Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Diskusia o rusko-ukrajinskom konflikte prebieha v téme

Rusko - ukrajinský konflikt

Odporúčané príspevky

Zverejnené

To čo povedal Kissinger, ak sa dá spoľahnúť na správu, ktorú tri príspevky dozadu uvádza Alamo, je veľmi rozumné a skutočne by bolo prijateľné pre všetky strany konfliktu ešte pred pár týždňami. Krymskí Rusi boli desaťročia solidárni s vládou v Kyjeve a v médiách som nikdy nepočul, že by sa chceli odtrhnúť od Ukrajiny. A to napriek tomu, že v Ruskej federácii je životná úroveň teraz už o hodne vyššia, ako na Ukrajine. Kissinger hovorí: 

Moudří ukrajinští politikové by prosazovali politiku smíření mezi jednotlivými částmi své země. Mezinárodně by měli usilovat o postavení podobné Finsku. Ta země nikoho nenechává na pochybách o své vzdorné nezávislosti a ve většině oblastí spolupracuje se Západem, ale pečlivě se vyhýbá nepřátelství svých institucí vůči Rusku.

Ukrajina by neměla vstupovat do NATO, to už říkám sedm let, kdy se o tom začalo hovořit poprvé.

Je mi veľmi ľúto, že Ukrajinci momentálne nemajú takýchto politikov, o akých hovorí Kissinger. Rusov i Ukrajincov (ale nie tých nenásytných zbohatlíkov na oboch stranách) považujem za bratské národy, ktorých niektoré črty sú mi rovnako blízke. Tak by som bol veľmi rád, aby ich vzájomný konflikt neprerástol do vzájomného vraždenia sa.

V dnešných sobotných dialógoch v rozhlase na poludnie sa pýtal moderátor Lajčiaka, či Putin chce pripojiť Krym k Rusku. Lajčiak odpovedal v tom zmysle, že Putin po tom nejako zvlášť netúži, a omnoho viac ho zaujíma, aby Ukrajina nebola protiruská. Čiže aj podľa Lajčiaka, ktorý názorove stojí na strane Európskej Únie, Putin má len také nároky, čo v podstate mu aj Kissinger plne legitimizuje; aby sa napríklad na Ukrajine neobjavili rakety NATO namierené proti Rusku.

Napriek zložitej súčasnej situácií ma zatiaľ udržiava v miernom optimizme to, že aspoň doteraz Rusi na Kryme neusmrtili žiadneho Ukrajinca, čo sa pri humanitárnom bombardovaní zo strany USA a iných štátov NATO nestáva. Žiaľbohu, zatiaľ Ukrajinci len sami na seba strieľali a zabíjali sa vzájomne v Kyjeve a strach Rusov, že prídu niekedy aj oni na rad, nebol až taký neoprávnený.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Bohus,    Lajciak zopakoval doterajsi konsenzus EU, ze teda jednat s Ukrajinou o clenstve ale mimo NATO.

To sa vsak zmenilo,   Priama agresia Ruska znamena ze Ukrajina sa celkom jasne bude citit ohrozena Ruskom a bude hladat bezpecnostne garancie.

nevidim cestu ako by sa dalo vratit k predstave mostu medzi EU a ruskom,  tuto moznost rusi znicili na desiatky rokov.    A to co pises dalej je jednoduch ruske klamstvo, strielali po sebe vlada a demonstranti,    ziadne protiruske pogromy sa nediali, neohlasovali a  neocakavali.   Rusi len zneuzili ukrajinske problemy a urvali si kus cudzej krajiny.  

A to ze nie su mrtvi je zasluha ukrajinskej nie ruskej strany a uprimne neverim ze to vydrzi dlho.  ked zacnu na kryme demonstrovat  ukrajinci a tatari, tak v rusku ohladuplnost neverim.  Zatial len mlatia ludi ale pride aj strelba,   aj v ceskoslovensku nemali  ozbrojeny odpor a desiatky ludi na to doplatili zivotom

Zverejnené

kde sa rúbe, tam bohužiaľ lietajú aj triesky. Nemôžem však súhlasiť s nijakou agresiou - neprináša to ľuďom nič dobré, len biedu a utrpenie, dokonca smrť. Len dúfam, že sa to na UK  vyrieši aspoň ako tak pokojnou cestou.

(Mimochodom, USA rozmiestňovali svoje jednotky v Iraku (a vlastne ho napadli), a aj v Afganistane, pod pláštikom ochrany či zavedenia demokracie - a veru tam ani dnes ľuďom nie je dobre a NIč DORBé TO NEPRINIESLO. 

Ani z tohoto nič dobré nekuká.

Zo žiadnej agresie nič dobré nevzíde.

• Pridať bod 1
Zverejnené

vilma,   uz davno to povedal napoleon, s bodakmi sa da vselico spravit ale sediet sa na nich neda.  Nie je sice pravda ze zo ziadnej agresie nic dobre nevzide ale je to malokedy.

Zverejnené

@tyso

aký bol tvoj názor na Asada v sýrii?

ja som tvrdil, že ho treba bez milosti odstrániť, bez ohľadu na následky, a nestarať sa o to, kto sa v sýrii dostane k moci po ňom

dnes je s Asada, Ptinov najvernejší spojenec

táto vec s ukrajinou a krymom, bola prehratá už v sýrii

Zverejnené

ja som nazoru ze vojensku silu ma zmysel pouzit len ako prostriedok,  aky bol plan v syrii ?  Obsadit ju ?  Tazko,  to sa nikomu nechcelo,    dalo sa uvazovat o nejakej lybijskej ceste ze sa pouzije letectvo a ak opozicia dokaze asada porazit tak nech to urobi ale za situacie aka je tam v opozicii to mohlo viest len k dalsej dlhodobej nestabilite.  Cert nam bol dlzny arabsku jar,

A tiez si myslim ze to je dosledok syrie, ak obama povie reci o cervenej ciare, tak to mal dodrzat,   takto presvedcil putina ze USA nie je hrozba a putin rozumie len sile.   A ja skutocne verim ze ak teraz nezavedieme nejake bolestive sankcie co povedu ku kompromisu  ( a je dost jedno k akemu,   hoci aj nech de facto ostane Krym rusky ale musi ist o nejaky rusky ustupok)  tak sa dockame vojny,  Appeasment posilnuje ochotu diktatorov konat coraz horsie veci a myslim ze si povedzme jasne ze rusko je v azii a ze ide o diktaturu, nehrajme sa na to ze je to europska krajina

Zverejnené

tak vyzerá to, že rusi zostrelili nejaké neoznačené lietadlo. No fuj, ani z toho nič dobré nekuká...

Ak sa do toho zamiešajú USA, tak z toho kuká vojna, a z tej veru v Európe nikto profitovať nebude. Kto z toho bude mať osoh?

Také tie odvážne myšlienky a hrdinstvá akože obetovať svoj život za slobodu (či lepšiu budúcnosť a podobne) pre  iných ma prešli, keď som mala 25.

Teraz chcem hlavne jedno: aby bol pokoj, nielen tu u nás. Všade. Môžete ma mať za blázna či koho len chcete, ale to je môj pohľad. Keď sa mi narodili deti, ani ma nenapadlo, že by sa mohla začať nejaká mela a v podstate pokojný život s bežnými problémami plynul deň za dňom a považovala som to za samozrejmosť. Bol to dar ten kľud. V 1989 som si myslela, že bude lepšie všetkým, no, nie je. Niekomu je lepšie, niekomu horšie. Ale to teraz nie je dôležité. Teraz sa zasa chcem v pokoji dožiť vnúčaťa a mojím veľkým prianím je, aby ako som ja v kľude mohla vychovať svoje deti, tak aby aj moje dievky mohli vychovávať tie svoje a aby tisíce mám na svete mohli tiež v kľude vychovávať tie svoje deti a nemuseli utekať, skrývať sa, ani nič podobné. Chcem pokoj. tu, na UK, v Rusku, v celej Európe...všade. A som presvedčená, že to tak chce každá mama či stará mama. Alebo aspoň skoro každá.

Zverejnené

Ja nie som rusofob. A nikdy som nebol. Nechapal som co sa tam deje. Neviem jazyky.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Abch%C3%A1zie

Co sa tam stalo ze zmizlo viac ako 50-60% ludi co tam dovtedy zilo? 50 -60% ludi si nevedia spravit poriadok? Kapituluje a zmizne? CO sa tam stalo?

Ale ze ti rusi su Moskolovia - ruski otroci je asi pravda - vymugovane mozgy. Su pod a vzdy boli pod propagandov - ja im to ani za zle nemam - maju inu moznost? Mame to nieco podobne na Slovensku - ja myslim ze ano.

Obsadenie krymu Putinom - bola jeho chyba.  Mohol mat vacsinu ukrajinu - a strati nie len ukrajinskzch spojencov - ale vsetkych na svojich hraniciach - vsetci mu nebudu doverovat a budu sa ho bat.

A ku krymu.

http://garassy.blog.sme.sk/c/350661/Krym-bol-vzdy-rusky-Skutocne.html

Zverejnené

a kde sa ukazuje, že zostrelili rusi neoznačené lietadlo ?

dnes padlo do mora jedno, resp. stratilo sa, malajzijský Boeing 777 pri vietnamskom pobreží v Juhočínskom mori.

Zverejnené

game to ma nieco spolocne s temou? ja som velmi dnes necital?

Zverejnené

ja neviem, čo to má spoločné s témou :

tak vyzerá to, že rusi zostrelili nejaké neoznačené lietadlo. No fuj, ani z toho nič dobré nekuká...

pred chvíľkou to písala tu Vilma, o nijakom inom padnutom, zostrelenom, utajenom, neoznačenom lietadle neviem, nečítala som, nevidela som správu, preto sa pýtam, čo je to za fámu ...

už ale zato nepíšme neoverené veci tu v téme o Ukrajine,  je tu konšpirácií aj skutočných správ o Kryme a Ukrajine a Rusoch neúrekom aj bez toho.

Zverejnené

hovorili to v správach o 19h - na rusko-ukrajinskej hranici, vraj ešte nevedia, čo za lietadlo to bolo. ja to nemám ako overiť, písala som len to, čo som začula. Ak som bola hluchá, hlboko sa ospravedlňujem.

Zverejnené

to je ok, presne takúto informáciu sme potrebovali: 

kde to odznelo, či o tom niekto písal, kto hovoril v správach, v rádiu, tv, ... ok - toto je už lepšia informácia, pretože asi o tom nikto z nás netušil ... a ja som správy tiež nepočúvala-nepozerala ...

teraz už vieme, čo sledovať ... ďakujem :)

Zverejnené

OK, vilmov prispevok som necital(ked som pisal svoj povodny nebol) ani tvoj otaznik. Takto ja si nemyslim, ze bude velka vojna- velka ze sa do nej zapoja 100 tisicove mraveniska - vojsk.

Ale budu nejake 1000 cky na zivotoch. 

Cakam ,ze Putin ustupi(aj ked nema kde) ak nie bude asi vela mrtvych.

Zverejnené

18:24 Podľa agentúry Reuters jedno z ukrajinských hliadkovacích lietadiel sa dostalo pod paľbu, keď sa vydalo na obhliadku pri krymskoukrajinskej hranici. Pri paľbe nebol nikto zranený

Patrolujúce ľahké lietadlo ukrajinskej pohraničnej stráže typu Diamond sa dnes podvečer stalo v oblasti hraničiacej s územím Autonómnej republiky Krym, vo výške asi 1000 metrov, terčom streľby neidentifikovaných extrémistov z automatickej zbrane. Trojčlenná posádka neozbrojeného stroja reagovala v okolí Armianska na streľbu od Krymu prudkou zmenou smeru letu. K zraneniam nedošlo.

dnes, 19:12 | Streľba v sobotu zasiahla nad vnútroukrajinskou hranicou s Krymom lietadlo ukrajinskej pohraničnej stráže. Neozbrojený stroj, letiaci v rámci pozorovateľskej misie vo výške asi jedného kilometra, sa ocitol v plameňoch. Traja členovia posádky ale vyviazli bez zranenia, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu pohraničníkov.

Zasiahnuté bolo lietadlo rakúskej značky Diamond. Za útočníkov boli označení nešpecifikovaní "ozbrojenci".

aj ked teda v diskusii na Pravda.sk sa nejaky znalec vyjadril, ze Ukrajina uz tieto lietadla vo vyzbroji nema

ukrajinský vtip:

- Vidíš ty ukrajinské fašisty?

- Nevidím.

- A přesto tam jsou!

- Vidíš ty ruské vojáky?

- Jo, ty vidím. 

- Tak ty tam nejsou.

a spravy: http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/310880-na-kryme-padol-dalsi-ukrajinsky-post-silneju-utoky-proti-novinarom/

• Pridať bod 1
Zverejnené

@tyso

ak ti v sýrii proti treťotrienemu tajtrlíkovi Asadovi, nestačil jednoduchý plán, "máme sprostého diktátora, tak ho sproste odkrágľujme, a o viac sa nestarajme", tak neviem čo by si chcel?

keby sa ním západ riadil, bol by síce v sýrii bordel, ale ten je tam, tak či onak

a navyše, teraz keď je s Asada Putinov spojenec, v globálnom konflikte, už to také ľahké nebude

obávam sa že proti vodcovi svetovej mocnosti Putinovi, bude treba vyšpekulovať čosi zložitejšie, než si tu doteraz navrhol, omnoho zložitejšie než proti Asadovi

Zverejnené

trochu to tu nasmerujme späť na Ukrajinu, deje sa tam toho hodne ... o Sýrii to máme rozrozprávané v téme o Sýrii

Zverejnené

alamo,  ja tam nevidim nic zlozite.  A aj k syrii som nehovoril ze som proti zabitiu assada len som nevidel dalsie kroky a pre mna vojna nie je cielom,  nie je to urazenych egach, narodnych hrdostiach a pod.

Mohli sme zasiahnut na zaciatku v podnestersku, to bolo rusko slabe a hrozba silou to by vyriesila. Mohli sme zasiahnut v gruzinsku a mozno by to  bol lokalny konflikt ale teraz sa silou neda zasiahnut tak aby to bol lokalny konflikt.   A hodit na vahu jadrovu vojnu, to USA nespravi ( a nastastie ).

Silove riesenia su teda mimo,  moralne odsudenie a pohorsenie ma Putin na haku. 

A teda jedine su sanakcie a tie musia byt ucinne a teda bolestive.   

Alebo zavriet oci a nechat rusko nech si robi co chce,  a to vojnou skonci.  Len nie jadrovou.

• Pridať bod 1
Zverejnené

vieš čoho sa podľa mňa Putin bojí najviac?

že mu zruinovaná ukrajina, zostane na krku celá

ja by som pohrozil práve takto

Zverejnené

Bez ohladu na to, kto bude na vine, klope nam zasa na dvere plynova kriza. Tu by som sa aj trochu rozculil, pretoze 25 rokov volime curakov, co sa zapodievaju somarinami /ano, aj sirokorozchodna/ a diverzifikovat energeticke zdroje este nenapadlo nikoho. Energeticka zavislost od politicky nestabilnych vychodnych susedov tu nikomu netrha zily, aj ked ma potencial byt casovanou bombou. Ja viem, bolo by to drahe a vzhladom na orientaciu sucasnej vlady aj politicky nepriechodne, ale uz by sa tym niekto mohol zacat seriozne zapodievat a do nastavajucich parlamentnych volieb predstavit nejaky koncept, mal by u mna velke plus.

Zverejnené

Bez ohladu na to, kto bude na vine, klope nam zasa na dvere plynova kriza. Tu by som sa aj trochu rozculil, pretoze 25 rokov volime curakov, co sa zapodievaju somarinami /ano, aj sirokorozchodna/ a diverzifikovat energeticke zdroje este nenapadlo nikoho. Energeticka zavislost od politicky nestabilnych vychodnych susedov tu nikomu netrha zily, aj ked ma potencial byt casovanou bombou. Ja viem, bolo by to drahe a vzhladom na orientaciu sucasnej vlady aj politicky nepriechodne, ale uz by sa tym niekto mohol zacat seriozne zapodievat a do nastavajucich parlamentnych volieb predstavit nejaky koncept, mal by u mna velke plus.

niečo takéto?

22-07-2007 21:18

http://post.sme.sk/forum/archiv2007/showthread.php?threadid=29192&perpage=50&pagenumber=2

Zverejnené

A teda jedine su sanakcie a tie musia byt ucinne a teda bolestive.   

dokazala by sa EU zaobist bez ruskej ropy a plynu ?

ak ano, tak chybajuce peniaze z tohto obchodu by Putin zrejme pocitil a hlavne ruski financni oligarchovia by mu to dali vyzrat

Zverejnené

D'Ady

skutočne sa ti chce, experimentálne zisťovať, či sa už konečne ekonomická dlhová a štrukturálna kríza v eu, konečne skončila?

ak dôjde na obchodnú vojnu s ruskom, zistíme to rýchlo

Zverejnené

Nie som si istá, že by sa EU zaobišla bez ruskej ropy a plynu...ak by EU a teda aj my sme "prišli o" ruskú ropu a plyn, a museli by sme ich kupovať inde, ceny by sa vyšplhali na nekresťanské výšky. Tým by nekresťansky stúpli vlastne ceny všetkého...zas len by na ukrajinsko-ruskom konflikte a vlastne aj na našom probléme profitopval dakto tretí.  Putin by síce mal škodu, ale my tiež. To je ako keď som bola malá a došli ma na dedine na Veľkonočný pondelok oblievať miestni chalani s kýbľom vody, vyšustli ho na mňa. Chcela som im to vrátiť a nabrala som v potoku aj ja za kýbeľ vody že to vyšustnem na nich, rozohnala som sa s tým kýbľom a nejak do výšky, že som sama seba obliala a im sa ušlo len minimálne...a tak dopadneme aj my.

Ja teda neviem posúdiť, čo je tam správne a čo je legitímne a čo nie - nie som politológ, a ani neviem posúdiť, či to referendum tam bolo alebo nebolo legitímne, neviem, kto je tam v práve a kto nie, viem len, že tam bola a je bieda a ťažký život a bola by som rada, keby sa to tam upokojilo a konečne sa situácia znormalizovala. osobne mi je jedno, komu tá časť bude patriť, ak budú miestni ľudia s tým spokojní, tak nech sa pre mňa pripoja hoc aj k Číne.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov