Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nieee, vedec je vedec, je to otazka pristupu a neseriozni sa najdu bez ohladu na vierovyznanie ci vieru vobec. A rovnako seriozny vedec je seriozny bez ohladu na to, komu veri. Napriklad jeden z prejavov rozumu a serioznosti je, ze sa drzi spravneho vyznamu slov a definicii a pouziva rozum. To dokazu aj veriaci - aspon niektori.

Princip je v tom, ze veriaci krestan je presne taky ako ateista. Aj veriaci moslim je taky isty, aj veriaci hidnuista. Kazdy z nich odmieta strasne mnozstvo bohov, presne tak ak ateista. Ateista odmieta akurat o jedneho viac. Takze trebars taky ateista a krestan su v otazke neviery v bohov na viac ako 99,99% uplne zhodni. Nie je medzi nimi nijaky rozdiel.

Je preto hlupe sa stavat k ateistom ako niecomu odlisnemu, ci dokonca menejcennemu - pretoze ktokolvek, aj ten najvacsi krestan (ci inoverec) rozmysla tak isto, ci este menej racionalne.

Aha, takze ked vdec veriaci v Boha, ci Alaha.........presadzuje svoju teoriu poznavania toho, co je okolo nas teraz, ci v minulosti, tak nemoze hovorit o nejakych vedeckych objavoch vedy, tak ako to vypada podla nej, ale o objavavoch vedy, ktora spoznava to, ako vzniklo vsetko sposobom Stvoritela......teda mu nikto nemoze nic vycitat.....tak akosi, ci nie?

Zverejnené

Je vela veriacich vedcov, ktori pouzivaju striktne vedecke metody a nie nejake "svoje metody poznavania". Vedecke metody su univerzalne, pre zidov aj hinduistov a okrem ineho spocivaju v tom, ze funguju bez ohladu na vyznanie vedca.

Takze neviem o com vlastne pises? Vies vari o nejaky prikladoch vedeckych metod, ktore funguju len pre moslimov, pre inych nefunguju, a su zaroven naozaj vedecke? Kdeze....to si si zase len vymyslel nejaku blbost :)

Zverejnené

Je vela veriacich vedcov, ktori pouzivaju striktne vedecke metody a nie nejake "svoje metody poznavania". Vedecke metody su univerzalne, pre zidov aj hinduistov a okrem ineho spocivaju v tom, ze funguju bez ohladu na vyznanie vedca.

Ano pouzivaju striktne vedecke metody, ale za vsetkym okolo nas vidia Boha.....pricinu toho vsetkeho, co sa tu, aj vo vesmire, vratane nas, nachadza....teda nemusia byt striktne ateisti....ci ano?

Zverejnené

Ano pouzivaju striktne vedecke metody, ale za vsetkym okolo nas vidia Boha....

Za VSETKYM? Nevymyslaj :)

Ak veda ukaze, ze chorobu sposobuje bakteria - tak za chorobou je bakteria a nie Boh. Takze prrrrr.....a nerob z veriacich vedcov idiotov.

.....pricinu toho vsetkeho, co sa tu, aj vo vesmire, vratane nas, nachadza....teda nemusia byt striktne ateisti....ci ano?

Vacsina vednym oborov neskuma priciny. A pokial je pricinou vybuchu sopky tektonicka cinnost, tak pricinou su geologicke sily - co vedec uzna - a nebude za vybuchom sopky hladat nejake bozstvo. Takze nevymyslaj.
Zverejnené

.. agnostikom staci dokaz, ktory nenarusuje logiku a stanu sa (ako vravis) zrazu veriacimi........a to sa ortodoxnym ateistom nemoze pritrafit, ani ked uvidia Boha na vlastne oci.........

Zase nerob z ateistu akéhosi fanatika, takéto zaslepené správanie pozorujem skôr u veriacich. Ja napríklad neverím, že hlboko v lesoch žije v chalúpke na stračej nôžke čarodejnícka ježibaba. Ak mi ju ale ukážeš, svoj názor samozrejme zmením a toto samozrejme platí aj v prípade ostatných rozprávok alebo mytologických postáv. To, že človek odmieta uveriť fiktívnym príbehom ešte neznamená, že odmieta fakty a logické dôkazy. ;)
Zverejnené

Veriaci a ateisti su v argumentacnej nevyhode, lebo tvrdia nieco, co nemozu dokazat. Kdezto agnostik so skromnostou hovori "neviem" a vlastne ma pravdu :)

Zverejnené

Veriaci a ateisti su v argumentacnej nevyhode, lebo tvrdia nieco, co nemozu dokazat.

Veriaci je v nevyhode, pretoze nemoze dokazat existenciu bozstva.

Ateista v nevyhode nie je - pretoze tu ide o jeden zo zakladov logiky. Neexistenciu niecoho, coho existencia nie je dokazana, netreba dokazovat. Zaklad je, ze berieme kazde tvrdenie ako nepotvrdene, pokial sa niecim nepotvrdi, alebo nedokaze. Nie je nutne dokazovat neplatnost, ale platnost. Takze ateista je v pohode - jeho nazor je v sulade s tym, co je dokazane (resp.nedokazane).

Nie je totitz mozne brat akekolvek tvrdenie ako pravdive az do chvile, kym nebude vyvratene. Funguje to presne naopak. Takze argumentacne a dokazovacie bremeno je na pleciach veriacich.

A agnostik to ma zcasti najlepsie :)

Zverejnené

xeno

Veriaci veri v konkretnu predstavu, ktora obsahuje meno, vlastnosti, podrobny zivotopis atd. Ateista vlastne iba popiera to, co tvrdi veriaci avsak nemoze si byt celkom isty. Napriklad z hladiska pravdepodobnosti k velkosti vesmiru a dlzke casu je dost mozne, ze niekde bude existovat vyspelejsia forma zivota, ktoru doposial nepozname a agnostik ma vyhodu prave tu :)

Zverejnené

Ano, je mozne, ze existuju ine formy zivota aj vyspelejsie - ale to nie je vec "viery" agnostikov. Tento fakt (alebo vieru) moze rovnako zdielat ateista, aj nabozensky veriaci clovek. Mimozemstania su v podstate otazkou vedy, nie nabozenstva.

Zverejnené

Ja nepisem nic o viere v ine formy zivota, iba pripominam, ze mozu existovat a v obmenenej forme vnimania ich mozu "vidiet" vsetci traja.

Zverejnené

Ved hej, ale taky vyspely mimozemstan nie je z nabozenskeho pohladu bozstvo, nie?

Zverejnené

Za VSETKYM? Nevymyslaj :)

Ak veda ukaze, ze chorobu sposobuje bakteria - tak za chorobou je bakteria a nie Boh. Takze prrrrr.....a nerob z veriacich vedcov idiotov.

Ak sa nemylim, tak tema je ateizmus a nie nejaky stafylokok.......a z ty bzasa nerob z ateistov hlupakov.....co sa ti aj celkom dari :)

Zase nerob z ateistu akéhosi fanatika, takéto zaslepené správanie pozorujem skôr u veriacich. Ja napríklad neverím, že hlboko v lesoch žije v chalúpke na stračej nôžke čarodejnícka ježibaba. Ak mi ju ale ukážeš, svoj názor samozrejme zmením a toto samozrejme platí aj v prípade ostatných rozprávok alebo mytologických postáv. To, že človek odmieta uveriť fiktívnym príbehom ešte neznamená, že odmieta fakty a logické dôkazy. ;)

Tou zaslepenostou, ako pises, trpia skor ateisti......aj ked tym nerobim obhajcu veriacim.....k tym agnostikom, si pozri co je to empiricky agnostik :)

Zverejnené

Tou zaslepenostou, ako pises, trpia skor ateisti.....

Akou zaslepenostou? K comu su ateisti zaslepeni? :)
Zverejnené

Zase nerob z ateistu akéhosi fanatika, takéto zaslepené správanie pozorujem skôr u veriacich. J

Samotný ateista určite nie, ale tí ateisti, čo sa v roku 2006 pokúsili neúspešne založiť Ateistickú cirkev neveriacich už nábeh na fanatizmus majú... :)

Inak, tu je pár argumentov, ktoré mali aktivisti uviesť na podporu registrácie tejto cirkvi. Nech sú to pre vás podnety do ďalšej plodnej diskusie.

Zverejnené

wysky,

o tom čítam prvýkrát a celkom sa mi to pozdáva! :zubiska:

Keď ako ateista pomáham cez štátnu pokladnicu financovať rôzne kresťanské cikvi, ktoré sú mi úplne ľahostajné, nevidím dôvod prečo by štát nemohol financovať aj cikrev ateistov. Tiež chcem organizáciu dotovanú štátom, v ktorej by som mohol spolu s ostatnými ľuďmi podobného zmýšľania slobodne neveriť v čo chcem, prečo mám neveriť doma a zadarmo?! Takéto správanie podľa mňa nie je od štátu voči ateistom férové. :D

Zverejnené

ja som sa o tej cirkvi tiez dnes prvy krat dozvedel. Ale v suvislosti so zalozenim tej "copystickej" cirkvi vyznavacov CTRL+C a CTRL+V, ktora vznikla vo svete sa jedna zena pre JOJku vyjadrila, ze zakony SR stanovuju presne, co je a co nie je cirkev, takze udajne u nas podobna cirkev nezhrozi. Ako priklad neuspesnej snahy etablovat na slovenskom nebi dalsiu cirkev uviedla tento pokus ateistov.

Zverejnené

A konecne sme pri kovanych ateistoch :) .......a tie dotovania cirkvam z dani ateistov je ozaj nespravodlive, s tym suhlasim, ale nejako podobne sa moze rozculovat aj napr. bezdetny manz. par, ze z jeho dani sa dotuju deti inych........ci uz na skolku, skolu (zakl. strednu, vysoku), alebo abstinenti, ci nefajciari, s ktorych dani sa doplaca na liecenie chorob s alkoholu ci cigaret.....a podobnych "nepravosti" by sa naslo aj plny kybel :)

Zverejnené

Keď to chceš brať naozaj vážne, polož si otázku, či je aj návšteva kostolov až taká životne dôležitá, ako návšteva školy či nemocnice, že áno. Nesmieme zabúdať ani na pracovné podmienky duchovných, ktoré sú doslova luxusné, ak ich porovnáme s pracovnými podmienkami pedagógov alebo lekárov. Veriť môžeš predsa aj doma v obývačke, nepotrebuješ k tomu pompézneho chlapíka v sutane, plateného zo štátnej kasy. :zubiska:

A konecne sme pri kovanych ateistoch :)

Keby si furt nebol vážny jak Šalamúnove gace, možno by si dokázal oceniť vtip. :P
  • Pridať bod 1
Zverejnené

No tak to neviem, ale je iste, ze pre kazdeho je zivotne dolezite nieco ine......len neviem o akom luxuse to vravis....ze by na skolach boli stale latriny :(

Zverejnené

No tak to neviem, ale je iste, ze pre kazdeho je zivotne dolezite nieco ine......

To áno, keď dostaneš infarkt, dôležitejší býva lekár, než kňaz.

Na Slovensku máme približne 16 registrovaných cirkví, každá z nich vysvetľuje písmo inak než tie ostatné a každá dostáva od štátu dotácie na mzdy. Ak už ľudia veria v toho istého Boha, nestačila by nám len jedna verzia príbehu a namiesto šestnástich kostolov iba jeden? Teraz platíme v každej malej dedine niekoľkých farárov iba preto, že každý z nich rozpráva svoju verziu príbehu svojej skupinke ovečiek. Priznám sa bez mučenia, že ani jedna z týchto šestnástich cirkví pre mňa životne dôležitá nie je a keď vidím, že za rok 2009 dostali duchovní od štátu dotáciu vo výške takmer 40 miliónov eur, zatiaľ čo zdravotný systém sústavne kolabuje a mnohé slovenské rodiny žijú na hranici hmotnej núdze, musím sa spýtať:

JE TOTO PO KRESŤANSKY, BRATE? PRE TOTO TRPEL JEŽIŠ NA KRÍŽI? KAM ZMIZLA SKROMNOSŤ A POKORA? :zubiska:

Zverejnené

Nechapem v com mas problem.....teraz nedavno udajne sa pripravuje nejaky zakon o samofinanncovani cirkiev a restituciiiach cir. majetku....ale je to beh na dlhu trat, takze este sa musis skludnit.........a co sa tyka krestansky a nekrestansky, tak je to tak nastavene a nejako sa to musi finanncovat, pretoze aj veriaci platia tomuto vypalnickemu statu dane...

Zverejnené

Ďakujem za vysvetlenie, už som kľudný. :zubiska:

Zverejnené

No vidis a nepotrebujes ani psychologa ajeho terapiu :)

Zverejnené

informator, to ze veriaci tiez platia dane je zly dovod :)

Odluka cirkvi od statu a to znamena aj od finacovania by mala byt v zaujme samotnych cirkvi

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov