Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Aha tamto - a nebol to pokus ako ziskat peniaze od statu tym, ze sa zdruzenie neveriacich zaregistruje ako cirkev? :)

Cirkev môže byť:

• náboženské spoločenstvo všetkých kresťanov, pozri cirkev (všetci kresťania)
  • organizované (legitímne ustanovené) spoločenstvo kresťanských veriacich určitého vyznania/viery/doktríny/kultu, čiže kresťanská náboženská spoločnosť, pozri cirkev (kresťanská organizácia)
  • organizované (legitímne ustanovené) spoločenstvo veriacich určitého vyznania/viery/doktríny/kultu (t.j. nie len kresťanské), čiže náboženská spoločnosť (v širšom zmysle), často ako opak sekty a kultu, pozri náboženská spoločnosť a pre Slovensko aj cirkev alebo náboženská spoločnosť
  • také organizované (legitímne ustanovené) spoločenstvo veriacich určitého vyznania/viery/doktríny/kultu, ktoré svojho času patrilo medzi tzv. recipované cirkvi, pozri pod recipovaná cirkev a vysvetlenie v článku náboženská spoločnosť

Tak som si nie isty, ktore zo spominaneho plati. Pretoze ateizmus nie je vyznanie, kult, viera ani doktrina. Ateizmus ma len negativne vyjadrenie, teda ide o nevieru v bohov. Ale mozno neslo o vydupanie penazi, no len o recesiu.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Noooo, to už je lepšie. Tak som to pochopil (a považoval) aj ja (za recesiu), akurát tí aktivisti založenie inkriminovanej cirkvi brali možno smrteľne vážne. :) Tým končím na uvedenú tému tohto pokusu o etablovanie ďalšej cirkvi. :)

Zverejnené

A zároveň i nenávidí, že. Kresťan moslima, moslim žida. Ateistu sa takáto segregácia na základe viery netýka, ten posudzuje skôr ľudské hodnoty.

valčik, veď ani ja nemám v nenávisti moslima :) a vážim si u človeka jeho ľudské hodnoty.

mám kamarátov aj medzi ateistami a takú trafenosť som od nich ešte nepočula, ani to, že len preto je človek veriaci, že má STRACH, ako to zvýrazňuje xeno ..

Veď to je aj, ako vtip slabé.. :)

Zverejnené

Pises o zasadovom krestanovi, ktory nebude neverny. Taku istu dolezitost vsak moze tejto zasade prikladat aj ateista. Zalezi to iba od jeho svedomia. Bolo by tiez na mieste opytat sa, ktora moralka je trvacnejsia. Vlastna, alebo sprostredkovana?

Cital som niekde, ze robili prieskum, koho by si ludia brali zo sebou na opusteny ostrov ateistu, alebo veriaceho? "Vyhrali" to veriaci, ktorych si ako spolocnikov vyberali aj ateisti, pretoze spravanie veriacich je predvidatelnejsie. Pokial sa veriaci hlasi k moralnym zasadam istej cirkvi, tak si mozes vygooglit ako by sa mal spravat - co sa u ateistu neda.

Napriklad manzelsku vernost nemusi ateista respektovat pretoze neuznava sviatost manzelstva. Aby sme si rozumeli, tym nehovorim, ze musi byt horsi. Dalo by sa polemizovat, ci si vzajomne prisahanie vernosti treba potvrdzovat stemplom na urade alebo obradom v kostole.

Myslim, ze by sme sa mohli dohodnut na tom, ze spravanie veriacich respektujucich nariadenia cirkvi je lepsie citatelne, nakolko tieto zasady su verejne zname. Konanie ateistu (aj zasadoveho) take citatelne nie je, na druhej strane ma vacsiu slobodu, ktore zasady prijme za svoje a ktore nie.

Zdrziavam sa hodnotenia, ktory z nich je ten "lepsi" - myslim, ze argumentovat tymto smerom nema v tejto diskusii ziaden zmysel.

Zverejnené

takú trafenosť som od nich ešte nepočula, ani to, že len preto je človek veriaci, že má STRACH,

Napisal som MOZE, nie ze MA. Podmienovacia forma.

A vari chces povedat, ze Boh netresta hriesnikov????? Co viem tak ich tresta. Alebo chces povedat, ze pripadny trest v pekle pre hriesnikov neexistuje? Co viem, tak tam prave hriesnici chodia a na vecnost. Alebo chces povedat, ze neexistuje clovek, ktory by sa nebal vecnosti v pekle? To je mi nejake divne.

Urcite neexistuje ateista, ktory by sa bal vecnosti v pekle. Ale urcite existuje nemalo krestanov, ktori si myslia, ze ak budu hresit, tak pojdu do pekla, alebo ich boh inac potresta. A vari sa nikde v biblii a kazaniach nehovori o STRACHU z boha? Ale no.

Jasnacka, ze nie vsetci krestania takto rozmyslaju - ale vo vela pripadoch akurat preto, lebo celu krestansku nauku beru dost vagne a povrchne. V bozi trest proste neveria.

Zverejnené

xeno, nestala som sa veriacou preto, že som mala strach, alebo z vypočítavosti, to nie. je to inom :)

Bázeň Božia u veriacich..

Siedmym darom Ducha Svätého je bázeň Božia pred absolútnym, nepochopiteľným a svätým Bohom. Bázeň nepredstavuje žiadny protiklad voči dôverujúcej láske: Boha uznávame a milujeme práve preto, že uznávame a milujeme absolútny rozdiel medzi ním a nami. Nakoľko sa tu jedná o jedinečný vzťah, medzi Bohom a mnou, Bohom a tebou... nie je potrebné objasňovať bázeň Božiu na základe skúsenosti ľudského strachu a podobne.

:)

Zverejnené

valčik, veď ani ja nemám v nenávisti moslima :) a vážim si u človeka jeho ľudské hodnoty.

mám kamarátov aj medzi ateistami a takú trafenosť som od nich ešte nepočula

Nebude to len tým, že na slovensku islam medzi registrovanými náboženstvami nemáme? Pozri sa napríklad na konflikt medzi Izraelom a Iránom, alebo spomeňme nedávne bombové útoky moslimského hnutia Boko Haram na kresťanské kostoly v Nigérii. Súčasní kresťania tiež majú maslo na hlave, ako by povedal francúz. Vyhľadaj si informácie o táboroch Guantanamo alebo Abu Ghraib, dočítaš sa o kresťanskom milosrdenstve na americký spôsob.

Náboženský konflikt trvá už celé tisícročia, milá Iskra. Či je to trafenosť alebo nie, to už nech každý posúdi sám.

Zverejnené

Ako sa poznám, tak nie. Neposudzujem človeka podľa toho , akého je vierovyznania, či je veriaci alebo ateista, ani podľa národnosti....

u mňa sú ľudia dobrí , ( tiež robia chyby) .. a potom zlí, to sú tí, čo si nevážia skutočné hodnoty, priority, zabíjajú, vraždia, okrádajú...

a viem dobre o konfliktoch, aj mňa sa dotýka všetko to zlé

Zastávam len názor, že ak je niekto veriaci človek, neznamená to, že má v nenávisti človeka iného vierovyznania, že je bez srdca, neinteligentný, nemoderný, nemorálny, že nenávidí druhých , že chce zabíjať..

Myslím si, že s tým súhlasíš, že dobrý veriaci človek je vzácny , ako aj dobrý ateista. :)

Zverejnené

Princip je v tom, ze pokial sa dvaja ludia spravaju rovnako - nijaky veriaci v akehokolvek boha nema absolutne nijake moralne ani charakterove, ci eticke plus. Su presne rovnaki. Dokonca moze byt veriaci na tom este horsie, pokial nekona zlo zo strachu pred bozim trestom (okrem strachu pred rukou zakona)....pricom pre ateistu urcite strach z bozieho trestu nikdy nebude motivaciou nerobit zlo. Pre veriaceho ano. Takze urcite existuje viacej veriacich nez ateistov, ktori zlo nekonaju z presvedcenia, ale z obycajneho strachu.

To by si nebol ty, aby si neperlil :(.........a coho sa potom boja ateisti, ked neveria v Boha? ......nebodaj su moralnejsi.....hahaha......ateista sa uz nepozazastavuje nad moralkou (teda tou krestanskou), lebo ved vychadza s Bozich prikazani, takze........ateisti (mozno nie vsetci) sa casto vysmievaju veriacim, pretoze (podla nich) ich viera je nepodlozena, nezmyselna a neracionalna......ktora z variant je logickejsia......?

Viera v Stvoritele

-Vesmir a zivot maju logiku, ktoru im dal Stvoritel (Boh)

-Extremne zlozity vesmir, fyzikalne, chemicke, biologicke a ine zakony su az nepredstavitelne presne a spolahlivo zladene, vdacia za svoju existenciu inteligentnemu Stvoritelovi

-Kazdy zivot ma zmxsel a pre Boha ma velku cenu

Ateisticky pohlad

-Viera, ze existovalo "nic". Toto nic sa jedneho dna rozhodlo bez nejakeho "zjavneho" dovodu explodovat. Tym toto nic vytvoriilo vsetko. Toto nic sa bez nejakeho dovodu poskladalo, dalo vzniknut uzasne vyladenym zakonom vesmiru, fyziky atd. a vytvorilo biologicke sebareplkacne casti, ktore sa nakoniec cez "blchy" pretvorily na dinosaurov :( ....sa deju veci medzi nebom a zemou :) ....... A toto vsetko dava logicke vysvetlenie, ako z nic povstalo vsetko nahodou, akurat ze nikto nevie kedy kde a ako - existuje len "subor" spekulacii a moznych teorii ......sak veda povie....

.......Neposudzujem človeka podľa toho , akého je vierovyznania, či je veriaci alebo ateista, ani podľa národnosti....

Zaujimave, ateisti maju plno reci o tom, kde sa podela skromnost u kerstanov, ale stale neviem co tym myslia....alebo, podla seba sudim teba?....co si ty myslis, cim to asi je?.......

Zverejnené

Ateisticky pohlad

-Viera, ze existovalo "nic". Toto nic sa jedneho dna rozhodlo bez nejakeho "zjavneho" dovodu explodovat.

Žiadna viera, ale hypotéza. Keď objavíme nové fakty a dôkazy, ktoré nám umožnia odhaliť väčší kus pravdy, hypotéza sa upraví alebo zmení. V tomto má veda oproti náboženstvu výhodu, veriaci sa držia svojej dogmy zubami-nechtami.

Tym toto nic vytvoriilo vsetko. Toto nic sa bez nejakeho dovodu poskladalo, dalo vzniknut uzasne vyladenym zakonom vesmiru, fyziky atd. a vytvorilo biologicke sebareplkacne casti, ktore sa nakoniec cez "blchy" pretvorily na dinosaurov :( ....sa deju veci medzi nebom a zemou :)

Evolučná teória je podopretá archeologickými nálezmi, dnes navyše dokážeme pomocou analýzy rozpadu uhlíka určovať vek nálezov celkom presne. Väčšia záhada medzi nebom a zemou sa stala vo chvíli, keď stvoriteľ vyrobil prvý pár ľudí z prázdna a vdýchol im život, pričom im nezabudol vyrobiť kompletnú sadu pohlavných orgánov, hormonálny systém s feromónmi i receptormi, ale zakázal im rozmnožovanie, ten šibal! Mimochodom, evolúcia prebieha i dnes, naša genetická štruktúra sa vďaka rôznym okolitým vplyvom mení s každou generáciou. Vyvíjame sa. Aspoň poniektorí. :zubiska:
Zverejnené

Pokial sa veriaci hlasi k moralnym zasadam istej cirkvi, tak si mozes vygooglit ako by sa mal spravat

Myslim, ze by sme sa mohli dohodnut na tom, ze spravanie veriacich respektujucich nariadenia cirkvi je lepsie citatelne, nakolko tieto zasady su verejne zname. Konanie ateistu (aj zasadoveho) take citatelne nie je, na druhej strane ma vacsiu slobodu, ktore zasady prijme za svoje a ktore nie..

Ok, ibaze ty pises o modelovom, idealizovanom krestanovi. Je myslim zbytocne diskutovat o tom, ci taky clovek vobec existuje. Aj katolicka cirkev predpoklada, ze zasady su a budu porusovane ked ma prepracovany system odpustkov, spovedi a na nas vsetkych lezi prizma dedicneho hriechu.

Veriaci ma sice pevnejsie stanovene moralne zasady, ale nemusel sa k nim nijako dopracovavat, boli mu posunute na baze sprostredkovaneho prikazu, aj s konkretne opisanymi vyhrazkami co sa stane potom, ked ich nebude respektovat. Nieco mi hovori, ze clovek /schvalne nenapisem ze ateista/, ktory sa k svojmu idealu priblizi prirodzenou cestou chyba/naprava si svoje vlastne skusenosti ceni viac a ma k nim vacsi respekt.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Zaujimave, ateisti maju plno reci o tom, kde sa podela skromnost u kerstanov, ale stale neviem co tym myslia....alebo, podla seba sudim teba?....co si ty myslis, cim to asi je?.......

Človek pokiaľ nepozná osobne druhého človeka, aký je, jeho skutočné hodnoty , priority v živote, tak vie o ňom - nič. :)

Nemorálni ľudia sa nájdu aj medzi ateistami, aj medzi veriacimi, je to len na každom človeku individuálne.

Napadá ma otázka, kto skôr prijme toho druhého, či ateista veriaceho, alebo veriaci ateistu? či je to tiež individuálne?

zoberme to trošku s nadhľadom :)

veriaci človek: Mám ťa rád, lebo si dobrým morálnym človekom, si blízky môjmu srdcu, rešpektujem ťa.

Nakoľko som veriaci človek, Boh ťa miluje, aj ja ťa milujem.

ateista: Mám ťa rád, lebo si dobrým morálnym človekom, si blízky môjmu srdcu, rešpektujem ťa.

Nakoľko som ateista a Boh podľa mňa neexistuje, tak ťa ani nemôže milovať, ani ja ťa nemilujem.

Zverejnené

veriaci človek: Mám ťa rád, lebo si dobrým morálnym človekom, si blízky môjmu srdcu, rešpektujem ťa.

Nakoľko som veriaci človek, Boh ťa miluje, aj ja ťa milujem.

ateista: Mám ťa rád, lebo si dobrým morálnym človekom, si blízky môjmu srdcu, rešpektujem ťa.

Nakoľko som ateista a Boh podľa mňa neexistuje, tak ťa ani nemôže milovať, ani ja ťa nemilujem.

Ale to je len tvoj pohľad.

Za ateistov, či skôr neveriacich sa tebe odpovedá veľmi ťažko a asi aj preto je to skreslené.

Vo všeobecnosti môžeme hovorit LEN a LEN za seba, všetko ostatné sú IBA naše domnienky.

A ani s nadhľadom ...

... nie je vhodné vsúvať druhým ľuďom do úst slová, ktoré by oni sami pravdepodobne nikdy nepovedali.

Zverejnené

Evolučná teória je podopretá archeologickými nálezmi, dnes navyše dokážeme pomocou analýzy rozpadu uhlíka určovať vek nálezov celkom presne. Väčšia záhada medzi nebom a zemou sa stala vo chvíli, keď stvoriteľ vyrobil prvý pár ľudí z prázdna a vdýchol im život, pričom im nezabudol vyrobiť kompletnú sadu pohlavných orgánov, hormonálny systém s feromónmi i receptormi, ale zakázal im rozmnožovanie, ten šibal! Mimochodom, evolúcia prebieha i dnes, naša genetická štruktúra sa vďaka rôznym okolitým vplyvom mení s každou generáciou. Vyvíjame sa. Aspoň poniektorí. :zubiska:

Evoluciu som, mam dojem, nezpochybnil..........iba to "nic" nie je nejako "in" :(

Jo nadhlad......hm......ale ten je predsa zivna poda pre totalny liberalizmus.......ci sa mylim?

Vo všeobecnosti môžeme hovorit LEN a LEN za seba, všetko ostatné sú IBA naše domnienky.

Spravne....ale potom historici sa nemozu nicoho dopatrat, lebo vsetko , co "vyskumaju" je z druhej ruky.......mejaky second hand, ci tak akosi :)

Zverejnené

To ale argumentuješ proti Biblii, Tóre či Koránu, aj tie sú z druhej ruky. Nepísal ich stvoriteľ, ale práve tebou zatracovaní historici.

Zverejnené

Noooo.....ked "pominieme genezis", tak vsetko bolo spisane ocitym svedkom a nepise sa tam nieco na sposob......udajne, vraj, pravdepodobne, chcel, musel (z donutenia)ˇ..... a pod. zarucene historicke fakty, vkladania vlastnej predstavy toho, o com sa tam popisuje....

Zverejnené

Za ateistov, či skôr neveriacich sa tebe odpovedá veľmi ťažko a asi aj preto je to skreslené. Vo všeobecnosti môžeme hovorit LEN a LEN za seba, všetko ostatné sú IBA naše domnienky.

áno, súhlasím a tak veľmi ťažko ako ateistom, či skôr neveriacim , za veriacich :)

v podstate som to písala tiež

Človek pokiaľ nepozná osobne druhého človeka, aký je, jeho skutočné hodnoty , priority v živote, tak vie o ňom - nič. :)

Nemorálni ľudia sa nájdu aj medzi ateistami, aj medzi veriacimi, je to len na každom človeku individuálne.

som rada, že si sa ozvala, čo sa týka tohoto

veriaci človek: Mám ťa rád, lebo si dobrým morálnym človekom, si blízky môjmu srdcu, rešpektujem ťa. Nakoľko som veriaci človek, Boh ťa miluje, aj ja ťa milujem.

ateista: Mám ťa rád, lebo si dobrým morálnym človekom, si blízky môjmu srdcu, rešpektujem ťa. Nakoľko som ateista a Boh podľa mňa neexistuje, tak ťa ani nemôže milovať, ani ja ťa nemilujem.

bola to odpoveď na otázku

Ak morálni ateisti majú plné reči, tak bude chyba na strane veriaceho , keď si myslí o ateistovi nepravdivé veci..

Ty, si sa secretka ozvala, že s tým nesúhlasíš, vypovedá to o niečom :) , každý jeden človek nech si to v duchu sám dokončí podľa toho svojho .

Za seba z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že to tak nie je. Napokon písala som, že mám kamarátov aj medzi ateistami :)

Zverejnené

.. vsetko bolo spisane ocitym svedkom a nepise sa tam nieco na sposob......udajne, vraj, pravdepodobne, chcel, musel (z donutenia)ˇ..... a pod.

O tých očitých svedkoch si myslím svoje, podľa mňa v mnohých prípadoch neboli vôbec objektívni. Mnohé svedectvá doložili pustovníci po niekoľkodňovom pobyte v púšti, ďalšie príbehy zas pochádzajú od ľudí, ktorí ich zažili počas ťažkej choroby. Stačí pár hodín na horúcom slnku alebo niekoľkodňová štyridsaťstupňová horúčka a zažiješ toľko nadprirodzených vecí, že si môžeš pokojne založiť vlastnú cirkev. Mnohé z tých historiek sa predávali ústne, než ich nakoniec niekto zapísal, pochybujem že sa dochovali v pôvodnom znení a neskreslené. Cirkev má navyše celé zástupy vlastných historikov, ktorí takéto dokumenty skúmajú, prekladajú a upravujú do jednotného pisateľského štýlu a jedného jazyka, to sa bez menších úprav alebo nepresností nezaobíde.

Z môjho ateistického uhla pohľadu sú takéto svedectvá prinajmenšom nedôveryhodné. ;)

Zverejnené

O tých očitých svedkoch si myslím svoje, podľa mňa v mnohých prípadoch neboli vôbec objektívni. Mnohé svedectvá doložili pustovníci po niekoľkodňovom pobyte v púšti, ďalšie príbehy zas pochádzajú od ľudí, ktorí ich zažili počas ťažkej choroby. Stačí pár hodín na horúcom slnku alebo niekoľkodňová štyridsaťstupňová horúčka a zažiješ toľko nadprirodzených vecí, že si môžeš pokojne založiť vlastnú cirkev. Mnohé z tých historiek sa predávali ústne, než ich nakoniec niekto zapísal, pochybujem že sa dochovali v pôvodnom znení a neskreslené.

Taktodajako si predstavujes aj ateizmus?

Cirkev má navyše celé zástupy vlastných historikov, ktorí takéto dokumenty skúmajú, prekladajú a upravujú do jednotného pisateľského štýlu a jedného jazyka, to sa bez menších úprav alebo nepresností nezaobíde.

Z môjho ateistického uhla pohľadu sú takéto svedectvá prinajmenšom nedôveryhodné. ;)

Skus nieco aj dolozit, lebo inak to vypada iba na tvoj nazor....

Zverejnené

:rolleyes:

http://lmgtfy.com/?q...story+wikipedia

Áno. Keby mi nejaký ateista rozprával historku o tom, ako sa vybral na tri dni do púšte kde ho oslovil hlas Boží, spýtal by som sa ho či nekoštoval šťavu z kaktusov. :zubiska:
  • Pridať bod 1
Zverejnené

Ale no, ved vies, ze ateista ti to vypravat uz s principu nemoze:).......

Zverejnené

Ale no, ved vies, ze ateista ti to vypravat uz s principu nemoze:).......

Vidíš? Krásne si si odpovedal na svoju vlastnú otázku. Keby si pred písaním príspevku trocha porozmýšľal, ušetrilo by to hromadu spamovania. :P
Zverejnené

Vidíš? Krásne si si odpovedal na svoju vlastnú otázku. Keby si pred písaním príspevku trocha porozmýšľal, ušetrilo by to hromadu spamovania. :P

Nechapem tvoje "potesenie".......ateista predsa nemoze rozpravar nieco, co sa podla neho nemohlo stat,lebo by klamal.....jedine, ze by to mal v naplni prace :(

Zverejnené

cerpam z citacii, tak prosim nepodsuvat inu teoriu...

no iskra toto je presny obraz svatuskarov...

vy odvodzujete svoju lasku k niekomu od boha? lebo ja nie... pre mna imaginarna postava neexistuje, ja ho k zivotu nepotrebujem a neodvodzujem svoju lasku k osobam od nejakej nedokazatelnej postavy.. takze tvoje tvrdenie minimalne nepasuje na vsetkych.. a myslim, ze pleties hrusky a jablka..

inak mam dojem, ze boha robite lepsim, ako o nom pise biblia, ale to uz je vasa vec..

• Pridať bod 1
Zverejnené

"ateista: Mám ťa rád, lebo si dobrým morálnym človekom, si blízky môjmu srdcu, rešpektujem ťa.

cerpam z citacii, tak prosim nepodsuvat inu teoriu...

Stale tu tvrdim, ze ateisti nemaju radi veriacich......si mi dala za pravdu.......dovod je prosty....nie je pre nich moralne-nemoralne, ale zakonne a nezakonne.....to je sposobene absenciou niecoho moralne vyssieho ako su oni......samozrjme nie je to generalizovanie...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov