valcik Zverejnené 1. Február, 2012 Zverejnené 1. Február, 2012 No vidis a nepotrebujes ani psychologa ajeho terapiu :) O moje duševné zdravie nemaj obavu, postaraj sa radšej o svoje vlastné. :zubiska:
informator Zverejnené 1. Február, 2012 Zverejnené 1. Február, 2012 informator, to ze veriaci tiez platia dane je zly dovod :) Odluka cirkvi od statu a to znamena aj od finacovania by mala byt v zaujme samotnych cirkvi Ja s tebou suhlasim, ale na to treba dvoch a v tomto pripade tahaju za kratsi koniec statne organy.....bohuzial. O moje duševné zdravie nemaj obavu, postaraj sa radšej o svoje vlastné. :zubiska: Staram sa a preto na vsetko pozeram s nadhladom a z tribuny......akurat ateisti maju zo vsetkeho mindraky a davaju zarobit "liecitelom" :)
valcik Zverejnené 1. Február, 2012 Zverejnené 1. Február, 2012 Staram sa a preto na vsetko pozeram s nadhladom a s tribuny......akurat ateisti maju zo vsetkeho mindraky a davaju zarobit "liecitelom" :) Odlož hlúpe generalizovanie a uznaj, že mindrák máš skôr ty sám, ty tribúno. Psychológov ťaháš pomaly do každej témy, vždy keď nedokážeš nájsť poriadny logický argument. :taktitreba:
informator Zverejnené 1. Február, 2012 Zverejnené 1. Február, 2012 Odlož hlúpe generalizovanie a uznaj, že mindrák máš skôr ty sám, ty tribúno. Psychológov ťaháš pomaly do každej témy, vždy keď nedokážeš nájsť poriadny logický argument. :taktitreba: Argument teraz naco?
game Zverejnené 1. Február, 2012 Zverejnené 1. Február, 2012 páni, informator, prestaňte bohapusto xatovať o ničom, psychológov do psychológov, ateizmus do ateizmu, čo s tým majú ´liečitelia´ ? toto nie sú príspevky k téme, ani len tak nevypadajú. keď už argumenty, tak poriadne. netreba písať len preto, aby sme čosik napísali, čo nám slina prinesie na prstíky / toto je takto napísané schválne / srdečná vďaka.
smiley Zverejnené 2. Február, 2012 Zverejnené 2. Február, 2012 Ahoj vsetkym,pozeram, ze sa tato diskusia vyvija skoro ako kazda diskusia, ktora sa temou akokolvek dotyka nabozenstva: na tisicky najroznejsich pre a protiargumentov. Skratka taketo temy su vecne zive. ;) Ja by som sa teda z dovolenim vyjadril k uplne prvemu prispevku - ak si na nho este niekto spomina. ;).Myslim ze je pravda, ze na zasady ateistov sa prihliada trosku inac, ale nemyslim si, ze to musi byt diskriminacia, ale ma to svoj urcity dovod. Problem je v tom, ze moralka nie exaktna vec, ktora by musela byt rovnaka pre kazdeho. Prave naopak, je to skoro cisto pocitova zalezitost, ktora nepodlieha prirodnym zakonom. V ostatnej nezivej prirode nic take ako moralka neexistuje. V zivej prirode sa daju sice pozorovat iste pravidla spravania sa, ale tie su urcene evolucnou vyhodnostou - to nie je moralka. Veriaci clovek sa prihlasi k verejne deklarovanym zasadam moralky konkretneho nabozenstva. U sebeviac zasadovejsom ateistovi nie je vseobecne znamy jeho moralny kodex, podla ktoreho sa riadi, preto sa na prvy pohlad moze zdat ako bezzasadovy - nievieme dopredu urcit, ako sa v tej-ktorej situacii zachova.
dead Zverejnené 2. Február, 2012 Zverejnené 2. Február, 2012 ahoj smiley :) Krestanska moralka tiez odniekial cerpala /krestanstvo nie je zaklad, na ktorom stoji spolocnost/. Mozme skor hovorit o vseobecne platnych a na male vynimky akceptovanych normach. Za socializmu, co bol od podlahy ateisticky system by si takisto isiel sediet za vrazdu, alebo kradez. Moralka sa ideologie a nabozenstva netyka, napriek tomu ze si ju zvyknu privlastnovat. Na druhej strane je to vsak dobre, lebo ju hlasaju a siria. 1
valcik Zverejnené 2. Február, 2012 Zverejnené 2. Február, 2012 Veriaci clovek sa prihlasi k verejne deklarovanym zasadam moralky konkretneho nabozenstva. To je síce pravda, ale verejné hlásanie morálneho kódexu je jedna vec a jeho dodržiavanie je zas niečo úplne iné. Máme desiatky príkladov, kedy sa slušný kresťan verejne hlásil k morálnym zásadám svojho náboženstva, ale zároveň ich v súkromí porušoval. Práve nedávno som zachytil v médiách správy o sprenevere cirkevného majetku, jednalo sa o akési nehnuteľnosti; ďalej tu máme časté pedofilné aféry cirkevných kňazov a rovnako aj inštitúcia spovede mnohé naznačuje, že. Ak by veriaci nekradli a necudzoložili, spovednice by sme mohli pozatvárať, pretože by boli zbytočné. :zubiska: Tvoja ideologická teória je teda pekná, ale v praxi to často vyzerá inak. Slušní ľudia sa nájdu i medzi ateistami a hovädá najťažšieho kalibru sa často ukrývajú v radoch veriacich. Čo si myslíš napríklad o dobrom kresťanovi Slotovi a jeho dodržiavaní morálnych zásad, hm? Ak ide o ľudský charakter, akékoľvek generalizovanie je hlúpe a zbytočné, vždy sa jedná len a len o konkrétneho jedinca a jeho osobný rebríček hodnôt. 1
xenocide Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Samotný ateista určite nie, ale tí ateisti, čo sa v roku 2006 pokúsili neúspešne založiť Ateistickú cirkev neveriacich už nábeh na fanatizmus majú... :) Tak to asi ano - ale bol by to pekny pokus ako vyrazit peniaze zo systemu, ktory financuje kadejake cirkvi. Ale to same o sebe nic nehovori o zaslepenosti, len o vychcanosti :) Jop, je to hanebné! Kresťania majú svoje chrámy, financujeme im duchovných a pritom nemôžme od štátu dostať za naše poctivo zarobené dukáty rovnakú protihodnotu ako oni? A vraj sekulárny štát, pche.r Ono je to komplikovanejsie.... V zasade sa niektore cirkvo nebrania odstrihnutia od statnych financii, ale to je spojene s restituciami, ktore su stale nevyriesene. A navyse nezabudaj, ze toto by bolo vyhodne tak mozno maximalne pre dve najvacsie. Cely zvysok tych mensich by zostal na suchu - takze momentalne stav je vyhodny pre vsetky tie male cirkvi, ktore nemaju masivnu podporu. A sekularny stat nesuvisi s tym, ci stat zcasti financuje, alebo nie. Sekularny stat znamena, ze vplyv cirkvi na chod stat je minimalny. Maju pravo sa vyjadrovat, co aj robia - ale aby si si urobil obraz ak vyzera nesekularny stat, tak si pozri moslimske krajiny, kde v Irane vladne cirkevna rada a v spuste statov je zakladom zakonov Koran. A napokon - vsimni si priklad USA. Stat tam vobec nic NEFINANCUJE. Nijake dane ludom neberie, vsak? Ale cirkvi su tam vyznamnejsie, nez u nas. Takze statne nefinancovanie nemusi vzdy a vsade znamenat nizsi vplyv nabozenstva.
smiley Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Za socializmu, co bol od podlahy ateisticky system by si takisto isiel sediet za vrazdu, alebo kradez. Pripomenul si vtip o dobrotivosti Lenina: Lenin sa holil britvou, prisiel k nemu chlapcek a vypytoval sa, co to robi. A Lenin bol tak neskonale dobry, pretoze mu pokojne odpovedal, miesto toho, aby podrezal to drze chlapcisko, ked uz mal britvu v ruke. :zubiska: Asi nebudes tvrdit o cloveku aky je charakterny a zasadovy len preto, ze zatial nikoho nezabil a dokonca ani este nesedel za kradez, vsak? ;) Mal som na mysli skor moralne zasady typu manzelska nevera, ktora nie je trestna, ale v krestanstve prisne zakazana. Tu bude zasadovy krestan dodrziavat. Zasadovy materialista ju bude dodrziavat len vtedy, pokial bude patrit medzi zasady, ktore uznava. Takze vseobecne sa na to nebude dat spolahnut. Samozrejme, ze aj nabozenske moralky odnekadial cerpali. Rozdiel je v tom, ze maju podorobne urcene co je moralne a co nie (co ma samozrejme svoje vyhody, rovnako ako nevyhody). Pokial sa k nim hlasi zasadovy veriaci clovek, moze sa javit "zasadovejsi" ako rovnako zasadovy ateista. Ak ide o ľudský charakter, akékoľvek generalizovanie je hlúpe a zbytočné, vždy sa jedná len a len o konkrétneho jedinca a jeho osobný rebríček hodnôt. Generalizovanie nie hlupe vtedy, pokial vo vseobecnosti existuju rozdiely - co je aj tento pripad. Treba pozornejsie citat: nikde som nenapisal, ze su veriaci zasadovejsi ako ateisti. Porovnal som rovnako zasadoveho veriaceho s rovnako zasadovym ateistom.
xenocide Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Mal som na mysli skor moralne zasady typu manzelska nevera, ktora nie je trestna, ale v krestanstve prisne zakazana. Tu bude zasadovy krestan dodrziavat. Zasadovy materialista ju bude dodrziavat len vtedy, pokial bude patrit medzi zasady, ktore uznava. Takze vseobecne sa na to nebude dat spolahnut. Nie som si isty, ci tu je nejaky rozdiel? Krestan aj ateista mozu byt verni, pokial to povazuju za spravne same o sebe. A ktorykolvek moze byt neverny. Tu je akurat rozdiel ten, ze krestan, ak to povazuje za hriech - sa obava bozieho trestu. Pre ateistu takyto trest neexistuje. Takze v pripade nejakeho pokusenia moze nastat situacia, ked krestan nie je neverny, nezhresi, pretoze sa bude obavat odplaty. V tom pripade ale nejde o moralku, len o obycajny STRACH. Nie je moralnejsi, len sa proste boji. A mat strach z trestu nie je moralne plus. A k tomuto samotnemu pripadu - moralka. Na inych miestach a v inych casoch napriklad mimomanzelsky pohlavny styk, alebo dokonca aj vztah, neboli chapane ako nieco nemoralne, nespravne, nezakonne, alebo odporujuci voli bohov. Takze sa dokonca ani nemozes spolahnut na to, ze to co povazujes za "moralne" je moralne z nejakeho univerzalneho pohladu. Je to moralne len pre urcitych ludi a v urcitom case. Teda oznacit cloveka za moralneho (=lepsieho???) len preto, lebo sa sprava podla zvyklosti nejakeho miesta a casu je velmi osemetne. 1
dead Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 smiley Ked sa lamu pevne zasady, silno to praska :) Dalo by sa povedat, ze hlavnu mnozinu zasad nam urcuje societa v ktorej zijeme, my sami si ich casom utriedime a na rebricek do radu postavime, co je pre nas dolezite. Treba tiez dodat, ze inak sa spravame v sukromi a inak medzi ludmi. Asi nebudeme mat k dispozcii relevantny prieskum, ktory by porovnaval ich dodrziavanie u veriacich a ateistov, ale myslim ze to mozeme zovseobecnit a bez vycitiek hodit vsetkych do jedneho vreca. Pises o zasadovom krestanovi, ktory nebude neverny. Taku istu dolezitost vsak moze tejto zasade prikladat aj ateista. Zalezi to iba od jeho svedomia. Bolo by tiez na mieste opytat sa, ktora moralka je trvacnejsia. Vlastna, alebo sprostredkovana?
iskra Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Zoberme si morálneho ateistu, ktorý nie je neverný. Záleží to iba od jeho svedomia..ako píše dead. Tak isto si zoberme morálneho veriaceho človeka, ktorý nie je neverný. Záleží to tiež od jeho svedomia. Ako sa rozhodne, aké uznáva v živote priority, čo spraví so svojim životom. Akurát, že ten veriaci človek má predsa ešte niečo navyše a to vieru, kresťanskú morálku Desatoro Božích prikázaní. Slobodne sa pre vieru rozhodol, jednoducho prijať existenciu niečoho vyššieho, čo nás presahuje, človek vieru neprijal zo strachu, ani nie z nejakej vypočítavosti, ale preto, že na rozdiel od ateistu, miluje človek Niekoho naviac. A teraz by bolo na mieste opýtať sa, ktorá morálka je trvácnejšia?
xenocide Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Akurát, že ten veriaci človek má predsa ešte niečo navyšše a to vieru, kresťanskú morálku Desatoro Božích prikázaní. Nema nic navyse. Pokial sa veriaci a neveriaci spravaju tak isto, je jedno ako sa principy ich spravania nazvu - je to take iste. Cize verny clovek je verny bez ohladu na vyznanie. A verny krestan nie je moralnejsi ako verny ateista, pretoze nema nijake nadradenejsie moralne zakony, podla ktorych by sa spraval. Su presne na tej istej urovni, ibaze krestan by v tomto pripade to svoje, co robi, oznacoval ako nieco "bozske" - a pre ateistu to bude zrejme otazka ludskej slusnosti a ferovosti. A teraz by bolo na mieste opýtať sa, ktorá morálka je trvácnejšia? Nijaka nie je trvala. Tak ako menia ludske spolocnosti, meni sa aj predstava toho, co je povazovane za moralne. ani nie z nejakej vypočítavosti, ale preto, že na rozdiel od ateistu, miluje človek Niekoho naviac. Milovat niekoho nie je meradlom moralky. Je to len prejav urcitych citov, nic ine. Takze nemozno za moralnejsieho povazovat cloveka len preto, lebo miluje niekoho ineho, ako druhy clovek....to je nezmysel, tak to nefunguje. To je uplna tautologia, ktorou sa niektori krestania mozu navzajom utesovat, ako su uzasni. Ale ver tomu, ze nekrestanskej vacsine sveta je to dokonale sumafuk a nikto nebude za moralne plus povazovat lasku k neexistujucemu bohu. (pretoze pre vacsinu ludstva krestansky boh nie je nijaky boh). To by si totizto tvrdila, ze krestania su moralnejsi ako nekrestania....a to je..eee...no, nie moc pekne (a zrejme ani nie pravdive :) ) 1
iskra Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 xeno, nepochopil si to celkom správne, alebo si to nechcel pochopiť, vkladáš mi do úst slová, ktoré som nepovedala, ale u teba to nie je nič nové a beriem to s rezervou..:) to, navyše, to neznamená vyvyšovať sa nad ateistami :) navyše, to len, že pre mňa ako veriacu znamená veľa, má to pre mňa veľkú hodnotu, mňa to naplňa, ale jasné, že to, čo je pre mňa dôležité, vzácne, že to nemusí platiť aj pre druhého, chápeš? a slušnosť, férovosť samozrejme platí bez rozdielu vierovyznania a ešte: polepši sa, lebo si tak trošku..eee :-)
wysky Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Tak to asi ano - ale bol by to pekny pokus ako vyrazit peniaze zo systemu, ktory financuje kadejake cirkvi. Ale to same o sebe nic nehovori o zaslepenosti, len o vychcanosti :) Áaale no, nepreháňaj... A systém, ktorý je na Slovensku nefinancuje "kadejaké" cirkvi. To by už ateisti boli zaregistrovaní, a aj "cirkevnici" COPY-PASTE by mali na Slovensku šancu na registráciu. 1
xenocide Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 to, navyše, to neznamená vyvyšovať sa nad ateistami Akurát, že ten veriaci človek má predsa ešte niečo navyše a to vieru, kresťanskú morálku Desatoro Božích prikázaní. Ale no - ludia kazdu chvilku kdeco popisu a ked im to pripomeniem, tak sa stazuju. Pozri co si sama napisala - ze veriaci maju NAVYSE este aj krestansku moralku. Takze? Vymyslam si ja? :) Princip je v tom, ze pokial sa dvaja ludia spravaju rovnako - nijaky veriaci v akehokolvek boha nema absolutne nijake moralne ani charakterove, ci eticke plus. Su presne rovnaki. Dokonca moze byt veriaci na tom este horsie, pokial nekona zlo zo strachu pred bozim trestom (okrem strachu pred rukou zakona)....pricom pre ateistu urcite strach z bozieho trestu nikdy nebude motivaciou nerobit zlo. Pre veriaceho ano. Takze urcite existuje viacej veriacich nez ateistov, ktori zlo nekonaju z presvedcenia, ale z obycajneho strachu. A systém, ktorý je na Slovensku nefinancuje "kadejaké" cirkvi. Nechcelo sa mi ich menovat, ale ked chces - mozeme skusit vygooglit ktore konkretne dostavaju prispevky od statu. Co ty na to? Ked sa ti nepaci vseobecne oznacenie.
wysky Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 xenoGúúúgli si čo chceš, ale pomenovať niekoho alebo niečo slovom "kadejaký" zaváňa skôr pokusom urážať, ohovárať, a zosmiešňovania ako zavedením všeobecného označenia. 1
xenocide Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 kadejaky = vselijaky.Vyznamovo to malo povedat, ze sa jedna o rozlicne cirkvi, ktorych je viacej. Zase sa nemusis hned paprcit, cielom nebolo urazat vselijake, rozlicne, roznorode, viacere a mnohe cirkvi, ktore stat financne podporuje :)
wysky Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Paprčiť sa nepaprčím.... A vidím, že tvojím cieľom bolo skôr osočiť ateistov z honby za mamonom. Ale to sa už nijak veľmi nevymykáš zo slovenských reálilí.
valcik Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Treba pozornejsie citat: nikde som nenapisal, ze su veriaci zasadovejsi ako ateisti. Porovnal som rovnako zasadoveho veriaceho s rovnako zasadovym ateistom. Máš pravdu, uznávam. Zároveň platí, že ateista môže mať navlas rovnaké morálne zásady, ako aj veriaci. .. na rozdiel od ateistu, miluje človek Niekoho naviac. A zároveň i nenávidí, že. Kresťan moslima, moslim žida. Ateistu sa takáto segregácia na základe viery netýka, ten posudzuje skôr ľudské hodnoty.
iskra Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Su presne na tej istej urovni, ibaze krestan by v tomto pripade to svoje, co robi, oznacoval ako nieco "bozske" - a pre ateistu to bude zrejme otazka ludskej slusnosti a ferovosti. áno, sú presne na tej istej úrovni, len veriaci človek verí tomu, že aj za ateistovou ľudskou slušnosťou a ferovosťou, za jeho morálkou je Boh.:)
xenocide Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 áno, sú presne na tej istej úrovni, len veriaci človek verí tomu, že aj za ateistovou ľudskou slušnosťou a ferovosťou, za jeho morálkou je Boh. :) Ale to je len vec nazoru, no nie vsak moralne plus. Veriaci, no nekrestania, si zase myslia nieco uplne ine. A vidím, že tvojím cieľom bolo skôr osočiť ateistov z honby za mamonom. Ale to sa už nijak veľmi nevymykáš zo slovenských reálilí. Cooooo????? :w00t: :crazy: :wtf: ...Jeden z najlepsich vtipov za poslednu dobu. Okrem toho, ze to som ani nemyslel, ani nikde nenapisal - pekne dlhu dobu som oznacovany za ateistu, protikrestana ci protinabozensky zalozeneho...z ineho fora som bol za tvrdost voci nabozenskym zadubencom poslany na dovolenku...a teraz vraj osocujem ateistov? Jezusmariamohamed, kravina na kvadrat :)
iskra Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 ... pekne dlhu dobu som oznacovany za ateistu, protikrestana ci protinabozensky zalozeneho...z ineho fora som bol za tvrdost voci nabozenskym zadubencom poslany na dovolenku...a teraz vraj osocujem ateistov? niekde bude chyba, je čas na zamyslenie sa nad sebou.
wysky Zverejnené 3. Február, 2012 Zverejnené 3. Február, 2012 Cooooo????? :w00t: :crazy: :wtf: ...Jeden z najlepsich vtipov za poslednu dobu. Okrem toho, ze to som ani nemyslel, ani nikde nenapisal - pekne dlhu dobu som oznacovany za ateistu, protikrestana ci protinabozensky zalozeneho...z ineho fora som bol za tvrdost voci nabozenskym zadubencom poslany na dovolenku...a teraz vraj osocujem ateistov? Jezusmariamohamed, kravina na kvadrat :) :nono: ÁAAAle no tak, však si napísal, že pokus o zaregistrovanie ateistickej cirkvi by bol: pekny pokus ako vyrazit peniaze zo systemu, ktory financuje kadejake cirkvi. Ale to same o sebe nic nehovori o zaslepenosti, len o vychcanosti Tak nerob zo seba sklerotika... :) Ako ateista, za ktorého sa vydávaš, by si si mohol preopakovať desatoro... :ahooj: :cert0r:
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz