informator Zverejnené 5. Február, 2012 Zverejnené 5. Február, 2012 Ok.....no je to ich moralka a nie inej "sekty"; podla nich je to spravne, ale nikde nespominaju, ze ziadny Boh neexistuje, oni ho nepotrebuju a pod., ale moralku akceptuju taku aka je, hoci nejaku tu kozmeticku upravu tam vlozia.....na tozdiel ateista neznava, a sa tym aj prejavuje, Boha, teda moralka, ktora ma v podstate zaklad v prvotnej pricine (Bohu), nemoze byt moralkou, ktoru bude akceptovat,lebo tym nepriamo priznava existenciu Boha, v ktoreho neveri......a co by sa pacilo tvojej zene, keby nebolo Boha (akoze aj, podla teba nie je) neviem, ale na to by ti mala dat odpoved,ak nejaka existuje, ateisticka moralka.....no lepsie spravis, ked sa priamo spytas zeny :)
valcik Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 na tozdiel ateista neznava, a sa tym aj prejavuje, Boha, teda moralka, ktora ma v podstate zaklad v prvotnej pricine (Bohu), nemoze byt moralkou, ktoru bude akceptovat,lebo tym nepriamo priznava existenciu Boha, v ktoreho neveri...... Ako hodnotíš napríklad morálne zásady, ktoré spísal Konfucius? Jeho filozofia je o pol tisícročia staršia než celé kresťanstvo a stala sa základom viacerých náboženstiev. Priznám sa, že morálne zásady konfucianizmu mi pripadajú v niektorých ohľadoch ľudskejšie, než tie kresťanské.
xenocide Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Pretoze moralka je "vytvorom" Boha (bohov?), a nakolko ateista neveri v nieco take, tak moralka mu nemoze nic hovorit.....tada nemala by, lebo inak by musel chce nechce priznat, ze existuje nejaka vyssia moralna entita......moc filozoficke? Uz ti na to zopar ludi zareagovalo, ale - Tymto si prave napisal jasnu urazku, kedze si zautocil na vsetkych ateistov a oznacil si ich za nemoralnych. Je smutne, ak clovek, ktory, sa oznacuje za udajneho krestana, tuto svoju vieru prejavuje utokmi na inovercov a nevercov, bigotnostou, hlupostou, urazkami a egoistickym vyvysovanim sa. A nie, nie je to moc filozoficke, je to moc idiotske. Na nestastie ma stale presviedcas, ze najhlasnejsi zastancovia nabozenstva su casto najviac dusevne postihnuti a najzadubenejsi jedinci. Takze aj ked osobne nemam s nijakym nabozenstvom problem, pri stretnuti s takymi jednincami uplne chapem, preco tolko ludi povazuje veriacich za obmedzenych, sebestrednych, namyslenych, povyseneckych, otravnych a v konecnom dosledku hlupych otrapov. A pre uplnost - musel by si dokazat, ze existuje nejaka vyssia moralna bytost, ze tato bytost stanovila moralku a ze tou bytostou bol prave ten tvoj boh a nie jeden z hinduistickych, alebo ta moslimska varianta jedineho boha. Z extremne islamskeho pohladu si nemoralna a zbytocna existencia, hnusny krestansky pes, hnida popierajuca jedineho a najvyssieho Boha. Ten je sice milosrdny, ale povinnostou moralneho muza by malo byt zbavit svet takych omylov prirody, ako si ty. V kazdom pade, pokial nezmenis svoje spravanie, myslenie a hlavne vieru - po smrti (ktora snad bude dostatocne bolestiva, aby si si uvedomil nemoralnost svojej viery na tomto svete), pojdes zjavne do pekla, kde sa budes trapit este celu vecnost. Dej sa vola Bozia! Inš´Allah! PS. Pokial by mal niekto dojem, ze som pisal prilis tvrdo - toto je len ukazkou toho, kam dospejeme, pokial dovolime komukolvek, aby napisal, ze moralka pochadza od boha. Pokial toto ma dovolene pisat informator, mam presne rovnako pravo pisat JA, podla ineho BOHA a interpetovat jeho MORALKU. Ibaze by sa tu niekto chcel hrat na nabozenskeho experta a tvrdit, ktory boh je spravny a ktory je nespravny. Ale kedze nikto nemoze dokazat, ze tento konkretny boh neexistuje a ze uvedene moralne zasady nie su od tohoto boha - nie je na vyber. Nikomu neprajem nic zle, len to, co si podla moralky urcenej bohom zasluzi. PS2. edit dead 1
informator Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Booooooze.....co uz ty dokazujes.........nikoho som neurazil a nkoho s ateistov som neoznacil za nemoralnych......ze si sa tak oznacil ty, za to si ja teda nevykonam sepuku.......tak teda:1. nenapisal som ze moralka pochadza od Boha ci bohov, ale ze moralku prisposobovali ludia podla vole ci nelubosti boha ci bohov v ktorych verili...co nakoniec nepopieras ani ty,,,,ci uz aj to?...2. nemusm dokazovat nic.......viera v boha ci bohov existoval a aj existuje.....skor ty dokaz, ze moralka pochadza, ako import, od krokodila z Australie......3. ak moralka teda nebola importovana krokodilom (co asi aj nebola), je produkjtom ludi, co verili v boha - bohov, a tym padom je neprijatelna pre ateistu, lebo (ako som uz napisal) prvotnou pricinou "tvorenia" moralky bol boh - bohovia....Ako hodnotíš napríklad morálne zásady, ktoré spísal Konfucius? Jeho filozofia je o pol tisícročia staršia než celé kresťanstvo a stala sa základom viacerých náboženstiev. Priznám sa, že morálne zásady konfucianizmu mi pripadajú v niektorých ohľadoch ľudskejšie, než tie kresťanské. Najskor treba ale zistit, odkial cerpal konfucius podklady na spisanie moralnych zasad....a neplet sem stale krestanstvo...
xenocide Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 nenapisal som ze moralka pochadza od Boha ci bohov, Pretoze moralka je "vytvorom" Boha Ako krestan by si nemal klamat, alebo by si mal byt aspon mudrejsi. Pretoze inac to vyzera tak, ze krestan je alebo hlupak, alebo klamar. Nerob im hanbu.
valcik Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Najskor treba ale zistit, odkial cerpal konfucius podklady na spisanie moralnych zasad Tak zisťuj, nečakaj! ....a neplet sem stale krestanstvo... Najskôr sa musíš prestať oháňať svojou ušľachtilou kresťanskou morálkou, potom nechám kresťanstvo bokom.
dead Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Mne zas nieco hovori, ze pokial si clovek sam vybera "svoje" moralne zasady, tak ma prirodzenu tendenciu nevybrat si tie zasady, ktorych dodrzovanie by bolo nepohodlne. Ovela pohodlnejsie je si dodatocne zdvovodnit, preco ich netreba dodrzivat. A to sa da v principe vzdy, pretoze neexistuje exaktne kriterium ako urcit tie spravne moralne zasady. Katolicky dekalog je okrem bodov 1 az 3 v podstate vseobecne akceptovanym moralnym standartom. Z toho dovodu je v podstate jedno, ci ho sebou nesie nabozenstvo, je ukotveny v legislative, alebo si ho clovek osvojil na zaklade socialnej reflexie. Najskor treba ale zistit, odkial cerpal konfucius podklady na spisanie moralnych zasad....a neplet sem stale krestanstvo... Uvazujme logicky, ako sa clovek staval tvorom spolocenskym, co vsetko k tomu potreboval, ako napredovalo jeho vnimanie a tvorba usudkov o jeho okoli a potom si budeme moct chronologicky zoradit, co nasledovalo po com :)
smiley Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Katolicky dekalog je okrem bodov 1 az 3 v podstate vseobecne akceptovanym moralnym standartom. Z toho dovodu je v podstate jedno, ci ho sebou nesie nabozenstvo, je ukotveny v legislative, alebo si ho clovek osvojil na zaklade socialnej reflexie. Neviem nakolko je rozumne redukovat krestansku moralku na katolicky dekalog (ktory je tusim navyse starozakonny, nie katolicky). Legislativa ti sice urcitym sposobom odzrkadluje spolocnostou nastavene moralne normy, ale iba velmi slabo. Neporusenie ziadneho zakona este zdaleka nie je garanciou moralnosti a zasadovosti. Nabozenske moralne normy sa nezriedka rozchadzaju aj so socialnou reflexiou - mas napriklad vysoke percento rozvodovosti napriek tomu, ze je to proti moralke urcenej katolickou cirkvou... Naozaj nemam pocit, ze cirkevne moralne normy su prakticky totozne so "svetskym standartom".
informator Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Uvazujme logicky, ako sa clovek staval tvorom spolocenskym, co vsetko k tomu potreboval, ako napredovalo jeho vnimanie a tvorba usudkov o jeho okoli a potom si budeme moct chronologicky zoradit, co nasledovalo po com :) Mozes to rozpitvat aj chronologicky, ale vzdy ti vyjde v prvom rade ako najdolezitejsie posobenie na moralku ludi existencia bohov a viera v nich....a stale neviem pochopit, preco sa tu kadekto ohana hned krestanskou moralkou :( Ako krestan by si nemal klamat, alebo by si mal byt aspon mudrejsi. Pretoze inac to vyzera tak, ze krestan je alebo hlupak, alebo klamar. Nerob im hanbu. Skus ma dostat do "reality", lebo nemam asi tvoju predstavivost a neviem v com a kde klamem....dakujem. Tak zisťuj, nečakaj! Najskôr sa musíš prestať oháňať svojou ušľachtilou kresťanskou morálkou, potom nechám kresťanstvo bokom. Ja som nedal ako priklad konfucia, tak je na tebe asi si si popatral.....a uz som ti zdoraznil, aby si tu nemontoval krestansku moralku, lebo ja ozaj neviem co ma spolocne s tym co sa tu snazim vam (ateistom) vysvetlit.
xenocide Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Skus ma dostat do "reality", lebo nemam asi tvoju predstavivost a neviem v com a kde klamem....dakujem. Tvrdil si, ze moralka pochadza od boha a den nato si popieral, ze by si tvrdil, ze moralka pochadza od boha. Takze to. Tazko povedat, ci to je klamstvo, hlupost, akutna skleroza, alebo dosledok toho, ze odmietas pouzivat slova v ich spravnom vyraze. aby si tu nemontoval krestansku moralku, lebo ja ozaj neviem co ma spolocne s tym co sa tu snazim vam (ateistom) vysvetlit. Tak od akeho boha, ked nie krestanskeho ma pochadzat moralka? Ktoreho si myslel?
dead Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Nabozenske moralne normy sa nezriedka rozchadzaju aj so socialnou reflexiou - mas napriklad vysoke percento rozvodovosti napriek tomu, ze je to proti moralke urcenej katolickou cirkvou... Naozaj nemam pocit, ze cirkevne moralne normy su prakticky totozne so "svetskym standartom". Socialnu reflexiu som udal ako jednu z moznosti, ako clovek nadobuda moralne zasady. Nielen na Slovensku je rozvodovost vysoka a rozvod nie je iba proti katolickej moralke. S vynimkou alkoholizmu, alebo nasilia v rodine nepoznam iny dovod, pre ktory by rozvod niekto odporucal. Ludia pokladaju rozvod za a priori zly, ak sa vsak rozvadzaju, robia to z individualnych dovodov. Ucenie katolickej cirkvi navyse poklada za neprijatelny aj rozvod z dovodov, ktore som opisal vyssie, tu mam pochyby o spravnom usudku mienkotvorcov aj ja. Mozes to rozpitvat aj chronologicky, ale vzdy ti vyjde v prvom rade ako najdolezitejsie posobenie na moralku ludi existencia bohov a viera v nich. Podla teba clovek najprv zacal verit v nadprirodzedno a az potom zacal zit v komunitach? Zvlastne. Bez akceptovania pravidiel by nikto ziadnu komunitu nevytvoril a bez spolocnosti by nikto nad ontologiou ani len neuvazoval :)
informator Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Tak od akeho boha, ked nie krestanskeho ma pochadzat moralka? Ktoreho si myslel? Tu dolu mas pomocku... .....len neviem co je na nom take nepochopitelne.......bezne vedecke patranie je aj sposob vratit sa v case.......ked si to premietneme sposobom "curig", tak dojdemedo urcireho bodu (pomyselneho) ked si clovek podla evolucnej teorie zacal uvedomovat sam seba.....zacal sa klanat bohom, ktori "zacal"i postupne prtetvarat jeho zivocisny charakter "splynuteho s davom" na moralny charakter sebauvedomenia a vymedzeneho mimo dav.....teda prvotna pricina su bohovia nim uctievany a podla ich "priani", ci nelubosti, si clovek prisposoboval moralne konanie na ich obraz.....ateista teda si musi osvojit svoju moralku, pretoze ta terajsia moralka je nie ateisticka, ale teisticka a pre neho neexistujuca, nemozna osvojenia... Podla teba clovek najprv zacal verit v nadprirodzedno a az potom zacal zit v komunitach? Zvlastne. Bez akceptovania pravidiel by nikto ziadnu komunitu nevytvoril a bez spolocnosti by nikto nad ontologiou ani len neuvazoval :) Aj hyeny ziju v komunitach, ale nieco ako maralka neviem ci maju v popise prace.....
dead Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Aj hyeny ziju v komunitach, ale nieco ako maralka neviem ci maju v popise prace..... To je argument ako svina :) 1
valcik Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Ja som nedal ako priklad konfucia, tak je na tebe asi si si popatral..... Načo by som pátral? Nechce sa mi. Životopis Konfucia som čítal v podaní troch rôznych autorov, či kolektívu autorov. Ak sa ti niečo na mojom príspevku nepozdáva, pokojne uveď svoju verziu alebo argumenty. ;) a uz som ti zdoraznil, aby si tu nemontoval krestansku moralku, lebo ja ozaj neviem co ma spolocne s tym co sa tu snazim vam (ateistom) vysvetlit. Zdôrazňuj čo chceš, neprekáža mi to. Keď si tu začal dosť podivným spôsobom porovnávať svoju morálku kresťana s morálkou ateistu, snažím sa poukázať na to, kde urobili soudruzi z NDR chybu. :zubiska: Dopracoval si sa tu k tvrdeniu, že ateisti nemajú morálne zásady. Ja ti zas tvrdím, že majú a dokonca ich poznali skôr, než kresťania.
smiley Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 S vynimkou alkoholizmu, alebo nasilia v rodine nepoznam iny dovod, pre ktory by rozvod niekto odporucal... ... Ucenie katolickej cirkvi navyse poklada za neprijatelny aj rozvod z dovodov, ktore som opisal vyssie, tu mam pochyby o spravnom usudku mienkotvorcov aj ja. No vidis, ty sam pises, ze mas odlisne nazory na dovody na rozvod ako ma katolicka cirkev. Ostava mi zahadou, preco sa teda snazis tak urputne tvrdit, ze tueto moralky su prakticky rovnake. Dalsie dovody by mohli napriklad nevera, drogova zavislost a gamblerstvo... Aj hyeny ziju v komunitach, ale nieco ako maralka neviem ci maju v popise prace..... Mne zase prisiel tento argument od informatora ako celkom padny. V zivocisnej risi mas predsa najroznejsie spolocenstva s velmi prisnymi a komplikovanymi pravidlami v ramci komunity, ale nejedna sa o moralku. Clovek by bol evolucne uspesny aj bez moralky, ta sa skor stava brzdou, napriklad ak pomahame slabsim a postihnutym snizujeme selekcny tlak. Povedal by som, ze sa ti trosku pletie respektovanie pravidiel komunity s dodrziavanim moralky - su predsa len dost odlisne veci.
xenocide Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 teda prvotna pricina su bohovia nim uctievany a podla ich "priani", ci nelubosti, si clovek prisposoboval moralne konanie na ich obrazNepravda. Minimalne nedokazatelny vymysel, pretoze existencia bohov je nedokazana, takze ani bohovia ako pricina cohokolvek nemozu byt akceptovani. Maximalne tak mozno povedat, ze clovek si vytvaral ako bozstva, vramci vysvetlenia chapania sveta, tak aj moralne pravidla, aby dokazal prezivat v komunite. Ale suvislost medzi existujucou moralkou a neexistujucimi bozstvami nie je mozne dokazat. A vyvracat ju netreba, pretoze to by sme mohli vyvracat kazdy nezmyselny vymysel.
informator Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 Načo by som pátral? Nechce sa mi. Životopis Konfucia som čítal v podaní troch rôznych autorov, či kolektívu autorov. Ak sa ti niečo na mojom príspevku nepozdáva, pokojne uveď svoju verziu alebo argumenty. ;) Dopracoval si sa tu k tvrdeniu, že ateisti nemajú morálne zásady. Ja ti zas tvrdím, že majú a dokonca ich poznali skôr, než kresťania. Mne sa tvoj prispevok pacil, akurat na konfuciove podklady k vedomostiam ohladom moralky, sa teda pytaj autorv jeho zivotopisu......ak teda chybaju v ich knihach. A omyl, ja som sa nedopracoval k tvrdeniu, ze ateisti nemaju moralne zasady......ak som to niekde napisal, tak to uved kde.......ja som sa dopracoval k istote, ze ateisti nemaju svoju (ateisticku) moralku, ale moralku prebrali teisticku, na ktoru by mali ale zabudnut, lebo je to v rozpore s ich ateistickym presvedcenim.....tot asi vsio. Nepravda. Minimalne nedokazatelny vymysel, pretoze existencia bohov je nedokazana, takze ani bohovia ako pricina cohokolvek nemozu byt akceptovani. Maximalne tak mozno povedat, ze clovek si vytvaral ako bozstva, vramci vysvetlenia chapania sveta, tak aj moralne pravidla, aby dokazal prezivat v komunite. Nic nedokazujem a ani nechcem dokazat nejaka existujuce bozstvo.......a ty si si vlastne aj sam odpovedal.....to je to co chcem dokazat...moralku a jej kreovanie formovali bozstva (ci boli, su ci nie su, tak nie je teraz podstatne), v ktore ludia verili, vytvarali si ich, uctievali.......budhisti, moslimovia, zidia, alebo papuanci, vsetci maju svoju moralku zalozenu na teizme.......ateisti ju prebrali, osvojili si ju, respektuju ju........a to je ten paradox.....ateisti respektuju teisticku moralku a presviedcaju okolie, ze boh-bozstva nikdy neexistovali a ani neexistuju......samozrejme, ze mozu mat pravdu, ale potom moralka, co je vlastne produktom toho co oni neuznavaju, tak je mimo ich obliga a mali by si v tom svojom mismasi spravit nejaky poriadok.....
xenocide Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 .to je to co chcem dokazat...moralku a jej kreovanie formovali bozstva (ci boli, su ci nie su, tak nie je teraz podstatne), v ktore ludia verili, vytvarali si ich, uctievali...... Nie. Pokial bozstva neexistuju, tak nemohli nic formovat. To co neexistuje nemoze nic vytvorit. Musis pisat spravne a presne, nie si vymyslat. Maximalne mozes povedat, ze si ludia vymysleli bozstva a svoje moralne pravidla spojili s vymyslenymi bozstvami. Ale moralka nepochadza od bohov - no od ludi, ktori si bohov a moralku vymysleli. budhisti, moslimovia, zidia, alebo papuanci, vsetci maju svoju moralku zalozenu na teizme.......ateisti ju prebrali, osvojili si ju, respektuju ju........ No a kde je problem? Ludia si museli nejak vysvetlit svet, tak si vymysleli bohov, kedze nepoznali nic lepsie. A aby dodali pravidlam nejaku vahu, tak si ich spojili s bohmi. Rovnako ako boli krali pomazani cirkevnou autoritou. Ateisti moralne pravidla uznavaju, pretoze davaju zmysel bez ohladu na bohov. V tomto pripade teda ateista ROZMYSLA, pretoze pravidlo uzna, ked je dobre. Veriaci NEROZMYSLA, preto akceptuje bozsku moralku, pretoze je od boha. Veriaci ma problem odmietnut moralne pravidlo od boha - pretoze ak boh hovori, ze je moralne zabit svoju dceru, pretoze sa vyspala bez otcovskeho pozehnania, tak predsa nemoze spochybnit bozi zakon. Ateista sa na to vykasle, pretoze mu nijaky boh neprikazuje, aby zabil svoje dieta. samozrejme, ze mozu mat pravdu, ale potom moralka, co je vlastne produktom toho co oni neuznavaju, Nevymyslaj hluposti. Moralka je produktom ludskej spolocnosti, ludsky vymysel. Nepochadza od nijakych bohov, ktori neexistuju. Moralka je ludskym produktom, takze nie je problem. To skor veriaci maju problem - ked podla nich je moralka produktom boha - ktory vsak neexistuje. Ich moralka pochadza z neexistujuceho zdroja. Nemozu dokazat, ze boh existuje, takze nemozu dokazat, ze boh stvoril ich moralku. Ich moralka je postavena na legende. Rozpravkach. Vymysloch. Halucinaciach a klamstvach. Ked uz, tak toto je mismas. Ako moze byt prikazanie "nezabijes" od boha, ked boh NEEXISTUJE? A ak nevies dokazat, ze existuje, tak ako mozes dokazat, ze toto prikazanie je od neho? Ako mozes dokazat, ze existuje kazdy boh, co si ludia vymysleli? Nemozes. Dokonaly mismas. Takze ono to je naopak. Veriaci akceptuju prirodzenu ludsku moralku, len ju nabalili na rozpravky o imaginarnych bytostiach, ktore si tam pridali. Nic ine. Ja ti kludne dokazem, ze ludia existuju - a ludia stvorili moralku. Mozes ty dokazat, ze existuju bohovia, ktori stvorili moralku? :)
valcik Zverejnené 6. Február, 2012 Zverejnené 6. Február, 2012 .. na konfuciove podklady k vedomostiam ohladom moralky, sa teda pytaj autorv jeho zivotopisu......ak teda chybaju v ich knihach. Nič tam nechýba. Vyskúšaj výbornú online službu Google Scholar a vyhľadaj si cez ňu Konfuciove biografie, nájdeš ich tam viac než dosť. Na filozofoch je zaujímavé práve to, že podklady hľadajú v bežnom živote, vo vzdelaní a v uvažovaní, alebo v pozorovaní spoločnosti. Konfucius vyslovil úplne nové myšlienky, nikoho nekopíroval a práve to dalo jeho filozofii takú obrovskú silu, že postupne dokázala zmeniť správanie celej spoločnosti. Pritom žiadneho Boha ani iné nadprirodzené sily nespomínal, do svojho učenia žiadne náboženstvo nezapletal. Však aj konfucianizmus, ktorý vznikol práve na základe jeho filozofie, je považovaný za filozofický smer a nie za náboženstvo. To všetko dokázal päť storočí pred vznikom kresťanstva, pričom kresťania ešte i o ďalších pätnásť storočí neskôr veselo páchali genocídy na americkom kontinente, v mene svojej nadradenej morálky, ktorú podľa teba diktuje Boh. A omyl, ja som sa nedopracoval k tvrdeniu, ze ateisti nemaju moralne zasady......ak som to niekde napisal, tak to uved kde....... Napríklad tu a tu: ateista predsa nemoze uznavat moralku a jej hodnoty, pretoze moralka , ako taka, je produktom nabozenstva Pretoze moralka je "vytvorom" Boha (bohov?), a nakolko ateista neveri v nieco take, tak moralka mu nemoze nic hovorit.... Daj si teda viacej záležať na formulácii, nech sa v tom zbytočne nezapletáme.
informator Zverejnené 7. Február, 2012 Zverejnené 7. Február, 2012 Nie. Pokial bozstva neexistuju, tak nemohli nic formovat. To co neexistuje nemoze nic vytvorit. Musis pisat spravne a presne, nie si vymyslat. Maximalne mozes povedat, ze si ludia vymysleli bozstva a svoje moralne pravidla spojili s vymyslenymi bozstvami. Ale moralka nepochadza od bohov - no od ludi, ktori si bohov a moralku vymysleli V tomto pripade teda ateista ROZMYSLA, pretoze pravidlo uzna, ked je dobre. Veriaci NEROZMYSLA, preto akceptuje bozsku moralku, pretoze je od boha. Nevymyslaj hluposti. Moralka je produktom ludskej spolocnosti, ludsky vymysel. Nepochadza od nijakych bohov, ktori neexistuju. Moralka je ludskym produktom, takze nie je problem. To ze neexistuju bozstva si mal povedat nasim predkom.....no bohuzial (pre teba a tebe podobnych) oni tomu verili a dost silne, takze vsetko to co robili, robili preto aby sa om zapacili a odvratili od seba ich moznu zlost..........s tym uz teraz nic nenarobis......preto moralka je "vytvorom" bozstiev.....je teisticka a nie ateisticka......ty ako ateista uznavas teisticku moralku, lebo je (ako aj pises) dobra.......keby teda nebolo bozstiev (hoci aj vymyslenych) ludia by nemali moralku a mozno by sme este zili ako tie hyeny.....a v tom je problem.....uznavas nieco, co na zaklade tvojej vedeckej teorie je nemozne......tie tvoje oblikatne klucky tu nepomozu......nasi predkovia jednoducho nevedeli, ze vsetko (mozno) je malicko inak, tak svoje spravanie prisposobovali potrebam hoci aj pomyselnych bozstiev a zrodilo sa postupne to, comu sa vravi moralka.... Nič tam nechýba. Vyskúšaj výbornú online službu Google Scholar a vyhľadaj si cez ňu Konfuciove biografie, nájdeš ich tam viac než dosť. Na filozofoch je zaujímavé práve to, že podklady hľadajú v bežnom živote, vo vzdelaní a v uvažovaní, alebo v pozorovaní spoločnosti. Konfucius vyslovil úplne nové myšlienky, nikoho nekopíroval a práve to dalo jeho filozofii takú obrovskú silu, že postupne dokázala zmeniť správanie celej spoločnosti. Ja predsa proti filozofovi (konfuciusovi) nic nemam, ale pred nim tam zili iba cinske draky?.......mozno od nich cerpal podklady:( Ateista ma moralku (ze nema je iba tvoj popleteny pohlad) teisticku, co je v rozpore z jeho ateistickym presvedcenim.....mam to opakovat dokedy?
xenocide Zverejnené 7. Február, 2012 Zverejnené 7. Február, 2012 To ze neexistuju bozstva si mal povedat nasim predkom.....no bohuzial (pre teba a tebe podobnych) oni tomu verili a dost silne Nijake BOHUzial, pretoze bohovia neexistuju. A oni tomu verili, ale to neznamena, ze bohovia existuju. A kedze bohovia neexistuju, nic od bohov nepochadza. Vsetko pochadza len od ludi. preto moralka je "vytvorom" bozstiev..... Nekecal bludy a kraviny. Bohovia neexistuju, takze nic nie je ich vytvorom. Myslis, ze ked budes dokolecka opakovat nepravdu, tak sa nieco zmeni? Najprv dokaz, ze bohovia existuju, potom dokaz, ze stvorili moralku - a potom uvidime. Dovtedy je cela tvoja moralka postavena len na rozpravkach. Bohovia neexistuju, takze nic nemoze byt ich vytvorom. uznavas nieco, co na zaklade tvojej vedeckej teorie je nemozne..... Neklam. Uznavam, ze moralka je vytvorom ludi a ludia vedecky existuju. Ty tvrdis, ze moralka je vytvorom bohov - a bohovia neexistuju. Takze to ty tu tvrdis bludy. Vymyslene haluze. nasi predkovia jednoducho nevedeli, ze vsetko (mozno) je malicko inak, Nasi predkovia nevedeli, ze bohovia neexistuju. Tak sa pomylili. Pokial trvas na omyle z doby bronzovej, je to len dokladom toho, ze si myslenim zamrzol v dobre bronzovej a nepostupil si ani o krok. ty ako ateista uznavas teisticku moralku, lebo je (ako aj pises) dobra....... Nevymyslaj. Uznavam ludsku moralku. Teisticka moralka pochadzajuca od bohov neexistuje, pretoze neexistuje vobec nijaky boh. Existuje len moralka pochadzajuca od ludi. Dokaz opak? Dokaz, ze existuje nejaky boh? Dokaz, ze moralne zakony vytvoril niekto iny nez ludia? Pche. Taketo kraviny a vymyslene rozpravky, a ono sa to este bude vyvysovat a tvarit moralne? Vysmech zdraveho rozumu.
valcik Zverejnené 7. Február, 2012 Zverejnené 7. Február, 2012 Ja predsa proti filozofovi (konfuciusovi) nic nemam, ale pred nim tam zili iba cinske draky?.......mozno od nich cerpal podklady:( O Konfuciovom diele som si prečítal dosť, žiadne draky nespomínal. Jeho myšlienky vychádzajú z praktického pozorovania a štúdií medziľudských vzťahov, zameriaval sa najmä na vzťahy medzi spoločenskými triedami. Ateista ma moralku (ze nema je iba tvoj popleteny pohlad) teisticku, co je v rozpore z jeho ateistickym presvedcenim.....mam to opakovat dokedy? Opakuj si to pokojne dovtedy, kým tomu sám neuveríš. Ja zas poukazujem na filozofické smery, ktoré nastavujú určitý rebríček morálnych hodnôt nezávisle od toho náboženského. Je to práve naopak, mnohé náboženstvá sú mladšie než filozofia a svoje myšlienky prevzali práve z učenia starých filozofov.
informator Zverejnené 7. Február, 2012 Zverejnené 7. Február, 2012 Nevymyslaj. Uznavam ludsku moralku. Teisticka moralka pochadzajuca od bohov neexistuje, pretoze neexistuje vobec nijaky boh. Existuje len moralka pochadzajuca od ludi. Dokaz opak? Dokaz, ze existuje nejaky boh? Dokaz, ze moralne zakony vytvoril niekto iny nez ludia? Predsa len sa v tebe prebudilo nieco ohromne, lebo filozofovia ani vedci nevedie spolahlivo (bez existencie Boha ci bozstiev) vysvetlit, kde sa vzalo v ludoch akesi univerzalne "svedomie" a systm hodnot cloveka. Vyskumi ukazuju, ze aj cez urcitu kulturnu a socialnu deformaciu maju spolocne zakladne hodnoty a svedomie aj primitivne narody a kmene po celom svete. S tym dokazovanim existencie Boha ci bozstiev, je to tak 50 na 50, ale taky maly priklad nezaskodi..........posli svoje 6 rocne dieta do skoly kde nebude ucitel a mozno sa za +-6 mesiacov nauci nejakou nahodou citat a pisat......aj ked tvoje dieta mozno ano :)..... O Konfuciovom diele som si prečítal dosť, žiadne draky nespomínal. Jeho myšlienky vychádzajú z praktického pozorovania a štúdií medziľudských vzťahov, zameriaval sa najmä na vzťahy medzi spoločenskými triedami. A hlavne vela cestoval....to si zabudol, pritom je to najdolezitejsi detail z jeho zivota...
xenocide Zverejnené 7. Február, 2012 Zverejnené 7. Február, 2012 lebo filozofovia ani vedci nevedie spolahlivo (bez existencie Boha ci bozstiev) vysvetlit, kde sa vzalo v ludoch akesi univerzalne "svedomie" a systm hodnot cloveka. Netrep. Jasnacka, ze vedia. Ibaze to by si nieco musel vediet o filozofii - alebo tu zaradujes ako psychologiu medzi kartarstvo? Proste si nevymyslaj hluposti. Vyskumi ukazuju, ze aj cez urcitu kulturnu a socialnu deformaciu maju spolocne zakladne hodnoty a svedomie aj primitivne narody a kmene po celom svete. S tym dokazovanim existencie Boha ci bozstiev, je to tak 50 na 50, ale taky maly . V podstate ano - pretoze ide o ludsku prirodzenost. Africke aj indicke slony tiez ziju v podobnych skupinach. Urcite pravidla pre spoluzitie su zjavne vseobecne platne. Ale bohovia? Pche. Nejaka rozpravka, prosim ta. S tym dokazovanim existencie Boha ci bozstiev, je to tak 50 na 50, ale taky maly priklad nezaskodi.......... Ved sa neondi a hod sem nejaky dokaz existencie nejakeho boha. Ak to dokazes. Proste mas nepodlozene tvrdenie, ktore treba dokazat. Ak niekto tvrdi, ze existuje jednorozec, atlantida, alebo ze elvis zije - je to take iste ako tvrdit, ze existuje boh. Ak to nemas ako dokazat, je to len obycajna rozpravka. Verit rozpravkam ti nebranim, ale neviem preco sa snazis urazat zdravy rozum a tvrdit, ze nieco neexistujuce vytvorilo moralku.
pink Zverejnené 7. Február, 2012 Zverejnené 7. Február, 2012 info veri v jeho existenciu, tak povedzme, ze existuje... ja by som chcela vediet, ktoru moralku dal ludom? ci vsetky a rozhodil ich po zemi? a preco niektore veci postupom casu zmenil? ako to urobil?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz