Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

s tým si zrejme nebol sám - na kolotoče som len túžobne pozerala, ale pri pohľade na tie veľké.... ale hojdačky som mohla, mala som aj doma, aj u tety sme mali, aj do lodičiek som chodila...

až raz som neodolala kolotoču... mohla som mať asi 12, sadla som na ten veľký, taký hodový veľký... vydržala som to, ale po zostúpení z neho som sa rozpleštila na štrku ako žaba a načala na kolene svoje úplne fungl nové  tvídové nohavice, na ktoré som bola patrične hrdá... bola tam diera ako hrom, ja som sa hanbila a mama ma skoro zabila...

nikdy viac som na kolotoči nesedela.

Zverejnené

našla som zopár kuchynských prístrojov a nástrojov, samozrejme je toho oveľa viac, ale toto je hodne široký časový úsek... :)

1 . kukty alebo aj kuchty - raz sme tu tuším o správnom tvare diskutovali, ale oboje je správne :)

tento typ rodičia priniesli raz z jednej sovolenky z Maďarska - to bolo kedysi v 60. rokoch, a mala ich doma hodne dlho minimálne

každá druhá kuchyňa, aj s jedným uchom, aj dvojuchové - mali sme ju aj my, a veľmi dlho slúžila, len tuším raz či dvakrát

bolo treba vymeniť gumičku

2. krájač na chlieb - toto je vec, ktorá zrazu prišla do módy kedysi začiatkom 80. rokov či tak akosi - podľa mňa neexistoval v tých časoch debilnejší

zaberač malých kuchynských liniek a zbytočnejší domáci prístroj...

nikdy sme ho nemali, ani len v širšej rodine... ale spústa známych, väčšinou mladé rodiny,  ho mala, to sa vtedy priam patrilo

kamarát má s ním príhodu - v činžiaku sa krásne prenáša každý zvuk a pohyb, a jeho dolný sused mu v práci vždy povedal, presne koľko 

lepeňákov práve v ten deň ráno vyrábali - pekne cez linku a strop sa niesol každý jeden pohyb krájača...

3. rúra na pečenie - toto je zrejme najlepšia rúra na pečenie od firmy romo, aká sa na socistickom trh svojho času objavila -

bolo to koncom 50., začiatkom 60. rokov... mala ju doma mama, slúžila nejakých 25 rokov bez najmenšieho zaváhania

dodnes si ju na nete chvália všetky kuchárky, ktoré ju používali

4. otvárač na konzervy - netuším, či sa vyrába ešte aj dnes - toto je nestarnúci model

tisíckrát som chcela do našej domácnosti kúpiť nový moderný, tisíckrát som to zapudila, roky rokúce stále používame tento, a furt je dobrý

5. smetný kôš á la 80. roky ... tak keď len nemal niekto doma drahý nášľapný, pravdepodobne mal tento typ

od kedy sme boli v činžiaku, tam kuchyne na smetné koše priveľmi uspôsobené neboli, tieto malé koše boli tak akurát...

celá hromada známych ho mala, aj mama, aj my, dlho...

6. chladnička Elektrosvit - tak toto bola prvá chladnička, ktorú si kúpili rodičia.... bolo to kedysi z kraja 60. rokov, mala tvrdé otváranie, tvrdú gumu,

ale slúžila veľmi dlho, len bola maličká...

neskôr ju vymenili za väčšiu, ale túto malú si zobrali starí rodičia, im slúžila ešte nejaké roky, a po presťahovaní, keď si kúpilo modernejšiu,

túto pôvodnú z Elektrosvitu si zobrala moja sesternica do záhradníctva pre svoje ženy, ktoré tam chodili pracovať.... kde skončila, netuším,

ale slúžila neuveriteľne dlho

7. mlynček na mäso - prakticky každá domácnosť ho mala, dodnes je u nás doma, len sa na ňom nemlelo už hodne dávno...

ale zato mlynčeky na mak a na orechy z tých istých čias sa používajú u nás stále.... ten mäsový chudáčik čaká na svoj druhý dych :)

čo ste mali doma, čo ešte máte doma, čo je ešte u vás stále predlhé roky súčasťou kuchyne? :)

post-3-0-33590200-1533131836.jpg   post-3-0-19751100-1533131835.jpg

post-3-0-12363700-1533131837.jpg   post-3-0-50693400-1533131838.jpg

post-3-0-99227600-1533131838.jpg       post-3-0-13682100-1533131834.jpg       post-3-0-76878200-1533131837.jpg

fb nostalgia, google

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

jedna príjemná kompozícia... mne tam chýba ešte lopta na loptové škôlky a na večné vybíjané, do tmy...

čo ešte?

aha, a strašidelné hry len tak bez všetkého, do tmy - keď smrtka ešte nedošla... pamätáte niekto? :)

a gumu som ja už neskákala, to prišlo trochu neskôr :)

post-3-0-74280500-1536778799.jpg

fb nostalgie

Zverejnené

tak strašne dávno som už nebola pri policiach so sladkosťami v žiadnom obchode, že vôbec netuším, či lékořice ešte v nejakej forme existuje...

Lékořice je v slovenčine "sladké drievko", spústa kdejakých cukríkov kedysi existovala s tým čiernym štipľavým voňavým zázrakom...

niekto to miloval, ja som ich nemusela... až na jednu výnimku, pamätáte si tieto farebné kocky?

post-3-0-10870000-1537384695.jpg

ja som z nich zjedla farebné okraje, a lékořicový stred som nenápadne zvyčajne zapotrošila... :)

jedli ste, pamätáte? :)

Zverejnené

díky, aspoň viem... teraz to má nejaké divokejšie moderné farby :)

--

a natrafila som na niečo, čo by sa podľa mnohých odborníkov aj neodborníkov už nikdy nikdy nemalo vrátiť, aj keď je to retro najretrovejšie:

takzvaná antimóda 70. rokov :)

má aj pekné kúsky, sem tam výnimočne, napríklad tzv. banánovú sukňu by som prijala znovu hneď... ale predlhé cípy golierov na dámskych šatách, blúzkach, pánskych košeliach, káro v každom možnom tvare, množstve a na najnemožnejších kúskoch odevu, spústa ručne pletených viest pre pánov aj dámy, ešte dievčence si mohli vybrať, ale móda pre pánov bola dosť desivá...

módne prvky sa vracajú cca každých 20 - 30 - 40 rokov, záleží viacmenej od prvku, ktorý sa využije... tak len pre pripomenutie, kto si pamätá, a v celku sa snáď nevráti  :)

tú šikmo strihanú banánovú sukňu sme si šili samozrejme doma samy, strih chodil z ruky do ruky ako veľká vzácnosť :)

podobnú blúzku na šnúrku som si sama ušila a hrdo nosila,

a chlapci veru chodili v rovnakých vestách pletených matkami, páni, ktorí o seba dbali, nosili podobné veci... sedemdesiate roky boli v móde strašne špecifické, na predstavenie celých 70. rokov by bolo treba celé múzeum... :)

na obrázkoch je pánska móda, a banánová sukňa v dvoch variantách a skutočná banánová sukňa priamo v múzeu:

post-3-0-26999000-1537470813.jpg   post-3-0-10444600-1537470812.jpg

post-3-0-76726000-1537470810.jpg     post-3-0-61061800-1537470809.png

http://www.funfact.sk/15-dovodov-preco-by-sa-nemala-vratit-panska-moda-zo-70-tych-rokov/10/ , http://eklektikushipotalamusz.blogspot.com/2018/01/bananszoknyat-izibe.html , http://www.museumap.hu/rekord/-/rekord/oai-aggregated-bib4408889

Zverejnené

:zubiska:  pravý horný obrázok ma zaujal ... v bývalej robote sme mali chlapa, ktorý sa podobným štýlom obliekal ešte pred 6 rokmi, a pravdepodobne sa tak oblieka doteraz :D sme sa uchechtávali, že ho v 70tych rokoch hibernovali, a prebrali ho až keď mal nastúpiť do firmy ... ešte aj účes mal podobný ako ten týpek v hnedej veste :thumbsup:

• Pridať bod 1
Zverejnené

pekne, ešte nie tak dávno som poznala aj ja takého pána...

a ten, oni mali nejakú rodinnú anamnézu, aj jeho maminka takmer celý život nosila parochňu, aj mladý pán... a čo bolo najzaujímavejšie, nosil predlhé roky ten istý strih, typ, farbu, asi to bola tá istá - ale typické 70. roky:

veľmi naboku hlavy urobená cestička, vlasy poriadne do krku, od cestičky cez celú hlavu prečesané na druhú stranu, na bokoch samozrejme dlhšie a plus k tomu bokombrady...

a celé to mal v pieskovej farbe

naposledy som ho videla asi pred 15 rokmi, parochňa zostala sedemdesiatková :)

nedalo mi to pokoj, pozrela som: moja sesternica sa vydávala začiatkom 70. rokov, jej superfešák manžel mal presne rovnaký účes, len bol brunet... ale boli vtedy prekrásna dvojica a supermoderná, ale oni sú prekrásni aj dnes :)

takže som na to pozrela ešte raz, hrabala som viac v pamäti, až potom na obrázkoch - dámska móda boli banánové sukne, minimálne minusukne s čižmami, nohavice pozostatky zvonových a trapézové, blúzky farebné, obrovské vzory, sukne kárované... klobúky s veľkou krempou, šatky viazané vzadu....

všetko sa to dalo nejako zladiť a vyzeralo to fajn :)

pletenú a ovšem aj háčkovanú módu ovšem nosil povinne každý... ako sa v tom cítili páni, nedokážem posúdiť, ale tiez som si spomenula, že aj športovci a futbalisti nosili miniatúrne šortky a hodne na telo tričká, a vrcholom elegancie boli hodne úzke nohavice a pletenina...

ako sa športovalo v tom superúzkom oblečení... neviem :)

a samozrejme, objavili sa topánky na platforme - prvým významným nosičom bol člen ABBA, ich móda a hudba rúcala haly :)

topánky na platforme prebrali pre pánov čierni obyvatelia bronxu ako povinné oblečenie, dámy si vymkýnali členky na platformách bežne :)

ale pánska móda je rozhodne v 70. rokoch niečo, čo .... dokonale očarí :thumbsup:

post-3-0-56395900-1537554767.jpgpost-3-0-39363100-1537554769.jpg post-3-0-67069000-1537554768.jpg

post-3-0-13685200-1537554770.jpg post-3-0-03526400-1537554771.jpg post-3-0-79712900-1537554771.jpg

https://www.google.com/search?q=70.roky&client=firefox-b&tbm=isch&tbs=rimg:CQJin_1nErMnUIjga4DUlVnhDgq1H54w9fnDdOdPb4DUklx4pHCio8KyjbYt1n4wb7GJVn61sjYPuD2qj_1bxYm1SYvSoSCRrgNSVWeEOCEakilN0tdHYQKhIJrUfnjD1-cN0RMLSR0kJY4QYqEgk509vgNSSXHhHHj724QTLxkyoSCSkcKKjwrKNtEQPtdm2nOc3nKhIJi3WfjBvsYlURy5-CMxXHDs8qEgmfrWyNg-4PahEt7MgRrNcb1CoSCaP9vFibVJi9ET28nxiFAljo&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwj8_5uw18zdAhXG16QKHexYDfAQ9C96BAgBEBs&biw=1366&bih=635&dpr=1#imgrc=i3WfjBvsYlVsQM:

• Pridať bod 1
Zverejnené

topánky na platforme ... pánskym sa potom, keď prišli do módy iné, posmešne hovorilo aj "akváriovky" :D lebo do opätku by sa vošlo menšie akvárium aj s rybičkami :zubiska:

• Pridať bod 1
Zverejnené

tak topanky na platforme, to teda nie, eee

z celej tejto mody sme my hipisaci mali len hohavice do zvona a superkratke kraťasy; inak vsetko bolo veeeelmi volneee, hlavne svetre a laska :D

• Pridať bod 1
Zverejnené

áááá... tak aby si pekne spomenul aj D Ady na tie senzačné topánky - jedno veľké topánkové pêle mêle :)

toto všetko boli 70. roky - pánske platformy akváriové, pánske diskotékové,

dámske na prvej malej platforme nehorázne farebné s kdejakými farebnými fľakmi  - tá kopa sú modely z roku 1974, jedny z nich, tie bordové, som mala ako decko, ktoré začalo nosiť vyššie opätky...

ale čo ma dodnes udivuje - to boli tie biele čižmy: toto nie je originál na fotke, ale úplne rovnako vyzerali kedysi z kraja 70. rokov jedny čižmy - len boli aj farebné, bola to vtedy samozrejme umelá koža a sáru mali naťahovaciu ako pančuchu - vyzeralo to ako lakovaná pančucha...

a neviem, čo sa stalo mojej mame, alebo chudera nejako našetrila, ale kúpila mi dvoje: jedny boli biele, jedny boli červené....

bolo to ohromná chvíľková móda, začala na konci 60. rokov, prešla do 70. rokov, a nosili sa tie čižmy báječne, keď sme mali miniminisuknňu, k tomu sa už začali nosiť maxikabáty a samozrejme rozopnuté aj v treskúcej zime, aby bolo vidieť aj minusukňu aj krásne čižmy, v ktorých skoro odmrzli nohy, lebo tam nemalo čo hriať :)

a potom nezabudnime: boli topánky, ktoré mali opätky "kopytové" - rozširovali sa naopak, a kraľovali pekných pár rokov, každý také nosil, len som nevedela nájsť, podaril sa  len jeden obrázok....

a potom tzv. mamusky!!!... tie čierne plstené čižmy, ktoré si dievčatá vyšívali  a hrdo nosili - niektoré ich povyšívali neskutočne umelecky, a tiež sa nosili pekných pár rokov... aj ja som mala, aj vyšité, ale len tak málo :)

a to ešte stále nie je všetko, len výber z toho, čo všetko sa nosilo v 70. rokoch na nohách :)

post-3-0-88874600-1537632616.jpg post-3-0-95768100-1537632617.jpg post-3-0-71679300-1537632618.jpg

post-3-0-33639200-1537632619.jpg post-3-0-85179700-1537632619.jpg post-3-0-74584000-1537632620.jpg

post-3-0-24392000-1537632789.jpg post-3-0-06326500-1537632622.jpgpost-3-0-93693400-1537632622.jpg

https://www.google.com/search?q=top%C3%A1nky+na+platforme+retro&client=firefox-b&tbm=isch&tbs=rimg:CVGZCefFjF5vIjgfW1rVLN7CWwWJiB3J06psj72uz1aXPw5VspCjVH_1Ij8NWuUTVkwCENPY2CniFBYC27WBxVcHMoSoSCR9bWtUs3sJbESsXEPPEkTZpKhIJBYmIHcnTqmwRLrVRlh8kTjwqEgmPva7PVpc_1DhGjdj14VNbKfioSCVWykKNUf8iPEbVwCKin07HJKhIJw1a5RNWTAIQRD-fC9licU7AqEgk09jYKeIUFgBHqgx7YJlvuVCoSCbbtYHFVwcyhEXtVDrZwi8iE&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwigzdaa9s7dAhUO6aQKHWcMAqwQ9C96BAgBEBs&biw=1366&bih=635&dpr=1#imgdii=W7NDOs1L4vc2NM:&imgrc=jN4oNqnSM-0_1M:, https://i.pinimg.com/originals/62/6c/23/626c230a3bf0201431db49bd6ae12039.jpg

• Pridať bod 1
  • Pred 3 týždňami...
Zverejnené

môj ujo s takým jazdil v ČSAD. a nebolo väčšieho zážitku, keď ma ako chlapčiska, pustil sadnúť dopredu, na sedadlo určené pre sprievodcu :thumbsup:  bolo to síce zakázané, ale keď mal prázdnejší autobus a necestoval nikto, kto by to išiel oznamovať na podnik, tak nebol problém ... vtedy také blbosti aj tak nikto neriešil :)

pamätám si, že RTOčky mali takú špecifickú "arómu". neviem či to bolo od koženky, ktorou boli potiahnuté sedadlá, ale normálne si tú vôňu ešte dokážem vybaviť :)

Zverejnené

Mali nielen vonu specificku... zmes koze, nafty, tepleho hrbu motora, miesto ledva, dalo sa v nich fajcit, jazdit na vylety a pri ceste spät vyvreskovat uz sme prisli z vyletu.....

Ten cas, doba bola ina, aj ked tu bol áno, vieme, socizmus... dospeli, aj cudzi, este smeli vychovavat a upozornit deti, aj cudzie, deti si nedovolovali na dospelych, zajazdy boli veselsie, aj damy vlavo, pani vpravo, ci naopak? :-)

Nevadi, ze sme boli mali a mladi, dnes by som v pohode isla RTOckom na vylet, v horucave s horucim hrbom... :-)

RTOcka sa mi spajaju s tymto vsetkym... a je toho este omnoho viac... atmosferu vyletov a vonu busov citim aj ja, stale :-)

• Pridať bod 1
Zverejnené

výlety a zájazdy ... ak sa dobre pamätám, RTOčky mali možnosť, pre také akcie, zvýšiť počet miest na sedenie pripnutím takých "núdzových sedákov" do uličky medzi normálne sedadlá... sedáky síce nemali operadlá, aj ulička sa stala nepriechodná, ale sadnúť si mohlo viac ľudí...

Zverejnené

tak tak, tu https://www.freespace.sk/tema/3732-dedičstvo-komunizmu-a-sila-propagandy-a-retro/?p=259547

je už o RTOčkach článok aj s fotkami z interiéru, krásne tam vidieť tie stredné sedačky...

miesta tam moc nebolo, niečo na sieťkach nad hlavami, niečo pod nohami, sedačky sklopené, dve tri decká napchaté Kinedrilom,

zvyčajne sa na pätnásť minút po začiatku cesty niektorému urobilo zle a to sa zháňal Kinedril, dlho som netušila, čo to je, našťastie som ho nikdy nepotrebovala, ale niektoré deti boli zelené...

nálada v takom starom RTOčku ale akosi bola vždy super...

alebo to si len ja tak nostalgicky pamätám? :)

Zverejnené

ja mam na RTOcku zazitok zo skolskej brigady, ked sme mali cestovat z BA do RS do konzervarni. Jeden spoluziak madarskej narodnosti, ked videl toho veterana na parkovisku, zahlasil svojim nezamenitelnym prizvukom vetu, z ktorej vdaka cenzure vulgarnosti asi vela neostane, ale skusim: "Píči, chlopcy, veď je to kokótstvo, ######ať aj s takím píčom ož do Rimóvskej."

edit: Ako vidim, cenzor vobec nerozumie po madarsky :D  to jedine vykrizikovane slovo je j-e-b-a-ť

ps - pripadne nech to rucne spravi admin, ak by to vadilo

• Pridať bod 1
Zverejnené

tak ideme na ten výlet busom... pre pánov, nech si potešia očičká... a dámy zaspomínajú, keď to zažili... :)

vrátime sa na začiatok 70. rokov... táto sukňa vlastne prešla zo 60. do 70. rokov, niekedy sa nosila s tými trakmi, ale nosila sa aj bez...

ja som dostala raz na základke na vianoce takúto kockovanú béžovú látku na túto sukňu, a skoro som vyskočila od radosti z kože...

mala som ju bez trakov, ale to bola sukňa, kde nesmel zafúkať vietor, a nedalo sa v nej poriadne pohnúť, ale móda to bola preveliká :)

post-3-0-93443100-1539718689.jpg

fb nostalgia

• Pridať bod 1
Zverejnené

to bola pekná móda :thumbsup: taká by sa mohla vrátiť ... aj s tým pofukújcim vetrom ;)

Zverejnené

mne tie autobusy pripominaju tzv. "štvorku" sedadiel, v ktorej sme po ceste do skoly dopisovali domace ulohy a hravali karty...sedmu s kriza :) ...a to samozrejme nezabudam na skolske vylety  a na pretlak pasazierov na ceste do prace...to uz bola niekedy "fuska" a kto mal klaustrofobiu, tak musel pekne trpiet :)

Zverejnené

čo tak trochu papierovania z čias... no... ani nie tak dávnominulých, ako teda minulých :)

1. papierová reťaz... sme vyrábali na stromček, pamätáte? a dokonca toto je vec, ktorá prežila dodnes - deti ich vyrábajú v škole dodnes :)

2. vianočný baliaci papier - spravidla bol dosť hrubý, motívy sa opakovali, a iné neboli... keď bol v jednom obchode jeden druh,

tak každému všetko balili do jedného druhu, v papiernictve mávali tak dva... v časoch,

keď som bola V BP, pred vianocami zaplavili obchody baliace papiere, ktoré som bola schopná kupovať len pre samotné papiere, a každý žasol,

odkiaľ to mám...  nádherné celoplošné vzory bez bieleho miestečka, jemné, farebne vyvážené... dodnes na ne spomínam, aký to bol vtedy zázrak

3. na toto bude mať asi spomienky kdekto... bol to ten najnemožnejší wc papier na svete, hlavne tá jeho hladká hodvábna strana .... :)

4. set s listovými papiermi a obálkami - presne tento set bol posledný, ktorý som kúpila a používala, a dokonca je ešte stále doma...

ešte tam pár papierov aj obálok je :)

v BP boli aj v tomto inde - vtedy mail, mobil, net a takéto veci neboli, písali sme si... a tam som kupovala farebné sety,

krásne sýto žlté, modré, kdejaké...

naše bývali všetky bledé - farba papierov a obálok bola presne taká, ako obalu s nápisom Dagmar...

post-3-0-11569000-1539883282.jpg   post-3-0-12646100-1539883283.jpg

post-3-0-07010800-1539883284.jpg   post-3-0-75636100-1539883284.jpg

google, fb nostalgia, bazos.sk

Zverejnené

3. na toto bude mať asi spomienky kdekto... bol to ten najnemožnejší wc papier na svete, hlavne tá jeho hladká hodvábna strana .... :)

jak ze najnemoznejsi ???

idealny pre hudobnu produkciu na hrebeni !

• Pridať bod 2

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov