Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Diskusia o rusko-ukrajinskom konflikte prebieha v téme

Rusko - ukrajinský konflikt

Odporúčané príspevky

Zverejnené

trochu realizmu, 

Kluc od riesenia od zaciatku drzi Putin,  

Ak zacneme vojensky podporovat Ukrajinu, tak to sposobi len eskalaciu, kedze Rusko bude vyrovnavat paritu. A ked to nebude stacit, tak tam posle svojich vojakov.  A bude ukrajina ochotna dlhodobo bojovat ?  Alebo sa naopak zruti s nejasnými dôsledkami ?  Alebo naopak sa zosype Rusko ?  Toto je vestenie z gule a preto EU na cele s nemeckom nechce ist do takejto konfrontacie.   

Ak vsak rusko bude dalej tlacit, tak ina moznost nebude.  Toto su karty, a takto to treba citat tie hrozby vojny,   ak bude situacia eskalovat, tak zacne najprv zastupny konflikt ale zo skusenosti vieme, ze  ten moze prerast aj tam kam nikto povodne nechcel.

Ak sa Putin zlakne, tak  je sanca vytvorit zmrazeny konflikt,  len si musi svojich udrzat na uzde, a kedze ich zasobuje tak to moze spravit.     Obavam sa vsak ze na to pristupi len ak sa v dohode zlegalizuje pritomnost rusov v Donbase,  a kontrola hranic nebude.  

Ale zrejme v talone nemame dost silne karty aby sme to vedeli zvratit

Zverejnené

na tej sprievodnej fotke sa Putin tvari spokojne s potutelnym usmevom, Hollande vravi "ja sa idem na to vys*at", Merkel hladi na Putina stylom "tak uz sa konecne vymackni" trochu s otazkou "to snad nemyslis vazne?" no a chudak Porosenko ma ustarosteny vyraz a mysli si "uz sa nejako dohodnite, co s nami urobite..."

kazdopadne suhlasim s tysom, ze kluce od sustruhu ma v rukach Putin, ktory nie je typ, aby sa lakal :-(

OT ps - silne karty sa nedavaju do talonu, ale drzia v ruke (pripadne v rukave) :D

Zverejnené

Vyše 12-tisíc slovenských mužov nechce ísť bojovať, ak vypukne vojna. Nechcú držať zbraň a zabíjať ľudí. Okresné úrady v sídle krajských miest v januári zahltili listami, v nich odmietajú nastúpiť do mimoriadnej služby. Úrady sa s takým náporom ešte nestretli.

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/345399-tisicky-slovenskych-muzov-sa-obratili-na-urady-nechcu-bojovat/

Nefunguju tu nejak citaty - niekto sa tu pozastavoval nad odmietanim sa zucastnit vojny  mladych ukrajincov. Timto sa este ani do riti nepozreli. :-)

Zverejnené

to je obdobna sprava ako o tych kosovskych utecencoch cez Srbsko

dalsi spolocny menovatel su autobusy a web aktuality.sk (sic!) :D

rovnaká informácia o kosove zaznela aj v správach STV, tak nezabudni spochybniť aj dôveryhodnosť tej :zubiska:

ad aktuality.sk. no niekde tie správy čítať musím, okrem aktualít zostávajú už len pravda.sk a teraz.sk ako zdroj normálnych informácií, aspoň ja teda o inom neviem /na konšpiračné weby nechodím/, pravda.sk je na môj vkus uhnutá dosť do ľava, aj keď občas tam zájdem, na teraz.sk sú správy príliš stručné a tuším tam chýbajú komentáre. ale ak vieš o nejakom dobrom spravodajskom webe, tak daj link.

Zverejnené

podľa môjho názoru

bolo zvolené riešenie "c"

"odloženie voľby medzi možnosťami a-b do budúcna"

podľa mňa tá najhoršia možnosť

nesúca riziko, že problém sa začne riešiť tak akosi "sám", teda bez vás

a pretože pri tom nebude, nebudete to môcť nijako ovplyvniť, prípadný výsledok sa vám páčiť nebude ani trochu

Zverejnené

alamo, ale však spôsob riešenia problému tým že ho necháme vyhniť je predsa v európskej múmii najviac používaný, on sa vlastne stal takým európskym štandardom :lol:

Zverejnené

"európska múmia".. "viazaná zmluvami"

dobré..

momentálne od tela múmie uhníva grécko

nádeje, že sa na niečo také prehnité, až s toho odpadávajú kúsky, podarí prišiť ukrajinu (extra prehnitú), sú vysoké

ale bude potom múmia "trvanlivejšia"?

:P

Zverejnené

minulý týždeň na ČT24 sa nejaký český politológ vyjadril približne v tom zmysle že: EU hrubo neodhadla svoje možnosti, a najmä schopnosť ufinancovať "pozápadnenie" takého štátu akým je Ukrajina. myslím že sa s tým názorom dá súhlasiť.

zoberme len také eurofondy ako príklad. v štátoch V4 sa z nich zhruba 1/3 rozkradne, 1/3 sa minie na totálne nezmysly - rozhľadne v dolinách, cestné tunely na rovine, alebo ak by som bral príklad z môjho bydliska, tak potom lampy verejného osvetlenia svietiace "nikam", prípadne budovanie vodovodu na území ktoré "pláva" na pitnej vode. čiže len 1/3 €-fondov sa minie na niečo +/- užitočné. a ono sa to aj tak zo strany EU ticho toleruje, lebo miestni politici na oplátku Bruselu kývnu aj na ten najväčší nezmysel. no a teraz si skúsme predstaviť aký hard core level by nastal keby sa na tie €-fondy vrhnú oligarchicko-mafiánske skupiny z UA :lol: však to by reverzným tokom plynovodu rovno mohli na ukrajinu fúkať 500€ bankovky 24/7, a aj to neviem či by kapacita toho potrubia stačila. ako dlho by toto bola schopná EU financovať? čo s voľným pohybom osôb? ako dlho by staré štáty únie odolávali náporu ukrajincov ktorí by sa vydali smerom na západ? teraz majú štáty susediace s UA problém ustrážiť hranice pred pašovaním cigariet, alkoholu, benzínu... aká situácia by asi tak nastala keď by tá hranica bola voľná, a aj keď by ukrajina zdvihla spotrebné dane na EU hodnoty, ale kontraband by do únie prúdil cez, v podstate deravé, ruské a bieloruské hranice?

pôvodná idea bola asi taká, že keď sa kolónie ktoré EU získala v roku 2004 vyčerpali ako trhy, aj ako zdroj lacnej pracovnej sily, tak treba získať novú kolóniu, UA sa v tomto javila ako ideálna - obrovské nerastné bohatstvo, obrovské plochy ornej pôdy na ktorej sa dajú pestovať tie nezmyselné biopalivá, pracovná sila ochotná robiť tak za 1/4-1/2 toho čo v štátoch V4, o ktorej sa mylne predpokladá že zostane sedieť doma na ukrajine... - len, ako je to už v EU tradíciou, niekto nedomyslel dôsledky... však súdružka únia nie je schopná umravniť ani grécko keď si to ich Ctiprasa postaví hlavu, ako by asi tak dávala "do koľaje" ukrajinu s nejakým mafiánom na čele :P

tak čo myslíš alamo, bola by potom múmia "trvanlivejšia"? :smilieee:

• Pridať bod 1
Zverejnené

musím sa všetkým poctivým múmiám ospravedlniť za to, že som k nim prirovnal, niečo také ako EU..

múmie sú predsa preslávené svojou trvanlivosťou, napríklad taký Ötzi z alpského ľadovca má už viac ako 5000 rokov

Zverejnené

clovek to su take poloblaznive myslienky,    rovnako by si mohol hovorit o slovensku a, bulharsku a pod.   Problem je rusko,   ukrajina ma svoje problemy a pri snahe dostat sa do EU by ich zacala riesit,   nikto nehovoril o rychlom vstupe.   

A ked sa bavime o tom ze problem sa nevyriesil, tak ako si predstavujes ze sa mal riesit ?   Tym ze tam NATO posle svoje vojska ?

Zverejnené

Na zaciatok by stacilo vyzbrojit armadu UA.... k tomu poslaniu vojsk pri dnesnom stave urcite skor ci neskor dojde (myslim v pripade ak neustupi ani jedna strana v konkflikte).

Zverejnené

rovnaká informácia o kosove zaznela aj v správach STV, tak nezabudni spochybniť aj dôveryhodnosť tej :zubiska:

ad aktuality.sk. no niekde tie správy čítať musím, okrem aktualít zostávajú už len pravda.sk a teraz.sk ako zdroj normálnych informácií, aspoň ja teda o inom neviem /na konšpiračné weby nechodím/, pravda.sk je na môj vkus uhnutá dosť do ľava, aj keď občas tam zájdem, na teraz.sk sú správy príliš stručné a tuším tam chýbajú komentáre. ale ak vieš o nejakom dobrom spravodajskom webe, tak daj link.

ale nie ;)

na STV som to asi prespal, to sa mi stava casto... mimochodom, v TV pozeram na 99% spravy len na RTVS, kedze nemam ani satelit ani kabel

ale ktovie, odkial to oni prebrali :D vsak vieme, ako pracuju niektore media a niektori ludia v mediach...

aktuality.sk obcas citam aj ja, ale toto ma fakt zaujalo, ta podobnost, mozno to robil aj ten isty pisalek ? cize nespochybnujem, len sa zamyslam...

clovek to su take poloblaznive myslienky,    rovnako by si mohol hovorit o slovensku a, bulharsku a pod.   Problem je rusko,   ukrajina ma svoje problemy a pri snahe dostat sa do EU by ich zacala riesit,   nikto nehovoril o rychlom vstupe.   

A ked sa bavime o tom ze problem sa nevyriesil, tak ako si predstavujes ze sa mal riesit ?   Tym ze tam NATO posle svoje vojska ?

Na zaciatok by stacilo vyzbrojit armadu UA.... k tomu poslaniu vojsk pri dnesnom stave urcite skor ci neskor dojde (myslim v pripade ak neustupi ani jedna strana v konkflikte).

je fakt, ze urcite by to nebol vstup o par rokov, ale postupne s prechodnymi obdobiami pre rozne situacie...

no, NATO si nemoze (a nebude moct) dovolit poslat tam vojakov, to by bol jasny signal na globalnu vojnu, co si EU nemoze dovolit a asi fakt nikto to nechce (nech uz pri diskusiach stojime na na tej, ci o nej strane)

ale mi tak napada pri potrebe vyzbrojit UA armadu - preco sa este neobratili na tretie krajiny ? je jasne, ze z EU im otvorene nic nepredame...

Zverejnené

Obavam sa vsak ze na to pristupi len ak sa v dohode zlegalizuje pritomnost rusov v Donbase,  a kontrola hranic nebude.  

Ale zrejme v talone nemame dost silne karty aby sme to vedeli zvratit

A ak teda venujeme Donbas Rusom, co potom?

Budeme verit, ze tentokrat uz Putin dohodu dodrzi, ked tie predtym bez zavahania porusil?

Budeme verit, ze pri Donbase ako mavnutim carovnym prutikom zazracne zmiznu vsetky imperialne snahy a Rusko sa uz nebude snazit ziskat dalsie uzemia? 

Ako idea sa to samozrejme pocuva velmi dobre, ale obavam sa, ze realita je niekde inde: vid. Ruske stihacky pri anglicku, ktore tam predtym nelietali ani za studenej vojny. 

• Pridať bod 1
Zverejnené
no, NATO si nemoze (a nebude moct) dovolit poslat tam vojakov, to by bol jasny signal na globalnu vojnu, co si EU nemoze dovolit a asi fakt nikto to nechce (nech uz pri diskusiach stojime na na tej, ci o nej strane)

ale mi tak napada pri potrebe vyzbrojit UA armadu - preco sa este neobratili na tretie krajiny ? je jasne, ze z EU im otvorene nic nepredame...

Ak sa tato vojna nejako nezastavi (akoze ani nie), tak sa urcite rozsiri a bude tam nieco podobneho, ako v byvalej Juhoslavii. USA posielaju do Lvova vojenskych instruktorov, ktori budu cvicit vojakov UA. Po tomto budu urcite nasledovat zbrane pre vojsko. Co sa tyka kupovania zbrani s tretich krajin, tak asi aj zalezi o ake zbrane by sa jednalo (teda kvalita ponuky); ci by vojaci boli schopny tieto zbrane prevadzkovat (vycvik) a dalsia otazka je aj finanncovanie. Preto "vyhodit" peniaze za nejake zastarane konvencne zbrane asi nema ziadny zmysel.

Zverejnené

no, podla dohod musia vsetci cudzinci z Ukrajiny odist. Plati to totiz pre obe strany. Americki instruktori rovnako ako chorvatski, svedski a dalsi nackovski dobrovolnici patria do rovnakej kategorie ako ruski instruktori a ruski monarchisticki, nacionalisticki, komunisticki a ini dobrovolnici :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

ad 1. USA sa k ničomu nezaviazali, ani sa nezúčastanici rokovaní v Minsku, ani ich neratifikovali, nijako sa k dohode nevyjadrili

môžu tam kľudne dodať zbrane hoci aj zajtra

majú veľa priestoru k "vylepšeniu" situácie, ten pojem "vylepšenie" treba brať ako zákerný mnohozmysel

ad 2. v debalcelve to začína vypadať na fakt príšerný masaker

dodteraz nasadzovanie ruskej armády vypadalo takto, separatisti vytvorili kotol a izolovali časť ukrajincov, potom prišla ruská armáda, tých čo v kotli boli zlikvidovala, prakticky bez kontaktu s hlavnou líniou, následne bez stopy zmizla za hranice

táto praktika narazila na určitý limit, front sa vyrovnal a stabilizoval vytvárať podobné situácie už bude prakticky nemožné

debalcelvo je posledná príležitosť, navyše je fakt nešťasnú strategickú polohu

Zverejnené

to preto, ze ide o tie demarkacne ciary ... Ukrajinci maju stiahnut delostrelectvo a tanky na zaklade aktualnej linie, povstalci z linie z Minska I.

Armade sa zjavne nepodarilo otvorit cestu do debalcovskeho kotla a navyse stratili dediny, ktore pri Mariupole pred par dnami dobyl Azov.

Navyse, ukrajinska armada v nicom nezaostavala a tiez bombardovala povstalecke mesta do poslednej chvile. Tu je Doneck a opat to zjavne vyzera na tu chemicku tovaren:

http://youtu.be/KeORgnUBI00

Zverejnené

Je, ci nie je kotol uzavrety alebo ako sa da klamat v jednom clanku :)

Dennik N, Andrej Sarvaš :

post-2334-0-78956100-1424017205_thumb.png

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ukrajina očima účastníka pozorovatelské mise: Válka oligarchů, mobilizace žen, vypalování kostelů. A Pravý sektor, kšeftující s lidskými orgány           http://www.krajskelisty.cz/plzensky-kraj/okres-plzen-mesto/7682-ukrajina-ocima-ucastnika-pozorovatelske-mise-valka-oligarchu-mobilizace-zen-vypalovani-kostelu-a-pravy-sektor-kseftujici-s-lidskymi-organy.htm

Mluvil o opilém Chruščovovi, upalování lidí či o hladových, co jedli kůru ze stromů. Také o Juščenkovi, který pracoval sotva tři hodiny denně a pořád byl na dače...

http://www.krajskelisty.cz/plzensky-kraj/okres-plzen-jih/7099-novinarsky-kmet-a-expert-ruska-se-boji-ti-co-jej-neznaji-myty-se-tu-predkladaji-jako-argumenty.htm

Zverejnené

Je, ci nie je kotol uzavrety alebo ako sa da klamat v jednom clanku :)

alebo ako sa robi propaganda

Občas by mě zajímalo, jak ty informace tečou. Tu a tam zalinkuju / lajknu nějaký politicky orientovaný článek, který nemá pro-ruské zaměření, prostě proto, že proruské verzi událostí o Ukrajině a jiných záležitostech nevěřím. Zatímco jiné linky tu komentují lidé, které znám, do takovýchto "prorusky nepřesvědčených" článků se pouští celá řada lidí, které vůbec neznám a ani je nemám mezi přáteli, zpravidla nejsou ani přátelé mých přátel - což jsou algoritmy avizace, které Facebook používá. Najednou se tu slétne pět - deset prorusky silně orientovaných identit, kteří se mi snaží vysvětlit omíláním sestavy argumentů "humanitárníbombardování", "vraždili v Iráku" atd o ruské verzi pravdy. Co je mi na tom divné? Kde se vzali. Kde ten můj post našli, když na sebe nemáme žádné digitální spojení. Takhle FB přeci nefunguje - nikde jim to avizo FB sám nepodstrčil...

Vzpomněl jsem si na rok starý příběh. Psal jsem do MF Dnes článek o ruské verzi digitální dezinformační ofenzivy na Ukrajině, tehdy to bylo novum, kterému se nikdo nevěnoval. Reakcí bylo obrovské množství. A mimo jiné se asi dva týdny poté ozval pán, že by si na Chronomagu chtěl koupit reklamu na ruskou hodinářskou firmu. Dal jsem mu nějakou nabídku, nabízel nějaké hodinky do soutěže pro členy, známá a oblíbená ruská značka, takže mi to nepřišlo divné, pán byl zprostředkovatelská mediální agentura, to taky nebylo divné. Pak přišla smlouva, já si ji přečetl a zasekl jsem se na řádku penále a závazky, kde jsem se zavazoval nezveřejňovat články, které haní dotyčnou hodinářskou firmu (to se občas pokoušejí firmy propašovat) nebo Ruskou federaci (to už hodináři ve smlouvách zpravidla nemají). Takže jsem zavolal známému do patřičné státní instituce, smlouvu mu odevzdal, on slušně poděkoval, že si dotyčnou firmu přidali do databáze a já jsem pochopil, že člověk si musí dávat majzla, protože válka je válka.

Proto se nezlobte, že proruská stanoviska lidí, které vůbec neznám a mám je pod svými posty, většinou mažu. Nevěřím jim, nevěřím autorům a nejsem převodové soukolí ruské invaze do Evropy.

• Pridať bod 1
Zverejnené

tak primerie z minska nemalo ani cenu papiera,    a tak sa znovu vracia otazka co dalej.  Je europa ochotna ist do vojny ?  Pochybujem,  a ziadne vyzbrojovanie ukrajiny nezmeni to ze Rusko je silnejsie.  

Kde je ta hranica, ktoru Putin nebude chciet prekrocit ?  Alebo presnejsie, co je realisticky dosiahnutelny ciel a ake mame prostriedky na jeho dosiahnutie ?

Podla mna je jasne ze uzemie separatistov  sa uz neda dobyt silou,  ale zaroven si myslim ze Ukrajinu treba posilnit vojensky aby dalsie snahy ruska boli nakladne a prinasali neumerne straty.  Stiahnut sa na branitelne linie  a zmierit sa zo stavom.  

Ale zosilnit ekonomicke paky,   nie smiesne sankcie pre osoby ale stanovit jasnu cervenu liniu a dat najavo ze po jej prekroceni sa spustia skutocne sankcie,  teda vylucenie Ruska z finacnych trhov, embargo na suroviny a pod.  

A potom pomoct ukrajine sa zmenit,  na funkcny stat a sucast europy.   

Pre mna sa ta ukrajinska kriza zda v jednom dobra, ukazuje zmysel EU,  zmysel spolocnej politiky a jej prinos pre clenov.  A zrejme povedie k hlbsej integraciii, ukazuje ze euroskepticizmus je kratkozraky,

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ak sa europolitici budu spravat ako Fico (v pristupe k Ukrajine), tak sa dockame Ruskej hegemonie v celej Europe.

Zverejnené

podľa všetkého, došlo k nejakej tichej dohode, medzi ukrajincami a rusmi

vojaci ATO začínajú vychádzať z obkľúčenia v Debalceve

http://www.aktuality.sk/clanok/270759/vojna-zjavne-nekonci-ukrajina-ziada-o-zbrane/?utm_source=azet.sk&utm_medium=box-magaziny-aktuality_koktejl&utm_content=clanok1&utm_campaign=HP-new2#

http://el-murid.livejournal.com/2258778.html

..

tu je to menej "politickokorektne"

http://zpravy.idnes.cz/ukrajinska-armada-se-stahuje-z-dobyteho-mesta-debalceve-piw-/zahranicni.aspx?c=A150218_091439_zahranicni_fer#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

Debalceve padlo. Mrtvých jsou stovky, říkají svědci z bojiště

Ukrajinský zpravodajský server Ostrov oznámil, že rozhodnutí o ústupu z Debalceve padlo v sídle hlavy státu v úterý večer. „Ano, stahujeme vojáky z (debalcevské) kapsy a žádáme spojence o zbraně,“ řekl serveru zdroj z prezidentské kanceláře. „Vzhledem k tomu, že Rusko porušilo minské dohody, byla přijata vojenskopolitická rozhodnutí, která vejdou brzy ve známost,“ řekl zdroj ukrajinského serveru.

a ja len dodám "a budeme ďalej klamať, až sa nám od papule bude prášiť.."

ešte včera, to tam mali naši ukrajinský priatelia plne pod kontrolou, a žiadna "kapsa" neexistovala (podľa nich)

to že klame Putin, to ma nezaráža ani trochu, nič iné od neho nečakám

ale to že klamú naši "priatelia a spojenci", dokonca aj vtedy keď nemusia, to by už malo priviesť k zamysleniu každého

ako im máme pomôcť, keď takto drzo klamú?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov