pisal, ze krach PIGS a nasledne aj EU je vcelku dobre riesenie, ci nie?

 

stále tvrdím že sa nás dotkne, ale dotkne sa nás omnoho menej, ako totálny krach celej únie

Akurat zatial nejak nikto nedokazal vysvetlit, ako by to europsky bankovy system prezil, keby sa mu zopar stoviek miliard euro vyparilo a dalsich zopar stoviek bolo presunutych do rizikovejsich kategorii. Zober si USA a vynasob to.

 

Ja vidim co tvrdis, ale kym na jednej strane mame previazanost ekonomik a trhov a prepakovane banky, tak na druhej strane mam len tie "tvrdenia", ako to tvoje. A bez urazky - ked niekto nema sajnu o tom aka je expozicia zvysku EU voci PIGS, tak na com potom stavia to svoje presvedcenie? :spiteful:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja vidim co tvrdis, ale kym na jednej strane mame previazanost ekonomik a trhov a prepakovane banky, tak na druhej strane mam len tie "tvrdenia", ako to tvoje. A bez urazky - ked niekto nema sajnu o tom aka je expozicia zvysku EU voci PIGS, tak na com potom stavia to svoje presvedcenie? :spiteful:

 

na tom, že jediným riešením súčasnej situácie, je bankrot insolventných "subjektov"

a je logické, že čím viac sa to bude odkladať, tým to potom bude už len horšie

 

inak čo vravíš na najnovšie správy, o výpredaji us dolárov ázijskými bankami, a na následný rast eura (a iných mien, napríklad aj austrálskeho dolára)?

nevypadá to na krátkodobý výkyv, ale dlhodobú obmenu rezerv

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na tom, že jediným riešením súčasnej situácie, je bankrot insolventných "subjektov"

Tato definicia zahrna aj Slovensko.

 

inak čo vravíš na najnovšie správy, o výpredaji us dolárov ázijskými bankami, a na následný rast eura (a iných mien, napríklad aj austrálskeho dolára)?

Pruser.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tato definicia zahrna aj Slovensko.

 

pokiaľ viem náš dlh zatiaľ neprekročil 50% HDP za rok, takže by sme sa s toho mohli vylízať

 

Pruser.

 

ano.. to výpredaj dolárov bezpochyby je..

a čo myslíš aké bude mať dlhodobé dopady, na európu?

keďže, všetko je so všetkým tak nejak spojené

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pokiaľ viem náš dlh zatiaľ neprekročil 50% HDP za rok, takže by sme sa s toho mohli vylízať

Neexistuje nijaka magicka hranica a rozdiel medzi 51% a 49% nie je taky velky, ak by k tomu doslo.

A grecko malo tiez odbobie, ked mali nizsi dlh,nie?

 

ano.. to výpredaj dolárov bezpochyby je..

a čo myslíš aké bude mať dlhodobé dopady, na európu?

Ak by mala zacat kolabovat US ekonomika, tak posledne dva roky boli rajskou zahradou.

A ak by sa euro zacalo prilis nakupovat, kurz by zosilnel - cim by sa znevyhodnil export, co by bolo DOST neprijemne, hlavne pre nemecko. A kedze to je nemecko, kto posledne roky taha europsku ekonomiku, blbe pre vsetkych.

Nehovoriac o tom, ze velke menove zasoby v zahranici - ako je vidiet na priklade USA - v dlhodobom horizonte dost obmedzuju miestne vlady v moznostiach ovplyvnovat kurz.

 

Zaroven ale - ciastocne oslabenie USD by dokonca mohlo pomoct. Zdrazil by sa dovoz, takze urcity impulz pre ich ekonomiku. Ano, zaroven by utrpel na export... Takze to je proste o tom, ze existuje interval, kde by slabsi dolar bol OK....a potom kde uz nebol.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neexistuje nijaka magicka hranica a rozdiel medzi 51% a 49% nie je taky velky, ak by k tomu doslo.

A grecko malo tiez odbobie, ked mali nizsi dlh,nie?

 

ano.. to fakt záleží od dôvery investorov, či dokážeme dlh splatiť alebo nie

a čo by tak asi bolo, pre tých investorov, takým správnym konkrétnym znakom získavajúcim dôveru?

 

Ak by mala zacat kolabovat US ekonomika, tak posledne dva roky boli rajskou zahradou.

 

a čo tak začať stavať, preventívny "dolarwall"? :spiteful:

dá sa čakať že nám aj to navrhnú, ak schválime euroval :D

keď sa niekto prejaví ako blbeček, treba ho proste dojiť kým to ide :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hehe, tak na toto mat recept :spiteful:

 

Trebars sa kukni na ITA, ktore je zadlzenejsie ako POR - ale vacsia cast je domaca (aj JAP). plusovy bod

Alebo znizenie deficitu - tiez pripad ako-tak aj u ITA. plusovy bod

Alebo struktura ekonomiky - ESP aspon nieco vyrabaju, aj ITA, alebo SK. POR prakticky nic. IRL si stale drzi podstatnu cast investicii,ktore neutekaju. plusovy bod

Neschopnost prijat reformy - POR, alebo belgicko.minus

 

..a potom este tak asi dvetisic ukazovatelov od struktury ekonomiky, splatnost dlhu (dlhodoba lepsia) atd,

 

A aky dolarwall? Tu nejde o chranenie sa pred dolarom :D Ale o to, ze ak bude euro silnjsie, tak exporteri budu zarabat menej. A kedze budu zarabat menej...co myslis?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A aky dolarwall? Tu nejde o chranenie sa pred dolarom :D

 

však ani euroval, nestaviame na ochranu "pred" eurom

"dolarwall" by proste fungoval tak že my budeme nakupovať doláre, ktoré ázia predáva, aby dolár neklesol, a tak zostane "stabilný" :spiteful:

vlastne skoro to isté ako euroval, a asi rovnako účinné :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

euroval ma "chranit" eurozonu. A kedze USA su jedna krajina, maju to politicky lahsie. Vramci EU je ten val nato, aby skoordinoval viacere krajiny, takze to pleties :spiteful:

 

"dolarwall" by proste fungoval tak že my budeme nakupovať doláre, ktoré ázia predáva, aby dolár neklesol, a tak zostane "stabilný"

vlastne skoro to isté ako euroval, a asi rovnako účinné

Vzhladom na pokrocilu hodinu to asi nie je najhorsi napad :D

 

A v tomto nas zastupuje ucinne asi pol tucta krajin. EU ani keby hodila cely euroval krat desat, nemala by dost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vzhladom na pokrocilu hodinu to asi nie je najhorsi napad :D

 

vau.. čo by naň asi povedal Mikloš?

"ja s tým vnútorne nesúhlasím.. ale sme, v rozbehnutom vlaku" :spiteful:

idem spať :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Co sa tyka prijatia eura v SK je to proste otazne - mas nazory, ze to bolo nespravne (a s pridobrym kurzom) a mas nazory, ze to pomohlo. Oboje su vramci moznosti dobre podlozene. Skutocnost je ale zrejme taka, ze prijatie eura je len jeden z faktorov. Madarsko, Island, Lotyssko euro nemali a prakticky skoro skrachovali. PIGS euro maju a tiez nemaju daleko od krachu. CR ma vlastnu korunu, ktora umoznuje trosku vacsie manevrovanie - a ked tato prilis zosilnela, definitivne zahucal miestny sklarsky priemysel. A koniec koncov, slovensko by s SKK bolo v rovnakej situacii - a to, ze vzhladom na velkost by na nejaku privelku "samostatnost" nemalo priestor.

 

tak predovšetkým český sklársky priemysel "nezahučal" Český sklářský průmysl se vrací na výsluní

iba s konečnou platnosťou "zahučali", nekompetentné tunelárske "vedenia" ktoré sa k firmám dostali v "privatizácii", česká schopnosť a chuť vyrábať kvalitné sklo sa nestratila..

to že maďarsko, island a lotyšsko krachli hoci euro nemajú, a PIGS zase hoci ho mali, ukazuje že štát ktorí nemá poriadok vo financiách, skrachuje tak či tak

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov