Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Diskusia o rusko-ukrajinskom konflikte prebieha v téme

Rusko - ukrajinský konflikt

Odporúčané príspevky

Zverejnené

dokopy,    zbytocne budes nadavat, ked nedokazes pochopit ze my nie sme martania :) a  sme jedna zucastnena strana.

Blahoslaveni duchom chudobni, kedze ich je kralovtsvo nebeske,  ale skutocne musite mat aj volebne pravo ?

Zverejnené

ale nekecaj :D

toto bolo pre 4 dnami:

mal som aj video s tankami, ale uz ho neviem najst  :)

Tak nejako som predpokladal, ze ludom dojde, ako to bolo myslene, v kontexte Dokopyho "Miestni experti by najradšej sadli do tangoch a išli na Moskvu."... Samozrejme, ze sa Ukrajina mobilizuje, ked im na hraniciach caka niekolko desiatok tisic prislusnikov 'domobrany'. Ale urcite nema Ukrajina v plane tazenie na Moskvu, to asi uznas aj ty. Do buducnosti sa pokusim byt jasnejsi vo svojich vyjadreniach. :)

@Dokopy

Ja mam pocit, ze jediny, kto sa strka niekomu do konecnika su ludia ako ty. Co maju vybraneho svojho favorita, vodcu, alfa samca. A svoju faith based reality maju nastavenu tak, ze aj keby ten ich vodca bral cukriky skolkarom, tak si to v hlavach nejako zvlastne osrpavedlnia a zhodia celu situaciu na vybraneho triedneho nepriatela (pravica, NATO, EU...).

Zverejnené

medzi tymi, kto sa na Ukrajine mobilizuje, je najma Narodna garda, teda legalizovane milicie Praveho sektoru :)

Medzi tymito vlastencami je aj svedsku nacionalista Mikael Skillt. Chytil ho charkovsky Berkut, ktory zastavil konvoj Praveho sektora smerujuci na vychod. Teraz sa Mikael zotavuje z bitky a slubuje, ze sa coskoro vrati do boja:

Brutet kna, bruten brostkorg och muskler i ryggen avslitna efter 1 timmes misshandel av Kharkiv berkuts, men mar som en prins nu pa sjukan. Kampen fortsatter, motstandet ska krossas.

https://www.facebook.com/mikael.skillt?fref=ts

• Pridať bod 1
Zverejnené

Súčasná situácia naznačuje imperiálne snahy Ruska, Rusko sa po páde ZSSR otriaslo a snaží sa impérium vrátiť do pôvodných hraníc. Isté je, že tie hranice už zrejme nikdy nebudú politické, tak sa snaží aspoň o hospodárske. To platí pre Ukrajinu, tá po naznačení smerovania krajiny do EÚ dala Rusku najavo, že nemá v záujme byť v sfére jeho vplyvu. Bohužiaľ Ukrajina na Kryme a vo východnej časti krajiny má početnú ruskú menšinu, ktorá má trochu iný názor na smerovanie krajiny a tento názor je dostatočným dôvodom Ruska, aby sa miešalo do vnútorných udalostí Ukrajiny. Strata (možno dočasná, možno úplná) Krymu bola pre Ukrajinu geopolitickým úderom, kto vlastní Krym, ten vlastní kontrolu nad Čiernym morom, pre Rusov má Krym špecifický význam, pretože pred storočiami keď ho ovládli, znamenalo to úpadok hegemónie v Čiernom mori ich úhlavného nepriateľa -  Osmanskej ríše. Ukrajina stratou Krymu stratila kontrolu nad Čiernym morom, ale myslím, že túto stratu prežije. Problém je východná časť Ukrajiny, tá je totiž priemyselnou oblasťou a prípadná strata tejto oblasti bude vážnym úderom pre ukrajinskú ekonomiku. A naopak, Rusko môže ťažiť zo zdrojov, ktoré sa tu nachádzajú. Najsmutnejšie však je, že ide o konflikt relatívne veľmi blízkych národov, ktoré spája spoločná história, podobný jazyk a rovnaké náboženstvo. Nakoniec aj Rusko, jadro svojho protoštátu by našlo v súčasnom ukrajinskom území.

Zverejnené

ved to je ta ista domobrana :), ten isty scenar.

A ukrajina prezije aj bez krymu aj bez vychodnej casti,  len to ma hacik. Zije tam dost vela Ukrajincov a tazko si predstavit ze sa ich vzda bez boja. A navyse, kde sa rusko zastavi ?  V Kyjeve ?  Alebo az v berline ?

A ci ovládanie cierneho mora je teraz to zasadne ?  Z môjho pohladu ani nie,   pokial bospor je v turecku, tak ide o jazero, to bolo klucove pred 100 rokmi, ked si rusi mohli vynutit  priechod ale teraz to naopak znamena ze stratili pristup k stredozemnému moru

Zverejnené

vazne ten isty scenar? :)

ja o tom dost vazne pochybujem, ze su z Ruska ... ze maju ruske zbrane a vystroj, dokazuje len to, ze zbrane a vystroj su z Ruska. Odkial maju zbrane, je uz druha vec. 

Ze sa pohybuju ako profesionali ma byt dokazom, ze su z Ruska? Na Ukrajine ziju desattisice afganskych veteranov. Plus tisice vojakov Berkutu, ktory Avakov rozpustil. Ti maju pramalo dovodov podporovat sucasnu vladu a ani sa netaja, ze sa pridali na stranu ozbrojencov... ale ved uvidime podla mrtvych, odkial su. Uz su minimalne styria v udajnom boji o letisko pri Kramatorsku. Kde je ta ruska armada, ktora sa zastavi az v Berline? :)

Zverejnené

creeper, ale zorganizovat ich a riadit tak aby nenarobili viac skody ako uzitku je prilis zlozite,   jednoduchchie je tam poslat vlastnych :)

A ta ruska armada caka kusok odtial,  Nasilie organizovane ruskom, zbrane z ruska,   rovnosata bez oznacenia.  To nie je vyzbrojena domobrana

Zverejnené

Ja myslim - dufam,ze na ukrajine ziadna vojna nebude - vypracu tych par separatistov. Ani ruska armada tam nepride. Rusi spravili chybu  - stratili spojenca.

Krymom - stratili zavazie co niekedy vedelo naklonit stranu na proruskych - ci ruskych ludi - v politike. Snad sa daju dokopy - dobre si zvolia a ak bude treba zabojuju o svoju vlast.

---------

Druha vec -ak by chceli pripojit aj vychod k Rusku - vraj tam to cez referendum nejde. Tak snad nenarobia pri odpaleni separatistov nejake vazne skody - aby nestratili podporu ludi - ktori by za nimi stali - aj keby tam rusi prisli. Neviem ci je to pravda - ale pacila by sa mi.

-

Ak by bola ani nie len vnutorna bratovrazedna vojna aj za v padu ruska - to budu miliony utecencov. Som pozeral na graf poctu obyvatelov v abchazku.  Z 250 000 na 50 000 - nieco neskutocne. Ato to vyhnali 40 000 armenov 150 000 gruzincov( a dalsie narodnosti) zo svojej vlasti - domoviny.

Krym z vojenskeho vyznamu nema az taky vyznam - najvacsiu flotilu v ciernom mori maju vraj turci(ci vedla v stredozemnom).

---

ja dufam a verim - ze juhoslovansky scenar nebude.  Inak preco vlastne mohol  vzniknut na zapadnom balkane. Vacsia nenavist medzi narodmi? Ci to bolo menej kontrolovatelne - hocikto zacal strielat do hociko - kedy chcel?

http://petrharazim.blog.idnes.cz/c/405669/6-duvodu-proc-si-Ukrajina-nedokaze-poradit-se-zelenymi-muziky.html

jeden blog - co mi trosku vysvetlil - preco je to z ukrajinou tak ako je. Myslim posledne tri mesiace, tri roky - preco nefunguju ako stat. Ci preco sa im to vsetko tak rozpada.

Zverejnené

Poslat vlastnych je jedna vec a nechat ich tam zomriet druha. Zlozite organizovat byvalych berkutakov a afganskych veteranov? :)

Ja netvrdim, ze to nie je dobre vyzbrojena domobrana, len pochybujem, ci su ozbrojenci z Ruska. Standardna vyzbroj ruskych a ukrajinskych vojakov je zhruba totozna. Mimochodom, aj ukrajinski vojaci, ktorych poslali proti ozbrojencom, maju zbrane z Ruska, rovnosata tiez bez oznacenia. Mozno aj oni prisli z Ruska. Alebo z NATO :) 

ukraine-14.jpg

Aby som to zhrnul, podla teba musia byt ozbrojenci z Ruska, lebo:

1. maju ruske zbrane

2. maju ruske rovnosaty, bez oznacenia

3. maju rusku vystroj

4. organizovat miestnych je zlozite

5. 100-200 km od nich je na hraniciach ruska armada

este nieco? :)

Zverejnené

creeper, tak aby som chapal,

suhlasis ze ide o ruske zbrane, ktore tam teraz rusi doviezli, ze ide o akcie organizovane rusmi a len neveris ze ide o ruske jednotky ?

neviem, pohladam dalej, len si myslim ze afganci uz budu trochu postarsi

Zverejnené

@tyso tak nejako, doteraz som videl asi len dva oddiely, dokopy mozno 50 muzov v dvoch mestach, Kramatorsk a Slavjansk tusim ... nejako malo. Ak vie niekto dolozit ozbrojene "ruske" jednotky obsadzujuce policajne budovy aj v inych vychodoukrajinskych mestach, rad sa pozriem :)

afganski veterani mozu mat dnes tak 40-50 rokov:

ukraine042134_r8036-r582-st.ir2-_s900.jp

@dark No to mas jedneho, Strielkova, ktory to udajne riadi. Je to dokaz, ze ozbrojenci su z Ruska? SBU v tom clanku tvrdi nieco ine:

recognized I. Strielkov as a person which was recruiting them and setting tasks ... I. Strielkov recruits the citizens of Ukraine in order to further use them in organizing and conducting subversive actions in our country ... The saboteur personally gave instructions to the Ukrainian citizens K and B to seize and hold the building
Zverejnené
afganski veterani mozu mat dnes tak 40-50 rokov

afganski veterani mozu mat dnes tak 40-50 rokov:

Ak si pamatam - vpadli tam vtedy kedy som sa narodil - 1978 - teraz aj 18 rocny v tom case maju 36+18 a to je 54 rokov . Odisli 84 ci 86? teda oni maju aspon 50 rokov. negooglil som - mozno sa mylim.

Ja nepochopim - jediny dovod - preco by to robil obyvatel ukrajiny? A odkial by mal zbrane? Takto iste velkacast znich je obcanou z ukrajiny - a urobia to pre peniaze. Ale ak by nebol dovod penazi aky by bol? Ako iste peniaze - ale on svoje uz dostal. Ked a ak ludia to nechcu?

Z presvedcenia to nebude - oni ho mozno nemaju ani take ako creeper. Ci ja. - to je nevedomost.

--------------

Rozmyslam aj inak - robili by to madari  v Rimavskej Sobote? Za peniaze niektori isto - ale robila by to vacsina?  Isto nie - co by ziskala? Nepriatelov? Na co ich potrebuje pre normalny zivot?  Ich vacsina nie je ani v Rimavskej Sobote ani v Donecku - a maju rozum - preco by to robili?  Vacsina - myslim - zlozenim obyvatelstva -ale preco aj keby sa v R.S aj naslo 100 dilinou k normalnym madarom(tych tam moze byt 5000) co to nechcu su dramaticka mensina - pustili by sa do toho?

!

Zverejnené

Z presvedcenia to nebude - oni ho mozno nemaju ani take ako creeper. 

na co tym narazas?

Cisto matematicky - ak vojna v Afgane, v ktorej sa vystriedalo nejakych 600.000 vojakov, trvala od 1979 do 1989, mohli v nej este bojovat aj vojaci narodeni v roku 1970/71. Dnes mozu mat najmladsi 43 rokov.

Preco by niekto nemal motivaciu bojovat proti ukrajinskej vlade? Preco by to nerobil prave rusky obyvatel Ukrajiny?

Avakov rozpustil Berkut, ktory mal nejakych 3000 a ku koncu mozno az 18.000 vojakov, a nahradil ho "Narodnou gardou". Zo dna na den sa ocitli bez prace tisice vycvicenych vojakov, o ktorych sluzby Ukrajina uz nemala zaujem. Alebo sluzit jej oni. Dnes je to uz jedno.

Spominas peniaze. To je celkom slusna motivacia v krajine, ktora ma roky ekonomicke problemy. Odkial sa vzali ukrajinski zoldnieri, ktori v Gruzinsku 2008 bojovali proti Rusom? O ukrajinskych zoldnieroch sa hovorilo aj v Libyi. Tusim su tam este stale v base. Vraj su aj v Syrii. Atd. atd.

Zbrane je druhotna otazka.

Zverejnené

Creeper ja som napisal toto.

Z presvedcenia to nebude - oni ho mozno nemaju ani take ako creeper. Ci ja. - to je nevedomost.

Ze ani ja nemusim poznat ani presne ani vzdialene realie . Preco si obcan bude utocit so zbranov v ruke na svoj stat?

Nenarazal som na nic - len ze to neviem vyhodnotit ani asi ako ty .  a Podla mna sa mylis. Ale spomenul som aj seba aj ja sa mozem mylit.

Berkut mal 3000 - ci 18 000 ? A co je to berkut? Tiez bez guglenia - boli to poriadkove zlozky? poriadkove zlozky su aj so zbranov? A akou - gulometom? RPG? To su vojenske zbrane. To zo ziadnej policajnej stanice nemohli ukradnut. Lebo to sa tam nenachadza - naco by to tam bolo? Podla mna u policie nie su ani obycajne samopaly - co sme mali na vojne co bz snimi robil?To je utocna puska nie na 20 - 50 metrov - ale na 500 -1000 - a palebnu silu to ma na zabitie - totalne zneskodnenie, 

Iste rusi im to dodat nemuseli, ale aj ten miestnz vzmastenec odkial bz to kupil? Asi to prislo z ruska.

Peniaze motivacia - to ked ich obsadia zajtra rusi to budu mat platy 800 dolarov? To uz maju na kryme?

neviem ohodnotit donecky region  - aky je silny - ale cela ukrajina nema vyvoz ako Slovensko - 

Inak si cely cas si pospevujem  a poklepkavam nohou tu ukrajinsku melodiu - Ukrajina bojuj za svoju slobodu.

!

Zverejnené
http://zpravy.idnes.cz/na-vychode-ukrajiny-operuji-rusti-vysadkari-tvrdi-vicepremier-ps2-/zahranicni.aspx?c=A140416_084758_zahranicni_vez

Do východoukrajinského Slavjansku vjely transportéry s ruskou vlajkou

Není zřejmé, zda se jedná o vozidla ruské armády, o dezertující jednotky ukrajinských sil nebo o transportéry, které ruské jednotky zcizily na ukrajinských základnách.

je v tej "kvízovej otázke" aj možnosť "X"?

"X": sú to ukrajinské transportéry, sedia v nich ukrajinský vojaci verný dočasnej vláde, a keď dostanú rozkaz, tak rýchlo tú ruskú vlajku odhodia, a vytiahnu ukrajinskú, a dajú "poctivým" separatistom "do držky"? 

ale pravdepodobnejšie je, že sú to dezertéri z ukrajinskej armády

Zverejnené

Korespondent německého Spiegelu v Kramatorsku cituje jednoho z vojáků, kteří na ukrajinských tancích vyvěsili ruské vlajky.

"Už týdny jsme nedostali nic pořádného k jídlu, Kyjev na nás zapomněl. Už nám to stačilo," volal z jednoho ze šesti ´ruských´ tanků, které projížděly městem.

Zverejnené

láka ide cez žalúdok.. aj láska k vlasti..  :pohoda:

Zverejnené
http://hradec.idnes.cz/prezident-milos-zeman-diskutoval-se-studenty-hradecke-univerzity-1dy-/hradec-zpravy.aspx?c=A140415_152912_hradec-zpravy_pos

Miloš Zeman "Není v silách České republiky a dokonce ani Evropské unie, aby poskytovala pomoc Ukrajině, protože by skončila v kapsách oligarchů a nedostala by se k normálním občanům. Podstatou ukrajinské revoluce je, že proti jedněm gangsterům bojují druzí gangsteři"

Zverejnené

Otazka znie tak, ci NAM je JEDNO, ktori "gangstri" sa dostanu k moci...

Cela situacia je ohromne neprehladna, nielen kvoli medialnej propagande, ale aj kvoli vratkemu postoju vsetkych zucastnenych stran. Tym myslim od miestneho obyvatelstva (ktore si nevie predstavit dosledky ani jedneho scenara, ktory nastane), cez oligarchov (ktori tiez nevedia, kde bude ich peniazkom lepsie), cez Kyjevsku vladu (ktora straca podu pod nohami kvoli nejednoznacnemu postoju EU a NATO), cez menovany Zapad (ktory sa boji o dodavky plynu a potravin) az po Putina, ktory sa smeje do hrsti, lebo chaos a neistota je presne to, co mu vyhovuje. Nepotrebuje utocit, staci mu cakat a provokovat.

A vsetci by si mali uvedomit, ze na hrube vrece patri hruba zaplata. Lenze vrece sa roztrhlo uz na Kryme. :(

Zverejnené

vychadzaju najavo okolnosti, za akych oslobodili letisko v Kramatorsku:

k letisku prisli jednotky armady s umyslom jednat. Ked naproti nim vysli separatisti, ukrajinska strana spustila palbu a zahnala separatistov bez odporu do lesa. Preto ti zraneni a zajatci na proruskej strane a ziadni zraneni na ukrajinskej. Nijake boje o letisko neboli. Kratko na to prisli k letisku stovky nahnevanych demonstrantovi a zablokovali armadu na letisku :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov