Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

a na zaklade coho si myslis, ze by vsetci museli verit existencii moralky?

Pretoze to TVRDILI. Nacisticka moralka postavena na rasovom podklade, ked sa snazili pre dobro ludstva toto ocistit od menejcennych ras a zabezpecit ziaruvu buducnost vsetkych ludi...

Komunisticka moralka, kazuca pre vacsie dobro zabijat ci uz kulakov, alebo desiatky milionov ludi v Cine a Kambodzi...nic?

Nikto o sebe nehovoril - som nemoralne zviera, s chorym mozgom. Kazdy mal svoju verziu, aj ked z nasho pohladu zcestnu, nejakej "moralky".

Ved to ber aj dnes - pre niekoho je moralne dat ludom slobodu, napriklad zabit nenarodene dieta. Je to moralne. Pre ineho je to nemoralne. Kazdy z nich ma svoju moralku a predstavy. Nikto o sebe netvrdi, ze je nemoralny. Ale pri vzajomnej konfrontacii to je tak, ze jeden je oznaceny za cloveka obmedzujuceho slobodu - a druhy za vraha. Pre niekoho je moralne zabit svoju dceru, pretoze randi s muzom, ktoreho neodsuhlasila hlava rodiny. Pre ineho je ukamenovat cudzoloznicu. Kazdy, kazdy jeden sa citi moralne a kona v mene "svojej" moralky.

Zverejnené

No co ti ja viem, ja som sa naozaj nepytal VSETKYCH ludi, co tu kedy zili, ci veria v existenciu moralky...

Ze vacsina veri to je jasne? Ale VSETCI? Do posledneho?

Zverejnené

xeno, podla mojho nazoru si mylis etiku s moralkou

Etika ako pojem:Podla slovnika soc. Prace L.R. Barkera je etika systemom moralnych principova pohladov na to co je dobre a co je zle. Je aj filozofiou zaoberajucou sa spravanim jednotlivcov, skupin a profesii alebo kultur.Ide o normy spravania sa, ktore si ludia urcilli sami pre seba a pouzivaju ich. Etika si kladie otazku co je dobre, co je hodnotne a na com zalezi?

zdroj: http://sk.scribd.com...Etika-ako-pojem

aby sme boli on topic:

Hm, čo takto ateizmus? Len nedávno, v stredoveku, niečo také bolo absolútne amorálne, dokonca nezákonné. Teraz je to bežné a normálne, ba preferované. Keď sa morálka nevie sama so sebou dohodnúť, je správna? Čo keď o dvesto rokov bude úplne morálne hocikoho len tak zabiť, je to správne? Podľa mňa nie… Ale rozhodnutie je len na vás!

zdroj: http://gandy93.wordp.../03/24/moralka/ (nie celkom relevantny :D )

no a kedze rozhodnutie je na vas/nas, tak este par studijnych odkazov:

http://www.ff.unipo....rchiv&Itemid=22

http://etika-filozof.../09/morlka.html

http://etika-filozof...efincia_17.html

Zverejnené

Etika ako pojem:Podla slovnika soc. Prace L.R. Barkera je etika systemom moralnych principova pohladov na to co je dobre a co je zle

Nuz...

Povedal by som, ze prave aj tento citat ukazuje, ze moralku a etiku nemozno rozdelit, su to suvisiace veci.

Ako moze mat niekto etiku a nemat moralku, ked etika je suborom moralnych principov? Pokial ma niekto etiku (trebars nacisticku), tak to znamena, ze musi mat aj nejake moralne principy, ktore tuto etiku tvoria.

A rovnako sam vidis, ze etika (=subor moralnych principov) hovori o tom, co je dobre/zle a pod. A kedze to dobre/zle si ludia definuju niekedy dost odlisne, preco by pre niekoho nemohlo byt DOBRE (=moralne, =eticke) zabijat inych ludi?

Zverejnené

práve ma napadlo také slovko.. svedomie..

kto je väčší majster v umlčaní vlastného svedomia, veriaci alebo neveriaci?

• Pridať bod 1
Zverejnené

hm.. zle položená otázka.. vlastne nezmyselná..

keď tak uvažujem.. morálka a etika sú dosť zložité mémi..

ale svedomie mi pripadá omnoho jednoduchšie

morálka a etika, sú aj vecami spoločnosti, svedomie je iba osobná vec

"tichý hlas v našom vnútri"

nemohlo svedomie vzniknúť skôr než viera?

Zverejnené

kto je väčší majster v umlčaní vlastného svedomia, veriaci alebo neveriaci?

To mas uplne na rovnako. Jeden aj druhy (aj treti) maju nejake hodnoty, moralku, etiku - a ked toto z akehokolvek dovodu prekrocia, porusia - musia sa s tym vyrovnat. V zasade ide o pripady, ked clovek urobi nieco, co standardne povazoval za ZLE.

A tejto situacii nema jasnu vyhodu nikto.

Zverejnené

hm.. zle položená otázka.. vlastne nezmyselná..

keď tak uvažujem.. morálka a etika sú dosť zložité mémi..

ale svedomie mi pripadá omnoho jednoduchšie

morálka a etika, sú aj vecami spoločnosti, svedomie je iba osobná vec

"tichý hlas v našom vnútri"

nemohlo svedomie vzniknúť skôr než viera?

Uz z logiky veci, je viditelne, ze svedomie muselo sa prejavit az po vzniku moralnych zasad. Co uz by ta-mna muselo trapit, ak nemas ziadny "manual", co ta vlastne upozorni na nejaky preistupok.

Zverejnené

Bleh, hned ako si ujasnis co je dobre a co je zle, mas "manual".

Ak budes skalopevne presvedceny, ze zabit cloveka - akehokolvek cloveka uz zo zasady je zle - a potom v sebaobrane niekoho zabijes, tak sa s tym musis vyrovnavat. A to casto vobec nie je lahke.

Zverejnené

jeden krátky článok o vede a viere, filozofujúci, a v pár odstavcoch vybavený vesmír, veda, viera, aj ateizmus ...

mám z toho pocit, že autor ho písal pod tlakom vianoc, v čase všeobecného roznežnenia, ale koniec sa mi zdá rozpačitý ... rozletel sa, kládol si otázky, odpovedal na ne, a zrazu porobil závery, ktoré ešte raz uzavrie, že síce je to tak, ale rozneženie odrazu skončí a záverečný záver je tak trochu na iný článok ... ... alebo sa tak zdá mne, čo je nakoniec celkom možné, dnes aj moje bolesti myslia úplne ináč než zvyčajne ... ale aj tak je to zaujímavý článok

chce sa mi naň automaticky odpovedať, že samozrejme, že svet nejestvuje :) a záver článku :

....

Veda jednoducho potrebuje pre svoje fungovanie vieru. Podobne ako všetko, čo v konečnom dôsledku robí človeka človekom. Viera nám zjednodušuje svet, robí ho prijateľným a láskavým. V konečnom dôsledku takto veria aj ateisti, a kdesi hlboko dokonca aj agnostici.

Viera však nie je náboženstvo. A práve organizované náboženstvo, nie viera, je to, čo sa od vedy tak zásadne líši.

Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c...l#ixzz2FtUk678e

Zverejnené

po prečítaní toho článku, som si spomenul na Kopernika a jeho heliocentrizmus..

bol v Kopernikovej dobe jeho názor vedecký? nebol..

heliocentrický model dával dokonca ešte horšie výsledky predikcií, ako zabehané výpočty založené na predpoklade že slnko obieha okolo zeme..

dôvody prijatia Kopernikovského modelu, ktorí nedával lepšie výsledky, a navyše nastolil kopu nových nezodpovedaných otázok boli čisto "estetické", tomu kto ho v tej dobe bol ochotný prijať, mal pre to jediné odôvodnenie, že Kopernikov model je "krajší", jeho prijatie bolo doslova založené "na viere"

Zverejnené

Bleh, hned ako si ujasnis co je dobre a co je zle, mas "manual".

Ak budes skalopevne presvedceny, ze zabit cloveka - akehokolvek cloveka uz zo zasady je zle - a potom v sebaobrane niekoho zabijes, tak sa s tym musis vyrovnavat. A to casto vobec nie je lahke.

Ako by som si to mal ujasnit?

Zverejnené

trochu som sa stratila v tej odpovedi, alamo, a nie sama, konzultovala som to so zopár fórumákmi, a sme stratení v preklade : )

...

a nie je celkom jasné, prečo sa " pocitu hrozby" stala zrazu "nenávisť"

pretože drahá game, práve teraz tu celkom blízko od nás, v rakúskom meste Gratz, istý pán Richard Parncutt profesor "systematickej muzikológie" (jezuskote to je o čom?), v "čase vianočnom" ten pán prof. požaduje, aby boli všetci klimatoskeptici odsúdený k trestu smrti... v zásade sa totiž ťažko previnili tak, že neveria tomu, v čo verí pán prof..

http://wattsupwiththat.com/2012/12/23/beyond-bizarre-university-of-graz-music-professor-calls-for-skeptic-death-sentences/

Zverejnené

Ze by sa ozvala vedecka hrdosdt p. profesora? :)

Prajem vsetkym (aj ateistom) vesele aa pozehnane Vianocne sviatky.

Zverejnené

pretože drahá game, práve teraz tu celkom blízko od nás, v rakúskom meste Gratz, istý pán Richard Parncutt profesor "systematickej muzikológie" (jezuskote to je o čom?), v "čase vianočnom" ten pán prof. požaduje, aby boli všetci klimatoskeptici odsúdený k trestu smrti... v zásade sa totiž ťažko previnili tak, že neveria tomu, v čo verí pán prof..

http://wattsupwithth...eath-sentences/

milý alamo : ),

pán profesor je v prvom rade svojský zjav, a zrejme aj mierne šinutý na ktorúsi stranu, nech je profesorom čohokoľvek, je jedno, ako to nazve, či aký to má názov, a jedno, čo požaduje, požadovať môže, otázkou je jeho presvedčenie o klíme ... jedinci podobného druhu s akýmikoľvek požadovaniami sa objavujú pravidelne ...

skôr sa mi zdá, že u neho je to strach, fanatizmus zameraný na čosi, čo jeho súpútnici z jeho pohľadu nechápu, a nevie či to nechce spracovať ináč, jednoducho je priorita jeho strachu klimatológia, a ide do extrému ... podobné postavičky sú v kdejakých odboroch.

jeho problém a reči nie sú a priori ateizmus, toto je téma do Klimatických zmien.

edit:

( odkaz tam presúvam - http://forum.freespa...150#entry189448 , tu zostaneme pri Ateizme )

Zverejnené

milá game

pán profesor vôbec nie je svojský zjav, ani "ojedinelí exot", v skutočnosti sú ich celé "légie" a spoločne usilovne ničia podstatu vedy a podrívajú základy na ktorých stojí "okcident"..

tu je jedno pekné "videjko" (s titulkami)

http://www.youtube.com/watch?v=Hson4coNM0c

v ňom je pekne vysvetlené

týto ľudia vyznávajú, svoje vlastné zvrhlé náboženstvo, ktorého podstatou je presvedčenie že západ tj. "okcident" je zvrátený a zavrhnutiahodný, a treba ho zničiť

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

takze ateizmus vychadza z filozofie marxizmu , ktory z astoronickeho hladiska  hovori to ze vesmir je nekonecny a nema ani zaciatok ani koniec , vsetko je zalozene na hmote , a tato materialisticka filozofia bola vedecky uz davno popreta , pretoze sa na zaklade kozmickych vyskumov zistilo ze vesmir ma svoj pociatok ... materialisticka filozofia o vesmire je neplatna teda ako taka je neplatna ...
A z nabozenskeho hladiska  ateista neexistuje , mozno je to vyrazajuce ,v podstate ateizmus v nas zakorenil komunisticky system . a co bol ten komunizmus , komunizmus bol system ktory popieral boha za  vsemohuceho a vyvracial vsetko nabozenstvo , v podstate jedna pravda je ze je jeden boh stvoritel a ostatok je svorenie , aj diabol je svorenie bozie ....
ide o to ze clovek ma prirodzenu schopnost podriadenosti sa vyssej bytosti , ta schopnost je mu dana  je vpisana do jeho genetiky ... clovek prirodzene verí ... ateizmus je forma modlosluzobnictva ...
modlou v tomto pripade je matializmus ako taky a modlou v komunistickom systeme je štát ... oni  nieze neveria  v boha , verie v boha ale v boha falošného ...nahradili si boha vlastnou modlou ...
Podstatou viery a cloveka by malo byt to aby  veril v boha ktori ich spasí .... spasia nas peniaze , spasi ta hmota?? nie 
a k tej podriadenosti ,,, ked clovek neveri v jedneho boha jezisa krista alebno  nema s cirkvou ani monoteizmom nic spolocne a tvrdi ze on boha nepotrebuje ... potom pride k vestcovi , alebo ide k liecitelovi , psychotronikovi , ezoterikovi , magovi , k prirodnym liecitelom , siaha na reiki a chyta sa vsetkeho ineho len nie toho co je prirodzene a to je to comu sa hovori ludska prirodzenost  hladaju modlu namiesto praveho boha , hladaju to vyssie co by uctievali 
v ateistickom pripade ide o materialne hodnoty a v pripade vlady ide o stat .,.
a v podstate materialne hodnoty  su nicim v porovnani s duchovnymi hodnotami ...
zakladom cloveka je duša telo je len schranka ....
a my ludia sme hlupaci ze proti sebe bojujeme  robime konflikty a vedieme vojny ....lebo ked sa zamyslis nad tym tak len clovek bojuje proti cloveku .... je to strasne

Zverejnené

No vdaka Panu Husakovi, ze si nam, ateistom, vysvetlil, ze sme vsetci len skryti komunisti.

Zverejnené

Hádam, že aj za ateizmus v Japonsku je zodpovedný Lenin. :doh:

• Pridať bod 1
Zverejnené

čoby, Marx ...

všetci predmarxovskí ateistickí myslitelia boli len tápajúce pomätene pobiehajúce  ovce, túžobne očakávajúce nutný príchod  komunisticky zmýšľajúceho Mysliteľa ... -_-

Zverejnené

No vdaka Panu Husakovi, ze si nam, ateistom, vysvetlil, ze sme vsetci len skryti komunisti.

Hádam, že aj za ateizmus v Japonsku je zodpovedný Lenin. :doh:

čoby, Marx ...

všetci predmarxovskí ateistickí myslitelia boli len tápajúce pomätene pobiehajúce  ovce, túžobne očakávajúce nutný príchod  komunisticky zmýšľajúceho Mysliteľa ... -_-

Ja si myslim, ze pisatel (na ktoreho reagujete) vychadzal skor z vasich "argumentov" (a nielen vasich), co tu podavate a su zamerane viditelne protinabozensky (hl. protikrestansky). Sa cudujem, ze sa cudujete....:(

Zverejnené

Podstatou viery a cloveka by malo byt to aby  veril v boha ktori ich spasí .... spasia nas peniaze , spasi ta hmota?? nie 

Áno  ak ide o vieru najdôležitejšie je to spasenie, vlastne celá viera v boha stojí a padá na spasení.

A zasa je dôležite pred čím spasí?  Od čoho spasí?  A potrebujem ja vôbec nejaké spasenie?  Ďalej hovoríš o peniazoch a hmote, jasné tie nikoho nespasia, ale na čo vlastne je nám to spasenie.  

Spasenie samo o sebe nemá význam bez viery v posmrtný život.  Čiže musíš veriť v posmrtný život, kde sa chceš vlastne  dostať. To je tvoj cieľ, a takto sa môžeš usilovať o nejaké spasenie.  

Ak neveríš v posmrtný život v akejkoľvek forme, je pre teba spasenie nepotrebné a prázdne slovo. Tým pádom nepotrebuješ, aby ťa ktokoľkek spasil.  

Ak veríš v tento jediný život, ktorý žijeme a si presvedčený, že po smrti už nikde nič nie je. Spapajú ťa červíky, alebo ťa niekto kdesi spáli a tým  pádom končí aj tvoje vedomie, nevedomie, podvedomie.  Proste si skončil svoj život, žiadna duša sa nikam nepresúva. Žiju len tvoji potomkovia. Ty už nie, ani nikdy už nebudeš.

Potom je zbytočné sa nejak zamýšľať na nejakým spasením.  

• Pridať bod 2
Zverejnené

ja na "posmrtný život" v podstate verím..

osobne za "posmrtný život" považujem aj to že sa uchováva spomienka, na nejakého človeka ktorí žil..

dnes sme schopný, zaznamenať výroky a činy, v čoraz väčšom meradle

a je celkom dobre možné, že jedného dňa budeme schopný zaznamenať aj myšlienky a doslova "osobnosť"

http://osel.cz/index.php?clanek=6763

Vědci z Duke University Medical Center elektronicky propojili párům potkanů mozky. Umožnili jim tak vzájemně si „číst“ signály vysílané motorickým centrem. Pokus ukázal, že mozky jsou mnohem plastičtější, než jsme si mysleli, jsou ochotné ke komunikaci a zvládají společné řešení hádanek bez hádek. Očipované mozky hlodavců si předávaly informace o hmatových a optických vjemech a přijímaly společná rozhodnutí ve smyslu kam jít a co udělat. To vše v reálném čase a bez ohledu na to, zda je od sebe dělilo několik decimetrů, nebo vzdálenost tisíců kilometrů.

v spojení s umelou inteligenciou, by takáto zaznamenaná osobnosť, dokonca mohla ďalej existovať aj po zániku fyzického tela,

ako kontinuálne pokračovanie pôvodnej osobnosti, s ktorou je možné ďalej komunikovať..

ale kde je v tom "spasenie"?

snáď len možno spasenie pred smrťou..

Zverejnené

:) Ak ide o vieru podstatou je, že človek verí v Boha , vo svojho Tvorcu, Stvoriteľa , ktorý všetko stvoril a udržuje skrze Slovo..., že taký človek Boha miluje bezpodmienečnou láskou ....,  že veriaci človek nepotrebuje dôkazy ... :) lebo verí, vníma, že Boh dáva ľuďom už vo stvorených veciach trvalé svedectvo o sebe ..

Zverejnené

iskra

dokonca by sa dalo povedať, že verím aj v "Boha"..

v "Boha ktorí rastie"

dalo by sa povedať, že žijeme vo vesmíre, ktorí sa čoraz zložitejšie organizuje prostredníctvom toho, že čoraz väčšie percento, neživej nemysliacej, a nič nepamätajúcej si hmoty, sa mení na živú mysliacu a pamätajúcu si, v čom sa neustále zdokonaľuje, a súčastne rastie aj naša schopnosť ovplyvňovať naše okolie.. áno sme to my ľudia.. teda náš "súčet" - ľudstvo

sú dokonca fantastovia, ktorí tvrdia, že jedného dňa, budeme schopný prežiť termálnu smrť celého vesmíru, a odsťahovať sa do nejakého nového, ktorí si vybudujeme, doslova ako keby sme povedali "buď svetlo"

ak sa to teda budeme schopný naučiť

v mojom poňatí je teda "spasením", učenie sa a schopnosť pamätať si, a hlavne poučiť sa z vlastných a ešte lepšie s cudzích chýb, práve vďaka schopnosti pamätať si aj to čo zažili, spravili dobre alebo zle iný

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov