alarm Zverejnené 24. Jún, 2013 Zverejnené 24. Jún, 2013 Každí, kto "nastúpi" do danej školy (je jej súčasťou) automaticky berie za svoje jej výklady...oni nič nehladajú, oni všetko našli a prezentujú to. Vieš, ide mi skôr o to, že sa nejaká kniha, ktorú napísal človek,vydáva za zaručene pravdivú, a tí ortodoxní súhlasia s každým jej písmenom. Odkial je tá kniha? Nie sú od nej staršie?Nebola napr. v Čine napísaná dávno pred Bibliou iná kniha? (veď ak vedeli písať Izraeliti, snáď už to vedeli aj iní)...najstaršie dochované písmo, ak si pamätám je od Sumerov. Ale....podľa vedy, ktorá moc nevonia ,Sumerovoia dorazili do tejto oblasti z neznámej krajiny ako hotová kultúra, aj s písmom. Ich pôvodný domov sa nepodarilo najsť, možno je zatopený (našli mestá pod vodou s odhadom spred 18 000rokov)...Takže ak sa vrátim, prečo sa u nich nehovorí o storení sveta za 6 dní, ale ,ako jedna z najstarších civilizácii spomína Anunnaki???(bohov, ale živých bohov) a popisujús úpne iný začiatok civilacie?
elfant Zverejnené 24. Jún, 2013 Zverejnené 24. Jún, 2013 Každí, kto "nastúpi" do danej školy (je jej súčasťou) automaticky berie za svoje jej výklady...oni nič nehladajú, oni všetko našli a prezentujú to.Aj take sa hovorilo, ze kradnu krestanske deti a pecu si ich, aby ich ritualne zjedli.Niektori tomu veria stale. Skoda, doteraz si pisal celkom rozumne.A svoj nazor na Zeitgeist som tu uz napisal jasne.
alarm Zverejnené 24. Jún, 2013 Zverejnené 24. Jún, 2013 To mi chceš nahovoriť, že ak si súčasťou nejakej tej školy, škola ťa vychovala a vštepovala ti zásady ich hodnôt,ich predstavy o skutkoch, ktoré sa stali, tak ty budeš prezentovať inú"školu"?Inými slovami vo zväčšenom meradle, ak ťa vychovajú evanjelici, tak kludne môžeš prezentovať budhizmus...na kvadrátVeriacich tiež strašili, že komunisti jedia deti....Škoda,doteraz si písal rozumne... tomuto ale nerozumiem:"A svoj nazor na Zeitgeist som tu uz napisal jasne." to sa vzťahuje na Anunnaki?
robopol Zverejnené 24. Jún, 2013 Zverejnené 24. Jún, 2013 Alarmsamozrejme bude zastupovat inu skolu tu co cucal s mateerskym mliekom ako vacsina, na par vynimiek. Ale dal si pekny prikla Anunnaki, starsej civilizacie a jej mytologie. Ale co zasadne tymto co uznavaju "jedinu a spravnu vieru" nie je mozne vysvetlit aka je velka podoba tychto mytov a nabozenstvo je upgrade. Hlavne, že je niečo podstatne to transcedentno a obhajuju ho pocitmi človeka. Mimochodom aj to sa skuma, mame rozne oblasti vyskumu. Ale naco je dobre vysvetlovat 2+2...A este to bude tak, ze nie da nieco nabozenstvo ateistom ale naopak. Aspon sa tieto cudne stvorenia zacnu viac zaujimat ako veci funguju a hladat vysvetlenia a nie sa spoliehat na staru mytologiu.
alarm Zverejnené 24. Jún, 2013 Zverejnené 24. Jún, 2013 Vieš ja stále rozmýšlam nad nejakou časovou postupnosťou...Predpokladá sa ,že židovský odchod z Egypta sa udial cca r.1300 pred Kristom. Toto je zachytené v knihách, ktoré sa ale písali neskôr. Písal ich človek. A tento človek opísal, ako vznikla Zem, miliony rokov pred jeho životom. Kto mu to nadiktoval ? Boh?.. a on stenografoval?Dnes už viac menej dokázali, že Zem sa na začiatku vývoja zrazila s telesom, ktorého pozostatky tvoria Mesiac. V tej dobe tu ešte nebol život, takže nikto to nemohol zachytiť písmom, a Biblia to nespomína, napriek tomu, že sa to stalo, a nebola to pre Zem maličkosť. Nebyť Mesiaca , tak tu vraj nie je ani život. Ja si predstavujem veci, ako sa to mohlo realne udiať, takže predstavujem si fluidum, ktoré vypráva pisárovi celý Starý zákon, aby ho mohol zapísať.. nikde sa tam ale nepíše o prehistorických obludách, ktoré tu v porovnaní s nami žili miliony rokov, ludia tak cca 200 000 rokov, ak ich môžme nazvať luďmi. Jednoducho čas nehral rolu, neboli miliardy rokov, a naraz bola Zem a človek...žasnem, čo niekto dokáže vyčariť a ešte viac, že tomu niekto v dnešnej dobe môže uveriť. Ale nemám im to za zlé, je to ich volba.
robopol Zverejnené 24. Jún, 2013 Zverejnené 24. Jún, 2013 Drz sa svojho rozumu alarm. To ti mozem doniest na tabulke z hory Sinaj. :)Nikdy nepodlahni dristom, že niečo vedia, nevedia nič akurat teraz sa niečo dozvedaju ked existuje metodika ako preverovat iste udalosti a ten svet vokol.Napr. pokojne Anunnaki mohli byt aj navstevnici z kozmu a urobili z nich bohov. To je ovela realnejšie ako všetko ostatne co sa v biblii pise, ak sa tam aj omylom dostalo niečo čo by bolo aj pravdive.A to je ten problem, že vyzerali by smiešne, keby sme brali ich texty doslovne. NIE to su "podobenstva"- v pohode ale potom tie podobenstva su davne v mytologii a opisuju astronomicke udalosti a ine zaobalene do bozskych postav a pribehov. To je cele. Nic viac. To je najpravdepodobnejšie scenario podla mna.
Dovid Zverejnené 24. Jún, 2013 Zverejnené 24. Jún, 2013 No tak fajn, je teda vyrok: "nebo pochadza z tvojej viery pravdivy" ? Lebo k tomu si sa neracil dostat, iba si rozviedol ze ich je 7:) Moja viera je hebrejská a v hebrejčine. Slovo nebo sa v hebrejčine nevyskytuje. Slovo nebo tým pádom nepochádza z mojej viery. Tvoj výrok je nepravdivý. Ak máš na mysli pojem, ktorý do slovenčiny prekladáme ako nebo, tak tento pojem v gramatickom tvare ha-Šamajim sa v mojej viere vyskytuje a to exkluzívne.Pokiaľ sa bavíme o pojme nebo ako to modré občas zamračené nad našimi hlavami, tak to tento pojem vznikol pravdepodobne veľmi dávno. Určite skôr, ako praotec Avraham skonvertoval k judaizmu. taktiez si tu spominal, že neveriaci su na ustupe. A zaroven tvrdis ze v minulosti ich bolo menej ako dnes. Cim si odporujes, vytesujes sa z toho, a v skutocnosti popieras, ze to je vlastne opacne. Ateistov pribuda a to vlastne vdaka vede. Ale to zas nebudes suhlasit, lebo veda nema co s vierou robit. Si ma rozosmial. Neverím, že by si tomu nerozumel, si prosto len veselá kopa. Takže:1. Sám si prišiel na to, že dávnejšie ateistov moc nebolo a ak aj niekto predsa len neveril, tak to v záujme zachovania svojho života radšej tajil.2. V Anglicku v 16. stor., vo Francúszku v 17. stor. v Nemecko v 18. stor. etc prišlo OSVIETENECTVO. Víme? A vtedy v istých kruhoch začalo byť moderné prehlasovať sa za ateistu. A vyrojilo sa ateisto ako múch. Je jasné, že okrem tých kúlových, ktorý v zápätí boli niečim iným, bolo i veľké množstvo skutočných ateistov, ktorí sa na nič nehrali.3. No a ateistov za posledných cca 200 rokov pomaly ubúda.Takže si neodporujem.Veda nemá čo s vierou robiť. A opäť ti pripomeniem tých necelých 22% Nobelákov, ktorí práve vďaka viere a systému vzdelávania dosiahli úspech. Jasné že to ide i inak. Nemusí byť každý vzdelávaný cez chavrutu. Ale ... A nabozenstvo nieco tvrdi, a ja pisem ze sa to da aj historicky skumat a porovnavat ako to robi prof. Murdok, co som tu dal odkaz. Ajhla dosli sme na problem, lebo akonahle naleti veda na nabozenstvo zacnu sa diat divy:) Súhlasím. Všetko, čo náboženstvo tvrdí sa dá historicky skúmať. Archeológia, Egyptológia, Judaistika ... asi ich bude i viac. Psychológia a filozofia tiež nebudú mať problém s vierou. (Filozofia si v nej priam libuje.)
robopol Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 Moja viera je hebrejská a v hebrejčine. Slovo nebo sa v hebrejčine nevyskytuje. Slovo nebo tým pádom nepochádza z mojej viery. Tvoj výrok je nepravdivý. Ak máš na mysli pojem, ktorý do slovenčiny prekladáme ako nebo, tak tento pojem v gramatickom tvare ha-Šamajim sa v mojej viere vyskytuje a to exkluzívne.Pokiaľ sa bavíme o pojme nebo ako to modré občas zamračené nad našimi hlavami, tak to tento pojem vznikol pravdepodobne veľmi dávno. Určite skôr, ako praotec Avraham skonvertoval k judaizmu. Moj či tvoj vyrok? Uz ani nevieš koho to bol vyrok? Moj vyrok bol pravdivy, tvoj nebol. nebo nie je tvoj pojem ani z tvojej viery nepochadza. Iba ho prebrala vylepšila na tu exluzivnu blbost ha-šamajim. Tym by som to trapne vysvetlovanie ukončil. Si ma rozosmial. Neverím, že by si tomu nerozumel, si prosto len veselá kopa. Takže:1. Sám si prišiel na to, že dávnejšie ateistov moc nebolo a ak aj niekto predsa len neveril, tak to v záujme zachovania svojho života radšej tajil. Nebolo2. V Anglicku v 16. stor., vo Francúszku v 17. stor. v Nemecko v 18. stor. etc prišlo OSVIETENECTVO. Víme? A vtedy v istých kruhoch začalo byť moderné prehlasovať sa za ateistu. A vyrojilo sa ateisto ako múch. Je jasné, že okrem tých kúlových, ktorý v zápätí boli niečim iným, bolo i veľké množstvo skutočných ateistov, ktorí sa na nič nehrali.3. No a ateistov za posledných cca 200 rokov pomaly ubúda. Zas konštatuješ na zaklade čoho? Samozrejme, ze kecaš do vetra, nemaš žiadnu štatistiku. A kedže je ludi na planete viac bude 100% viac aj ateistov, a cele je to iba tvoje prazdne tliachanieTakže si neodporujem. To by bola pravda iba vtedy keby si dokazal svoje tvrdenieVeda nemá čo s vierou robiť. S naboženstvom ma a jeho tvrdeniami, A opäť ti pripomeniem tých necelých 22% Nobelákov, To ti už bolo vysvetlene ktorí práve vďaka viere a systému vzdelávania dosiahli úspech. Jasné že to ide i inak. Nemusí byť každý vzdelávaný cez chavrutu. Ale ... Súhlasím. Všetko, čo náboženstvo tvrdí sa dá historicky skúmať. Aspon ze to, teda aj to, ze mytologia, naboženstvo astrologia maju vela spoločneho Archeológia, Egyptológia, Judaistika ... asi ich bude i viac. Psychológia a filozofia tiež nebudú mať problém s vierou. (Filozofia si v nej priam libuje.)Tu si isto zabudol na moderne smery filozofie, aj ateisticke:)
robopol Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 A kto to nevidi secretka? Urobte lepsi system ked uz chcete multicitaty. Ja tu nebudem dookla premazavat multicitaty aby som mohol napisat priamo k tomu co pise. citaty sa nelubia a ked to urobim v nom tiez sa nelubia:)
elfant Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 To mi chceš nahovoriť, že ak si súčasťou nejakej tej školy, škola ťa vychovala a vštepovala ti zásady ich hodnôt,ich predstavy o skutkoch, ktoré sa stali, tak ty budeš prezentovať inú"školu"?Inými slovami vo zväčšenom meradle, ak ťa vychovajú evanjelici, tak kludne môžeš prezentovať budhizmus...na kvadrát Nechcem, nakolko si mylis skolu s polepsovnou.Je medzi nimi dost podstatny rozdiel.
alarm Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 odpoveď na úrovni prepadajúceho škôlkára... V Herodovské době 2 školy:Šamaj – přísnější, rigoróznější. Všechny příkazy Zákona = na stejné úrovni závažnosti. Hilel – mnohem blíž JK. Uvědomuje si, že i B. zákon má střed – okrajovější i závažnější případy. Tóru víc v kontextu doby a promýšlela jádro a střed zákona. Vycházeli z toho, že člověk je nedokonalý. Dospěli k negativní formulaci tzv. Zlatého pravidla v Mt 7,12 „jak nechceš aby s tebou lidé jednali, tak s nimi nejednej“ (JK to říká pozitivně: jak chceš, aby se k tobě chovali… - asi znal tento předpis, proto je JK nazýván Rabbi) takže minimálne dve školy z rôznou úrovňou závažnosti k príkazom zákona.....ale a to dosť pravdepodobne, malo vplyv na rôzne filozofické úvahy a závery z nich. čerpané z Otázok ku skúške z Nového zákona, žial, je to vo Worde, neviem dať link.ešte niečo ti nie je jasné?
elfant Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 A čo si tým vlastne povedal ?Vôbec nič.Podľa teba, dieťa veriacich rodičov musí byť nutne veriaci, lebo bol vychovaný v takom duchu ?Rovnako študent matfyzu nemôže nikdy študovať nič na filozofii, lebo už študoval na matfyze ? Dostávaš odpovede na úrovni školkára, lebo na takej úrovni kladieš aj otázky.Zjavne je ale aj táto úroveň pre teba príliš zložitá :)
alarm Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 nebudem sa s tebou preť, nemá to význam, ale niečo predsa: Ja nie som veriaci, ale myslím si, že ak niekto v niečo verí, tak sa toho pridrža viac-menej celý život.Čo je to ale za veriaceho človeka, ktorý presedlá z jednej školy do druhej. Akú hodnotu má takýto veriaci... veď napozajtra môže byť moslim.
Dovid Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 Ja nie som veriaci, ale myslím si, že ak niekto v niečo verí, tak sa toho pridrža viac-menej celý život.Čo je to ale za veriaceho človeka, ktorý presedlá z jednej školy do druhej. Alarm.Si úplne mimo. Tie dve školy sa nepreli o mišnu ale gemaru (vtedy sa začala tvoriť).Vysvetlím ti to civilným jazykom, ten religiózny by ťa mohol trochu pliesť.Z toho čo si napísal už asi vieš, že Šamajovská škola bola prísna a Hilelovská mierna.Takže ak za vraždu sa dáva trest od 10 do 25 rokov resp. výnimočný trest (doživotie), tak Šamajovci žiadajú 25 ročný ale radšej doživotie, kdežto Hilelovci tvrdia že človek je nedokovalý, žiadajú zhovievavosť a radšej tých 10 rokov.Ale nikto, opakujem NIKTO nezpochybňuje to, že vražda je zlá, vrah je hovado a zaslúži si trest.Veriaci človek nemohol presedlať z jednej školy na druhú. To sa týkalo len rabínov. Len rabíni absolvovali jednu alebo druhú školu a potom boli buď prísni alebo menej prísni. S vierou ako takou to nemá nič spoločné. Akú hodnotu má takýto veriaci... veď napozajtra môže byť moslim. Ono to s tou konverziou zase nie je tak jednoduché. Ver mi, nikto napozajtre nemôže byť moslim. Konverzia na judaizmus je dokonca desaťročný proces. A nie každému sa podarí dôjsť až do cieľa. Moj či tvoj vyrok? Uz ani nevieš koho to bol vyrok? Moj vyrok bol pravdivy, tvoj nebol. nebo nie je tvoj pojem ani z tvojej viery nepochadza. Iba ho prebrala vylepšila na tu exluzivnu blbost ha-šamajim. Tym by som to trapne vysvetlovanie ukončil. Ja viem čí to bol výrok. Ty mi tu furt podsúvaš to svoje bľabotanie. Si pozri pôvodné výroky a uvidíš. Moja viera pojem nebo naozaj prebrala. Prvý krát si sa trafil cowboy, len s ťažkosťou zatláčam mužnú slzu dojatia. Moja viera prebrala nebo od B-ha. On sám ju Židom daroval prostredníctvom proroka Mojšeho. A že ty si myslíš niečo iné je mi fu©k. Ako hovorí staré arabské príslovie: "Šakali vyjú ale karavána ide ďalej." Aspon ze to, teda aj to, ze mytologia, naboženstvo astrologia maju vela spoločnehoTu si isto zabudol na moderne smery filozofie, aj ateisticke:) Nezabudol som na nič. Filozofia je filozofia.
informator Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 A ako si ju mám predstavovať? Zvieratá majú emócie, cítia, dokážu sa učiť, dokážu si pamätať (isto si počul výraz "má pamäť akvarijnej rybičky..."), trpia depresiami.... Ich chovanie síce podmieňujú inštinkty, ale nie je len o inštinktoch (napríklad psy, ktoré po smrti svojich pánov ešte dlho chodievali napríklad na ich hroby, či na miesta, kde ich naposledy videli). A tu máš niečo k téme morálka zvierat: Vsetko co spominas, ako dokaz myslenia zvierata, su pudy a instinkty. Zviera nepouziv amysel, ako clovek..........neplanuje ziadne ulohy na druhy den.O tom vlastne svedci aj ten obrazok. Smad bol ovela dolezitejsi, ako strach zebry alebo hlad leva. Dokazom pouzivania mysle a moralky, ako u cloveka, by bolo, keby lev dotiahol k vode nevladnu zebru aj za cenu zodratia "chodidiel". Ked sa pominul smad, trak velmi pravdepodobne si lev pochutil na zebre......teda ak nemal pred nou nejaku antilopu.
elfant Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 nebudem sa s tebou preť, nemá to význam, ale niečo predsa: Ja nie som veriaci, ale myslím si, že ak niekto v niečo verí, tak sa toho pridrža viac-menej celý život.Čo je to ale za veriaceho človeka, ktorý presedlá z jednej školy do druhej. Akú hodnotu má takýto veriaci... veď napozajtra môže byť moslim.Mozes uviest jediny dovod, preco, "ked niekto v nieco veri, tak sa toho pridrza viac-menej cely zivot" ?A preco by mal stratit hodnotu, ked sa z neho stane moslim ? Moslim je predsa tiez veriaci, alebo je podla teba nieco menej ? Co sa prenia tyka, naozaj to nema pre teba vyznam. Dopadol by si rovnako, ako ked si tvrdil posledne nieco o ucelovom legalizovani suloze medzi pribuznymi a pokrivenej moralke.
robopol Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 Ja viem čí to bol výrok. Ty mi tu furt podsúvaš to svoje bľabotanie. Si pozri pôvodné výroky a uvidíš. Moja viera pojem nebo naozaj prebrala. Prvý krát si sa trafil cowboy, len s ťažkosťou zatláčam mužnú slzu dojatia. Moja viera prebrala nebo od B-ha. On sám ju Židom daroval prostredníctvom proroka Mojšeho. A že ty si myslíš niečo iné je mi fu©k. Ako hovorí staré arabské príslovie: "Šakali vyjú ale karavána ide ďalej." Nezabudol som na nič. Filozofia je filozofia.Odporucam aj tebe si ich pozriet. :) Ano prebrala ale nie od boha, ibaže by to bola skoršia verzia tvojho boha :) A nebo, nebesia, maju v mytologii davnejšie korene. kedže v podstate obloha nad nami symbolizuje prebývanie božstva je stara myšlienka. a potom vznikaju naboženské variacie. Tak pokračuj v tej karavane ďalej. Kedy nam dolozis tu statistiku ako ateistov ubuda, aby si prispel aj niecim hodnotným? A ked bolo všetko stvorene naraz "pre teba ako hodinara" je isto jasne, že do naraz schovaš aj nekonečno, tak na to som prikratky. Aj do slova sucasne schovas nekonečno? to by ma zaujimalo, lebo dnes vieme, že su tu miliardy rokov vyvoja vesmíru. tak ako si to ty vysvetluješ? 1
alarm Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 To sa týkalo len rabínov. Len rabíni absolvovali jednu alebo druhú školu a potom boli buď prísni alebo menej prísni. S vierou ako takou to nemá nič spoločné. Rabín nie je veriaci? On do tej množiny nepatrí?Ak teda si vybral pre uplatňovanie čohosi prísnu školu a tvrdo trval na najvyžšom treste, prečo by mal naraz uplatňovať tú mäkkotu? Ono to s tou konverziou zase nie je tak jednoduché. Ver mi, nikto napozajtre nemôže byť moslim. Konverzia na judaizmus je dokonca desaťročný proces. A nie každému sa podarí dôjsť až do cieľa. Elfant s tým problém nemá..... Ja chápem význam slova škola, viem, že to nebola ZDŠ...a je mi jasné, že "školu" neabsovovali bežní veriaci Elfant:chudobný veriaci duchom, ktorý sa bije do hrude za jedného boha a na druhý deň za iného...
elfant Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 Elfant:chudobný veriaci duchom, ktorý sa bije do hrude za jedného boha a na druhý deň za iného... Vzdy sa mi paci ked ateista pouziva citaty z Biblie, aj ked skomolene :)))))Aha, tak jeden den jeden boh, druhy den druhy ?Pisal si nieco ine. Ale aj tak, si schopny uviest rozumny dovod, alebo je to len tvoja predstava moralky veriaceho a toho co ma povolene alebo nie ?Skus to este raz, aj ked nemyslim, ze by sa ti to mohlo podarit. Elfant s tým problém nemá..... Nepisem o tom istom ako Dovid, skus si to precitat este raz a podla moznosti aj pochopit.Viera nie clenstvo v politickej strane, aj ked si to mozno tak predstavujes.
robopol Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 Vsetko co spominas, ako dokaz myslenia zvierata, su pudy a instinkty. Zviera nepouziv amysel, ako clovek..........neplanuje ziadne ulohy na druhy den.O tom vlastne svedci aj ten obrazok. Smad bol ovela dolezitejsi, ako strach zebry alebo hlad leva. Dokazom pouzivania mysle a moralky, ako u cloveka, by bolo, keby lev dotiahol k vode nevladnu zebru aj za cenu zodratia "chodidiel". Ked sa pominul smad, trak velmi pravdepodobne si lev pochutil na zebre......teda ak nemal pred nou nejaku antilopu.Ty si unikat v mysleni informator. Tak lev nerozmysla a dokazom je ze sa napil pri zebre :) Ešte by ma zaujimalo ako ten lev lovi ked nerozmysla (ako si to vysvetlujes), pudy vymyslia plan lovu? :)
wysky Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 Vsetko co spominas, ako dokaz myslenia zvierata, su pudy a instinkty. Zviera nepouziv amysel, ako clovek..........neplanuje ziadne ulohy na druhy den.O tom vlastne svedci aj ten obrazok. Smad bol ovela dolezitejsi, ako strach zebry alebo hlad leva. Dokazom pouzivania mysle a moralky, ako u cloveka, by bolo, keby lev dotiahol k vode nevladnu zebru aj za cenu zodratia "chodidiel". Ked sa pominul smad, trak velmi pravdepodobne si lev pochutil na zebre......teda ak nemal pred nou nejaku antilopu. Info, písal som, že inštinkty (iným slovom pudy - je to veľmi podobné) sú záležitosťou génov, teda toho vrodeného. Ak si zviera pamätá nejakú udalosť, to pre teda záležitosťou pudov? :oZvieratá používajú mozog ako človek, akurát sú tu rozdiely. Majú napríklad obmedzené abstraktné, či analytické myslenie. Zoberme si príklad krkavca. Nedokáže síce vymyslieť teóriu relativity, ale dokáže odpozorovať a naučiť sa, že sa ku potrave sa dá dostať aj za pomoci iných predmetov. Videl si niekedy zábery ako krkavec má v zobáku kameň, ktorým sa snaží rozbiť nejaký predmet? Schválne píšem o krkavcovi, a nie napríklad šimpanzoch, u ktorých je to myslím tento fakt dosť známy.Ešte myslím chodieva na niektorých TV známy "vedecký" seriál o búračoch mýtov. Dvaja fúzatí borci sa snažia vedecky overiť, alebo vyvrátiť známe mýty. Jedným z nich bol aj mýtus, že pamäť akvarijnej rybky má životnosť 3 sekundy. No bohužiaľ, mýtus bol neplatný a aj rybky sa naučili a dokázali si zapamätať cestu ku potrave cez jednoduchý labyrint. To s pominutím smädu, to je od teba iba špekulácia. Obrázok je o tom, že pri napájadlách odkladajú zvieratá nepriateľstvá či rozdiely bokom a tolerujú sa. Tá zebra sa kľudne mohla ísť napiť o niečo ďalej. Ona však pije pri levovi.
Dovid Zverejnené 25. Jún, 2013 Zverejnené 25. Jún, 2013 Rabín nie je veriaci? On do tej množiny nepatrí?Ak teda si vybral pre uplatňovanie čohosi prísnu školu a tvrdo trval na najvyžšom treste, prečo by mal naraz uplatňovať tú mäkkotu? Ja chápem význam slova škola, viem, že to nebola ZDŠ...a je mi jasné, že "školu" neabsovovali bežní veriaci Alarm.Rabín je veriaci. Ale rabínom sa stáva, až keď absolvuje tú školu. Je to halachická škola. V našich podmienkach (zemepisných a spoločenských) by sme ju volali škola náboženského práva.Keď sa vrátim k tomu príkladu s trestom pre vraha, Šamajovci učili že zákon hovorí od 10 do 25 až špec. ale lepšie je 25 alebo špec. a Hilelovci hovorili zákon je od 10 do 25 až špec. ale lepšie je 10. Takže ak mal niekto tak veľa peňazí a životného času (to štúdium bolo časovo i finančne veľmi náročné), tak mohol absolvovať obe školy, ba i ďalšie, menej významné, ale logiku to ma asi takú, ako keď absolvuješ právnickú fakultu v BB, potom v KE a v BA si to dáš 2x, trebárs na UK a potom ČŠP. Budeš však stále len jeden právnik a právny systém bude len ten jeden, ktorý je tu.Čo sa týka tej tvrdosti či mäkkoty, je to na vedomí či svedomí každého rabína či sudcu.Stále si treba uvedomiť, že som písal o čase cca 100 rokov pred o.l.Odporucam aj tebe si ich pozriet. :) Ano prebrala ale nie od boha, ibaže by to bola skoršia verzia tvojho boha :) A nebo, nebesia, maju v mytologii davnejšie korene. kedže v podstate obloha nad nami symbolizuje prebývanie božstva je stara myšlienka. a potom vznikaju naboženské variacie. Už so si ich pozrel, i som ti ich citoval. Ostatné je tvoj problém.Vidím, že nerozumieš náboženstvám. V judaizme B-h nebo neobýva. B-h tu, vo stvorenom svete, vôbec nie je. Keby tu bol, svet - všetky svety by zanikli.Čo sa týka starej a novej verzie B-ha. To si asi robíš nejaké žarty a hold to nevyšlo. B-h je len jeden. Nechával sa poznať viacerým etnikám v histórii. Každé etnikum si z toho zostavilo svoje knihy. Žiaľ, všetky civilizácie vymreli. Židia sú najstaršia žijúca.Napríklad po Sumeroch ostalo veľa pekných vecí. Spústa informácií na hlinených tabuľkách. I zoznam, čo mal nejaký človek kúpiť na trhu. Alebo list, kde sa iný sťažoval na svojho nepodareného adolescentného synka (ako zo súčasnosti). I Enuma Eliš. Ale nik dnes už nevie, ako znela sumerčina. Ako znela modlitba. Sumerčina je mŕtva. I jej mýty. Nemá ich kto vysvetliť.So starovekým Egyptom je to obdobné. História i mýty sú síce podstane lepšie zmapované, ale mystika už je mŕtva.Judaizmus je prvé náboženstvo, kde sa prístup B-ha k ľuďom mení. Ľudia sú prizvaní k tvorbe. Dostávajú voľnosť v rozhodovaní, ale musia za svoje rozhodnutia niesť následky. V čase exodu dostáva národ Jisro'el prvý príkaz vôbec - založenie kalendára. Prvý krát sa meranie času prestáva točiť v kruhoch jednotlivých vladárov a začína sa merať lineárne. Od tohto času funguje židovský kalendár až dodnes.... ani neviem načo ti to píšem, predpokladám že sa to s tebou pretne ako dve rovnobežky - v nekonečne.Obrázok je o tom, že pri napájadlách odkladajú zvieratá nepriateľstvá či rozdiely bokom a tolerujú sa. Tá zebra sa kľudne mohla ísť napiť o niečo ďalej. Ona však pije pri levovi. Nijako nechcem komentovať odkaz, ktorý nám chcel autor obrázku zdeliť.Mám len technickú poznámku. Ten obrázok je podvrh. Stačí sa pozrieť na tieň, ktorý vrhá zebra a tieň, ktorý vrhá lev. Každý z nich tam bol v inom čase.
alarm Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Podľa teba, dieťa veriacich rodičov musí byť nutne veriaci, lebo bol vychovaný v takom duchu ? Je úplne jasné a dôkazy sú v mnohých rodinách, že akonáhle sú rodičia veriaci a chodia na omše atď. automaticky vychovávajú svoje deti v tomto duch a presvedčení.(myslím, že je to ich povinnosť) Nie je im čo vyčítať. Žili tak oni, boli aj oni vychovávaní v tomto duchu, tak vychovávajú tak aj svoje deti.A tým pádom tvrdím, že ano, v mladom veku je dieťa veriacich veriacim.Nie z presvedčenia ,ale z donútenia. Ono to dieťa nerozhoduje o tom, či si pôjde ráno zahrať futbal, ale pôjde do kostola.Máš voči tomu niečo?Konvertovať, prípadne prestať veriť môže len človek s rozvinutejčím mozgom, vnímavejší, ktorý si začína dávať otázky a hladať odpovede, pokial mu nestačia, tie, ktoré mu rodičia vštepovali od mlada. Aj ja som veril na Ježiška a Mikuláša.Zažil som to, tiež som chodil na náboženstvo.Mnohí ludia sa vymania z tohoto kolotoča osamostatnením sa, vtedy nepríde "máti" ráno a nebudí, že už zvonia....Aj toto sme v rodine prekonaliNepíšem o tom, že sa stávajú aj veci opačné, tiež to mám z blízkeho okolia, že jedného dňa človek neveriaci v nič začne veriť v Boha.Alarm.Rabín je veriaci. Ale rabínom sa stáva, až keď absolvuje tú školu. Je to halachická škola. V našich podmienkach (zemepisných a spoločenských) by sme ju volali škola náboženského práva.Mne to je jasné, nemám s tým problém... 1
wysky Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 Nijako nechcem komentovať odkaz, ktorý nám chcel autor obrázku zdeliť.Mám len technickú poznámku. Ten obrázok je podvrh. Stačí sa pozrieť na tieň, ktorý vrhá zebra a tieň, ktorý vrhá lev. Každý z nich tam bol v inom čase. Nechce sa mi s tebou hádať, podľa mňa sú tie tiene v poriadku. Skúšal som pátrať po pôvode no k ničomu zaujímavému som nedošiel, takže neviem, či ide o podvrh alebo nie. Ale už som zažil obrázky, o ktorých ľudia vykrikovali, že sú spracované vo photoshope, skutočnosť však bola iná. A ak je podvrhom nič to, nakoľko stačí jeho motív, pretože ono to často tak aj funguje, a zvieracie druhy, o ktorých by to nikto nepovedal vedľa seba dokážu aspoň na okamih existovať.
Dovid Zverejnené 26. Jún, 2013 Zverejnené 26. Jún, 2013 wysky.Nijako nespochybňujem fakt, že niečo také ako je na obrázku môže nastať.Niečo podobné som videl, dravec a jeho (možná) korisť spolu pokojne popíjali. Obrázok je o tom, že pri napájadlách odkladajú zvieratá nepriateľstvá či rozdiely bokom a tolerujú sa. Tá zebra sa kľudne mohla ísť napiť o niečo ďalej. Ona však pije pri levovi. Aj pri napájadlách dochádza ku konfliktom. Zvieratá ale dokážu vnímať niektoré mimozmyslové skutočnosti. Napr. bezpečne vedia, kedy je lev nažratý. Keď príde k napájadlu svorka nažratých levov, nikto si z nich nič nerobí, harmónia ako v Gan Eden (rajská záhrada). Keď sa tam ale zjaví jeden hladný (a nasrdený), huh, všetko valí čo im nohy a krídla stačia.Tak isto leviciam s mladými sa každý zdvorilým oblúkom vyhýba (vrátane ľudí).
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz