alarm Zverejnené 23. Júl, 2012 Zverejnené 23. Júl, 2012 ty možno nepochybuješ...ale ja áno :zubiska:Veď nie je to nezmysel ukazovať VERIACIM, že to mohlo byť aj inak? :ahooj:
game Zverejnené 24. Júl, 2012 Zverejnené 24. Júl, 2012 došiel mi objednaný Hitchens, kniha, to len tak na margo. :)a že Hitchens nie je o jednom určitom náboženstve, diskusia s rabínom ... kúsok diskusie: 1
informator Zverejnené 28. Júl, 2012 Zverejnené 28. Júl, 2012 Vitajte v klube ........ :ahooj: http://massive-error.blogspot.sk/2012/01/v-centru-londyna-ma-vyrust-chram.html#!/2012/01/v-centru-londyna-ma-vyrust-chram.html .....dufam, ze Dawkins nebude hrat nejaku podradnu poziciu :)
alarm Zverejnené 28. Júl, 2012 Zverejnené 28. Júl, 2012 Ono to asi nebude chrám v tom zmysle, ako u veriacich, ale miesto, kde sa môžu zísť neveriaci ,a vypočuť si prednášku nie od pána farára. Ako hovorili komici Dedeček a Burian, ktorí za totáča hrali vo vysokoškolských kluboch: Na hranici sa postavil americký tank, oproti nemu dva sovietske, aby bola rovnováha. 1
game Zverejnené 20. Október, 2012 Zverejnené 20. Október, 2012 až teraz som sa náhodou dostala k prečítaniu toho nalinkovaného článku ... z infovho príspevku č.1078 :) ... a zisťujem, že pán Alain de Botton je ašpirant na cvoka roku, nie ateista :) ateizmus nie je organizovaný, nie je to viera, v mene ateizmu nevedie nikto džihád, ani krížové výpravy, nestavia chrámy a neateizuje nejakou formou ateistického krstu neateistov ... de Botton je cvok. tuším už nie ašpirant, ale čistokrvný cvok :) nadchol ma jeden článok ... kúsok citátu z neho tu :) : No zároveň, veriť v ateizmus vyžaduje presne také isté množstvo viery. Na to, aby človek urobil absolútne vyhlásenie ako „Boh neexistuje" musí tvrdiť, že vie úplne všetko o všetkom čo existuje, že bol všade vo vesmíre, kde sa len dá byť a že videl všetko, čo sa dá vidieť. Samozrejme že žiadny ateista by takéto niečo nepovedal. Avšak, to je presne to, čo tvrdia, keď hovoria, že Boh absolútne neexistuje. Ateisti napríklad nemôžu dokázať, že Boh nežije v strede slnka, alebo pod oblakmi Jupitera, alebo v nejakej vzdialenej hmlovine. Keďže sú tieto miesta za hranicami nášho pozorovania, nemôžeme dokázať, že Boh neexistuje. Na to, aby bol človek ateistom treba také isté množstvo viery ako treba na to, aby bol niekto teistom. Ateizmus nemôže byť potvrdený a Božia existencia musí byť prijatá vierou. Očividne kresťania silne veria, že Boh existuje a priznávajú, že Božia existencia je otázkou viery. No zároveň odmietame myšlienku toho, že viera v Boha je nelogická. Veríme, že Božia existencia môže byť jasne pozorovateľná, citeľná a dokázaná ako filozoficky a vedecky potrebná. http://www.gotquesti...a/ateizmus.htmlnapadla mi v tej súvislosti jedna odpoveď z jedného komentáru : Pretoze vyhlasit ze ateizmus je viera je nieco podobne ako vyhlasit, ze nezbieranie znamok je tiez hobby. http://blog.sme.sk/d...-A-proc-ne.html a to mi zasa pripomenulo, ako info spomína Dawkinsa, neviem už kde som čítala, v nejakej recenzii: Dawkinsa čitatelia buď milujú, alebo nenávidia ... :)
game Zverejnené 27. Október, 2012 Zverejnené 27. Október, 2012 v poslednom čase / často, ale v poslednom čase sa to akosi nakumulovalo / som čítala celý rad diskusií, kde veriaci vidia ateistov ako vyslancov pekla, nemorálnych necítiacich zlosynov, ktorý nie sú schopní normálneho života na zemi. nedávno som čítala jednu knihu, kde aj veriaci rodičia prijímajú skutočnosť, že ich dieťa už "neverí v boha", vcelku pokojne ... ale neexistuje, aby bol ateistom ! zvláštne. trochu to uveďme na pravú mieru ... ani neveriaci, ani veriaci, ani ateisti, ani veriaci v akýkoľvek panteón nie sú ab ovo vyslanci pekiel. a ako je to s ateistami a neveriacimi, jemná nuansa: Základným nedorozumením je predstava ateistu ako každého, kto neverí v Boha. Skutočnosť je zložitejšia a vraví niečo iné - väčšina ľudí bez náboženskej viery nie sú totiž ateisti, ale ,iba‘ neveriaci. Tento rozdiel vysvetľuje Miroslav Tížik zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied: „Ateista, na rozdiel od bežného neveriaceho, má vytvorený jasný, v modernej dobe najčastejšie materialistický svetonázor a dokáže ho vysvetliť. Takýchto presvedčených ateistov je v spoločnosti málo, napríklad podľa prieskumov sa u nás za ateistu považuje len tri až päť percent ľudí.“ Zvyšní neveriaci sú ľudia, ktorí sa k viere nehlásia, otázka Boha ich necháva ľahostajnými, v každodennom živote nemá pre nich význam. Čo je čosi, čo sa, napodiv, týka mnohých veriacich. Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz2AXF3wOwr
valcik Zverejnené 28. Október, 2012 Zverejnené 28. Október, 2012 Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz2AXF3wOwr Z odkazovaného článku: „Ateista sa ľuďom bežne spája s komunistom,“ hovorí sociológ Tížik. „Vyvoláva predstavu militantného zadubenca, kohosi, kto druhým berie nárok na vieru a spochybňuje ju. A ľudia nemajú radi spochybňovačov.“Žiaľ, toto je skutočne pravdivé. Na obmedzený názor, ktorý automaticky spája ateizmus s komunizmom, som narazil napríklad aj pri nedávnej diskusii na tomto fóre, keď smiley okorenil svoje argumenty vtipnými poznámkami o zväzáckej úderke. Môžem sa vyjadriť akurát za seba. V našej rodine boli komunistické metódy vždy ostro odsudzované, pretože v minulosti sme vlastnili súkromnú pekáreň, ktorá denne zásobovala pečivom a čerstvým chlebom celú obec. S nástupom komunistického režimu sme, tak ako i väčšina ostatných podnikateľov, o svoj majetok prišli, pekáreň bola znárodnená a spolu s ňou i niektoré budovy a naše pozemky v katastri obce. Veľké nadšenie z vlády červených sme teda nikdy nezdieľali a sám som napríklad vôbec nezložil pioniersky sľub, pretože som v ten deň náhle ochorel. :zubiska: Keď si teda nejaký veriaci spája ateizmus s komunizmom, vyvoláva to vo mne akurát pobavenie a prajem mu dobrú chuť k výbornému chlebíku, ktorý mu ráno TESCO pekári napečú z mrazeného cesta plného chemických prísad. Tak ako tak, je to boží dar, i keď ja si dodnes radšej pochutnávam na domácom chlebíku z kvalitnej ražnej múky a pravého kvásku, tak ako to bolo v našej ateistickej rodine už od nepamäti. 1
informator Zverejnené 28. Október, 2012 Zverejnené 28. Október, 2012 ateizmus sa spaja s komunizmom preto, lebo to bolo statom pretlacane vysvetlovanie vsehomira....to mas, ako ked niekto spaja holocaust s fasizmom.
alarm Zverejnené 28. Október, 2012 Zverejnené 28. Október, 2012 a viera sa spája zo zriadením pred tým, povinné náboženstvo v školách..... na chvílu si vymenili miesto a ajhľa, je tu kopec neveriacich, ktorí sa neboja povedať to. :zubiska: to ako keď sa spája kňaz a malý chlapec :zubiska:
valcik Zverejnené 28. Október, 2012 Zverejnené 28. Október, 2012 Súhlasím, býva to rovnako nesprávne a násilné spojenie, ako spájanie ateizmu s komunistami. :innocent: Ešte dodám, že s potláčaním slobody vierovyznania počas bývalého režimu nijako nesúhlasím. Môj starý otec nebol veriaci a pritom mal veriacu manželku, obaja boli naozaj skvelí a dobrosrdeční ľudia a nikdy sme o ich náboženskom presvedčení neviedli žiadne dlhé či zapálené debaty. Nech každý človek pokojne vzýva božstvá aké chce, je mi to jedno, pokiaľ ma tým vyslovene neotravuje alebo sa dokonca snáď na základe svojho vierovyznania nezačne nad ostatných vyvyšovať, viď napríklad informatorove osvietené úvahy o absencii morálky u ateistov. V takých prípadoch si menšiu konfrontáciu názorov odpúšťam naozaj ťažko, zvlášť ak ide o konvertitu, ktorý prežil polovicu života ako ateista a odrazu začal veriť na zázraky. 2
informator Zverejnené 1. November, 2012 Zverejnené 1. November, 2012 Súhlasím, býva to rovnako nesprávne a násilné spojenie, ako spájanie ateizmu s komunistami. :innocent: .......... viď napríklad informatorove osvietené úvahy o absencii morálky u ateistov. V takých prípadoch si menšiu konfrontáciu názorov odpúšťam naozaj ťažko........ Aj ja som toho nazoru na nejake to spajanie.....napr. aj tie upalovania v minulosti a veci podobne....a nakoniec sme sa zhodli :) A tu mnou spominanu absenciu moralky ateistov som asi nejako nezachytil....skus mi trochu posvietit na cestu :(
alarm Zverejnené 1. November, 2012 Zverejnené 1. November, 2012 info, napísal si :ze ateisti nemaju svoju (ateisticku) moralku, ale moralku prebrali teisticku, na ktoru by mali ale zabudnut, lebo je to v rozpore s ich ateistickym presvedcenim.....tot asi vsio. Ja s tým nesúhlasím, a myslím si, že je pravý opak toho, čo tvrdíš. Ľudia pri svojom vývoji neverili odjakživa v Boha. Viera sa mohla rozvíjať až pri určitom stupni intelektu, ale ludia tu boli (ak ich tak môžeme nazvať) ešte pred tým. Už žili v skupinách, spoločne lovili, ochraňovali sa , bojovali o prežitie, a až neskôr si začali vysvetlovať pre nich nevysvetlitelné veci božstvom. Na to ale museli abstraktne myslieť, a spôsob tohoto myslenia sa najrv musel vyvinúť. Z toho vyplýva, že tvorovia pred tým, ako dokázali abstraktne myslieť žili, plodili sa , uznávali nejaké hodnoty v rámci tlupy, ochraňovali mláďatá (ako zviera)....to znamená, niečo malo pre nich cenu ,niečo nie, z hladiska prežitia. A tu si myslím, že už môžeme hovoriť o morálke. Morálku si vytvára každá izolovaná skupina, a preto sa nám zdajú niektoré veci nemorálne, odsúdiahodné, zatial čo daná komunita ludí si tú istú vec velmi "oceňuje". Typickým príkladom, sú indiáni, ktorí kradli ženy a kone. Pre bielych to v poriadku nebolo, ale indián stúpal na rebríčku slávy s každou krádežov. Zober si rómov. Okradnúť "gaža" nie je pre nich nič nemorálne, okradnúť svojho , to už je iné kafe.
xenocide Zverejnené 1. November, 2012 Zverejnené 1. November, 2012 nesprávne a násilné spojenie, ako spájanie ateizmu s komunistami. Akurat ze toto spojenie je presne opacne - nutne a nevyhnutne. Komunizmus tym ako definitivne trval na materialistickom vysvetleni sveta, popieral existenciu akychkolvek bohov. Presadzoval predstavu o spolocenskom usporiadani, kde nijaka cirkev ci nabozenstvo nemali nijake miesto. Ked to bolo mozne, tak veriacich prenasledovali, alebo im aspon vyrazne stazovali zivot. Ateizmus bola oficialna doktrina, ktora sa jedina mohla vyucovat. Nabozenstvo bolo povazovane za nieco elementarne zle, bez ohladu na to, ako a kym bolo organizovane. Takze nie je pravda, ze kazdy ateista je komunista. Ale pravda je, je komunizmus sa rovnal ateizmu. Už žili v skupinách, spoločne lovili, ochraňovali sa , bojovali o prežitie, a až neskôr si začali vysvetlovať pre nich nevysvetlitelné veci božstvom. Na to ale museli abstraktne myslieť, a spôsob tohoto myslenia sa najrv musel vyvinúť. Uhm, presne tak. Moralka (alebo etika) su len sformulovane principy spravania sa - toho co je dobre/zle, spravne/nespravne. Ale tieto principy vychadzaju z logiky a nutnosti. Tak ako napr. priprava "koser" jedal nie je len prazdny ritual - no v minulosti s minimalnou hygienou vlastne postup zarucoval zdravsiu potravu. To, co zidia (a zrejme nie len oni) vedeli z praxe len integrovali do nabozenstva. Tak ako chapali, ze je neunosne aby sa ludia bez obmedzeni zabijali - a ako je nutne, niekedy ineho cloveka zabit.
game Zverejnené 1. November, 2012 Zverejnené 1. November, 2012 :) trošku som to prehrabala, a našla odpoveď na tvoju pochybovačnú otázku, na túto, info : A tu mnou spominanu absenciu moralky ateistov som asi nejako nezachytil....skus mi trochu posvietit na cestu :( takže svetielko v tmách :) : Na desiatich str. tu pisem, ze ateisti uznavaju teisticku moralku, co je v rozpore s ich nazorom na teizmus....nic viac a nic menej..kua... Rozdiel medzi mnou a tebou (a nieklen tebou), je v tejto teme v uhle pohladu an moralne hodnoty a citenie. Ja som presvedceny, ze existencia objektivnych moralnych hodnot jednoznacne svedci o existencii Boha....... Ak Boh teda neexistuj, nie je moralka nicim inym, ako len subjektivnym sentimentom, ktory sa nezmoze na viac, nez na podavanie informacii o obycajnych preferenciach pritomnych subjektov :(. Ty ????? zachranis, ja ????? znicim. Nic objektivne, nic zavazne. Dravy vtak chyti a zabije mys...z vrazdy ho ale nikto neobvini.....ze. Iny dravy vtak mu ju vezme....z kradeze ho ale tiez nikto neobvini....ze. A vies preco? Lebo takyto je prirodzeny svet bez Bohom „vlozenych“ moralnych kategorii, ktore samovolne nemohli sa z hmoty „prebudit“ k zivotu. Alebo mohli.......? je toho viac, ale stačí zatiaľ :) je tu jasné čierne na skle, že boh je pôvodcom morálky, a ateisti uznávajú teistickú morálku, bez nej sú necítiace amorálne beštie bez morálky :)
xenocide Zverejnené 2. November, 2012 Zverejnené 2. November, 2012 Info uz zopar krat aj v minulosti zapieral svoje slova, hlavne ked trepol nieco podobne a potom to nevedel obhajit. Ale dumam, ze co je vlastne horsie - zapierat vlastne slova, alebo do zblbnutia trvat na povodnej hluposti. Prirodzene, moznost poucit sa, na nestastie nepripada do uvahy :)
informator Zverejnené 4. November, 2012 Zverejnené 4. November, 2012 game totalne pomylene a vytrhnute z kontextu....alebo ze by absencia moralky :(
game Zverejnené 4. November, 2012 Zverejnené 4. November, 2012 info ... : ) absencia tvojej morálky ? tak ľahko pripisuješ iným absenciu morálky za každé napísané slovo, že je to až obdivuhodné. to je morálne ? čo je na tom morálne, že druhému človeku neustále odopieraš morálku ? morálka nie je výmysel posledných dvetisíc rokov, ani posledných 6000, morálka vznikala s rastom človeka ako takého. Morálka je staršia ako náboženstvo. skús sa raz namiesto toho, že tu s bohorovným kľudom odopieraš neveriacim a veriacim v iné náboženstvo či v iný filozofický smer morálku, pozrieť na to, prečo si myslíš, že ty, a že veriaci v jediného pravého boha sú morálni, a nikto iný nie: Einstein raz povedal / mám uložený český preklad / : Jestli jsou lidé dobří jen proto, že se bojí trestu a doufají v odměnu, tak jsme jen banda ubožáků. a Michael Schermer v knihe Veda dobra a zla tomu hovorí: záver diskusie. čiže keď Einsteinov výrok rozporcujeme, vyzerá asi takto : ) : keď súhlasíš/ súhlasíte ako jediní domnelí nositelia morálky, že bez Boha by všetci ľudia na svete, od kedy človek človekom je, kradli, vraždili, znásilňovali, podvádzali ... kto s tým súhlasí, je vlastne nemorálny človek, a všetci ostatní ľudia by ho mali obchádzať oblúkom, lebo morálku v ňom udržuje len vyšší dozor ... keď pripustíš / pripustíte, ako jediní domnelí nositelia morálky, že by ste boli slušní aj bez Božieho dohľadu, vlastne ste podlomili, a zásadne, svoje vlastné tvrdenie, že k tomu, aby sme / ľudia / boli morálni, potrebujeme Boha, dozor nad sebou ... nie je to nízka sebaúcta, keď niekto verí tomu, že keby zo sveta z ničoho nič zmizla viera v boha, okamžite by sme sa všetci stali sebeckými a necitlivými vrahmi a zločincami, ktorí nepoznajú veľkorysosť, súcit, láskavosť ... ale to tak neplatí, že ? okrem toho, aby sme si ujasnili to "vytrhnutie z kontextu", tu sú celé tie tvoje vyššie odcitované príspevky :) : http://forum.freespa...425#entry168797 http://forum.freespa...906#entry168906 1
informator Zverejnené 4. November, 2012 Zverejnené 4. November, 2012 info ... : ) absencia tvojej morálky ? tak ľahko pripisuješ iným absenciu morálky za každé napísané slovo, že je to až obdivuhodné. to je morálne ? čo je na tom morálne, že druhému človeku neustále odopieraš morálku ?........... okrem toho, aby sme si ujasnili to "vytrhnutie z kontextu", tu sú celé tie tvoje vyššie odcitované príspevky :) : http://forum.freespa...425#entry168797 http://forum.freespa...906#entry168906 Zle si to asi vysvetlujues. Tie moje odpovede na moralku, boli reakciou na tu temu, co sme tam rozoberali. To, ze som pisal nieco o tej ateistickej moralke nebolo myslene, ze su nemoralny, ale to, ze ich pohlad na svet je iny, ako pohlad teistu. Lenze paradox je (podla mna), ze sa riadia (ci uz chtiac ci nechtiac) mortalkou teistickou. To bolo cele moje "obvinenie", ze ateisti su nemoralny. A tie linky to aj potvrdzuju. Nikde v nich nie je napisane, ze ateisti nemaju moralku. Maju, ale teisticku. Podla teba to nie akysi "moralny" kotrmelec?
alarm Zverejnené 4. November, 2012 Zverejnené 4. November, 2012 vysvetlil som ti "hore" že to tak nie je.... 1
informator Zverejnené 4. November, 2012 Zverejnené 4. November, 2012 Ok. Ale ja som reagoval na game. No podla toho co ty propagujes, by bolo (ci je?) moralne to, co vacsine vyhovuje. To by ale znamenalo, ze vsetky systemy, udalosti v tej, ci onej dobe, boli moralne, lebo kopirovali dobu v ktorej vznikli a nikto ich nema pravo kritizovat, ci zatracovat lebo vtedy bola taka doba :(.....alebo tak nejako?
alarm Zverejnené 5. November, 2012 Zverejnené 5. November, 2012 Súhlasím,aj nesúhlasím.Prečo? Lebo aj keď si správne napísal "väčšiny", žial nefunguje to tak. Napr. u nás by väčšina bola za to, aby páni poslanci nedostávali odstupné, lebo majú prácu na dobu určitú, a nemajú nárok na odstupné, ale nie je to tak. Uzákonili si nemorálnu vec, aj keď neviem, kde v zákone na to majú oporu... Ale zároveň súhlasím s normálnou "väčšinou". Japonci sa nevzdávali cez vojnu. Ich morálny kódex im to neodporúčal. Indovia račšej umrú od hladu, ale kravu nezabijú, Komančovia kradli kone......našiel by si tisíc príkladov toho, ako daná komunita žila, mala vlastné zákony a podla nich sa riadila bez ohladu na všeobecnú pravdu (alebo všeobecnú spravodlivosť). Ak by si aj teraz uzavrel obmedzený počet ludí do svorky a nechal ich žiť, určite by si vytvorili bez ohladu na pravidlá dnešné svoje pravidlá. Tieto pravidlá sú tým benevolentnejšie, čim viac je potravín. Pri strate zdroja, sa stávajú ostrejšími. 1
game Zverejnené 5. November, 2012 Zverejnené 5. November, 2012 To, ze som pisal nieco o tej ateistickej moralke nebolo myslene, ze su nemoralny, ale to, ze ich pohlad na svet je iny, ako pohlad teistu. Lenze paradox je (podla mna), ze sa riadia (ci uz chtiac ci nechtiac) mortalkou teistickou. To bolo cele moje "obvinenie", ze ateisti su nemoralny. A tie linky to aj potvrdzuju. Nikde v nich nie je napisane, ze ateisti nemaju moralku. Maju, ale teisticku. Podla teba to nie akysi "moralny" kotrmelec? akosi to nechápem stále. čo je teistická morálka, ktorú majú ateisti ? skúsime ísť na odpovede najprv opačne, ešte raz, a prosím odpoveď : ) : - boli by bez ´jediného skutočného pravého Boha´ všetci ľudia na svete vrahovia, vandali, kanibali, násilníci, rabujúci smilniaci zabijaci a podvodníci ? - boli by veriaci, ktorí sa naučili morálke z desatoro, bez dohľadu Boha nemravní smilníci, vrahovia, lúpežníci a znásilňovači ? - majú veriaci o sebe takú nízku mienku, že potrebujú dozor a dohľad zhora, od Boha, aby nepáchali zlo a správali sa morálne ? - veriaci robia dobro, keď ho robia, len preto, aby uspokojili dozor a nenahnevali boha ? zopakujme si Einsteina : Jestli jsou lidé dobří jen proto, že se bojí trestu a doufají v odměnu, tak jsme jen banda ubožáků. - čo je teistická morálka ateistov ? : )
xenocide Zverejnené 6. November, 2012 Zverejnené 6. November, 2012 To by ale znamenalo, ze vsetky systemy, udalosti v tej, ci onej dobe, boli moralne, lebo kopirovali dobu v ktorej vznikli a nikto ich nema pravo kritizovat, ci zatracovat lebo vtedy bola taka doba :(.....alebo tak nejako? Mozes ich kritizovat zo svojej sucasnej pozicie, pretoze podla terajsieho a miestneho nazoru su nemoralne. Ale inde a v inom case moralne boli. Kazdy kto neprechrapal cely dejepis by si to vsimnut mohol a jasnym dokazom su aj samotne nabozenstva, ktore obsahuju veci/prikazania/prikazy, ktore su z dnesneho pohladu NEMORALNE. Kedysi to bolo ine. Doba sa meni. Moralka sa meni. Takze ti prirodzene vyjde napriklad, ze mnohe nabozenske prikazy SU NEMORALNE. Alebo aspon boli. Z dnesneho pohladu.
informator Zverejnené 8. November, 2012 Zverejnené 8. November, 2012 skúsime ísť na odpovede najprv opačne, ešte raz, a prosím odpoveď : ) : - boli by bez ´jediného skutočného pravého Boha´ všetci ľudia na svete vrahovia, vandali, kanibali, násilníci, rabujúci smilniaci zabijaci a podvodníci ? - boli by veriaci, ktorí sa naučili morálke z desatoro, bez dohľadu Boha nemravní smilníci, vrahovia, lúpežníci a znásilňovači ? - majú veriaci o sebe takú nízku mienku, že potrebujú dozor a dohľad zhora, od Boha, aby nepáchali zlo a správali sa morálne ? - veriaci robia dobro, keď ho robia, len preto, aby uspokojili dozor a nenahnevali boha ? zopakujme si Einsteina : Jestli jsou lidé dobří jen proto, že se bojí trestu a doufají v odměnu, tak jsme jen banda ubožáků. - čo je teistická morálka ateistov ? : ) a) neviem......B) neviem.....c) to nie je nizka mienka, ale pokora (urcita).....nikde som nenapisal a ani netvrdil, ze veriaci (vsetci) robia dobro, ale ked ho robia (mozno zopar), tak s presvedcania a z lasky (tiez mozno) k Bohu, ktoreho povazuju za svojho "otca"......d) odpoved je v "cecku"... Einstein ma pravdu a tyka sa to vsetkych ludi bez vynimky, ci uz veriacich alebo ateistov. A co sa tyka tej teistickej moralky ateistov, tak sa skus posunut v case do dalekej minulosti a prides na to, ze moralku, ako taku, "kovali " roznorode bozstva, bohovia, bozikovia a podobne "bytosti". PS. Este na upresnenie....dobro a moraka su dve odlisne cinnosti. Súhlasím,aj nesúhlasím. Prečo? Lebo aj keď si správne napísal "väčšiny", žial nefunguje to tak. Napr. u nás by väčšina bola za to, aby páni poslanci nedostávali odstupné, lebo majú prácu na dobu určitú, a nemajú nárok na odstupné, ale nie je to tak. Uzákonili si nemorálnu vec, aj keď neviem, kde v zákone na to majú oporu... Poslanci zastupuju volicov, co ich tam dosadili a teda aj si mozu odsuhlasit to, co si odsuhlasili a nemoze to byt tympadom nemoralne......lebo vacsina.....ale ved dalej to uz poznas, je to tvoj vyklad moralnosti v tej ci onej dobe :) . Takze ti prirodzene vyjde napriklad, ze mnohe nabozenske prikazy SU NEMORALNE. Alebo aspon boli. Z dnesneho pohladu. Takze o patsto (?) rokov si budu (mozno) vykladat nas zakon o napr. suhlase darovania organov na zachranu zivota inej osobe za totalne nemoralny, lebo zomierali zbytocne ludia.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz