Sniper Zverejnené 23. Január, 2019 Autor Zverejnené 23. Január, 2019 Ty si pletieš ešte aj pojmy vintage a retro. Čo je retro na televízore z roku 1990?
Tomáš Zverejnené 23. Január, 2019 Zverejnené 23. Január, 2019 Tak vintage. Ale tie 3 veci su typicky ceskoslovensky socik.
game Zverejnené 5. Február, 2019 Zverejnené 5. Február, 2019 male pele-mele z čias takých postarších... pamätníci budú pamätať :) uhliak... na starom dome stál pri všetkých kachliach a niečo sme sa toho nanosili :)klieštiky na kockový cukor - ja neviem ako vy, ale mne s tým chytiť cukor priveľmi nešiel, prsty boli lepšieklieštiky na cestovné lístky - dieročka a hotovobikiny zo 60. rokov - niečo pre potechu očí pánov a retro móda pre dámy... :) FB retro skupiny
chlapeczjuhu Zverejnené 5. Február, 2019 Zverejnené 5. Február, 2019 a keďže Vianoce, musia byť salónky a figúrky a čokoládkové presladenie :) kedysi sme tie fondánové salónky odkladali - kedysi veľmi veľmi dávno - vždy sa zvesili zo stromčeka, o rok sa zasa zavesili...neviem, ako dlho to šlo, ale raz som vybalila jednu takúto salónku a bola stvrdnutá na kameň :) kolekcia Zora.jpg salónky fondánové.jpgčokoládové želé arabesky.jpg Zora figurky krémové.jpgFondanove salonky. Take biele fajnove. Vyraba sa to este? Strasne by som to xhcel znova jest. ...
game Zverejnené 5. Február, 2019 Zverejnené 5. Február, 2019 Deva ich vyrába, sú klasické fondánové, ale majú mierne ovocné príchute http://www.deva-sk.eu/content/view/56/lang,sk/také boli aj kedysi, si pamätám s bielou plnkou, potom prišli aj s takou jemne oranžovou plnkou...
member2793 Zverejnené 5. Február, 2019 Zverejnené 5. Február, 2019 ... pamätníci budú pamätať :) uhliak... taký by som niekde v šope hádam ešte našiel ... ak raz bude ples FSP fóra, tak ho venujem do tomboly :D
chlapeczjuhu Zverejnené 5. Február, 2019 Zverejnené 5. Február, 2019 Ples FSP? Super. Snad najdem niekde nejake fialove sako a hnede mokasiny. Biele ponosky mam do telocvicne... ...
D'Ady Zverejnené 5. Február, 2019 Zverejnené 5. Február, 2019 Ples FSP? Super. Snad najdem niekde nejake fialove sako a hnede mokasiny. Biele ponosky mam do telocvicne... skoda, ze sa nestretneme, ja nemozem1. mam dlhe vlasy2. plesy treba zrusit :D 1
game Zverejnené 5. Február, 2019 Zverejnené 5. Február, 2019 Uz viem, urobime maskabal, kazdy donesie nejake super retro volaco, co najde doma a bude vybavene :-)
chlapeczjuhu Zverejnené 5. Február, 2019 Zverejnené 5. Február, 2019 skoda, ze sa nestretneme, ja nemozem1. mam dlhe vlasy2. plesy treba zrusit :DJa mam ultrakratke vlasy takze ked to skombinujeme tak nam vychadza standardne ostrihany muz. Mozeme ist. ... 1
D'Ady Zverejnené 9. Február, 2019 Zverejnené 9. Február, 2019 mali ste niekto takuto hracku? ten moj mal na hlave este ciapku, zda sa mi, ze s cervenym krizom ako doktorfungoval na baterky, nalieval tekutinu z flasky do lievika, ktora sa "ako zazrakom" znova objavila vo flaske - samozrejme cez skrytu hadicku ;)
game Zverejnené 9. Február, 2019 Zverejnené 9. Február, 2019 tento pán dochtor je úplne neznámy :)pri prvom pohľade ako som rolovala fotku, to vypadalo ako niečo mončičákové, ale to je podstatne mladšie,keď toto bolo tvoje, pre mňa úplne neznáma vec... vďaka za novinku. toto ale zrejme naša hračka nebola, bol to zrejme dovoz, nebolo to náhodou ruské? len odhad, oni mali takéto veci svojho času,ale vidím to prvýkrát :)
D'Ady Zverejnené 9. Február, 2019 Zverejnené 9. Február, 2019 nespominam si uz, ale je mozne ze to bolo dovezene z Ruska; otec stade dovlakal kadejake zaujimavosti :Dcca zaciatok-polovica 70. rokov
game Zverejnené 9. Február, 2019 Zverejnené 9. Február, 2019 z Ruska sa svojho času nosilo kdečo, nie zrovna topánky a šatstvo a konzervy, to nemali, ale spotrebný tovar istého druhu, zvyčajne bol dobrý a lacný,pájkovačky, fény, foťáky, celé kufríky s nástrojmi, kompletné sady na vyvolávanie filmov, hodiny digi, bábiky, hračky, matrojšky, samovary do daru, drevené maľované kazety a tácky a krabice a dózy kdejakého druhu, ďalekohľady... a takéto, ani mi nenapadne, čo ešte... čo ešte ? :hmmm: a pozrite, teda vypočujte, čo som našla... ani nie pol minúty, ale je to nefalšované rádio Hvězda...tak pri vysielaní tohto som sa na strednej učila, Hvězda začala vysielať kedysi v šesťdesiatych rokoch ako stanica Československo, r. 1970 posilnili vysielače a zmenila sa na Hvězdu, Hězdou zostala až do konca roku 1989 - potom na masívne želanie poslucháčov dostala nové pomenovanie, nové znelky a pokračuje vlastne dodnes ako stanice Radiožurnál. pamätníci, pamätáte? :)
game Zverejnené 15. Február, 2019 Zverejnené 15. Február, 2019 zopár drobností, na ktoré sme takmer zabudli... modrá knižka... pamätáte?písmenká a slabiky pre prváčikov - na toto som skutočne zabudla...pioniersky tábor /v takomto chatkovom som bola v Štiavnických Baniach/povrázková preberacia hra... občas to robíme doma dodnes : )meotar - tak sa to správne volá? obrovské hebedo, kam sa pravidelne opačne vkladali obrázkytransparent RVHP - jeden z mnohých iných a ďalších
D'Ady Zverejnené 15. Február, 2019 Zverejnené 15. Február, 2019 hm, vies ze netusim, kde by hento v Stiavnickych Baniach mohlo byt?
game Zverejnené 16. Február, 2019 Zverejnené 16. Február, 2019 ha... tak to ti nepoviem, mala som asi 9, keď sme tam boli, od voľakedajších Vodohospodárskych stavieb tam bolo nejakých 40 detí, a pokiaľ dobre pamätám, ešte pár cudzích, nebolo to tam veľké... takže netuším.klasicky tam bola jedna ústredná budova a pľac na hry a nad nimi tieto chatky, a práve som si spomenula, že kdesi pod nimi boli aj také smaltované žľaby s mnohými kohútikmi na umývanie... či to bolo priamo v ŠB, netuším, kdesi nad, pod, odtiaľ sme boli v Antole, v BŠ a aj na nejakom salaši tuším... ale tam som videla prvýkrát takéto chatky, tak sa mi to zapísalo... : )
game Zverejnené 17. Február, 2019 Zverejnené 17. Február, 2019 nazrime do kúpeľní... a pekne ďaleko :)vodovodné kohútiky na točenie kdejakého veku, štillka - žiletkový strihač na vlasy / používali sme, používal sa takmer v každej domácnosti, čo som v tých časoch poznala/mydlo na magnet /používa sa v novom dizajne aj dnes/mydlo v sieťke /toto som dosť neznášala/ my sme mali na mydlo vždy tanierik alebo mydelničkustojan na lavór s lavórom - toto je spomienka pre skutočných pamatníkov :) nielen starí rodičia... na starom dome sme takýto mali aj my... a na všetko nosili z neďalekej artézskej studne kýble a kýble vody...:koryto na pranie - položilo sa na drevený stojanvanička na kúpanie - dokázala sa v tom vyprať celá rodinakto takéto ešte zažil? google, FB
D'Ady Zverejnené 17. Február, 2019 Zverejnené 17. Február, 2019 a co sa furt pytas? aby som sa priznaval, aky som stary... kohutikovu bateriu este stale v nasom byte jednu mame... nemozem si pomoct, ale lepsie sa s nou reguluje miesanie teplej a studenej vody ako pakovkou...štilku este pouziva moj otec a kedysi to bola bezna vybava domacnosti, kedze najma muzi a deti sa strihali doma; ale aj drobne upravy zenskych vlasov, pokial si pani nepotrpela na extra ucesy ;)no a co sa tyka stojanu na lavor, tak veru, ked som sa narodil a este chvilu potom, sme veru kupelnu nemali a na bezne umyvanie ruk bolo totoako sa hygienili dospeli, to veru neviem, mali sme doma aj velku vanu z pozinkovaneho plechu, len velmi nebolo kde... detska vanicka pre mna a neskor aj pre sestru bola hrda - smaltovana :D 1
game Zverejnené 18. Február, 2019 Zverejnené 18. Február, 2019 a co sa furt pytas? aby som sa priznaval, aky som stary... :) uisťujem sa a zisťujem... odjakživa rada zbieram ľudí, ktorí si pamätajú to, čo ja... a pripomína mi to, že pamätníkov je ešte dosť a dosť - pardon, nechcem tým pripomínať vek, ale spomínať na to, čo bolo, keď dnešné deti majú problém vytočiť na starom telefóne číslo, čo by si počali so stojanom na lavór :D :) snažím sa sem väčšinou strkať veci, ktoré si cca moji rovesníci môžu pamätať :) čo bolo ovšem práve tu teraz pri týchto lavóroch a kýbloch a korytách a plechových vaničkách dosť risk - keď som to začala vnímať, chodila som do škôlky s deťmi, ktoré sa už narodili do prvých tehlových minisídliskových činžiakov, takže toto nebolo úplne jednoznačné, či si to bude niekto pamätať ... milý D'Ady na moje potešenie nesklamal :klobuk: aby som to krátko objasnila:bývali sme na kraji jednej starej štvrte, kopa uličiek, artézske studne, dom vedľa nás susedil so začínajúcim postarším činžiakovým sídliskom...celá tá štvrť - staršie, novšie, obnovené domy - bola alebo mala byť odsúdená na asanáciu .... len bola otázka kedy.najprvsa rozhodlo, že pôjde druhá strana ulice, potom sa čakalo, potom to načali z druhej strany štvrte, a keď sme sa pýtali, nikto nikdy nevedel, kedy prídeme na rad my.... preto sme nemali zavedenú tečúcu vodu - bolo tam vo dvore miesto na kúpeľňu, ale nechceli sa do toho pustiť, lebo to bolo skutočne na húpačke.... nakoniec zaviedli rodičia a starí rodičia vodu aspoň do dvora, život sa stal jednoduchším, ale na definitívne slovo sme si počkali, až ja som mala 16.keby to boli vedeli, kúpeľňa dávno mohla stáť. už je jedno, aspoň mám hodne zaujímavé spomienky na lavórové, kýblové, korytové a vaničkové obdobie :) aj uličanov bolo ešte hodne zo začiatku, ale vedľa pri činžiaku a za ním, kde bolo zbúranisko a neskôr a dodnes veľký park, bolo naše ihrisko - napríklad vtedy bývali našimi najhoršími starosťami lopty pod autom a podobne :) fb nostalgia
game Zverejnené 26. Február, 2019 Zverejnené 26. Február, 2019 na toto som takmer zabudla... školička.a pritom to lisovanie rastlín bola pre mňa zábava... horšie to bolo, keď to chceli aj s koreňmi, ale veľké staré knihy sme mali, aj kopu kilových a kdejakých závaží k veľkej hospodárskej váhe - tak sa lisovalo zvesela.... a školské brigády, samozrejme - od základky až po vysokú som bola na zemiakovej, rajčinovej, uhorkovej, paprikovej, konzervárenskej, upratovacej a nakoniec jablkovej kdesi pri rumunských hraniciach. a ešte na jednej, to bolo priamo V banskej Štiavnici - len to bola ná brigáda: týždeň sme chodili na polia zbierať kamene ... zem sa správala ako keď človek potrasie pohár - každý rok sa veľké kamene dostali hore, tie bolo treba vyzbierať pred tým, než sa pustili do práce traktory a orba... nostalgia FB
informator Zverejnené 26. Marec, 2019 Zverejnené 26. Marec, 2019 trochu reklamy z cias este zdravych potravin a "chemlonu".... https://www.facebook.com/super.chrumky/videos/291122145122486/
game Zverejnené 26. Marec, 2019 Zverejnené 26. Marec, 2019 z tohto... teda z retrospektív podobných reklamných blokov nie je zvyčajne problém v propagovaných výrobkoch :)podobné propagovali aj susedné, aj západné krajiny, pozerávali sme rakúske reklamy nie preto, že propagovali mlieko v sáčku a neskôr v tetrapaku, a propagovali prací prášok a nový obal na vajíčka a toaletný papier - jop., to všetko skutočne propagovali :) problém je v tom, že tie reklamy sme jednoducho nevedeli... na všetko boli normy a vymedzené peniaze, ale už v tých časoch sme sa cítili trápne pre tieto reklamy a tie rakúske sme zvyčajne pozerali ako film... tie naše boli racionálne, povedali, čo povedať mali, povedali aj to, čo povedať nemali - často reklamy na veci, ktoré nebolo dostať a podobne - ale natočené boli hrozne. nejaká kreativita dosiahla potiaľ, že kdesi v pozadí niekto dokola brble "klimatex".... :)
irb Zverejnené 11. Apríl, 2019 Zverejnené 11. Apríl, 2019 Zmysel TV reklamy v čase minulého režimu som nikdy nepochopil - prišlo mi to v daných pomeroch ako úplne zbytočná vec ;)
game Zverejnené 11. Apríl, 2019 Zverejnené 11. Apríl, 2019 zčasti bola :)viacmenej sme sa opičili po reklamách z vedľajších krajín... spústa ľudí mala prístup k nemeckým, rakúskym, maďarským tv - a pozerali sme ich ako filmy... a hoci sa nám zdalo, že v Maďarsku je malý západ... ono tak jednoducho veci nešli ani tam.ale reklamy robiť vedeli, a Budapešť bolo chcelo či nechcelo stále svetové mesto, oblepené veľmi prepracovanými a obrovskými reklamami, poriedko, ale reklamy robiť vedeli.na druhej strane sme sa občas z našich reklám dozvedeli sem-tam o nejakom novom výrobku, ale to bolo zriedkavé ako biely havran.... na ktorý potom stáli rady, alebo v obchodoch neboli,ale tak všeobecne boli naše reklamy skutočne produkt úplne na hrane. konzervy, sáčkové polievky, nový sirup či puding, prípadne jediný existujúci wc papier harmasan...
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz