Skočiť na obsah

Cactales
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Diskusia o rusko-ukrajinskom konflikte prebieha v téme

Rusko - ukrajinský konflikt

Odporúčané príspevky

V tejto rozlohou druhej najväčšej európskej krajine sa dnes uskutočnilo druhé kolo prezidentských volieb v ktorom sa proti sebe postavili premiérka Julia Tymošenková a expremiér Viktor Janukovyč. Víťazstvo janukoviča v predchádzajúcich prezidentských voľbách pred piatimi rokmi označila opozícia za zmanipulované, čo viedlo k tzv. oranžovej revolúcii. Opakované druhé kolo volieb vtedy vynieslo do prezidentského kresla Viktora Juščenka.

 

Obaja súčasní kandidáti sa po prvom kole volieb vzájomne obviňovali z prípravy falšovania volieb, Tymošenková pohrozila "reprízou" oranžovej revolúcie. Janukovyč je takisto pripravený zvolať svojich priaznivcov do ulíc.

 

Podľa predbežných výsledkov v dnešnom druhom kole zvíťazil s pomerne tesným, 3 - 5 percentným rozdielom Viktor Janukovyč.

 

Zasadne tentokrát do prezidentského úradu na Ukrajine víťaz vyhlásený po druhom kole volieb, alebo sa zopakuje scenár spred piatich rokov? A aké bude ďalšie smerovanie nášho východného suseda s novým prezidentom?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď už nebude revolúcia, / možno : )/, tak to aspoň treba okoreniť krvou

naposledy to bolo korenené otravou juščenka, tentorkát hneď vraždou :

Šéf prezidentskej kampane ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej obvinil stúpencov jej súpera Viktora Janukovyča z toho, že v prvých hodinách dnešného druhého kola prezidentských volieb zabili člena jej volebného tímu.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5229192/stupenci-janukovyca-udajne-zabili-clena-volebneho-timu-tymosenkovej.html#ixzz0etDkNM6R

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ďalšia revolúcia zrejme nebude, aj keď je výsledok znovu dosť tesný. Tentokrát aj podľa medzinárodných pozorovateľov prebehli voľby bez väčších nezrovnalostí. Tymošenková zatiaľ mlčí, ale do prezidentskej funkcie takmer určite nastúpi Viktor Janukovyč. Julii na to, aby sa tiež mohla stať prezidentkou zrejme v ukrajinskej politike chýba vhodná menovkyňa :lol:

 

edit:

K ukrajinským prezidentským voľbám ešte spomeniem výrok súčasného prezidenta Viktora Juščenka, ktorého volebný výsledok po piatich rokoch poklesol z vyše 50 na 5 percent. Prezident ním okomentoval tento postoj ukrajinských voličov ešte pred prvým kolom:

"Spravidla sa väčšina mýli a pravdu máva menšina"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To, že vyhral Janukovič nie je ani veľkým prekvapením, politika bývalého prezidenta Juščenka a vlastne aj celej Ukrajiny k tomu smerovala. Výsledok ukrajinských volieb nepriamo ovplyvnili EÚ a NATO. Pred 5 rokmi keď sa Juščenko stal prezidentom, tak Ukrajinci očakávali, že krajina sa bude približovať k Európe a časom vstúpi do politických (EÚ) a možno aj vojenských (NATO) štruktúr Európy. Ukrajina má však 2 veľké problémy - prvým je rozdelené obyvateľstvo, ktoré sčasti inklinuje k Západu (Ukrajinci), resp. k Rusku (veľká ruská menšina obývajúca priemyselný východ krajiny). Tento problém však existuje už od dôb Nikitu Chruščova, ak si dobre spomínam, bol to práve on, ktorý "daroval" vtedajšej Ukrajine dnešné východné časti územia, vrátane Krymu. Po rozpade ZSSR sa Rusi obývajúci "darované" územia ocitli v inom štáte v akom pôvodne žili. Pamätám, že po minulých prezidentských voľbách, počas oranžovej revolúcie sa dokonca uvažovalo nad rozpadom Ukrajiny na východnú a západnú časť. Druhý problém, čiastočne naväzuje na prvý, je ten, že Rusko považuje Ukrajinu za sféru svojho vplyvu, tým ju môže aj "vydierať" (dodávky plynu a ropy), a z toho dôvodu predstavy Ukrajiny, že časom vstúpi do EÚ, nedajbože do NATO, sú pre Rusko nepredstaviteľné. Tieto dva problémy sa preniesli na obyvateľstvo, Rusi stále skôr inklinujú k Rusku a Ukrajinci sú sklamaní z nejednoznačného postavenia Únie, resp. NATO, ktoré sa doteraz nevyjadrili jednoznačne na stranu Ukrajiny, ich vyjadrenia sú skôr také aby zbytočne nedráždili Rusko. Preto voľby dopadli tak ako dopadli. Prozápadný prezident sklamal, popularite mu nepomohli ani večené konflikty s bývalou spojenkyňou premiérkou Tymošenkovou, takže obyvatelia Ukrajiny teraz čakajú ako krajinu bude viesť proruský prezident.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vrkoče podozrivo po voľbách mlčali, dalo sa čakať, že tak ľahko to neprejde ...

keď nič iné, aspoň takýto krok, napriek tomu, že medzinárodní pozorovatelia nemali námietky, nekonala sa revolta ani revolúcia, len Julija bola menej žiadaná a unavení občania volili ako volili ... a Julija je nespokojná

 

Ukrajinský najvyšší súd v stredu oznámil, že pozastavil platnosť výsledkov prezidentských volieb, ktoré vyhral Viktor Janukovyč, kým neskončí vyšetrovanie námietok proti voľbám, ktoré vzniesla Janokovyčova protikandidátka Julija Tymošenková.

 

Tymošenková v utorok podala na súd sťažnosť, v ktorej žiadala, aby boli výsledky volieb zo 7. februára vyhlásené za neplatné pre, ako sama uviedla, hromadné volebné podvody.

 

Medzinárodní pozorovatelia však voľby označili za spravodlivé a demokratické a západné vlády sa pridali k Rusku a zablahoželali Janukovyčovi k víťazstvu. Janukovyč by mal 25. februára zložiť prezidentskú prísahu. Súd sa zatiaľ nevedel vyjadriť k tomu, či jeho rozhodnutie znemožní inauguráciu nového prezidenta.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5245979/ukrajinsky-najvyssi-sud-pozastavil-platnost-vysledkov-volieb.html#ixzz0fqOMBQKo

 

Janukovyč chce začať rokovať s Ruskom o vstupe jeho krajiny do colnej únie, ktorú koncom roka 2009 založili Rusko, Kazachstan a Bielorusko, čo bolo okamžite tvrdo kritizované porazenou kandidátkou.

Kyjev v tom vidí najmä možnosť výrazného zníženia ceny za dovážaný ruský zemný plyn.

Ukrajina však na rozdiel od Ruska, Bieloruska a Kazachstanu už je členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO), no vidí v colnej únii možnosti veľkého zlepšenie obchodných stykov.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5246969/janukovyc-ma-zaujem-vstupit-do-colnej-unie-s-ruskom.html#ixzz0fqQulWna

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tymošenková nakoniec reklamáciu volebných výsledkov stiahla. Nie z dôvodu, žeby uznala ich regulárnosť, ale preto, že sa súd údajne nechcel zaoberať jej dôkazmi. Zamerala sa na to, aby si udržala aspoň post premiérky. Hlasovanie o nedôvere vláde, ktorú chcela Janukovyčova strana predložiť do parlamentu začiatkom marca chce Tymošenková stihnúť ešte pred inauguráciou nového prezidenta.

http://www.sme.sk/c/5254169/tymosenkovej-blok-chce-skore-parlamentne-hlasovanie-o-vlade.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...
  • Pred 1 mesiacom...

Zdá sa, že Ukrajina sa mení na diktatúru a ak tam nevypukne povstanie podobné tomu ako počas Oranžovej revolúcie, tak tou diktatúrou asi naozaj aj bude.

 

Ukrajinský parlament schválil 11 zákonov, ktoré obmedzujú demokraciu. Čaká sa už len na podpis prezidenta Janukovyča, podľa niektorých zdrojov niektoré zákony už podpísal.

 

Ukrajina sa blíži k diktatúre, Únia bije na poplach
 
Po čiernom štvrtku, keď parlament schválil jedenásť nových zákonov proti slobode slova či zhromažďovania, sa na Ukrajine hovorí o začiatku vzniku policajného štátu. Sú priamou reakciou na know-­how masívnych demonštrácií v Kyjeve
 

 

 

Súčasťou nových zákonov je aj väčšia právna ochrana policajných zložiek, teda policajti, ktorí stĺknu demonštrantov, ich mená nebudú môcť demonštranti poskytovať médiám ani nikomu, kto by mohol kompromitovať ich súkromie.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na tej Ukrajine to nem dopadne dobre.

 

polícia mláti aj zahraničných novinárov, hrozí rozdelenie krajiny, nejaké ľudské práva sú tam šumafuk

 

predstavitelia OSN, Európskej únie, ale aj Spojených štátov sa už vyjadrili, že sú situáciou na Ukrajine vraj znepokojení - po toľkom čase a mlátení ľudí a zákonov na hlavu už je aj načase.

 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na druhej strane sa v spravodajstve (niektorom) objavuju zabery ako kordony policajtov neaktivne stoja za stitmi, event. utvoria tzv. korytnacku a demonstranti do nich hadzu zapalne flase a podobny matros, pripadne utocia na auta, zatarasy, atd.

samozrejme, vyvstava otazka, nakolko su tieto bojovky nasrati demonstranti, ktorym dochadza trpezlivost, alebo chuligani, ktori v tom maju pasiu alebo agenti provokateri

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

takže ´situace je nepřehledná´ ... akej farby zdroj, také informácie, či ako to je ?

 

séria fotiek http://www.sme.sk/c/7075789/ohen-granaty-strelba-takto-vyzera-vojna-v-centre-kyjeva.html , z tohto je možné vyčítať všetko aj nič, ale vyzerá to dosť desivo.

 

prvý dvaja mŕtvy z radov civilistov / pravdepodobne skôr náhodní /, opozícia hovorí o siedmych, polícia odmieta používanie ostrej munície.

 

  • radikálni demonštranti, prevažne nacionalisti, pokračujú v stretoch s políciou
  • USA uvalili na Ukrajinu prvé sankcie - zakázali vstup zodpovedným za násilie, vrátane ministra vnútra Zacharčenka
  • stredajšie stretnutie vlády s opozíciou nič neprinieslo, rokovať sa bude aj vo štvrtok
 
 
vo Ľvove a Rovne prímerie, v Kyjeve by sa malo rokovať, Kličko vyjednal v Kyjeve prímerie, vyprší večer o siedmej :
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Problemom dnesnych protestov nielen na Ukrajine, ale napriklad aj u nas na Slovensku je fakt, ze akonahle prekroci miera nespokojnosti urcite medze, zacnu sa do veci angazovat radikalne skupiny s jasnym zamerom vyuzit situaciu vo svoj prospech. Teoreticky by som nemal problem postavit sa na namestie, ale stat vedla nejakeho idiota s transparentom o priamej demokracii, alebo vedla zurvalca ktory si prisiel iba hodit dlazobnu kocku do vykladu nemam chut. Obavam sa, ze ak chcel na Ukrajine niekto ozajstnu zmenu, na tomto to zakape a Janukovycovi tato situacia vlastne vyhovuje... -(tri bodky).

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v TV spravach dnes hovorili, ze v Lvove dnes demonstranti "prevzali moc" (alebo tak nejako to povedali)

pri tej prilezitosti treba povedat, ze na Ukrajine, aspon v jej zapadnej casti, teda Podkarpatskej Rusi, je velmi roznorode narodnostne zlozenie. Napr. v spominanom Lvove ziju Poliaci, na juhu zasa prevlada madarske a rumunske obyvatelstvo. V casti, ktora kedysi patrila k Ceskoslovensku mnoho Cechov, aj nieco Slovakov.

Chcem tym povedat, ze urcite do situacie teraz alebo neskor vstupia aj narodnostne rozdiely.

V urcitej miere (ale inom rozmere) je to aj o rozdieloch medzi zapadnou a vychodnou castou Ukrajiny.

 

takže ´situace je nepřehledná´ ... akej farby zdroj, také informácie, či ako to je ?

s tym sa neda nic ine, len suhlasit, napr. BL vobec nie su moj krigel piva ;)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Necital som diskusiu - sam neviem co si o tom mysliet. Pri tych tazsich bojoch - ci to je divadlo? Kde hadzu po sebe cokolvek Jedni aj druhi - som videl normalne pohybujucu rotu  - 30 demonstrantov. Zorganizovanu vojensku jednotku - rotu. Cital som, ze aj sami policajti sa boja a nechcu nejake tvrde zasahy - lebo zbrane su aj na druhej strane a bolo by vela mrtvych - hned uz na namesti,ale hlavne v krajine.

 

http://hn.hnonline.sk/svet-120/toto-video-vam-ukaze-krutu-realitu-ukrajiny-602637

 

Toto ma dostalo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pripomína mi to Rumunsko 1989, bolo to tam hodne divoké, ale Ukrajina 2014 to prekonáva.

až na to, že v Rumunsko boli strany viacmenej jasné / aj keď nie úplne úplne / ... ale tu a teraz sa situácia zneprehľadňuje každou novou správou
 

Kým ukrajinská opozícia vníma druhé kolo rokovaní o riešení súčasnej krízovej situácie na Ukrajine ako neúspešné, prezident Viktor Janukovyč v nich vidí "nádej, že sa blížime k urovnaniu", uviedla dnes pre televízny kanál 112 jeho hovorkyňa Anna Hermanová.

Prvé výsledky štvrtkových rokovaní označila za pozitívne. Obe strany podľa nej kladne hodnotia zvolanie zasadnutia parlamentu na 28. januára, pričom sa zhodujú v názore, že ide o potrebný krok, ktorý môže viesť k upokojeniu situácie.

Prezidentský tím a delegácia opozície hovorili podľa Hermanovej aj o zodpovednosti za vývoj situácie, ako aj o témach mimoriadnej schôdze parlamentu.

 

Hermanová však upozornila, že počas štyroch hodín rokovania od opozičných lídrov ani raz nezaznelo, že "odsudzujú konanie extrémistov alebo že sú proti krviprelievaniu. Nedali ani odpoveď na otázku, či sú schopní kontrolovať radikálnu zložku opozície - pretože vedenie krajiny zaručuje, že dokáže kontrolovať postup strážcov verejného poriadku".

 

http://hn.hnonline.sk/svet-120/demonstranti-obsadili-ukrajinske-ministerstvo-chcu-vytvorit-stab-domobrany-602575

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano moze to byt podobne rumunsku - tam bolo 1 000 mrtvych a idu hore - ukrajincom nic zle nezelam - ani jedneho mrtveho ale - je ina doba - a mozno nie.

 

Rumuni nas do 10 rokov predbehnu a poliakov mi uz nedobehneme. kludne dobehneme ukrajincov co nas o chvilu predbehnu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O ukrajine som vedel prednedavnom velmi malo pritom su tak blizko - chcel som ist na vylet do Lvova tak som si zacal o nich citat.

 

http://janmacek.blog.sme.sk/c/347397/Odpoved-na-buducnost-Ukrajiny-nam-moze-dat-jej-minulost.html

celkom dobry blog. Su tam aj odkazy na dalsie informacie - rozsirujuce.

 

Su rovnako blizko ako madari ci poliaci - sem tam tam zajdem a nieje ziaden problem. Priklad - ak kupat sa ja uz do slovenskeho podniku nevkrocim. Radsej obetujem hodinku ci polhodinku viacej na cestu a pojdem do madarska. Bol som tam tri krat vzdy inde aj 4 krat pojdem inde.

 

Ale tej ukrajiny sa nejak bojim. nechcem mat zlu skusenost a na nej si urobit obraz o krajine, ci mat skodu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Spravili chybu

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/325799-ukrajinska-opozice-se-dohodla-s-prezidentem-na-amnestii-pro-zatcene.html

neverim ze to medzi protestujucimi prejde.  Ak tak to je divadlo.

 

Svojich si vyslobodim sam alebo niekto iny neverim - ze im ich da. A nepotrbujem to-  Ak im ublizia spravim sedemkrat  horsie co u nich najdem zive. Okrem deti. Tie civilne...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nič nieje také, ako sa javí na prvý pohľad
http://finmag.penize.cz/ekonomika/280873-vrata-do-evropy

V Česku se při debatách o dění na Ukrajině vůbec nemluví o tom, že Čína s ní podepsala osmnáct smluv, které jí mají otevřít přístup na evropské trhy
..
Již v tomto roce začne na západním pobřeží Krymu výstavba nového, pětadvacet metrů hlubokého přístavu. Číňané zde plánují investovat nejméně sedm miliard dolarů, využít nejmodernější stavební technologie, vybudovat přístav způsobilý přijímat i největší námořní plavidla a dosáhnout obratu zboží v objemu až 140 milionů tun ročně. Kolem přístavu vznikne průmyslová zóna, rafinerie, terminál na zkapalnění zemního plynu, obrovské kontejnerové překladiště, budou zde vybudovány sklady obilí s kapacitou 20 milionů tun atd. Oficiální čínské zdroje se radují nad zkrácením dopravní trasy do Evropy o celých šest tisíc kilometrů.
..
Čína si také na padesát let pronajme až 300 000 hektarů nejkvalitnější půdy na Krymu a v Dněpropetrovské, Nikolajevské a Chersonské oblasti. Problém s nedostatkem levné pracovní síly nevznikne, protože do země budou přivezeny tisíce Číňanů. Historie nám však připomíná, že když britští kolonizátoři v 19. století zavezli na Cejlon indické Tamily, aby tam pracovali na kávovníkových plantážích, změnili na ostrově nejen demografickou situaci, ale vyvolali také vleklou občanskou válku mezi původním obyvatelstvem a přistěhovalci. V nedávné době se nechal podobně jako Ukrajina „napálit“ Kazachstán, který kvůli čínským investicím ve výši 20 milionů dolarů ztratil kontrolu nad 70 procenty zásob ropy a zemního plynu a nad značnou částí své orné půdy.

 

atď atď atď

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov