robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Už so si ich pozrel, i som ti ich citoval. Ostatné je tvoj problém.Vidím, že nerozumieš náboženstvám. V judaizme B-h nebo neobýva. B-h tu, vo stvorenom svete, vôbec nie je. Keby tu bol, svet - všetky svety by zanikli.Čo sa týka starej a novej verzie B-ha. To si asi robíš nejaké žarty a hold to nevyšlo. B-h je len jeden. Nechával sa poznať viacerým etnikám v histórii. Každé etnikum si z toho zostavilo svoje knihy. Žiaľ, všetky civilizácie vymreli. Židia sú najstaršia žijúca.Napríklad po Sumeroch ostalo veľa pekných vecí. Spústa informácií na hlinených tabuľkách. I zoznam, čo mal nejaký človek kúpiť na trhu. Alebo list, kde sa iný sťažoval na svojho nepodareného adolescentného synka (ako zo súčasnosti). I Enuma Eliš. Ale nik dnes už nevie, ako znela sumerčina. Ako znela modlitba. Sumerčina je mŕtva. I jej mýty. Nemá ich kto vysvetliť.So starovekým Egyptom je to obdobné. História i mýty sú síce podstane lepšie zmapované, ale mystika už je mŕtva.Judaizmus je prvé náboženstvo, kde sa prístup B-ha k ľuďom mení. Ľudia sú prizvaní k tvorbe. Dostávajú voľnosť v rozhodovaní, ale musia za svoje rozhodnutia niesť následky. V čase exodu dostáva národ Jisro'el prvý príkaz vôbec - založenie kalendára. Prvý krát sa meranie času prestáva točiť v kruhoch jednotlivých vladárov a začína sa merať lineárne. Od tohto času funguje židovský kalendár až dodnes.... ani neviem načo ti to píšem, predpokladám že sa to s tebou pretne ako dve rovnobežky - v nekonečne. Nijako nechcem komentovať odkaz, ktorý nám chcel autor obrázku zdeliť.Mám len technickú poznámku. Ten obrázok je podvrh. Stačí sa pozrieť na tieň, ktorý vrhá zebra a tieň, ktorý vrhá lev. Každý z nich tam bol v inom čase.jasne na naboženstva je odbornik Dovid:) A kde pišem, ako je to v judaizme? Citaj precizne, lebo sa nadrapuješ ale nie k tomu co je napisane neodpovedas. Boh je len jeden akurat pre teba v judaizme. :)mystika je mrtva:) ale najdeme primitivne kmene kde tomu stale veria mystike. Ale ty si ju vyhlasil za mrtvu, tak musi byt:)proste zas znoška nezmyslov, čo ine sa da od Dovida čakať. Všetko je mrtve iba židia su veční :) aj kalendar je zasluha židov? A čo si ešte prisvojite? :) Mayske kalendare to je mytus:) a napr. egyptsky kalendar:http://cs.wikipedia.org/wiki/Egyptsk%C3%BD_kalend%C3%A1%C5%99 ti žiadia su naozaj orijginalni vo všetkom, všetko prevezmu premenuju trocha upravia a už je to dielo židov:) tažky level
elfant Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 mystika je mrtva:) ale najdeme primitivne kmene kde tomu stale veria mystike. Ale ty si ju vyhlasil za mrtvu, tak musi byt:)...ti žiadia su naozaj orijginalni vo všetkom, všetko prevezmu premenuju trocha upravia a už je to dielo židov:) tažky levelPrisudzovat Dovidovi mrtvu mystiku, je to iste ako tvrdit, ze game je protimadarska :DAle uznavam, kazda palica dobra. Stale viac mi pripominate tych dvoch co ponukaju v teleshoppingu dokonale mixery a podobne kuchynske zbytocnosti. Navzajom sa krikom presviedcaju o tom, aka je to vyhodna kupa, lebo su cervene a vedia mixovat aj dole hlavou :) Je úplne jasné a dôkazy sú v mnohých rodinách, že akonáhle sú rodičia veriaci a chodia na omše atď. automaticky vychovávajú svoje deti v tomto duch a presvedčení.(myslím, že je to ich povinnosť) Nie je im čo vyčítať. Žili tak oni, boli aj oni vychovávaní v tomto duchu, tak vychovávajú tak aj svoje deti.A tým pádom tvrdím, že ano, v mladom veku je dieťa veriacich veriacim.Nie z presvedčenia ,ale z donútenia. Ono to dieťa nerozhoduje o tom, či si pôjde ráno zahrať futbal, ale pôjde do kostola.Máš voči tomu niečo? Nemam, proti tomu nic, prave naopak. Pekne si si sam vyvratil svoje predosle tvrdenie o nemennosti v drzani sa "skoly".A samozrejme som nemal na mysli "detsku vieru", alebo preberanie vzorov. 1
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 heheNo jasne, neviem aku palicu, ale palica na takychto ako ste vy dvaja je dobra realita:) Ale neracil nam vysvetlit kde ma tu statistiku s poklesom ateistov, ani nam neracil vysvetlit kde sa do slova "naraz" vmesti par miliar rokov. To sme ešte ani poriadne nezačali. A dovid uz uhyba, odvadza pozronosť, ty elfant si v tom tiež majster.:)
Dovid Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Boh je len jeden akurat pre teba v judaizme. :) Nie len pre mňa. Jediného B-ha vyznávajú i moslimi, z pohľadu judaizmu i islám je pravé náboženstvo, vyznávajúce jediného B-ha.Kresťania tiež vyznávajú jediného B-ha i keď tam už je to trochu ložitejšie. Keď to zrátame tak je to takých dosť oproti tvojmu tvrdeniu. mystika je mrtva:) ale najdeme primitivne kmene kde tomu stale veria mystike. Ale ty si ju vyhlasil za mrtvu, tak musi byt:)proste zas znoška nezmyslov, čo ine sa da od Dovida čakať. Všetko je mrtve iba židia su veční :) Egyptská mystika je mŕtva.Obecne mystika mŕtva nieje, naopak, v dnešných časoch prežíva renesanciu. Pojem kabala si už isto niekde počul či čítal. To je tiež mystika. Prednáša sa i na niektorých univerzitách... aj kalendar je zasluha židov? A čo si ešte prisvojite? :) Mayske kalendare to je mytus:) Nie, ja som písal, že od toho času funguje židovský kalendár dodnes, a nie že kalendár je zásluhou Židov.
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 V jedineho boha verili aj sumeri. Tiez nemôžeš ani pipnut, že koncepcia jedineho boha sa v minulosti pred judaizmom nevyskytuje nikde. židovsky kalendar nefunguje pre nas obecne. Takže to nepiš ako keby židia vytvorili niečo unikatne. Lebo tak to vyznelo. A či je egypska mystika mrtva. Teda neviem čo si pod tym predstavuješ "mrtva". Pisal si aj o sumerskej mrtvej. V podstate ti tu stale hovorim, že pôvodná mytologia sa vyvijala a vznikli naboženstva. Judaizmus ma povod v egyptskej.
Dovid Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Ale neracil nam vysvetlit kde ma tu statistiku s poklesom ateistov, ani nam neracil vysvetlit kde sa do slova "naraz" vmesti par miliar rokov. Zase tá tretia osoba. Ad pokles ateistov.Počet ateistov neustále klesá. Je to spôsobované zvyšovaním inteligencie - i tej sociálnej ľudstva ako takého.Tu si o tom prečítaj:https://dage.signaly.cz/1108/ateismus-neexistuje Čo sa týka slova naraz, pripomeň mi, čo tým myslíš, tvoje skomoleniny sa mi už nechce moc lúštiť. Inak tvoje invektívy mám stále v trupke, a stále si myslím, že nie si až taký nebich chucpe, na akého sa tu hráš.
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Ja ti mam pripominat co znamana slovo naraz? alebo sucasne? to kde sme? v materskej školke, aby si ty tu kvakal hluposti a este sa stazoval na invektivy? A nejake nabozenske blogy maju vytvarat statistiku, no fajne. :)
elfant Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 heheNo jasne, neviem aku palicu, ale palica na takychto ako ste vy dvaja je dobra realita:) Ale neracil nam vysvetlit kde ma tu statistiku s poklesom ateistov, ani nam neracil vysvetlit kde sa do slova "naraz" vmesti par miliar rokov. To sme ešte ani poriadne nezačali. A dovid uz uhyba, odvadza pozronosť, ty elfant si v tom tiež majster. :) Mal som na mysli palicu z chronicky znameho prislovia :)Zacinate uz dost dlho, a este dlho zacinat budete. To uhybanie je len tvoj problem v pochopeni. Ale za seba pravdu povediac, naozaj uz neviem ako veci zjednodusit, aby ti konecne doslo.Zacinam verit, ze je to u teba proste nemozne. :)
Dovid Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 V jedineho boha verili aj sumeri. Tiez nemôžeš ani pipnut, že koncepcia jedineho boha sa v minulosti pred judaizmom nevyskytuje nikde. židovsky kalendar nefunguje pre nas obecne. Takže to nepiš ako keby židia vytvorili niečo unikatne. Lebo tak to vyznelo. A či je egypska mystika mrtva. Teda neviem čo si pod tym predstavuješ "mrtva". Pisal si aj o sumerskej mrtvej. V podstate ti tu stale hovorim, že pôvodná mytologia sa vyvijala a vznikli naboženstva. Judaizmus ma povod v egyptskej. Ľutujem robopol, ale sumeri neverili v jediného B-ha. Stačí poštudovat - ich vlajková kniha Enuma Eliš.Židovský kalendár funguje dodnes. To je všetko čo som tým myslel. O kalendár tam moc nešlo, skôr o to lineárne rátanie času resp. kalendára, ktoré ani Babylónčania, ani Sumeri, ani Egypťania nepoznali.Judaizmus nemá pôvod v egyptskej mytológii. Židovský B-h je úplne odlišný od egyptskej mytológie. To je na debatu, do ktorej sa vôbec hrnúť nebudeš, to je mi jasné. Keby predsa len motyka vystrelila a ty si mi chcel dokázať že nekecáš, založ si na tú moju porážku pomocou tvojich brilantných argumentov tému (napr. "egyptská verzus židovská mytológia", alebo hocako inak) a znič ma. (Ja viem, rovnobežky sa opäť pretnú v nekonečne.)
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 to nema zmysel, ty dovid si ani neuvedomujes co tu prašiš. Linearny? To boli predtym nelinearne? :) ELi eli. Je ťažké definovať sumerské náboženstvo ako celok, pretože to veľmi záviselo od doby a od miesta v ríši. Takmer každé mesto malo svoj vlastný typ a štýl mytológie a teológie. V globále môžeme povedať, že Sumeri vyznávali henoteizmus. Henoteizmus je viera v jedného boha, ktorá však nepopiera existenciu iných bohov. Sumeri uctievali boha menom An ako svojho hlavného boha. http://www.mysteria.sk/readarticle.php?article_id=231
Dovid Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Ja ti mam pripominat co znamana slovo naraz? alebo sucasne? to kde sme? v materskej školke, aby si ty tu kvakal hluposti a este sa stazoval na invektivy? A nejake nabozenske blogy maju vytvarat statistiku, no fajne. :) Nie slovo naraz ale čo tým myslíš - máš problém s čítaním?Si dyslektik? Ak áno, tak pardon.
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 myslim tym to čo sa mysli, či ti mam ešte pohladat definiciu? a kavu nechces urobit?:) Ty si hlavne riadne prasteny, v tom je cely problem.
Dovid Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 to nema zmysel, ty dovid si ani neuvedomujes co tu prašiš. Linearny? To boli predtym nelinearne? :) ELi eli. http://www.mysteria.sk/readarticle.php?article_id=231 Áno, lineárny - predtým boli cyklické. Tá ufácka stránka to je vtip?myslim tym to čo sa mysli, či ti mam ešte pohladat definiciu? a kavu nechces urobit? :) Ty si hlavne riadne prasteny, v tom je cely problem. Čím myslíš, to už viem. Kávu nepijem. Poruchu čítania teda nemáš, to som rád.
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 taky vtip ako tvoja štatistika co si tu postol ten blog:) ale Zeus(jupiter) bol jeden boh. nechce sa mi to hladat, ale zatial tu mam vsetko hladat ja či pojem jediny boh nie je niekde v minulosti skor ako v judaizme. a skus si pozriet pojem linearny:)http://www.cudzieslova.sk/hladanie/line%C3%A1rny aby si videl:http://en.wikipedia.org/wiki/Henotheism je to proste ja sa mozem mylit kedykolvek, ale ty si iba taky, ze prides napises ako keby sa nechumelilo "naraz" boh stvoril "jediny boj je v judaizme" a odtial to je, Linerany kalendar a podobne haluze a ja tu mam stracat cas. A potom vyhlasis nejaku dalsiu kravinu.
Darkman Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Počet ateistov neustále klesá. Je to spôsobované zvyšovaním inteligencie - i tej sociálnej ľudstva ako takého. Na tie cisla by som bol zvedavy, noze supni nejaky relevantny zdroj ohladom poctu veriacich vs pocet ateistov. A rovno aj v porovnani so strukturou obyvatelstva v miestach, kde dochadza k narastu veriacich. A ked uz budes pritom, tak si dostuduj, aky je rozdiel medzi korelaciou a kauzalitou :) 1
elfant Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 a skus si pozriet pojem linearny:)http://www.cudzieslova.sk/hladanie/line%C3%A1rny ...je to proste ja sa mozem mylit kedykolvek, ale ty si iba taky, ze prides napises ako keby sa nechumelilo "naraz" boh stvoril "jediny boj je v judaizme" a odtial to je, Linerany kalendar a podobne haluze a ja tu mam stracat cas. A potom vyhlasis nejaku dalsiu kravinu. Pocuj, to si vazne tak dementny ? :Dhttp://is.muni.cz/th/333381/fss_b/
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Jasne pojem linearny je tebe a dovidom nepristupny, lebo to vyzaduje zakladne poznatky z matematiky a to tie vaše univerzity nezvladaju:)A nezvladaju ani zakladne zakonitosti aristotelovskej logiky. Ešte by ma zaujimalo ci ked mas hodiny na rukach s ručičkami či nie su linearne?:) vravim banda ...
elfant Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Jasne pojem linearny je tebe a dovidom nepristupny, lebo to vyzaduje zakladne poznatky z matematiky a to tie vaše univerzity nezvladaju:)Jasne, ty na to potrebujes matematiku. Normalnemu cloveku stacia zaklady latiny :)Alebo vediet po slovensky poriadne. :) A to, ci pes ide rovno, alebo nahana svoj vlastny chvost, ako napriklad aj ty, dokaze rozoznat drviva vacsina ludi na prvy pohlad.
Dovid Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 ale Zeus(jupiter) bol jeden boh. nechce sa mi to hladat, ale zatial tu mam vsetko hladat ja či pojem jediny boh nie je niekde v minulosti skor ako v judaizme. Zeus nebol jediný. Jeden B-h to si si zospolil ty, huhlo. Však netliap nezmysly. To nie si v stave prečítať a pochopiť jednoduché slovo?Zeus bol šéf starogréckeho panteónu.Pojem jediný B-h naozaj nemusíš hľadať, lebo to skôr ako v judaizme nenájdeš. Už sa skús troch uvedomiť a nestrápňuj sa tu tými infantilnými kydmi. je to proste ja sa mozem mylit kedykolvek, ale ty si iba taky, ze prides napises ako keby sa nechumelilo "naraz" boh stvoril "jediny boj je v judaizme" a odtial to je, Linerany kalendar a podobne haluze a ja tu mam stracat cas. A potom vyhlasis nejaku dalsiu kravinu. Konečne si to priznal, že sa mýliš kedykoľvek. To je na tebe sympatické. Teraz sa niečo nauč a to by v tom bol čert, aby si sa časom neprestal mýliť.Linerány kalendár je výplod tvojho zrejme unaveného mozgu. Ja som písal niečo iné, "hledej šmudlo". Inak fakt by si s tým mal niečo robiť, žarty stranou.
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Dokaz dovid dal som ti odkaz na henotheizmus. Musis uviesť, že pojem jediny boh je prvy krat ukotveny v tvojej viere. Inak iba blaboces ako tu elfant. A chlapci mate medzery v pojmoch. Linearny je aj maysky, aj egypsky kalendar, nie len židovsky. Opak by bol nelinearny. to hovori aristelovka logika. Vase myslenie dosahuje uroven ziacika. Co vie lepsie ako vy, že čas čo meraju hodiny mame ako linearny, a tak je to aj s kalendarom. Pytal som sa ta elfant ci nemas linearne hodiny. zase pustil aky si naramne chytry a vie odlisit priamo a do kruhu:) To je presne to co hovorim, proste tak nizky level, ze jednoducho sa musim smiat. :)
elfant Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 A chlapci mate medzery v pojmoch. Linearny je aj maysky, aj egypsky kalendar, nie len židovsky. Opak by bol nelinearny. to hovori aristelovka logika. Vase myslenie dosahuje uroven ziacika. Co vie lepsie ako vy, že čas čo meraju hodiny mame ako linearny, a tak je to aj s kalendarom. Pytal som sa ta elfant ci nemas linearne hodiny. zase pustil aky si naramne chytry a vie odlisit priamo a do kruhu:) To je presne to co hovorim, proste tak nizky level, ze jednoducho sa musim smiat. :) Jasneee, jedes :D Mayský kalendář je cyklický, a souběžně se v něm opakuje několik cyklů. Tyto cykly (i jejich fáze) byly spojeny s různými bohy a kosmickými událostmi.http://cs.wikipedia.org/wiki/Maysk%C3%BD_kalend%C3%A1%C5%99 Počítanie kalendárnych rokov bolo iné ako ho dnes poznáme. Egypťania nemali žiadny pevný časový bod v dejinách, vzhľadom ku ktorému by počítali roky, akým je napr. Kristovo narodenie pre kresťanov alebo hidžra pre moslimov. Egypťania počítali roky v rannom období dejín vzhľadom k sčítavaniu dobytka, ktoré sa dialo obyčajne každé dva roky (staroeg. ḥsbt – „[rok] sčítania“). Od konca Starej ríše uvádzali rok panovania príslušného faraóna.[26][32]Celý dátum v období Strednej ríše vyzeral takto:[32] ḥsbt snnw ḫmtnw 3ḫt tpj ḫr ḥm n (n)swt bjt(j) n(j)-m3ˁt-rˁ „Druhý rok tretieho [mesiaca obdobia] záplav, prvý [deň], počas vtelenia kráľa Horného a Dolného Egypta Nimaatreho.“ http://sk.wikipedia.org/wiki/Staroegyptsk%C3%BD_kalend%C3%A1r Daj este nieco k dobru :) 1
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 robopol dokazuje nekvaka:) Jeho nástupca Amenhotep IV., ktorý si zmenil meno na Achnaton („Atonov duch“), ustanovil v Egypte štátny monoteistický kult slnečného disku Atona. Jeho výlučné uctievanie Atona sa považuje za prvý doklad monoteizmu (a podľa Sigmunda Freuda v jeho diele Mojžiš a monoteizmus z neho vychádzal židovský monoteizmus).http://sk.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A1_r%C3%AD%C5%A1a elfantkde so uviedol, že maysky kalendar nie je cyklicky? Ako sa to vylučuje s tym že je AJ linearny. Si natvrdnuty bambus alebo čo ti je? Linearny mas aj čas po 24 hod ked zase ide čas od 0:00 hod A keby si este nahodou si narokoval na pojem "necyklicky" mas tu aj egyptsky, ktory som spominal tiež pred židovskýmhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Egyptsk%C3%BD_kalend%C3%A1%C5%99
elfant Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Je mi luto, zakladne pojmy z chronologie, co je pomocna veda historicka, ktora sa prednasa aj na FF UK na katedre historie a archivnictva, su pre teba spanielskou dedinou. Datovanie NEMOZE byt sucasne cyklicke a linearne. Take nieco proste v historii ludstva neexistuje. Vyrabas mackopsa a dokazujes len svoje chabe vedomosti. Rovnako mozes tvrdit aj to, ze aj dnes mame cyklicky kalendar, lebo cifernik hodin je okruhly. Len neviem ako sa vyrovnas s digitalkami. :)
robopol Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 A ako sa vyrovnaš s digitalkami ty ked ti po 23:59 naskoci 0:00? to by som vedel rad ty chytrak. Rovnako je nezmysel tvrdit ze kalendar je necyklicky. ked je. Aj ten nas kalendar je cyklicky. po 31.12. ide znova 1.1. a taktiež dni, tyzdne, mesiace. Co je na tom necyklicke. a poroblem je v tom co je strasny objav zacat pocitat roky. Mayovia mali periodu v rokoch no A? rovnako predstavy, ze mayovia si mysleli, ze konci cas a zacina odznova su nepodstatne v tom, či meraju čas linearne. A meruju ho linearne. nemaju nelinerne stupnice. Lebo pojem linearny a nelinearny je pojem, ktory ma svoje pevne miesto v matematike a znaci, ze prirastky su rovnake. nema to nic spolocne s tym, ze nieco skonci a zacne.
Dovid Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 robopol dokazuje nekvaka:)http://sk.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A1_r%C3%AD%C5%A1a robopol.Celkom dobre že si to vytiahol. To je len indícia toho, že ten biblický príbeh o exode by mohol mať niečo do seba.Ale keď bol pri vláde Achnaton, Židia aj so svojim monoteizmom boli už dávno het.On ten kult Atona zase taký monoteistický nebol. Stále bol po ruke starý dobrý Anup (Anupev, Anubis), aj Usíre (Usirev, Osiris) vládol v podsvetí etc. Monoteizmus znamená, že je len jeden jediný a žiadnych iných niet. ALe musím uznať, že oproti tomu kvákaniu už toto je celkom slušný pokus o diskusiu.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz