Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nezmyselnosť vesmíru, je len možná alternatíva. Verím, že to tak nie je.

Tak prečo ma mýliš?

V tých príspevkoch vyššie si o tom "básnil", ako keby to malo byť "jediné možné správne vysvetlenie"

Tvoje slová.

Dá sa povedať, že blbosť je prejavom entropie, citujem "krása pomíjí, blbost je věčná ".

Hmm..

Asi by som mal začať zase písať nejakú tú sériu blogov..

Racionálna kritika Ateizmu. I. až VI. atď. Materiálu je už dosť, od každého môjho príspevku tu, pri ktorom to tak "pekne sčervenelo" sa dá odvodiť taký jedovatý elaborát, skoro ako keď "Markovič prskal jedovaté sliny"..

Hmm.. také nejaké s "pravicovej pozície" intímne "hovory k sebe".

A odkazy zavesím aj na Facebook, aby malo tie "žalúdočné problémy" ešte viac "dobrých ľudí".

Zverejnené

brilantny postreh

podla scitania ludu bolo roku 1991 bez vyznania 515 551, roku 2001 697 308 a roku 2011 725 362 obcanov

• Pridať bod 1
Zverejnené

dead

Obávam sa "bez vyznania" znamená skôr bez "príslušnosti k registrovanej štátom uznanej cirkvi", nič to nevypovedá o tom či to sú záujemcovi o ezoteriku a liečivé kamene, veriaci v prevteľovanie duše, ufo alebo trebárs "Aštara Šerana"

Zverejnené

Zaujímalo by ma ktorú možnosť zaškrtla game..

Zverejnené

milý alamo, to ťa zaujímať môže, ale to je tak všetko.

mňa to, čo si zaškrtol ty, nezaujíma vôbec.

podstatné je ako žijeme, ako sa chováme k ľuďom, ako k prírode, aké máme názory, tie nám povedia viac, než zaškrtnuté políčko v nejakej evidencii,

čomu sme schopní veriť, ako rozumieme prečítanému, čo nám stačí z konšpirácií, ako vieme spolu diskutovať a hovoriť jeden s druhým, čo čítame, akí sme ľudia a ešte spústa iných vecí...

potom zrazu - ani nevieme ako zostarneme, alebo ani to nestihneme, ochorieme, sme nadmieru ubolení, chytia si nás nevídané nečakané choroby, prejde nás auto, umrieme, a všetci skončíme v dvojmetrovej diere alebo ako popol, bez ohľadu na to, čo kto zaškrtol v akejsi kolónke na papieri pri nejakom štatistickom sčítaní ľudu.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Prepáčte ale keď ateisti reagujú na akýkoľvek pokus o ich racionálnu kritiku "žalúdočnými kŕčmi" o čom to svedčí?

Ten clanok nema s racionalnou kritikou nic spolocne.

Toto je co za nezmysel?

"Slovu boh by sa ateista nemal brániť, keďže ide najmä o jeho formuláciu. Napr. ak niekto chápe boha ako fyzikálne zákony, tak proste v takého boha nie je dôvod neveriť!"

• Pridať bod 1
Zverejnené

game

Tak dajme tomu, že ten tvoj záujem o "liečivé kryštály a kamene ovplývajúce tajomnými energiami" je čisto estetický, veď sú aj pekné.. A tvoj záujem o ezoteriku je zvedavosť..

Ale tá tvoja ezoterická kamoška, čo ma tu pred nedávnom začala zaháňať "mantrou", ako nejakého "diabla", uznaj tá bola "drapnutá" fest.. (debata o "červenom tlačítku")

Povedala by si o tej ezoterické dáme, že "je ateistka"?

Ozaj ako sa má? Ja som si od tej jej "mantry" ani nekýchol..

Možno predsa, by to staré dobré "apage satanas", na mňa fungovalo lepšie. Veď nemusel by som gooogliť čo to znamená.

Ryan Giggs

Ide o tú otázku, čo si pod pojmom "Boh" vlastne predstavuješ?

Možno to bude pre teba novinka, ale nemusíš si predstavovať ani "starého pána s fajku, sediaceho na obláčiku", ani nič súvisiaceho s "katolíckymi dogmami", ani akýmikoľvek inými dogmami..

Vieš.. Keď ty niečo odmietaš, tak nejak.. Musíš mať nejakú tú konkrétnu predstavu o tom, čo to odmietaš. A keď ju nemáš, tak vlastne neodmietaš nič.

Zverejnené

alamo

Pletu sa ti pojmy a miesas tu piate cez deviate. Fyzikalne zakony (na rozdiel od viery v boha) neponukaju definitivnu pravdu. Jednak su ich zavery vratke a hlavne sa nikto z pricetnych nesnazi vysvetlit povod a podstatu univerza. Jednoducho si musi uvedomovat, ze sa k nej nanajvys priblizi. Krestanstvo v tejto ponuke zamrzlo zhruba pred 2000 rokmi, ked si myslelo, ze vysvetlilo vsetko. Odvtedy nikto ziadne evanjelium nenapisal a  tie co napisane boli dnes stoja za staru belu.

• Pridať bod 1
Zverejnené

dead

A kde som ja napísal že už poznáme "všetky fyzikálne zákony"?

Keď ja poviem "viem, že nič neviem" bude to pravda?

Ja verím tomu že "Boha ešte len treba nájsť"

Zverejnené

game

Tak dajme tomu, že ten tvoj záujem o "liečivé kryštály a kamene ovplývajúce tajomnými energiami" je čisto estetický, veď sú aj pekné.. A tvoj záujem o ezoteriku je zvedavosť..

Ale tá tvoja ezoterická kamoška, čo ma tu pred nedávnom začala zaháňať "mantrou", ako nejakého "diabla", uznaj tá bola "drapnutá" fest.. (debata o "červenom tlačítku")

Povedala by si o tej ezoterické dáme, že "je ateistka"?

Ozaj ako sa má? Ja som si od tej jej "mantry" ani nekýchol..

Možno predsa, by to staré dobré "apage satanas", na mňa fungovalo lepšie. Veď nemusel by som gooogliť čo to znamená.

milý alamo,

ty už vypni ten tvoj hlavový generátor a začni používať  obyčajný zdravý rozum.

odpovedáš tu za kdekoho, robíš tu psychoanalýzy a psychologické profily, miešaš pojmy s dojmami a vždy vedľa.

po toľkých rokoch, čo tu čítaš príspevky, je ten tvoj generátor vyslovene na škodu, pretože do neho nahadzuješ informácie a vypadávajú neskutočné nezmysly.

z tohto tvojho guláša som pochopila, že zrejme hovoríš o ezoteričke, ktorú tu bola nejaký čas na fóre - o JankeR.

táto pani by sa ako prvá bránila, keby si ju nazval mojou ezoterickou kamoškou, a ja protestujem rovnako.

takže si to ujasnime:

- nepoznám tú dámu, nikdy som si s ňou nenapísala mimo príspevkov na fóre ani jedinú vetu, je to pre mňa úplne neznáma osoba.

- nezaujíma ma ezoterika,  nezaujímajú ma žiadne mantry, tajomné energie a všetky tie divnosti, o ktorých tam píšeš. (len okrajovo, ako tisíce iných vecí života)

- nikdy v živote som nebola ani v jedinej v ezoterickej predajni

- tisíce ľudí zbiera a obdivuje kamene - stačí keď zájdeš na váš dedinský jarmok, určite tam niekto bude, kto bude predávať krásu prírody

- kedysi sa v rodine tradovalo, že sa zopár kamienkov nosilo domov z dovoleniek,

a že sa za jeden celý a pomerne dlhý život nazbieralo nejakých 6 či 7 brúsených farebných krásnych kamienkov, ktoré zbieral prevažne syn, resp, spolu celá rodina, dokonca sme zo dva kúpili kedysi na sviatok synovi ako krásny artefakt v klenotníctve,  nemá so žiadnou ezoterikou spoločné absolútne nič, maximálne v tvojej pomotanej hlave.

keď dospievajúci zrušil poličku s kamienkami, odvtedy sú farebné kamienky odložené z dohľadu, máme úplne iné záujmy, ale to neznamená, že nedokážeme obdivovať krásne kamene, ako tisíce iných ľudí.

čo myslíš, prečo sú také populárne výstavy minerálov?

hráš sa na psychoanalýzu a znalca, čítaš nás tu roky a nevieš o nás a o mne absolútne nič. NIČ.

urážaš tu kdekoho, vymýšľaš si hlúposti, odpovedáš za ateistov, a keď nevyjdú ateisti, tak to bude v tvojej hlave určite ezoterika, keď ani tá nevyjde, s čím vylezieš najbližšie?....

... s týmto už choď niekam, lebo akurát unavuješ.

a nie, skutočne ma nezaujíma tvoj svetonázor a čo si zaškrtol v kolónke vierovyznanie v štatistike.

prestaň fantazírovať a vymýšľať hlúposti - hociktorého fórumáka si sa mohol spýtať, každý by vedel o mojom vzťahu k príslušnej "kamoške" a k ezoterike, len ty nemáš o tom ani šajn, lebo len túruješ mozog, ale nepoužívaš ho. bolelo to moc, spal si vôbec, kým si to všetko vymyslel?

a vráť sa k téme Ateizmus

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ja som ateista. Neverim na cirkev ani boha. Nic take neexistuje. A niesom ani pokrsteny v ziadnej cirkvy a som na to hrdy. Cela teologia je zbytocnost.

Zverejnené

game

Tá pani Janka R. je ona "ateistka"?

milý alamo,

tebe vážne nestačilo, že som tam vyššie napísala, že je to pre mňa úplne neznáma dáma, že o nej viem len to, čo ona sama napísala - že má ezoterický obchod kdesi,

že ju vôbec nepoznám, v živote som ju nevidela, nepísala súkromne, prišla, odišla, a že neviem o nej nič?

neviem o nej NIČ  a jej svetonázor či vierovyznanie ma nezaujímali a nezaujímajú, rovnako ako tvoje.

Zverejnené

Tomáš

Ty si veriaci.. Tvrdíš "Nic take neexistuje", to je niečo čo nemôžeš dokázať..

Iba tomu veríš..

Tomáš nie si ateista.

game

Akurát potom zase ja neviem, prečo by som sa ja mal zaujímať o tvoje názory..

Prečo by mi nemali tvoje názory, byť úplne ľahostajné?

Niečo za niečo..

Zverejnené

game

Akurát potom zase ja neviem, prečo by som sa ja mal zaujímať o tvoje názory..

Prečo by mi nemali tvoje názory, byť úplne ľahostajné?

Niečo za niečo..

nuž to skutočne netuším, čo ťa núti vŕtať sa v svetonázoroch iných...ale zjavne ti to nedá spávať...:

Zaujímalo by ma ktorú možnosť zaškrtla game..

moja odpoveď bola, že mňa nezaujíma, čo kto (alebo ty) zaškrtol v sčítaní ľudu... z príspevkov za tie roky sa to odhadnúť dá pomerne jednoducho, keď sa o ľudí a ich názory skutočne a úprimne niekto zaujíma.

len aby si bol v obraze, na fóre máme židov, kresťanov kdejakého druhu: katolíkov, evangelikov, mali sme budhistu, máme ateistov, agnostikov, deistov...

vedel si o tom? obávam sa, že si ani len netušil... teba zaujímajú len tvoje myšlienky a tvoje odpovede na ne.

a nikdy sme sa nemuseli pýtať a generovať nezmysly: kto chcel, vyjadril sa sám, alebo vyplynulo z príspevkov.

niekto to dáva najavo, niekto nie, niekto napíše sám, niekto nenapíše o tom nikdy ani slovo, ale na tom vôbec nezáleží.

podstatné  je niečo úplne iné: ich ľudskosť a to, ako sa stavajú k životu a svojim kolegom na fóre. nikdy nebolo dôležité vierovyznanie či nebodaj trenice pre vierovyznanie.

..................

diskutujeme... to je fajn na diskusii, vymieňať si názory, to je na tom dobre, že každý má svoj názor, to, že nás zaujíma názor druhého, je len fajn, ale s rozumom... nie tak, že niekto sa pýta aj odpovedá za každého a je vševed a navymýšľa kdečo nezmyselné za svojho oponenta... to takto predsa nefunguje

téma je Ateizmus, moji milí : )

Zverejnené

Keď je téma "ateizmus".. Tak dobre..

A čo je to teda ten "ateizmus"?

Čím viac sa v ňom rýpem (jak pekelná sviňa.. musím uznať) tým viac sa vzpiera pochopeniu.

Zverejnené

je na ňom k nepochopeniu asi presne toľko, ako na viere v stotisíce bohov hinduizmu... kde má vlastne takmer každý veriaci toho svojho.

či je k nepochopeniu aj animizmus? od toho prirodzenejší, prírodnejší a surovejší  pohľad na život okolo seba ani nemôže byť.

nie je naopak nepochopiteľný aj rozdiel medzi xy kresťanskými odnožami?
to sa mi zdá viac nepochopiteľné... a furt je to kresťanstvo. asi aj preto sa v Jeruzaleme rok čo rok tlčú na Veľkú noc krížmi ortodoxní, pravoslávni a katolícki kňazi, kto je viac kresťan.

to len tak na margo.

------------------------------------

no nič, tak späť k ateizmu, a vážne:   

Čím viac sa v ňom rýpem (jak pekelná sviňa.. musím uznať) tým viac sa vzpiera pochopeniu.

čo sa na ateizme vzpiera pochopeniu u teba konkrétne?

Zverejnené

nuž, ja to vidím tak, že:

tak ako polyteizmus je viera vo viacerých bohov (napr. starí Rimania, alebo hoc aj Slovani ...), monoteizmus je viera v jedného Boha, je jedno, či kresťanského, moslimského alebo hocakého iného, skrátka jedného jediného, tak ateizmus je popieranie existencie akéhokoľvek Boha či boha. To bol môj výklad.

a čo na to Wikipédia:

Ateizmus (iné názvy: neverectvo; pejoratívne bezbožnosť; expresívne bohaprázdnosť, neznabožstvo, neznajbožstvo; z gr. atheos = bezbožný < a = ne- + theos = boh) môže byť:

• presvedčenie, že Boh alebo bohovia neexistujú
  • absencia viery v existenciu Boha alebo bohov
  • slabá forma ateizmu zvykne byť zamieňaná s: nezastávaním žiadneho konkrétneho postoja ohľadom existencie boha či bohov (teda apateizmus), odmietaním možnosti dokázať alebo vyvrátiť existenciu boha (teda agnosticizmus), alebo s odmietaním zmysluplnosti vety „Boh existuje“ (teda ignosticizmus)
  • pôvodne: popieranie uznávaných vládnucich bohov (napríklad keď prví kresťania odmietali vykonávať kult pohanských bohov)

Zástanca ateizmu sa nazýva ateista (iné názvy: neverec, neveriaci; pejoratívne bezbožník; expresívne bohaprázdnik, neznaboh, neznajboh).

Výraz ateizmus používali už grécki básnici v 5. storočí pred Kr.

Veľa ľudí, ktorí sa sami označujú za ateistov, zvykne zdieľať spoločný skeptický pohľad na dôkazy (alebo nedostatočnosť dôkazov) o existencii bohov, príbehov o stvorení sveta rovnako ako spochybňovanie dobroty a morálnosti náboženstiev, ktoré priniesli na svetlo sveta veci ako sväté vojny, prenasledovanie inovercov, inkvizíciu a pod. Hoci niektorí z ateistov patria k stúpencom filozofických smerov ako humanizmus, naturalizmus alebo materializmus, v skutočnosti neexistuje jediná ideologická línia, ktorú by všetci ateisti zdieľali. Podobne nemajú zástancovia ateistického svetonázoru žiadne inštitucionalizované rituály a správanie, ktoré by sa dalo porovnať s rôznymi náboženskými smermi. Ateizmus je inšpirovaný mnohými rozličnými zdôvodneniami, zahrňujúcimi osobné, vedecké, spoločenské, filozofické či historické názory a úvahy.

Pravdepodobne to už sem niekto dal, ale nechce sa mi celú tému prechádzať od začiatku. A tiež sa mi nechce s kýmkoľvek dohadovať, takže tým končím, vaša Máňa. Vlastne Vilma. :focus: :anjelik:

Zverejnené

alamo

Ako som už spomenul, prírodné vedy nedajú odpoveď na otázku existencie boha. Filozofovať o pojmoch ateista a veriaci je neproduktívne, ako celá filozofia. Viera v boha, je akceptovanie autority, voči ktorej veriaci konfrontuje morálne hodnoty svojho konania. Ateista ich konfrontuje s morálnym kódexom spoločnosti, v ktorej žije. Morálny kódex kresťanského správania je až na prvé 3 prikázania

Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal.

Nevezmeš meno Božie nadarmo.
Spomni, aby si deň sviatočný svätil.
Cti otca svojho i matku svoju.
Nezabiješ.
Nezosmilníš.
Nepokradneš.
Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu.
Nepožiadaš manželku blížneho svojho.
Nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je.

totožný s morálnym kódexom západoeurópskej morálky. Logicky vzniká otázka, čo motivuje ateistov k morálnemu správaniu? Z hľadiska evolúcie je morálne správanie  výhodné. Ak stvoril boh svet, je aj evolúcia jeho dielom. Rozdiel medzi ateistom a veriacim nie je teda tak veľký. Morálnym správaním však človek stráca mnoho výhod v boji o prežitie. Oportunistické správanie je na prvý pohľad výhodou. Ateizmus, pri dodržiavaní morálneho kódexu správania, sa zdá prejavom väčšej viery v dobro, než viera v boha, preto že nie je odmenené spasením. Viera v spasenie je odmenou morálneho správania, ktorej sa ateisti dobrovoľne vzdali.

• Pridať bod 2
Zverejnené

A aké teda dáva ateizmus odpovede, na otázky ohľadom zmyslu existencie života ako takej a celého "súcna"?

Zverejnené

milý alamo,

ty si tu popísal hodne nelichotivých, až takmer nenávistných svojich odpovedí na svoje otázky o ateizme,

aj tá posledná naznačuje niečo také, že ti hodne leží v žalúdku, a tú sódu bicarbonu by si potreboval zrejme ty pri každom spomenutí slova ateizmus, lebo ťa priam z toho napína od nenávisti.

a nie je to len tak poznámka do vetra... je to celkom vážne konštatovanie, či skôr zasa jedno obinenie?  ale prečo?  kde máš problém?

ateisti nosia rozoklaný chvost a rohy? sú to vrahovia, zlodeji? je problém, že neveria v tvojho boha? je to skutočne silné vyhlásenie:

čo konkrétne sa vzpiera u teba na ateizme pochopeniu?

Zverejnené

game

Taká otázka..

Prečo si individuálne ateisticky založený ľudia, tak často pletú boj proti "náboženským poverám", s bojom proti akejkoľvek "identite"?

Napríklad nacionalizmu ako národnej identite.

Zverejnené

Prečo si individuálne ateisticky založený ľudia, tak často pletú boj proti "náboženským poverám", s bojom proti akejkoľvek "identite"?

Napríklad nacionalizmu ako národnej identite.

o tomto neviem nič, vôbec netuším, čo kde kam proti čomu bojuje, a ateisti proti národnej identite a nacionalizmu? si si istí, že takéto robia ateisti, a individuálne?

nie celkom rozumiem tvojej otázke, toto je jedna z ďalších v rade, na ktoré zároveň aj odpovedáš, ale skutočne by sme sa už mohli pohnúť v debate, keby si zodpovedal na tú tvoju základnú premisu: otázka je, prečo individuálne nábožensky a teisticky založený človek tak príšerne nenávidí neteisticky založených ľudí, že z toho pľuje oheň a síru a podkladá tu v celých príspevkoch, vonku v rozhovoroch s kolegami a spoluobčanmi otázky a zároveň odpovede plné pokazeného žalúdka.

takže poprosím: začnime na začiatku, kde vyviera tvoj problém, ktorý z teba robí rýpajúcu sa pekelnú sviňu /tvoje slová/:

čo konkrétne sa vzpiera u teba, alamo,  na ateizme pochopeniu?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov