Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Diskusia o rusko-ukrajinskom konflikte prebieha v téme

Rusko - ukrajinský konflikt

Odporúčané príspevky

Zverejnené

bohus, a skus mi vysvetlit preco tak drzis palce rusom.   Je to strach, alebo nenavist k Ukrajincom ?  Ved tu je jasny agresor a takmer bezbranny nas sused.   Pomoc ukrajine je obycajna slusnost, ked uz neg´hovorim o tom ze to je  v nasom zaujme. Rusi pouzili plyn na vydieranie ukrajiny, preco mas pocit ze nam to nehrozi ? Ak uz vynecham fakt ze sa milovymi krokmi blizime k stavu ked cez ukrajinu nepojde ziadny plyn a a budeme plne zavisly od pomoci EU.

Ved to co predvadzas je cisty masochizmus, teba tesi ze sa rutime do katastrofy, ktora sa ta bude priamo tykat

• Pridať bod 2
Zverejnené

Zo strany Ukrajiny by som čakal, aby sa slušne dohodli s Ruskom na spôsobe platenia. Ani ten veľmi lacný plyn, ktorý doteraz od Ruska brali, neboli schopní zaplatiť. Podľa tunajších demokratov, Rusko má pokorne skloniť hlavu a na protiruské neobjektívne výpady reagovať tak, že naďalej bude poskytovať plyn pre Ukrajinu zadarmo  :) .

Už aj ten náš proeurópsky Fico si nedávno všimol, že terajšia ukrajinská vláda je veľmi iniciatívna, čo sa týka vytvorenia toku plynu zo Slovenska, ale na otázky platby sa nechcela ani baviť. Agresívni a dosť primitívni "Majdanci" zvrhli nedemokraticky svojho prezidenta a boli by ho zabili, keby včas nezmizol. Rozvrátili, čo sa dalo a naši pravičiari odrazu plačú nad osudom ukrajinského ľudu. 

Zverejnené

Bohus, ale by si si mal uvedomit, ze ten dlh nebol dlhom klasickym, ale bol (teda je) dlh , ktory svoho casu rusom vlastne vyhovoval, pretoze vdaka tomu dlhu si mohli robit na ukrajine svoju politiku. Ked sa to akosi casom pos..lo vdaka "Majdanu", tak razom je vsetko inak a je treba robit poriadky. Je zaujimave, ze Tymosenkova bola vysetrovana za podpisanie nevyhodnej zmluvy pre ukrajinu s ruskom a tento posledny pajac to vsetko sku...l sposobom "po mne potopa" a tym padom vlastne pripravil rusom cestu, na akesi alibi, v tom co spravili. Je verejnym tajomstvom, ze na ukrajine vladla hospodarska mafia a neobzerala sa na to, co dorobi s krajinou. Vtedy to rusom nevadilo?

Zverejnené

bohus, ved je jasne ze rusko sa nesnazi dohodnut,  chce ukrajinu rozdelit.   Toto nie je finacny problem.

A otazka znie jasne,  preco si nadseny tym ze budu problemy ?  

A navyse uplne zjavne sa ani nesnazis o objektivitu,     

Zverejnené

Bohus

Problém Ruska je v tom, že ak by boli na Ukrajine rozmiestnené raketové základne NATO, ich protiraketová obrana by nemala šancu. A to je hodnota, ktorá sa nedá porovnávať s cenou plynu. Rusom ide o strategickú budúcnosť krajiny. Je to paradox, ale na demokraciu sa môže hrať iba ten, kto ju dokážeme udržať silou.To platí pre obe strany.

Zverejnené

Tono, súhlasím, iste máš plnú pravdu. Rusi neustále aj teraz opakujú, že chcú vidieť Ukrajinu, ako neutrálnu krajinu. 

Ale vôbec si nemyslím, že Rusom to vyhovovalo, ako píše informátor, keď Ukrajina za plyn neplatila. 

V Rusku je kapitalizmus a komunisti sú menšinová, nie vládnuca strana, ktorej by sa takýto postoj čiste teoreticky mohol pripisovať.

Ešte by som k tomu dodal, že ani USA by nestrpeli v blízkosti svojich hraníc rakety protivníka. Chruščov musel veľmi rýchlo kedysi dávno odviezť domov tých pár rakiet, čo dopravil na Kubu.

Zverejnené

Neutralna ukrajina, ale s ruskym vplyvom. Da sa aj tak charakterizovat neutralita dla ruskeho "dumania". A este k tomu tolerovanemu dlhu za energiu voci rusom......myslis, ze keby rusko bolo zostalo v pozicii pred "majdanom", tak by sa bolo tak vehementne staralo o splatenie dlhu? Az taku velku priatelsku dusu nema ani brat k bratovi a uz vobec sa neda poukazovat na rusky kapitalizmus a mensinovu komunis. stranu ruska. V tomto pripade jednoznacne vyhrava geopoliticky charakter, nad cisto ekonomickym uvazovanim. No ale to nie je nic noveho v ruskej historii osidlovania a "bratskej" pomoci.

Zverejnené

Bohus

Iste, ale cena plynu nie je tvorená nákladmi na prepravu, inak by nemali Nemci nižšiu cenu, ako my, a my nižšiu, ako Ukrajinci.Rusi nám platia za kontrahovanú  prepravnú kapacitu, bez ohľadu na to, či plyn prúdi. Politika je teraz pre nich dôležitejšia, ako ekonomika. U nás skutočne rozhodujú iba finančné záujmy. My našu suverenitu nemáme vo svojich rukách,(nikdy v histórii sme ju ani nemali, tak to asi ťažko pochopíme) takže naše skákanie cez vatry zvrchovanosti, sú iba rituálne tančeky. Rusi suverenitu chápu trochu inak,. Vieme, ako to bolo s našou suverenitou v 1968. Bola vymenená v prospech suverenity SSSR a jeho  "bratov".  Brežnev na to dokonca vymyslel nový pojem, doktrínu "obmedzenej suverenity". Pekný výraz. Kto vie, akú doktrínu na obhajobu svojej politiky nájde Putin. História nás poučuje v tom, že najprv sa ťahá figúrkami a doktríny si potom vymýšľa víťaz.

Zverejnené

rozpravat o americkych raketach na ukrajine je kravina,  nic take nehrozilo,  naopak cely zapadny svet sa snazil  ziskat rusko ako partnera. Americania si daval pozor aby ani virtualne neohrozovali ruske zaujmy vo svete.  To vsetko konci,   rusko je stary znamy nepriatel. 

Rusi dali prednost prazdnej imperialnej politike pred medzinaradnou spolupracou a partnerstvom.  Ale to je realita a hotovo. 

Co teraz dalej ?   Rusko sa rozhodlo ze ukrajina nema narok na vlastnu samostatnost a je otazka ci mu bude stacit robit problemy alebo priamo zasiahne vojensky.  A co z toho vyplyva pre nas a nase zaujmy

Bohus, rusko je autoritarska krajina smerujuca k fasizmu,   Gazprom je statom ovladany podnik ktory robi politiku.   To nema nic spolocne s kapitalizmom ci komunizmom, to je hlbsie. To je ruska imperialna politika, ktora sa nezmenila za stovky rokov.

Zverejnené

Tyso

Nie je to kravina. Rusko je jadrová veľmoc, ktorá môže zničiť USA. To je východisková pozícia Putina. Ak by bola táto pozícia nejako ohrozená, nemohol by si dovoliť to, čo robí. Akceptovať protesty, demarše atď.. musí iba slabí. To, že sa takouto politikou Rusko dostáva do izolácie, je len dočasné. Izoláciu nakoniec vždy prelomia ekonomické záujmy. Fico to už naznačil.

Zverejnené

Tono

Ked chce niekto niekoho ekonomicky ovladat sposobom ako to ty popisujes, tak si musis uvedomit, ze ten ovladajuci musi aj predavat, lenze sa moze stat, ze casom nebude mat komu predavat a jeho neobmedzene moznosti su zrazu obmedzene, ako jeho predstava o nejakej svetovlade.

Zverejnené

tono, to je jednoducho nezmysel.   jadrove zbrane su stavane tak aby sa nedali  znicit prvym uderom a odveta bola niciva,  a dôsledkom je to ze sa nepouziju.  To by ziadne ukrajinske zakladne nezmenili.  Tento stav je jasny a tak to co hrozi su klasicke lokalne a obmedzene lokalne konflikty.  A mylis sa aj v druhom, rusko nie je ekonomicka velmoc,   to len dnes predstiera ze je velmoc, nie je.   Ale ma nebezpecnu armadu a tak je hrozba.  EU ani NATO  nemali v umysle ohrozovat rusko, to je len ruska paranoia,    to co sa dialo bolo len superenie mimo ruska a tu rusko malo priznanu poziciu partnera, ktory bol respektovany. To konci a rusko je dnes diplomaticky izolovane. 

Samozrejme to ze sme sa dlhodobo nesnazili diverzifikovat nase energeticke zdroje je problem a je uplne jedno co Fico hovori,  problemy sa nam nevyhnu.  Dnes to nie je hlavne o tom ci chceme posielat plyn do Ukrajiny ale ci nam pomozu v EU s plynom a ropou, ked trasy cez ukrajinu skoncia.

To su problemy par budúcich rokov, ktore musíme riesit technicky a diplomaticky. 

A hlavne dnes je svet inde ako bol pred 200 rokmi,  snaha ovladat uzemie je nezmyselna, je to drahe a nic to neprinasa.   Kucma spomina ze keby rusi ziadali Krym, tak by ho dostali v 90 rokoch a aj dnes pri skutocnej snahe, by ho normalne kupili od ukrajiny za par miliard zlavy na plyne.  Dnesne straty ruskej ekonomiky su uz vyssie ako naklady podobnej transakcie a budu rast.

Zverejnené

Neprestava ma fascinovat, ako sa u nas kseftari strategickych zasobach obilia, ako keby nam realne mohol hrozit hladomor.

Ale pri naozaj strategickej rope rope sme uz desatrocia od revolucie zavisli od jedineho vysoko nespolahliveho dodavatela a nase zasoby sa rataju v dnoch.

Zverejnené

Na aktualitách.sk som si prečítal celkom vecný článok, bez protiruských alebo proruských emócií, čo nie je celkom bežné.

Robiť neustále z Rusov neľudských netvorov, nespoľahlivých obchodných partnerov na tomto fóre mi už pripadá prinajmenšom trápne.

http://www.aktuality.sk/clanok/251077/rusko-dodrzi-zavazky-na-dodavky-plynu-do-europy-ubezpecil-putin/

"Zaručujeme našim európskym spotrebiteľom splnenie všetkých našich záväzkov," poznamenal Putin v zrejmej snahe uvoľniť obavy v Európe za súčasného nátlaku na Ukrajinu, aby uhradila Rusku svoj dlh za plyn vo výške 2,2 miliardy dolárov (1,59 mld. eur).  Meškanie Ukrajiny s platbami je "absolútne neúnosné", citovala Putina agentúra DPA. Ruský prezident súčasne vyzval Európsku úniu, aby Kyjevu pomohla vyrovnať dlh.   

Ukrajina im dlhuje miliardy

"Rusko nemôže niesť túto ťarchu samotné. Preto sme požiadali našich európskych partnerov o naliehavé stretnutie, na ktorom sa rozhodne, ako pomôcť ukrajinskej ekonomike," dodal.   Ruská vláda uvádza, že jej Ukrajina dlhuje celkove 16,6 miliardy dolárov (11,97 mld. eur). Putin komentoval aj reakciu USA na svoj návrh na rokovania o ukrajinskom dlhu za plyn, ktorý poslal viacerým európskym lídrom. Konštatoval, že "nie je dobré čítať listy iných ľudí". Putin upozornil vo štvrtok listom 18 európskych lídrov, že ruské dodávky plynu do Európy by mohli byť prerušené, ak Moskva zastaví dodávky Ukrajine pre nezaplatené faktúry. Vyslúžil si za to obvinenie USA, že Rusko využíva energie ako "donucovací prostriedok".

Zverejnené

Ten stat nema ziadne kasarne na vychode.

http://hn.hnonline.sk/svet-120/vojakov-pribuda-cas-sa-krati-pozrite-si-styri-scenare-pre-ukrajinu-612442

Pozicie vidite tu

https://www.rusi.org/downloads/assets/UKRANIANMILITARYDISPOSITIONS_RUSIBRIEFING.pdfu

Toto stat nieje.

UKRAJINA NIE JE ZIADEN STAT- to je len priestor - velky - A podla ma tu vychodnu nech si spravuju rusi . ak chcu. A mozno by to bolo aj lepsie. Lepsie by ich spravovali - referendum - a smitec. Zapadni pridu do EU - nikdy neboli na urovni vychodnych  - ale im treba pomoct. Nie je to tak vyhodne - a co? Budeme trosku chudobnejsi - ak sa prisposobia a totalne - prijal by som ich. A rad. Vystrielat fasistov . Podmienka pre domacixh.

Zverejnené

Na aktualitách.sk som si prečítal celkom vecný článok, bez protiruských alebo proruských emócií, čo nie je celkom bežné.

Robiť neustále z Rusov neľudských netvorov, nespoľahlivých obchodných partnerov na tomto fóre mi už pripadá prinajmenšom trápne.

http://www.aktuality.sk/clanok/251077/rusko-dodrzi-zavazky-na-dodavky-plynu-do-europy-ubezpecil-putin/

Bohus, prosim ta, uved, co mas na mysli tym oznacenim tejto obhajoby za  "vecny" clanok?...............alebo co si ty s tohoto clanku vlastne vycital. Lebo mne asi unika nejaky zmysel tejto Putinovej eseje v spojeni s tym, co sa teraz deje na vychod od nas v rezii Ruska.

Zverejnené

Miestni experti by najradšej sadli do tangoch a išli na Moskvu.

• Pridať bod 1
Zverejnené

@Dokopy

To je sranda, pretoze jediny, kto ma momentalne tanky vytiahnute zo svojich zakladni su Rusi..

Zverejnené

dokopy, a ktori experti ? :) Pretoze ja hovorim o skutocnych sankciach, nie o vojne. Ale miestni rusofili   su ako uzitocni idiiti co umoznili druhu svetovu vojnu,  vtedy to bolo podobne,   na zaciatku stacilo  pomerne malo aby sa nic nestalo,   a na konci to stalo desiatky miliony zivotov a znicenu europu.   Prvu sancu pri gruzinsku sme vynechali, teraz sa bavime ci vyuzijeme druhu a ak nie, tak kazda dalsia ruska agresia bude narocnejsia na odpoved.

Zverejnené

Rusofóbnych konformistov s názorom stáda je ľahko poznať.

Zverejnené

hehe, tym ze neveria kremelskej propagande ?  A to same je uz hriech a su to fasisti :)

Ach, boze,   ved aj carnogursky musel najprv podlahnut senilite aby sa stal rusofilom. 

Tak vela zdaru,   ak to robis za ruske peniaze, tak si ich zasluz. Ak len z vlastnej hluposti, tak vela zdravia :)

Zverejnené

Tyso

Tvoj názor je racionálny. No dejiny sú dôkazom toho, že iracionálny idiot je vždy bližší k masám. V predvečer Veľkej noci, jedna reflexia, koho ukrižovať?  Barabáša, alebo Krista. Odbočil som, sorry. Mal som možnosť spolupracovať so špičkovými ruskými fyzikmi, z ústavu, kde pôsobil aj Sacharov. Pri spolčnej prechádzke Moskvou, sme išli okolo sochy Petra Veľkého. Spýtal som sa ich, ktorú historickú osobnosť si Rusi najviac vážia. Peter Veľký, asi najviac priblížil Rusko Európe, myslel som, že to bude on. Odpoveď ma prekvapila, Na prvom mieste je Ivan Hrozný, a na druhom Stalin. Je to asi 8 rokov naspäť.. Ak si vládu spojíme s územným ziskom, tak to nadobúda logiku. Gorbačov je v tomto uhle pohľadu pre Rusov „nočnou morou“ Myslím, že Rusi nikdy nepochopia pointu tohto vtipu: Slovák a Rus nájdu poklad. Rus hovorí. "Teraz sa rozdelíme po bratsky“. Slovák na to „:hovno po bratsky, pekne na polovicu!!!“.

• Pridať bod 2
Zverejnené

hehe, tym ze neveria kremelskej propagande ?  A to same je uz hriech a su to fasisti :)

Ach, boze,   ved aj carnogursky musel najprv podlahnut senilite aby sa stal rusofilom. 

Tak vela zdaru,   ak to robis za ruske peniaze, tak si ich zasluz. Ak len z vlastnej hluposti, tak vela zdravia :)

Ak sa z vlastnej hlúposti strkáš do konečníka jednej zúčastnenej strany, pretože je to in,  tak tiež želám veľa šťastia.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov