Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Diskusia o rusko-ukrajinskom konflikte prebieha v téme

Rusko - ukrajinský konflikt

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Rezolúcia 1973

Návrh rezolúcie predložili Francúzsko Francúzsko patrí medzi zakladajúce krajiny EÚ, jeho politickí predstavitelia zohrali rozhodujúcu úlohu v procese vytvárania európskej integrácie po druhej svetovej vojne.viac na www.EuropskaUnia.sk » Veľká Británia Veľká Británia je zakladajúcim členom NATO NATO je medzivládna organizácia združených krajín s úlohou chrániť slobodu a bezpečnosť svojich členov politickými a vojenskými prostriedkami.viac na www.EuropskaUnia.sk » členom G-8, stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, členom EHS sa stala až v 70. rokoch.viac na www.EuropskaUnia.sk » Libanon Libanon je súčasťou programu Euromed a Európskej susedskej politiky.viac na www.EuropskaUnia.sk »a Spojené štáty. Z pätnástich členov Bezpečnostnej rady OSN hlasovalo za desať krajín. Spomedzi členov EÚ, ktorí sú v BR OSN, sa za rezolúciu vyslovilo aj Portugalsko Hoci bolo Portugalsko zakladajúcim členom NATO, do európskej integrácie sa mohlo plne zapojiť až po páde salazarovskej diktatúry v 70. rokoch 20. storočia.viac na www.EuropskaUnia.sk » Päť členov BR OSN sa zdržalo – Čína Čína je dôležitým obchodným partnerom Únie, aj keď EÚ má s ňou trvalo negatívne saldo obchodu. Európsko-čínske ekonomické vzťahy nie sú bezproblémovéviac na www.EuropskaUnia.sk »a Rusko Všeobecné informácie o Ruskej federácii.viac na www.EuropskaUnia.sk » ktoré majú ako stáli členovia právo veta, a tiež Brazília, India India je po Číne druhou najľudnatejšou krajinou Zeme so siedmou najväčšou rozlohou. Hoci patrí medzi chudobné krajiny s nízkym HDP na občana, rýchly ekonomický rast sľubuje rastúcu hospodársku silu.viac na www.EuropskaUnia.sk »a Nemecko Nemecko je stále najvyšším prispievateľom so spoločného rozpočtu EÚ, čo mu spolu s ľudnatosťou dáva veľkú váhu v európskej politike.viac na www.EuropskaUnia.sk » K prijatiu rezolúcie došlo po niekoľkodňových rokovaniach za zavretými dverami.

Rezolúcia zavádza bezletovú zónu nad Líbyou - zakazuje všetky lety s výnimkou humanitárnych. Lietadlá, registrované v Líbyi alebo vlastnené občanmi Líbye alebo ich spoločnosťami, majú zakázané vzlietnuť alebo preletieť do iných krajín, pokiaľ ich presun neschváli BR OSN.

Členom OSN, ktoré notifikujú generálneho tajomníka OSN a Ligu arabských štátov, sa povoľuje „chrániť civilistov a civilmi obývané oblasti, ktoré sú ohrozené útokom, s výnimkou zahraničnej okupácie v akejkoľvek forme na akejkoľvek časti líbyjského územia“.

Francúzsko, ktoré je jedinou krajinou uznávajúcou povstaleckú Národnú radu v Benghází, prostredníctvom premiéra Francoisa Fillona oznámilo, že Paríž podporí vojenskú akciu v Líbyi do niekoľkých hodín po prijatí rezolúcie BR OSN.

- See more at: http://www.euractiv.sk/obrana-a-bezpecnost/clanok/libya-br-osn-odsuhlasila-bezletovu-zonu-a-vojensky-zasah-016817#sthash.gg7jlq40.dpuf

medzinarodne vztahy stoja na  dobrovolnom dodrziavani dohod,   realne nie je sila ich vynutit.  Ano, BR OSN  moze udelit mandat na pouzitie sily,  ale to sa tyka len malých "neposlusnych", kedze  BR OSN je postavena ako velmocenska dohoda, kde kazdy moze zablokovat rozhodnutie.

Ale tu silu ma realne len USA,  ostatne staty mozu zasiahnut lokalne vo svojej blizkosti, nedokazu viest vojnu prilis daleko  ( chybaju lietadlove lode )

To co spravilo Rusko znamena ze system zmluv je mrtvy,  vraciame sa do 19 storocia, kde bude rozhodovat len sila.    Mozno este je mala sanca ze zaberu sankcie ale nezda sa to realne.  To by musela spolupracovat cina, brazila a india.   A kazda z týchto krajin ma svoje dovody aby svet, kde bude rozhodovat armada povazovala za lepsi. 

A dnes zapad nie je ochotny ist do vojny,   USA prave prehrali vojnu v iraku, europa veri makkej sile.  Ale ani Rusko nie je pripravene na skutocnu vojnu,  obsadit ukrajinu znamena mobilizovat,  taketo uzemie sa neda obsadit 100 tis vojakmi. Mozu samozrejme porazit ukrajinsku armadu. Ale su pripraveni na ukrajinských partizanov ? Na dlhodobe potlacanie povstani ?    Mozno sa mylim a su to ochotni spravit,  ale zatial sa zda ze nie

Zverejnené

takže asi toľko k Budapeštianskemu memorandu z roku 1994. ako všetko v politike, je pohyblivé a relatívne.

tu je trošku iná história

http://zpravy.idnes.cz/john-mearsheimer-nazor-ukrajina-rusko-nato-foreign-affairs-p4z-/zahranicni.aspx?c=A140902_122620_zahranicni_aha#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

deklarovaním budúceho prijatia ukrajiny do NATO, západ dohodu z Budapešti roztrhal na cucky, zvrhnutím Janukoviča si tými zdrapmi vytrel zadok

západ je Putinov spolupáchateľ

• Pridať bod 1
Zverejnené

Nemam sice nejaku kristalovu gulu, ale nie je ten pan politolog, teda autor tejto prevratnej schemy potrebneho postupu obcanov Ukrajiny, povodom nejaky slovak alebo madar?.....mozno aj cech :( .

Zverejnené

http://www.sme.sk/c/7364567/analyza-nato-hovori-o-vojenskej-prehre-kyjeva.html?ref=trz

tak v tomto ukrajinskom trasovisku, som pred " CIA " o mesiac na pred..

som lepší... som proste lepší ako " CIA "..

To vies, aj pokazene hodinky ukazuju dva krat do dna spravny cas.

:zubiska:

Sepratisti zacinali vojnu prehravat. Prave preto sa Rusko zanechalo tienovu hru na podporu separatistov a priamo vojensky zautocili Ukrajinu.

Keby separatisti mali realne sance, tak by sa k takemu zufalemu kroku piamej agresie neodhodlali.

A ze to urobia, to si pred  mesiacom  nevedel ty, rovnako ako to nevedela CIA.

Zverejnené

a keď už si taký ostrovtipný..

nože, navrhni čo robiť ďalej?

a daj pozor aby si sa neporezal, na vlastnom ostrovtipe..

Zverejnené

no a k predstave ze sa da dohodnut, putinove poziadavky su  samostatna vychodna ukrajina ( vlastna armada, vlastna obchodna politika, vlastna zahranicna politika) a zvysok ukrajiny s obmedzenou suverenitou ( ziadne EU, nedajboze NATO ).

O com sa da rokovat ?  Ziada kapitulaciu, ale to si po nu musi dojst do Kyjeva,  aka vlada by toto mohla prijat ?

Zverejnené

západ je Putinov spolupáchateľ

Toto je syndrom tyranej zeny: "Keby som tolko neprovokovala, muz by ma tolko nemlatil. Je to aj moja vina."

Predsa Ukrajina ako kazdy iny suverenny stat (a ako sme to v neposlednej rade spravili aj my) ma plne pravo sa rozhodnut sa, akym smerom sa chce vydat.

Zaujimalo by ma odkial sa vlastne nazory o  provokovani "zlym" slobodnym rozhodnutim beru.

Kolko desatroci musi krajinu okupovat ruska armada aby jej obcania konecne vytriezveli?

20 rokov bolo ocividne malo.

Zverejnené

nemám dojem, že by v tom smileyho texte bol návrh nejakého riešenia..

Zverejnené

smiley

keď už s toho chceš robiť "sociálny prípad", mám lepšiu analógiu..

ukrajina je "týrané dieťa"

otec - rusko, ťažký sociopat, notorický alkoholik,  násilník, ktorý svojej dcére, prejavuje svoju "lásku" tak, že ju pravidelne do krvi  mláti a potom znásilňuje

matka - európa, vyslúžilá ošuntená prostitútka, závislá na heroíne..

furt v absťáku (ekonomickej kríze) prerušovanom konskými  dávkami tvrdej drogy (ďalšieho dlhu)

susedom tvrdí že má cukrovku, a to čo si pichá do žíl je vraj inzulín

aby mala peniaze na novú dávku, chce dcérenku získať do svojej "opatery", aby ju mohla predávať pedofilom..

"stríčkovia" (investori z číny) sa už trasú pri predstave, zaujímavých zážitkov za lacný peniaz

keď sa dcérka začne zdráhať , a naznačí že nechce šliapať chodník, dostane od mamky takú po papuli, až spraví piruetu a stena jej dá druhú (výchovný majdan)

dcèruška - ukrajina, začína trpieť podvíživou, je fyzicky aj duševne zaostalá, trpí schizofréniou a dala sa na sebapoškodzovanie

rada do seba reže žiletkami (občianska vojna, fanatický nacionalizmus, a iné extrémnosti)

takto je to presnejšie..

• Pridať bod 1
Zverejnené

nemám dojem, že by v tom smileyho texte bol návrh nejakého riešenia..

Nie, to bolo len zamyslenie nad slepotou pri identifikacii tak jednoznacneho agresora v konflikte.

Vinis snad zapad z velkej chyby provokacie aj z roku 1989, ked nas podporil rovnako ako teraz podporuje Ukrajinu?

Zverejnené

čože to, akože to?

ach ten môj zapamäták..

"západ zasahoval v roku 89"???

mnou.. ja si pamätám že tesne pred tým, podpísal fľakatá gebuľa Gorbi s kovbojom Regom (strašným bubákom, vojnovým štváčom.. tešili má ním polovičku detstva..) úžasnú zmluvu o odzbrojení..

u náš všetci žasli nad slovom "perestrojka"

západný inťoši boli celí hyn, a vraveli "konečne nastáva vytúžená doba.. "vek vodnára".. socializmus s ľudskou tvárou.. ó..."

keď tu zrazu KRACH

a všetci mocný.. mali výraz ako vyorané myši..

a desili sa, čo tam bude teraz s jadrovými zbraňami v tej desnej mafiánokracii, na ktorú sa to zvrhlo?

a čo urobíme s naším zbrojný priemyslom?? nemáme nepriateľa!!

(zachránil to istý Saddám)

tak si to pamätám ja

Zverejnené
Keby Rusko zaútočilo na alianciu, NATO by ho porazilo

"Vojenskí plánovači Severoatlantickej aliancie majú v súčasnosti celkom dobrú predstavu o tom, akú veľkú hrozbu Moskva predstavuje,“ povedal pre Pravdu na summite NATO Barry Pavel z Atlantickej rady, ktorý sa podieľal na práci Národnej bezpečnostnej rady za prezidentov Georgea Busha aj Baracka Obamu.

NATO a Rusko sa hádzajú, kto ďalej dočúra a zatiaľ na území Iraku a Sýrie vyrastá Islamský štát, v Afganistane sa Taliban chystá na veľký návrat a v Nigérii sa severovýchod vyhlasuje za súčasť Islamského štátu.

Čože mi to len pripomína............. aha, ako keď v 7. storočí sa Byzancia a Perzia vymlátili medzi sebou a moslimovia si na to, bez väčšieho odporu, vytvorili kalifát po celom Blízkom východe a severnej Afrike. Ako sa nám to tá história opäť opakuje :D A nedajú si povedať a nedajú :)

Zverejnené

technická poznámka

ukrajinská vlajka je pekná žiarivá, vidieť ju do ďaleka 

ale keď zakamuflujete  svoje postavenie maskovacou sieťou, je potom rozumné vyvesiť tam takú pekne do ďaleka viditeľnú farebnú vlajku?

ruský delostrelci musia "chrochtať blahom "..

takisto asi nebude moc zdravé, vyvesiť tú vlajkoslávu na tank alebo obrnený transpontér 

ukrajinci skutočne majú abnormálne straty techniky ..

a nakoniec pechota 

ukrajinský vojaci majú zvyk, oblepiť sa širokou žltou lepiacou páskou, lepia si to na ramená, na prilby.. hrdý na svoje farby 

kto ste videl nejaké fotky dáte mi za pravdu

žltá svieti ako maják

a potom idú pred snajprov

a teraz sa zamyslite, nad ukrajinskými stratami 

Zverejnené

prímerie ?

Predstavitelia ukrajinskej vlády a proruských separatistov podpísali v piatok na rokovaniach v Minsku v prítomnosti zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dohodu o prímerí v regióne Donbas.

Oznámili to účastníci rokovaní, informovala agentúra Reuters.

Podpis prímeria uvítala aj Moskva. "Moskva dúfa, že všetky ustanovenia dokumentu a dosiahnutých dohôd budú zúčastnené strany dôsledne dodržiavať a proces rokovaní bude pokračovať až do úplného vyriešenia ukrajinskej krízy," povedal podľa agentúry Interfax hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Premiér samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij tvrdí, že dohoda nezmení túžbu povstalcov po odtrhnutí od Ukrajiny.

Len niekoľko minút po vyhlásení prímeria sa centrom Donecka ozvali tri výbuchy. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá má v meste svojho spravodajcu. 

Proruskí separatisti agentúre potvrdili, že po šiestej hodine dostali rozkaz zastaviť paľbu.

Zverejnené

k prímeriu..

som skeptick, otázky toho že sa to na prvý krát podarí

toľko horúcich hláv, nadšencov a blbcov na štvorcový centimeter, ako je teraz na donbase.. na oboch stranách

snáď nenájdete ani v palestíne

na oboch stranách..

Zverejnené

K samotnej ruskej vojenskej účasti v Donbase britské noviny Guardian konštatovali, že dodávky zbraní a utajovaná prítomnosť Rusov na strane povstalcov vrátane špeciálnych jednotiek a vládou motivovaných neregulárnych síl nie sú ničím novým.

„Členovia aliancie, USA, Veľká Británia a Francúzsko, robili roky to isté po celom svete, počnúc Nikaraguou a končiac Sýriou a Somálskom. A tak tvrdenie o ruskej novej forme tzv. hybridnej vojny je nezmyslom,“ konštatuje denník.

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/328882-ukrajinska-armada-je-v-stave-zvysenej-pohotovosti-pri-mariupole/

tak terazky som voľajaký zmätený, môžu sa teda rusi na ukrajine angažovať či nie? alebo sa v tomto prípade meria nejakým iným metrom ako v tých predošlých?

Zverejnené

NATO a Rusko sa hádzajú, kto ďalej dočúra a zatiaľ na území Iraku a Sýrie vyrastá Islamský štát, v Afganistane sa Taliban chystá na veľký návrat a v Nigérii sa severovýchod vyhlasuje za súčasť Islamského štátu.

Je to sice dost strategicky region, ale podla mna sa tomu venuje dost pozornosti. Vacsiu pozornost si zasluhuju clenovia tejto "svatej" armady, co si nasli miesto trvaleho pobytu v niektorej krajine EU alebo v USA. Navratlci z tejto pute su ovela nebezpecnesi. A nakoniec, takemuto statnemu utvaru nepraju ani okolite moslimske-arabske staty, takze urcite nema (nebude mat) dlheho trvania.

technická poznámka

ukrajinská vlajka je pekná žiarivá, vidieť ju do ďaleka 

ale keď zakamuflujete  svoje postavenie maskovacou sieťou, je potom rozumné vyvesiť tam takú pekne do ďaleka viditeľnú farebnú vlajku?

ruský delostrelci musia "chrochtať blahom "..........

To je asi tym, ze Ukrajinci su hrdy na svoju krajinu.......podla ich posledneho prieskumu az 80% obyvatelov je teraz hrdych na svoju krajinu.....moze sa to povedat aj o Slovensku a jej obyvateloch?.........ja osobne by som si po poslednych krokoch vlady k tejto ukrajinskej krize, neokraslil svoj dom nicim, co by pripominalo vlajku Slovenska.......hanbim sa za ne!

tak terazky som voľajaký zmätený, môžu sa teda rusi na ukrajine angažovať či nie? alebo sa v tomto prípade meria nejakým iným metrom ako v tých predošlých?

V tom clanku je to kde spominane, alebo som zle cital...........lebo v tomto komunistickom platku sa da citat aj konspiracne:( .

Zverejnené

V tom clanku je to kde spominane, alebo som zle cital...........lebo v tomto komunistickom platku sa da citat aj konspiracne:( .

post-2793-0-29650200-1409989369_thumb.jpg

stačí takto?

či tým komunistickým plátkom si myslel britský Guardian?

Zverejnené

plné znenie dohody o prímerí, tak akosi nebolo zverejnené

to môže znamenať len jedno, neistotu ohľadom toho, akým spôsobom prijme podmienky prímeria verejnosť

Zverejnené

No, jeden zakladny rozdiel bude v tom, ze nikto neplanoval pripojit Somalsko, Nigeriu, Syria k ci uz k USA, Francuzku, ci UK. Dalsou vecou je, ze nie je konflikt, ako konflikt. Pre mna je rozdiel, ci niekto podporuje 'tajne' (lebo tajne, ako tajne, napr. v intervenciach US v Somalsku toho tajne vela nie je) nejaku stranu v obcianskej vojne, alebo ci niekto ucelovo vyuzije situaciu, aby vyvoval obciansku vojnu u svojho suseda z dvovodu naplnania geopolitickych cielov. Dalej su tu otazky okolo obdobia v ktorom sa dane konflikty odohravaju, predsa len pocas studenej vojny bola situacia trosku ina, ako v Europe 21. storocia.

Proste, neda sa to cele zovseobecnit "hej, oni podporovali stranu v konflikte, tak aj my mame pravo podporovat stranu konflikte". A nakoniec, problem nebude ani tak to, ze Rusko podporuje nejaku stranu v konflikte (nemam pocit, ze by niekto krizoval Rusko za podporu Assada v Syrii), ale skor v tom, ze ten konflikt vznikol vdaka Rusku a je dalej prizivovany dodavkami zbrani a muzov z Ruskej Federacie, pricom sa Putin tvari, ze on za nic nemoze. Historky o zatulanych vojakoch, ci dobrovolnych dovolenkaroch su len takym bonusom.

Potom su tu este take ceresnicky, ako unos Estonskeho pohranicnika, ktory sa odohral vcera (http://www.baltictimes.com/news/articles/35518/), ku ktoremu sa uz priznala FSB (http://www.delfi.ee/news/en/obama/russian-security-service-estonian-officer-arrested-on-our-territory?id=69682727).

Co sa tyka primeria, uz vcera zacala DNR pozyvat novinanov na buducotyzdnovu tlacovku o tom, ako UA nedodrzala podmienky primeria (s presne definovanymi temami, https://twitter.com/bishopk/status/507912872895471617). Rusky ambasador pri OBSE zas tvrdi, ze Mariupol bude coskoro "oslobodeny" (interview robene po primeri - http://amanpour.blogs.cnn.com/2014/09/05/russian-ambassador-anticipates-liberation-of-mariupol-in-ukraine/). Takze si myslim, ze scenar ma uz jedna strana napisany.

Zverejnené

attachicon.gifBez názvu.jpg

stačí takto?

či tým komunistickým plátkom si myslel britský Guardian?

Staci. Len nie jasne, odkial tvoja "terazka zmatenost" sa nabrala a aj tie tvoje pochybnosti o akomsi dvojakom metre.

Tym komunistickym platkom som mal na mysli brit. Guardian....aj ked ten druhy (domaci) nie je odchodnejsi.....co sa v mladosti atd. :( .

plné znenie dohody o prímerí, tak akosi nebolo zverejnené

to môže znamenať len jedno, neistotu ohľadom toho, akým spôsobom prijme podmienky prímeria verejnosť

Mozno mas pravdu, ale ta obava zo strany Porosenka moze pramenit s toho, ze rusom uz ukrajinci (obyvatelia) nemienia ustupovat.....taketo prebudenie a realita skutocnej povahy suseda ta zmeni.....teda mna by zmenila urcite!

Zverejnené

Rad by som sa mylil ale v tom primeri citim najaky podraz, ako bol predtym s tym mierovym konvojom.

Nezabudajme, ze Putin je byvaly sef KGB, ktora ma s demagogiou obrovske skusenosti.

Zverejnené

ehm..

"slyšíte noční hodinu být, a všude je ticho, mír a klíd!!!"

a čo teraz zo sankciami?

čo tak uvrhnúť na Putina nejaké tie sankcie, za to že vypukol "mír" bez súhlasu zo západu?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov