xenocide Zverejnené 12. December, 2012 Zverejnené 12. December, 2012 Tak jo...ale komunisti v podstate vytvorili nove nabozenstvo, s vlastnou liturgiou, ceremoniami, mytologiou, svatymi a svatymi obrazkami - len to nenazyvali nabozenstvom. Detto nacizmus. Najblizsie to malo ked uz nie napriklad ku krestanstvu, tak k niektorym sektam. Preto necudo, ze nabozenstvo chapali ako svojho prvoradeho nepriatela - pretoze nabozenstva operovali v tej istej kategorii ako oni samotni. Nekonecne recitovanie Leninovych slov, alebo nutne citanie Maovej cervenej knizky - v com to je ine, ako papagajovanie biblie? Historicka teoria marxizmu je dokonaly nonsens a neplatila ani v dobe ked ju Marx spisoval - ale ma urcitu atraktivitu, ako aj nabozenske predstavy. Mucednici co padli za svetove robotnicke hnutie su to iste ako umuceni svatci. Namiesto Semana Santa tu boli ceremonialne prvomajove sprievody. Namiesto krizov a Krista - obrovske obrazy svatkeho Marxa, Engelsa a Lenina, plus sucany vladcovia (tak ako krestania zase maju obrazky sucasneho papeza). Vyhodit cloveka zo strany bolo ako exkomunikovanie - v komunistickej spolocnosti sa tazsie mohol uplatnit. Hriesnik sa mohol kajat - ale nie v kostole, no pred tvarou Strany si mohol priznat chyby a odsudit heretikov. Disidentov myslim. Tak ako inkvizicia zakazovali nezelane knihy a myslienky, tak ako inkvizicia mali cierne zoznamy pre cenzorov. Manzelov neoddavali pred tvarou BOHA, ale na NARODNOM VYBORE, ktory bol predlzenou rukou strany. Nabozenstvo. A preto mal komunisticky fanatizmus take hrozne vysledky. Nie preto, ze bol ateisticky, ale preto ze islo o nabozenske sialenstvo. 1
informator Zverejnené 14. December, 2012 Zverejnené 14. December, 2012 Stale nechapem, preco tu vsetci spajate moralku s krestanstvom. Ze je nim ovplyvnena, je samozrejme. Je to to iste, ako ked sucha ci dazde maju vplyv na (ne)urodu. Ved moralka, tak ako ju zteraz chapeme, vznikla pred davno pred krestanstvom. Ja sa tu ale snazim poukazat na prvotny "zablesk" toho, comu teraz hovorime honosne moralka. A ten "zablesk" prisudzujem Bohu, ci bohom. Je otazne (pre niekoho) ci existovali (existuju), no je na kazdom, aby si to sam zo sebou ujasnil, ale faktom je, ze oni (bozstva) sa za poludstenie ludi zasluzili. Tym poludstenim mam na mysli dnesny pohlad na ludstvo ako take.
xenocide Zverejnené 14. December, 2012 Zverejnené 14. December, 2012 Stale nechapem, preco tu vsetci spajate moralku s krestanstvom. Asi preto, lebo si s tym zacal ty ;) Ja sa tu ale snazim poukazat na prvotny "zablesk" toho, comu teraz hovorime honosne moralka. A ten "zablesk" prisudzujem Bohu, ci bohom. Je otazne (pre niekoho) ci existovali (existuju), no je na kazdom, aby si to sam zo sebou ujasnil, ale faktom je, ze oni (bozstva) sa za poludstenie ludi zasluzili. Co je ale klasicky nezmyselna veta... Pretoze pokial NEEXISTUJU, tak sa nemohli o nic zasluzit - neexistujuca entita nerobi nic. Aby sa o nieco zasluzili, musia existovat. A to nemoze byt vec nazoru - aby sa mohli zasluzit o moralku, museli by existovat bez ohladu na to, co si ludia myslia. Dalsia vec je, ze ten "prvotny zablesk" nie je nijak definovany. Je to nicnehovoriace blabla, ktore sa prave hodi. Moralka je subor pravidiel a narozov na to, co je dobre a co je zle. K tomu dokaze clovek dospiet prirodzenou cestou, resp. rozmyslanim. Tvoje tvrdenie hovori, ze bez bohov by clovek nebol schopny rozmyslat a hodnotit. Dalsi nezmysel.
smiley Zverejnené 14. December, 2012 Zverejnené 14. December, 2012 No to je otazka, ci sa k moralke dospiet prave premyslanim. Napriklad podla Pratchetta ide skor o pravy opak racionality. Ludia sa musia trenovat na vereni malym klamstvam, aby boli schopni verit tym velkym: ze existuje moralka, spravodlivost, milosrdenstvo, povinnost ... ;) 'All right,' said Susan. 'I'm not stupid. You're saying humans need... fantasies to make life bearable." "REALLY? AS IF IT WAS SOME KIND OF PINK PILL? NO. HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMAN. TO BE THE PLACE WHERE THE FALLING ANGEL MEETS THE RISING APE" 'Tooth fairies? Hogfathers? Little- " "YES. AS PRACTICE. YOU HAVE TO START OUT LEARNING TO BELIEVE THE LITTLE LIES" 'So we can believe the big ones?" "YES. JUSTICE. MERCY. DUTY. THAT SORT OF THING" 'They're not the same at all!" "YOU THINK SO? THEN TAKE THE UNIVERSE AND GRIND IT DOWN TO THE FINEST POWDER AND SIEVE IT THROUGH THE FINEST SIEVE AND THEN SHOW ME ONE ATOM OF JUSTICE, ONE MOLECULE OF MERCY. AND YET-- " Death waved a hand. "AND YET YOU ACT AS IF THERE IS SOME IDEAL ORDER IN THE WORLD, AS IF THERE IS SOME... SOME RIGHTNESS IN THE UNIVERSE BY WHICH IT MAY BE JUDGED" 'Yes, but people have got to believe that, or what's the point---" "MY POINT EXACTLY" Terry Pratchett : Hogfather (preklad som bohuzial nenasiel, je to aj sfilmovane, vrelo doporucem si to pozriet, smrtka zaskakujuca za Santa Clausa je nezabudnutelna)
game Zverejnené 14. December, 2012 Zverejnené 14. December, 2012 off topic : našla som preklad toho úryvku :) "Dobrá," přikývla Zuzana. "Nejsem hloupá. Ty prostě tvrdíš, že bez... fantazie by byl život pro lidi nesnesitelný." MYSLÍŠ? JAKO KDYBY TO BYLA NĚJAKÁ RŮŽOVÁ PILULKA? TO NE. LIDÉ POTŘEBUJÍ FANTAZII K TOMU, ABY BYLI LIDMI. ABY SE UDRŽELI V MÍSTECH, KDE SE POTKÁVÁ PADAJÍCÍ ANDĚL SE STOUPAJÍCÍ OPICÍ. "Víly Zubničky? Otcové prasátek? Malé -" ANO. JAKO TRÉNINK. MUSÍŠ ZAČÍT S TÍM, ŽE SE NAUČÍŠ VĚŘIT MALÝM LŽÍM. "Abychom pak uvěřili i těm velkým?" JISTĚ. SPRAVEDLNOST. MILOSRDENSTVÍ. POVINNOST. A TAKOVÉ TY VĚCI. "Ale to je přece docela něco jiného!" MYSLÍŠ? TAK VEZMI VESMÍR, ROZEMEL JEJ NA PRACH, TEN PŘESEJ PŘES TO NEJJEMNĚJŠÍ SÍTO A PAK MI UKAŽ JEDINÝ ATOM SPRAVEDLNOSTI, JEDINOU MOLEKULU MILOSRDENSTVÍ. A PŘESTO - Smrť mávl rukou - A PŘESTO SE CHOVÁTE, JAKO KDYBY NA SVĚTĚ VLÁDL NĚJAKÝ IDEÁLNÍ ŘÁD, JAKO KDYBY VE VESMÍRU BYLA NĚJAKÁ... SLUŠNOST A POCTIVOST, PODLE NICHŽ BY MOHL BÝT POSUZOVÁN. "Ano, ale lidé tomu musí věřit; jaký by to mělo jinak smysl -" A CO ŘÍKÁM? topic on a pokračujeme v téme Ateizmus :)
informator Zverejnené 16. December, 2012 Zverejnené 16. December, 2012 Uz som to tu myslim jedenkrat napisal:a) ak neexistuje Boh, tak neexistuju ani moralne zasady;b ) moralne zasady existuju;c) tak Boh existuje;Jednym z najzrozumitelnejsich dokazov je aj US vrah a kanibal Jeffrey Dahmer, ktory vo svojej autobiografii pise: "Ak sa vsetko odhrava v prostredi urcenom len a len hmotou a prirodnou zakonitostou....nemozem si teda sam stanovit vlastne pravidla ? Kto si ma moze narokovat? Som to ja, kto sam seba vlastnim".To na margo toho clanku od smiley a od game (teda prekladu). 1
game Zverejnené 16. December, 2012 Zverejnené 16. December, 2012 sériový vrah, kanibal a nekrofil , alkoholik, násilník a sadista Jeffrey Dahmer ako autorita na otázky ohľadne viery a ateizmu ?!to nemôže myslieť vážne ani info ...
alamo Zverejnené 16. December, 2012 Zverejnené 16. December, 2012 info.. práve existencia morálky, teda jej vynález ľudstvom, by sa dal možno pokladať za dôkaz, že Boh neexistujenapríklad takto: keby existoval Boh, zosielal by k nám anjelov, a len čo by sme zatúžili spraviť niečo zlé, anjel by priletel a zahrozil nám prstom.. lenže to sa nedeje (našťastie), tak sme si museli vymyslieť morálku :vysvetlujem: info ak chceš veriť v Boha, musíš v neho jednoducho veriť bez dôkazovak pre svoju vieru hľadáš dôkazy, akurát to znamená že tvoja viera nie je dostatočná preto je lepšie "veriť" v ateizmus, tam môžeš pochybovať do ľubovôle, ešte aj o samom ateizmeak je ateizmus "viera", tak je zložená na samom pochybovaní 1
alarm Zverejnené 16. December, 2012 Zverejnené 16. December, 2012 prízemná konšpiračná myšlienka na dokázanie tvojej pravdy.... ja tvrdím alternatívnu...a) existujú morálne zásady bez ohladu na existeniu Bohab)takže Boh neexistuje. 1
informator Zverejnené 16. December, 2012 Zverejnené 16. December, 2012 sériový vrah, kanibal a nekrofil , alkoholik, násilník a sadista Jeffrey Dahmer ako autorita na otázky ohľadne viery a ateizmu ?! to nemôže myslieť vážne ani info ... jasne ze si meberiem priklad s jeho moraleho profilu, ale som ho pouzil, ako argument, ze aj take individum prislo na to, ze Boh ozaj "neexistuje" a teda on je sam sebe panom a co ho napadne moze veselo vykonat.....potom sa moze obhajovat tym, ze vsetko je v ramci fyzickeho vesmiru, ktoreho sme sucastou. info.. práve existencia morálky, teda jej vynález ľudstvom, by sa dal možno pokladať za dôkaz, že Boh neexistuje...... ak je ateizmus "viera", tak je zložená na samom pochybovaní prízemná konšpiračná myšlienka na dokázanie tvojej pravdy.... ja tvrdím alternatívnu... premisia a - sa tyka tvrdenia, ze ak Boh neexistuje, neexistuju ani objektivne moralne hodnoty ci zavazky. Skusim trocha filozofie. Ak maju pravdu ateisti (teda aj tu pritomni), tak vsetka realita tohoto vesmiru vratane nas, ako jeho pozorovatelov, sa "sklada" z hmoty, energie a neosobnych fyzikalnych sil. Hmotne telesa sa napr. pritahuju, hviezdy spaluju svoju energiu atomy veselo tancuju a tak podobne. Pri takto zariadenom vesmire jednoducho nemoze existovat absolutne ziadny priestor k tomu vyvodit z cohokolvek v nom akykolvek moralny narok. Vsertko vo vesmire sa robi deterministicky bez nejakej volby spravat sa inak a v nqaviazanosti na to, ake sily na objekt prave posobia. Co by uz len tu mohlo vzniest moralnu poziadavku na to chovat sa ci nebodaj aj mysliet urcitym sposobom? Elektromagneticka sila? Akym zakonom dojdete s popisneho "nieco je" k moralnemu "nieco by malo byt" povedzme v pripade gravitacneho, alebo magnetickeho posobenia. Teda ja nehladam dokazy existencie Boha, ale sa zamyslam nad moralkou, ktora podla ateistov vznikla z nahody.
game Zverejnené 16. December, 2012 Zverejnené 16. December, 2012 jasne ze si meberiem priklad s jeho moraleho profilu, ale som ho pouzil, ako argument, ze aj take individum prislo na to, ze Boh ozaj "neexistuje" a teda on je sam sebe panom a co ho napadne moze veselo vykonat.....potom sa moze obhajovat tym, ze vsetko je v ramci fyzickeho vesmiru, ktoreho sme sucastou. k tomuto sa vyjadrovať nemá veľký význam, môže sa obhajovať kto chce čím len chce, a Jeffrey Dahmer so svojím vysokým IQ a neexistenciou EQ pri ospravedlnení ( či vlastne neospravedlnení, nikdy sa neopravedlnil ) svojich činov sám pred sebou a pri ohromovaní svojími vyhláseniami, čo rád robil, sa mohol obhajovať hocičím, čo mu len napadlo. Teda ja nehladam dokazy existencie Boha, ale sa zamyslam nad moralkou, ktora podla ateistov vznikla z nahody. hm. neviem, a myslím, že ani iní, minimálne pisatelia z tejto témy nebudú vedieť, kde sa tu nabrala táto tvoja domnienka, že "podľa ateistov morálka vznikla z náhody". :nono: nič také tu neodznelo, nikto nenaznačil, nenapísal, ani si nemyslím, že vôbec niekde niekedy niečo také pri spomínaní ateizmu odznelo, že by podľa niekoho morálka vznikla z náhody. niekoľkokrát tu - a kdekade inde - zato naopak odznelo, ako sa morálka vyvíjala spolu s človekom a prečo.
alarm Zverejnené 16. December, 2012 Zverejnené 16. December, 2012 info:prečo by bez Boha neexistovali objektivne moralne hodnoty ci zavazky.čo?.... uražaš ma? :zubiska:Samotný fakt , že neverím v Boha a súčasne nekradnem, platím dane :wall: ..... a nevedel som, že magnetické pole je nemorálne...či morálne???
flora Zverejnené 16. December, 2012 Zverejnené 16. December, 2012 a) ak neexistuje Boh, tak neexistuju ani moralne zasady; B) moralne zasady existuju; c) tak Boh existuje; ja neviem odkiaľ ty berieš takúto matematiku. preto lebo ty si to myslíš? info ak chceš veriť v Boha, musíš v neho jednoducho veriť bez dôkazov ak pre svoju vieru hľadáš dôkazy, akurát to znamená že tvoja viera nie je dostatočná info nehnevaj sa, ale ty nie si veriaci. V tomto má alamo pravdu. hľadáš stále si nie si istý, to vidno, tebe keby v tej tvojej divnej vymyslenej rovnici vyšlo, že aj bez Boha by bola morálka, tak si úplne hotový. Tak si to otáčaš stále tak, aby ti to vychádzalo tak ako ty chceš, aj keď vidíš že argumenty máš chabé až žiadne. Preto debata s tebou je problematická a točí sa stále v jednom kruhu. Potom sa ako topiaci chytáš argumentov ako "sadistický vrah" či čo to bolo za príklad. premisia a - sa tyka tvrdenia, ze ak Boh neexistuje, neexistuju ani objektivne moralne hodnoty ci zavazky. Skusim trocha filozofie. Ak maju pravdu ateisti (teda aj tu pritomni), tak vsetka realita tohoto vesmiru vratane nas, ako jeho pozorovatelov, sa "sklada" z hmoty, energie a neosobnych fyzikalnych sil. Hmotne telesa sa napr. pritahuju, hviezdy spaluju svoju energiu atomy veselo tancuju a tak podobne. Pri takto zariadenom vesmire jednoducho nemoze existovat absolutne ziadny priestor k tomu vyvodit z cohokolvek v nom akykolvek moralny narok. Vsertko vo vesmire sa robi deterministicky bez nejakej volby spravat sa inak a v nqaviazanosti na to, ake sily na objekt prave posobia. Co by uz len tu mohlo vzniest moralnu poziadavku na to chovat sa ci nebodaj aj mysliet urcitym sposobom? Elektromagneticka sila? Akym zakonom dojdete s popisneho "nieco je" k moralnemu "nieco by malo byt" povedzme v pripade gravitacneho, alebo magnetickeho posobenia. Teda ja nehladam dokazy existencie Boha, ale sa zamyslam nad moralkou, ktora podla ateistov vznikla z nahody. no a zasa sme pri tom, že ti tu už pár strán sa všetci snažia napísať, že morálka sa vyvíjala. samozrejme, že nevznikla silou elektromagnetickou, ale ju vymysleli ľudia a ďalej ju rozvýjali, aby spolu mohli žiť. Chcela by som sa ťa opýtať, ty si asi veriaci aspoň tak to tu prezentuješ. Čo ak by si vo svojich záveroch a svojím poznaním došiel k tomu, že morálka mohla vzniknúť aj bez pričinenia Boha. Čo by to urobilo s tvojou vierou. Bol by si neveriaci? Má pre teba význam boh len vtedy, ak veríš že on je zdrojom morálneho kódexu? Boh, ktorý nedal základy morálky je zlý, alebo nejak menej hodnotný pre teba? Nerozumiem dôvodu prečo sa tak biješ za to, že jedine boh mohol dať základy morálky. Ve´d s vierou to vlastne nemá nič spoločné, ak to rozoberieme na úplne drobné. 1
xenocide Zverejnené 17. December, 2012 Zverejnené 17. December, 2012 premisia a - sa tyka tvrdenia, ze ak Boh neexistuje, neexistuju ani objektivne moralne hodnoty ci zavazky. Pche, je to len tvrdenie, ktore by si musel aspon niecim podlozit a dokazat. Este raz: DOKAZAT. Nie opakovat to iste nedokazane tvrdenie, davat okolo neho demagogicke blabla a dufat, ze kvalitu nahradis kvantitou. DOKAZAT. POTVRDIT. Ty tu totiz predvadzas jednu z najhorsich veci nabozenskych fanatikov - klames, prekrucas, vyhybas sa vlastnym slovam a ked na to pride, si schopny popriet aj vlastnu mater, pokial sa to bude hodit k tvojej momentalnej nalade. Prekrucas slova a ich vyznamy, je to vysmech zdraveho rozumu a rozmyslania vo vseobecnosti. A navyse sa povysenecky (kedze si veriaci, pche) stavias do nadradenej polohy "moralnejsieho", vyvysujes sa, tvaris sa ako "kvalitnejsi" a moralnejsi clovek. Na rozdiel od mnohych schopnych ludi, su vsak tvoje rozumove schopnosti dost obmedzene - takze nedokazes ani tieto blaboly prezentovat na urovni a kazdych zopar stran si odporujes,kedze ti nabozenska blbost zobrala schopnost rozpoznat elementarne nelogicke rozpory. Toto nie je urazka nabozenstva, alebo veriacich. Toto sa tyka len konkretne zabrzdenych jedincov.
alamo Zverejnené 17. December, 2012 Zverejnené 17. December, 2012 jedna "morálna" zásada existuje aj bez Boha..snaha "prežiť" či už ako jedinec, alebo prostredníctvom svojich potomkov, prostredníctvom "druhu"to znamená starať sa o svoje deti..a keďže na prežitie toho potrebujeme viac, než len seba ako druh, ale aj koexistenciu s inými druhmi, znamená to nakoniec že ak chceme prežiť musíme sa starať o planétu ako celok.. iba ak by niekto povedal, že bez Boha nemá život zmysel vôbec, tak si všetci naraz hoďme "mašľu", a zničme pri tom aj tento nezmyselný svet, blbé nezmyselné organické hemženie na ňom, a celí nezmyselný vesmír neobsahujúci Boha..lenže našťastie máme Nietzscheho, a ten pre nás v tomto nezmyselnom vesmíre bez Boha a "údelu", vymyslel poslanie hodné Bohov, my sami sa v ňom "Bohom" musíme stať.. a tak dať vesmíru zmysel..
xenocide Zverejnené 17. December, 2012 Zverejnené 17. December, 2012 iba ak by niekto povedal, že bez Boha nemá život zmysel vôbec, No este mu napovedaj :P
jose Zverejnené 17. December, 2012 Zverejnené 17. December, 2012 iba ak by niekto povedal, že bez Boha nemá život zmysel vôbec, tak si všetci naraz hoďme "mašľu", a zničme pri tom aj tento nezmyselný svet, blbé nezmyselné organické hemženie na ňom, a celí nezmyselný vesmír neobsahujúci Boha.. pekne vyjadrene
smiley Zverejnené 18. December, 2012 Zverejnené 18. December, 2012 Svet sa prakticky sklada z dvoch skupin veriacich ludi:1. Ludia veriaci v boha, ktory vytvoril moralku.2. Ludia veriaci v moralku (jej existencia nadcasovych, vseobecne platnych vyssich zakonov moralky sa neda dokazat, rovanko ako existencia boha).No a potom je este zopar skutocne neveriacich ludi. To su ti viacnosobni vrahovia a ini jedinci, ktore su nasou veriacou spolocnostou klasifikovani ako asocialne zrudy nehodne zivota. A nech to znie sebeviac zvratene, skutocne im racionalne nevieme dokazat existenciu vseobecneho moralneho principu, ktory voci nim ako spolocnost aplikujeme..Takto vnimam aj uryvok z Prachetta: Ludia musia VERIT v moralku (ktoru nevedia racionalne dokazat), aby boli ludmi.
xenocide Zverejnené 18. December, 2012 Zverejnené 18. December, 2012 No a potom je este zopar skutocne neveriacich ludi. To su ti viacnosobni vrahovia a ini jedinci, ktore su nasou veriacou spolocnostou klasifikovani ako asocialne zrudy nehodne zivota. . Povedal by som, ze dokazeme najst nemalo VERIACICH vrahov a viacnasobnych vrahov, ktori VERILI a rovnako boli pri svojom vrazdeni presvedceni, ze konaju nieco MORALNE. Verit v nejakeho boha, verit v nejaku moralku a spravat sa podla tejto moralky - este zdaleka neznamena, ze s tymto clovekom budem ja (alebo ty) suhlasit.
game Zverejnené 18. December, 2012 Zverejnené 18. December, 2012 No a potom je este zopar skutocne neveriacich ludi. To su ti viacnosobni vrahovia a ini jedinci, ktore su nasou veriacou spolocnostou klasifikovani ako asocialne zrudy nehodne zivota. A nech to znie sebeviac zvratene, skutocne im racionalne nevieme dokazat existenciu vseobecneho moralneho principu, ktory voci nim ako spolocnost aplikujeme. . Takto vnimam aj uryvok z Prachetta: Ludia musia VERIT v moralku (ktoru nevedia racionalne dokazat), aby boli ludmi. nedávno som čítala knihu od Stéphane Bourgoina : Serial Killers. Človek, ktorý dostal pre svoje výskumy povolenie navštíviť v amerických väzniciach na pár minút najhorších sériových vrahov, a hovoriť s nimi ... celý rad z nich boli bohabojní ľudia, navštevovali kostol, žili usporiadane s rodinou, pracovali pre cirkevné kongregácie, ... napríklad jeden z posledných, sériový vrah s prezývkou BTK ( pomenovala ho tak polícia podľa jeho metódy : bind, torture, kill ) - a chytili ho po 31 rokoch vraždenia, roku 2005. je o ňom natočený film, spracovaný dobre. bol oddaným manželom, zbožným farníkom, pomáhal v kostole ... ( a napadol mi práve napríklad aj Ted Bundy, vyrastal v usporiadanej metodistickej rodine, bol farníkom miestneho kostola ... ) je o nich natočených rad filmov, ale Bourgoin robil výskum, a napísal vážnu knihu, pretože poznanie toho, prečo a ako to tí ľudia robili, pomáha nájsť a eliminovať čím skôr ďalších adeptov na sériových vrahov - vybral časť z nich, o všetkých sa písať nedalo, je ich primnoho, značnú časť, ale rozhodne je to čítanie, ktoré stojí za to. na margo toho, že tí vrahovia boli "skutočne neveriaci ľudia". nie, neboli, celkom iste nie všetci. tu je kniha Bourgoina v češtine : http://www.ulozto.sk...ial-killers-doc
D'Ady Zverejnené 18. December, 2012 Zverejnené 18. December, 2012 Michal Hvorecky kedze stale existuju ludia, ktori nie su na FB (sic!), citujem cele (CC) Viacerí ste sa ma pýtali, či nenapíšem o kauze Bezák. Môžem k tomu povedať len to, že som ateista a som na to hrdý. Neverím v zjavenia priesvitných panien na zelených lúkach, neverím na vstávanie z mŕtvych, neverím, že môže byť niekde väčšie peklo, než aké si vieme urobiť my, ľudia, tu na zemi. Neverím na chodenie po vode ani v to, že vo vzduchu lietajú démoni a vteľujú sa do ľudí, najnovšie vraj aj do bývalého arcibiskupa. (A už aj do Václava Havla - kto neverí, nech si prečíta Smrt sametu, knihu roka podľa Václava Klausa...) Bibliu som čítal, Starý aj Nový zákon, a považujem ju za výnimočnú knihu plnú silných, starých príbehov, ku ktorým sa rád vraciam. Viaceré pasáže sú také brutálne, strelené a absurdné, ako to dokážu napísať len talentovaní spisovatelia. No keby sme ju považovali za návod na život, dopadli by sme podobne, ako keby sme napodobňovali iných veľkých literárnych hrdinov a hrdinky, spomeniem len pani Bovaryovú, Humberta Humberta či Myškina. Knihy sa majú čítať, nie žiť. Nemyslím si, že by slobodní páni v sukniach mali ostatným radiť, ako žiť v partnerstve a vychovávať deti, ktoré (tak aspoň tvrdia) nikdy nemali. Cirkev mi je podozrivá rovnako ako každá iná mocenská organizácia, tak ako aj každá politická strana, pravá či ľavá. Zvlášť extrémne bohaté inštitúcie, ktoré hlásajú skromnosť a chudobu, mi akosi nesedia. Pozoruhodné, že práve tí, ktorí neustále rozprávajú o morálke, sa ňou väčšinou neriadia. Nemám rád, keď si ktokoľvek myslí, že má právo iným kibicovať do životov, do toho, čo by som mal, alebo nemal robiť so svojím telom, so svojou mysľou alebo s čímkoľvek iným. Je mi jedno, či má dotyčný turban, kutňu, pomaľovanú vyholenú hlavu alebo drahý oblek, no len čo vyrukuje s myšlienkou, že on/ona je z nejakého dôvodu lepší ako ostatní, je to pre mňa pokrytec a klamár aj keby mal nad hlavou svätožiaru a pri nohách by si roky piplal mandalu. Verím vo vzdelanie a v pokrok. Svet nevznikol na príkaz bradatého starčeka na oblohe. Vážim si vedu a dôkazy, ktoré ukazujú, že náš svet je oveľa starší a zložitejší, ako si ľudia pred dvetisíc rokmi mysleli. Nechcem utekať pred zodpovednosťou. Netúžim si veci zjednodušovať. Nechcem žiť v strachu. Chcem sa denne rozhodovať, konať, kriticky myslieť, aj keď viem, že je to oveľa ťažšia a dlhšia cesta, ako odovzdať sa dobrovoľne do rúk ďalšej pánbožkovej kravičky, ktorá o sebe tvrdí, že ma zaručene spasí. Verte si, čomu len chcete. Len, prosím, tolerujte to, že ja radšej o všetkom pochybujem. Nedávno sa ma jeden novinár opýtal, či sa v tejto krajine nebojím nahlas hovoriť, že som ateista. Nie, nebojím. 1
smiley Zverejnené 18. December, 2012 Zverejnené 18. December, 2012 Xenocide, Game - OK.Nechel som tvrdit, ze ked je niekto zlocinec, tak neveri v moralku. Islo mi o to, ze ked sa najde taky clovek, co robi zlociny kvoli nevereniu v moralku, tak mu to nie sme schopni racionalne vyvratit, nech sme o tom vnutorne sebesilnejsie presvedceni.
xenocide Zverejnené 18. December, 2012 Zverejnené 18. December, 2012 Islo mi o to, ze ked sa najde taky clovek, co robi zlociny kvoli nevereniu v moralku, tak mu to nie sme schopni racionalne vyvratit, nech sme o tom vnutorne sebesilnejsie presvedceni. Stale si nemyslim, ze by niekto napr. zabijal, pretoze bude popierat existenciu moralky ako takej - on si len "tu svoju" moralku zadefinuje trosku inac. Nacisti aj komunisti mali svoje moralne zasady a moralne dovody na zabijanie. Ma ich aj Al Kaida, aj Breivik.
smiley Zverejnené 19. December, 2012 Zverejnené 19. December, 2012 Neverím na chodenie po vode ... Predpokladam, ze nas hrdy ateista vaziaci si vedu a dokazy nebude verit ani na prechadzanie cez stenu... http://sk.wikipedia.org/wiki/Tunelov%C3%BD_jav Xenocide, a na zaklade coho si myslis, ze by vsetci museli verit existencii moralky? Pride mi to dost podobne, ako ked si Informator mysli, ze vsetci by mali verit existencii Boha. Ked niekto napr. zabija, tak bud si pozmenil moralku, alebo neveri, ze morlaka ako taka musi existovat. Alebo este nie je schopny dodrzovat pravidla svojej moralky, napr. vrazda v afekte....
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz