Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

A v tom tvrdeni JE JEDNOZANCNE casove hladisko na počiatku stvoril, nie neskor. Z toho sa nevykrutis.

To je úvodná veta, ktorá hovorí, že na počiatku B-h všetko stvoril. Úmyselne som tam napísal originálne znenie.

Z tejto prvej vety biblie vieme vyčítať nasledovné:

בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ

Kedže sa jedná o prvý verš, prvé písmenko verša je zároveň i prvým písmenom Tóry. Na začiatku je Bet a nie Alef. Otázka znie prečo? Jedno z možných vysvetlení je, že na Bet sa začína slovo ברכה , na Alef sa začína slovo אררה .

Bet má číselnú hodnotu dva. To nám poukazuje na stvorenie dvoch svetov - tohto i toho Budúceho. Zároveň je dvojka odkazom na dve Tváre Tóry - Písanú a Ústnu.

Keď si zoberieme posledné písmená prvých troch slov - v počiatku B-h stvoril, dostaneme slovo אמת - pravda.

Súčet prvých písmen všetkých slov je 22. Je to odkaz na 22 Svätých písmen, pomocou ktorých boli stvorené všetky svety.

Slovo בראשית nám dáva odkaz na dátum, kedy bol svet stvorený. Prehodením písmen dostaneme א בתשרי . Znamená to 1.Tišri - Roš ha-Šana.

Slovo בראשית má číslenú hodnotu 913.

Rovnakú číslenú hodnotu má výraz שש סדרם . Je to odkaz na šesť poriadkov (rádov) Mišny, rovnako ako veta תרי״ג יצר , ktorá sa vykladá ako B-ží úmysel stvoriť svet pre Jisroel, aby mal priestor pre 613 prikázaní.

Slovo בראשית je akronymom pre vetu ברא רקיע ארץ שמים ים תהום v preklade: Stvoril klenbu, zem, nebo, more, hlbočinu.

Ďalší akronym je בראשונה ראה אלהים שיקבלו ישראל תורה čiže Na počiatku videl B-h, že Jisroel prijme Tóru.

Celá prvá kapitola "Mojšeho" prvej knihy s názvom בראשית sa volá מעשה בראשית - Dielo Stvorenia. Táto kapitola má 434 slov. Začína sa písmenom Bet, ktoré znamená dom. Slovo דלת (dvere) má hodnotu 434. Dá sa teda povedať, že Dielo Stvorenia predstavuje dvere do domu Tóry.

Slovo ברא nám naznačuje, že niečo bolo stvorené z ničoho absolútne mimo faktor času. B-h stvoril svet z ע (ajin). Ajin predstavuje transcendentného,  neprejaveného B-ha. Ajin znamená nič. Ajin je mimo bytie, oddelený od všetkého. Ajin je absolútne nič. Ajin nie je hore, ani dole. Ajin nie je nehybný, ani v pohybe. Ajin nie je nikde, lebo Ajin nie je. Ajin je nezvučný, ale nie je to ticho. Ajin nie je ani prázdnotou.

Slovo ברא sa používa len u B-ha. Nikdy sa nepoužíva v súvislosti s ľudskou tvorbou. Toto slovo nadobúda i význam oddeliť alebo vymedziť hranice. V kabalistickom poňatí Stvorenia jasne definuje proces Tvorby.

מעשה בראשית obsahuje 32 krát B-žie meno אלהים , čo nás odkazuje na 32 ciest múdrosti, pomocou ktorých bol stvorený svet - ספר יצירה.

Pokiaľ si sa náhodou dočítal až sem tak už to ustrihnem. Výkladov k prvej vete sa za tých cca 3300 rokov nazbieralo za knižku. Ale ani jeden neobsahuje časový údaj. Možno preto, že biblická hebrejčina je prosto úplne odlišný jazyk od slovenčiny a preklady sú často mätúce a trochu i zavádzajúce.

Ale to je jedno perly sviniam sa neoplati hadzat.

Samozrejme, pri štúdiu biblie je nutnou i keď nie postačujúcou podmienkou, aby mal dotyčný v hlave mozog a nie trus z nutrie a tu si myslím by mohol byť drobný problém...

Zverejnené

aha dokaz bude to co oznacis za dokaz ty? :) alebo komunita veriacich vedcov? :)

ziadne sugestivne tak to je, dokonca mozeme vidiet zrod hviez v galaxiach aj ich obeznych priatelov z protoplanet. Je to daleko po "stvoreni počiatku". a nepotrebujeme na vznik planety z protoplanet žiadneho boha. Vesmir je pohlad do minulosti a tak s istotou vieme, ze to nie je naraz. A v tom tvrdeni JE JEDNOZANCNE casove hladisko na počiatku stvoril, nie neskor. Z toho sa nevykrutis. Ale to je jedno perly sviniam sa neoplati hadzat.

Nie, dokonca ani to co tu prehlasis ty ako hotovy fakt :)

Cisto teoreticky, mozno ti bude jasne, ze to co uvadzas ako dokaz pre podporu svojho tvrdenia je logicky nezmysel.

Aj ked v to velmi neverim.

Co ked to co vidime aj teraz, a co sa stalo pred dlhou dobou, lebo rychlost svetla, je pohlad na prebiehajuce bozie tvorenie ?

Ty nepotrebujes boha na nic, to mi je jasne. :D

Vykrucat sa nepotrebujem a take perly si kludne nechaj.

• Pridať bod 1
Zverejnené

elfant

tvoje vety su logicke nezmysly. ty stale niečo deklaruješ, že slova maju iny vyznam, to je inak časte u novodobých vymetačov, že v tych slovach stale hladaju iny význam. 

A mam pocit ze nalogiku si dovidom expert. Vravim  v klube realnych viet jaraya sa neda argumentovat, pretože pravda sa zasadne vyhlasuje ako axiom.

Zverejnené

dovid

čo by nevedeli. Na počiatku vesmíru je big bang. Dnes big bang ma dva významy. 1. singularny bod vesmíru. 2 kratka faza počiatku ranneho vesmíru.

čas, priestor vznika v big bangu. Teda tu nehovorime o stvoreni galaxii a planet bez času, lebo to je ten problem, čomu nerozumieš. Planety a hviezdy sa formuju az po niekolkých miliardach rokov po big bangu "počiatku"

robopal,

vedci nemajú celkom jasno, čo bolo na počiatku. Big bang je len proces, vedci nevedia popísať začiatok procesu ani jeho prvé (byť veľmi krátke) okamihy.

Pred pár desiatkami rokov, bol som nadšený mladý astronóm (v krúžku mladých astronómov), chodievali sme často (2x do mesiaca) na observatórium do Brna a raz za rok na Skalnaté pleso. Tento bezpochyby pekný a pútavý "vesmírny folklór" som si naozaj absolvoval sám, potom som si dal druhé kolo so svojimi deťmi a teraz sa zľahka pripravujem na tretie kolo s vnukom. Na tvojom mieste by som tak rýchlo nevynášal súdy o tom, čo viem a čo neviem. V čase, keď som sa vytešoval v obervatóriu na Sklalnatom plese tak ty si s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou ešte ťahal za sebou káčera na pieskovisku a pojem observatórium zrejme u teba znamenal niečo úplne, ale fakt úplne iné ...

A dnes je uz hadam kazdemu jasne, ze popis v bibli je popis cloveka a jeho predstav o vzniku. Vieme co u nich reprezentovalo nebo, vieme, ze si mysleli ze nebo (teraz vesmír) je stvorene a nemmenne v čase, okrem toho, že hviezdy boli v inych poziciach. personifikovali tieto objekty dali im božsky kabat a tak vznika mytologia neskor naboženstvo v jednej ruke s astrologiou. A ked tomu neveriš, tak raz sa to pekne preukaze.

Verím, že tebe je to jasné, že popis v biblii je popis človeka a jeho predstáv o vzniku. Z toho čo píšeš je zase jasné, že nemáš ani potuchy o tom, aké boli predstavy starovekých ľudí o nebi. Už prvotné predstavy o siedmich rozmeroch nebies s tvojimi statickými predstavami nemali nič spoločné. Slnko a hviezdy vždy predstavovali zdroj života a sily. Personifikácia a antoropomorfia boli v judaizme striktne odmietané.

Ateistov ubúda geometrickým radom. Raz budem hrdý na to, že som mal možnosť sa s jedným takým baviť (i keď len  prostredníctvom internetu). Akurát sa bojím, že mi nikto nebude veriť a budú si myslieť, že sa špŕŕtam.

Zverejnené

Izraelita,

mas malo vedomosti okrem studia svojich pravd v starych knizkach. Pokial sa ti zda malo 1*10-20 sec, to je 20 nul a potom 1. Keby si nahodou nevedel, tak tam niekde uz veda operuje po "vzniku - počiatku". Bohuzial to je tebe nepristupne, pretože ty zasadne pravdu uz vies, z bajok z minulosti:)

Raz budes akurat v hline. Samozrejme ako aj ja. Hlavne ze ty mas potuchy "zase si stal expert" na to čo si mysleli ludia v minulosti. Zase si len nieco deklaroval, ze ty to vies:) hruza

Zverejnené

elfant

tvoje vety su logicke nezmysly. ty stale niečo deklaruješ, že slova maju iny vyznam, to je inak časte u novodobých vymetačov, že v tych slovach stale hladaju iny význam. 

A mam pocit ze nalogiku si dovidom expert. Vravim  v klube realnych viet jaraya sa neda argumentovat, pretože pravda sa zasadne vyhlasuje ako axiom.

No vidim, ze sa ti uz preplnil buffer a to som sa snazil uvadzat fakty v jednoduchej forme a striktne sa vyvarovat nejakych argumentacii z filozofie, alebo nedajboze teologie.

Problem nie je v inych vyznamoch slov, ale v tvojej slabej slovnej zasobe.

Ale si krasny priklad toho, ze ked dojdu argumenty, nastupuju oznacenia typu "novodobi vymetaci, izraelita".

Nic si z toho nerob, niekto na to proste nema, ale aj tak moze byt uspesnejsi inde. :)

Zverejnené

Ja si z toho nic nerobim, neprekvapuje ma ten odpor k argumentom. Mne osobne jedno co vy dvaja si myslite a v co verite. Nastastie je to, ze svet je nezavisly od vasich vymyslov a viery. Tak sa zabavajte kym mate este cas:)

Zverejnené

Ja si z toho nic nerobim, neprekvapuje ma ten odpor k argumentom.

Tak uz konecne zacni nejake argumenty aj uvadzat, nech k nim mozem mat odpor. :)

Zverejnené

Izraelita,

mas malo vedomosti okrem studia svojich pravd v starych knizkach. Pokial sa ti zda malo 1*10-20 sec, to je 20 nul a potom 1. Keby si nahodou nevedel, tak tam niekde uz veda operuje po "vzniku - počiatku". Bohuzial to je tebe nepristupne, pretože ty zasadne pravdu uz vies, z bajok z minulosti:)

G'lem,

to pripúšťam. Ale i to málo vedomostí (okrem štúdia svojich právd v starých knižkách -  tie infantilné slovné spojenia, to si dostal od rodičov alebo ti to pridelili z Národného výboru???) mi na to tvoje plácanie sa v blate a marazme tvojej vlastnej nevedomosti úplne stačí.

Nečítam už bájky, nemám na to čas.

Čo sa týka toho tvojho bing bangu - kľudne si mohol napísať 10 zepto sekúnd. Matematika ma vždy bavila, tie nuly si môžeš nabudúce odpustiť a ušetrený čas využiť na nejaké to dovzdelanie. Takže, aj keď za pár rokov či storočí páni vedci dospejú z 10 zepto sekúnd na 0,1 yokto sekundy, furt bude nekonečene veľa času, ktorý ich bude deliť od počiatku. A dovtedy, ateisti nevedia o počiatku nič. Vy ste na tom tak zle, že vy ani nemáte čomu veriť, lebo z vedeckého hľadiska nemáte ani potuchy, čo bolo na počiaktu, čiže v čase T=0 (NULA). To musí byť frustrujúce ... preto asi neustále všetkých oponentov urážaš. Je to nechutné ale pochopiteľné. A to ešte z kabalistického hľadiska (kabala je židovská mystika) v časti ma'ase berešit sa rozoberajú filozofické úvahy, čo bolo pred časom T0. Ale tam už veda nemá šancu nazrieť. Aspoň nie v takom stave, v akom je dnes.

Hlavne ze ty mas potuchy "zase si stal expert" na to čo si mysleli ludia v minulosti. Zase si len nieco deklaroval, ze ty to vies:) hruza

Ja tak trošku viem, na čo si mysleli ľudia z minulosti, lebo títo ľudia to šírili ústnym podaním a niekedy v roku 700 pred občianskym letopočtom to začali najprv sem tam, no od roku cca 300 pred o.l. masovo zapisovať. Okrem iného tak vznikol Talmud, jeden z pilierov judaizmu. 

... však použi svoje supiš-pupiš wiki zdroje a to by v tom bol čert, aby si i ty nedal niečo k lepšiemu.

Ja si z toho nic nerobim, neprekvapuje ma ten odpor k argumentom. Mne osobne jedno co vy dvaja si myslite a v co verite. Nastastie je to, ze svet je nezavisly od vasich vymyslov a viery. Tak sa zabavajte kym mate este cas:)

robopol, argumenty? Kde by si ich tak napochytre vzal?

Svet stojí na viere. Ale máš pravdu, vôbec nestojí na ateistických výmysloch. Užívam si debatu s tebou, zabávam sa. Ateistov je už tak málo, že časom  ich určite vyhlásia za chránených, a bude po debatách. Budeme si ich musieť šetriť i pre ďalšie generácie. Akurát ma napadlo, čo budú raz ľudia robiť, keď im umrie posledný ateista. Svet bude taký nejaký šedivý ...

Zverejnené

G'lem,

to pripúšťam. Ale i to málo vedomostí (okrem štúdia svojich právd v starých knižkách -  tie infantilné slovné spojenia, to si dostal od rodičov alebo ti to pridelili z Národného výboru???) mi na to tvoje plácanie sa v blate a marazme tvojej vlastnej nevedomosti úplne stačí.

Nečítam už bájky, nemám na to čas.

Čo sa týka toho tvojho bing bangu - kľudne si mohol napísať 10 zepto sekúnd. Matematika ma vždy bavila, tie nuly si môžeš nabudúce odpustiť a ušetrený čas využiť na nejaké to dovzdelanie. Takže, aj keď za pár rokov či storočí páni vedci dospejú z 10 zepto sekúnd na 0,1 yokto sekundy, furt bude nekonečene veľa času, ktorý ich bude deliť od počiatku. A dovtedy, ateisti nevedia o počiatku nič. Vy ste na tom tak zle, že vy ani nemáte čomu veriť, lebo z vedeckého hľadiska nemáte ani potuchy, čo bolo na počiaktu, čiže v čase T=0 (NULA). To musí byť frustrujúce ... preto asi neustále všetkých oponentov urážaš. Je to nechutné ale pochopiteľné. A to ešte z kabalistického hľadiska (kabala je židovská mystika) v časti ma'ase berešit sa rozoberajú filozofické úvahy, čo bolo pred časom T0. Ale tam už veda nemá šancu nazrieť. Aspoň nie v takom stave, v akom je dnes.

Ja tak trošku viem, na čo si mysleli ľudia z minulosti, lebo títo ľudia to šírili ústnym podaním a niekedy v roku 700 pred občianskym letopočtom to začali najprv sem tam, no od roku cca 300 pred o.l. masovo zapisovať. Okrem iného tak vznikol Talmud, jeden z pilierov judaizmu. 

... však použi svoje supiš-pupiš wiki zdroje a to by v tom bol čert, aby si i ty nedal niečo k lepšiemu.

Izraelita, ja nehovorim o tvojom juadizme, ja hovorim všeobecne o mytologii a neskor naboženstvu. Nebo nie tvoj pojem z tvojej viery, tak bud kludny. Ale to z emas malo vedomosti z vedy si uz preukazal v inom vlakne. A tvoja logika je uchavatna. Takze od 1*10-20 sec do 0 sec je nekonečne veľa času? a čo ešte uchvatne vies. predpokladam, že všetko si na rychlo otvaras o big bangu a podobne,

vy neviete ani co bolo po 10-20 sec. Na tvojom mieste by som drzal ten cifernik, pretože akurat pouzivaz, zneuzivas poznatky vedy aby si tu bluznil a j s elfantom a jeho logickymi vyrokmi. :)

a to ze mas ten mozog uplne vyplachnuty svedci o tom, ze ateistov je čoraz menej. Ty si uplne neopužitelny, si proste ignorant. NEviem kedy v minulosti davnejšej nejaky ateista vobec bol, cim pokladam debatu s tou vymletou bandou za ukonceny.

Zverejnené

a to ze mas ten mozog uplne vyplachnuty svedci o tom, ze ateistov je čoraz menej. Ty si uplne neopužitelny, si proste ignorant. NEviem kedy v minulosti davnejšej nejaky ateista vobec bol, cim pokladam debatu s tou vymletou bandou za ukonceny.

Tak, dokonane jest. Vedecky bolo dokazane, ze ateizmus je jediny pravdivy, a kto tomu neveri je vymlety.

Nastastie su aj ateisti, ktori rozmyslaju normalne a da sa s nimi aj diskutovat.

Len mi je zahadou, preco sem nechodia. :)

Zverejnené

Vy ste na tom tak zle, že vy ani nemáte čomu veriť, lebo z vedeckého hľadiska nemáte ani potuchy, čo bolo na počiaktu, čiže v čase T=0 (NULA). To musí byť frustrujúce ... preto asi neustále všetkých oponentov urážaš.

Nie je to frustrujuce, celkom v pohode sa zije s tym, ze niektore veci neviem a ani vediet nebudem. :) Dakujem za opytanie.
Zverejnené

Inak darkman. Slovo nevieme je pravdive, ale mame rozne hypotezy aj pred big bangom, dokonca aj matematicke podkute. Ale to je jedno tu pisat. On slovo tušiť a vedieť nerozlišuje. :) A načo? čo bolo pred ničim, je fajn otazka:) On to predsa vie, lebo mu to boh zjavil:)

Zverejnené

Nie je to frustrujuce, celkom v pohode sa zije s tym, ze niektore veci neviem a ani vediet nebudem. :) Dakujem za opytanie.

Rado sa stalo. :thumbsup:

On slovo tušiť a vedieť nerozlišuje. :) A načo? čo bolo pred ničim, je fajn otazka:) On to predsa vie, lebo mu to boh zjavil:)

Písal som že verím, nie že viem. To je rozdiel, i keď pri tvojom chatrnom vzdelaní a mizivej inteligencii zrejme nepostrehneš ten rozdiel.

Ozaj, a teba rodičia nenaučili, že písať o niekom v tretej osobe je neslušné?

Zverejnené

Rado sa stalo. :thumbsup:

Aj nabuduce, ked vseobecne na ateistov utrusis nejaku ustipacnu poznamku
Zverejnené

Písal som že verím, nie že viem. To je rozdiel, i keď pri tvojom chatrnom vzdelaní a mizivej inteligencii zrejme nepostrehneš ten rozdiel.

Ozaj, a teba rodičia nenaučili, že písať o niekom v tretej osobe je neslušné?

ja dobre viem co si ty zac, zacneus utocit na inteligencie, vzdelanie, rodicov, spravanie, ale to ze tu pises bludy tym nezastries. Uz neovladas ani svoju vieru? ved tam mas vsetko predsa napisane, si to tu citoval (dal vam to boh) dokonca posmeskujes ze nevieme co bolo do planckoveho casu Apod. Mna svojimi kecami a maskami nijako nepresvedčis.

Zverejnené

Aj nabuduce, ked vseobecne na ateistov utrusis nejaku ustipacnu poznamku

Máš pravdu, nechal som sa strhnúť. Ospravedlňujem sa.

Zverejnené

Izraelita, ja nehovorim o tvojom juadizme, ja hovorim všeobecne o mytologii a neskor naboženstvu. Nebo nie tvoj pojem z tvojej viery, tak bud kludny. Ale to z emas malo vedomosti z vedy si uz preukazal v inom vlakne. A tvoja logika je uchavatna. Takze od 1*10-20 sec do 0 sec je nekonečne veľa času? a čo ešte uchvatne vies. predpokladam, že všetko si na rychlo otvaras o big bangu a podobne,

vy neviete ani co bolo po 10-20 sec. Na tvojom mieste by som drzal ten cifernik, pretože akurat pouzivaz, zneuzivas poznatky vedy aby si tu bluznil a j s elfantom a jeho logickymi vyrokmi. :)

G'lem,

Nebo síce je pojem z mojej viery, ale ja som úplne kľudný. "Mať málo vedomostí z vedy" to ti tiež pridelili z MNV? Moje nervy, však prepni z toho infantilného režimu na nejaký inteligentnejší. Celú energiu z obeda miniem len na preklad z tej tvojej "hatlaniny" do "ľudštiny" (nemám na mysli preklepy ani pravopis).

Ad čas. Keby poznávanie stavov big bangu (ďalej len "BB") od predposledného známeho stavu po posledný známy stav prebiehalo lineráne v závislosti na čase vývoja i čase poznania (myslím tým úsek na časovej osi BB, tak by medzi posledným známym stavom a časom (alebo stavom) T0 jestvoval konečný počet nasledujúcich stavov.

Lenže tomu tak nie je. Čas odhaľovania nie je lineárny a aj poznané úseky na časovej osi BB sa skracujú. A keďže sa neustále skracujú, na časovej úsečke T0 až 10 zepto sekúnd je možné vytvoriť nekonečné množstvo stále sa skracujúcich intervalov, to som mal na mysli tým nekonečnom. A trochu i to,  že neverím, že až po ten čas T0 vedci prídu.

Ďalej píšeš, že nevieme čo bolo po 10-20 sec. Myslíš asi od stvorenia, že? Načo by mi to bolo? Na to sú vedci aby to skúmali. Mne stačí viera. V danej oblasti aj tak nič iného zatiaľ nemáme (vospolok).

Odporúčaš mi, aby som držal ciferník, nuž ja by rád ale nie som hodinár.

Tak konečne už chápem tvoju logiku. To, že mám podľa teba mozog úplne vypláchnutý údajne svedčí o tom, že ateistov je čoraz menej. Ešte sa v tom trochu strácam ale to sa podá. Čo na to hovorí tvoj psychiater?

To, že ti "už" došlo, že v dávnejšej minulosti asi ateistov moc nebolo (ak vôbec nejaký) by som ohodnotil radostným pokrikom: Dobré ráno, mlieko priviezli (tak u nás častujeme tupanov s dlhým vedením keď im to už konečne zopne).

ja dobre viem co si ty zac, zacneus utocit na inteligencie, vzdelanie, rodicov, spravanie, ale to ze tu pises bludy tym nezastries. Uz neovladas ani svoju vieru? ved tam mas vsetko predsa napisane, si to tu citoval (dal vam to boh) dokonca posmeskujes ze nevieme co bolo do planckoveho casu Apod. Mna svojimi kecami a maskami nijako nepresvedčis.

O moju vieru sa neboj, ale milé že máš starosť. Máš pravdu, B-h nám (veriacim) dal dar viery a "nadelil nám" svoje (rozumej B-žie) slovo. A tak my veriaci veríme. Teraz za judaizmus - to, že veríme je celkom fajn, lebo nám to napríklad zabezpečuje až 100 násobne vyšší pomer získaných Nobeloviek oproti iným - napríklad bezvercom. 

Viera tým pádom prináša celkom slušné ovocie. A dokazuje nám to i to, že veda sa s vierou dokáže bez problémov znášať, resp. koexistovať. Takže žiaden problém viera vs. veda neexistuje (nie je).

Len ty máš asi taký pocit, že ak viera bude v pokoji koexistovať s vierou, tak ty, ako ateista nemáš čím na veriacich mávať. Ale veda nie je ateistická či teistická. Veda je veda. Je pre celé ľudstvo. I viera je pre celé ľudstvo. Každý si môže vybrať. Dokonca oboje. A myslím si, že väčšina ľudí veriacich i ateistov s tým problém mať nebude.

Zverejnené

- Nebo nie je z tvojej viery. Nebo nepochadza z tvojej viery, je prevzate, pojem je prevzaty  "cifernik"

- Nebo je z mojej viery? A co tak nebo je v mojej viere? Ked už chceš byt taky dosledny a nie si celkom chapavy jedinec, hm?

Zverejnené

robopol,

pôvodne tu bol od teba iný príspevok, ale nevadí.

- Nebo nie je z tvojej viery. Nebo nepochadza z tvojej viery, je prevzate, pojem je prevzaty  "cifernik"

- Nebo je z mojej viery? A co tak nebo je v mojej viere? Ked už chceš byt taky dosledny a nie si celkom chapavy jedinec, hm?

Napísal som to takto:

Nebo síce je pojem z mojej viery, ...

A bolo to písané ako reakcia na:

Nebo nie tvoj pojem z tvojej viery, tak bud kludny.

Nenapísal som, že pojem nebo pochádza z mojej viery. Samotné predstavy v židovskej mystike o štyroch svetoch a siedmich nebesiach, ktoré sú lokalizované v týchto svetoch sú pôvodné, ale myšlienka neba ako takého nie. Nebo patrí všetkým.

Len z ohľadom na tvoje vzdelanie som použil pojem nebo. Kľudne som mohol použiť výraz ha-šamajim a ten je pôvodný i s tou konkrétnou štruktúrou predstavy.

Zverejnené

Povodne bol, ale adminovia su tu uzkostlivy :) 

No tak fajn, je teda vyrok: "nebo pochadza z tvojej viery pravdivy" ? Lebo k tomu si sa neracil dostat, iba si rozviedol ze ich je 7:)

Ale v com je vlastne problem. Ja neprehlasujem niekoho za malo chapaveho iba tak. taktiez si tu spominal, že neveriaci su na ustupe. A zaroven tvrdis ze v minulosti ich bolo menej ako dnes. Cim si odporujes, vytesujes sa z toho, a v skutocnosti popieras, ze to je vlastne opacne. Ateistov pribuda a to vlastne vdaka vede. Ale to zas nebudes suhlasit, lebo veda nema co s vierou robit.

A nabozenstvo nieco tvrdi, a ja pisem ze sa to da aj historicky skumat a porovnavat ako to robi prof. Murdok, co som tu dal odkaz. Ajhla dosli sme na problem, lebo akonahle naleti veda na nabozenstvo zacnu sa diat divy:)

Zverejnené

Hilelovská škola (rabi Hilel cca 100 pre občianskym letopočtom) vykladala túto skutočnosť tak......

takže.. vykladá...nie dokazuje, len niekto si myslí, že to bolo tak a tak..a ty človiečik tomu ver...

neviem pridať viac "citátov" takže len to čo si pamätám:

písal si, že:

"Big bang je len proces, vedci nevedia popísať začiatok procesu ani jeho prvé (byť veľmi krátke) okamihy.....

a tým pádom je to podla teba mínus vedy. Dosť divný fakt ak platí ,že Hilelovská škola to len "vykladá"....

----------------------------

"Ateistov ubúda geometrickým radom. Raz budem hrdý na to, že som mal možnosť sa s jedným takým baviť"

Divná matematika, keď sa dočítaš úplne bežne, že ubúda veriacich (najmä v súvislosti s aférami kňazov),

ale ak je to tak, 

1)naraz ju opustil.. a tým pádom je to počet veriacich mínus jedna

2)presedlal na inú vieru....tak to mi teda je veriaci, ktorý celý život počúval o zázrakoch a iných božích veciach a naraz to neplatí a ten druhý Boh robil iné zázraky (ozaj, ktorý je prvý a ktorý je druhý Boh)

--------------------------------------

"Ateistov je už tak málo, že časom  ich určite vyhlásia za chránených, a bude po debatách. Budeme si ich musieť šetriť i pre ďalšie generácie. "

Zbožné prianie

-----------------------------------

Stále tu píšeš že v tej a tej knihe je to a to....ale čo je to kniha? kto ju napísal? človek? asi ano, nie Boh..aké sú tvoje dôkazy, že sa to tak stalo, ak sú vedecké poznatky pre teba nepravdivé?

Ak berieme rovnováhu, tak ak existuje kniha, kde sa tvrdí, že Boh stvoril svet, určite existuje kniha, ktorá hovorí, že to tak nebolo...

• Pridať bod 1
Zverejnené

Stále tu píšeš že v tej a tej knihe je to a to....ale čo je to kniha? kto ju napísal? človek? asi ano, nie Boh..aké sú tvoje dôkazy, že sa to tak stalo, ak sú vedecké poznatky pre teba nepravdivé?

Ked ti frajerka bude hovorit, ze ta lubi a bude ti verna, tiez budes pozadovat vedecke dokazy, alebo jej uveris aj bez nich ?

nikdy v zivote si sa nerozhodoval, alebo nekonal na zaklade niecoho, co si nemal racionalne podlozene a zdovodnene, ale si jednoducho citil, ze to tak je ?

Mozes teraz prehlasit, ze nie, a nikto ti nedokaze opak. Ale sam vies, ze to tak nie je, lebo clovek nerozmysla len na zaklade vypocitaneho kalkulu, stopercentne zdovodneneho dopredu.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Cítiť a dokazovať je rozdiel...pretože tu píše že toto sa v tej a tej knihe vykladá takto, ale iná škola to vykladá inak....takže guláš ako u právnikov, všetci pred procesom tvrdia že "zaručene to vyhráme, lebo" ....

Cítiš pravý význam slova "vykladať" ??? Je to interpretácia niečoho konkrétnou skupinou ludí, ktorých ale celý život učili, ako sa majú k danému problému postaviť. Objektivita jak hovado.

A keby mi frajerka hovorila ,že ma lúbi, jediné čo by som cítil je asi valček na cesto na hlave :thumbsup:

Zverejnené

Pokial dobre citam, dokazy pozadujes ty, Dovid ich nepotrebuje. Tak kde je problem ?

Popisuje realny stav, je to skutocnost a dane osoby realne existovali.

A ze existuju rozne skoly, rozne interpretacie ? Biblia obsahuje aj casti pravneho charakteru, navyse jej jazyk nie je uplne jednoznacny. Tak nie je nic divne na tom, ze existuju rozne skoly a rozne vyklady.

Podstata ostava stale rovnaka.

Cítiš pravý význam slova "vykladať" ??? Je to interpretácia niečoho konkrétnou skupinou ludí, ktorých ale celý život učili, ako sa majú k danému problému postaviť.

V tomto si trochu vedla. Pokial by niekto niekoho cely zivot ucil ako spravne nieco vylozit, tak nema potrebu hladat ine interpretacie, "Objektivita jak hovado" a hladanie pravdy su rozdielne veci.

Veda funguje na rovnakom principe a tam ti to nevadi ?

Ale v poriadku. Problem je v tom, ze zakladny argument niektorych ateistov je ten, ze veriaci maju brat Bibliu ako doslovny manual. Pokial tak nerobia, alebo nedajboze sa pokusia o lepsie pochopenie, tak za a/ nie su spravni veriaci, aebo b/ je to dokaz ze viera je nezmysel, 

Ludovo sa tomu hovori "rotačné uňuchadlo", ale je to argumentacne pohodlne :)

a ked uz pises o spravnom vyzname slova

výklad2 -u m.

1. objasnenie zmyslu, vysvetlenie: v. zákona, v. významu slova (v slovníku), účelový v. dejín

2. (obsiahlejšia) prednáška o istej veci, probléme; takto koncipovaný slohový útvar: (počúvať) odborný v. profesora;
v. z literárnych dejín;
únavný v. rozprávanie;
interpretácia -ie ž. ‹l› odb.

1. vysvetlenie (textu), výklad: i. staroslovien. textu; rozličné i-ie historickej udalosti; práv. výklad právnych ustanovení, objasnenie zmyslu zákona; log. i. teórie akékoľvek udelenie významov písmenám v axiómach formalizovanej teórie, po ktorom sa každá axióma stane pravdivou al. nepravdivou; sociol. i. snímok vyhodnotenie fotogrametrických snímok z hľadiska sémantickej náplne

2. umel. hercovo stvárnenie divadelnej, filmovej a pod. úlohy al. podanie skladby výkonným umelcom (interpretom);

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov